Back to the roots

Terug naar de wortels.

Dat wens ik iedereen toe dit jaar. Terug naar boerenverstand en logische mestwetgeving en verlos ons van alle dromerige visies N geeft de wortels stront!!
Iedereen lijkt vergeten welke druk er is ontstaan op de mestmarkt toen enkele jaren geleden de fosfaatgebruiksnorm iets naar beneden ging.
Geïnspireerd door een stuk uit de oudejaarsconference waar een loopje werd genomen met politiek die het op een lopen zette toen het salaris van het zorgpersoneel op de agenda stond.
Laten we dat loopje niet vergeten wanneer we weer mogen stemmen!!
Youp zijn stuk over de wenkbrauwenverzorger en de kaart voor de cavia was veelzeggend.
Hetzelfde geldt ook voor de veehouderij. Vooral in de melkveehouderij lopen er veel mensen allerlei slingers op te hangen en wensen en fantasieën te ontwikkelen of doorontwikkelen terwijl ze deels of compleet vergeten zijn waar het primair om gaat.
Het plan Jan Cees wat hij al 25 jaar heeft aan de ene kant en de klw-wappies die blijven sleutelen aan de rekenregels en ondertussen een sausje biodiversiteitsmonitor er overheen gieten....
Zijn ze dan allemaal vergeten waar de wortels zijn en hoe je die moet koesteren??
De melkveehouderij heeft zich laten gijzelen door alles en iedereen die maar denkt er verstand van te hebben. 1 ding hebben de echte fanatiekelingen wel gemeen: zonder de handen vies te maken spelen ze vaak een vuil spel waarbij ze euro’s verzamelen. Boertje melk de koe, en ondertussen wordt boertje zelf leeggemolken.
Het zou goed zijn wanneer we ons zelf bewust worden waar de wortels van ons bestaansrecht liggen. Die liggen onder het maaiveld.
Eerst maar eens de mestwetgeving en alle plafonds. Ik stel me dan vraag: was het echt een verschrikkelijke horrorwereld toen we ruimer mochten bemesten en veel meer koeien hadden lopen in Nederland? Behalve de zure regen viel het wel mee.
Het mestbeleid is vaak het excuus om de zweep over de landbouw te halen en die zweep weer de basis voor verdeeldheid in de sector.
Maar wat als we nu eens het beste van meerdere initiatieven in 1 plan gieten?? Veel bestuurders hebben een idee en dat is het dan. Jammer!
Een opmerking blijft me altijd bij: een goede bestuurder stelt de goede vragen.
Weet je wat een goede vraag is wanneer je een (goed) idee hebt?? Komt ie: wat vind je er van en waar kan het beter.
Jan Cees heeft het over 2,5 GVE en 20000kilo melk. Daarna kwam er nog 20 % los land bij zonder definitie wat los land is. Misschien heb ik wel niet goed opgelet of er nog meer fundament onder zit, maar ik weet het op dit moment iig niet.
Terug naar de wortels onder de grond. Die moet je voeden. En een beetje slimme boer doet dat het liefst met dierlijke mest. Dat noemen we duurzaam of kringlooplandbouw.
Wat is er nu de laatste tientallen jaren gebeurd!
Een continue aanscherping van gebruiksnormen.
In het begin logisch, de laatste jaren is alle logica verdwenen.
Nu bemesten we regelmatig onder de behoefte van de wortels met als reden dat de fraude niet onder controle te krijgen is. Dat is ook de basis van allerlei plannen: de fraude uitbannen en zorgen dat de zweep moet nog een keer over de sector gaat.
Maar ga dan in je gedachten eens terug naar de wortels van het beleid. Dat is niet moeilijk.
Haal de prikkel tot fraude weg en ga daarnaast handhaven. De prikkel haal je weg door mestafzet goedkoper te maken. Zou er nog fraude zijn wanneer je geld krijgt voor af te voeren mest?? Nee!
Geef ons de ruimte om 2,5 GVE te houden per hectare zoals JC wil. Dat geeft lucht, vee lucht.
Wanneer je er dan nog niet bent ga je inventariseren wie er vrijwillig mee wil stoppen, nu of in de komende jaren. Daar biedt je passende hulp bij.
En dan laten we de verdienmodellen ontstaan vanuit de marktvraag en ziet de toekomst er heel wat beter uit dan met alle profeten die denken te weten hoe ze koeien moeten laten melken door de boertjes.

Deel dit topic

Reacties

Frans Z.
Die gaat het nieuwe jaar goed bginnen.
spotmelker
@Frans Z. Je kunt niet zeggen dat er verkeerde dingen in staan. Al zouden al die meevreters niks kosten dan nog neemt door hun toedoen het plezier (te) veel af.
diekman
Plan maar uitvoeren
crisis
Jouw plan is: verhoog de gebruiksnormen zodat er een tekort aan mest ontstaat, begrijp ik dat goed? Even simpel als geniaal. Toch hoor ik in de verte nog geen applaus...
+1
Nijhof
@crisis Niet helemaal goed. In stapjes:
- verhoog de gebruiksnorm dierlijke mest rundvee
- kijk naar een vrijwillige opkoopregeling
Beide bedoeld om afzet van mest goedkoper te maken en zo de fraudeprikkel te verminderen
Daarnaast:
- verbied mestscheiden op bedrijfsnivau
Daar is en wordt mee gerotzooid
Gerrit v Schaick
@Nijhof Totale N norm iets omlaag en dierlijke n en p norm iets omhoog. Klinkt prima, maar ben bang dat het wensdenken is. stoppers regelingen komen al aan toch? melkveebedrijf.nl/wet-en-regelgeving/….
Ben alleen bang dat de honger naar zonnevelden woningen en natuur heftiger is dan de vrijkomende hectares komende jaren. Volgens mij is de enige manier om de druk van de mestmarkt te halen, hoe pijnlijk ook, toch landelijk dieraantallen (alle soorten)of eigenlijk mestproductie verhoudings gewijs mee te laten zakken met de door landbouw gebruikte ha. Maar regel het maar eens..
deJong
@Nijhof

Met het mestscheiden verbieden ben ik niet mee eens.

(klik om te vergroten)

Nijhof
@deJong Mestscheiden om daarna in verschillende stromen af te zetten is vragen om papieren ellende.
Om je boxen mee te vullen mag van mij rustig.
+2
crisis
Je zit in dezelfde tunnel als JC. Er is meer mest dan melkveemest.
Nijhof
@crisis Ach, gossie. Echt?
Ik noem ruimer bemesten met rundveemest
Derogatiebedrijven kunnen gerust meer dierlijke mest gaan gebruiken zonder desastreuze gevolgen.
Desnoods neem je de lto variant dat je alleen grasland ruimer mag bemesten met dierlijke mest
Leg daarnaast de gebruiksnormen van Duitsland en België naast de Nederlandse normen en kijk waar er plaatsingsruimte te winnen is.
Maar nee, dat is nu net niet de bedoeling. Minder minder schreeuwt lnv. Wanneer lnv het zegt juicht iedereen. Maakt niet uit of ze er verstand van hebben of niet. Minder is het credo
Of je doet wat jij doet. Niet kijken wat ik schrijf maar gaan zaniken over wat er niet staat
Ook een keuze.
crisis
Quote Reactie van @Nijhof:
Ach, gossie. Echt?

Neem je pillen in en reageer dan normaal. Jouw plan is krapte op de mestmarkt veroorzaken door ruimere gebruiksnormen. Die mestmarkt bestaat niet alleen uit melkveemest. De mestmarkt is een systeem van communicerende vaten met andere mestsoorten. Wanneer melkveemest een vergoeding oplevert, dan gaan er geen andere mestsoorten op export of naar verwerking. Krapte is dan nog steeds niet aan de orde. Bedrijven opkopen daarmee ook zinloos. Hier mag je inhoudelijk op reageren. Of je doet wat je altijd doet. De discussie uit de weg gaan door andermans mening dom of gezanik te noemen.
Nijhof
@crisis Wat gebeurde er na de laatste aanscherpingen met de afzetprijzen?
Daar wil je niet op ingaan.
Is goed hoor. Sommige mensen houden niet van eenvoudig omdat dat hun verdienmodel ondermijnt
crisis
Quote Reactie van @Nijhof:
na de laatste aanscherpingen

Off topic. Jij hebt het over verruiming van de gebruiksnormen en daardoor waarde geven aan mest. Daar heb ik mijn visie op gegeven. Je mag daar nog steeds inhoudelijk op reageren.
Nijhof
@crisis Ik heb nergens genoemd dat er krapte moet komen. Wel meer plaatsingsruimte en een vrijwillige opkoop
En dan komt er minder mest op de markt
crisis
Quote Reactie van @Nijhof:
Ik heb nergens genoemd dat er krapte moet komen.

Zal je helpen, uit je eigen verhaal: "Haal de prikkel tot fraude weg en ga daarnaast handhaven. De prikkel haal je weg door mestafzet goedkoper te maken. Zou er nog fraude zijn wanneer je geld krijgt voor af te voeren mest?? Nee!
Geef ons de ruimte om 2,5 GVE te houden per hectare zoals JC wil.
"
Nijhof
@crisis Vandaar het misverstand.

Zou er nog fraude zijn wanneer je geld krijgt voor af te voeren mest?? Nee!

Het was een simpele vraag waarop ik voor mijzelf een antwoord gaf en anderen laat denken
Het doel hoeft niet te zijn om schaarste te creëren
Gewoon logisch nadenken wat het betekent wanneer je de plaatsingsruimte vergroot en mogelijkheden tot fraude niet meer toestaat
crisis
Quote Reactie van @Nijhof:
Gewoon logisch nadenken wat het betekent wanneer je de plaatsingsruimte vergroot

Mijn gedachte is dat mestverwerking en export onaantrekkelijker worden bij lagere afzetprijs in binnenland. Hierdoor blijft er druk op de mestmarkt.

Bedrijven opkopen om minder mest op de markt te krijgen zonder slot op de deur in de vorm van rechten is onrealistisch.
Nijhof
@crisis Nogmaals, tot vervelends toe: je leest iets wat er niet staat!!!!
Wat is er toch aan de hand??
Stelselmatig dingen plaatsen die ik niet zeg
Dat kan twee dingen betekenen
- of je probeert bewust handig de aandacht van het onderwerp af te halen door de boodschapper proberen belachelijk te maken en niet op het onderwerp zelf te reageren
- je kunt echt niet goed begrijpend lezen en dan hebben we idd te maken met een crisis. Dan heeft het weinig zin om helemaal bij de basis met taallessen te beginnen

Maar ik ben de beroerdste niet. Welke van de twee is het ? Of zie ik optie 3 over het hoofd???
Ik heb geleerd dat er geen crisis zo groot is dat ik er geen oplossing voor kan bedenken
Zeker nu de technische mogelijkheden dagelijks groeien
Voordat je het even gemist hebt: hierboven staat een vraag voor jou!
crisis
Quote Reactie van @Nijhof:
Stelselmatig dingen plaatsen die ik niet zeg

Hierboven staan mijn gedachten. Daar mag je inhoudelijk op reageren. Je kunt ook volkomen uit je plaat gaan over... niets. Waarschijnlijk heb je dan inhoudelijk niets toe te voegen. Is mijn gedachte.

Je typt hele stukken, maar zegt weinig. Ik vraag naar de concrete uitwerking van jouw plan. Meer niet.
Nijhof
@crisis Concreet:plaatsingsruimte omhoog
crisis
Quote Reactie van @Nijhof:
Concreet

Ik vraag naar de uitwerking. Kun of wil je die niet geven?
Nijhof
@crisis Net zoals bij de BEP, BES pilot
Maar dan in het eggie en niet om een paar programmaleiders aan het werk te houden
We hebben dierlijke mest die we af moeten voeren en kunstmest mogen we terug kopen
Triest dat het doel van de pilot niet is om zo snel mogelijk meer dierlijke mest te mogen gebruiken
Zo snel mogelijk stoppen om de lto te gebruiken als partij in de pilots
De lto heeft helemaal geen zin om extra dierlijke mest te laten gebruiken door de gewone boer.
Pilots for ever is daar het credo
Daar verdienen ze geld mee.
Triest
crisis
Quote Reactie van @Nijhof:
zoals bij de BEP, BES pilot

Die draaien toch om de score in de KLW? Dacht dat je daar geen fan van was.
crisis
Quote Reactie van @Nijhof:
hierboven staat een vraag voor jou!

Er staan zoveel vraagtekens. Op welke vraag wil jij antwoord.
+1
PIONIER
@Nijhof Plaatsingsruime kun je soms ook zelf creëren. Hier deels vleesvee er bij die gewoon op 101 en 102 staan. Als ik besluit om die niet te laten kalven kan ik ze zo op code 122 zetten en scheelt gewoon de helft aan mestproductie. Misschien is mesten dan wel beter als laten kalven en de stiertjes verkopen voor het mesthok. Zijn ze meteen vrijgesteld van de P rechten.
Albert Altena
Minas boekhouding in nieuwe vorm is door niemand gegrond af te keuren.
GVE per ha is totaal verkeerd.
Zo zijn er boeren die met pony's nog geen 4 ton ds. per ha halen. Dus overbemesten.
Maar zo zijn er ook boeren die tegen de 20 ton ds.per ha halen. En dus nog tekort hebben bij vier GVE per ha.
hans1980
Slecht plan moet er niet aan denken dat we huurgrond kwijtraken, dan direct minder koeien minder inkomen!
Kunnen niet elke 5 jaar nieuwe spelregels verzinnen
+2
spotmelker
Waarom hier elkaar vliegen afvangen? Je neemt de hectares die je in de GO hebt opgegeven en zet daar een fosfaatplaatsingsruimte op van welke mestsoort dan ook die overeenkomt met de gewasopname. Corrigeer naar bodemtoestand. En stop met al dat zinloze gereken aan stikstof, de vraag daarbij is uitsluitend wie houd wie voor de gek.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0