Melkveehouder Anne Kalsbeek: 'Scannen koeien betrouwbaar en snel'

Elke vier tot vijf weken laat melkveehouder Anne Kalsbeek in Terherne een groepje koeien controleren op drachtigheid. Dat gebeurt met een scanner.

Bron

Melkveehouder Anne Kalsbeek: 'Scannen koeien betrouwbaar en snel'
nieuweoogst.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+2
Beun83
Snap niet dat er zo weinig reacties op dit topic zijn.
Wat een spectaculair nieuws!
Noorderling
@Beun83
Na 70 dagen dracht er nog achter komen dat een koe drachtig is. Ben je 120dagen in lactatie.
Scannen doe je voor de koeien die niet tochtig of drachtig willen worden, dat ze drachtig zijn mag niet het belangrijkste nieuws zijn van een rondje scannen.
bio boer
@Noorderling is toch wel hadig om teweten dat je geen koe droog zet terwel die nog gust is mijn vader scant niet dat eigerlijk best goed alleen sporadisch gaat het eens mis met koe die gust is of toch inseminatie eerder dragtig voor de slacht laat mijn vader wel scannen of bij twijfel
Ik laat alles scannen meestal 100% dracht met mijn tocht detectie mis je de tochten eigelijk niet meer dus weetje wel of die nog gust is
Melkboer16
@Noorderling gewoon via melkcontrole. En misschien een keer tochtig spuiten.
Als ze met 100 dagen nog niet geïnsemineerd is dan mag die er ff naar kijken?!
Ik wordt niet zenuwachtig van een iets langere TKT
+1
Erco
@Melkboer16 via melkcontrole is waardeloos hier. Klopt soms niks van. Doe nu sindskort regelmatig wat embryos inzetten en dan wordt alles kosteloos even meegenomen met scannen. De donorkoe komen ze toch vantevoren scannen
Noorderling
Quote Reactie van @Melkboer16:
gewoon via melkcontrole. En misschien een keer tochtig spuiten.Als ze met 100 dagen nog niet geïnsemineerd is dan mag die er ff naar kijken?!Ik wordt niet zenuwachtig van een iets langere TKT

Ongeacht de betrouwbaarheid. Maar wat heb ik er aan, dat ik weet dat een koe niet drachtig is?
Als die koe elke 21 dagen tochtig is kan ik dat zelf ook wel raden, dus is er iets aan de hand waar alsnog iemand naar moet kijken. Als je de koeien netjes op een rijtje hebt staan is scannen ook nog goedkoper dan MPR.

Voer het meeste aan het voerhek. Dan is TKT wel belangrijk wil je de koeien niet verliezen. TKT over de koppel zegt vrij weinig, de spreiding moet zo klein mogelijk zodat je daar naar kunt voeren.
Doe het gemiddeld prima met 380 dagen, maar die uitlopen naar >450 komt toch ellende achter vandaan. Die moeten omlaag, die van 350 hoeft echt niet korter zodat je gemiddelde lager wordt, dat is geen winst.

Controleer zelf intensiever. Alles moet rond dag 50 tochtig zijn geweest en schoon, dan kom je er dus niet met 1x per maand even kijken wat drachtig is. Rond dag 40-50 is het nog zinvol een behandeling te starten. Als je nog op dag 100 ergens aan moet beginnen wordt het gegarandeerd een lijst van 450 dagen.
+1
Ynze Oenema
@Noorderling alsof dat zo erg is.

Ik insemineer goede koeien zo nu en dan ook pas op 150 dgn als ze goed melken en niet tochtig worden. 90% van de koeien die boven de 80 dgn nog niet tochtig zijn geworden; worden vanzelf tochtig. Wel eens tussen de beesten door lopen en kijken of die niet smeert.
+2
jan w
En het begint weer bij de basis: "Voeding in de droogstand".
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!