NOS: vooral soja voor veeteelt, zorgt Nederland voor ontbossing in andere landen.

Bosgebieden zo groot als tien keer Nederland kaalgekapt.

Bosgebieden ter grootte van tien keer Nederland zijn in de periode 2004-2017 verloren gegaan, vooral om ruimte te maken voor landbouw. Het gaat om 43 miljoen hectare tropische bossen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika, staat in een rapport van het Wereld Natuur Fonds.

Volgens het WNF speelt Nederland hierin een onevenredig grote rol. Door de invoer van (en handel in) vooral soja voor veeteelt, zorgt Nederland voor ontbossing in andere landen.

nos.nl/artikel/…

Deel dit topic

producent

Reacties

+5
Frederika
Soja voor vega zullen ze bedoelen
Jaap40
@Jowi meer dan de helft van de Nederlanders eet meerdere keren per week vegetarisch.... heb een sterk vermoeden dat dit bericht geen waarheid bevat..... uit Nieuwe Oogst pffff....

En in andere cijfers blijkt ook de vleesconsumptie nog steeds te stijgen per hoofd van de bevolking.
pieta
@Jowi Het stuk eindigt met: Meer dan de helft van de Nederlanders eet meerdere keren per week vegetarisch.

wur.nl/nl/nieuws/…

De gemiddelde vleesconsumptie stijgt. Beetje lastig te rijmen. 😁
Jaap40
@pieta Nieuwe Oogst framed net zo hard mee
+1
Kringloper
Ja hoor daar zijn ze weer😌
+2
producent
Nederland grootste importeur sojabonen van de EU
Van alle EU-landen is Nederland de grootste importeur van sojabonen en het is daarbij ook de grootste EU-importeur uit Brazilië en de Verenigde Staten. Andere grote importeurs van sojabonen zijn Spanje en Duitsland. De hoge notering van Duitsland komt deels door een forse invoer uit Nederland. Dat zijn sojabonen die Nederland heeft ingevoerd en daarna zonder bewerking heeft wederuitgevoerd naar Duitsland.
Wereldwijd is Nederland volgens de Food en Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties de vierde importeur van sojabonen. China importeert met afstand de meeste sojabonen (88,0 miljard kilogram in 2018), gevolgd door Argentinië (6,4 miljard), Mexico (5,2 miljard) en Nederland (4,3 miljard). Circa drie kwart van de Braziliaanse export heeft als bestemming China.

Meeste sojabonen voor verwerking in Nederland
Circa een kwart van alle door Nederland ingevoerde sojabonen gaat meteen door naar het buitenland als wederuitvoer. Het grootste deel wordt in Nederlandse fabrieken verwerkt tot sojameel als met name veevoederproduct of tot sojaolie voor met name menselijke consumptie. De sojaproducten zijn niet alleen voor de Nederlandse markt, maar gaan ook als export van Nederlandse makelij naar het buitenland. Daarnaast importeert Nederland ook sojaschroot dat als wederuitvoer direct doorgaat naar het buitenland.

De totale import van soja had in de eerste helft van 2020 een waarde van 1,3 miljard euro. Circa 64 procent kwam uit Brazilië (naast sojabonen ook veel sojaschroot) en 18 procent uit de Verenigde Staten (vrijwel alleen sojabonen).

De totale export van soja had in de eerste helft van 2020 een waarde van 1 miljard euro. De belangrijkste landen van bestemming zijn Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Dat geldt voor zowel de export van Nederlandse makelij als de wederuitvoer door Nederland.

cbs.nl/nl-nl/nieuws/…
+3
huske
@producent mooie getallen maar komt niet tot de kernvraag. Hoeveel soya dat hier binnenkomt via Rotterdam blijft in Nederland en word gebruikt als veevoer in puure vorm en als restproduct. Als dat pas helder is kan je pas een discussie voeren
Jaap40
@huske gezien alle administratie die we als sector met voerleveranciers bijhouden zou het 1 druk op de bekende knop moeten zijn om dit cijfer duidelijk te hebben. We weten alles tot 3 cijfers achter de komma, dan moet dit soja cijfertje ook wel ergens envoudig beschikbaar zijn.
jammermaarhelaas
De verkiezingscampagne is op stoom...
+1
Maaslander
idhsustainabletrade.com/publication/…
99% van in Nederland gebruikte soja is ontbossingsvrij
Jaap40
@Maaslander tja de schuld afkopen.... dit soort constructies hebben bij mij weinig vertrouwen.
+1
Maaslander
@Jaap40 Welke constructie?
Jaap40
@Maaslander ontbossingsvrij mooie term en zou allemaal best kunnen dat he5 wel juist is maar het heeft de schijn tegen.
Je zou ook kunnen zeggen we gebruiken voorlopig nog import soja schroot totdat er voldoende beschikbaar is aan ander materiaal. Het bashen van sojagebruik in veehouderij is hypocriet. En het mooie is, alle betrokkenen, van politiek links rechts tbo consument WUR retail en zuivel weten dat maar al te goed.
dieks2
@Maaslander dat is wel afleidingstactiek. Vooral de Chinezen groeien met soja-import en die extra soja mag van China ‘gerust’ van ontbost oerwoud komen. Dus indirect dragen wij er met de certificaten toch aan bij
dieks2
@Maaslander Maar ons straatje is wel mooi schoon
dieks2
@Maaslander Maar ons straatje is wel mooi schoon
+2
spotmelker
En de TBO's kappen hier grote stukken kaal voor de biomassa die op hun beurt teveel ammoniak uitstoten....
+4
Jean-PierreK
De enige soja die melkveehouders in Nederland volgens mij nog mogen kopen is RTRS soja. Wnf is betrokken bij dit keurmerk: wwf.nl/kom-in-actie/met-tijd/…
Hoe het precies in de andere sectoren zit weet ik niet.
+4
Altijd dat gezeur over soja. Het is toch simpel: de olie en het meel van goede bonen is voor menselijke consumptie en de rest wordt verwerkt tot veevoer.

Wat betreft vegetariers en veganisten: met hun sojagebruik zijn ze al niet heilig, maar ze gebruiken ook graag kokosvet en nuttigen veel avocado's. Waar worden die gekweekt?

news.mongabay.com/2020/07/…

blog.globalforestwatch.org/commodities/…

Inderdaad, daar worden ook op grote schaal regenwouden voor gekapt en moerassen voor droog gelegd.

Ook een zeer illustratief kaartje:
Global map showing the dominant oil crop per grid-cell with oil levels in the bottles representing the number of species threatened by each oil crop per million tons of oil produced. Image by Erik Meijaard. (source: news.mongabay.com)
tinus-1234
Denk idd dat het overgrote deel van de politica niet gehinderd wordt door te veel kennis van zaken. Mevrouw Bromet hoort daar in ieder geval bij wat betreft soja. Maar dat geldt voor heel veel dingenn niet alleen voor de landbouw 😉
Staat ook mooi linkje van de samenwerking bij over soja desamenwerking.nl/feiten-over-soja-in-diervoer/
dorpsrandhoeve
De werkelijke situatie:

(klik om te vergroten)

dorpsrandhoeve
@dorpsrandhoeve bron CBS
Hij is beter te lezen via twitter:


Porky
Ik hoor bij de NOS nooit dat Nederland OOK verantwoordelijk is voor de ontbossing in de Baltische Staten ten behoeve van het aan de gang houden van onze bio gas centrales,terwijl de deskundigen zeggen STOP daar onmiddellijk mee .
Jawis
Nos is d66
@Porky
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!