De boerderij van de familie Timmerman in Blokzijl moet plaatsmaken voor natuur: ‘We willen hier graag blijven’



Originele beschrijving

De boerderij van de familie Timmerman in Blokzijl moet plaatsmaken voor extra natuur rondom De Wieden. En dat doet pijn. ,,Dit is voor ons de mooiste plek op de wereld, we willen hier graag blijven.”

Deel dit topic

Reacties

+16
jan.1
Zijn ze nu helemaal knetter gek geworden in dit land.
Boeren en natuur horen naast elkaar,en zorgen voor een leefbaar platteland.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan.1:
Zijn ze nu helemaal knetter gek geworden in dit land.

Ja! Kom je daar nu pas achter?
+1
Bartlehiemboer
@kanniewaarzijn Dacht ik ook, daar staan we al lange tijd tegen te demonstreren. Niet dat het wat uitgehaald heeft. Toch lieten veel boeren het demonstreren maar gaan. Stond toch ook een boer bij demonstratie op podium te vertellen dat de groenen een bijzonder plantje hadden ontdekt op zijn perceel. Een plantje die er nooit was gekomen als hij geen boer was geweest daar. Maar door dat plantje kan hij misschien moeten vertrekken...
producent
@jan.1
Een camping op 450 meter van het bedrijf past hier natuurlijk wel.
tussendediepen.nl/nl/kamperen-de-weerribben.html/
Deze camping in Overijssel ligt op een unieke locatie geheel omringd door een prachtig natuurgebied. Het natuurreservaat De Wieden, en het nationaal park De Weerribben, met meertjes, poelen en vele kleine eilandjes. Totaal beslaan deze natuurgebieden ca. 15.000 hectare met zo'n 400 km vaarweg met vele meren en moerasgebieden.
+2
Mh12
Ze willen bruine kiekendief terug. Oftewel dag weide vogel......... Hier nu ook kiekendief dit voorjaar. Dat zijn rovers tot en met.
+1
jg
@Mh12 Dus moeten de natuurgebieden voor de weidevogels weer uitgebreid worden .
+1
cjw73
@jg jij hebt hem door.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Mh12:
Hier nu ook kiekendief dit voorjaar.

Hier ook,mooie rovers en prachtig gezicht maar niet doen alsof ze er niet meer zijn,het is meer dat men met de centen verlegen zitten en dus maar een boertje wegkopen
groeier
Zou zeggen eerst maar is 50% minder vluchten vanuit Schiphol.
+1
pa
Quote Reactie van @groeier:
Zou zeggen eerst maar is 50% minder vluchten vanuit Schiphol

Welterusten mien jong
Bekkink
Zolang de overheid(lees de groenen) de onderzoeken betaald, zal dit zo doorgaan tot ze bereikt hebben wat ze willen. Vee minimaal 50% gereduceren
cornelissen
Het enige ,wat je kunt doen is zo veel mogelijk geld er uit halen . Laat ze maar betalen, als ze wat willen. Nu weet ik natuurlijk niet of dat lukt, want ik ben er op geen enige wijze bij betrokken.
pa
Quote Reactie van @cornelissen:
geen enige wijze bij betrokken.

U heeft dus een zgn "onbevangen blik"
jan.1
Ben benieuwd naar de reactie van JC Vogelaar op deze grondroof op de boeren,tenslotte pleit hij voor 2.5 gve per ha,op deze manier gaat dat niet lukken denk ik.
Coen
@jan.1 , links-om of rechts-om, de politiek wenst dat (op relatief korte termijn) de veestapel in NL zal halveren en alle middelen zijn daarbij geoorloofd 😞

maak van deze bedreiging een kans: met een kavelruil is er even westelijk van Blokzijl vast in de NOP wel een vervangend bedrijf te vinden 😄
+2
Frans1
Quote Reactie van @Coen:
maak van deze bedreiging een kans: met een kavelruil is er even westelijk van Blokzijl vast in de NOP wel een vervangend bedrijf te vinden

Grapjas. Dat heb ik jaren terug ook voorgesteld aan de man die destijds liep voor grondzaken. Was niet mogelijk
+1
MTSTAMMINGA
@Frans1 We mochten er niet beter van worden zei die man indertijd tegen ons @Frans1
+1
Noorderling
@MTSTAMMINGA
Bij regulier opkoop mag dat inderdaad niet. Bij onteigening wel volgens mij, klinkt heel zwaar maar kan soms het meeste opleveren.
+1
jent
@Noorderling dat hoor ik wel vaker dat er bij onteigening meer betaald wordt, maar waarom zou je het er dan niet op aan moeten laten komen?
+1
Frans1
@MTSTAMMINGA precies, dat zei hij hier ook
+1
Coen
@Frans1 , geen fake news verspreiden.

ken genoeg tevreden collega’s die middels kavelruil zijn verplaatst naar mooie locaties zonder ecologische belemmeringen.
+2
jent
@Coen maar rond de weerribben en wieden 2 ha inleveren is in de NOP nog niet 1 ha terug....dus dan moet er wel erg veel van jezelf bij.....
Frans1
@Coen was bij mezelf hoor coen, ik wou wel verkassen, als hij via domeinen mij op een polderkavel wou plaatsen. Maar dat was onmogelijk.
En rond de weerribben is geen ruilverkaveling maar een kavelruil, dat is wat anders
Coen
@Frans1 , ik heb het niet over de wettelijke Ruilverkaveling maar constant over kavelruil.

kavelruil is in zo’n verplaatsingssituatie een ideaal instrument 😄
+3
Frans1
@Coen nee coen, grond in de nop is 2x zo duur of 3x zo duur dan de grond rond de weerribben, dan kun jij wel met mooie kletspraatjes komen over een mooi bedrijf in de nop, maar dat is geen optie als je het verschil ff bij moet gaan passen
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
geen fake news verspreiden.ken genoeg tevreden collega’s die middels kavelruil zijn verplaatst naar mooie locaties zonder ecologische belemmeringen.

Die boeren ken ik ook,maar enkele jaren later zaten ze weer tussen natura 2000 gebieden.
Gelukkig hebben ze bezwaar gemaakt...doet ook niet elke boer,want ze zeggen vaak van hoger uit,,dat haalt nix uit,,men hoepla.:😀
wolfje
Tja, ben wel benieuwd hoe ze tot de conclusie komen dat ze weg moeten, want vaak is dat niet zo zwart/wit. Als er in de buurt n2000 zit of stikstofgevoelige natuur wil dat nog niet zeggen dat je weg moet. Verplicht weg voor natuur komt maar weinig voor
+5
sjonny1976
@wolfje nou dat zit helaas toch anders ik zit hier in traject tot onteigening voor natura2000. Om die zogenaamd te ontlasten moet het grondwater zodanig omhoog dat landbouw niet meer mogelijk is. In dat kader kunnen ze dan onteigenen. Daarbij heb je dan wel recht op volledige schadeloosstelling maar neem maar van mij aan dat dat een wassen neus is. Je moet blij zijn dat ze je grond aan de markt betalen voor je opstallen krijg je geen drol.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @wolfje:
Als er in de buurt n2000 zit of stikstofgevoelige natuur wil dat nog niet zeggen dat je weg moet. Verplicht weg voor natuur komt maar weinig voor

Onteigening is niet altijd het slechtste middel. Er is dan nog wel wat uit te slepen, terwijl men anders de marktprijs dient te betalen. Naast zon gebied kan dat nooit veel zijn met een bepaalde stempel op je bedrijf. Zakelijk gezien moet je maken dat je er weg komt terwijl je het er prive naar je zin hebt. Dat is een heel erg lastig iets.
Frans1
@wolfje Dacht dat de dreiging bij jullie anders nog maar net afgewend is?
+2
wolfje
@Frans1 bij ons inderdaad veel dreiging van stikstofgevoelige natuur, nog 100 jaar boeren op onze plek zal een uitdaging worden.
maar dreiging is nog lang geen wegmoeten of aanbod om weg te gaan.
Wel kan ik me goed voorstellen dat een dergelijke bedreiging voelt als wegmoeten, maar in de praktijk ligt dat vaak anders. Meestal kom je niet verder als een bod van marktwaarde voor de grond, en een plusje voor de gebouwen. Maar dat kan natuurlijk prima zijn voor als je elders kansen ziet, maar van wegmoeten is dan geen sprake.
overigens vindt ik de ontwikkeling van de boerenprijzen momenteel meer zorgelijk dan oprukkende natuur.
Frans1
@wolfje ik meen dat jullie ook met een dreigende onteigening te maken hebben gehad of ben ik nu mis. Ontwikkeling wordt nagenoeg onmogelijk gemaakt, dus op den duur loop je vast. Was voor ons wel het geval iig. Wij moesten volop investeren, en als dan de ruimte om verder in omvang te ontwikkelen er niet is, waarom dan wel gaan bouwen. Wat ik wrang blijf vinden in NL, is dat men de mond vol heeft over ggb en welke kant men op wil, maar de wetgeving stimuleert dit geheel niet
+10
puntertje
De leefbaarheid op het platteland wordt door de grachtengordel elite opgeofferd zodat zij zichzelf wijs kunnen maken dat zij de wereld aan het redden zijn. En binnenkort weer met hun elektrische auto naar Schiphol kunnen rijden voor een all-in trip naar de Seychellen. Mislukte deug-kneuzen!
HansBa
Onteigenen voor natuur kan toch niet? Nee is nee. Anders financieel maximale eruit halen.
Koeien boertje
@HansBa Carola haar woorden.
De provincie bepaald
robotslaper
@Koeien boertje of waterschap
+2
ntd79
@HansBa valt uiteindelijk tegen. Ze gaan met zo'n gebied bezig, als ze je willen hebben, heb je de mogelijkheid om weg te komen tegen marktconforme prijzen met een kleine plus en wat leuke regelingen(of dit nog zo is weet ik niet) maar dat was het verder wel. Veel meer kan niet en willen ze niet, krijg je het gezeik van staatssteun, wat niet mag. Als je de poot stijf houdt verwerken ze je als het ware in het nieuwe beheersplan. Dat houdt in dat je als het ware langzaam wordt uitgerookt en je met een onverkoopbaar toko blijft zitten. En de provincie koopt later niet meer, als het gebied eenmaal 'klaar' is.
pietjepuk
@ntd79 we gaan het meemaken. mij hebben ze ook nodig. ben niet van plan om te verkassen als ik er niet veel beter van wordt.
ntd79
@pietjepuk je kunt er beter van worden. Maar voor mij was het de dikste pil dat ik naast mijn eigendom ook nog 25 bunder huurde van omliggende buren. Op die oppervlakte ben je wel ingesteld, maar bij verplaatsing ben je ze kwijt. Dus die moest ik er elders wel even bijkopen. Je moet er beter van worden, maar je moet ook heel goed kijken waar je in terecht komt als je blijft zitten als je nog jong bent, of een opvolger in de blokken hebt staan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0