Boerenkennis troef in Europese Green Deal

VVD-Europarlementariër Jan Huitema is een voorstander van de eco-regelingen in het nieuwe GLB. Daarmee spreek je de kennis en kunde van de boeren aan, stelt hij. Vergroeningsmaatregelen uit Brussel passen vaak niet bij de lokale omstandigheden.

Deel dit topic

Reacties

+1
puntertje
Op zich heeft Jan wel een punt, maar de uitvoering van zijn voorkeur doet ruifvretertjes glimmen van blijdschap. En daar zal dan ook het grootste deel van de middelen heen vloeien ben ik bang.
producent
Inkrimping veehouderij op Europese agenda
De inkrimping van de veestapel staat op de Europese agenda.
Een studie in opdracht van het Europees Parlement geeft aan dat de Europese beleidsdoelstellingen niet kunnen worden gehaald zonder een vermindering van het aantal dieren in de veehouderij en een lagere sitkstofuitstoot. De studie is gemaakt door het Franse instituut voor landbouw, voedsel en milieu (INRAE) en in november opgeleverd aan het Europees Parlement.......
Dwingende maatregelen
Volgens de Franse studie moeten veel meer dwingende maatregelen via het gemeenschappelijk landbouwbeleid worden genomen om de doelstellingen van de boer-tot-bordstrategie en de biodiversiteitsstrategie te realiseren. Europees commissaris Frans Timmermans heeft zich eerder al in soortgelijke bewoordingen uitgelaten aan het begin van de onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de raad van landbouwministers over de invulling van het nieuwe GLB..................

boerderij.nl/Home/Nieuws/…
matt
@producent zit er dat achter,denk word wel een keer beter met het geboer in
Andere landen hebben ze het ook moeilijk.
Maar nu lees ik dat ze in heel europa,van de boeren af willen.
Kringloper
@producent Daar zal Poetin blij mee zijn, die gaat in volle vaart door.
producent
Speciaal voor Jan nog een citaat waar hij zo voor is.

Niet beperkt tot primaire producent
De Franse onderzoekers zeggen dat het beleid de gehele voedselketen moet omvatten en niet beperkt moet blijven tot de primaire producent. Een van de elementen waar de onderzoekers de nadruk op leggen, is de versterking van de kringloop in de landbouw en het verminderen van de input van chemicaliën van buiten de landbouw. Op die manier kan een landbouw-ecologisch systeem worden opgezet dat de ecologische voetafdruk van de landbouw aanzienlijk vermindert, aldus de onderzoekers.

Financiële prikkels
Om het beleid te veranderen, zal de (Europese) overheid moeten werken met financiële prikkels (subsidies en belastingen) om veranderingen in productiesystemen te stimuleren en de hogere productiekosten te compenseren. Die financiële prikkels zijn een voorwaarde om verandering te bewerkstelligen, zeggen de onderzoekers.
boerderij.nl/Home/Nieuws/…
+2
Weidezicht
Gaan alvast maar vlees inpekelen en aardappels inkuilen. Als het aan fransie ligt, staan we over 20 jaar allemaal in de rij voor de gaarkeukens.
Jannus
Quote Reactie van @Weidezicht:
staan we over 20 jaar allemaal in de rij voor de gaarkeukens.

Wij boeren niet want we staan te dicht bij de voedselproductie,ik zou zelf een gaarkeuken beginnen
Melkputje
Goed stuk van Huitema. Schetst helder hoe de vork in de steel zit (denk ik)
Hoop dat hij Timmermans wat weerstand kan bieden daar in Brussel
Jannus
Quote Reactie van @Melkputje:
Goed stuk van Huitema.

Raar om hier Carola te kakken zetten en hem een veer in de reet te steken,maar goed op zich kan ik me in het pleidooi vinden maar is nog een lange weg te gaan waar nog menig hersengekraak bij bepaalde boeren zal gaan geven.

mooi Super dextaatje,3 cilinder waren de besten dus zal het wel goed komen
Melkputje
Ik ben niet de enige die geen fan is van Carola, maar hoe zet ik haar hier te kakken? @Jannus
Jannus
Quote Reactie van @Melkputje:
maar hoe zet ik haar hier te kakken?

Citaat Huitema: Brussel bepaalt niet meer hoe een boer dat moet doen. In plaats daarvan worden op lokaal of nationaal niveau eco-regelingen opgesteld, die veel zullen lijken op de duurzaamheidsprogramma’s die we al kennen bij coöperaties en andere private afnemers.

dat is precies wat Carola ook voor ogen heeft,de kleine kringlooplandbouw of ot en sien,hoe je ook wil noemen
+1
producent
@Melkputje
VVD-Europarlementariër Jan Huitema is een voorstander van de eco-regelingen in het nieuwe GLB. Daarmee spreek je de kennis en kunde van de boeren aan, stelt hij. Vergroeningsmaatregelen uit Brussel passen vaak niet bij de lokale omstandigheden.

Het nieuwe GLB gaat met subsidie regelgeving veranderen, dat heeft niet veel met boeren kunde te maken. En lokale wetgeving is voor ons in Nederland alleen maar slechter.
+1
Melkputje
Nou ik ben er toch ook wel een beetje klaar mee dat we hier te maken hebben met generieke maatregelen. geneuzel in het glb over bufferstroken langs waterlopen- zoiets heeft in waterrijk NL toch een heel ander impact dan in polen of Roemenië.
denk dat we moeten zorgen dat we allemaal goed vertegenwoordigd in Den Haag komen wanneer de regeltjes besproken worden@producent

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0