Melkveehouders zitten krap bij kas

De melkveehouderij heeft in 2020 financieel een krap jaar achter de rug. Ook 2021 lijkt geen vetpot te zijn voor de sector. Plannen wordt steeds belangrijker.

Deel dit topic Melkveehouders zitten krap bij kas (nieuweoogst.nl)

De melkveehouderij heeft in 2020 financieel een krap jaar achter de rug. Ook 2021 lijkt geen vetpot te zijn voor de sector. Plannen wordt steeds belangrijker.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

Boerbakje
Ja hoor daar is ie weer de "specialist" zelf kosten besparen kost geld πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
+14
George
Volgens Van der Ploeg zijn de vooruitzichten niet positief. Een snel herstel is vooralsnog niet te verwachten. Hij adviseert daarom om met een specialist goed naar de toekomst te kijken en de verwachte inkomsten en uitgaven alvast op een rijtje te zetten, bijvoorbeeld met een liquiditeitsprognose. 'Je weet dan wat er binnenkomt en wanneer pittige rekeningen zijn te verwachten.'

Dat is nu net het probleem , je weet eigenlijk van tevoren al dat er te weinig binnenkomt met zulke melkprijzen van 1980.
Die liquiditeitsprognose maakt Van der Ploeg ook niet meer voor zijn loon uit 1980.
+4
Kringloper
Maakt mij niks uit, zit m'n hele leven al krap bij kasπŸ™ƒ
Boerbakje
@Kringloper geld is ook een kringloop πŸ˜‰
Kringloper
@Boerbakje geld maakt niet gelukkig, gelukkig maken ze wel geldπŸ™‚
+3
George
Quote Reactie van @Kringloper:
Maakt mij niks uit, zit m'n hele leven al krap bij kas

Aan je smiley te zien bevalt het je goed. Ik ben blij dat ik niet in die positie zit. Ik heb het niet zo op een krappe kas.
+1
Kringloper
@George mijn vader zij vroeger, als je er met tobben kunt komen dan is het ook goed.
Boerbakje
@Kringloper je hoeft er in ieder geval niet op te passen
Spuit11
@Kringloper Ach... geld. Wat moet je er mee, de hond wil het niet eens vreten πŸ™ƒ
-Jan-
Quote Reactie van @Kringloper:
vroeger, als je er met tobben

vroeger is geweest en de tobbers gingen naar Den Haag ??
Melkweb
@George meesten boeren doen aan het FIRE principe, alleen ze incasseren het nooit of houden er nooit mee op.
(minimaal 50% van je verdiende geld opnieuw investeren)
George
Quote Reactie van @Melkweb:
minimaal 50% van je verdiende geld opnieuw investeren)

Succes ermee , ik val dan onder de categorie van de minste boeren en hou mijn gemak.
-Jan-
@George Het verschil van leven voor het bedrijf of leven van het bedrijf zit hem in de balans
matt
@George nee jij valt wel degelijk onder het fire principe.

Financieel afhankelijk vroeg met pensioen
+1
George
Quote Reactie van @matt:
Financieel afhankelijk vroeg met pensioen

Moet je eigenlijk niet financieel onafhankelijk zijn als je met pensioen gaat?
Dat ben ik nog niet . 😀
Maar ik ben ook nog niet met pensioen.
Maar ben wel blij dat ik niet met die gekkigheid van krappe kassen hoef mee te doen. 😄
matt
@George onafhankelijk idd scherp
vaak
@George Bij de jeugd is het "Fire" - denken steeds meer in trek. Zie ik bij collega's nog niet gebeuren. Moeten steeds langer door voordat ze "binnen" zijn.
Ted6
@Melkweb is dat een kringloop van geld ?
pieta
Quote Reactie van @Melkweb:
FIRE principe

RE is vroeg met pensioen. Dat doen er veel zeker niet. Naar het eerste streven velen niet gezien wat ze doen.
robotslaper
@Kringloper krap leven, rijk sterven
+2
JohnDeere7serie
De stijging van de zuivel in 2007, 2013 en eind 2017 hadden de specialisten ook niet zien aankomen, dus de volgende zal ze waarschijnlijk ook verassen.
Ricochet
@JohnDeere7serie Verassen ? Ik hoop het niet voor ze, of bedoel je verrassen.
koeiboer
Snijden in de kosten en dat hoeft niet met chirurgische precisie.... hoppa links en rechts wat flinke spaanders der vanaf slaan met de botte bijl.... werkt ook goed! Beginnen met alle abonnementen.
david2
@koeiboer hebben we al lang gelden gedaan met de Boerderij afgelopen jaar alle overbodige (mineraal) gd abonnementen weg, en nu ook de krant opgezegd , alleen de agraaf kan er nog net van afπŸ˜₯
Mh12
@david2 ik hoop voor je dat dit is omdat je weinig erin las. Anders is het niet best als dit je redden moet. Op veel vlakken is veel makkelijker geld te halen al zeg ik het zelf en ook heel dotje meer. En probeer ook eens naar opbrengsten kant te kijken....
david2
@Mh12 bij mij staat het water ook niet aan de lippen, rommel er nog wat bij.....
groeier
Quote Reactie van @david2:
en nu ook de krant

De boerderij in de krant gezet.
+3
jan.1
Quote Reactie van @koeiboer:
Snijden in de kosten en dat hoeft niet met chirurgische precisie.... hoppa links en rechts wat flinke spaanders der vanaf slaan met de botte bijl.... werkt ook goed! Beginnen met alle abonnementen.

Dat doe je maar 1 x en dan?Voorlopig is gewoon paar koetjes erbij voor de meeste boeren het beste.
+1
hoest
@jan.1 die abonnementen opzeggen scheelt elk jaar he.
Boerderij, en LTO de deur uit scheelt een gemiddeld bedrijf al gauw 1500 per jaar. Nog eens kritisch kijken naar je leverancier van gwe scheelt bij veel ook een leuk sommetje
+2
jan.1
Quote Reactie van @hoest:
die abonnementen opzeggen scheelt elk jaar he.Boerderij, en LTO de deur uit scheelt een gemiddeld bedrijf al gauw 1500 per jaar. Nog eens kritisch kijken naar je leverancier van gwe scheelt bij veel ook een leuk sommetje

Wat maakt die 1500 euro nu uit op een gem boeren bedrijf...
hoest
@jan.1 is een 5 ton kv, dat heb ik liever.
weurding
@jan.1 bij sommigen alleen maar het verschil in mrb op een personenautoπŸ™ˆ
+1
groeier
Quote Reactie van @jan.1:
Wat maakt die 1500 euro nu uit op een gem boeren bedrijf...

Zo is dat met alles, een keer loopt de emmer over.
+2
achterhoeker2
@jan.1Je bent continu aan het klagen en drammen dat de melkprijs te laag is, dat de supermarkten te weinig betalen bij RFC doen ze het niet goed ,in den haag zitten alleen maar oplichters.
En dan is 1500 euro de moeite niet waard, over ongeloofwaardig gesproken....
hans1980
@achterhoeker2 voor 1500 kun je de toko niet redden
+3
Toekomst0
@hans1980 nee, maar als je bij iedere 1.500,- zo denk, begin maar is met het schrappen van veel (onnodige) kosten. Alle dure foefjes al die dure adviseurs, dan bespaar je al aardig wat 1.500,- s
jan.1
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Je bent continu aan het klagen en drammen dat de melkprijs te laag is, dat de supermarkten te weinig betalen bij RFC doen ze het niet goed ,in den haag zitten alleen maar oplichters.En dan is 1500 euro de moeite niet waard, over ongeloofwaardig gesproken....

Waar staat dat?
Ik constateer dat de melkprijs nog steeds het zelfde is als in 1980,ik heb zover ik weet niet geschreven over oplichters.,enz.
Waar het om gaat is dat de ontwikkeling vd bedrijven op slot komt door stikstof of nog gekker de veehouderij moet halveren,daar is een kamer meerderheid voor....
Heb hier ook vaak genoeg gezegd dat boeren moeten schakelen,ze hebben de schaarse ruimte en daar kan je veel meer mee doen als koetjes melken voor een jaren 80 prijs.
Er zijn hier binnen 10 jaar 20 miljoen nl,ers die graag gebruik maken van je diensten ,maar je heb dan nog de keus bij 5 melkfabrieken voor 35 centen je melk af te geven.
Het kan uiteraard ook en en,tis maar net welke kansen je ziet en ligging bedrijf in nl.
Uiteraard is iedereen vrij om hier te zien hoe wij dat doen,veel collega,s met camper zijn u voor gegaan. biezenhoeve.nl/
Hans van Bergen
@jan.1 In Beugen bij de boerenwinkel zeg maar ff ken met de campert staan voor 10 euro
+1
Bartlehiemboer
@Hans van Bergen Ervaring leert dat je door campermensen alleen maar van het werk wordt gehouden. + 2, 50 toeristenbelasting + toilet/water verbruik Hebben het geprobeerd maar geen aardigheid aan.
sorry
@Bartlehiemboer rioolbelasting en btw
+3
jan.1
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Ervaring leert dat je door campermensen alleen maar van het werk wordt gehouden. + 2, 50 toeristenbelasting + toilet/water verbruik Hebben het geprobeerd maar geen aardigheid aan.

Kom op zeg,juist door het bezoek van burgers en buitenlui op ons bedrijf doen we aan pr voor landbouw.Zo krijgen ze steeds meer begrip hoe het er aan toe gaat op modern melkveebedrijf met ,,mega,,stal.
Ze kunnen hier gewoon rondlopen,in en buiten de open stallen,is hier geen probleem want we hebben een heel ruim erf...Kalverrij als het kan bekijken,bijna elke dag een geboorte,mensen vinden dat geweldig.Afgelopen jaar meer dan duizend bezoekers geregistreerd.
Klopt dat het tijd kost,maar dat is met het meeste werk wat ik doe...
david2
@jan.1 .Afgelopen jaar meer dan duizend bezoekers geregistreerd.

1000 bezoekers : 2 personen per camper is 500 campers X € 17,00 per camper = €8500 vallen de extra opbrengsten ook niet echt mee toch???
+1
de jonge
@david2 daar kun je jaarrond geen schoonmaakster voor het sanitair ed van onderhouden als je berekening klopt. dan ben je het aan de gazonmaaier al haast weer kwijt
+4
JappieJo
@de jonge tjonge de jonge als we zo gaan gaan beginnen...
Jan doet goeie pr voor onze sector heeft een mooi modern net en keurig bedrijf, kan goed l#llen. Ik wou dat ik ook zo was. Hij heeft hier aardigheid aan en steekt nog wat centen in de zak. Eigenlijk zou je hem moeten bedenken dat hij dit werk voor onze sector doet.
david2
@JappieJo ja dat is zo, maar douche en toilet is gratis, stroom en water is gratis , lozen toiletten e.d. is gratis,Wifi gratis, honden gratis kijk maar: biezenhoeve.nl/contact/,dan/ vind ik de verdienste die er tegenover staan erg mager, je hebt er ook nog (veel) werk aan om alles netjes te houden
+1
JappieJo
@david2 ja dat is top van Jan. Maar Jan een beetje kennende houdt ie dr vast een paar knaken naar zijn tevredenheid aan over.
david2
@JappieJo ja precies een paar knaken🀣🀣
+1
JappieJo
@david2 ik hou met melken geen knaken over momenteel dus wie is er nu gek?
de jonge
@JappieJo hooo nu wil je mij blijkbaar verkeerd begrijpen,ik wil ermee zeggen dat als hij het doet omdat hij er aardigheid aan heeft, is helemaal prima en als hij er ook nog iets aan overhoud is helemaal mooi,maar als je sommigen op prikkebord ziet reageren dat een minicamping of de vrouw erbij uit werken etcetc ook ondernemen is,zet ik mijn vraagtekens wat er aan het eind van de streep financieel gezien overblijft als je die weg inslaat. en ik ken eerlijk gezegd niemand die er een hele dikke boterham aan overhoud na alle kosten er afgetrokken te hebben,de meesten zeggen ook gewoon dat het een zakcentje erbij is en ze er aardigheid aan hebben,dat is hardstikke mooi,niet iedereen is er ook geschikt voor en heeft er zin om te pas en te onpas mensen om zich heen te hebben.
robbies
Quote Reactie van @de jonge:
ik ken eerlijk gezegd niemand die er een hele dikke boterham aan overhoud na alle kosten er afgetrokken te hebben,de meesten zeggen ook gewoon dat het een zakcentje erbij is

Ik denk persoonlijk dat je niemand kent die een neventak heeft, maar soit. Als je prive al niet van het bedrijf hoeft te leven en het je de vrijheid geeft om af en toe wat anderen het werk te laten doen, dan kan het je donders rijk maken.
JappieJo
@de jonge dan heb ik je misschien verkeerd begrepen
+2
robbies
@david2 hoe ziet je rekensom eruit als elke camper drie nachten staat?
david2
@robbies dat is niet zo in gewikkeld maar je kan zelf ook rekenen,€25500,- is nog niet bijzonder ,maar mensen met een camper willen verplaatsen daarom hebben ze een camper en blijven meestal 1 nacht, om te overnachten, uitzonderingen zullen er vast zijn
jan.1
Quote Reactie van @david2:
Afgelopen jaar meer dan duizend bezoekers geregistreerd.1000 bezoekers : 2 personen per camper is 500 campers X € 17,00 per camper = €8500 vallen de extra opbrengsten ook niet echt mee toch???

Sommige blijven 1 dag,andere 2 dgn tot 1 week...
+1
Bartlehiemboer
@jan.1 Ja, dat begrijp ik maar mijn reactie ging over het verschil tussen campermensen en mensen die een huisje op je erf boeken (uit eigen ervaring). Fijn dat bij u mensen met camper welkom zijn. Zoals ik al eerder schreef ons kost het meer geld doordat ze ons meer van het werk af houden. Maar dit kan ook aan mezelf liggen daar ik ook nooit meer ophoudt te praten. Heb ik liever 1 stel mensen die een week komen en na 1 keer, de boerderij wel gezien hebben Dan steeds nieuwe campermensen die vaak maar 1 nacht komen...
+1
jan.1
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Ja, dat begrijp ik maar mijn reactie ging over het verschil tussen campermensen en mensen die een huisje op je erf boeken (uit eigen ervaring). Fijn dat bij u mensen met camper welkom zijn. Zoals ik al eerder schreef ons kost het meer geld doordat ze ons meer van het werk af houden. Maar dit kan ook aan mezelf liggen daar ik ook nooit meer ophoudt te praten. Heb ik liever 1 stel mensen die een week komen en na 1 keer, de boerderij wel gezien hebben Dan steeds nieuwe campermensen die vaak maar 1 nacht komen...

Hier geen enkel probleem,zijn ook veel camperaars die om de paar weken terug komen omdat ze fam in onze omgeving hebben wonen,andere die huis aan het verbouwen zijn en een jaartje in hun camper wonen.We doen uiteraard ook aan pr omdat ze vanuit onze camper plaats in de zomer mooie fiets tochten kunnen maken in het groene hart.Ook heel belangrijk voor onze collega,s in horeca,die verdienen er daardoor ook weer een knaak aan.
Zou zeggen,kom uit je bubbel en hang zelf je slingers op....
jan.1
[quote="@Hans van Bergen" p="1831880"]In Beugen bij de boerenwinkel zeg maar ff ken met de campert staan voor 10 euro

Hier is het veel gezelliger,dat weet je:😄
verbi
Misschien is stoppen een optie ben je van een hoop gezeur af.
+3
demelkboer
@verbi sommige kunnen niet stoppen. Die hebben te veel schuld
+2
ricardo
@demelkboer daar geloof ik helemaal niks van in de melkveehouderij
+3
George
@ricardo
Toch bestaan ze echt.
+1
de jonge
@ricardo ik denk dat je je daar nog wel eens op verkijken kunt,helemaal nu de fosfaatprijzen niet meer zijn wat ze waren,is er behoorlijk minder wat overblijft aan de goede kant van de streep,als je dan ook nog een gedeelte grond hebt verkocht om een stal te bouwen en de grond terughuurd...
+4
hoest
@de jonge dat noem je ook je eigen graf graven
de jonge
@hoest ben ik met je eens, maar als je kijkt hoeveel tegenwoordig nog eigendom grond hebben van de boer en de bank zeg maar,dan lijkt het er toch heel sterk op dat er de laatste jaren meer naar de verzekeringmaatschappijen is gegaan dan er door de maatschappijen verkocht is aan melkveehouders,en dan bedoel ik geen pachtconstructies
pietjepuk
Quote Reactie van @de jonge:
maar als je kijkt hoeveel tegenwoordig nog eigendom grond hebben

en waar zie je dat?
de jonge
ted9
@de jonge Niet meer zijn wat ze waren ze zijn duurder dan vorig jaar
ntd79
@de jonge de dalende fosfaatprijzen hebben hier toch geen invloed op. De bank neemt ze niet als zekerheid, en je hebt ze in 2015 toch gewoon gekregen. Voor een continuerend bedrijf is het goed dat ze goedkoop worden. Als je nog in de positie bent om voor een nieuwe stal, zeg toch snel een ton of 8, dus bij grondprijs van zeg 70 k maakt 11 hectare, dus die had je nog niet met hypotheek belegd, anders ging de bank niet akkoord met verkoop, dan zit je nog niet zo zwaar. Had je trouwens de stal beter bankair kunnen financieren als je nog zoveel ruimte hebt qua zekerheid ipv erfpacht
Jaap40
@ntd79 wat denk je voor stal te kopen voor een ton of 8??πŸ˜‚πŸ˜‚
Niet gevolgd zeker hoe hard bouwkosten stijgen? Paar spantjes erbij aan maar doen.
weurding
@Jaap40 misschien een stal naar de maatstaven kwa grootte die men graag wil...πŸ˜‰
ntd79
@Jaap40 dat weet ik jaap, heb zeker de laatste behoorlijk wat gebouwd. Maar als ik hier realistische bedragen neer zet krijg je weer een hele subdiscussie van mensen die voor vijf ton een stal kunnen bouwen voor 200 koeien met een grote buitenmelker. Heb het bescheiden gelaten voor het voorbeeld
+1
pieta
@ntd79 Wat kost bouwen met put 2 mtr diep tegenwoordig ongeveer per m2?
ntd79
@pieta denk zo'n beetje 350
pieta
@ntd79 OkΓ©. Dat is inderdaad flink duurder dan 10 jaar geleden. Dan moet je dus de m2 beperken om de kosten in de hand te houden.
ntd79
@pieta het is lang 300 geweest, maar dat red je niet meer. Tenminste gangbaar, dus gegalvaniseerde spanten en sandwich als bovenbouw
ntd79
@pieta het is lang 300 geweest, maar dat red je niet meer. Tenminste gangbaar, dus gegalvaniseerde spanten en sandwich als bovenbouw
ntd79
@pieta maar waar jaap om moest lachen, zo word door sommige ook gereageerd als je het over bedragen hebt. Dan hebben ze de ruwe begroting van de aannemer in de kop. Maar ga maar eens bezig, voordat het helemaal af is. De vergelijking melkstal/robot zie je meestal ook mis gaan. Dan wordt er gedacht dat er voor 150 een nieuwe melkstal staat inclusief gebouw en alles.
Bartlehiemboer
@ntd79 Gemeente was meegerekend?
ntd79
@Bartlehiemboer idd een van de vele dingen die er allemaal bij komen
jent
@ntd79 ben hier wat aan t voorbereiden. Even grofweg hoor...375 per m2
Stalinrichting installatiewerk gordijn verlichting mixer, eigenlijk alles voor de koeien er in kunnen EUR 800 per koe. Dan nog advieskosten vergunningen en leges 500 per koe.
Dan laat ik grondwerk maar even achterwege
Kom dus uit op 5000 per koe. Voor gewoon 2+2 rijig met 2 mtr put.
Dat was 10 jaar geleden nog geen 3500.....om maar even aan te geven dat bouwkosten hard oplopen...
Elvis
@jent €3800 per box vorig jaar september begonnen. Incl alles
ntd79
@Elvis ook de melkerij?
Elvis
@ntd79 nee 66 boxen volledig onderkeldert 2x8 heb ik van marktplaats voor €4500
ntd79
@Elvis dat maakt het natuurlijk wel een ander verhaal, dat werkt ook. Maar voor het vergelijk gaan we van nieuw uit, en dan heb je het over heel ander geld
ntd79
@Elvis ook de melkerij?
+1
ntd79
@jent maar dat bedoel ik ook, aannemer wil 350 euro hebben, of zoals bij jou 375 daar wil ik vanaf wezen. Maar dan komt idd al het andere wat jij noemt nog bij. Maar dat is per bedrijf te verschillend qua inrichting en of luxe. Maar daar had ik het over de kale bouwkosten. Melkstal of robots nog, en grondwerk reken voor een gemiddelde stal ook maar op 25000 ex straatwerk
Koeboertjje
@ntd79 over wat voor melkstal praat je dan?
+1
ntd79
@pieta of nog eventjes doorsparen, je wilt hem ook wel graag in de maatlaat, en boxdiepte en looppadbreedte moet je ook niet meer terug naar de twee meter willen, en mest is eigenlijk ook het mooiste dat die maar een keer valt.
Noorderling
@ntd79
Quote Reactie van @pieta:
Dan moet je dus de m2 beperken om de kosten in de hand te houden.

Of geen kelder bouwen. Het is een hele dure fundering en belemmert je ook in de toekomst. Mestverwerking is moeilijker te realiseren als er nog wat komt, indeling zit je aan vast.
Paar voerhekmuren en boxranden weg tikken en je kunt alle kanten weer op en het is goedkoper bouwen.
+6
ntd79
@Noorderling dat zijn persoonlijke keuzes. Maar vergeet niet dat je met een kelder ook direct fundering hebt. Apart een fundering maken, plus externe opslag, plus pompwerk en leidingen ondergronds, altijd mechanisch de mest van de vloeren halen, je eigen jaarlijkse arbeid extra heeft ook een totaalprijs. Ik moet er persoonlijk echt niks van hebben. Mest een keer vallen uit de koe en dan alleen nog een mixer.
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
Mest een keer vallen uit de koe en dan alleen nog een mixer.

Simpele roosters mag niet meer en moet ook een robot of schuif overheen lopen.
Dat onderhoud heb je dan toch al. Scheelde me al met al een ton aan investering, toch weer een 500euro/koe. Heb nu altijd verse mest achter de stal, altijd mest om te scheiden en kunt alles wat je maar wilt in de boxen doen. Kan overal met trekkers en shovel rijden en instrooien, indeling ben ik vrij in.

Kelders mixen is me nog nooit meegevallen. Mestsilo mixt met een kraan mixer altijd, sleepslangpomp kan er voor blijven staan en daarin heb je ook nooit verloren uren voor verzetten, kan voor het mixen al wat water erbij pompen zodat dat ook allemaal vlot gaat. Als de loonwerker stil staat kost dat ook "maar" 5euro per minuut.
+3
ntd79
@Noorderling ja ik snap je wel, maar misschien lopen jullie met wat meer volk. Ik moet niks geen gedoe hebben, gewoon in een keer klaar, geen nawerk. En het is ook een gevoel, ik vind een dichte vloer helemaal niks als ik het weer eens zie. Heb in het nieuwe stuk, emissie arm, een proflex vloer, werkt net zo goed als roosters qua doorlaat. Maar ik snap je punt en ben het qua kosten wel met je eens. Maar de laatste vijf jaar kijk ik bij eventuele veranderingen heel erg naar een ding, en dat is hoe ik het mezelf zo makkelijk mogelijk maak. Alle extra's moet ik arbeid voor inhuren en dan begint de meter ook te draaien, en goedkope leerjongen heb ik het geduld niet voor.
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
En het is ook een gevoel, ik vind een dichte vloer helemaal niks als ik het weer eens zie

Het is een keuze inderdaad die elke dag terug komt, maar dat komt het werk met de koeien en de aflossing maandelijks ook.
Koeien zijn brandschoon, schuif kan ook wel een keer 12uur stil liggen, alleen tochtige koeien zien er niet dan niet uit. Bijna alle reparaties lukken in een half uurtje. Er is geen weg terug, maar het is me 100% meegevallen.

Heb zo wel relatief goedkoop met veel comfort en diepstrooisel kunnen bouwen. De tijd die me diepstrooisel bespaard mag die schuif geregeld kapot gaan. Wat in de praktijk erg meevalt, 1x per maand houdt dat ook wel op. Grootste spookverhalen hoor je rond gaan, alleen bijna altijd door iemand die het niet heeft.
ntd79
@Noorderling das met melkrobots exact zo😁 spookverhalen hou je toch. Laatst met verbazing gelezen over topic over mestrobots, en bij de ervaringen erover. Heb al jaren joz lopen, dat ding is voor mij het gewicht in goud waard. Zal wel geluk zijn(en goed preventief onderhoud)
pietjepuk
Quote Reactie van @Noorderling:
k een robot of schuif overheen lopen.Dat onderhoud heb je dan toch al.

bij jouw loopt de mest uit zijn eigen naar achter de stal?
Noorderling
@pietjepuk
In beide gevallen ben je een mestschuifinstallatie nodig. Of blijft een emissiearme vloer bij jou vanzelf schoon? Zelfs roosters moet 1x per dag sowieso een schuif over willen ze niet vanalles meeslepen de box in.
hans1980
@Noorderling jij gooit ook altijd 6
hans1980
@pieta plannen?
pieta
@hans1980 Nee
+3
Bartlehiemboer
Hier vandaag weer gasten uit Amsterdam aangekomen om ons "inkomsten" aan te vullen....Voor een huisje/rond kijken op boerderij betalen ze beter dan voor eten. Dat is vorig jaar ons financieel plan geworden. Maar nuchter gezien wel triest dat het zo moet.
Mh12
@Bartlehiemboer wat bedoel je daarmee. Ik snap hem effe niet denk ik
Weidezicht
@Mh12 bed en breakfast begonnen denk ik. Is misschien maar zo 75 pp/nacht. Heel niet gek.
+2
Melkweb
@Bartlehiemboer waarom triest. Extern geld binnenhalen, is makkelijk geld. Waarom je vrouw niet laten werken, waarom geen BB. Niks geen schaamte of zelfbeklag maar dit is ook ondernemen
Bartlehiemboer
@Melkweb Ontbijt zit er niet bij in, dat gaat me te ver. Maar het verdient best goed. Als je ziet dat we tegenwoordig soms maar40 euro voor een kalf krijgen (Wat 45 aan melk heeft opgedronken) Liever wat gasten voor het dubbele per nacht. Brengt ook nog wat meer punten op bij de melkfabriek (Uitleg boerenwerk)
+1
matt
@Bartlehiemboer waarom geen ontbijt,laat gewoon een bakker komen bezorgen.
En zet daar een x bedrag boven op.
Bartlehiemboer
@matt We wonen daarvoor te achteraf...
robbies
@Bartlehiemboer zelfs ik weet waar Bartlehiem ligt. Niet ver van het terras van Henk en Jannie in Oudkerk
hookwood
@robbies Dat is nog wel een km of 13 van @Bartlehiemboer vandaan.
robbies
@hookwood en 250 km van mij vandaan. Dan is 13 km ook niet zo ver meer
hookwood
@Bartlehiemboer Zo ver zit die bakker toch ook niet weg?
+1
Frits1
@Bartlehiemboer zou het kalf maar wat beter voeren, 45 liter blijft hij net in leven en beur je dus 40 euro.
+1
m uut m
@Frits1
Beter lezen 45 euro niet liter.
Zwaagdijk
@Bartlehiemboer ik heb geleerd, een ander kan veel beter werken als ik. Al wat je verhuur is klinkende munt. Dat gaat het beste.
+3
Marco de 1ste
Mpr opzeggen waarom moet ik MIJN betaalde informatie gratis laten afgappen door gasten die verrekken om melk tot waarde te maken(melk zonder meerwaarde) . En ook nog eens mijn eigendom verpatsen. hoi rfc
Bolle tussen de koeien. Back to basic. Tering naar de nering zetten.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Marco de 1ste:
Bolle tussen de koeien.

Dat never nooit niet. Hier loopt ook een bolle in de stal maar wil niet onverwacht te grazen worden genomen.
m uut m
@Marco de 1ste
Mpr ook opgezegd, zelfde reden.
Maar een stier gaan we niet doen.
Ik wil rustig tussen de koeien door kunnen wandelen.
+3
Melkboer16
@m uut m [als die stier tussen de koeien je moet redden dan stop er maar mee!
Ze breken je de boel af en vreten ook gewoon duur voer!
Het goedkoopste sperma van de iets oudere stieren kost geen drol dat lijkt me dan veel verstandiger!
Voorts als zo’n bolle je te grazen neemt dan hoop ik dat je een goede levensverzekering hebt dan kan je bedrijf door en kan je vrouw de uitvaart regelen!
m uut m
@Melkboer16
Daarom hebben we ook geen stier.
+2
Bartlehiemboer
@Melkboer16 Hier totaal geen problemen met een stier er tussen. Hij doet zijn werk goed, scheelt ons veel tijd en geld. Wel op tijd weg doen.
+5
m uut m
@Bartlehiemboer
Totdat die ene niet op tijd weg was.😞
Melkboer16
@Bartlehiemboer u blijft maar eigenwijs maar ik loop nu 40 jaar mee in de melkveehouderij en van de 10 melkveehouders kennen er vier iemand die een ongeval hebben meegemaakt wat net goed aflopen
Ken er zelf een stuk of 7 met een negatieve ervaring en heb zelf iemand bijna zien vermorzelen
Leer mij het risico van een stier kennen😑
+2
Piet1960
@Melkboer16 Helemaal mee eens, stieren zijn net zo onbetrouwbaar als politici.
+2
hoest
@Piet1960 nou doe je stieren toch echt tekort hoor
+3
Toekomst0
@Bartlehiemboer stier gewoon in n apart hok bij de koeien in de buurt, tochtige koeien trekken daar heen. En koeien die net tijdje gekalfd worden ook niet gelijk gedekt.
MTSTAMMINGA
@m uut m Stier gewoon vast zetten aan een lange trekriem Weet je waar hij is dat gevaarlijk rotbeest
achterhoeker2
@Marco de 1ste Je hebt gelijk , maar dan jatten ze de informatie via veemanger
+3
harke
Er valt niks meer te besparen bij deze jaren 80 melkprijs.
Alles is al uitgeknepen.
Als de melkprijs niet uit het dal komt dan teren we met zn allen in
Jaap40
@harke exact
Middeleeuwse melkprijs. Op moment is het met een gemiddeld bedrijf ondergemiddeld verdienen. Oftewel interen
groeier
Quote Reactie van @harke:
Er valt niks meer te besparen bij deze jaren 80 melkprijs.Alles is al uitgeknepen.

Daarom willen ze ook dat je stopt, met steun van de omliggende landen.
+2
Melkboer16
Dat de melkprijs laag is ben ik het helemaal mee eens!
Maar die gaat echt wel een keer omhoog en je kan zeker besparen oo de boerderij of zeker BB en voor wie helemaal aan de grond zit op de belangenbehartiging.
Zou alleen niet besparen op de bedrijfsvoering en gezin.
Snap alleen niet als het dan zo slecht is waar al die trekkers vandaan kwamen vorig jaar en dit jaar op de weg.
En waarom zijn de P-rechten dan zo duur?
Koeien boertje
Wat kortzichtig. Hier zitten we veel op de trekker en doen bijna alles zelf.
Dan moet ie het ook doen anders kun je beter alles uitbesteden.
De grote trekker heeft de meeste piekuren en staat de meeste dagen stil. Welke zou jij dan meenemen.
@Melkboer16
Kijk eens om je heen, er zijn weinig sectoren die ouder spul hebben lopen dan boeren.
En wat naar den Haag ging waren ook veel loonwerkers omdat die boeren er te beroerd voor zijn.
BertK
@Koeien boertje of trekker pa thuis nodig was....
+4
Rob07
Mijn cijfers 2020 bekeken maar kom minimaal 3 cent tekort.
Ga begin volgend jaar maar weer in gesprek met de bank, aflossing stop zetten.
Meer besparen is geen optie meer.
+3
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Rob07:
Ga begin volgend jaar maar weer in gesprek met de bank, aflossing stop zetten.

Suc6 kon weleens een moeilijk gesprek worden .als je de waarheid typt !!
+5
Rob07
@MTSTAMMINGA Als de melkprijs op dit niveau blijft, en de kosten blijven stijgen dan zal ik niet de enigste zijn. Ik raak in ieder geval door mijn buffers heen.
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Rob07:
Ik raak in ieder geval door mijn buffers heen.

Wat ik weet wie houdt dit geestelijk vol van vroeger !
+1
Mh12
@Rob07 idd. Succes. Al kom je 3 cent tekort. Dan heb je wel cent of 6 extra nodig om ook nog wat over te houden......... En dat wordt hele opgave voor de zuivelfabriek
+1
Rob07
@Mh12 Met drie cent erbij is voldoende
Melkboer16
@Rob07 ja dat zou hier ook welkom zijn! Droogte kostte hier ook 3 cent per kg de afgelopen 3 jaar! Eerst gaat het nog uit de voorraden en merk je het niet maar kwam dit jaar toch keihard binnen!
Wat wel steeds goedkoper werd was geld en dat wordt nog goedkoper😒
+3
Mh12
@Melkboer16 dat geld goedkoper wordt. Maakt alles duurder, behalve melk...........
Kringloper
@Rob07 Ben bang dat er eerder 3 cent afgaat dan erbij komt, er is veel te veel melk op de markt.
hans1980
@Kringloper gaan we naar een jaren '60 melkprijs, uitdagend
+2
harke
@Rob07 ik vind het eerlijk dat je als 1 van de weinigen er voluit over wilt spreken.
ik hoop van harte dat het beter gaat worden.
robbies
@Mh12 reken de RFC prijs maar eens terug naar een jaar geleden toen er nog met andere gehaltes gerekend werd. Scheelt je meer dan een cent. Met een cent of 6 erbij tik je nog steeds de 38 cent niet aan. Is dat zo gek?
Detukkeroettwente
@Rob07 Kom je in bijzonder beheer , ben ik bang voor.
huub
@Rob07 eerlijk verhaal, veel wijsheid bij de keuzes.
robotslaper
@Rob07 hoeveel koeien mag je melken en hoeveel heb je er.
schoppenboer
Hier ook de rek. courant opgerekt.
Melkweb
@schoppenboer om de kosten beter te spreiden over het jaar of om gaten te dichten. En hoe stond je bank hierin? Kan me niet voorstellen dat een bank zonder een inzichtelijke reden je RC ( of moeras) opreikt
topmelker
Ik heb1100 kg p verkocht 155 euro en 1000 gekocht voor 115 euro in 5 jaar betalen.Geeft mij nu mooi wat ruimte kan ik mooi weer een tijdje vooruit
hans1980
@topmelker dan moet je daarvan wel belasting betalen maar in elk geval weer liquide middelen
+1
jan.1
Quote Reactie van @topmelker:
Ik heb1100 kg p verkocht 155 euro en 1000 gekocht voor 115 euro in 5 jaar betalen.Geeft mij nu mooi wat ruimte kan ik mooi weer een tijdje vooruit

Zoiets verwacht je niet van een topmelker:😬
topmelker
@jan.1 Ja ik denk dat ik een ton op de beleggersrekening zet en kijken of daar wat rendement in zit
+5
matt
@topmelker hoogste stand in 20 jaar prima instapmoment πŸ˜€))
jan.1
Quote Reactie van @topmelker:
Ja ik denk dat ik een ton op de beleggersrekening zet en kijken of daar wat rendement in zit

Veel geluk ermee:😃
hans1980
@topmelker aandelen RFC 3%
+1
Melkweb
@topmelker snap de verkoper niet.....of had deze een rode puntmuts op, betalen in vijf jaar....
ntd79
@topmelker ik begrijp niks van het verhaal. Sla ik de plank nu mis. Verbeter me even, geen aanval ofzo, maar oprecht. Je verkoopt 1100 stuks. Je wordt hier toch 20 procent op afgeroomd, dus je 880 om te verkopen? Maakt 136 k. Je koopt 1000 terug voor 115 over 5 jaar gespreid betalen(deze meneer moet wel sinterklaas heten trouwens) maakt 115 k. Je haalt daar dus voor nu 21 k tussenweg. Maar je hebt uiteindelijk 100 kilo rechten minder, toch een hele dikke 20000 kilo melk minder inkomsten, plus 5 jaar druk op je rc. Meestal is die 21 over een jaar weg, maar je hebt hetzelf nog over wat je ermee gaat doen, of was dat sarcastisch. Kon het nog snappen als je die 21 nu gewoon keihard nodig hebt en de bank niks wil. Of ga ik nu helemaal mis in het sommetje? Tuurlijk je hebt nu lucht, maar die 115 moet er gewoon op korte termijn weer zijn.
topmelker
@ntd79 Die 20% afroming is jammer maar verwacht volgend jaar 10% dat maakt het spel leuker.Dus als jij 21000 op straat ziet liggen buk je niet even.De getallen zijn iets groter dan hier vermeld maar in Januari verwacht ik 170kmelkgeld plus 180k dat geeft weer kracht in de tent
ntd79
@topmelker ja, zoals je het nu zegt is het meer een spel, geen noodzaak. Bij jou gigantische omvang is 21 niet veel geld. Tuurlijk buk je, maar die 21 moet je 100 kilo verlies nog af en eventuele belasting, wat schiet je er dan mee op uiteindelijk.
topmelker
@ntd79 I k lever niet aan Friesland maar het is een slecht teken om die melkprijs te laten zakken dus is een buffer gewoon handig.Dit kan voor mensen met 70 of 80 koeien de druppel zijn om te stoppen.
ntd79
@topmelker buffer is altijd goed. Maar de intentie van de discussie ligt hier anders. Je levert als je gangbaar bent en vlak leverend een 5 miljoen liter, dit is meer speculeren, mogelijk door jou omvang.
Boerbakje
@topmelker waarom zou je het met 70 koeien niet redden. Ik zou eerder zeggen als je het met 70 niet kan verdienen lukt het met meer dan 100 ook niet.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @topmelker:
Januari verwacht ik 170kmelkgeld plus 180k dat geeft weer kracht in de tent

Ik beur elke maand melkgeld... Als jij elke maand 170 beurt is een dikke maand extra leuk, maar ook niet meer dan dat! Je had ook 3 bunder kunnen verkopen...zelfde idee.
+5
George
Quote Reactie van @topmelker:
vermeld maar in Januari verwacht ik 170kmelkgeld plus 180k dat geeft weer kracht in de tent

170000 euro melkgeld per maand en nog geen buffer kunnen opbouwen. Dan weet je dat veel melk produceren ook heel veel kost. Dus schaalvergroting is ook al lang niet meer zaligmakend. Dus dat verhaal kan ook voortaan direct de prullenbak in.
demelkboer
@George als de kostprijs op lange termijn hoger is dan de opbrengst prijs betekent schaalvergroten het verlies groter maken
+1
George
@demelkboer
Ja maar was toch altijd populair , je moest je vaste kosten uitsmeren over meer liters. Toch? Alleen nu zijn velen gegroeid en lopen op hun achterste tenen en blijkt het weer niks te brengen. En nog steeds schravelen. De melkprijs is gewoon structureel veel te laag.
robbies
@George het draait om balans. ik kan hier nog een half miljoen kilogram bijmelken zonder voeraankoop en met beperkt mestafzet. Een miljoen erbij gaat me daarentegen niet veel meer opleveren.
George
Quote Reactie van @robbies:
het draait om balans. ik kan hier nog een half miljoen kilogram bijmelken zonder voeraankoop en met beperkt mestafzet. Een miljoen erbij gaat me daarentegen niet veel meer opleveren.

Als dat zo is betekend dat je veel grond hebt om er zo nog 50 - 60 koeien bij te zetten. Ik weet niet wat je daar nu mee doet maar neem aan dat je die nu ook probeert te laten renderen door akkerbouw en mestaanvoer? Dan is het een afweging wat het beste is , akkerbouw of meer koeien melken voor een 1980 melkprijs. Nu hoor je mij niet zeggen dat akkerbouw zaligmakend is.
+1
robbies
@George Akkerbouw is niet mogelijk. eigenlijk rendeert alleen gras en dan is melken het beste
T60401
@robbies Akkerbouw niet mogelijk? Dacht dat jij tegen de Belgische grens zat daar is het toch allemaal klap zand?
robbies
@T60401 zand, leem, klei. Wij hebben alles, maar vooral hout eromheen staan. Mais wil ook wel trouwens.
+1
George
Quote Reactie van @robbies:
Akkerbouw is niet mogelijk. eigenlijk rendeert alleen gras

Das mooi kut dan als je nu al zoveel grond teveel hebt . Nou ja dan zul je vast wel grote graskuilen op voorraad hebben.
+1
pieta
@robbies Waarom melk je ze dan inmiddels niet?
+1
robbies
@pieta dat is ook wel de bedoeling, maar niet alles kan ineens
Tommie1
@robbies Jij had toch een samenwerking aangegaan?
+1
pieta
@robbies Wat houdt je tegen?
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Wat houdt je tegen?

eerst even een nieuwe referentie afwachten.
robbies
@pietjepuk pieta heeft al antwoord jonguh
pietjepuk
@robbies Dat kunnen wij toch niet ruiken.
pietjepuk
Quote Reactie van @topmelker:
verwacht ik 170kmelkgeld p

dat is 6 miljoen liter op jaar basis. die zitten er niet dik in NL
+1
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
dat is 6 miljoen liter op jaar basis. die zitten er niet dik in NL

En toch nog wat rechten verkopen om een buffertje te krijgen.
George
Wat is het toch een geschravel als ik dit allemaal lees. Triest dat ze zo met boeren omgaan . In Duitsland blokkeren ze alles weer wat wel is te begrijpen. Ook daar verdienen ze niks.
+2
matt
@George ze laten het in heel europa (bewust) naar de kloten gaan,die veestapel krimp word europees uitgerold
+8
George
Quote Reactie van @matt:
ze laten het in heel europa (bewust) naar de kloten gaan,die veestapel krimp word europees uitgero

Ik denk dat het echt zo is , straks komt het uit Oost Europa. Hier moet het kapot!
Bartlehiemboer
@George Zou Den Haag zoals Klaver, Jetten, Schouten etc. Dit nu lezen en er om lachen???
+1
groeier
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Zou Den Haag zoals Klaver, Jetten, Schouten etc. Dit nu lezen en er om lachen???

Kijk maar naar de toeslag affaire, hun inkomsten gaan door, de centen van de rest maakt ze daar geen moer uit. Wat de supermarkten nu verdienen daar moet 50% recht naar de boer. Daar zou Mvr schouten een jaar geleden al iets aan gaan doen, was toen de afspraak. Maar daar is nog steeds 0.0 van terecht gekomen, wat een grote schande is gezien de situatie ivm Covid.
+8
pietjepuk
@groeier het is daar toch 1 grote kleuter klas. Als ze een eigen bedrijf moesten runnen ging de helft het eerste jaar te onder en de andere helft het tweede jaar.
+2
groeier
@pietjepuk
Ze zijn meer met zichzelf bezig, maar niet met ons land.
George
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
ou Den Haag zoals Klaver, Jetten, Schouten etc. Dit nu lezen en er om lachen???

Die denken dan , ze hebben het eindelijk in de gaten.
ted9
@George Valt allemaal wel mee. Kijk van het voorjaar maar om je heen hoeveel nieuw spul er weer bij de mechanisatiebedrijven gehaald word. Fosfaat is duur en is ook zo verkocht.
George
Quote Reactie van @ted9:
Kijk van het voorjaar maar om je heen hoeveel nieuw spul er weer bij de mechanisatiebedrijven gehaald word.

Ik zit denk ik in een gebied waar dat wel mee valt of tegen zoals je wilt. Koeienboeren zie ik weinig nieuw spul kopen of eigenlijk helemaal niks kopen. Akkerbouwers daarentegen hebben laatste jaren veel machines gekocht/geleased. Maar die zullen komend voorjaar ook wel braaf zijn met de aardappelprijzen die we gehad hebben!
verwijderd
harke
@labella dit kun je niet zeggen.
verwijderd
+1
weurding
@Bartlehiemboer mag hopen dat zijn bord in de tuin staat
Bartlehiemboer
@weurding Ik had de reactie maar verwijdert, bij sommige boeren komt het niet binnen en spreek je je zelf vast om het uit te leggen. Waardoor je eigen reactie ook nergens meer over gaat.
Jan-T
Ik heb wel een liquiditeit begroting in Excel maar weet niet hoe die hier als download / upload is neer te zetten.??
Misschien krijgen we dan wat duidelijker wat de kostprijs is en hebben we de beterweters van onze boekhoud kantoren dan wat minder nodig.??
huub
Ik heb het al vaker gezegd maar de kwaliteit van een liquiditeitsbegroting staat of valt met het aanleveren van gegevens. Op een bedrijf van 100 koeien kan je maar zo €10.000,- interen op voer voorraad, zowel in hoeveelheid als kwaliteit. Als je dat niet in beeld hebt dan heeft de begroting ook geen waarde.
demelkboer
@huub liquiditeit prognose is leuk maar als er minder in komt dan er uit dan voel je dat wel. Een beetje boer kent zijn jaarcyclus qua uitgaven wel.
Ik vind het systeem van bij elke uitgave of investering kijken is het 1 echt nodig 2. Wat is het alternatief 3 wat is de terug verdientijd 4. Wat is het rendement
ntd79
@demelkboer precies, als je wat kapot gaat of gewoon op is, zou je ook kunnen overwegen om dat eens een jaartje door de loonwerker te kunnen laten doen, als die mogelijkheid er is, in plaats van veel geld uit te geven aan reparaties wat die machine niet meer waard is en nieuw er even niet in zit. Gewoon de hand op de knip en zo min mogelijk piekuitgaven.
Kars
@ntd79 kunt ook werktuigencooperatie in de buurt hebben. Dat is ook mogelijkheid van zelf doen en je weet wat je kwijt bent.
ntd79
@Kars dat is ook een mogelijkheid, maar als je op dit moment krap zit is dat geen oplossing. Zelf heb ik alleen ijzer om te voeren en een schudderπŸ˜…
hoest
@demelkboer als vraag 1 ja is dan doen 2,3 en 4 er toch niet meer toeπŸ€”
+2
ntd79
@huub Voorraad voer denk ik dat we allemaal mans genoeg zijn om dat in te schatten. Kwaliteit voer hoeft niet altijd alles te zeggen, van een op papier mindere kuil wil het soms nog weleens beter melken dan verwacht, plus dat het corrigeren hiervan vrij vlakke kosten zijn, die er niet opeens met duizenden euro`s per maand inhakken. Oke, als je kuil als een mestbult hebt, maar dat zijn excessen. Wat je begroting in de war kan schoppen zijn veel meer onverwachte posten in je machinepark, roerende zaken, zeg maar alles wat kapot kan gaan, die tarieven en onderdelen zijn tegenwoordig om van over de nek te gaan. Dat geldt ook voor laten we zeggen de DLV en andere instanties die begrotingen willen maken. Ze kunnen erg nuttig zijn, met name de accountant, maar de eerste verdienste is meestal om dit soort volk zoveel mogelijk van je erf te houden. Als je het voor jezelf op een rijtje wilt hebben, wat is er dan mis om eens een middag ouderwets met een schrijfblok achter rabo internetbankieren te gaan zitten en het komende half jaar eens te bekijken naar dezelfde periode verleden jaar en het jaar daarvoor. Als je redelijk constant boer is dat echt heel nauwkeurig en het kost je geen cent.
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
Ze kunnen erg nuttig zijn, met name de accountant, maar de eerste verdienste is meestal om dit soort volk zoveel mogelijk van je erf te houden. Als je het voor jezelf op een rijtje wilt hebben, wat is er dan mis om eens een middag ouderwets met een schrijfblok achter rabo internetbankieren te gaan zitten en het komende half jaar eens te bekijken naar dezelfde periode verleden jaar en het jaar daarvoor.

Als je er inderdaad echt wat van op wilt steken moet je er zelf een maken. Dan weet je waar je staat en met welke variabelen je wellicht nog kunt sturen. Als er nu wat kapot gaat moet het toch gemaakt worden, vind het vooral handig om eens een schatting te maken als je plannen hebt hoe komend jaar dan gaat verlopen. De investering kan op termijn wel geld opleveren, moet dat geld er de komende maanden alleen eerst wel zijn om niet vast te lopen.
+2
pietjepuk
Quote Reactie van @huub:
Op een bedrijf van 100 koeien kan je maar zo €10.000,- interen op voer

Als het op zon bedrijf op 10k aankomt dan deugt er ergens iets niet.
achterhoeker2
@huub Das allemaal jammer geld voor de boekhouder, die boer kan toch zelf ook zien hoeveel voer er nog zit en hoelang ze nog op stal moeten blijven?
robotslaper
Door de dalende melkprijs in 2021 is het gewoon nog belangrijker om naar voerprijzen tekijken en de balans te vinden liters en krachtvoer geven. Loonwerk kosten, vraag gewoon eens een andere collega voor een offerte. En als je tijd over heb wat kan je nog extra doen om kosten besparen. Heb ook mijn voorkeur voor een bepaalde loonwerker maar als het verschil te groot wordt ga ik wel naar de ander toe.
DutchDairyFarmer
@robotslaper klopt. Alleen de voerprijzen zijn sinds 2013 niet zo hoog geweest en verwachting eerste halfjaar 2021 eerder stijging dan daling aangezien China heel veel opkoopt ivm vleesproductie in eigen land volgens Boerenbusiness. Wordt de krachtvoerkraan dus wel heel straks dichtdraaien πŸ˜ͺ
Elvis
@DutchDairyFarmer geen probleem, als we maar een normaal groeiseizoen hebben
JappieJo
@Elvis dat mept er wel in ja 3 droge jaren.
+2
ted9
@robotslaper Nog belangrijker om naar voerkosten te kijken? Dat was altijd al belangrijk net als krap jongvee per 10 melkkoeien . We weten hoe het de boeren vergaan zijn die in eens meende van 6stuks jongvee naar 3 te kunnen per 10 melkkoeien. Dit kun je niet van een op andere dag net als dat het niet wil om in eens van 30kg kv per 100kg melk naar onder de 20 kg te zakken. Daarom is er ook een grote groep die het financieel niet best heeft en grote groep die altijd al scherp op de kosten zat die gewoon de schouders optrekt en kalm door gaat. Dat daar geen 10000liter per koe bij past dat weten die laatst genoemde al die andere komen er ook achter.
+1
ntd79
@ted9 dat knalt ook weer van het ene in het andere uiterste. Als je op 25 kg krachtvoer zit, 18 a 20 k per hectare aan melk, met 10000 kilo, en je hebt het verder over de hele linie goed in de hand, is er ook niet veel mis.
Melkboer16
@ntd79 normaal is er dan niet zoveel mis maar 3 droge jaren hakken er hier best wel in. Dat vind ik erger dan een lage melkprijs
Noorderling
@Melkboer16
Is drie droge jaren puur toeval of een bedrijfsrisico die altijd ondergewaardeerd is?
Het lijkt zo makkelijk dat het allemaal vanzelf uit de lucht valt. Maar als je op bepaalde gronden zit, weet je dat er ook nadelen aan kleven.

Bepaalde teelten passen misschien niet op bepaalde plekken, wil je uien en tulpen goed telen en er wat mee verdienen is beregening ook een must. Terwijl andere gewassen er prima zonder groeien. Dan is dat een keuze die je maakt. Is dat bij gras op bepaalde gronden dan ook niet het geval?
De een kan risico's uitsluiten met beregenen. Als ik niet in het achter wil komen is dat elk jaar 3-5ha egaliseren en opnieuw draineren. Kost je pakweg ook 10.000 per jaar, een kleine cent/kg melk. ene jaar doe je wat minder dan het ander. Maar structureel niets doen kost hier ook geld in opbrengst. Is er overal dan niet wat?
+1
ntd79
@Noorderling wat probeer je precies te zeggen?
Noorderling
@ntd79
Of je wel de juiste dingen doet op de juiste plaats. Overal heb je risico's die je kunt beperken. Bij de een in dat wateroverschot, de ander heeft eerder een tekort.
Misschien is alfalfa, mais, sorghum, winterrogge wel een geschikter voedergewas dan engels raai.

Je kunt ook je risico's beperken met haspels, pivot, grote voervoorraad.
In nederland durven we de gok te nemen dat de kuilplaten in mei leeg zijn, koeien naar buiten en er vanzelfsprekend voor komend jaar genoeg groeit, dat doet men lang niet overal.
ntd79
@Noorderling maar wil je dan op basis van een paar droge jaren een manier van werken overboord gooien die al werkt sinds mensenheugenis. In 2017 was er nog een gigantisch ruwvoeroverschot. Eind jaren 70 waren ook kurkdroog. Wie durft het aan om bijvoorbeeld een groot deel van zijn grasareaal te scheuren voor een experiment met alfalfa. Oeps, experiment niet gelukt, bedrijf richting afgrond met de melkprijzen van deze jaren. Je hebt soms gewoon iets dat heel erg tegenwerkt, eerder noemde je dat kloten, en geen reden om direct hele doemscenario's of een betrouwbare manier van werken overboord te gooien. Door de jaren al veel voorbij zien komen, en dat is leuk, maar toch blijft het altijd gras en maΓ―s, dat heeft een reden.
Spuit11
@ntd79 Weet je... een ander heeft altijd makkelijk lullen. Het is wat je zegt, de duivel schijt op bulten. Volgend jaar is het weer anders.
Melkboer16
@Spuit11 heb je helemaal gelijk aan! 2017 kwamen we om in de grasbulten.
Als 2021 maar weer eens een normaal jaar wordt dan is de strijd over en de pijn zal wel slijten.
Stoppen er ook weer een paar en die grond blijft wel in productie!
Andere teelten is leuk maar we zijn ingesteld op gras en mais en daarmee halen we bij voldoende vocht goede opbrengsten!
Iets anders brengt ook kosten met zich mee en extra opslag😊
m uut m
@Melkboer16
Ze hebben 4 droge zomers voorspeld.
We hebben nog 1 te gaan.
achterhoeker2
@m uut m Wie is ze?
m uut m
@achterhoeker2
Weet ik niet meer.
labella
+1
m uut m
@labella
Dat was niet wie ik in gedachten had.
Was volgens mij een Amerikaans instituut dat weer trends wereldwijd volgt en aan de hand hiervan voorspellingen doet.
Jaap40
@m uut m voorlopig is de watervoorraad de afgelopen maanden anders weer aardig aangevuld.
+1
m uut m
@Jaap40
Kan ook hard veranderen.
Was vorig jaar net zo eerst te nat en toen werd het droog en bleef het droog.
ntd79
@m uut m misschien is het straks eerst droog en wordt het later natπŸ€“πŸ˜
hoest
@ntd79 je kunt natuurlijk ook gewoon eerst een paar ha proberen.
En idd tegen 3 droge jaren valt moeilijk te werken maar er waren er ook genoeg die het eerste jaar al veel tekort hadden. Als ik dan zie dat ze in 2017 mooi gras met de hakselaar over het veld bliezen omdat het onverkoopbaar was dan snap ik niet dat iemand die altijd kielekiele uitkomt met zijn voorraad dan geen extra voorraad voor weinig aanlegt
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
wil je dan op basis van een paar droge jaren een manier van werken overboord gooien die al werkt sinds mensenheugenis

Aanschaf van een regeninstallatie heeft toch op heel wat bedrijven plaatsgevonden. En er zijn toch echt veel jaren dat je hem wel gebruiken kan. Al die andere gewassen gaan telen zie ik niet direct als oplossing.
+1
ntd79
@pieta is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van op wat voor grond je zit. Je probeert de schade zo minimaal mogelijk te laten zijn, dus een beregeningsinstallatie, maar is natuurlijk ook niet gratis. Als ik voor mezelf spreek dan redt de maΓ―s het hier wel, heb nu drie jaar een goede eerste en tweede snede, en een behoorlijke herfstkuil. De derde en vierde verdrogen en is niks. Maar op die manier is er net genoeg. En zolang dat lukt begin ik liever nog niet aan een haspel. Zal dan denk ik toch een keuze moeten maken, moet dan 120 bunder over. Heb er niks geen verstand van, maar volgens mij ga je dat niet redden.
+2
pietjepuk
Quote Reactie van @ntd79:
oet dan 120 bunder over. Heb er niks geen verstand van, maar volgens mij ga je dat niet redden.

kunt beter een gedeelte goed doen dan alles maar half. Heb hier ook een paar percelen waar ik niet ga beregenen. is hoog droog zand. als je daar begint kom je niet meer weg met de haspel. dan is de kosten baten ver zoek. Is de wei naar de kl#te door de droogte dan gaat er het jaar er op mais in.
Noorderling
@pietjepuk
Wat je doet moet je goed doen inderdaad. En zorgen dat je vlot kunt werken.
Na het verzetten van de haspel moet er binnen een kwartier water op staan, ipv telkens buizen en slangen leggen. Voldoende capaciteit zodat die 12uur kan draaien per slag zodat je ook nog een leven overhoudt.
pietjepuk
Quote Reactie van @Noorderling:
e 12uur kan draaien per slag z

ben meer van 24 uur
Noorderling
@pietjepuk
Heb je dan zon grote haspel of zon kleine pomp? 😉
Of helemaal niet natuurlijk, druk op de knop met een pivot.
pietjepuk
@Noorderling is een elektro pomp. 12 uur ligt er teweinig en 24 uur teveel dus.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Al die andere gewassen gaan telen zie ik niet direct als oplossing.

Hoeft ook direct niet heel spannend. Nieuw gras wortelt dieper, daarnaast komt de penwortel van rode klaver ook erg diep. Heb op de jongste percelen toch in de zomer iedere 5 weken anderhalf ton drogestof kunnen maaien, waar het op een oud perceel engels raaigras alleen maar wat sprieten en roestig gras was.

Grasdrogerij teelt hier in de omgeving nog wel wat luzerne, ook bij biologische boeren. Als ik zie wat daar dit jaar gemaaid is, ga ik daar ook met mijn jongste graspercelen niet aan tippen. Helaas valt een gras/luzerne mengsel onder bouwland. Anders was ik om, ondanks dat de grond niet droogtegevoelig is.
ntd79
@Noorderling nieuw gras ben ik direct met je eens, die gaat behoorlijk langer door, en pakt de groei sneller weer op. Nadeel is alleen die gigantische bullshit van geen graslandvernieuwing in het najaar. Dat zal de wereld redden. Moet dit voorjaar ook nog wel behoorlijk wat spuiten voor onkruid, dat je krijgt met de droogte. Ik had liever meer vernieuwd. En in het voorjaar inzaaien moet je ook weer spuiten. Alsof dat allemaal zo best is.
ricardo
@ntd79 als je maΓ―s teelt kun je ieder jaar na de maΓ―s in zaaien kun je ieder jaar 20% inzaaien werkt prima toch
ntd79
@ricardo heb nogal wat voordelen van uitruil met een akkerbouwer waardoor dat plan niet helemaal op gaat, aangezien hij ze meestal twee jaar in gebruik heeft. Plus dat het hier meestal echt op het randje zit. Moet sowieso altijd een vroeg ras hebben, zit op vrij zware grond die ook wel rijk is, dus hakselen eigenlijk nooit voor tien oktober. De omstandigheden laten het dan vaak niet meer toe om nog in te zaaien.
pieta
@ntd79 Neem je de kosten van GBM spuiten en grasland niet hoeven te vernieuwen ook mee als je gaat rekenen aan een regeninstallatie. Wij zitten nu op zware klei, eerder op lichte zandgrond en daarvoor op zware zandgrond. Voor mij rendeerde de regeninstallatie overal. Dit jaar op gras geen GBM gebruikt, hoeft ook niet in het voorjaar. Staat enkel wat ridderzuring die ik met de rugspuit verwen. Grasland vernieuwen hoef ik weinig.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
van GBM spuiten en grasland niet hoeven te vernieuwen ook mee als je gaat rekenen aan een regeninstallatie. Wij zitten nu op zware klei, eerder op lichte zandgrond en daarvoor op zware zandgrond. Voor mij rendeerde de regeninstallatie overal. Dit jaar op gras geen GBM gebruikt, hoeft ook niet in het voorjaar. Staat enkel wat ridderzuring die ik met de rugspuit verwen. Grasland vernieuwen hoef ik weinig.

En ik zou het eiwitpercentage en kwaliteit niet onderschatten. Alle stikstof kwam pas in augustus vrij, scheelt wel dat het gras dan smakelijk blijft, maar laat toch een hoop liggen in de zomer.
+2
ntd79
@pieta het is net als met melkers eerder, je wilt echt wel betalen maar je vindt ze gewoon niet. Zo is het ook met jongens die daarmee aan de gang moeten. Althans in deze omgeving. Maar het is wel zo dat het nu lijkt dat ik grote droogteproblemen heb door de reacties. Ik reageerde op noorderling omdat ik het wat te ver vond gaan om na drie jaar droogte aan deze kant van het land, om dan maar te zeggen dat gras verbouwen hier niet meer de beste optie is. Heb natuurlijk ook het ongemak zoals beschreven, en grond is te duur om een half groeiseizoen niet veel op te verbouwen. Maar ook met deze drie jaar red ik me. Als ik heel eerlijk ben, zolang dat nog het geval is ga ik niet met een haspel trekken. Niks ten nadele van degene die dat wel doet, en dat misschien ook vanuit de grondsoort dat van vroeger uit gewend is. Ik hou deze drie jaar vooralsnog als een incident.
hans1980
@ntd79 verschillende boeren hebben voor 50k in beregening gestopt
+1
ntd79
@hans1980 dat is denk ik nog heel bescheiden
ntd79
@hans1980 het moet hier sowieso allemaal uit een bron komen.
+1
jan.1
Quote Reactie van @hans1980:
verschillende boeren hebben voor 50k in beregening gestopt

En daar komt arbeid en diesel nog bovenop.
Wij hebben het voordeel van rivierklei ,niet snel te droog,maar boeren die weiden halen met droge jaren toch te weinig van het land,het lijkt erop als de wei kaal gevreten is de groei eruit is.
sorry
@jan.1 er zijn een heleboel die het op stroom doen ,scheelt een stuk
pieta
@ntd79 Nee, ik bedoel het niet persoonlijk op jouw situatie. Ik kan je alleen vertellen dat er heel veel grondsoorten zijn waar beregening wel uit kan. Ligt ook een beetje aan hoe je rekent en wat je meetelt. Voor mezelfr zal ik het spul altijd in ere houden. Al is het maar om in een wat drogere periode goed weidegras te houden. Wij hebben het spul staan en naar mijn inschatting al terugverdiend. Als je dan 25 euro diesel per ha beregenen telt hoeft er geeneens zoveel voor te groeien.
+1
ntd79
@Melkboer16 frustrerend, vooral als de ene helft van het land water zat krijgt en jezelf aan de droge kant zit, daar is gewoon niet tegenop te boksen, hoe scherp je ook bent.
+1
Melkboer16
@ntd79 is puur toeval hier,2020 liep voor de mais met sisser af maar gras is al 3 jaar naadje.
En dat terwijl we jaren daarvoor graskuil genoeg hadden!
Het vervelendste is dat de hele streek hetzelfde probleem heeftπŸ˜‚πŸ˜‘
ntd79
@Melkboer16 haha, zoals je het omschrijft, dezelfde streek, ook de mais net op het kantelpunt een beste bui, voor het gras had het weinig invloed.
ricardo
@Melkboer16 meer maΓ―s telen is een optie
ted9
@ntd79 Het jaar dat de ene kant teveel water heeft komt ook steeds is korter bij.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nΓ©t dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!