De meest voorkomende vooroordelen over Bio-Bedding

De meest voorkomende vooroordelen over Bio-Bedding
De meest voorkomende vooroordelen over Bio-Bedding

Deel dit topic De meest voorkomende vooroordelen over Bio-Bedding - www.drijfmesttechniek.nl (drijfmesttechniek.nl)

Lees hier de meest voorkomende vooroordelen over Bio-Bedding, gescheiden mest, diepstrooisel of dikke fractie als boxstrooisel. -

Lavado

Laatste  |  

Reacties

+1
Melkveehoudernh
Feit blijft dat je met biobedding achteruit boert, als ik kijk hoeveel organische stof ik aanvoer via strooisel... dit komt allemaal ten goede aan de bodem en mestkwaliteit. biobedding is net als veel dingen tegenwoordig korte termijn politiek
Lavado
@Melkveehoudernh €10.000 euro's op boxstrooisel besparen lijkt mij niet achteruitboeren!
cjw73
@Lavado overdrijven is ook een vak!
m uut m
@Lavado
Het geeft wel veel stikstof verlies.
En de mestscheider is ook niet gratis. 😉
+1
de Tank
@m uut m Hoeveel N verlies?
Lavado
@m uut m Hoeveel N verlies?
huub
@Melkveehoudernh wat strooi je dan?
+1
Jaap40
@huub zaagsel stro waterbedden matten allemaal mogelijkheden.
Koeien in mest, het is maar wat je wil, hier iig niet.
Melkveehoudernh
@huub wit fijn zaagsel op kkm matten van kraiburg. maar speelt ook mee dat we in een oude niet te ruime stal met melkrobots zitten dus nooit de gang vrij om instrooien te mechaniseren
pieter-werkman
@Melkveehoudernh ik zelf heb ook een oude niet teruime stal (1973) en toch gemechaniseerd instrooien van dikke fractie
--Erik--
Heb ook wel eens gehoord dat er vaker problemen waren met klebsiella.
Noorderling
Je bent al een jaar nodig om je boxen vol te krijgen, in de zomer heb je amper mest en zonder opvang van verse mest moet je erg veel kuubs dunne fractie telkens scheiden om nog wat te krijgen.

Je kunt natuurlijk een voorraad op papier creeeren met code 13, heb je wel lef. Komt er op neer dat je die eerste 2jaar gewoonweg minder te bemesten hebt aan fosfaat en kali. Komt post stroom en onderhoud er nog bij. Het kan meevallen, maar allemaal winst is het ook nog niet.
pieter-werkman
@Noorderling stroomkosten 12 kwh per week dit is over 70 ligboxen
pieter-werkman
@Noorderling onderhoud is met gem€750/jaar ook niet extreem hoogen ik heb een zaterdag hulpje die nog geen 4 uur mee bezig is .in die 4 uur kan hij ook nog de waterbakken schoonmaken, zout in de ontharder doen ,zand van de kuilen halen (gemechaniseerd) en 1lingboxjes uitmesten
+1
jan.1
Quote Reactie van @Noorderling:
Je bent al een jaar nodig om je boxen vol te krijgen, in de zomer heb je amper mest en zonder opvang van verse mest moet je erg veel kuubs dunne fractie telkens scheiden om nog wat te krijgen.Je kunt natuurlijk een voorraad op papier creeeren met code 13, heb je wel lef. Komt er op neer dat je die eerste 2jaar gewoonweg minder te bemesten hebt aan fosfaat en kali. Komt post stroom en onderhoud er nog bij. Het kan meevallen, maar allemaal winst is het ook nog niet.

Tis gewoon recycling van mest,alles wat in de box ligt wordt er ook weer uit de box gewerkt door de koeien en valt in de mestput,vervolgens komt het weer in de scheider.
Het beste is wel te beginnen in de winter,dan heb je ook voorraad,want alles moet op gang komen.Beste is laag voor laag vullen in het begin,daarna alleen onderhouds vullen.Heb je paar weken voor nodig.
Jowi
@Noorderling Je heb echt geen jaar nodig om je boxen vol te krijgen dat is onzin, net zoals met je code 13 zolang de alles op je bedrijf blijft is het code 14 en als je dikke afvoert word het code13 en op papier voer je nooit code 11 af maar altijd 14 als je het uit koeienput zuigt.
david2
Ook nog wel wat extra werk t.o.v. matrassen/ waterbedden met een emmertje zaagsel..
+2
Jowi
Ik zie hierboven aan de reacties dat er veel ervaringsdeskundige zijn met dikke fractie, maar volgens mij heeft er nog nooit geen van deze prikkers hierboven ooit dikke fractie gezien of geprobeerd in de boxen.
+1
Melkveehoudernh
@Jowi hey, ik zeg niks verkeerd over de kwaliteit van het strooisel, als het allemaal goed ondernomen wordt, liggen de koeien er prachtig in. Bij ons was diepstrooisel echter geen optie omdat we niet kunnen mechaniseren. als ik nieuw ging bouwen denk ik dat ik ook dit systeem ging toepassen. ik blijf het echter een nadeel vinden dat je de aanvoer van organische stof mist. en wat ik wel begrepen heb van mensen hier in de buurt die ermee werken, is dat als het fout gaat met mastitis bacterien het een hele klus is om alles er weer uit te rijden en weer helemaal opnieuw te beginnen. (gelukkig komt dit heel weinig voor, maar t zal je gebeuren)
+2
pieter-werkman
Gebruik nu sinds aug 2010 dikkefractie in de boxen nog steeds super tevreden, ik melk met een robot gem 63 koeien. laatste celgetal 63 geom celgetal 112 vorig jaar 7 koeien met uier ontsteking. kosten van het scheiden voor 70 boxen 12kwh stroom en gem €750/jaar onderhouds kosten 4 uur zaterdag hulp en wat diesel voor mijn karretje
jan.1
Biobedding doen we al 7 jaar en volledig geautomatiseerd ,uiteraard nooit je put helemaal leeg rijden,wij hebben 2 putten onder 1 stal,en kunnen switchen van de ene naar andere put.
Mais in het rantsoen is een must,net als goed mixen.
+1
Noorderling
@jan.1
Zet je aan het denken waarom we onze koeien onverteerbare lignine voeren. Daar kan ook verteerbaar gras zitten met 17%eiwit en zetmeel in geconcentreerde vorm.
jan.1
Quote Reactie van @Noorderling:
Zet je aan het denken waarom we onze koeien onverteerbare lignine voeren. Daar kan ook verteerbaar gras zitten met 17%eiwit en zetmeel in geconcentreerde vorm.

Mais is goed voer voor mk,en verbouwen we zelf.maar idd je kan ook andere zetmeel bronnen gebruiken en alleen gras voeren.Het is wat je het beste past.
+2
Jowi
@jan.1 Hier al 10 jaar dikke fractie in de boxen en hoe meer mais hoe mooier het product.
Laten 4-5 keer in het jaar scheiden en kuilen het in, word hier in buurt door vele gedaan(kan wel 30 zeer tevreden gebruikers noemen. voorheen wel 5 verschillen producten geprobeerd maar dit bevalt het beste, blijft het vaste in de box liggen en plakt het minste aan het uier en spenen.
Kalk/stro mengsel beviel het slechtste, koekte vast in de box als beton en moeilijk te harken en veel stof naar een paar dagen en schrale spenen met kalk er aan.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!