Masterclass anticiperen door Josl/Jos Verstraten!(vervolg)!

Dit melde Josl in het door mij (kuilhapper) gestarte topic over de peildatum destijds;

Quote:
:
Ik zat er net zo in als jij Hans, dat het referentiemoment al lang achter ons lag. Totdat ik hoorde dat onder de bestuurders NZO en het kringetje daaromheen diverse harde groeiers zaten die hun schaapjes op het droge hebben.
Dus heb ik de gok genomen en 30 veel te dure vaarzen gekocht eind mei, voor wat het waard is.
Of het goed uitpakt weet ik niet, ik voel me er enigszins schuldig onder maar weet ook dat ik aan de verkeerde kant zit als het om een knelgevallenregeling gaat en dan blijft er niet veel keus over.Wel gewoon nederlandse vaarzen. Bij de verkoper gaan ze er nu niet af ( want hij had ze in 2014 ook al) en hij heeft eerst de vaarzen verkocht en straks kan hij nog de rechten verkopen. En bij mij komen ze er waarschijnlijk niet voor 100% bij. prikkebord.nl/topic/81478/

Zat Jos ook bij de regiegroep besprekingen? Wat toevallig dat de peildatum zo goed uitpakt voor alle lto/nzo bestuurders.. Laat de rest daar maar lekker voor inleveren! Wat een misselijke vertoning...
kuilhap

Deel dit topic

Reacties

tokie
Wie weet hoe dit is afgelopen ??????
+1
Twentsch Land
Wat duidelijk is ... is dat Jos dus niet echt voorkennis had ...hij schrijft dat hij van collega’s hoorde ! Geruchten gingen er wel meer.

Dat betekent dus dat hij geen deel uitmaakte van de regie groep.

Ook schrijft hij dat de verkopende partij geen nadeel ondervindt omdat die de dieren in 2014 op naam hadden ... duidelijk dat hij niet exact op de hoogte is van de in en outs...oftewel van de hoed en rand.
+2
Hans van Bergen
Jos heeft daar rechten voor gekregen. Niet alle vaarzen hadden afgekalfd. De opfokker kreeg, uiteraard niets. Voor mij was heteen eye opener. Ik snapte toen al wel dat 1 vaars niet op 2 plekken P rechten gaat krijgen en dat de datum voor ons lag. Nee Jos zat niet aan P tafel. Hij begon als bestuurder 1 juli. Hij wist dus dat er 50 k per jaar aankwam en kon dus ook gerust vaarzen kopen. Correct me if I am wrong. Andere lto bestuurders zetten 70 duitse koeien op naam en schreven die 3 juli weer uit. Bevielen niet. Of ze ooit in NL geweest zijn mag u zeggen.
NickR
@Hans van Bergen Lijkt mij ook een taak van het OM om dit goed uit te zoeken. Zou een belangenvereniging geen aangifte kunnen doen? Vervolging op grond van artikel 326 Sr (oplichting) lijkt mij niet kansloos, indien het waar is.
+1
tokie
@NickR jammer voor jos. jos had een WOB aanzijn broekhangen . jos maakte bezwaar . maar jammer voor jos het bezwaar is van tafel geveegd 😎
+1
NickR
@tokie Ja, het lijkt mij dat zowel de meitelling als het besluit waarin de fosfaatrechten worden toegekend, via de wob op te vragen zijn, dat zou al een goede indicatie geven van handelen met voorkennis. Zou wellicht ook bij de andere verdachte bestuurders kunnen. Is de WOB al openbaar?
+1
NickR
@NickR Mogelijk zijn zelfs de I&R-meldingen te wobben?
tokie
@NickR ja dat moeten ze af geven .

Hoger beroep: ECLI:NL:RVS:2009:BK1977
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie
Eiser heeft op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) verzocht van een varkenshouder over een bepaalde periode de administratie, die op grond van de Regeling identificatie en registratie van dieren is bijgehouden, openbaar te maken. De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dit verzoek afgewezen. De rechtbank is van oordeel dat de data van varkenstransporten en de aantallen varkens die van en naar de inrichting zijn vervoerd, openbaar moeten worden gemaakt. De minister heeft niet onderkend dat het om milieu-informatie gaat, waarop een door de minister gebruikte weigeringsgrond niet van toepassing is. De minister heeft verder ten onrechte aangenomen dat het hier om bedrijfsgegevens gaat, zodat ook in zoverre geen weigeringsgrond aanwezig is. Het beroep is gegrond en de rechtbank voorziet zelf in de zaak door te bepalen dat verweerder de gegevens openbaar maakt.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
+1
puntertje
Jos hoort nu bij het pluche, die roepen altijd vreselijk hard dat we vooral vooruit moeten kijken.
matt
@tokie was jij hier eerst onder de naamkuilhapper?
tokie
@matt nee
Nijhof
Voor de liefhebber!

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

m uut m
@Nijhof
Waar maak jij je zo druk om ?
tokie
@m uut m dat zijn die 30 vaarzen
+1
Jean-PierreK
@tokie, vaarskalfjes? 🤔
tokie
@m uut m voor de peildatum heeft jos er 30 aangevoerd na de peildatum weer +-28 afgevoerd
Boerbakje
@tokie en nu cashen 😱
Nijhof
@m uut m Waarom maak jij je druk waar ik me druk over maak?
Ik maak me druk over de volgende dingen...
Eigenlijk een heel breed spectrum
Ben best breed geïnteresseerd
Van cultuur tot politiek en al het andere
+2
Taeke Brottner
@Nijhof niet heel normaal om iemands contactgegevens zo maar even te delen op een forum. Haal het weg en laat het in het vervolg aub..
NickR
@Taeke Brottner Misschien heeft het posten Jos wel geholpen bij het rondkrijgen van de verlease... Advertentie is in ieder geval niet meer terug te vinden op Quotum.nu. Of zouden boeren bellen met andere vragen?
+1
Nijhof
@NickR Wanneer je iets wilt verkopen is extra aandacht gratis reclame
Jos is een keiharde zakenman en maakt er niet zo’n probleem van.
Dwers.
Op peil datum aanvoer koeien paar dagen later weer afvoer is verdacht .
Maar verders valt het toch niet te bewijzen,
puntertje
@Dwers. Regelgeving voor handelen met voorkennis van waardepapieren gaat vrij ver, als je de schijn tegen hebt ga je bietenbrug op dus....
NickR
@Dwers. Tsja, soms achten strafrechters feiten best snel bewezen. Volgens mij gaat het er uiteindelijk om dat de rechter ervan overtuigd is dat het feit is begaan. In dit geval dan ook opzettelijk.
+3
adrian
Tja, wat moet je hier nou van zeggen. Was allang niet meer hier geweest, maar blijkbaar is er niet veel veranderd.
Jos heeft destijds eens aangegeven dat hij in mei 2015 vaarzen aangevoerd heeft. Hij was toen nog niet betrokken bij de vakgroep melkveehouderij. In november 2015 trad Van Hoof af en nam Jos deze rol over. De sollicatieprcedure is volgens mij in de loop van de zomer gestart. Dus na de aankoop van de vaarzen en na 2 juli. Volgens mij was Jos wel afdelingsbestuurder, maar die zijn volgens mij hierin niet meegenomen. Ik kan me dan ook geen seconde druk maken over die aankoop.
Ik ben tegen handelen met voorkennis maar de vraag is: Mag je als je een bestuurlijke functie hebt nog ondernemen, of mag je dan alleen maar op de winkel passen?
+1
robbies
@adrian je vergeet vakgroep rundveehouderij ZLTO, maar het is niet fraai om hier maar alles te plempen. Ik denk dat Co wel ingrijpt. Die regeert met ijzeren vuist hier
+1
adrian
@robbies Juist Robbies. Het is niet sjiek om hier mensen zwart gaan zitten maken. We hebben het over bestuurders die er zitten om onze belangen te behartigen. En we hebben allemaal andere ideeën en uitgangspunten. Maar enig respect is wel op z'n plaats, of ze nou van lto, nmv, fdf of wat dan ook zijn.
Begrijp eigenlijk sowieso niet dat de moderator dergelijke discussies hier tolereert. Gezellig.
+1
robbies
@adrian nou, laten we maar niet over de moderator beginnen. Die is ook niet vrij van discussie
+5
puntertje
@adrian Het punt is dat Jos op die manier handelde omdat hij zag wat bestuurders en de periferie daar omheen aan het doen waren. Dus Jos handelde als een gewiekste ondernemer die vooral voor z´n eigen belang gaat, maar dat mag natuurlijk. Maar het feit dat hem wel opviel wat er gebeurde bij mensen die wisten wat er ging gebeuren is stuitend omdat hij zelf suggereert dat die meer wisten. En dat hij later lekker bij dat soort mensen aansloot tja, dat gaat alleen maar ten koste van z´n eigen geloofwaardigheid verder niet. En gezien zijn soms arrogante houding jegens mensen die bijvoorbeeld kritisch zijn op het KoeMonitor gebeuren heeft hij zich de stijl van het clubje goed aangemeten.
NickR
@puntertje Goed verwoord. Lijkt me daarom ook goed dat wordt nagegaan of bestuurders en de boeren daaromheen zichzelf niet verrijkt hebben door vertrouwelijke informatie te misbruiken. In de WOB-stukken van het ministerie worden overigens ook ZLTO e-mailadressen gebruikt, juist ook om nog voor verzending de beruchte kamerbrief aan voor te leggen.
NickR
@NickR rijksoverheid.nl/documenten/wob-verzoeken/2020/09/02/besluit-wob-verzoek-over-melkquotum-en-fosfaatrechtenstelsel Is op Prikkebord al eerder gepost, maar voor de geinteresseerden...
de hoef
@puntertje wat voorbij is is voorbij, het is morgen 2021,
stel je krijgt gelijk, komt hier de 8,3 procent korting echt niet terug
gewoon doorgaan met je eigen plan , en kijk niet om
sorry
Quote Reactie van @adrian:
n bestuurlijke functie h

voor het gezamelijk belang of..om er zelf beter van te worden...
NickR
Quote Reactie van @adrian:
Mag je als je een bestuurlijke functie hebt nog ondernemen, of mag je dan alleen maar op de winkel passen?

@adrian Je hebt als bestuurder toch een voorbeeldfunctie. Voordeel is dat je goed op de hoogte bent van de regelgeving, interessante subsidies etc, en je regie hebt. Persoonlijk vind ik dat het er ook bij hoort dat je als bestuurder niet mag speculeren, juist om (de schijn van) handel met voorkennis of belangenverstrengeling te voorkomen. Dus ja door een bestuursfunctie kan je minder vrij ondernemen.
+2
NickR
Net de reactie van @josl gelezen op een oud topic (prikkebord.nl/topic/89999/):
Quote:
Interessante draad. Zal ik zelf op deze zondagmorgen een duit in het zakje doen.
Het is precies zoals het er staat.
Voorkennis is heel iets anders dan voorgevoel.
In mei 2015 was ik niet meer dan afdelingsvoorzitter zlto in sint Anthonis, kritisch volger van de LTO vakgroep en prikkebordlezer met een stal voor 70% gevuld. Het gonsde van geruchten -waar of niet waar-, Dijksma die de opdracht van de kamer had om dierrechten uit te werken, veehandel die overal vee bij elkaar zocht etc. Ik had eind 2014 ook al getwijfeld of ik niet versneld moest uitbreiden om per 1-1-2015 mijn stal vol te hebben maar ik melk met een robot en dan moet er meer gebeuren dan alleen koeien kopen, je moet ze ook nog kunnen melken.
Het is de 1e keer in mijn leven dat ik op onderbuikgevoelens een keuze in mijn bedrijfsvoering heb gemaakt.
Wat zouden jullie gedaan hebben in een vergelijkbare situatie als de mijne of wat hébben jullie gedaan??

Als ik niet met voortgevoel maar met voorkennis gehandeld zou hebben gehad zou ik

1. het hier nooit gemeld hebben. Zeker niet omdat ik toen ik dit op prikkebord schreef ook al wist dat ik zou gaan solliciteren naar de functie van de voorzitter van de vakgroep zlto.

2. geen drachtige vaarzen maar koeien hebben gekocht want op 2 juli had nog maar de helft gekalfd.

3. Er geen 30 maar minstens 50 gekocht. Mijn stal is ook nu nog niet aan zijn optimale capaciteit. (Zal met deze melkprijs voorlopig ook niet gebeuren rechten of geen rechten)

3. ik was niet de enige want het duurde wel een week of 3 voordat mijn veehandelaar een koppeltje had gevonden die aan mijn criteria tav gezondheidsstatus voldeden. €1650 per stuk voor vaarzen drachtig van eigen stier en veelal ook eigen stier als vader is nou niet een prijs waaruit blijkt dat er geen vraag was.

4. Ik zowel als lid van de fosfaatwerkgroep LTO afgelopen zomer én sinds ik een trede hoger op de bestuursladder ben gekomen altijd gepleit heb voor een gemiddelde referentie 1-1/2-7 omdat dat gewoon eerlijker is. Ook standpunt van LTO en ook tot in den treure uitgedragen bij van Dam.

Meer toelichting kan ik niet geven.
Groet,
Josl alias jos verstraten

Tsja... Het zou zo maar kunnen dat Jos geen informatievoorsprong, op grond van het lekken van vertrouwelijke informatie of aanwezigheid bij vertrouwlijke besprekingen, had. Valt mogelijk ook op te maken uit Wob-informatie: besluitvorming rondom keuze fosfaatrechten en peildatum op het ministerie en datum aanvoer door Jos... Wel netjes dat hij zelf reageerde.
sorry
@NickR melken met een robot heeft beperkingen..
tokie
@NickR punt 2 en 3 zijn leugens .
+2
schoppenboer
@NickR
Duidelijk toch. Kunt dit topic wel sluiten. Hij heeft gewoon een goede kans geroken en gepakt. Dit zou iedereen achteraf gedaan hebben.
Zelf heb ik in juni 2015 teveel koeien weg gedaan (achteraf) en zodoende had ik fosfaatrechten die 20% minder waren dan het aantal dieren die ik de jaren ervoor had.
+9
Melkboer16
Als die Jos gewoon afdelingsbestuurder was dan is er niks illegaals aan!
Dan mogen de critici zelf ook bestuurlijk actief worden voor een grijpstuiver!
Ik had mijn stal ook vol en als ik gebouwd had dan had ik m ook vol gehad destijds!
Die 8,3% korting die deed pijn maar ik blijf niet hangen in wrok!
Ken er genoeg die fosfaatrechten gratis gekregen hebben maar ook niet gelukkig zijn met al het werk en de extra hoge voerkosten.
+4
Hans van Bergen
Als ik kijk wat LTO ers allemaal te melden hebben over FDF hoezeer wij de sector beschadigen dan schijnt er toch een ander licht op deze acties. Want actie voeren kunnen deze lto ers wel. Actie hoe krijg ik mijn eigen portemonee zo snel mogelijk vol en hoe houdt ik de andere boeren dom. Let wel Wiebren stond ondertussen te verkondigen op dit forum dat de referentie datum a lang voorbij was. Bij N weer precies hetzelfde.
+4
Dwers.
Dat er wat kwam in 2015 ipv mq dat was wel duidelijk, maar wat .
Was zelf aan het bouwen van nieuwe stal , in mei toen 25 koeien erbij gekocht , achteraf had ik nog 10 moeten kopen, maar ik bekijk het zo dankbaar dat ik die 25 nog erbij had , anders was ik nu al geen boer meer .
+1
producent
@Hans van Bergen
Nu ik zie wat jou allemaal dwars zit, komen daar je reacties vandaan.
Iedereen heeft het begin van het melkquotum meegemaakt of er van gehoord, en ik kan veel boeren die er nu op geanticipeerd hebben je kon aanvoelen dat er wat ging gebeuren. Door of minder koeien af te voeren of koeien bij te kopen, ik heb er minder afgevoerd.
Maar (we moeten vooruit kijken) ik kijk vooral vooruit( ik zal er voor jullie geen punt van maken), er komt nog zat narigheid over ons heen.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @producent:
Maar we moeten vooruit kijken,

Standaard reactie van mensen die iets te verwijten valt.
Nijhof
@slagroomvla Het woord moeten.....
Voor de liefhebbers: ik moet helemaal niets!!!
slagroomvla
@Nijhof "We" is nog erger...
producent
@slagroomvla
Met we bedoel ik dan ook geen PVV en FVD stemmers.
Zal het even op scherp zetten.
tokie
@Hans van Bergen de volgende. bestuurder NB vergunning geweigerd in 2014 . maar omdat ik bestuurder ben mag ik meer. IN 2013 al stal gebouwd . 2014 vee staat er al in zonder nb vergunning want die is geweigerd . op 2-7-2015 nog steeds geen NB op zak voor het aantal dieren ( rundvee) conclusie 314 stuks meer melkvee dan vergund . gegevens uit de WOB
J Andringa
@tokie Wel een echte ondernemer. Uit een ietwat ongunstige uitgangspositie toch maximaal resultaat te halen
tokie
@J Andringa hij pleegde strafrechtelijke handelingen . als dit ongestraft blijft dan hoeven ze de fosfaat overtreders ook niet te beboeten . beide handelingen vallen onder het zelfde strafrecht . economisch delict .
Nijhof
@tokieHet eerste bedrijf wat beboet gaat worden ivm te weinig fosfaatrechten door het ontbreken van een werkende trias politica staat startklaar om deze zgn ondernemers van hun bedrijf af te helpen.
+1
Hans van Bergen
@tokie Dit was een enthousiaste beweidingsboer en die dieren liepen op 2-7-2015 in de wei?
+7
Grasbaal
Als er strafrechtelijke feiten zijn gepleegd dan zal de gerechtelijke macht hier vroeg of laat over oordelen, dat is niet aan @Nijhof of @tokie die graag voor beul willen spelen.

Dit onderwerp gaat op slot.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0