Melkveehouder Van den Bosch:'Elk jaar kalf niet meer van deze tijd'

Mathé van den Bosch uit het Brabantse Oudenbosch wordt niet nerveus als zijn koeien op 100 dagen lactatie nog niet drachtig zijn. Integendeel. Hij doet aan duurmelken. Streven naar een tussenkalftijd van 365 dagen is volgens hem achterhaald. 'Het kan ook anders.'

Bron

Melkveehouder Van den Bosch:'Elk jaar kalf niet meer van deze tijd'
nieuweoogst.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

Koeien boertje
Gaat vanzelf met deze zomerse periodes.
Hier een paar die vt voorjaar gekalft hebben en in de warme zomer moesten dragen en nog niet drachtig
+3
Kars
Heb ik dan toch niet alleen last van.
A de Vos
Tkt van 430 vind ik nog niet echt duurmelken. Maar 20 procent minder rieten, dat scheelt bijna een half punt op het inseminatiegetal👍
+3
spotmelker
Ik staar me niet blind op tkt. Heb koeien die ik meer dan 150 dagen melk voor 1e inseminatie en andere weer binnen 50 dagen. De laatste zijn vaak koeien die brokloos meer dan 20 liter geven 6 weken voor afkalven, die melk ik door. Dan geven ze de lactatie daarop minder maar insemineer ik ze vroeg om ze dan wel met normale droogstand aan de daaropvolgende lactatie te laten starten.
Herbert
Het lijkt mij voor de ontwikkeling van de vrucht en dus de volgende generatie ook gezonder. De meeste boeren weten een negatieve energiebalans in de eerste 100 dagen wel te voorkomen, maar het blijft een moeilijke periode voor een koe.
+3
Noorderling
Quote Reactie van @Herbert:
Het lijkt mij voor de ontwikkeling van de vrucht en dus de volgende generatie ook gezonder.

Dat is maar de vraag.
Bij inseminatie is de vorming van de eicel 70-90 dagen daarvoor al begonnen.
Dat de eicelkwaliteit belangrijk is voor bevruchting en groei van de vrucht is bekend.
Wanneer je terug rekent en van den Bosch op 100-150 dagen begint te insemineren, heb je dus net de eicel te pakken die net na het kalven is gevormd in de negatieve energie periode.

Wanneer een koe bij 100 dagen uit de negatieve energiebalans is, zou je dus eigenlijk bij dag 200 moeten beginnen te insemineren. Wanneer je een eicel wilt uit de eind lactatie-droogstand zou je dus voor dag 80 moeten insemineren.
+7
pietjepuk
@Noorderling heb het hier ook een paar jaar wat laten varen maar ben nu toch weer bij 60 dagen gaan insemineren. waren teveel koeien die ik niet rond 100 dagen drachtig kreeg en dan vaak nog flink verder uitliepen.

Van mij hoeven ze ook niet binnen het jaar te kalven een maand of veertien zou mooi zijn maar dan moet je ze wel drachtig krijgen.
jg
@Noorderling Is dit realiteit of zijn dit aannames ?
Herbert
@jg een koe heeft haar eicellen bij de geboorte al, alleen het duurt ongeveer 3 maanden om ze af te laten rijpen. Een negatieve energiebalans heeft op dat afrijpen ook wel invloed, maar ik denk minder dan op een daadwerkelijke bevruchte eicel en daaropvolgende ontwikkeling.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Herbert:
, maar ik denk minder dan op een daadwerkelijke bevruchte eicel en daaropvolgende ontwikkeling.

Echte groei en ontwikkeling van het kalf gebeurt pas in de laatste 2 maanden. Daarvoor gebeuren er ook belangrijke dingen, maar vraagt minder van de koe zelf. Maar dat een neb niet positief werkt ben ik direct met je eens. Over programmering van het RNA is nog heel erg veel onbekend.

Veelgebruikte methode om melkziekte te voorkomen is knijpen in het eiwit om problemen rond de kation-anion balans te verbloemen. Juist is er eiwit nodig om het kalf te laten groeien en zeker in de laatste maand. Voldoende eiwit voeren zorgt voor een goed ontwikkeld kalf, voldoende biest van goede kwaliteit en daarmee verloopt de eerste 2 weken voor een kalf ook probleemloos.
Achso
@Herbert nee. Glucose is nodig voor de ontwikkeling van de eicel
Noorderling
Quote Reactie van @jg:
Is dit realiteit of zijn dit aannames ?

melkvee.nl/artikel/…
sjoerd de melker
@jg dat verhaal hebben ze van crv mij ook verteld
+2
cjw73
Lig er ook niet wakker van wat de tkt is. Bekijk het meestal per koe wanneer ik insemineer. Sommige al op 50a 60 dagen. Maar heb er ook 1 lopen die ik pas voor de eerste keer gedaan hebben op ruim 250 dagen na afkalven.
Noorderling
Quote Reactie van @cjw73:
Maar heb er ook 1 lopen die ik pas voor de eerste keer gedaan hebben op ruim 250 dagen na afkalven.

Je komt er pas achter als het zover is. Maar die koe is vast niet al 10x tochtig geweest voordat je begon, dat kost je ook koeien. Heb ook een uiteindelijk guste vaars 1000dagen aan de melk gehad met 30.000kg melk en goede gehalten. Hebt er geen werk van, weinig kosten en heeft zn geld ook wel opgebracht. Maar je hele systeem aanpassen op uitzonderingen valt niet mee, uiteindelijk worden ze vet en is drachtig maken ook geen optie meer.
cjw73
@Noorderling klopt. Ze was 1 keer eerder tochtig geweest en zal zo even kijken of ze drachtig is. Heeft inmiddels 15500 kilo gegeven.
m uut m
@Noorderling
Of 10 keer niet gezien. 😉
cjw73
@m uut m maakt dat uit geeft toch genoeg en boven de 40 kilo per dag wordt er hier toch geen 1 drachtig. En vanmiddag net gescand en nu wel drachtig. Dus als het goed is kalft ze in september weer.
pietjepuk
@cjw73 heeft die koe in 280 dagen 15,5 k gegeven? 55 liter gemiddeld. 😳 Wat ben ik een pruller.
+2
cjw73
@pietjepuk valt mee pietje in 350 dagen en ze geeft nu nog 26 a 27 kilo per dag.
pietjepuk
@cjw73 niets mis mee dat zon koe een lange lijst maakt mits hij niet te dik wordt. loopt er hier 1
475 dagen 17000 liter. 2 maanden drachtig en nog 28.5 liter per dag. moet alleen nog zien of het goed komt groeit wel heel hard nu.
cjw73
@pietjepuk die van mij groeit nu ook snel. Maar is elk jaar nog goed gegaan, dus daar ga ik nu ook maar vanuit. Ze is met de 5de lijst bezig en heeft nu 65000 gegeven. Gehaltes kon iets beter.
+6
DeBoerin
@cjw73 🙂

(klik om te vergroten)

+1
Ynze Oenema
@DeBoerin jullie hebben ook een waanzinnige productie onder de koeien.

Over het onderwerp zelf; je moet het wat bekijken per koe. Ik heb 1 blaarkopje die is niet zo persistent en heeft aanleg om dik te worden; heb ik de laatste keer op 30 dgn geinsemineerd! Zou mooi zijn als koeien pas bij 200 dgn gedaan zouden kunnen worden; maar zover is het nog niet in mijn koppel 😉.
cjw73
@DeBoerin keurig. Ik weet niet hoe jullie het verder doen. Hier gaat alles simpel 2x melken en voer met de blokkenwagen. Overigens heeft de koe van jullie het wel gegeven in ruim 650 dagen meer dan die van mij.
DeBoerin
@cjw73 Overigens heeft de koe van jullie het wel gegeven in ruim 650 dagen meer dan die van mij.
Het gaat over duur melken dus 5 lactaties was vergelijking wat mij betreft. Maar in 650 dagen wel 33.5000 kg melk meer 😀
cjw73
@DeBoerin is een top resultaat natuurlijk die van jullie.
DeBoerin
Quote Reactie van @cjw73:
is een top resultaat natuurlijk die van jullie.

Wij scheppen de omstandigheden maar de koe heeft het gedaan. En er komt ook altijd een dosis geluk bij kijken.
Erco
@pietjepuk sommige koeien blijven groeien. Heb er een, nu 170 dagen van de kalf en 8600 l gegeven ruim. Vet de.droogstand in en eruit. Verliest weinig conditie. Wel lage gehaltes dus dat zal meespelen. Die wordt dus niet voor 7-8 maanden geïnsemineerd. Van oudere koeien weet je ook wel of ze persistent zijn of niet
+2
hans1980
Mooi bedrijf 3,2miljoen kg op 90ha. =35.500/ha
Tussenkalftijd is hier nooit een issue geweest
pietjepuk
@hans1980 rekenmachine kapoet?
hans1980
@pietjepuk nee hoor
+5
jan.1
Het wordt allemaal goed gepraat,zelfs de voerboer zou er baat bij hebben...
Ik denk eerder dat er een arbeids probleem is en daardoor deze noodgreep.
Gewoon insem als koe goed tochtig is tussen de 45 en 80 dagen dan hou je de melk erop.
+1
puntertje
Risico's voor koeien zijn het grootst bij afkalven, nuka's brengen heel weinig op. Maar het verdienmodel veefokkerij organisaties is sperma verkopen dus i.p.v. persistente koeien na te streven hameren die op tijdig insemineren. Nee, belangen lopen lang niet altijd parallel.
Noorderling
@puntertje
Melk brengt ook weinig op, dan nog maar een maand later insemineren 😉
Gekheid natuurlijk, merk vooral dat koeien die uit de pas lopen een (potentieel) risico zijn.
Verse koeien wil je goed voeren, maar koeien die wat hebben gehad, lopen uit en vervetten, bij de volgende transitieperiode komen ze pas echt in de problemen waardoor de volgende lijst een nog groter drama wordt.

Wil je Holsteins gezond houden, moet je ze hard voeren. Niet voor niets zijn na het afschaffen van het quotum de vruchtbaarheidsresultaten als gevolg van het harder voeren en melken vooruit gegaan. Er moeten zoveel mogelijk koeien in je regime passen om zo min mogelijk werk te hebben. Dat is holsteins hard voeren, vlot drachtig krijgen zodat de transitie vanzelf gaat.

Als ik naar mn 10 oudste koeien kijk, hebben die allemaal elke 12-13 maanden gekalfd.
Als je koeien anders wilt houden, horen daar misschien wel andere koeien bij, dat kan prima en ook goede resultaten opleveren.
maisbult
@Noorderling hoe laat je de koeien opdrogen bij droogzetten? Daar hebben wij nog wel eens problemen mee met persistente koeien droog krijgen.
anonymous_400
@maisbult Vermalen.
Noorderling
Quote Reactie van @maisbult:
hoe laat je de koeien opdrogen bij droogzetten? Daar hebben wij nog wel eens problemen mee met persistente koeien droog krijgen.

In een groepje op droogstandrantsoen een paar dagen doormelken.
Melkboer16
Een langere tkt is geen enkel probleem maar dan moet je alleen wel meer als 10000 kg melken.
Dit bedrijf komt daar ondanks melkrobots niet aan en ook maar een mager vetgehalte.
Maar petje af 300 koeien en maar 2 fte
DeBoerin
@cjw73 Overigens heeft de koe van jullie het wel gegeven in ruim 650 dagen meer dan die van mij.
Het gaat over duur melken dus 5 lactaties was vergelijking wat mij betreft. Maar in 650 dagen wel 33.5000 kg melk meer 😀
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!