Ervaringen kwartier handmelker

Andere boeren hebben er nooit last van maar ik heb af en toe een droge koe met een verkeer kwartier. Nu is het het beste om vaak leeg te melken. Nu ben ik van de generatie die nooit heeft hoeven hand melken, niet dat ik het niet redt maar sommige spenen zijn zo kort dat ik ze tussen duim en wijsvinger leeg moet trekken. Op een gegeven moment krijg ik verzuring in mn handen en denk ik: laat de rest maar zitten.... niet goed dus. Nu kwam ik een hand kwartier melker tegen op het web. haakman.eu/product/hand-kwartier-melker/

Heeft iemand hier ervaringen mee? prul of praal

Deel dit topic

Reacties

Mh12
Is dat niet voor een schaap
Vevo
@Mh12 geen idee stond ook rund bij
m uut m
Als ik dat zo bekijk kan dat wel eens zwaarder werken dan met de hand melken.šŸ˜‰
Sjaakiee
Mischien brutale vraag hoor maar hoe zet je ze droog?
Vevo
@Sjaakiee brok afpakken 1 keer daags melke + 15 liter orbiseal daar onder niets( 2 x daags dippen) en of droogzetter bij hoog celgetal.
arie.j
Strokken dus (zo noemden we dat vroeger als je flop-flop tussen duim en wijsvinger moest melken.
Was iets wat wel voor kwam bij vaarzen met zucht (hadden koeien en vooral vaarzen vroeger veel meer)
Ja , daar krijg je op het laatste kramp van in je fikken.
H. Pelleboer
Ik gebruik hem bij mijn schapen bij het uitmelken van de biest of wanneer de melk uitgehouden moet worden.

Zelf vind ik wel fijn dat je met 1 hand kan melken (knijpen) en de bewegingen van het schaap kan volgen zonder dat je fles omvalt. De voornaamste reden van aanschaf was dat stagelopers zonder ervaring toch goed biest konden uitmelken en niet eerst handmelker hoeven te leren.

Enkele minpunten.
Als je de flessen te warm wast vervormen ze hierdoor vermindert de afdichting en kan er minder goed / geen vacuĆ¼m worden opgebouwd.
Er zit geen begrenzing op de hoeveelheid vacuĆ¼m (die jij creĆ«ert door te knijpen) waardoor je niet weet hoeveel vacuĆ¼m er onder de speen staat. (Bij mijn versie is er geen sprake van een rustslag waardoor de melk in 1 straal in de opvangfles komt.)
sjoerd de melker
@H. Pelleboer hoe werkt ie dan?
creĆ«ert ie vacuĆ¼m?
Pelleboer
Je zuigt de lucht weg onder de speen. Op het moment dat het slotgat opent stroomt de melk eruit. De melk blijft lopen zolang er genoeg vacuĆ¼m is. Op een gegeven moment zakt het vacuĆ¼m en sluit het slotgat zich. Dan moet je weer knijpen (vacuĆ¼m pompen) @sjoerd de melker
harke
Maar ga je tijdens droogstand dan iedere dag die koe melken?
Of na afkalven.
Zou hier een ramp worden met melkers
Vevo
@harke ff met de hand leeg trekker als je er langs loop
Jawis
Marktplaats

(klik om te vergroten)

Misschien red je het hier mee.....vacuum instelbaar.....
Vevo
@Jawis heb ik nog liggen, maar als ik hem voor de koeien gebruik kan ik op weinig applaus rekenen šŸ˜‚
Erco
Neehoor iedereen heeft wel eens wat. had er ook twee een maand terug, in droogstand uithalen peneciline erin en na t afkalven gelukkig bij beide koeien goed afgelopen. Ene geeft uit bewuste kwartier iets minder maar valt gelukkig mee. Meestal valt de.hoeveelheid mee dus gewoon met de hand

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nƩt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0