Verkiezingsprogramma PVV: Boeren moeten kunnen blijven boeren, maar met minder dieren

De PVV heeft zijn verkiezingsprogramma gepubliceerd. Het programma is niet verrassend: de partij is tegen de stikstofwet en tegen wat zij de ‘bio-industrie’ noemen.

Deel dit topic

Reacties

+4
Brutus64
Dus geen stem naar de PVV
+1
Kringloper
@Brutus64 noem eens één partij die dat niet wil?
Maaslander
@Kringloper Er zit wel een verschil tussen minder dieren willen als direct punt en bijvoorbeeld grondgebonden melkveehouderij met als middel minder dieren ipv meer grond.
Jean-PierreK
@Maaslander, klopt wat dat betreft is dit punt vergelijkbaar met dat van de Christen Unie.
hans1980
robotslaper
@Brutus64 wel stem
Dirk van Zetten
@Brutus64 prima toch, stoppersregeling op vrijwillige basis heel goed. Er gaan 10 duizenden hectares weg aan zonnevelden, natuur en woningbouw. We worden alleen maar intensiever als er geen vee opgekocht wordt
Meer dieren dat is noodzaak om de kop boven water te houden , dus meer melk in de tank , een andere weg is erniet. Duudelijk of niet,!!!
+1
Kringloper
@Detukkeroettwente Dus nog lagere opbrengst Prijzen!
@Kringloper Zeg maar hoe het anders moet.
Bartlehiemboer
@Detukkeroettwente Wat partijen zien, of willen zien is zoals wij boeren...Ze denken waarom kan die boer het wel en die boer het niet. Uw bedrijfsvoering is daar helemaal niet op ingesteld waarschijnlijk. Het lijkt me daarom een ontzettend onzekere tijd die er aan zit te komen voor u. Ik zou ook niet weten welke partij daar dan wel bij past. Ik kan alleen maar voor mezelf spreken dat ons het PVV programma wel past. We krijgen een grote verdeeldheid komende verkiezingen.
Weidezicht
@Bartlehiemboer hoe boeren jullie dan?
+1
Boerbakje
@Bartlehiemboer ik ken jullie situatie niet maar ondanks dat je zelf aangeeft op het spoor te zitten wat de beleidsmakers wenselijk vinden de volgende vraag.
Waarom ben je vaak zo negatief over de toekomst als melkveehouder?
+3
Bartlehiemboer
@Boerbakje sorry, ik had deze vraag nog niet gelezen. U vraagt mij wel vaker waarom ik zo negatief ben. Misschien dat u mijn antwoorden vaak anders leest dan ik ze bedoel? Het geen, waar ik gewoon "pissig" op ben is de onkunde, onwetendheid over de landbouw in de kamer. Je ziet al jaren nog veel meer problemen op de boer afkomen. Problemen die vaak door de kamer zelf zijn gecreëerd. Om van alle gezeur af te zijn in verleden en toekomst en omdat wij er de mogelijkheid voor hebben zijn we helemaal zo gaan boeren zoals ze het willen zien in de kamer. Het lijkt hier erg op een Ot en Sien gebeuren. Naast dat wij heel goed weten dat dit funest zou zijn als de boeren dit allemaal zouden doen, zijn wij met inkomsten wel een derde achteruit gegaan.
We zijn nu wel van alle gezeur af voor hoelang het duurt maar ze betalen er geen cent meer om. Dan kunnen de boeren hier wel steeds tegen mij roepen dat ik niet zo negatief moet zijn en het leven leuk moet vinden bla bla bla. Dat heeft hier niets mee te maken. Ons leven hier is prima. Als ik het op ons leven zou betrekken dan ging ik echt wel wat anders doen. Maar het gaat mij om de ondergang van het fundament van de samenleving. Soms heb ik het idee dat er hier boeren zijn die het nog steeds niet inzien en per dag leven. Wat zijn wij veel naar protesten geweest waarbij de hele buurt het af liet weten. Het heeft tot nu toe niets uitgehaald maar ik ben blij dat ik aan mijn kinderen kan doorgeven dat wij het geprobeerd hebben. Dan ben ik hier maar die negatieve boer maar ondertussen smaakt mij dat biertje nog wel goed.
+4
de jonge
@Kringloper meen je nou werkelijk dat als in nederland minder geproduceert wordt,dat invloed gaat hebben op de prijzen? de rest van de wereld produceert dat en de rest er wel even bij hoor, de wereld is groter dan nederland
weurding
@de jonge juist, en laten we niet verwaand zijn, kwaliteit in rondomliggende landen is echt niet minder, oostblok daargelaten, al lopen die ook in
JanCees
@de jonge @Kringloper zal zich wellicht niet realiseren dat we de laagste melkprijs ooit hadden ten tijde van de quotering en dat de gemidddeld melkprijs de afgelopen jaren na de quotering hoger was dan ten tijde van de quotering.

(klik om te vergroten)

+8
Bekkink
@JanCees zet de kosten er dan ook ff bij. A brok, diesel, grond, arbeid, waren ook goedkoper. Mijn pa verdiende in de jaren 90 meer met minder koeien dan ik nu.
Jean-PierreK
@Bekkink, de toename van kosten houdt volgens mij geen verband met de aanwezigheid van melkquotum. De voerkosten als voorbeeld zijn sinds 2008 fors toegenomen. Dat is geen effect van afschaf quotering lijkt mij.
Bekkink
@Jean-PierreK a brok koste toen €16 per 100 kg. Nu €24. Waar komt de prijsstijging vandaan? De graanboer verdient er niks aan.....
Noorderling
@Bekkink
Waren toen nog braakregelingen, graan leverde toen echt niks op. Werden zelfs graankachels verkocht.

Nu met 20cent wordt er nog wel wat aan verdient, opbrengsten stijgen ook. Maar een vetpot is het nog steeds niet.

Verschil wat je als veehouder betaald en akkerbouwer ontvangt is altijd ca 3cent voor bewerking en transport.
Jean-PierreK
@Bekkink, volgens mij mogen we het graan ook rechtstreeks van de akkerbouwer kopen...
weurding
@Jean-PierreK ja hoor, dit jaar de voergerst ook direct aan een veehouder verkocht
Weidezicht
+1
JanCees
@Bekkink Het is niet zozeer de graanprice van de afgelopen 40 jaar maar vooral de sojaprijs die fors is gestegen en dat heeft te maken met het bredere en grotere gebruik van soya voor allerlei doeleinden.
Verder is klagen over wat toe beter was misschien een beetje een vertekend beeld want ja de voerkosten zijn hoger echter de rente is een heel stuk lager ik ging mn eerste hypotheel aan voor 8,2% dat is nu aanzienlijk lager. Verder zijn er nu betere koeien hebben we meer kennis dan 40 jaar geleden om die koe goed te voeren en te managen hebben we echt betere mechanisatie en melksystemen dan 40 jaar geleden .
Wat echt de verkeerde kant op is gegaan dat zijn de kosten voor fosfaat en mestbeleid en allerlei certificerings onzin als KLW en Koekompas etc en andere keuringen .

Daarnaast zijn de kosten en bedrijfsaanpassingen die je moet maken om voor de Brusselse fooienpot in aanmerking te komen fors hoger dan voorheen en allelei graaiers die meevreten van het boerenbedrijf. De verplichte curssussen en vergunningen etc.

Dus deels heb je echt en punt . De kosten vliegen in Nederland de pan uit en dat zijn ook de kosten die door beleid worden veroorzaakt
Noorderling
@JanCees
Ook dat valt wel weer mee, als je niet beweegt heb je die kosten amper. Ook diegene haken af die de laatste 10-15jaar geen gekke stappen hebben gedaan maar wel de marge is verdampt. Waarin zit hem voor die bedrijven de kostprijsstijging door overheid?

Over de hele linie zit de kostenstijging, in de variabele kosten die iedereen voelt. Als je uitbreid de grond en duurder bouwen waardoor je beter resultaat moet leveren om alles te kunnen betalen. Dat vraagt wat om die marge te maken, technisch bij de top draaien en meer massa. Dat laatste wordt wel beperkt.

Nederland is in z'n algemeen te duur qua overheid. Hoge belastingen en leges remt economie en investeringen. Dat is niet specifiek landbouw. Voor investeerders is het een belastingparadijs en mkb en zzp mogen straks ook nog de pensioenpot verplicht vullen.
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Noorderling:
technisch bij de top draaien en meer massa

Daar zie ik het bij een aantal fout gaan, groeien, en de arbeid niet bij kunnen benen, technische resultaten duikelen naar beneden. Wordt dan vreemde arbeid ingehuurd, maar dat kan eigenlijk niet, want de opbrengsten zijn te laag.
Voor velen zou het mi beter zijn om te consolideren, desnoods 10% minder dieren , P rechten weg. dit geeft financieel lucht, dan zien dat je de puntjes op de I krijgt, en technisch top draait, pas daarna weer eens kijken naar groei.

Groeien om de vaste kosten uit te smeren klinkt leuk, maar als je de vaste kosten 2 cent kunt laten dalen, en je variabele kosten nemen 3 cent toe heb je aan het eind van het liedje verloren.
jg
@Leo,s vriend Schaalvergroting leidt alleen tot rendement voor de periferie.
Leo,s vriend
@jg niet altijd.
+1
Noorderling
@jg zouden ze netto meer verdienen aan 100 boeren met 100 koeien dan aan 200 met 50? Ik vraag het me af.

Er zijn nogal wat minder trekkers, voer wagens, schudders, melkstallen etc. Maar ook worden bedrijven door investeringen professioner, droogstand gaat steeds beter, voer wordt per auto ingekocht en als losse grondstof gevoerd ipv duur coöperatie brokje.

Veeartsen zijn minder tijd kwijt per koe, het is net als met de loonwerker, het eerste en laatste kwartier dat er gefactureerd wordt er maar weinig werk verzet. Of er nu een paar koeien extra staan voor scannen maakt amper uit.
+1
Bennie Stevelink
@jg
Quote:
Schaalvergroting leidt alleen tot rendement voor de periferie.

Dit geldt alleen als het leidt tot grotere regionale veedichtheid. Dan ontstaat er schaarste aan grond, mais, mestplaatsingsruimte en te hoge ammoniakuitstoot met verplichte luchtwassers. Er ontstaat een fantastisch verdienmodel voor de periferie.
+1
Noorderling
@Leo,s vriend
Tussen 100 en 500 koeien is waardeloos. Enkelen trekken nog naar de bovenste categorie en daartussen red je het alleen als familiebedrijf. Zou zelf liever met 3man 300 koeien melken dan 100 alleen, dan ben je meer slaaf van je eigen bedrijf en is er ook slecht personeel in te huren.

Omgaan met personeel of vennoten is een vak apart. Begint met vertrouwen en dingen los durven laten. Als je de kosten niet accepteert, alles zelf beter weet en niet gestructureerd preventief werkt ipv brandjes blussen wordt het inderdaad wel knap lastig.

Zijn bedrijven die 1miljoen per vak leveren en bij zijn met goede resultaten en waar het met 5ton een chaos is. Zit meer tussen de oren van de boer dan de aantallen.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Tussen 100 en 500 koeien is waardeloos.

Dus zo'n beetje de helft van de Nederlandse boeren zit op een waardeloze bedrijfsomvang?
m uut m
@robbies
Waarschijnlijk wel.😞
robbies
@m uut m is gewoon onzin. Gewoon je eigen plan trekken, dan is er veel meer mogelijk dan je soms voor ogen hebt. Dat dom doormelken naar 500 koeien is voor veel meer bedrijven niet weggelegd dan wel. Is volledig afhankelijk van jezelf, van je regio en van je locatie.
+2
Noorderling
@robbies ja, of het helemaal onzin is kun je vraagtekens bijzetten gezien de huidige stemming in de sector en aantal stoppers. Dat zit veel dieper dan alleen stikstof of geld. Op den duur is de rek er mentaal ook uit, kunnen bepaalde zaken wel aan meehelpen. Maar er zijn ook zat prachtige bedrijven waar het boeren nog prima kan. Maar als het niet bij je past of vol te houden is, is stoppen of emigreren een goede keuze.

Tussen die aantallen moet je het met vennoten rondzetten en er samen voor gaan. Anders vreet het energie en als je pech hebt lijd iedereen er onder, ook je vee.

Met vast personeel moet je dure goede werknemers teveel simpel werk laten doen om aan de uren te komen en kun je voor simpel werk ook net weer niemand aannemen. Blijf je aan het zoeken naar scholieren, flexibele krachten komen net zo snel als dat ze weg gaan en die stress moet je kunnen handelen. Met 3-5man 40uur kun je het allemaal veel beter indelen in fatsoenlijke shifts en ook nog vrije tijd.

Vond het zelf erg rustig werken met 1000 koeien en 2 personen die individuele dierverzorging deden. Was bij elke melking was er een iemand, zorggroep erdoor en was je weer vrij man, kon je koeien controleren, insemineren, bekappen etc. Werkt veel relaxer dan zo'n aantal alleen voor jezelf.
Leo,s vriend
@Noorderling Helemaal met je eens.
+1
de jonge
@JanCees fosfaatrechten als enige land ter wereld verhoogt de kostprijs ook behoorlijk.. concurreren met het buitenland is er niet meer bij, oa door veel hogere lasten,voor bv gas water stroom, en vraag me af wat de grondprijzen in de rest van de wereld doen, of ze overal daadwerkelijk een mestbeleid hebben en die dan ook daadwerkelijk uitvoeren,wat daar de kosten zijn voor afvoer van mest,of ze onbeperkt kunstmest mogen strooien per ha,en of daar bv de waterschapslasten per ha ook zo hoog zijn, of ze daar ook ozb hebben,moeten voldoen aan dezelfde welzijnseisen en straks ook moeten investeren mbt stikstof en wat daar de uurlonen zijn waar me gerekend moet worden om te vergelijken.Dan komt ik tot de conclusie dat de politiek het klaar heeft gekregen om te zorgen dat de landbouw in nederland zo goed als failliet is...en zij daar helemaal zelf voor hebben gezorgd
Weidezicht
@de jonge veel andere mkb bedrijven hebben het ook niet makkelijker gekregen. Denk aan transport met strenge rijtijden, hogere belastingen enz. Ook de loonwerker sprong 25 jaar geleden in zijn auto, vloog naar de dealer, en kwam met betaalde nieuwe trekker thuis. Kon ik zijn auto gaan halen, want dat die met nieuwe trekker terug zou komen had die s ochtends nog niet bedacht. Nu alles geleasesd enz. De regeringen van de afgelopen 20 jaar maken het hele mkb stuk terwijl dat de motor van de economie is. Ook die transporteurs en loonwerkers kunnen alleen blijven bestaan door te groeien.
de jonge
@Weidezicht klopt,maar die werken niet meer voor tarieven van 35 jaar terug.........
+1
Leo,s vriend
@de jonge Nou,zoek maar eens op wat je in 1995 voor mais hakselen per hectare betaalde, hier rond 900 gulden, nu 390 euro.
Mobiele kraan 150 gulden per uur, nu 75 euro.
weurding
@Leo,s vriend ook daar geldt dat ze in geval van maïs hakselen meer per uur doen, echter 900 gulden per ha heb ik nooit meegemaakt, hier zijn er nog die adverteren vanaf 275euro per ha hakselen, ergens bij emmen
de jonge
@weurding het klopt deels wel wat hij aangaf,helemaal in 1 van de natte jaren maakte het niks meer uit wat het kostte als de mais maar van het land kwam. 1000 gulden per ha was ineens geen probleem, achteraan in de wachtrij ook niet......
weurding
@de jonge toeslagen in natte jaren daargelaten, evenals transport over ver of extra kipper of sleeptrekker, maar 775 gulden is wel de max wat hier normaal gesproken betaald werd
Noorderling
@weurding
Laat het ook per uur hakselen, fors duurder dan uurtarief gras, maar door 2ha per uur kom je toch zo rond dat bedrag. Maar zijn er ook genoeg die standaard ha tarief rekenen en dat zit dichter bij de 400 dan 300.
weurding
@Noorderling weet niet hoe noordelijk je zit maar er zijn loonwerkers die gunnen elkaar het verlies niet, vooral in grensgebied
Noorderling
@weurding
Valt hier mee, aantal hakselaars is hier niet zo dik gezaaid. Zitten er een paar in de mest en gras, maar ook dat valt mee. Met een tank kom je er ook slecht tussen, 80% van de mest gaat door de sleepslang heen ondertussen, de duurdere loonwerkers per uur verzetten veel meer werk en werken ook netter en mogen weer komen. Voor een beetje combinatie ben je zo 5ton kwijt, drempel om te beginnen is dan fors. Gaat met hakselaars hetzelfde, sommige met meerdere hakselaars bouwen ze niet eens allemaal om naar mais, genoeg hectares heb je dan ook niet zomaar bij elkaar gevonden.

De prijsvechters zijn vaak begonnen door quotumverkoop, als ze niet een keer een prijsverhoging durven te maken moet er grond verkocht worden, daarna nog een keer lease en dan is het geld voor vervangingsinvesteringen op en bloed het dood.
Sommige boeren vinden het wel passen, goedkope loonwerker en elke paar jaar een stukje grond bij kunnen kopen, beter kan niet 😁
de jonge
@Leo,s vriend is ook landbouw
de hoef
@Bekkink en kreeg hij het ook
Bekkink
@de hoef in de jaren 90 konden de boeren bijna alles van de rc betalen. Machines e.d werden zo afgetikt. Waarom word er nu zoveel geleasd?😉 tegenwoordig is het gewoon geld rondpompen.
+1
pietjepuk
@de hoef wijs zwijgt hoef nu.
+7
de hoef
Quote Reactie van @Bekkink:
tegenwoordig is het gewoon geld rondpompen

bij mijn opa was het armoede, mijn vader begon met achterstand, en hier moet er nog elke dag aan getrokken worden, maar ruil met niemand
+2
Bekkink
@de hoef mijn opa is ook met niks begonnen
+2
jan.1
Quote Reactie van @de hoef:
bij mijn opa was het armoede, mijn vader begon met achterstand, en hier moet er nog elke dag aan getrokken worden, maar ruil met niemand

Maar vaak werden vroeger wel alle zonen boer,ze kochten boerderijen en bij de meesten zitten nu weer kleinkinderen op.Zomaar ff een boerderij kopen kan nu niet meer....
Noorderling
Quote Reactie van @jan.1:
Zomaar ff een boerderij kopen kan nu niet meer....

En toch gebeurt het vandaag de dag nog steeds.
En dat het vroeger iedereen maar lukte gaat ook niet op.
Johannushoeve cv
@Bekkink maar hebjij de zelfde machine park en de stal als je vader ?
Bekkink
@Johannushoeve cv ouwe melkveestal is nu jongveestal/drogen. 2010 nieuwe stal gebouwd. Machines allemaal 2e hands. Bewerken nu eel 2x zoveel ha.inkuilen en bemesten doet de loonwerker. Tot 10 jaar terug deden we het zelf
jg
@JanCees De vraag is of de melkprijs na 2015 was blijven stijgen indien de quotering niet afgeschaft zou zijn.
JanCees
@jg Ik kan je redelijk vertellen wat er zich heeft voltrokken.sinds einde quaota. Er is in de EU circa 8,5 milard kg meer melk nu dan in 2014 Dat op een wereldproductie van circa 830 miljard kg Dat is iets meer dan een procent.In een wereldmarkt waar India 22% productie heeft en de EU 18%. Ondertussen is de wereldwijde vraag naar zuivel gegroeid en steeds groeiende . In NL melken we inmiddels 2 miljard kg melk meer dan in 2014. Dat is bij de huidige melkprijs 33 ct 660 miljoen euro over 14.000 bedrijven dat is €47.000 per bedrijf.. Om die 660 miljoen in de beurs te krijgen met de 12.miljard kg van 2014 zou de melkprijs nu 36 ct moeten zijn. Ga jij maar eens kijken of jij je zuivel voor 3 ct per kg meer in de EU of wereldmarkt kunt afzetten waar Nederland met ook weer een groot deel van haar zuivel heen gaat.

Het alternatief voor afschaffing quotering is jezelf als EU volledig terugtrekken van de wereldmarkt en als melkveehouderij in het proces komen van een krimpende EU zuivelmarkt met dus achter de markt aanlopende productie dus veelal overproductie wat je zag tussen 2003 en 2007.
Waar bijna niemand bij stil staat is dat als je krimpt in productie je vaste lasten van je infrastructuur fors hoger worden per kg . Een melkveehouderij die gestaag beetje groeit daar worden de lasten van de infrastructuur verdeeld over meer kg.
Jean-PierreK
@JanCees, die 660 miljoen is omzet. Als je terugrekent naar minder liters en hogere melkprijs moet je volgens mij de variabele kosten daar nog vanaf trekken. Die warden dan niet gemaakt. Het klopt dat de vaste kosten per liter hoger worden maar die zitten dan al in de uitkomst ingerekend.
JanCees
@Jean-PierreK Denk je dat de kosten per kg dalen met minder liters en de investeringen die in de hele keten al zijn gedaan? Volgens mij zijn er weinig bedrijven die met een commodity en daarvan minder gaan produceren per geinvesteerd kapitaal dan meer gaan verdienen.
Die 660 miljoen meer omzet heeft maar weinig extra kosten gehad namelijk alleen de variabele.
Immers die 2 miljard kg melk is grotendeels uit een productiestijging per koe gekomen.
+2
Jean-PierreK
@JanCees, dat is wat ik schrijf. Stel dat die variabele kosten (voor bv (kracht)voer, uitbesteden jongvee en mestafzet) 11 cent zijn op die 2 miljard kg melk, dan is dat 220 miljoen. Dan leidt dat tot 2 cent hogere melkprijs nodig indien die 2 miljard kg melk niet extra geleverd was, ipv 3 cent zoals jij stelt.
Coen
@Jean-PierreK , de marginale kosten zijn (en dan met name op de intensieve melkveehouderijbedrijven) aanmerkelijk hoger dan die 11 cent per kg melk
jg
@Coen JC weet dat er in de periferie ook stemmen te winnen zijn 😏
jg
@JanCees Daar zit de fout , er zijn onrendabele investeringen gedaan . Heeft niets met markt of vraag van doen . Damage control .
dieks2
@JanCees Ik weet niet of minder produceren helpt voor een betere prijs, maar meer produceren in elk geval niet
tok achterhoek
@Kringloper Nee, in verhouding komen er minder dieren. Immigratie neemt toe hier en elders gaat geboorte cijfer omhoog
+1
Coen
@Detukkeroettwente , linksom of rechtsom, de complete politiek wil in NL minder dieren.

veel frustraties onder de boeren, het aantal boeren zal heel hard en versneld dalen.

dus een enorme schaalvergroting zal het gevolg zijn en als je erbij wilt horen zul je mee moeten in deze race.
+1
jg
@Coen Onrendabele schaalvergroting nog harder aanjagen ?
Coen
@jg , productierechten en productiemogelijkheden zullen in NL altijd herverkaveld worden naar de blijvers, en die zijn schaars en dus duur.
jg
@Coen Reken er maar niet op.
Hans van Bergen
En Jan Cees is zijn eeuwige strijd tegen de intensieve boeren weer eens begonnen. Vreselijke boeren die mest afvoeren naar akkerbouwers en mais bijkopen. Dat soort lieden moeten met hand en tand bestreden worden.

Conclusie
- PvdD; Nee
-D66 Groen Links PvdA SP Nee
-PVV Nee
-Nu 21 Nee
-VVD Hell nee
-FvD nee
+8
JanCees
@Hans van Bergen Dan heb jij het niet goed begrepen. Al wat ik zeg is dat grondgebonden bedrjven aan minder regels hoeven te voldoen inzake mestwetgeving dan niet grondgebonden bedrijven verder is het aan de ondernemer zelf om zijn of haar keuze te maken
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
Al wat ik zeg

Het doet er niet toe.

Plek 7 op de JA21 lijst, een lachertje...
+1
Weidezicht
@slagroomvla plek 7? Oei dat wordt lastig. Voorkeurstemmen. Hij moet linksom of rechtsom in de kamer, maakt niet uit voor welke partij.
+1
wimpie61
@Weidezicht gewoon ja21 stemmen staan nu al in de peilingen op 3 zetels
+1
Coen
@Weidezicht , Martels van CDA werd 4 jaar geleden (vanuit de Landbouw) ook met voorkeurstemmen gekozen, stond toen normaliter op een onverkiesbare plaats op de lijst.
de hoef
Quote Reactie van @Weidezicht:
Voorkeurstemmen. Hij moet linksom of rechtsom in de kamer, maakt niet uit voor welke partij.

waar voor alsof 1 stem iets helpt ,voor mij hoeft jan cees er niet in, kan meer betekenen aan de zeilijn dan op een plek waar je niks berijkt ,
Jean-PierreK
@de hoef, ik vermoed dat een partij wel degelijk kijkt hoeveel stemmen iedereen op de lijst heeft opgeleverd. Indien dit onvoldoende stemmen zijn, dan lijkt mij dat de lijst en (zeker bij een jonge partij) het verkiezingsprogramma daarop aangepast worden. Met voldoende stemmen bedoel ik overigens niet perse voldoende voor een zetel.

Dus wellicht kan @JanCees zowel vanaf de zijlijn als vanuit een politieke partij invloed uitoefenen. Hetzelfde geldt trouwens (misschien in mindere mate) ook voor andere partijen die landbouwstemmentrekkers op de lijst hebben staan.
JanCees
@slagroomvla Inmiddels staat Ja21 op drie zetels in de peilingen dat betekend dat de kiesdrempel is gehaald en met 20.000 voorkeurstemmen de Kamer binnen bereik is.
+2
dewittemotor
@JanCees Och, al worden morgen alle melkveehouders grondgebonden en biologische dynamisch, Dan nog komen er steeds meer regels (wel andere waarschijnlijk, maar wel meer en ook kostprijs opdrijvende.) Daar verdienen namelijk heel veel mensen en bedrijven geld aan . Over de rug van de machteloze boer. En dat gaat nooit veranderen tot er een tekort aan vreten komt.
+1
JanCees
@dewittemotor Ik denk dat er ondertussen voldoende nieuw rechtse partijen zijn die aangeven dat de doorgeslagen regels anders moeten en zie dat breder in de samenleving. Kijk maar eens naar de discussie over immigratie en onderwijs het bouwen van windmolens en zonneparken en de krimp in de zorg ik zie dat de wal is het schip aan het keren.
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
Dan heb jij het niet goed begrepen. Al wat ik zeg is dat grondgebonden bedrjven aan minder regels hoeven te voldoen inzake mestwetgeving dan niet grondgebonden bedrijven verder is het aan de ondernemer zelf om zijn of haar keuze te maken

Stel dat een grondgebonden veeboer stuk grond kwijt raakt,moet hij gelijk luchtwasser aan zijn stal hangen,vloeren vernieuwen etc en al zijn mest afvoeren ,drogen en in korrels op zijn bedrijf weer terug kieperen...Dus weinig keuze,want in de toekomst wordt grond zeer schaars door grote zonnevelden ,woningbouw etc..
JanCees
@jan.1 Max 20% van het areaal via tijdelijke grond en je hebt zes jaar de tijd om te voldoen. Als je grond kwijt raakt dan gaat de teller weer lopen
+1
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
Max 20% van het areaal via tijdelijke grond en je hebt zes jaar de tijd om te voldoen. Als je grond kwijt raakt dan gaat de teller weer lopen

Vind het maar nix JC,tis net als met de mais /gras bij derogatie,weer zo,n getal van max 20% waar je rekening mee moet houden.Ik ben voorstander van huidige systeem omdat het werkt,onafhankelijk van grond en verhandelbaar.(makkelijk bij opbouw of afbouw)
Maar de grootste reden is dat we niet zitten te wachten op WEER een verandering die gruwelijk veel geld kost bij veel boeren.Laat aub de boeren 10 jaar met rust!!!
tok achterhoek
@JanCees Het is vrij simpel, je kiest voor grondgebonden en de die andere 33 procent kan verrekken. Of netjes gezegd, die moet weer investeren. En dat gelul dat de mestafzet goedkoper wordt, is korte termijn denken. En je gelooft toch niet dat de andere partijen zeggen, is goed jan cees, we schrappen die andere regels. Zo werkt de politiek niet. Doe eerst dat andere maar en dan zien we wel verder, zeggen ze dan. Leer van de fouten uit het verleden. Zie eerst maar eens dat er niet meer regels bij komen, als je dat lukt, top.
JanCees
@tok achterhoek Jij zit fout met je getallen inmiddels is circa 84% van de bedrijven grondgebonden en de resterende 16% wordt dat grotendeels ook de komende jaren dat heb ik hier al eerder in een grafiek op basis van bestaande data en trends laten zien
Mars2
@JanCees Hoeveel procent losse grond hebben de grondgebonden bedrijven?
+1
Mars2
@Mars2 Een interessante vraag voor Jan Cees Vogelaar.
Zou hij het antwoord weten?
JanCees
@Mars2 Nee daarop weet ik het antwoord niet zou je aan RVO mogelijk kunnen stellen?
Noorderling
@JanCees kadaster moet je zijn.
Geef nog geen 1/3 van m'n eigen grond op met de gdi maar op m'n totale eigendom grondgebonden. Hoe fout ben ik dan op de schaal 1-10?

Laten we streven naar een werkbare werkelijkheid ipv papieren werkelijkheid, wat opgegeven wordt is totaal geen afspiegeling van de landbouw praktijk, die zijn we al lang verloren.
cornelissen
Quote Reactie van @Noorderling:
Geef nog geen 1/3 van m'n eigen grond op met de gdi

Maar waarschijnlijk wel grond van andermans eigendom en als je het opgeeft bij gdi heb je er toch de beschikking over.
Iemand ,die een pachtbedrijf heeft, geeft toch altijd andermans eigendom op bij de gdi
+2
Mars2
@JanCees De pijler onder je plan grondgebonden veehouderij is maximaal 20% losse grond.
Je noemt een percentage van 84%van de bedrijven die nu al grondgebonden zijn zonder te weten hoeveel losse grond de bedrijven in gebruik hebben.
Het lijkt op dezelfde miskleun als de grondgebondenheid van de lto.
Je kunt niet zeggen hoeveel bedrijven nu al grondgebonden zijn op basis van je eigen criteria door een selectie te maken op basis van andere criteria.
+1
JanCees
@Mars2 kijk naar de tabel uit eerder topic die logenstraft jouw redenatie.
Ikniet tot in den treure tabellen herhalen
robbies
@JanCees en toch heeft Mars een punt. Hoe kun je nu een percentage losse grond noemen als je niet weet wat de referentie is?
Noorderling
@robbies
En er geen defenitie is van eigen grond.
Papieren obstakels worden op papier opgelost.
JanCees
@robbies de 20% heeft als bedoeling om constructie van veel losse grond die kwetsbaar is voor fraude te maximaliseren geen ander doel
Gerrit v Schaick
@JanCees Iets langer pacht contract afspreken dan maar. Pspieren probleem opgelost op papier. of toch niet... mestproductie blijft zelfde. plaatsingsruimte ook. overschot ook. fraudedruk ook. Ik waardeer de goede bedoelingen, maar t gaat niet helpen.
Gerrit v Schaick
@Gerrit v Schaick Als je bedoeld dat de fosfaat gebruiksnorm op grasland hiermee vervalt danwel naar 120 gaat. Ben ik wel voor. Maar wordt de politieke haalbaarheid wel een dingetje denk ik
de jonge
@JanCees ik kan in de regel best wel met je denkwijze mee gaan maar met die grondgebondenheid toestanden niet. wat maakt het uit of je grondgebonden bent of niet,houd het gewoon simpel,als een boer in drente bv meer mest heeft dan land en die kan het kwijt bij een boer in groningen,laat dat dan gewoon boer boer afvoeren met een constructie van zoveel kuub per ha(gewoon landelijke norm,zonder dat er grondmonsters en gekkigheden nodig zijn) zonder wegen en monsteren en allerlei flauwekul. en wat dan nog als de boer in drente het zelf houd en het alleen op papier afvoert. de mest is weggezet op papier en daar gaat het om. bij de staat zelf werkt het toch net zo of wil je beweren dat daar ook alles inzichtelijk is,neem bv de wegenbelasting,waar kan ik vinden hoeveel wegenbelasting ze gebeurt hebben en welke wegen ze daarmee opgeknapt of aangelegd hebben met het totale kostenplaatje en de materialen die daar gebruikt zijn en wie daar aan gewerkt hebben. hetzelfde geldt met de stikstofheffingen op oude auto's, weet jij wat ze precies met die inkomsten doen?
JanCees
@de jonge is uitwerking heb zelf ooit de Vogelaarvariant bedacht om het bij grondhuur verhuur en halverwege het seizoen weer terug in gebruik nemen onnodige wegen en bemonsteren te voorkomen. Dus openstaan voor oplossingen ja natuurlijk
Henry1
@JanCees is dat waar joh! Haha had daar nooit zo over nagedacht!

Iemand die trots is dat wetgeving naar hem vernoemd is kom je niet vaak tegen denk ij 😉
+1
JanCees
@Henry1 Ben er niet trots op was een praktische oplossing die door bedrijfsbezoek van Brinkhorst bij mij thuis en daarna werkbezoek aan toen Dienst Regelingen Assen tot stand kwam.
Dat ging heel leuk Brinkhorst vroeg mij tijdens het bezoek aan Assen om probleem toe te lichten en oplossing voor te stellen. De ambtenaren zeiden dat kan niet. Waarop Brinkorst vroeg waarom niet? Antwoord was past niet in onze aanpak en systemen. Antwoord Brinkhorst : dan pas je de aanpak en systeem maar aan. En dat was einde discussie. Ik weet het dat bijna iedere boer een hekel aan Brinkhorst heeft. Ik heb met hem gewerkt en zaken als derogatie zijn tot stand gekomen omdat hij een super netwerk in Brussel had en wist hoe de hazen daar lopen. Maar ook is door hem bij de onderhandelingen over Agenda 2000 in totaal 180 miljoen euro per jaar extra boventafel gehaald in de compenserende bedragen per kg melk en niet per koe. Dit betekend dat melkveehouders vanaf 2005 180 miljoen euro aan GLB compenserende bedragen meer ontvangen dan de rest van het kabinet toen voor wilde gaan. reken even door 180 miljoen per jaar inmiddels 16 jaar is bijn drie miljard euro tot nu toe dat is toch serieus geld.
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
Ben er niet trots op was een praktische oplossing die door bedrijfsbezoek van Brinkhorst bij mij thuis en daarna werkbezoek aan toen Dienst Regelingen Assen tot stand kwam.Dat ging heel leuk Brinkhorst vroeg mij tijdens het bezoek aan Assen om probleem toe te lichten en oplossing voor te stellen. De ambtenaren zeiden dat kan niet. Waarop Brinkorst vroeg waarom niet? Antwoord was past niet in onze aanpak en systemen. Antwoord Brinkhorst : dan pas je de aanpak en systeem maar aan. En dat was einde discussie. Ik weet het dat bijna iedere boer een hekel aan Brinkhorst heeft. Ik heb met hem gewerkt en zaken als derogatie zijn tot stand gekomen omdat hij een super netwerk in Brussel had en wist hoe de hazen daar lopen. Maar ook is door hem bij de onderhandelingen over Agenda 2000 in totaal 180 miljoen euro per jaar extra boventafel gehaald in de compenserende bedragen per kg melk en niet per koe. Dit betekend dat melkveehouders vanaf 2005 180 miljoen euro aan GLB compenserende bedragen meer ontvangen dan de rest van het kabinet toen voor wilde gaan. reken even door 180 miljoen per jaar inmiddels 16 jaar is bijn drie miljard euro tot nu toe dat is toch serieus geld.

Hoe zit het dan met de n 2000 gebieden in nl,dat kwam toch ook door toedoen Brinkhorst tot stand.
JanCees
@jan.1 Nee dat waren Cees Veerman en Gerda Verburg
kanniewaarzijn
@JanCees Brinkhorst als fan van en strijder voor de boeren! Ik schenk er nog een in!
JanCees
@kanniewaarzijn Dat zeg ik niet ik zeg alleen dat hij meer voor melkveehouders heeft gedaan dan melkveehouders willen weten
de jonge
@JanCees dat is tenminste positief dat je wel naar ideeen en argumenten wilt luisteren en er over nadenkt dat het ook anders kan en hoe dat in de praktijk dan zal gaan. hou het simpel en zonder allerlei rompslomp, hoe makkelijker iets is des te minder kans dat er is op ""fraude"" zo sommigen het graag noemen willen als er regelgevingen zijn die met allerlei toepassingen ,uitzonderingen,aanvullingen ed in werking zijn. gewoon landelijk alles boer boer,zonder toestanden. boer a zegt oke,ik heb zoveel kuub mest ontvangen en boer b zegt ik heb zoveel naar boer a afgevoerd en klaar is het, om mijn part op een a4tje,waar doen ze in nederland toch zo moeilijk over, het is gewoon treiteren zodat we het zin eraf krijgen. eerst alle extra regels en eisen er maar eens afgooien,daar wordt alles makkelijker van en scheelt een hoop extra tijd en kosten. en al zou het bij sommigen op papier gaan,wat dan nog,dan krijg je tenminste wat meer verschillen,ze sturen in de politiek eerst met precisie bemesting etc naar een monotoon landschap en dan krijgen we straks te horen dat er niet genoeg biodiversiteit is....
+1
robbies
@JanCees dat snap ik wel, maar je zegt dat op dit moment 84% van de melkveehouders grondgebonden is. Het zou echter zomaar kunnen dat die grondgebondenheid gerealiseerd is met bv 30% "losse" grond.
Mars2
@robbies Dat was de essentie van mijn kritische vraag.
Mars2
@Mars2 Nu natuurlijk nog een vraag aan de constatering koppelen.
Mars2
@Mars2Hoeveel % losse grond hebben de bedrijven die nu volgens dhr Vogelaar grondgebonden zijn?
Deze vraag is voor dhr Vogelaar.
tok achterhoek
@JanCees Week geleden schreef u nog wat anders hier. Grondwerving in nederland gaat wel snel, maar zo snel
JanCees
@tok achterhoek Vertel wat zou ik vorige week hebben geschreven dat anders zou zijn?
Ik geef al tijden aan dat er een trend is naar grondgebondenbedrijven en die is goed zichtbaar in de data.
+1
Jowi
Quote Reactie van @JanCees:
Dan heb jij het niet goed begrepen. Al wat ik zeg is dat grondgebonden bedrjven aan minder regels hoeven te voldoen inzake mestwetgeving

Dat grondgebonden bij de RVO is wat anders als die 2.6 koeien per ha wat jij hier wel eens schrijft
Hier is 1 koe 10800 kg melk( 49 kg P) en als je grond allemaal in fosfaatklasse hoog valt of als geen grondmonster hebt en je heb de helft bouwland(40 kg P) en de andere helft grasland(75 kg) dan mag men nog geen 1.3 koe per ha hebben om grondgebonden te zijn.
jg
@Jowi JC denkt met 2,? Gve de meeste steun te krijgen voor een zetel . Daar is geen verdere landbouwkundige onderbouwing voor . Niks mis mee overigens.
JanCees
@jg Er zijn wel degelijk de nodig landbouwkundige overwegingen voor. Ook inzake milieu
+1
JanCees
@Jowi De keuze half gras half mais is een keuze die jezelf maakt . Het is wel zo dat fosfaat grasland en uitspoeling naar grond en opervalktewater al lang geen probleem meer is en dat de verschillende de fosfaatklassen meer zijn ingegeven om stikstof uitspoeling tegen te gaan omdat de hoogste fosfaat uitslagen voornamelijk op zand voorkwamen in eind jaren 90.

Bij grondgebonden melkveehouderij 2,5 GVE gaat voor de grondgebonden veehouders het fosfaatklassen verhaal uit de regelgeving.
.
robotslaper
@Hans van Bergen CDA NEEEEE
+4
robotslaper
Stem gewoon PVV, hoe minder mensen binnenkomen hoe minder huizen er worden gebouwd. Hoe langer we boer kunnen blijven. En het is de partij die zich niet gek laat maken door de linkse rakkers.Die maken alles kapot
+1
Noorderling
@robotslaper
Sla jij een bod van 2x landbouwwaarde af?
Iedereen is tegen, totdat ze bij hunzelf komen.
robotslaper
@Noorderling ja sla ik af, ik wil blijven boeren, en niet anders. En de grond gaat in de toekomst hard stijgen met zulke regels. Wil jij niet blijven boeren
Noorderling
@robotslaper
Zit op een prima plek, maar als iemand een leuk bod doet en kan het beter krijgen op een andere plaats, waarom niet?
robotslaper
@Noorderling kan het beter krijgen????? Dat wordt dan moeilijk.
Noorderling
@robotslaper
Grond, verkaveling, gebouwen, tevreden zijn is een groot goed maar beter kan altijd.
+1
weurding
@Noorderling let op: geld hebben kost geld
+1
Noorderling
@weurding
Geld verdienen ook. En anders verzinnen we er wel wat op, stop je het in grond.
weurding
@Noorderling grond verkopen om het geld weer in grond te stoppen?
+1
Noorderling
@weurding
Koop je ergens anders wat terug.
Staan nog wel 2 bedrijven te koop met 100ha huiskavel. Gebouwen naar wens maken heb je het geld dan ook wel voor, niemand die je wat kan maken.
weurding
@Noorderling dacht bij beeindiging, maar heb jij het nog niet aan toe😉
Noorderling
@weurding
Beetje mais en tarwe verbouwen is ook nog wel even vol te houden en mooi werk 😉

Zijn hier ook wel bedrijven die het melken zat zijn en samenwerking met een andere melkveehouder aan gaan. Brengt zijn grond in en fokken het oudere jongvee op. Blijft er toch nog actie op de boerderij maar wat minder verplichtingen en druk.
ricardo
@Noorderling als je in de hoek zit wat ik denk zijn er al 2 verkocht
Coen
@ricardo , goede locaties zullen altijd verkocht gaan worden, slogan blijft ‘locatie-locatie-locatie’
Weidezicht
@weurding kan ik je ergens mee helpen?😇
weurding
@Weidezicht nee, heb de grond niet verkocht en ben het ook niet van plan😊
Maaslander
@robotslaper Je kan ook boer blijven als je 2x landbouwwaarde accepteert. Keuze mooie regio, mooie nieuwe stal bouwen...
verbi
@robotslaper Als je echt zo denk zul je arm eindigen.Ik boer niet ten koste van alles door hoe mooi en leuk het ook is. Af en toe tellen en rekenen kun je meer aan overhouden dan achter de kruiwagen aan lopen.
+1
Weidezicht
@Noorderling bou zal eerder 10 maal landbouwwaarde zijn. Mits niet voor natuur weggejaagd, om vervolgens toch te bouwen.
Noorderling
@Weidezicht
Wordt de keuze niet moeilijker van. Wat er mee gebeurt zou me ook niks uitmaken, gaat er om of jezelf tevreden bent met de deal, wat een ander er dan aan verdient moeten zij weten, het risico en werk is ook voor hun.
Weidezicht
@Noorderling ik bedoel, dat je voor schijtprijs, zeg landbouwwaarde, moet vertrekken onder mom van natuur of waterbuffer enz, en dat 5 jaar later de bestemming veranderd en er toch ook gebouwd mag worden. Al is het maar op die 2 hectare die als perceel tegeb de openbare weg ligt.
+2
Zwaagdijk
@Weidezicht zet je er toch een ketting beding in bij de notaris. Wordt de bestemming gewijzigd moeten ze nog effe betalen.
JanCees
@robotslaper vooral doen die willen Ot en Sien bedrijven en intensieve bedrijven ook melkveebedrijven uitfaseren
Toekomst0
Dat er dieren geminderd moet worden is opzich niet zo slecht, het gaat erom hoe dat moet gebeuren. Als je iedereen tevreden wilt houden moeten ze gewoon een lange termijn regeling “maken”. Stoppers die stoppen willen n vergoeding. Boeren die door willen moeten genoeg ruimte krijgen om te boeren.
Maar al het beleid van laatste jaren is vooral op nu gericht, hier word n brandje geblust, en daar begint er weer een. En op lange termijn blijft het aanpappen en nieuwe regeltjes maken.

En nee, ik ben niet n pvv man.
+1
robotslaper
Het CDA waar ik vroeger op stemde hebben ons als boeren in de steek gelaten. Noem eens een CDA man of vrouw die voor de boeren zijn. Ik ken ze niet.
+2
Leo,s vriend
@robotslaper Noem eens een PVV er die er voor de boeren zit. Ik ken ze niet.
Vooralsnog keihard schreeuwen, en nog niets laten zien.
robotslaper
@Leo,s vriend Geet Wilders, roept veel maar wordt weggestemd. Stem jij maar op de rest die elk jaar regels bedenken om de boeren teplagen en de KLM wil blijven redden met miljarden.
+1
JanCees
@Leo,s vriend Barry Madlener heeft de afgelopen twee jaar wel zijn beste gedaan maar die heeft last van Dion Graus
Leo,s vriend
@JanCees Ja, klopt, die was ik vergeten.
Hans van Bergen
Als je een buitenlander hater bent zou je op de PVV stemmen. Echter wat hebben zij dan de afgelopen wat issut 15 jaar voor jouw gedaan. Ook al niks
Noorderling
@Hans van Bergen wij Nederlanders zijn geen haar beter, zitten ook overal op de wereld omdat ze het beter konden krijgen. Moeten zij dan allemaal ook weer terug komen?

Ergste is nog dat we vanalles veroordelen en ons volkje in het buitenland nog erger samenklontert ipv integreert dan Turken en Marokkanen in Nederland.
robotslaper
+1
Maaslander
Als er geen partijen zijn die met de PVV willen regeren, zit de PVV weer in de oppositie.
Dan is het enige wat ze kunnen doen hard roepen en anti landbouw deals maken met linkse partijen.
+1
Bartlehiemboer
Gisteravond op 1 gekeken. Baudet, van Haga en een viroloog in gesprek. Forum voor democratie was hierin wel totaal de weg kwijt van de realiteit. Ze werden ook gewezen op onwaarheden maar ze namen de ontkennende positie in. Jammer. Ook geen stem meer.
weurding
@Bartlehiemboer hiddema was gisteravond vrij scherp
Bartlehiemboer
@weurding Ja, had ik gehoord. Bleek dat die interviewer zich ook goed had geïnformeerd en de juiste vragen had gesteld. Het was bij op 1 best fel en zo kreeg je toch wat meer inzicht in Baudet en van Haga. Ze waren nu toch echt zaken aan het ontkennen die niet te ontkennen vallen. Dan is het aan ons om daar invulling aan te geven
verbi
Vraag me steeds vaker af of ik nog wel ga stemmen.Het is allemaal niks wat er zit. Ook Eerdmans van JA21 is een fel tegenstander van de veehouderij net als Graus van PVV bij de VVD zit helemaal niks meer nu Lodders vertrekt het CDA die hebben dan nog iets maar hebben met Verhagen in de bouw de landbouw ook in het putje gegooit FvD ja dat moet nog weer opgebouwt worden. Het enige alternatief is SGP maar die hebben weer zo n vrouw onvriendelijke ideeen. En de rest is knetter links. En nu allemaal mooi l*llen maar ze geven niks om de landbouw dat weten we nu wel.En als de prijzen/marges niet beter worden hoeven ze ook niks te doen stoppen de boeren uit zich zelf wel(tenminste in mijn gebied)
+1
Zwaagdijk
@verbi als het even kan wel stemmen, niet stemmen lost niks op. Als je stem mag je schelden. Als je niet stem moet je je ook stil houden heb ik geleerd.
Weet alleen niet wie mijn stem krijgt.
verbi
@Zwaagdijk Daar heb je inderdaad een punt. Zou overgens ook de eerste keer zijn als ik niet zou gaan.
Maaslander
@verbi BBB
Bartlehiemboer
@verbi Met uw redenering denk ik ook dat SGP de keus kan zijn voor u.Ik kan er mee leven 😄
+2
JanCees
@verbi SGP heeft vrolijk meegestemd met de stikstofwet. Argument was dat het toch niks zou uitmaken of ze voor of tegen stemden.
Ik verwacht dat deze week het program van JA21 beschikbaar komt dan kun je bekijken hoe het er voor staat. Joost Eerdmans wil de veehouderij niet uit Nederland hij wil graag dat er fatsoenlijk met dieren wordt om gegaan. En daarin zijn wij gelijk want dat wil ik zelf ook en volgens mij 99,99 van de boeren ook. En we weten allemaal wel een voorbeeld waar het wel eens mis is gegaan of waar we van denke oeps zo zou ik het niet willen.
Het is niet voor niets dat ik ooit het Vertrouwensloket Landbouwhuisdieren heb opgezet waar ieder jaar een enkele tientallen meldingen binnenkomen die worden geholpen om uit de misere te komen.
In de meeste gevallen gaat er dan op een bedrijf iets mis vanwege sociale ellende in het gezin , ziekte of overlijden van een partner iets dergelijks. Dat is geen dierenmishandeling maar er komt dan verwaarlozing van dieren vanwege een vaak sociale oorzaak.

Zo ook bij transport en slachten van dieren daar wil je als boer toch ook dat dieren geen klappen en schoppen krijgen maar dat die hele logistiek zo is ingericht dat een dier op een fatsoenlijke manier zijn laatste weg door gaat.

Of het nu paarden koeien varkens geiten schapen of pluimvee is dat maakt dan niet uit.
En daar is de afgelopen dertgig jaar al heel veel verbeterd.
En kan vast nog slimmer en beter als je er geld voor innovatie op zet.
Dat is dan weer een mooie taak voor de overheid trek daar eens paar honderd miljoen voor uit ipv bedrijven opkopen voor stikstofwaanzin
+2
HansM
@JanCees Wie de SGP kent, weet dat die niet vrolijk is over de stikstofwet. De keus was: of een wet met een hoge doelstelling (wet zou er sosieso komen, want de SGP was niet nodig voor een meerderheid) zonder nog iets goeds voor de boeren (juridische borging van een oplossing voor PAS-melders én niet-melders, afspraak dat er akkoord met boeren ea moet komen over oa invulling van de stikstofmaatregelen,...), of een wet met een hoge doelstelling én met nog iets goeds voor de boeren. Uiteindelijk heeft Roelof Bisschop voor dat laatste gekozen. Niet voor het simpele verhaal, maar wel voor onder aan de streep een beter resultaat voor boeren.
Jean-PierreK
@HansM, @JanCees, wat ik me afvraag is: oorspronkelijk wilde Schouten (en dus het kabinet) 26 % minder stikstof uitstoot. Om dit te realiseren is een meerderheid in eerste kamer nodig. => zou FVD & PVV een kans gehad hebben om die 26 % aan een meerderheid te helpen? Zouden zij gegokt hebben dat er geen meerderheid gevormd werd over links? In de hoop op gunstiger beleid.
HansM
@Jean-PierreK Als die partijen zich constructief op hadden gesteld, had het over rechts gekund en was die doelstelling voor 2035 buiten beeld gebleven... Weinig van gemerkt helaas.
arie.j
Quote Reactie van @HansM:
@Jean-PierreK Als die partijen zich constructief op hadden gesteld, had het over rechts gekund en was die doelstelling voor 2035 buiten beeld gebleven... Weinig van gemerkt helaas.

PVV en FvD zijn populisten , als je daarop bouwt dan bouw je op drijfzand
+4
JanCees
@HansM Hans ik heb je hoog je bent met vijf koppen schouders bij verre de allerbeste beleidsmedewerker die in de Tweede Kamer werkzaam is e je werkt kneiterhard.
Jij ik weten allebei dat een belofte van Carola Schouten om met een regeling te komen voor de PAS een herhaling van zetten is.
Deze toezegging was een jaar eerder ook al gedaan en als je als minister zoiets in een jaar tijd niet weet te regelen en je herhaalt die belofte nogmaals pak hem beet 4 maanden voor je aftreden dan weten we allebei dat het een loze belofte is.
Dit zoals zoveel beloftes van Carola Schouten en de ronduit bedriegende ambtenaren op LNV.
Ik zet het nog maar een keertje voor je op een rij.

RIVM en Remkes stelden 46% stikstofdepositie op stikstofgevoelige natuur is afkomstig van veehouderij op basis van 40 jaar ervaring met hun eigen rekenmodel.

Mesdagfonds kwam op 41% na 8 weken rekenen met het rekenmodel van RIVM waarbij eerst invoerfout door onjuiste handleiding (bewust/ombewust?) op 27% kwam.
RIVM past 46% aan in 41% als gevolg van Mesdagfond werk.

Rekenmodel RIVM gebruikte bij invoer data dieraantallen 2016 excretiegetallen 2016 en emissiegetallen 2016.

Momenteel dier aantallen rundvee 10% lager jongvee 16% lager
Excretie per dier bij heranalyse WUR en geaccodeerd door CDM 10% lager
Emissie bij uitrijden heronderzoek WUR najaar 2019 10% lager.

Echter de ronduit bedriegende en misleidende ambtenaren en minister van LNV willen niet dat CBS en RIVM gebruik maken van deze laatste drie datafeiten.

De reden is dat dan een opgeklopt "probleem"plots een heel ander plaatje wordt en dat komt politiek niet goed uit.
Hans jij weet van deze andere data en je kan redelijk goed een inschatting maken van de effecten.
Jij hebt ook vast de stukken van Nico Gerrits op Foodlog en BoerenBusiness gelezen.
Je weet ook dat die juist zijn.

Het argument om deze data niet toe te passen is nog schokkender;
De minister zelf heeft een blunder begaan door fosfaatrechten vleesvee uit te geven.
Pas als via afroming bij handel fosfaatrechten rundvee deze te veel uitgegeven fosfaatrechten weer binnen zijn mogen de nieuwe data worden toegepast.
Je reinste blackmail.

En dan nog meestemmen met de stikstofwet?
Roelof heeft een strategische blunder begaan dat is hem en de SGP door boeren kwalijk te nemen.

Gaat het de SGP om de waarheid op lange termijn of de politieke "realiteit" op korte termijn??

Bij mij zijn een liegende minister en liegende ambtenaren bedriegers en niets anders dan dat.
Daar past maar één reactie op wegstemmen en loze beloften niet belonen.
Jean-PierreK
@JanCees, denk jij dat de stikstof uitstoot in Nederland omlaag moet en zo ja hoeveel ongeveer?
Gezien je visie op de veehouderij (gve / ha & weidegang anders strengere regels inclusief emissiearme stal) vermoed ik dat je ook een verlaging van de ammoniak uitstoot van de veehouderij wenst; anders hoeven niet grondgebonden veehouders geen emissiearme stal lijkt mij.
JanCees
@Jean-PierreK Ik denk dat we eerst een moeten gaan meten wat de depositie is en herkomst typeren, Daarnaast moeten we eerst maar eens komen met een wetenschappelijke onderbouwing van de KDW's en dan heb je twee essentiele zaken die je kan gebruiken bij beleid bepalen waarbij de maatschappelijke en econimische wensen en ontwikkelingen ook een rol moeten spelen. Als dat is gedaan kun je beleid bepalen. Zolang dat niet is gedaan is alles luchtfietserij die tot niets kan leiden
Jean-PierreK
@JanCees, dus die luchtwassers op niet grondgebonden en opstallen de bedrijven die je zelf noemt is zolang volgens jezelf ook luchtfietserij?
+1
robbies
@Jean-PierreK Hier ga je geen antwoord op krijgen of je mag de door jouw behaalde resultaten voor de melkveehouderij gaan opsommen.
Mars2
@robbies Arrogantie: narcisten blazen hun eigenwaarde buitenproportioneel op door anderen te kleineren en te vernederen, hetzij in rechtstreekse communicatie, hetzij in communicatie over anderen.
Afgunst: narcisten gunnen anderen geen sociale erkenning van hun kwaliteiten. Als anderen erkenning krijgen, stellen narcisten hun gevoel van superioriteit veilig door minachting te gebruiken en de prestaties van anderen te minimaliseren.
+2
Jean-PierreK
@Mars2 & @robbies, aan mijn resultaten en prestaties valt weinig te minimaliseren 🤣. Ik hou me zelf voor dat ik links en rechts wel wat bereikt heb, maar het is allemaal marginaal.
Overigens door mensen hier op dit forum kritische vragen te stellen denk ik ook een bijdrage te leveren. Ik hoop dat de bevraagde er nog scherper van wordt en zo tot (nog) betere resultaten komt. @JanCees bijvoorbeeld heeft volgens mij unieke kwaliteiten, ik ben ervan overtuigd dat hij al van waarde is voor de sector, maar dat hij nog van grotere waarde kan worden.
JanCees
@Jean-PierreK Nou nee dat is geen luchtfietserij. Bij koeien jaarrond binnen zal bij hogere temperaturen de emissie minder dicht bij de bron als depositie terecht komen maar grotere afstanden afleggen en dan meer kans hebben om natuurgebieden te bereiken..
Hoeveel exact weten we nog niet. En daarom blijf ik volgens mij terecht zeggen eerst meten en dan beleid bepalen maar sommige zaken kun je met gezond boerenverstand nu al wel beetje onderbouwen.
Mars2
@JanCees 120 dagen x 6 uur is.....720 uur in wei
24 uur x 365 dagen is....8760 uur

Of tel je in jouw wereld anders?
Noorderling
@Mars2
Bij 35 graden de koeien dus buiten zetten, volgende verplichting. Scheelt in ieder geval heel wat melk, extra uitval en een paar maand geen kalvingen. Neveneffecten geven wel het gewenste resultaat: minder vee.

Stel je voor dat je je koeien en daarmee vloeren nat sproeit, om dieren het aangenaam te maken en goed begaanbare schone emissiearme vloer.
Mars2
@Noorderling Super plan🙏
+1
JanCees
@Noorderling Blijkbaar ben je bureaucraat geworden. Weiden met gezond boerenverstand er zijn niet zo heel veel dagen met 35 graden en zelfs dan heb je nog de mogelijkheid om snachts te weiden
de jonge
@JanCees 'snachts weiden is ook geen optie meer nu er steeds meer wolven komen
JanCees
@de jonge daar heb je een punt waar ik me ook grote zorgen over maak De wolf hoort niet in Nederland en dat er een aantal ecologen helemaal idolaat zijn van wolven gaat nog tot heel veel ellende en ook verdriet leiden. En dan roepen alle beleidsmakers dat ze het niet hadden kunnen bedeken vanwege de andere reactie van wiolven dan men uit de "wetenschap"had begrepen
+2
robbies
@JanCees dus voor die paar warme dagen moeten opstallers een luchtwasser op het dak zetten omdat het lijkt dat ammoniak dan depositie zou kunnen hebben op een verder weg gelegen N2000-gebied? Je zou die beredenering haast bureaucratisch kunnen noemen.
Noorderling
Quote Reactie van @JanCees:
zelfs dan heb je nog de mogelijkheid om snachts te weiden

Nu ben ik opeens de bureaucraat? Ken de regels en speel het spel graag mee. Maar als het aan mij ligt laten we alles los behalve realistische milieuregels. De markt bepaald uiteindelijk wel en die is maar heel beperkt te sturen. Als iedereen weidemelk of biomelk ontstaat er vraag en gaat iemand bij voldoende opbrengsten vanzelf leveren. Met convenanten en verstikkende regelgeving ontstaat er alleen maar argwaan, weerstand en wordt de kloof tussen boer en consument alleen maar groter.

Nu even terug naar de discussie. Weidegang was toch het middel, en niet het doel?
Ook bij 25graden hebben koeien last van de warmte. Onderstaande afbeelding staan het aantal dagen per regio. Zit je toch zomaar op 25% van de weidedagen je dieren te kwellen. Afgelopen jaar waren er al 32 dagen boven 25graden in de Bilt.

Snachts koeien buiten kan prima, maar daarmee is middel weidegang om emissie te reduceren onzin en worden doelen en middelen verwisseld. Ook overdag en de andere 90% van het jaar moeten koeien het goed hebben. Weidegang mag nooit het excuus zijn voor dierkwelling!

Jean-PierreK
@Noorderling, is de temperatuur op die dagen in de stal lager? Vaak wordt er dan een ventilator aangezet die de lucht verplaatst, daar wordt de temperatuur niet lager van. Buiten is er van nature meestal al wat luchtverplaatsing.
+1
Mars2
@Jean-PierreK Wat zou toch het verschil zijn tussen met 25 graden liggen in de zon en met 25 graden liggen onder een dak?
Jean-PierreK
@Mars2, daar zal ook wat verschil in zitten, hoewel bij 25 graden dat nog wel mee zal vallen.
Noorderling
@Jean-PierreK
Ga maar eens in een zwarte overal buiten liggen en dan een tijdje in de zon en vervolgens onder een geïsoleerd dak met ventilator, straling en luchtvochtigheid is funest. Zeker in Nederland wil het benauwd worden en heeft zeker op de lange termijn flink gevolgen, als je iemand hoort over een kalfpiek in het voorjaar/zomer weet je al weer genoeg.
Jean-PierreK
@Noorderling, het warmst moment van een warme dag is rond 18:00 dan zijn hier de koeien in de stal omdat we dan (toevallig) melken. Als de temperatuur echt hoog is blijven ze hier overdag binnen, dat zal dit jaar een dag of tien zijn. Wij zitten in een rood gebied op je kaartje. En ja er zijn tijden dat de koeien het binnen misschien prettiger zouden ervaren dan buiten, terwijl ze bij ons dan toch buiten lopen.
Noorderling
@Jean-PierreK
Moet je op dat moment eens tussen de koeien gaan staan in de wachtruimte of waar ze dicht op elkaar staan te wachten en meet de lichaamstemperatuur van de koeien. Maar dan is temperatuur nog niet het enige, in augustus/september wil de luchtvochtigheid ook flink stijgen, daar gaan koeien helemaal kapot aan. Dan kunnen de omstandigheden er zijn dat ze met 20 graden al last hebben. We zijn zaken gewoon gaan vinden die niet gewoon zijn.

We denken als Nederlanders dat we overal de beste in zijn en voorop lopen. Het was liepen, we worden links en rechts gigantisch hard ingehaald waar wij als sector stil staan en druk zijn met doelen en middelen telkens te verwisselen, druk met bijzaken ipv hoofdzaken. Periferie heeft overal een poedertje en bolus voor. Terwijl het aan de voorkant veel goedkoper kan, minder werk oplevert en resultaten op meerdere vlakken op peil houdt of verbeterd.
Jean-PierreK
@Noorderling, als ik ze dan de hele dag op stal had gehad, hadden ze de stal al wat opgewarmd, nu komen ze in een droge stal binnen.
Noorderling
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
hadden ze de stal al wat opgewarmd, nu komen ze in een droge stal binnen.

Een goed ventilerende stal warmt niet op, daarin is de temperatuur gelijk aan buiten, en de gevoelstemperatuur door minder instraling lager.

Kan je op allerlei manieren voor elkaar krijgen, maar het is doodzonde wat er nog gebouwd wordt zonder fatsoenlijk ventilerende nok, oversteken verkeerd op de wind, bijna volledig dicht omdat men bang is voor een drupje regen, stallen tegen elkaar aan plakken etc. Je verbaast je als je er op gaat letten hoeveel spinnenwebben en vuil er al in een nok kan zitten terwijl een stal nog maar een paar jaar oud is.
+3
robbies
@Noorderling je snijdt het nu wel weer erg kort door de bocht. Alsof alle weiders en oudere stallen een kwelling voor het dier zijn. Er zal best wat te verbeteren zijn links en rechts, maar in Nederland is het grotendeels van het jaar een prima klimaat voor mens en dier. En die paar dagen dat het weer ongeschikt is, ga jij het ook niet 20 min krijgen in je hypermoderne stal. Kun je totaal niet vergelijken met landen waar het klimaat veel minder geschikt is voor koeien en waar er dus allerlei noodgrepen noodzakelijk zijn.
Noorderling
@robbies
JanCees wil koeien naar buiten op de warmste momenten van het jaar omdat dit ammoniakemissie zou beperken. Koeien op die momenten naar buiten jagen noem ik dierkwelling, hoeft niet iedereen het mee eens te zijn.

Weiden ben ik niet tegen, vind het super knap wie dat goed onder de knie hebben, er komt meer vakmanschap bij kijken dan koeien jaar rond op stal. Maar kan je ook direct wel mijn mening mee geven dat de helft van de weiders het echt goed onder de knie heeft en er wat mee verdient, en die doen het vaak op alle vlakken goed en is voor het vee weiden ook geen noodzakelijk iets om in leven te blijven.

Niet alles hoeft super luxe te zijn. Juist de eenvoud doet het hem. Paar isolatieplaten tegen de binnenkant van de stal timmeren als je geen sandwichpanelen hebt, rechtopstaande platen als nok voor de schoorsteenwerking en open zijkanten en je bent al een eind op weg. Lage stal kun je prima tunnelventilatie in creëren. Kan nog wel eens beter zijn dan een hoge brede stal.
+1
BoerBart
@Noorderling
Jij woont in het noorden.
Ik in het zuiden.
Hier heeft ieder dorp een eigen anti-boeren-actiegroep.
Hierin zitten nog steeds meedogenloze killers( volkert van der G).
Dit volk is niet geïnteresseerd in technische kengetallen.
Jij schrijft net zoals die varkenshouders (Die trots zijn op 30 biggen/zeug/jaar), maar dit volk haat je.
Jij behandelt, hun lieve koeien, als een topwielrenner die alleen maar op een spinningfiets mag.
Koeien in de wei is van het allergrootste belang, om een aaibare sector te blijven.
Snap jij dit niet??????
Mars2
@Noorderling Wanneer je geen fanatiek koeienboer bent dan is het moeilijk om de processen in de koe te begrijpen.
Wanneer je het wel bent dan zorg je er voor dat de koe onder de beste omstandigheden gehouden kan worden. Daar hoort tegenwoordig ook koeling bij. En dat gaat makkelijker in een stal dan in de wei.
Voor de grote meute dit fysiologio spel snapt zijn we wel een jaar of tien verder en is de helft wat anders gaan doen.
+2
robbies
@Mars2
Quote:
Wanneer je geen fanatiek koeienboer bent dan is het moeilijk om de processen in de koe te begrijpen.
Wanneer je het wel bent dan zorg je er voor dat de koe onder de beste omstandigheden gehouden kan worden. Daar hoort tegenwoordig ook koeling bij. En dat gaat makkelijker in een stal dan in de wei.
Voor de grote meute dit fysiologio spel snapt zijn we wel een jaar of tien verder en is de helft wat anders gaan doen.

Je deelde laatst iets over narcisten en hoe deze in discussies anderen kleineren. Dit komt aardig in de buurt.
Mars2
@robbies Scheidingslijn is idd fragiel. Verschil is open staan voor kritiek en je standpunt aan willen passen.
Jan Cees vertikt het om kritische vragen en opmerkingen te beantwoorden.
robbies
@Mars2 op jouw bedrijfsvoering en manier van dierbenadering mag ik niks kritisch meer opmerken, want ik begrijp er blijkbaar niets van. Als het niet naar de maatstaven van jullie topmelkers is, is het dierkwelling. Of lees ik het verkeerd?
Mars2
@robbies Waar lees je dat? Je mag rustig kritiek hebben. Graag zelfs.
robbies
@Mars2 hier lees ik dat de grote hoop er geen verstandvan heeft.
prikkebord.nl/topic/239681/…
Mars2
@robbies Er staat wat er staat. Voor de rest het snapt zijn we heel wat jaren verder. Dat is mijn mening. Wanneer je dat niet met mij eens bent zeg je maar waarom.
Beurs in Hardenberg is een mooie tentoonstelling van poeder en pilletjesfabrikanten.
JanCees
@Mars2 volgens mij doe ik hier heel veel vragen en opmerkingen van antwoord voorzien. En nee niet allemaal dat gaat me niet lukken .
JanCees
@Mars2 jij kijkt naar stichting weidegang minimale norm ik naar wat melkveehouders meestal doen en dat is nogal wat meer dan jij in je opsomming hebt
Mars2
@JanCees welke cijfers gebruik jij?
@JanCees Helder verhaal Jan-Cees , het is 1 grootte leugenfabriek in den haag, met CU en het CDA VOOROP, ecl peter omzicht. En de VVD met markie het groote liegebeest , alias PINOKKIO.allemaal ENKELE reis SYBERIE , in een strafkamp, zonder luxe !!!
+1
marcsterreborn
@Detukkeroettwente DE TOP MOET AFTREDEN!
Bartlehiemboer
Is al sprake van uitstel verkiezingen. Ze mogen tot een jaar verzetten. (een huidig kabinet mag hoostens 5 jaar zitten) Ze denken in de zomer minder besmettingen te hebben. Dat kan dan wel eens een nieuwe datum worden. Was ook al een voorstel gelijk met de vaccinatie te mogen stemmen... Vond dat idee nog niet zo gek. Heb je maar 1 keer de loop er in. Maar dat zal hier in Nederland wel weer te moeilijk zijn om te organiseren
de jonge
@Bartlehiemboer aah en degenen die niet willen vaccineren mogen in jou ogen dan ook niet stemmen??
Bartlehiemboer
@de jonge Sorry de Jonge, ik lees je altijd graag maar dit is wel snel geschreven misschien? Zelf laat ik mij waarschijnlijk ook niet vaccineren en dan gaan we natuurlijk alsnog te stemmen. Dit gaat om de groep die het stemmen vaak achterwege laten omdat ze of niet de deur uit willen of uit durven of stemmen onzin vinden weet ik wat voor reden. Als ze dan toch de deur uit moeten kunnen ze net zo goed even een stembiljet invullen. U en ik komen wel in die stemlocatie ook als we weigeren de prik te nemen.
de jonge
@Bartlehiemboer ik sta momenteel nergens meer van te kijken..het zal mij dan ook niet verbazen dat straks degenen die niet geent zijn alleen per post oid mogen stemmen. de politiek probeert ons straks op allerlei manieren te dwingen ben ik bang.
Bartlehiemboer
@de jonge Dat ben ik met je eens
Kringloper
Stem BBB, daar kom je verder mee🙂
JanCees
@Kringloper nul zetels tot nu toe
+1
Kringloper
@JanCees het is nog geen 21 Maart!
marcsterreborn
@Kringloper waar staat BBB voor?
Bartlehiemboer
Ik weet niet waar het volgende neer te zetten maar hoorde dat ze, nu Asscher geen lijstrekker meer wil zijn...ze ook denken aan Frans Timmermans als Lijstrekker....
kanniewaarzijn
@Bartlehiemboer Misschien richt ie dan minder schade aan dan daar in Europa? Zeker als hij in de oppositie zit.
Bartlehiemboer
@kanniewaarzijn Ik weet het niet, als deze man zich verveelt hier in Nederland zal hij allemaal gekke dingen bedenken op groen gebied in Nederland om hem zelf weer op de kaart te zetten.
+2
Zwaagdijk
@Bartlehiemboer dat hindert niet, hoe sneller het slechter wordt, hoe bij meer mensen de ogen open gaan. Effe volhouden Bartlehiem!
kanniewaarzijn
@Zwaagdijk Dan moeten we massaal Groen Links stemmen!
Coen
@kanniewaarzijn , qua sociaal-economisch beleid is PVV nog linkser dan SP/GL, slechts qua immigratie is ze ultra-rechts.
JanCees
@kanniewaarzijn Dat zeg ik niet ik zeg alleen dat hij meer voor melkveehouders heeft gedaan dan melkveehouders willen weten
sjuu
Massa is niet altijd kassa zoals bij Peter Gilles.
+1
robotslaper
De laatste 20 jaar en helemaal de laatste 6 jaar wordt het alleen moeiiijker voor de boer in Nederland. IK stem op de PVV die heeft het nog met de boeren voor.
Geen D66
Geen VVD
Helemaal geen CDA
Geen CU
SGP half om half
PVV ja
Geen Denk
Geen PVDA
Geen groeninks
Geen SP
Dus moeilijk. Laat gewoon je stem horen op de 2e partij op dit moment in Nederland De PVV
En de nieuwe partijen Henk Krol en Ja 21 zoiets die moeten maar wachten
+1
Nevergiveup
@robotslaper Ben het met je eens , maar naast PVV zijn er nog wat andere partijen nodig om het land te besturen.. Voor de meeste andere partijen is PVV eigenlijk helemaal niet zo verkeerd om er bij te zitten aangezien ze dan eigenlijk ook eens beleid kunnen aanpassen waar ze nu liever over zwijgen , maar waar een groot deel van de Netherlandse bevolking wel om vraagt al zeker 10 jaar+ ........

En ook PVV zal natuurlijk hier en daar water bij de wijn moeten doen zoals altijd al gebeurd in een coalitie. Ik hoop dat de PVV in het nieuwe kabinet erbij komt.
robotslaper
@Nevergiveup Tuurlijk doet de PVV water bij de wijn, maar de basis staat. En ze zullen zuinig wezen met de boeren .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
225
DEELNEMERS
48
WEERGAVES
0