Meer omzet en aanwas stuwt marge melkveebedrijf

Tussen categorieën met hoogste en laagste omzet en aanwas per koe zit ruim € 5,50 per 100 kilo melk.

Deel dit topic

Reacties

+11
Noorderling
Als je vleeskoeien gaat melken gaat het dubbelop, kilo's omhoog en onder de deler veel minder kilo's melk. Zegt dus al met al niets wanneer de kilo's melk niet direct de beperking zijn.
Hoog vervangingspercentage rekent ook lekker in, terwijl dat weer fosfaat kost. Krimp of stoppers die afbouwen gaat het nog harder. Zonder het totaal plaatje is het een niets zeggend kengetal.
Greetje
@Noorderling of wanneer je zelf geen jongvee opfokt, je bespaart dan vele kosten, maar geen o&a, maar wellicht wel weer veel kg melk per kg fosfaat, ook een mooie oneliner om de wereld in te slingeren.

Het zijn inderdaad nietszeggende kengetallen, maar ze hebben wel degelijk een doel, namelijk onzekerheid zaaien. De jongvee loze gaat nu twijfelen. Morgen weer diegene die wel zelf opfokt. En zo blijven we altijd aan het veranderen en bijsturen en ons schaarse melkgeld naar de toeleveranciers sluizen
+4
Frans1
@Greetje dacht het niet. Je bepaald zelf je strategie, laat een ander maar lullen.
bio boer
@Noorderling toch het verschil van worst koe 600 euro en goede dikke koe 1400 zijn toch ook best wat kg melk maar ja heeft dat voer natuurlijk ook opgegeten groeit niet van de lucht 😅
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
eft dat voer natuurlijk ook opgegeten gr

Denk niet dat je blij wordt wanneer je de voederconverzie van melkkoeien, ongeacht welk ras uitrekent 😉
Het is een mooie bijkomstigheid, slachtprijs van koeien gaat hier ook redelijk omhoog, vooral omdat ze niet meer om pootproblemen vertrekken en daardoor gust aan de haak komen.
In je bedrijf kun je er wat mee vergelijken, met de kengetallen van mn buurman inderdaad niet.
Achso
@Noorderling wat is dan de voederconversie van melk koeien?
Noorderling
@Achso
Geen flauw idee.
Legkippen wordt niet direct gehouden voor vlees omdat je er niks aan over houdt. Vleesvee houden is amper wat aan te verdienen terwijl die dieren efficient groeien. Zou Holsteins laten groeien dan meer opleveren dan zuiver vleesvee?
weurding
Zit het grootste verschil in omzet en aanwas ook niet tussen bedrijven met een grote fokkerijhistory en daarbijbehorende omzet en bedrijven b.v met eigen stier?
hookwood
@weurding Ik schat dat het grootste verschil zit in tussen bedrijven die wel zelf jongvee opfokken en diegenen die dat niet doen.
weurding
@hookwood denk toch ook dat diegene die dure embryo's kan verkopen een giga plus op de o & a heeft
HansN
@weurding En de boer die de embryo's koopt een min? 😁
weurding
@HansN bij wijze van😁
de hoef
Quote Reactie van @HansN:
En de boer die de embryo's koopt een min?

we zijn hier begonnen met kopen, en plukken nu de vruchten
hookwood
@weurding Als je de kans hebt wel idd maar die kans is niet zo groot meer tegenwoordig. Wij hebben het er in ieder geval wel goed mee gehad in het verleden.
royale
@hookwood ik meende dat in het verleden de boeren in het oosten de zwaarste koeien en kalveren hadden. Dit had te maken met meer mais, minder koeien per boer en meer animo voor het afmesten/dubbeldoelvee. Daar zal nu weinig meer van over zijn. Ik had in het verleden ook standaard 3+ cent omzet, maar haal nu slechts 2 cent. Krap jongvee, meer euthanasie door wegvallen noodslachting, minder vervanging en door te stoppen met afmelken v koeien zijn hier debet aan!
Ik vraag me af of meer omzet en aanwas ook meer marge geeft. Misschien gaat het hier om de marge per kg geproduceerde melk!
+1
hookwood
+1
pietjepuk
@hookwood Begin steeds meer argwaan te krijgen bij zulke tabellen. Hoe worden ze opgesteld? lijkt wel of ze alle cijfer op een hoop gooien en per onderwerp de hoogste en laagste er uit filteren. Het is mij wel te toevallig dat de slechtste bedrijven minste geboortes, en een lage tussenkalftijd, en meeste sterfte en ... en ...en ..... en ..... enz.
de hoef
@pietjepuk had je slimmer ingeschat , het oog van de meester war
Henry1
@hookwood wie weet wat het verschil is tussen vervangingspercentage en percentage uitstoot+sterfte?
Frits1
@Henry1 groei of daling van het aantal melkkoeien
+2
jan.1
Wij fokken jv voor1 derde zelf op 1 derde koop en 1 derde opfokker.Daardoor meer ruimte voor de melkerij.Geen jv scheelt best veel tijd die je kan benutten voor melkvee,dus met de vergelijking moet ook arbeid meegenomen worden. We kunnen altijd schuiven tussen deze 3 mogelijkheden maar voorlopig bevalt dit goed.
Noorderling
Quote Reactie van @jan.1:
1 derde zelf op 1 derde koop en 1 derde opfokker.Daardoor meer ruimte voor de melkerij.Geen jv scheelt best veel tijd die je kan benutten voor melkvee,dus met de vergelijking moet ook arbeid meegenomen worden. We kunnen altijd schuiven tussen deze 3 mogelijkheden maar voorlopig bevalt dit goed.

Valt er ook iets te zeggen welke categorie het het beste doet op je bedrijf?
Een zuiverder onderzoek dan dat je er zelf zo achter komt is er niet lijkt me.
jan.1
Quote Reactie van @Noorderling:
Valt er ook iets te zeggen welke categorie het het beste doet op je bedrijf?Een zuiverder onderzoek dan dat je er zelf zo achter komt is er niet lijkt me.

Dat is een goeie,nog niet zo erg in verdiept.Maar aankoop presteert in liters het zelfde als eigen aanfok,wel kunnen de gehaltes bij eigen jv hoger zijn omdat het crossies zijn met vik red.
Aankoop is wel makkelijker,als je er 10 nodig heb staan ze een week later op de dam.
+1
Hans van Bergen
@jan.1 En je bent 20.000 euro lichter excl btw. Jongveestal sta daar nog gewoon incl kosten
jan.1
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
En je bent 20.000 euro lichter excl btw. Jongveestal sta daar nog gewoon incl kosten

Hoeveel moet je er hebben.
Hans van Bergen
@jan.1 Ik 'krijg' er nog 5
Noorderling
@jan.1
Als verse vaars?
Het kost wat, maar je weet inderdaad ook wat je koopt.
Jongveeopfok scoor je bij ieder beest ook geen 10, kalven uiteindelijk allemaal niet af. Die 10% en misschien wel 20% die uiteindelijk ook geen 2e lijst gaat maken en geld verdienen hakt er ongemerkt ook nog flink in.
jan.1
Quote Reactie van @Noorderling:
Als verse vaars?Het kost wat, maar je weet inderdaad ook wat je koopt.Jongveeopfok scoor je bij ieder beest ook geen 10, kalven uiteindelijk allemaal niet af. Die 10% en misschien wel 20% die uiteindelijk ook geen 2e lijst gaat maken en geld verdienen hakt er ongemerkt ook nog flink in.

Mnd voor kalven.
weurding
@jan.1 zal ook een heel stuk schelen als je de stalruimte en of fosfaatruimte al hebt of je moet er nog in investeren, dan kan de rekensom kwa marges heel anders uitvallen
+2
Melkboer16
Als je nou gewoon doet wat bij je past en je vee netjes verzorgt!
Hier vorig jaar weinig omzet maar wel veel aanwas en geen koeien dood en heel weinig kalversterfte maar we kennen ook andere jaren.
+3
Henry1
@Melkboer16 idd ben ook wel benieuwd hoe het bovenstaande lijstje er uit ziet bij een 5 jarig gemiddelde. Want lijkt alsof die "slechtste" bedrijven een jaar pech met vee gehad hebben?

Als kiezen we hier wel voor alle jongvee aanhouden. En zodra ze drachtig zijn en er is vraag en we zijn ze zelf niet nodig dan gaan ze wel voor export weg.
Of het altijd goed is weet ik ook niet. Maar stal staat er. Herfstkuil kunnen ze prima vreten en mestafvoer is ook niet onoverkomelijk.

Andere kant is dat ze ongemerkt meer brok en melkpoeder kosten dan je in de gaten hebt denk ik. Maar als het met de koeien ff tegen zit, houden verkopen we er een paar minder en zijn we het dipje na ren half jaar weer te boven zonder veeaankoop (ziekte insleep) in plaats van 2 jaar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0