Is een Aerius-berekening ook een vergunningvoorschrift? -

Addertjes bij het aanvragen van een nieuwe vergunning, advies neem de aerius berekening er niet in op

Bij vrijwel iedere vergunningaanvraag voor een bouwproject moet tegenwoordig een Aerius-berekening worden gevoegd. Op die wijze is namelijk inzichtelijk of het bouwproject geen nadelige (stikstof)gevolgen veroorzaakt op Natura 2000-gebieden.Maar wat is zo’n Aerius-berekening nu precies in juridische zin?

Deel dit topic

Reacties

Stoppen met deze onzin, tis allemaal leugen en bedrog, vraag maar aan de meester zelf ``oons bennie`s``, ja we nu al twee bennies .
+9
spotmelker
Aerius is de afspiegeling van beleidsmatige en universitaire "kennis" in dit land. Vergelijkbaar met touwtje trekken op de kermis, er komt altijd een verrassing omhoog...
+6
Boerbakje
@spotmelker niet voor iedereen.
De kermisexploitant weet wat er aan het touwtje zit
Met andere woorden de uitkomst staat van tevoren vast..
Ja , hoe is het afgelopen met de ZUUUUUUUUUUUUUUUUUre regen , was ook een inmens probleem .
kanniewaarzijn
@Detukkeroettwente Verzuring konden ze niet meer volhouden, daarom is het nu vermesting geworden...
@kanniewaarzijn Hebben ze grondmonsters van alle natura 2000 gebieden, van de afgelopen 60 jaar ??? Kan er mooi een vergelijking komen met de huidige bemestingstoestand.
2speen
Artikel eens aandachtig gelezen.

In iedere NB-vergunning worden voorschriften opgenomen volgens de RAV. M.a.w. er ligt meteen mee vast welk type vloer / luchtwasser / etc. er in je stal moet zitten om de vergunning actief te mogen maken.

Als ik het zo lees dan zou alleen de maximale uitstoot per dier(soort) en / of per stal in de vergunning volstaan (het recht om een activiteit uit te voeren)

Natuurlijk moet je dan zelf je techniek en dossier ook op orde hebben bij een controle. Dat je ook aan kan tonen dat je vloer Y en luchtwasser X in je stal gebouwd hebt.

Mocht dit zo zijn, dan zijn we mooi gepiepeld met al die verplichte systeemvoorschriften in de vergunning.

Want dat heeft de keuzevrijheid om te investeren in commerciële systemen voor emissie beperking enorm beperkt. Mede doordat de ervaring leert dat systemen door de jaren een doorontwikkeling mee maken qua technische betrouwbaarheid en kostprijsverlaging.

En dat kan een enorm verschil maken bij nieuwbouw of renovatie plannen die jaren in beslag nemen tussen het aanvragen en in gebruik nemen.

En intern salderen zou dan ook vergunningsvrij moeten kunnen, de depositie van je activiteit wordt immers niet groter (en vaak zelf kleiner)
Noorderling
Quote Reactie van @2speen:
dan zou alleen de maximale uitstoot per dier(soort) en / of per stal in de vergunning volstaan (het recht om een activiteit uit te voeren)

Wat is dan het gevolg wanneer vloeren worden aangepast en de normen toch hoger blijken te liggen?
Wanneer je een systeem vergund krijgt, mag je deze houden omdat jij niet kon weten dat de normen omhoog zouden gaan. Maar wat als je wel kilo's vergund hebt, wordt je dan wel gepakt?

De aanvliegroute zoals beschreven zou wel veel meer flexibiliteit geven en daarmee ook vooruitgang. Maar er zullen ook vast flinke haken en ogen aan zitten.
+1
2speen
@Noorderling
Wat is dan het gevolg wanneer vloeren worden aangepast en de normen toch hoger blijken te liggen?

Dat is precies wat ik bedoelde, dan klopt de basis onder je vergunde kilo's feitelijk ook niet meer. En tegenwoordig wordt zo'n beetje iedere (wijzigings) NB-vergunning door de MOB bezwaar op gemaakt. Ben er dan niet gerust op met een 'foute' vloer.

Bij alleen uitstoot per dier en geen systeem op de vergunning dan heb je eigenlijk alleen met de verkoper van de vloer een probleem. Want die zou je vloer in orde moeten komen maken.

Denk ook dat de wildgroei aan vloeren of systemen dan ook eindigt en bewezen systemen over gaan blijven.
Bij de varkenshouders is het zo ook mis gegaan met de luchtwassers, die zijn later bij nieuwe metingen terug gefloten. Allemaal systemen die alleen nog maar rekenkundig een norm hadden gekregen omdat de RAV commissie dit alsmaar slikte.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0