Zand in ligbox kan melkproductie laten stijgen

Zand in de boxen is gunstig voor het koecomfort, maar levert het ook een hogere melkproductie?

Zand in de boxen staat niet per se gelijk aan een hogere melkproductie. Maar zand kan de melkproductie wel ten goede komen. Dit laten de jaarstatistieken van de melkproductieregistratie (MPR) die CRV afgelopen oktober publiceerde wel zien. I

Deel dit topic

Reacties

jan.1
Zijn er hier prikkers/bezoekers met zand in de boxen?
Wat zijn de ervaringen?
+3
Koeien boertje
@jan.1 maakt niet uit wat je er in hebt zand mest zaagsel, als er maar genoeg in ligt.
Daarom mijn keuze voor een waterbed.
Als je er consequent in vullen bent en mooi gemechaniseerd werkt alles fantastisch.
ricardo
@Koeien boertje vind het nogal een verschil zand of waterbed, hier ook water bedden maar niet altijd even enthousiast makkelijk schoon maken met bobman maar vind dat koeien slecht overeind komen als ze wat mankeren glijden ze uit
kaas
@ricardo wat dacht je hoe gemakkelijk zandboxen schoon te maken zijn ,maar ik kom in het artikel nergens wat tegen over de zandboxen dat die een hogere levens productie heeft
bio boer
Volgens mij is de type zand boer ook het type boer die die het beste voor de koe willen voor een hoge productie heb nog nooit een 7000/8000 kg boer gezien die voor zand kiest
Noorderling
@bio boer
Of is het andersom en heeft zand een belangrijk aandeel in dat de koeien makkelijker meer geven?

Denk wel dat er nog heel veel beter kan over het algemeen en koeien makkelijker melk kunnen geven. Onder elk probleemgeval dat je hebt zitten er ook 5-10 die er last van hebben of op hun tenen lopen. Als je dat kunt tackelen gaat het hard.
+2
bio boer
@Noorderling denk meer voeding de laaste liters kun je met verzorging behalen kan wel zijn dat boer a 9000 kg melk heeft en boer b 9500 met exact zelfde voer is echt niet zo dat ik nu nieuwe stal bouw met zandboxen meteen 1000 kg melk meer melk met exact zelfde voer
bio boer
.
bio boer
.
Toekomst0
Zand is gewoon het beste voor n koe, simpel zat.
Maar of het voor de boer, en zijn portemonnee ook beter is?
Jacob88
Anderhalf jaar geleden nieuwe stal gebouwd met zand, robots en volledig op comfort. In de oude stal zaten we op het einde op 9400 l, nu ruim 12000 L. Combinatie van factoren natuurlijk maar zand heeft er voor gezorgd dat de klauwen veel beter zijn en dat de koeien meer liggen.
buorman
Quote Reactie van @Jacob88:
zaten we op het einde op 9400 l, nu ruim 12000 L.

Nu niet allemaal gaan volgen, want dan is dat kwartje/ltr alsnog zo maar bereikt
Jowi
@Jacob88 Heb je nu geen kelder onder de stal en hoe heb je de bezinksel put ?
ricardo
@Jacob88 en natuurlijk een rantsoen volgens het Ies vegter advies van soda grain en raap schilvers ๐Ÿ˜œ
Jacob88
@ricardo

Nee grote coรถperatie ๐Ÿ˜œ
Erco
@Jacob88 en in de oude stal overbezetting, tekort lig en vreetplaatsen voor elke koe, te krappe boxen, minder ventilatie en geen melkrobots zeker ๐Ÿ˜‰ wel keurig resultaat nu
Jacob88
@Erco

Klopt. Appels met peren vergelijken dus
Erco
@Jacob88 niettemin n prestatie en als de situatie was zoals ik omschreef ook al n aardige productie in de oude stal. Dan ia de basis wel goed ๐Ÿ‘Œ
Noknok
@Jacob88 heb je een tydje terug in de boerderij gestaan met een reportage over zandligboxen?
Zelfde verhaal , netjes voor elkaar.
robotslaper
@Jacob88 Het is zeker appels met peren vergelijken vind het verschil ook heeeeel groot maar als je het zelfde bleef voeren heb je mooi 88000 euro meer omzet per 100 koeien.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Jacob88:
einde op 9400 l, nu ruim 12000 L.

en uit wat voor stal kwam je dan, ws conventioneel melken
+1
Jacob88
@cs-agrar

2 uitersten.
- Jaren 70 stal met oude maten naar mdv zand stal
- weelinkhek/kv boxxen naar gemengd voeren met hoge basis
- melkstal naar robots
- uiteraard meer krachtvoer voeren omdat ze meer geven maar voersaldo is ook stuk hoger

Alleen koeien en ruwvoer is nog hetzelfde. Belangrijkste verschil is werkplezier nu. Mortellaro zo goed als weg (was altijd ramp rond deze tijd van het jaar) en weinig kreupele koeien meer. 2x jaarrond koppelbehandeling is nu voldoende. Koeien die in de vorige stal op de nominatie stonden om weg te gaan om hun klauwbevangenheid lopen nu weer mooi door in de stal

Kan verder niet oordelen over de slijtage van melksysteem etc.
ted9
@Jacob88 Eerlijk๐Ÿ‘
ricardo
@Jacob88 ook dichte vloer rond de robot? Doorsteken? Handmatig schuiven hoe gaat zo iets in zandstal Jacob?
Rene Strik
@Jacob88 Op de 2e locatie met Gea robots moeten we die groene blokjes elke 2 maanden vervangen, buiten dat eigenlijk geen extra slijtage. Thuis in de melkstal nooit geen extra slijtage ervaren over de afgelopen 10 jaar.
Jacob88
Dichte vloer met een bezinkput/spoelgoot naast de stal. Denk ik in Nederland enige manier om geen verstoppingen/boze loonwerker te krijgen

Naast veel voordelen wel rekening houden met extra slijtage. Touwen mestkabel en ketting robot gaan eerder kapot.
Strooien elke 2 weken in (uurtje werk 110 koeien). Verder doen we er niks aan. Gaan het niet elke dag rechtharken enzo. Alleen 2 x per dag bij de boxxen langs om mest er uit te halen maar dat doe je normaal ook.
bio boer
@Jacob88 amerikanen schuiven de mest allemaal weg met de bobcat die zand in de boxen hebben
Jacob88
@bio boer

Die schuif gaat elke 2 uur. Elke 2 uur met de bobcat lijkt me niet wenselijk. Kracht is juist dat die klauwen droog moeten blijven
+5
ronald73
@Jacob88 Ik heb ook zand in m'n boxen. Ik schuif twee keer per dag de mest weg. Als ik in de melkput sta, strelen de schone en gave koeiepootjes (en koeien) m'n oog. Ondergdompeld in de stront zijn ze niet, tussen de klauwen is het vaak droog. Ik moet wel erbij vertellen dat ik veel loopruimte in m'n stal heb voor m'n 130 koeien, dat zal ook wel helpen om het redelijk schoon te houden. Ongeveer 1 keer per drie weken kieper ik er ongeveer 50 ton zand in (a +/- 5 euro/ton) en ik ben van mening dat het zeker niet meer tijd kost om de boxen schoon te houden dan bij andere systemen. Sinds dat ik koeien melk sinds april 2017 heb ik nog nooit een koe door de bekapbox gehaald, en mensen, ga nu alstublieft niet beweren dat m'n koeien onderhand wel scheef zullen lopen zonder dat jullie ze zelf bij mij hebben gezien, want dat is niet zo.
+1
Noorderling
@bio boer
Zij mogen ook een groot gat in de grond maken en daar alles inschuiven.
Laten het zand daar bezinken, zuigen de dunnen mest er af en zetten later de shovel er in.
Perfect en simpel systeem. Minimaal aantal draaiende delen in de mest en wat bezinkt is een soort mengsel van gescheiden mest en zand. Kun je prima vervoeren in strooiers of trailers en op het land verspreiden.

Dat ligt helaas in nederland wat lastiger maar zou een hoop opleveren. Komt wel een korst op zon mestbassin, valt 80cm water per jaar in wat men toch zo graag wil dat het bijgevoegd wordt.
bio boer
@Noorderling klopt zal zand in de boxen stuk eenvoudiger maken vroeger hadden we nog van die gaten achter onze stallen
Jowi
@Jacob88 Hier in de buurt ook een zeer tevreden gebruiker, heeft aan de achterkant van de stal
een afgesloten afstortput van 3 diep bij 2 meter breed over de hele breedte van de stal(kan er met een wielkraan overheen rijden) en pompt het van daaruit naar de mestsilo en elke 3 maanden gaat put open en schep het zand eruit .
Maar ken ook een paar veehouders die binnen 2 jaar gestopt zijn met zand in de boxen, 1 had een zandscheider, dat was te bewerkelijk en te duur en ander was het bezinken niet goed daardoor teveel slijtage aan van alles.
david2
@Jowi zijn er dus ook die ermee stoppen, volgens mij wil je als je het eenmaal hebt nooit anders meer, is dus niet echt zo, als ik nog een keer wat nieuws ga bouwen dan heeft het echt mijn voorkeur
+1
HansBa
@david2 lijkt mij ook het beste qua koecomfort, uitglijden doen ze dan ook niet meer en laten de tocht goed zien. Als we emissie arm moeten en de overheid subsidieert de helft ben ik om..
Jowi
@HansBa Een dichte vloer is niet emissie arm en de overheid subsidieert zelfs dat niet.
Als je zand in de boxen hebt, zal al het zand wat je er in kruit er met de kraan of iets anders uit de put geschept moeten worden, opzuigen gaat niet en je zult overal zand tegen komen tot in het melkbuisfilter toe.
Het zand met mest wat uit de put komt moet je ook afvoeren of over het land verdelen.
(een mestverspreider is dan heel snel versleten)
Noorderling
@Jowi ervaring of?
Zie hier om me heen dat er geen een loonwerker voor weg loopt terwijl er toch wel een paar stallen staan. Sterkste verhalen komen vaak niet van diegene met ervaring, die weten wel beter, anders stoppen ze wel.
kaas
@Jowi tot in de melktank toe
elske-roorda
Ik ben er klaar voor . Na renovatie en uitbereiding zand in de box en rechtstreeks in de put. Putten 1 X per jaar uitschuiven en klaar.
+1
overstekend wild
@elske-roorda ook al bedacht wie er daarvoor de put in gaat
overstekend wild
@m uut m Het ging me niet zo zeer om het antwoord. Een bedrijf als Heeras zal waarschijnlijk ook wel de apparatuur hebben om redelijk veilig de kelder in te kunnen. Ik vind alleen dat je het eigenlijk gewoon absoluut niet moet willen!! Alleen als het strikt noodzakelijk is met goede bescherming de kelder in. Maar zeker geen structureel systeem van gaan maken. Er zijn helaas al teveel mensen bij omgekomen.
elske-roorda
@overstekend wild Schuiven nu ook om de 2 jaar alle putten schoon. Wel beschermd met perslucht en ventilatoren. Op zich zo gepiept alleen het organiseren vergt het meeste tijd. Dat gaan we bij nieuwbouw eenvoudiger maken .
Noorderling
@elske-roorda om welke reden maak je de putten zo schoon?

Wordt nog wel een klus als de berg zand te hoog is om door te schuiven en je per bakje scheppen moet. Hebt er toch gauw 3,5 ton per koe in de put liggen.

Bouw je gangen tussen de boxen apart van de rest? Zodat de mest achter het voerhek en onder de boxdekken schoon is?
+1
overstekend wild
@elske-roorda Wat hoop je daar mee te winnen? En kosten baten wat is het rendement er van?

Met zand in de boxen krijg je echt een behoorlijke hoeveelheid zand in de kelder wat neer slaat op de bodem. En zo zwaar is dat het niet makkelijk even weg te schuiven is. Dat het in een aantal Staten in Amerika goed werkt met open lagoon putten Sand traps en fluss systeem en warm klimaat is een andere situatie.
bio boer
@elske-roorda er zijn meer die dat bedacht hebben maar komen er allemaal op terug ๐Ÿ˜… maar succesmeschien bij bij wel succes
m uut m
@bio boer
Heel fijn zand blijft zweven is mij verteld.
bio boer
@m uut m mag je wel vaak mixen bij mij is de onderste 3 kwart van de mest put water met koek er op voor het mixen
elske-roorda
@bio boer Kan altijd weer over biobeding.
Wiecher
Is er al een vrijloop zandstal,.. waar robot(s) de mest automatisch 24/7 uithalen ??? Waar de urine door het zand door kan lopen en apart opgevangen wordt.. ?
Ik zie wel vrijloopstallen waar ze de mest en urine door stro heen mixen/smeren (compsteren),. elke dag.
Maar een robot kan toch makkelijk de mest opsporen, oppakken en afvoeren.. En zo de vrijloopstal constant mooi schoon houden. Net zoals je op veekeuringen die jongens/meiden met schep en kruiwagen de show-piste tot het eind aan toe schoon houden.
m uut m
@Wiecher
Hebben ze geprobeerd maar werkte niet.
De mest van een melkkoe is/was te dun.
jerseys
@m uut m vertel waar hebben ze dat geprobeerd?
m uut m
@jerseys
Aver heino
Wiecher
@m uut m dit komt iets in de richting,.. prikkebord.nl/topic/239851/…
m uut m
@Wiecher
Idd .
Wat mij zo opvalt is dat de bedding al behoorlijk vervuild is. Er zeer weinig koeien in de stal staan. De koeien voornamelijk droge koeien zijn.
Hij stopt het in de vergister.
Maar anders lijkt mij zand een veel betere bedding materiaal dan speltdoppen.
Lijkt veel op een strandreiniger.
Wiecher
@m uut m Ja, je moet er een paar dagen bij zijn om zelf echt conclusies te kunnen trekken.. Hoe het er in de ochtend na een dag uit ziet,. Ik neem aan dat ze niet 4x per dag er door heen rijden.. ?? Als er een dikke dunne flat ligt.. vraag ik me af hoe snel dit door het strooisel zo goed 'gepaneerd' wordt dat het op het rooster blijft liggen om gescheiden te kunnen worden ??
Verder had ik dit ook al eens zo bedacht.. Ook wel met strooisel,.. en ook wel met zand.. Maar met zand had ik het natuurlijk niet met een metalen spijlen-rooster bedacht maar met een soort doek waar de mest dan aan zou plakken,. en het zand niet en dan na het naar onderdraaien en het losse zand weer de bak teruggegooid. Het aanplakkende zand/mest afgeschraapt zou kunnen worden onderop in een bak.. Zoiets.. Wat beter zou zijn.. ??
m uut m
@Wiecher
Zand kun je altijd nog spoelen.
Leo,s vriend
@Wiecher Koeientuin in Groenlo, weet niet of het daar nog draait.
grondlozeboer
@Leo,s vriend drie jaar terug geweest. Toen was de helft alweer beton
Leo,s vriend
@grondlozeboer ok dank , geen succes dus.
+2
Rene Strik
Hier 10 jaar zand in de boxen, na 6 jaar diepstrooisel in NL en daarvoor koematrassen en rubber matten.
Zand is verreweg het beste voor de koeien. Ze liggen veel meer, waardoor er ook meer melk gemaakt wordt en ook de body condition hoger is, meer grip op de looppaden, klauwen slijten egaler en vooral mastitis en hoog celgetal zijn eigenlijk dingen die bijna niet meer voorkomen.
Hier mestschuiven die elke 3 uur lopen. Zeer zeker meer slijtage, maar in Noord amerika zijn ze gewend om met zand te werken, waardoor de schuiven aangepast zijn met hardere slijtdelen en makkelijk vervangbare onderdelen.
1x per jaar wordt met een kraan en 3 mestspreiders + een bobcat in de put de dikke zandfractie eruit geschept. Hier 2 putten voor 500 dieren op zand, duurt het ongeveer 16 uur omdat klaar te krijgen.
Hier zijn genoeg onderzoeken gedaan waar uitkomt dat gemiddeld $0,03 per liter geproduceerde melk meer winst gedraaid wordt. Dat is incl. zand, uitscheppen en extra slijtage aan materiaal.
bio boer
@Rene Strik de oplag van mest is een stuk eenvoudiger gewoon een betonnen bak in de grond dat mag hier niet en de mest uit rijden ook met die pompen en ketsplaat hier gaat het nog door een verdeelmolen
Noorderling
Quote Reactie van @Rene Strik:
waardoor de schuiven aangepast zijn met hardere slijtdelen en makkelijk vervangbare onderdelen

Welk materiaal moet je dan hebben, wat eventueel ook leverbaar is binnen acceptabele levertijden in nederland/europa?
Voldoet het materiaal van Gea ook?
Zie dat die schuiven op wielen lopen, gaat dat ook goed met lagers of moet je juist een ander systeem hebben?
Rene Strik
@Noorderling Wij gebruiken Houle of Jamesway voor onze schuiven. Houle lijkt een stuk betere kwaliteit dan Jamesway. Gea zou ook redelijk goed moeten zijn. Wij hebben geleerd om de hoekwielen helemaal niet te smeren als er alleen in pin in zit, met lagers juist wel smeren. De schuif zelf wil je helemaal geen lagers aan hebben. Vaak teflon slijt wielen.
Noorderling
Quote Reactie van @Rene Strik:
Wij hebben geleerd om de hoekwielen helemaal niet te smeren als er alleen in pin in zit, met lagers juist wel smeren. De schuif zelf wil je helemaal geen lagers aan hebben. Vaak teflon slijt wielen.

Leek me ook al sterk dat er lagers aanzitten, maar dat klinkt aannemelijk.
Heb nu zelf ook geen lagers in de hoekwielen. As staal pen met kunststof hoekwiel er om heen, dat kunststof is zo hard dat de as sneller slijt. Na een half jaar preventief vervangen, hoekwielen zelf gaan wel 2jaar mee als je de assen op tijd vervangt.
Vervangt het ook makkelijk omdat er naar verloop van tijd iets ruimte op komt, lagers met mest gaat op den duur gigantisch vast zitten.

Smeer in de melkstal ook geen lagers meer door, laat de keerringen er in zitten, en dan gaan ze langer mee dan dat er mogelijk toch iets troep in komt en alsnog barsten. Machines smeer je elke keer door na het schoonspuiten, met een melkstal weet je het wel.
elske-roorda
Risico is er er altijd in de put maar is echt weersafhankelijk. Temeratuur en luchtvochtigheid zijn 2 belangrijke factoren.
Zo als van de week bij een veehouder 20 koeien in de put zijn de brandweer een hele dag bezig geweest . Als er echt gassen waren geweest had geen koe het overleeft .
Henry1
Ook iemand die weet hoe ze het op aver heino doen met mestopslag en bezinken etc?

Als ik op oudere fotos kijk hebben ze gewoon een roostervloer...
Of iemand anders ervaring met vloer dichtmaken?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nรฉt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
66
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0