Onderzoek: klagende boer heeft geen recht van spreken

Originele beschrijving

Boeren krijgen te weinig geld voor hun producten, zo vinden ze zelf. Ze gaan daar vandaag over in gesprek met de supermarktbranche. Maar hebben ze wel recht van spreken? Volgens onderzoek krijgen de boeren genoeg voor hun groente, fruit en vlees. Alleen melkveehouders zijn de pineut.

Bron

Onderzoek: klagende boer heeft geen recht van spreken
rtlnieuws.nl

Deel dit topic

Bartlehiemboer

Reacties

verbi
Zo dat weten we ook weer.Is wel duidelijk uit welke hoek dit komt.De uitgangspunten zijn al verkeerd en dan krijg je dit soort verhalen.Melk 39 cent, waar moet ik daarvoor zijn?
m uut m
@verbi
Inclusief btw zal het aardig in de buurt komen bij de meeste boeren.
In de winkel is het ook inclusief.
+3
puntertje
@m uut m Ik begrijp uit het stuk dat de retailer geen marge heeft op biologische producten maar dus wat kruissubsidie toepast. Dit zou inhouden dat ze het vergroten van het biologische aandeel laten betalen door gangbaar. Hoe duurzaam is dat?
m uut m
@puntertje
Totdat het keerpunt komt dat de stroom biologisch gangbaar is. Dan zal wat nu gangbaar is te duur worden.
Ik zie het dus als een investering in de toekomst.
+3
puntertje
@m uut m Nee, de biologische meerprijs wordt door gangbaar bekostigd totdat dit niet meer kan en dan zal de biologische producent dus hetzelfde beuren als de dan niet meer bestaande binnenlandse gangbare landbouw maar de geïmporteerde buitenlandse gangbare landbouw. Vertel geen sprookjes, biologisch bestaat bij de gratie van gangbaar en zolang het slechts een klein gedeelte van de markt beslaat. Ik misgun je bestaansrecht niet maar je moet je wel realiseren hoe de verhoudingen zijn.
Jaap40
@puntertje prima analyse
+1
diekman
Gelijk stop zetten wur Wageningen. Komt laatste jaren veel ellende en onwaarheden vandaan.
+1
De laatste keer dat ik een melkboer zag is al weer 20 jaar geleden.

Het volgende spreekwoord als waar neerzetten is eigenlijk ook best discriminerend (in dit geval van beroep en afkomst)

“boeren en varkens worden beide knorrend vet.“

Als ze in een vergelijkbaar spreekwoord het N-woord hadden gebruikt, of het M- of J-woord dan zou Nederland te klein zijn geweest.
+3
bio boer
@somerled-delremos dat heb ik ook wel eens gedacht nou vind ik het geen ramp als imand op tv zecht stinkboertje dat kan als je zecht een stink allochtoon dat kan weer niet het is beide een bepaalde groep mensen
+3
@bio boer uiteindelijk zegt het meer over de mensen die het uitkramen.
bio boer
Nou nou als je ziet wat de markt waarde is van ons bedrijf zo ongeveer 8 tot 9 miljoen en een resultaat hebben van 200 k is maar een mager rendemend van 2.5% in ons geval
Bennie Stevelink
@bio boer dat betekent dat de grondprijs veel te hoog is. Als de grondprijs gelijk zou zijn aan de prijs in Polen zou je een goed rendement hebben.
Zal een hogere prijs voor producten het rendement verbeteren? Nee, want de grondprijs gaat in gelijke mate omhoog.
bio boer
@Bennie Stevelink dat denk ik ook als we meer geld om haden krijgen gaan we het ook uitgeven kun je hogere financieren
+3
BoerBart
@bio boer
Toch zou een (onverwacht) goed melkprijs-jaar welkom zijn.
Veel machine- en stal- onderhoud, is achterstallig. En een buffertje opbouwen is ook goed voor het humeur.
+1
boer.
@Bennie Stevelink nee, de grondprijzen gaan niet omhoog, maar de waarde van de euro daalt.
Daarmee is de melkprijs hard gezakt
bio boer
@boer. Alsde euro zakt krijgen we meer euro's voor het zelfde in het buitenland toch
George
Quote Reactie van @bio boer:
Alsde euro zakt krijgen we meer euro's voor het zelfde in het buitenland toch

Nee veel buitenland waar je het van moet hebben die betalen ook met Euro's.
Wat een kutnieuwsbericht weer! de boeren worden weer weggezet als bedriegers!
+4
Herwin P
@Bennie Stevelink deze keer volledig met je eens, geef boeren 5ct per liter meer en de meesten maken het op aan machines,duurdere grond, staluitbreiding enz. Weinigen zullen er extra mee aflossen.
+1
m uut m
@Herwin P
Kort samengevat de kostprijs volgt de opbrengst prijs.
George
Quote Reactie van @m uut m:
Kort samengevat de kostprijs volgt de opbrengst prijs.

Nee kort samengevat is dat boeren dan niet met geld kunnen omgaan.

Wat een kutnieuwsbericht weer! de boeren worden weer weggezet als bedriegers!
bio boer
@George de kost prijs is zo gekomen door die nu nog boer zijn de genen die het min of meer gekregen hebben in plaats bedrijf gekocht voor marktwaarde zekker als er grond in het spel is bij 9 van de 10 zekker die het afgelopen 10 jaar hebben overgenomen
jpls
@Herwin P is toch ook logisch, als je er mee aflost moet je er belasting over betalen, investeer je het in machines en onderhoud gebouwen kan je het afschrijven.
Robot-ph
@jpls zolang het maar zinvolle investeringen zijn die bijdragen aan een nog hoger resultaat. Het creëren van extra afschrijving mag mijn inziens nóóit het doel zijn van investeren. Extra aflossen ben je het geld direct kwijt, zet het dan in een buffer, mocht je het nodig zijn kun je het zo weer aanspreken. Waar het bij bedrijven mis gaat is dat als het geld er is dat het ook zeer snel weer wordt uitgegeven aan dingen die niet persé bijdragen aan het rendement. Zoals hierboven ook al wordt beschreven, voor het gros van de bedrijven geldt dat de kostprijs de opbrengstprijs volgt.
ntd79
@Robot-ph Ik heb het bij meer bedrijven zien mis gaan die als een broedse kip op het geld bleven zitten
pieta
@ntd79 Er maar wat machines voor kopen om belasting te drukken is het Ei van Columbus ook niet. Om rijker te worden zul je toch ook af en toe wat moeten verdienen. Dat houdt dan ook belasting betalen in. Je kunt wel wat doen om de belasting te drukken maar als je echt geld maakt hou je het niet tegen. De betere optie is om bij hoge winsten een vof aan te gaan met je eigen BV. Of dat allemaal zomaar kan weet ik niet. Daar ben ik te lang uit.
+1
ntd79
@pieta daar had ik het niet over. Iemand die lukraak machines koopt als de melkprijs wat hoger is, daar wil ik niet eens over praten. Maar je machines en installaties up to date houden en dat vooral doen in tijden dat het geld wordt verdiend is gewoon bedrijfscontinuiteit op de lange termijn. Ik ben blij dat ik het altijd zo gedaan heb. Het stelt je nu ook in staat om over een hele lange periode de hand op de knip te kunnen houden, en geen aanslagen te plegen op je rc door dure reparaties of vervanging op dit moment.
HansBa
@jpls nee, niet logisch. Extra aflossen als het kan is verstandig. Als er dan is een grotere investering als grondaankoop op je pad komt dat dit dan ook kan..
+1
Herwin P
@jpls volgens mij is veel groei in de sector gerealiseerd met oplopende financieringen. Dit is geen gezonde ontwikkeling als je zelf in grote lijnen de strategie wilt bepalen.
ntd79
@Herwin P Zo werkt het toch in de gehele economie, niet bij boeren alleen. Die machines worden geproduceerd, iemand die grond verkoopt gaat dingen doen met dat geld wat vaak weer werkgelegenheid oplevert enz enz. Bij wie de vorige generaties altijd zo heeft gedacht, die zijn nu geen boer meer, of de opvolger heeft geen middelen om een slag te maken om een verouderd bedrijf bij de tijd te brengen. Een dikkere melkprijs is mooi, gebeurt er tenminste weer wat, volume zal door diverse beperkingen niet meer toenemen.
+1
dieks2
@Herwin P kern van het probleem is dat teveel boeren voor (bijna) niks willen werken. In boerenland is ‘lui zijn’ een grotere schande dan niets verdienen.
kaas
@dieks2 ik wil niet voor bijna niks werken maar het moet wel anders moet ik ander vak kiezen en dat wil ik niet
nieuwoord
@Bennie Stevelink lijkt wel een bekende uitspraak van een grote standsorganisatie. Wat mij betreft zijn er dan ook zat collega's die het prima vinden (ik wel i.i.g,) en niets doen en eens rustig genieten van de goede opbrengsten🤗
bio boer
@nieuwoord kan hier nog wel wat projecten bedenken kan zo paar miljoen opmaken 😁
kaas
Die dat onderzoek hebben uit gevoerd krijgen van af nu de zelfde loon per uur dan 30 jaar geleden dan wil ik wel eens weer praten wat ze dan te zeggen hebben [echt weer een gekleurd onderzoek opdracht gever bepaald uitslag]
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @kaas:
[echt weer een gekleurd onderzoek

Ehhh....Wageningen! Niet serieus te nemen.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!