Wolf doodde nog eens 22 schapen, blijkt uit DNA-onderzoek

De zeven schapen die eind november vorig jaar dood zijn gevonden in Rosmalen, zijn het slachtoffer geworden van een wolf. Dit is vastgesteld aan de hand van DNA-onderzoek.
In dezelfde periode zijn verspreid over Oost-Brabant nog eens vijftien schapen door een wolf doodgebeten. Het wolvenmeldpunt van BIJ12 heeft dit bekendgemaakt. Deze organisatie onderzoekt de faunaschade voor alle provincies in ons land.

In de keel gebetenVoor Joan van Mook komt de bevestiging niet als een verrassing. De schapenhouder uit Rosmalen wist niet wat hij zag toen hij eind november zijn vaste ronde maakte langs zijn schapenkuddes in de omgeving van Rosmalen. Vijf van zijn dieren bleken te zijn doodgebeten en 13 waren gewond. Van Mook wist zeker dat dit het werk van een wolf moest zijn. Alle aangevallen dieren waren in de keel gebeten. BIJ12 heeft nu vastgesteld dat in totaal 7 schapen in Rosmalen door dit roofdier zijn gedood.

In dezelfde maand heeft de wolf in het noordoosten van de provincie ook hard toegeslagen in Berghem (6), Oss (4) en Empel (2). Verder sloeg de wolf toe in Lierop (2) en Heeze (1).

Ook in december De kans is groot dat de wolf ook in december in Brabant slachtoffers heeft gemaakt. In de laatste maand van 2020 waren er onder meer meldingen uit Heeswijk-Dinther (5), Heeze (3), Lierop (2), Waalre (1) en Lithoijen (1). Van alle gedode schapen is DNA afgenomen. Uit een analyse moet blijken of ze door een wolf aan hun eind zijn gekomen.

Hobbyschapenhouder Henk Tiellemans weet het zeker hoewel bij zijn in Lithoijen gevonden schaap de nek niet was doorgebeten, wat bij een wolvenaanval in de regel wel het geval is. Zijn schaap miste zijn kop en een voorpoot. In Nieuwe Oogst stelt Tiellemans dat dit door een wolf moet komen. “Hoeveel dieren moeten we nog offeren voor deze ene wolf?”, vraagt de schapenhouder zich af.
Wat weet jij over de wolf? Test je kennis in de quiz!
LEES OOK:Wolven lieten zich zien in 2020: leuk voor natuurliefhebbers, maar een drama voor schapenboeren
Wolf slaat opnieuw toe: 5 schapen doodgebeten in Heeswijk-Dinther
Opnieuw kudde schapen aangevallen in weiland: 5 schapen doodgebeten en 13 gewond
 Wolf doodde nog eens 22 schapen, blijkt uit DNA-onderzoek (omroepbrabant.nl)

De zeven schapen die eind november vorig jaar dood zijn gevonden in Rosmalen, zijn het slachtoffer geworden van een wolf. Dit is vastgesteld aan de hand van DNA-onderzoek. In dezelfde periode zijn verspreid over Oost-Brabant nog eens vijftien schapen door een wolf doodgebeten. Het wolvenmeldpunt van BIJ12 heeft dit bekendgemaakt. Deze organisatie onderzoekt de faunaschade voor alle provincies in ons land. In de keel gebetenVoor Joan van Mook komt de bevestiging niet als een verrassing. De schapenhouder uit Rosmalen wist niet wat hij zag toen hij eind november zijn vaste ronde maakte langs zijn schapenkuddes in de omgeving van Rosmalen. Vijf van zijn dieren bleken te zijn doodgebeten en 13 waren gewond. Van Mook wist zeker dat dit het werk van een wolf moest zijn. Alle aangevallen dieren waren in de keel gebeten. BIJ12 heeft nu vastgesteld dat in totaal 7 schapen in Rosmalen door dit roofdier zijn gedood. In dezelfde maand heeft de wolf in het noordoosten van de provincie ook hard toegeslagen in Berghem (6), Oss (4) en Empel (2). Verder sloeg de wolf toe in Lierop (2) en Heeze (1). Ook in december De kans is groot dat de wolf ook in december in Brabant slachtoffers heeft gemaakt. In de laatste maand van 2020 waren er onder meer meldingen uit Heeswijk-Dinther (5), Heeze (3), Lierop (2), Waalre (1) en Lithoijen (1). Van alle gedode schapen is DNA afgenomen. Uit een analyse moet blijken of ze door een wolf aan hun eind zijn gekomen. Hobbyschapenhouder Henk Tiellemans weet het zeker hoewel bij zijn in Lithoijen gevonden schaap de nek niet was doorgebeten, wat bij een wolvenaanval in de regel wel het geval is. Zijn schaap miste zijn kop en een voorpoot. In Nieuwe Oogst stelt Tiellemans dat dit door een wolf moet komen. “Hoeveel dieren moeten we nog offeren voor deze ene wolf?”, vraagt de schapenhouder zich af. Wat weet jij over de wolf? Test je kennis in de quiz! LEES OOK:Wolven lieten zich zien in 2020: leuk voor natuurliefhebbers, maar een drama voor schapenboeren Wolf slaat opnieuw toe: 5 schapen doodgebeten in Heeswijk-Dinther Opnieuw kudde schapen aangevallen in weiland: 5 schapen doodgebeten en 13 gewond

 Onderzoek wijst uit: wolf doodde schapen Berghem, Macharen en Rosmalen (bd.nl)

BERGHEM/ROSMALEN - Het was inderdaad een wolf die eind vorig jaar heeft huisgehouden onder schaapskuddes in de omgeving van Oss en Rosmalen. Dat blijkt uit dna-onderzoek dat is uitgevoerd door bureau Bij12.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden schapen , oogst , brabant , wolf , schaap , dieren , kennis en test geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!