Jaska vertrekt........

Zoals ze zelf zegt heeft ze veel kennis opgedaan die ze nu anders in wil gaan zetten . Stuurt Rfc haar nog even een factuur ..... ?

Deel dit topic

jg

Laatste  |  

Reacties

diekman
Niet te geloven.
+2
Coen
@diekman , op haar tijd het zinkende schip verlaten ?
@Coen volgend jaar word het beter.
Boerbakje
@Detukkeroettwente volgend jaar is er weer een volgend jaar.
Volgend jaar komt nooit!
+2
@Boerbakje JIJ hebt hem door,RFC moet geld lenen om het eigen vermogen te versterken .Zo gaat dat in de grootte mensen wereld.
Boerbakje
@Detukkeroettwente Als ze genoeg lenen met negatieve rente zit er misschien nog een nabehandeling in šŸ˜
@Boerbakje ZELFS DAT begrijpen ze niet bij RFC.
JohnDeere7serie
De hele boekhouding gaat toch naar Hongarije dus wel logisch denk.
jan w
@JohnDeere7serie
Kreeg al een nota van RFC in het engels.
Ik niet begrijpen wat er staat!!
+4
paul1
@jan w valt wel mee, wacht maar tot ie in het hongaars is. 😄
+2
Jannus
Quote Reactie van @JohnDeere7serie:
naar Hongarije

Hoelang moet het nog duren voor we erachter aan moeten??
+1
labella
Je kunt er op wachten dat er een flink aantal lijken uit de kast donderen!
@labella NIEMAND is verantwoordelijk .
ricardo
@labella waar baseer je dat op ?
labella
@ricardo zie je het nu werkelijk niet hoe het met rfc gaat? Ik zal de woorden van mijn oude klauwverzorger nog maar een keer weer aanhalen. die zei dat een coƶperatieve boer nog minder is dan een jonge kat want bij die gaan de ogen nog een keer open.
+4
weurding
@labella een kat heeft wel 9 levens zegt menšŸ˜„
Marco de 1ste
@labella Zulks verhaal heb ik ook ooit gehoord, "Bij een coop hoef je niet hard te werken want geld zat. Net een overheidsinstelling".
+5
ricardo
@labella noem eens iets concreets ipv van dat negatieve gepraat ik wil wel wat van je aan nemen maar dan moet je ook met feiten komen
+1
labella
@ricardo Tja, als je de signalen niet wilt zien dan houdt het op.
Sjaakiee
@labella maar het valt bijna ook niet over te nemen zĆ³n groot bedrijf
labella
@Sjaakiee Haar opvolger heeft een verleden bij Unilever dus misschien straks Royal FC Unilever?
Weidezicht
@labella zitten allebei al in de vleesvervangers.
+15
verbi
Ik vondt haar zeer goed. Vindt het jammer dat ze gaat. Maar zo werkt dat in de top die mensen blijven geen 15 jaar zitten die willen een carriere swith maken en terecht zie je overal gebeuren. Ik wens haar veel succes in de toekomst.Maar ja de negetaviteit druipt er hier weer vanaf.
+1
puntertje
@verbi Ik vond haar niet goed, door haar simplistisch Jip en Janneke uitleg kreeg ik het idee dat ze leden als simpele zielen beschouwde. Terwijl ze zelf de essentie van coƶperatief ondernemen nooit heeft doorgrond.
+1
Coen
@puntertje , ze had geen enkel gevoel bij ā€˜wat een coƶperatieā€™ is.

cijfertjes kon ze interpreteren, maar binnen RFC is iets veel belangrijkers.
Marco de 1ste
@Coen Zal wel moeilijk zijn, leveranciers die tegelijk eigenaar en lid zijn.
+1
Boerbakje
@Coen Sorry, dat de coƶperatieve gedachte bij de leden nog leeft snap ik. Maar is de coƶperatie binnen RFC al jaren niet meer dan statutair geneuzel?
+5
koeboer
@Coen Zij hoeft ook niet coƶperatief te denken ,de zaken op de rij zetten en zorgen dat er verdiend word was haar taak
familie pelle
@verbi
Quote:
. Ik vondt haar zeer goed.

Ik wil graag mee met je optimisme. Dus kun je me delen wat ze gepresteerd heeft de afgelopen 4 jaar?
+2
verbi
@familie pelle Hoe je het went of keert RFC heeft al langere tijd de betere melkprijs uitbetaald tov de concurrent. Dat de gehele melkprijs structureel te laag is weet ik ook wel. Is ook onze eigen schuld. Als je 103% produceert dan weet je dat er te veel is en dan zal er nooit veel betaald gaan worden. Maar of Jaska daar de schuld van moet krijgen vindt ik een redenering van niks.Ze bracht het dan wel in Jip en Janneke taal maar was tenminste wel begrijpelijk, voorheen werdt er moeilijke praat verkocht op de vergadering en na afloop wisten we nog niks. En dat heeft niks met simpele zielen te maken. En als je niet kunt vereenigen met de lage prijzen is er maar 1 remedie STOPPEN.
+3
puntertje
@verbi Ze verkondigde steeds dat de garantieprijs te hoog was om winst te maken. Dan heb je niet goed begrepen hoe het allemaal in elkaar steekt. Maar goed, de melkprijs is in haar tijd afgezakt naar treurige middelmaat dus dat kan haar opvolger niet meer als excuus gebruiken. En ja, een 2-koppige directie waarvan Ć©Ć©n te kort schiet en de andere meent Polman te moeten imiteren, dan laat herstel nog wel even op zich wachten.
+1
familie pelle
@verbi
Quote:
. Hoe je het went of keert RFC heeft al langere tijd de betere melkprijs uitbetaald tov de concurrent.

Het was gewoon een oprechte vraag van mij, ik dacht dat je wel inhoudelijke antwoorden had maar je reactie is een geforceerde manier om positief te doen. Als je gewoon de cijfers uit de jaarverslagen analyseert dan zie je dat fc al 3 jaar minder goed presteert dan voorheen. Dat is gewoon een constatering.
Je redenering en vaak gebruikt argument tegen critici, wat betreft de goede melkprijs, snijdt ook totaal geen hout. Is het een prestatie van Ajax dat ze elk jaar in de top 5 eindigen van de eredivisie? Nee, dat wordt verwacht, sterker nog als ze niet bij de top 2 eindigen hebben ze gefaald.
Mag ik je erop wijzen dat fc een heel groot concurrentievoordeel heeft tov ons omringende zuivelbedrijven. De schaalvoordelen, aldus fc, bedroegen na de fusie van ff met Campina jaarlijks meer dan 400 miljoen euro. ( 4 cent per kg melk!!!!!!) waarom dan nog steeds vergelijken met de Calimeroā€™s van de zuivelindustrie?
Daarnaast zijn een aantal grote miskopen geweest ( engro foods, fabrelac) en zijn mooie parels(csk) verkocht. Nu wordt ik waarschijnlijk weer weggezet als negatief maar ik maak me gewoon zorgen om onze mooie coƶperatie.
puddingbroodje
@familie pelle ik denk zal dat is even nazoeken....de verwachte fusievoordelen waren 175 miljoen in 2010.
familie pelle
@puddingbroodje
Quote:
. de verwachte fusievoordelen waren 175 miljoen in 2010.

Toch even verder zoeken.
puddingbroodje
@familie pelle uit de ad! maar toen ik het las kwam me die 175 miljoen weer heel erg bekent voor! hoe kom jij aan je 400 miljoen?

(klik om te vergroten)

Bartlehiemboer
Wij zitten niet bij FC heb me wel wat verdiept in de vertrekkende persoon en de nieuwe: Hans Janssen. Op het eerste oog lijkt me deze heer Janssen mij een beetje groen links achtig persoon. Hoeveel invloed gaat hij krijgen?
+1
labella
@Bartlehiemboer dan zit ie nu precies goed
Huppel
Als Hans Janssen hetzelfde bij RFC gaat doen als wat hij bij Heijmans heeft gedaan, dan staat er nog veel te gebeuren
labella
@Huppel terug naar de kernactiviteit dus.
Jawis
Heb wel vertrouwen in janssen... succes...
+7
--Erik--
Vooropgesteld dat ik mijzelf niet als een positivo beschouw, verbaas ik mij telkens weer over de uitermate negatieve teneur over alles wat friesland-campina betreft. Kritisch zijn is goed, maar bij velen is het doorgeslagen naar ongefundeerd negativisme. Daar wordt jezelf niet gelukkig van en op den duur loopt ook de onderneming daar schade door op. Bijvoorbeeld door dat anderen geen geld meer in de onderneming willen steken, of dat oud leden hun geld uit de onderneming trekken onder het motto, waar rook is, is vuur. Of dat personeel gaat denken, daar is zoveel gezeik in die organisatie, daar ga ik niet aan beginnen of daar wil ik weg. Ben in deze niet geĆÆnteresseerd in de mening van niet fc-boeren. Kom op fc-boeren dat dodelijke negativisme kan wel wat minder.
Bartlehiemboer
@--Erik-- Ja, maar ook realistische blijven. De boeren van FC zijn de laatste jaren behoorlijk gekneden en gedaan om maar richting nieuwe (milieu) eisen te gaan. 5 jaar terug hoefde je niet aan te komen met alles waar ze nu aan moeten voldoen. En dat einde is nog niet in zicht. Daarbij de marktontwikkeling. Waar ze een paar jaar terug over juichten wordt nu afgedaan als niet rendabel. Ik kan me dat negatieve van de boeren wel voorstellen. Je weet niet goed waar je aan toe bent, ook met in het achterhoofd de samenwerking met natuurmensen. Op zich vinden wij dat persoonlijk niet verkeerd maar de meeste boeren van FC zitten daar helemaal niet op te wachten. Misschien moet FC eerst beginnen met de eerlijke positieve geluiden dan volgt de rest ook wel.
Jawis
@--Erik-- je hebt een punt erik. Maar bedenk dat de negatieve reacties vooral bij niet rfc leden vandaan komen. Rfc is van de mooiste bedrijven van nederland....
BoerBart
@Jawis
Er zijn ook veel negatieve klaagboeren die RFC lid zijn.
Qua financiering zal er genoeg geld (door ieder lid!)in RFC moeten blijven zitten.
Nu zijn er BV structuren gemaakt, waarbij al het ledengeld uit RFC gehaald is.
Al de stoppers ( en degene die naar A'Ware gingen) halen ook hun ledengeld terug.
Jaska weet precies wat er aan zit te komen. Helaas schakelt RFC te traag.
Nu zal er heel snel geld moeten komen, anders zinkt ons prachtige schip, of worden we verkocht.
Noorderling
Quote Reactie van @BoerBart:
Nu zijn er BV structuren gemaakt, waarbij al het ledengeld uit RFC gehaald is.

Daar is geen BV voor nodig, als een bedrijf overgenomen is en het oud lid afscheid neemt gaat er zomaar 10cent de coƶperatie uit. Elke generatie a 30jaar moet de fabriek opnieuw gefinancierd worden.
+1
BoerBart
@Noorderling
De vele BV's hebben het wel versneld.
Ik ben voor geld inleggen naar rato productie.
Vroeger had Campina ledenbewijzen.
Prima systeem. Je kreeg keurig jaarlijks een leuke rente. Bij overname kon je de ledenbewijzen erin laten zitten en er waren regelingen die wel jaarlijks de ouders vergoedde.
Noorderling
@BoerBart
Je moet nogal wat winst maken wil het de 10/20% afroming van fosfaatrechten goed maken.
Ik zie ze de grote aantallen niet.
BoerBart
@Noorderling groeien ja/nee
Is weer een andere discussie.
Voor RFC is een stijging in eigen vermogen broodnodig.
Vanwege:
A) iedere handelsdag verdwijnen er obligaties.
😎 steeds meer leden halen ( overname/,Bv vorming) hun geld eruit.
C) de winst(nabetaling)is al jaren te laag, en dan vloeit er nauwelijks geld naar RFC vermogen.
D) voormalig Campina leden moeten in 2022 uitbetaald worden. Fiscale fusie afspraken over de oude ledenbewijzen (Toch gauw 50.000euro per bedrijf met 1miljoen liter).
E) covid-19 hakt er hard in, juist nu is een grote spaarpot belangrijk.
cornelissen
@BoerBart De enigste oplossing is een aantal jaren een inhouding van een halve tot een hele cent per kg, anders blijft het prutsen. Ik wens de bestuurders en ledenraadsleden succes met het uitleggen
crisis
Quote Reactie van @BoerBart:
A) iedere handelsdag verdwijnen er obligaties. steeds meer leden halen ( overname/,Bv vorming) hun geld eruit.

Verklaar je nader. Die obligaties gaan niet in rook op.
BoerBart
@crisis
De ledenobligaties worden door de leden in toenemende mate aangeboden tijdens de laatste handelsdagen.
Zo verdwijnt ledengeld uit de corporatie
crisis
Quote Reactie van @BoerBart:
Zo verdwijnt ledengeld uit de corporatie

Leg eens uit. Partij A verkoopt obligaties aan partij B. Waar verdwijnt het geld uit de coƶperatie?
cornelissen
Quote Reactie van @crisis:
verkoopt obligaties aan partij B. Waar verdwijnt het geld uit de coƶperatie?

Via de rabobank is partij B, RFC en die moet er geld voor lenen
crisis
Quote Reactie van @cornelissen:
Via de rabobank is partij B, RFC en die moet er geld voor lenen

RFC heeft zelf eenmalig en vrijwillig obligaties opgekocht. Normaal gesproken blijft het vermogen in RFC zitten. Ongeacht de obligatiehouder.
weurding
@BoerBart er wordt hier nooit geen melding meer gemaakt van de handelsdagen, zou dat een reden hebben?
crisis
Quote Reactie van @BoerBart:
D) voormalig Campina leden moeten in 2022 uitbetaald worden. Fiscale fusie afspraken over de oude ledenbewijzen (Toch gauw 50.000euro per bedrijf met 1miljoen liter).

Je bent in de war. De ledenbewijzen van Campina leden zijn omgezet in ledencertificaten. Zijn inwisselbaar voor obligaties. Hoeven in 2022 niet uitbetaald te worden. Wel worden Campina obligaties B in 2022 uitbetaald.
robbies
Quote Reactie van @BoerBart:
D) voormalig Campina leden moeten in 2022 uitbetaald worden. Fiscale fusie afspraken over de oude ledenbewijzen (Toch gauw 50.000euro per bedrijf met 1miljoen liter).

Waar kan ik daar meer informatie over vinden? Ik krijg nergens gevonden dat in 2022 de oude ledencertificaten uitbetaald moeten worden. De meeste berichtgeving daaromtrent gaat over de omzetting naar ledenobligaties vast, zodat je fiscaal niet erop afgerekend wordt.
KOC1981
@robbies op melkweb, zoeken op obligaties B, dan krijg je een artikel hierover, onderaan staan bijlage met de obligatievoorwaarden. vraag is eerder, om welk bedrag gaat het nog? Hoeveel mensen hebben voorheen, in in een fiscaal gunstig jaar de obligaties omgezet in ledenobligaties vrij?
jg
@Noorderling De Fosfaatrechten -prijs is door uitstel aflossingen in de benen gehouden , kunstmatig dus . Blijvende melkveehouders zien hun VV tov onderpand toenemen en moeten meer geld uitgeven aan fosfaatrechten, wiens voordeel is dat ? Dit jaar gaat het anders ....
jg
@Noorderling De banken hebben kwa uitstel aflossing ca 180 miljoen in de sector gelaten, op ca 1,1 miljoen verhandelde fosfaatrechten. De sector holt steeds verder uit .
KOC1981
@jg jij linkt uitstel aflossing en kopen fosfaatrechten 1 op 1 aan elkaar, dat is zeker niet overal het geval.
+1
Boerbakje
Even voor de duidelijkheid!
Elke melkveehouder is gebaat bij een goed beleid en goede melkprijs bij RFC.
Het stempel wat RFC op de sector drukt is vroeg of laat op elk melkveebedrijf merkbaar.
Of de leden hier veel invloed op uit kunnen oefenen is de vraag.
De niet leden hebben er in ieder geval geen invloed op maar hebben indirect wel te maken met de gevolgen.
+3
De coop bestaat 150 jaar , dit jaar. en dan 26 % eigen vermogen , waar is er wat mis gegaan , wie is er verantwoordelijk voor???
cornelissen
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
waar is er wat mis gegaan , wie is er verantwoordelijk voor???

Het pensioenfonds in eigen beheer, daar is kennelijk veel misgegaan
Al in 2001 /2002 zijn de ledenraadsleden ( toen nog Frieslandfoods) er al op geattendeerd dat wij van het bedrijfspensioenfonds af moesten en bij het bedrijfstakpensioenfonds moeten aansluiten.
Toen waren er ook al stroppen bij het pensioenfonds(overigens toen bij vele pensioenfondsen)
Nemen wij mee ,was het antwoord en daar bleef het bij. Nu blijkt er ineens een paar jaar terug een tekort te zijn van rond 400 miljoen euro ,wat moet worden bijgestort.
Dit tekort is natuurlijk niet in een jaar ontstaan ,maar in de loop van jaren. Ik neem aan ,dat ieder jaar bij de algemene vergadering van ledenraadsleden met het bestuur en raad van commissarissen daarover door de ledenraadsleden vragen zijn gesteld, maar er is nooit iets gecommuniceerd met de leden en actie ondernomen. Daardoor is er teveel uitbetaald en te lang kennelijk doorgegaan met matige vermogensbeheerders . ( of te weinig premie afgedragen)
Uiteraard willen de vakbonden niet af van het bedrijfspensioenfonds , de melkveehouders storten wel bij, korten hoeft dan niet en worden alleen nu nieuwe medewerkers doorgeschoven naar het bedrijfstakpensioenfonds.
Dit is een punt, maar koste plotseling wel rond de 400 miljoen en dat is nogal wat .
cornelissen
@cornelissen Aanvulling: Ik deel de mening hier wel op dit prikkebord ,dat niet-leden leveranciers bij andere melkontvangers eerst daar maar inspraak moeten vragen over de winstverdeling en die voor hun gunstiger moeten maken.
De enigste vraag hierover op de districtsvergaderingen is : waarom doet CONO het beter, ik hoorde liever, waarom doen bijna alle andere melkontvangers het beter dan RFC. Dan is de uitdaging voor RFC minder groot
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nƩt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!