Ja 21 voor Jan Cees

Deel dit topic

Reacties

Koeien boertje
Verstand om bij baudet te vertrekken, maar wat dit avontuur brengen gaat is een raadsel
+3
verbi
@Koeien boertje Eerdmans wil de bio industrie verbieden vindt een vis in een kom al dierenkwelling. Als je daar op gaat stemmen stem je tegen veehouderij Nederland. Dat JC zich voor dit vuil karretje laat spannen snap ik niet. Baudet is voor de veehouderij dus wat dat betrefd kun je beter bij Forum zijn.
Albert Altena
@verbi NSB was destijds ook voor de boeren.
+1
verbi
@Albert Altena Wil alleen maar zeggen dat je zeker geen JA 21 moet stemmen want die zijn daar erg duidelijk in vooral Eerdmans.
Porky
@verbi noem mij eens één partij die het de laatste 20 jaar voor elkaar heeft gekregen wat in zijn partij programma stond?
Hans van Bergen
@Albert Altena Wat dat aangaat waren de communisten helder. Je geeft alles af aan ons of we snijden je kop eraf
+1
JanCees
@verbi is onzin daar hebben we uitgebreid over gesproken. Pluimveehouderij varkenshouderij etc zijn takken van de veehouderij die de afgelopen jaren enorme investeringen hebben gedaan in juist dierenwelzijn en milieu en de gemiddeld genomen het op deze dossiers goed doen. Excessen en die zijn er ook daarvoor zijn er twee routes. 1 Het ooit door mijzelf opgericht Vertrouwensloket dierverwaarlozing waar bedrijven vaak vanwege sociale omstandigheden (overlijden,ziekte ondernemer) kunnen worden geholpen om de boel weer op rit te krijgen en 2 als de eerste niet werkt de leveringsvoorwaarden van de afnemers en als die niet werken de NVWA.

Waar Joost vroeger op aanhaakte waren de excessen die in beeld werden gebracht. Excessen komen er gelukkig steeds minder vanweg inspanningen door de sectoren.
Verder is het aan mij om het beeld binnen Ja21 op dit punt objectief neer te zetten.

Vraagje; Wat als er helemaal geen landbouwkennis bij Ja21 en eerder bij forum door mij was binnengebracht. Zou dat beter zijn?
+16
de hoef
@JanCees maakt geen zak uit wat er nog zit of gaat zitten, de trend is boeren halveren, en dat gaat gebeuren , je moet wel erg graag in de belangstelling staan om bij een splinter party te willen horen
bedankt voor alle dingen die je wel goed gedaan hebt voor ons, maar hier ga je niks winnen
+1
George
@de hoef

Zo is dat en niet anders!
+4
bertusvds
@de hoef ik ben het wel eens met uw conclusie. maar ik denk liever in oplossingen. kritiek geven en zeggen dat alles niks is is makkelijk! ik ben blij dat de heer vogelaar mevr. van der plas enz. het in de politiek voor ons opnemen, hun kop boven het maaiveld uit steken ! voor u en mij.
+1
de hoef
Quote Reactie van @bertusvds:
voor u en mij.

ik respecteer je uitleg, maar de tijd dat ik dacht, dat er in den haag 1 voor een ander zit ,ligt ver achter mij,
de tendens is minder minder minder, en meer zwarte gelukzoekers , daat gaat jan cees niks aan veranderen,
welk normaal denkend mens wil er nu in een splinter party zitten
+3
brabo
Quote Reactie van @verbi:
kun je beter bij Forum zijn.

Forum wil uit Europa, dat lijkt me ook niet de beste optie voor een landbouw die het van de export moet hebben.
Koeien boertje
Verstandig om bij baudet te vertrekken, maar wat dit avontuur brengen gaat is een raadsel
+1
Twentsch Land
Het span wat 21 moet gaan voortrekken ( en voornamelijk het vrouwelijke deel ) zijn zeker zo dubieus als Baudet in mijn ogen....
+2
Boerbakje
@Twentsch Land ze zoeken het maar uit ik hou het bij forum.
Terug naar het oude normaal!
+1
verbi
@Boerbakje Inderdaad zo denk ik er nu ook over. De rust begint weer terug te keren. Desalnietemin heeft de linkse kliek wel veel schade toegebracht bij Forum. Het dubiuse gedrag van de SP jongeren wat veel erger is stond op pagina 3 onder in de hoek. Maar de Forum rel moest voorpagina nieuws zijn. Geeft aan hoe de media denkt.
JanCees
@Boerbakje toch even eerst goed kijken hoe Forum stemt in de Tweede Kamer. Intensieve veehouderij kan nertsen volgen wat betreft Forum althans zo is er wel gestemd afgelopen maand, Natuurlijk ben je daar nu als veehouder goed bij thuis

(klik om te vergroten)

+4
Weidezicht
@JanCees niet te hard op forum schieten nu. Je hebt nog heel veel te doen de komende maanden.. Er zijn heel veel stemmen voor je te winnen, want weinigen zullen nu al enthousiast zijn over ja21. Jij zal in ieder geval heel veel moeten doen om boeren hier over de streep te trekken. Maar wie weet. Nieuwe partij fris aan de start. Daarin ben jij nu DE landbouwman.

Ps, belangrijkste, is operatie aan de ogen goed gegaan?
+5
JanCees
@Weidezicht dank je operatie is prima gegaan als het beetje mee zit heb ik met maandje of anderhalf weer 100% zicht
+1
Melkweb
@JanCees zicht of inzicht....?open goal🤣
+2
JanCees
@Weidezicht dank je operatie is prima gegaan als het beetje mee zit heb ik met maandje of anderhalf weer 100% zicht
Boerbakje
@JanCees beste Jan Cees
Ik kan uit de tekst van de motie iets te weinig context halen.
Wat moet ik me voorstellen bij het familiebedrijf waar hier over gesproken wordt.
Wat melkvee betreft denk ik gewoon een bedrijf wat het nu gemiddeld is.
Prima toch gewoon de menselijke maat om rond te zetten met gezin.
torrarica
Met pvv en fvd wil geen partij samenwerken, misschien is dit het redelijk alternatief waar wel mee samengewerkt kan worden. Het zal nog moeten blijken wat hun standpunten zijn en hoe ze zich gaan gedragen.
Kringloper
@torrarica Als ze beide groot worden zullen ze we moeten.
+6
Markus
Eerdmans is totaal onbetrouwbaar! Laten we er niet intrappen. Vogelaar mag alleen wat boerenstemmen binnen halen.
animalfreedom.org/paginas/column/…
+2
Kringloper
Dom van Jan Cees, hij had gewoon weer bij FvD aan moeten schuiven.
Twentsch Land
De vraag is ook of dat wel geaccepteerd zou worden.

@Kringloper
verbi
@Kringloper Precies
+2
Bartlehiemboer
Ik wil het hier graag nog opnemen voor Baudet. Heb deze opmerking ook op de Boerderij gezet het zet je wel aan het denken....We zitten natuurlijk wel in de framing wereld van media/politiek.
Nu las ik dat Baudet zijn vriendin van joodse afkomst is....Is de media niet gewoon op de loop gegaan met Baudet? Kwam het ze niet heel goed uit een verkeerd woord? Ik zie Jan Cees graag terug bij Forum dan hebben we daar twee zitten die er echt voor de boeren zijn/opkomen
+2
pa
@Bartlehiemboer Forum en 21 komt nul komma nul van terecht. Jammer maar helaas!!
+1
Bartlehiemboer
@pa Heb hier al eerder gemeld dat ik een PVV er ben. Toch heb ik altijd de beste bedoelingen met een andere mening. Nu zijn op dit forum mijn ogen open gegaan over de heer Vogelaar. Ik ben blij dat dit nog voor de verkiezingen is gebeurt. Jammer dat ik hem vaak verdedigt heb. Mag ik vragen wat u gaat stemmen daar u volgens mij niet een boer bent maar een manager/politieke functie bekleed ...
+1
pa
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
daar u volgens mij niet een boer bent maar een manager/politieke functie bekleed

Valt mee. Ben al 55 jaar boer en melk nog steeds. Denk dat ik beschik over redelijk relativerings vermogen. Zodoende. En ieder mag een eigen mening hebben
Bartlehiemboer
@pa Nu, dat had ik niet verwacht. Dank voor uw antwoord. Of het relativerend vermogen is laat ik in het midden. Denk eerder het praat van vroeger. Tegenwoordig praten ze anders. Denk dat u me daarom op het verkeerde been hebt gezet.
+2
pa
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Denk eerder het praat van vroeger. Tegenwoordig praten ze anders

Het leven is een leerproces elke dag weer
tok achterhoek
@Bartlehiemboer Dachten ze nog maar als vroeger, nuchtere verstand bij politiek is soms ver te zoeken
tok achterhoek
@Bartlehiemboer Dachten ze nog maar als vroeger, nuchtere verstand bij politiek is soms ver te zoeken
jan.1
Quote Reactie van @pa:
Valt mee. Ben al 55 jaar boer en melk nog steeds. Denk dat ik beschik over redelijk relativerings vermogen. Zodoende. En ieder mag een eigen mening hebben

Pff,jong boer geworden dus.
JanCees
@Bartlehiemboer Met wie Baudet het bed deelt is niet van belang lijkt me wel hoe hij stemt en dan mag jij nog een keer je conclusie trekken Bij een stem op Forum gaan intensieve veehouderijbedrijven de nerstenhouderij achteraan. Succes ermee

(klik om te vergroten)

Bartlehiemboer
@JanCees Ben ik dan blij dat wij bio boer zijn en u weg bent succes er mee
+1
George
Quote Reactie van @JanCees:
Bij een stem op Forum gaan intensieve veehouderijbedrijven de nerstenhouderij achteraan. Succes ermee

Jaja21 , dat lijkt toch wel te gaan gebeuren en dan niet alleen de varkens maar ook gewoon de intensieve koeienbedrijven. Het moet kapot dat is toch al lang duidelijk. Daar ga jij met die Eerdmans echt geen verandering inbrengen. Sorry. Ik was eigenlijk wel fan van je , vroeger totdat je naar LTO ging toen was het weer over. Daarna ben ik je weer gaan waarderen maar nu weet ik het niet meer. Ik ga in ieder geval geen Ja21 stemmen. Dan blijf ik liever thuis.
Twentsch Land
Probeer de stabiele functie in je terug te vinden.
@George
+2
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Probeer de stabiele functie in je terug te vinde

Ik zelf ben hartstikke stabiel.
+2
bertusvds
@George thuis blijven mag dit keer niemand doen !! maakt niet uit wat je gaat stemmen maar ga stemmen! er hangt dit keer te veel voor ons van af ( en zoizo moet rutte maar eens een keer ophoepelen)
@bertusvds Stemmen is zeker belangrijk,maar het partijen stelsel hier in Nederland moet op de schop ,er zijn teveel partijen en bij een wiinnende partij moet je een coalitie vormen ,en daar gaat het meestal fout,dan blijft er weinig over van de idealen,beter is een twee partijen stelsel zoals in Amerika ,de Democraten of Republiekijnen.,dan krijg je meer voorelkaar.
+2
Julius
@JanCees Dat betekent dan dat jouw verhaal weinig indruk heeft gemaakt bij Baudet. Bij Eerdmans zal het niet anders zijn.
JanCees
@Julius Even goed het partijprogram van Forum lezen staat nog veel in van mij en de speech van Baudet ten tijd van het stikstofdebat een paar weken terug had ik een paar dagen voor de bewuste vrijdagavond in Tiel geschreven . We hebben geen ruzie of zo maar gaan er beiden professioneel mee om. Heb nog steeds respect en waardering voor de bij tijd en wijle geniale inzichten. Maar Thierry heeft bewezen onvoldoende een teamspeler te zijn en het gezeik en gedoe bij Jong FvD niet hard de kop in gedrukt.
Verder mag iedereen een oordeel vellen ga je gang alleen iedereen lult over de gevolgen van een avond waar 7 mensen de hele avond hebben meegemaakt en daar ben ik er 1 van en volgens mij verder niet 1 van de prikkers hier.
cs-agrar
Quote Reactie van @JanCees:
lult over de gevolgen van een avond waar 7 mensen de hele avond hebben meegemaakt en daar ben ik er 1 van

Baudet kwam die avond later aan, en jij nog weer wat later.
JanCees
@cs-agrar Was jij er bij? Ik was er 10 voor 7 Joost en Eva waren al boven in de zaal Baudet was in een andere ruimte aan het bellen en de beveiliger/chaufeur Wilco stond bij buiten bij de auto. Verder waren in het begin en bij de uitbarsting van Baudet ook Wim de Groot en Atsrid de Groot campagneleiders en hun zoon Floris(15) aanwezig .De verslaggeving in de krant is op veel punten onjuist dus ga mij niet vertellen over wat er is gebeurt want dat weet ik als geen ander ik was er bij en jij niet.
cs-agrar
Quote Reactie van @JanCees:
ik was er bij en jij niet.

voor mij een weet voor jou een vraag
+7
George
Quote Reactie van @JanCees:
Met wie Baudet het bed deelt is niet van belang lijkt me wel hoe hij stemt en dan mag jij nog een keer je conclusie trekken Bij een stem op Forum gaan intensieve veehouderijbedrijven de nerstenhouderij achteraan. Succes ermee

Beetje zinloze reactie. Eerst was je vol lof over hem en nu zo'n nutteloze bijdrage.
+2
Spuit11
@George Nou inderdaad. Wanneer er wat te halen valt op de barricaden springen maar met een beetje tegenwind er snel afspringen en tegen die tijd kijken waar er wel wat te halen valt. Nee.... definitief af
JanCees
@George Hoezo zinloos? Binnen Forum kandidaten was er weinig landbouwkennis die heb ik binnengebracht en is ook in het partijprogram deels opgenomen. Binnen bepaalde de afgelopen vier jaar als het op stemmen aan komt Theo Hiddema hoe er wordt gestemd. Theo is gek op zn kat Bram en kan goed overweg met Esther Ouwehand en stemt dan ook vaak met haar mee.
Bartlehiemboer
@JanCees Wat zijn dit toch een steken onder water, bah
+1
Nijhof
@Bartlehiemboer Valt wel mee toch
Wanneer Theo gek op poes zou zijn en op Ouwehand werd het gekker
+1
Bartlehiemboer
@Nijhof Ja, daar kan ik niet tegen op. Zijn vast boeren die hier weer heel gevat op kunnen reageren. Ben ik veel te serieus voor. Maar ik hou er niet van als mensen ergens bij hebben gezeten, daar door omstandigheden bij weg gaan. Maar dan af en toe wel uit de school klappen van wat ze gezien, gehoord hebben naar anderen toe die daar niets mee te maken hebben. Dan ben je niet politiek waardig.
JanCees
@Bartlehiemboer Hoezo steek onder water stel je niet zo aan. Het is zoals het is en dat doet verder niks af aan de personen Theo is verder prima vent en ook praktisch . Is oprecht dierenliefhebber en dat is Esther Ouwehand ook dus hij stemt pragmatisch heel erg vaak met haar mee want Esther heeft zich meer kunnen verdiepen in dierenwelzijn dan Theo vanwege de kleine fractie die heel veel dossiers heeft.
Je mag wel een beetje meer volwassen reageren op feitelijkhedenals ze je niet uitkomen
Twentsch Land
Met Esther is wel iets meer aan de hand dan alleen dierenliefhebster.

@JanCees
George
Quote Reactie van @JanCees:
Binnen bepaalde de afgelopen vier jaar als het op stemmen aan komt Theo Hiddema hoe er wordt gestemd. Theo is gek op zn kat Bram en kan goed overweg met Esther Ouwehand en stemt dan ook vaak met haar mee.

Tja nu doe je het weer....
+1
pieta
Quote Reactie van @JanCees:
Binnen bepaalde de afgelopen vier jaar als het op stemmen aan komt Theo Hiddema hoe er wordt gestemd. Theo is gek op zn kat Bram en kan goed overweg met Esther Ouwehand en stemt dan ook vaak met haar mee

Dat is toch wel heel erg. Vorm toch een eigen mening zou ik zeggen tegen al die politici. Een beetje zomaar met iemand meestemmen en dat dan ook de hele partij laten doen is toch wel heel zwak.
Stroman
@JanCees Zie bovenstaande reactie van @Markus . Los van wat Baudet stemt: Eerdmans is in alle media nogal tegen elke vorm van (intensieve) veehouderij. Wat mogen we daarvan verwachten?
+1
dorpsrandhoeve
@JanCees Vind je het goed Jancees, dat ik nog even blijf zweven? Ik vind Annabel eigenlijk best geschikt. Eerdmans vind ik minder. Als het jou lukt om daar de agrarische sector op de kaart te krijgen bij die partij, kan het nog wel eens zijn dat je van mij een kans krijgt. Dan noem ik je meteen ook nooit meer een LTO hoofd.
+1
JanCees
@dorpsrandhoeve hahaha ga je gang zweef tot 17 maart maar ga wel stemmen
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @JanCees:
Met wie Baudet het bed deelt is niet van belang lijkt me

In dit geval wel. Je kunt niet een levenspartner van Joods afkomst hebben terwijl je antisemiet bent. Dus waren de tegenstanders weer aan het framen. Dat is wat Bartlehiemboer hier aangeeft.
hans1980
@kanniewaarzijn moet de echtgenote nog uitkijken wanneer ze haar oppakken...
He wat typ ik nou , allemaal bagger om baudet de wind uit de zeilen te halen voor Eerdmans en nanniga
JanCees
@kanniewaarzijn De uitspraak van Thierry was niet dat hij zelf antisemiet was. Zijn uitspraak was dat wij niet zo een probleem moesten maken van de apps bij Jong FvD in de discussie die toen ontspon zei hij op een moment tegen Nickie Pouw "Doe niet zo moeilijk bijna al mn vrienden zijn antisemiet."Waarop Joost Eerdmans zei "He gast dat meen je niet dit is zeker een grapje?"Waarop Thierry zei nee dat is zo. Daarop zei ik maar Forum is geen antisemtische partij want als dat zo is dan heb ik er niets te zoeken.
Dat werd door de aanwezigen met hoofdknikken en ook de Thierry bevestigd mondeling en dat eindigde de discussie.
Let wel ik zeg nergens dat Baudet antisemiet of racist of nazie dat is hij volgens mij ook echt niet.
Maar als partijleider moet je wel zorgen dat als er dergelijke beelden rond je partij of de Jongernclub van je partij dan moet je dat met wortel en tak uitroeien. En als je weet dat er hele foute figuren zijn die niet als fractie medewerker aannemen. Daarnaast als een teambuilding avond enorm uit de klauwen loopt omdat je je dag niet hebt dat kan gebeuren maar bel dan de dag erop de collega's even op en praat het uit. Dat telefoontje duurde in mijn geval bijna drie weken. Terwijl ikzelf daarvoor de nodige pogingen tot contact leggen wel had ondernomen.
Overigens dat gesprek was voor beiden goed en Baudet en ik concludeerden beiden dat het stikjammer is dat het zo was gelopen maar hij begreep na uitleg van mij ook dat ik niet verder kon binnen Forum .
Spuit11
@JanCees Volgens Wybren vallen die berichtjes wel mee. Nog geen handvol van de 1000en berichten 🤷‍♂️
JanCees
@Spuit11 Hm daar heb ik uit eerste hand ook van Wybren een heel ander verhaal over gehoord op de maandagavond bijeenkomst in vd Valk in Tiel naar aanleiding van de ontstane crisis op de vrijdagavond daarvoor.
Spuit11
@JanCees klopt het wel dat hij in de onderzoekscommissie zat?
cs-agrar
Quote Reactie van @JanCees:
mag jij nog een keer je conclusie trekken

dit zullen ze toch nog op basis van jouw ingebrachte kennis gedaan hebben..
JA21 is toch een backstabber-partij, dus onbetrouwbaar.
JanCees
@cs-agrar Het napraten van de term backstabber zonder dat je weet wat er zich daadwerkelijk afspeelde zegt meer over jou dan Ja21.
cs-agrar
Quote Reactie van @JanCees:
zonder dat je weet

jij weet niet wat ik weet
+1
Wouter Verhoef
JanCees,

Ik heb je hoog als belangenbehartiger voor de land- en tuinbouw maar je keuze voor JA21 verbaasd me wel.
JA21 is de 8e politieke partij waar Eerdmans lid van is dus dat beloofd weinig goeds.
Hij kan zaken goed verwoorden maar ik heb zo'n vermoeden dat hij straks over de hele fractie heen walst en aangezien jij je niet in een hoek laat drukken ben ik wel benieuwd hoe lang dit avontuur gaat duren.
Persoonlijk vindt ik Eerdmans maar een glad en arrogant mannetje.
+2
m uut m
@Wouter Verhoef
Verzameling haantjes m/v 2.0
+1
ted9
Wat een bij elkaar geraapt zooitje. Ik stem nog eerder blanco dan op dit splinterpartijtje
Melkweb
@ted9 Tactisch ooit goed bedacht, je kijkt welke groepen ontevreden zijn. Voeg die boegbeeld toe aan je kiezerslijst en je pakt hopelijk die "zwevende" kiezer/zetel binnen. PVV/FvD zijn er groot mee geworden, altijd overal tegen zijn of dramatiserend ergens de nadruk opleggen op basis van het sentimenteel gevoel. En natuurlijk gaat JC daarin mee, tis toch erkenning van zijn inspanning. En natuurlijk (bijna)weer een nieuwe pet op zijn hoedeplank maar dat terzijde. Had JC niet beter in een onderliggende adviescommissies gepast, die overheden adviseert, partijloos dus! Nederland wordt uiteindelijk "bestuurt" door die adviescommissies, niet daarboven.
Nevergiveup
@Melkweb "Nederland wordt uiteindelijk "bestuurt" door die adviescommissies, niet daarboven"

Joh wat zeg je nou toch in een democratisch land 😯😅
Melkweb
@Nevergiveupwelke verpakking met welke strik doe je om. Dat is wat me de afgelopen jaar van alle acties van zowel Agrifacts als linkse groeperingen is bij gebleven. Beiden hebben vanuit hun startpunt gelijk en daarom tegelijk ongelijk.
JanCees
@Melkweb Slim bedacht maar niet slim genoeg. Wie denk je dat uitmaakt wie in allerlei adviescommissie worden aangesteld? Dat zijn degene die in de politiek een deuntje meeblazen niet jij en ik.Dus leuk bedacht maar in uitvoering al bij voorbaat verzopen
+3
Hans van Bergen
Ik ga per post stemmen en het stembiljet gaat onder de copier machine. Kan ik op Jaco, Caroline EN JC stemmen
Bartlehiemboer
@Hans van Bergen Trucje bij Amerika afgekeken?
+3
jan.1
Om eerlijk te zijn snap ik helemaal niet dat JC bij zo,n flut partij z,n handtekening zet,Dan moet je wel heel graag de politiek in willen gaan..,het lijkt me een splinter stads partijtje,waar bij de eerste de beste windvlaag nix van over blijft.
Het is zonde van zijn goede naam.
+1
Kringloper
@jan.1 zo'n baantje in Den Haag betaald goed hoor, brengt meer op dan koeien melken😏
Bartlehiemboer
@Kringloper Waarschijnlijk ook meer dan paarden als je zo snel kan switchen van partij...
JanCees
@Bartlehiemboer en jij praat over onder de gordel opmerkingen tjonge wat een blaaskakerij
+1
Jean-PierreK
@jan.1, ongeacht de uitslag van de 2e kamerverkiezingen kan de invloed van Ja21 best groot zijn. Mits ze bij elkaar blijven. Probeer maar eens een meerderheid te vinden in de 1e kamer: eerstekamer.nl/fracties/
J Andringa
Zomaar een vraag..

Die motie van Graus hoe groot is eigenlijk een klein gezinsbedrijf? En wat is precies bioindustrie? zijn dat niet grondgebonden veehouderijen ofzo?

Politiek kennende hebben ze hier allemaal precies kaders voor waar hun begrippen binnen vallen (ironie) met stel dat het niet zo is, dan lijkt het me nogal een holle nietszeggende motie waar je vrij weinig mee kunt.
+1
Jean-PierreK
@J Andringa, volgens mij is de bedoeling van een motie dat de minister er invulling aan geeft. Dan ligt het er dus aan hoe de minister het invult, ze kan de motie ook naast zich neerleggen en er niets mee doen.
+2
JanCees
@J Andringa het is een pracht vrijbrief motie voor een minister als Carola Schouten om zoals al in het CU verkeizingsprogramma staat de veestapel te verkleinen immers er is een ruime meerderheid in de Kamer. Dit zijn altijd hele linke moties die op het meest omgeschikte moment weer uit de kast worden getrokken
+3
@JanCees Jan Cees suc6, Tword er niet simpelder op.
JanCees
@Detukkeroettwente dank je ga mn best doen
+1
J Andringa
@JanCees Oke dat is me dan duidelijk, bedankt.

Toch probeer ik het een klein beetje positief te benaderen misschien naïef maar ook wel noodzakelijk als toekomstige boer van 30 jaar. Stel al zou je na Carola weer een andere krijgen die toeters nog blazen een idee heeft van wat ze doet, je hebt ook nog een batterij aan ambtenaren er omheen die het beleid logisch, praktisch en (juridisch)haalbaar moeten maken. Nou weet ik ook dat juist dat wel eens gruwelijk mis kan gaan. Maar het zullen vast niet allemaal wappies zijn daar. Daarnaast lijkt het vooralsnog op het moment wel hoopvol in de peilingen dat de mensen niet allemaal massaal van plan zijn om links te stemmen. Esther Ouwehand als minister van Landbouw zal nog wel even duren
+1
labella
@J Andringa roep dat niet te hard, als ze mij 5 jaar geleden verteld hadden dat er een cu landbouwminister zou komen had ik gezegd dat diegene knettergek was.
Weidezicht
@J Andringa het zijn niet allemaal wappies, maar bij velen klopt het hart voor "de natuur" en niet voor de boer tuinder of visser.
+1
Wolswinkel
Bedenkelijk gebeuren rondom FVD en daaropvolgend het vormen van JA21. Waarom zou je jezelf willen inlaten met een stel coupplegers. Het kloppend houden van je liquiditeitsbegroting zou daar één van kunnen zijn. Gezichtsbekendheid wellicht een tweede. Lijkt me een vreemde gewaarwording met je Fendt binnen enkele maanden jezelf voor te stellen als kandidaat kamerlid voor twee verschillende partijen op een podium. Maar ach, heb zelf geen kaas gegeten van het politieke wereldje, stem zowieso anders.. Succes Jan Cees. Je oude rol binnen de belangenbehartiging als ‘luis in de pels’ van vele Agri bashers ging je wat mij betreft zeer goed af. Jammer van dit geneuzel.
hans1980
@Wolswinkel denk eerder dat forum 10 zetels krijgt dat jaja 1
Wolswinkel
.
+2
Bietepunt
Onbegrijpelijke keuze van Vogelaar, had zich beter bij de BBB kunnen aansluiten.

volgens Eerdmans behoren varkens en kippenboeren tot een achterlijke cultuur.. en is hij zeer links als het om dieren gaat zegt hij zelf.

Joost Eerdmans (1971),

Hoe vaak per week eet u vegetarisch?
Gemiddeld 3x denk ik (ontbijt en lunch niet meegerekend!). Mijn vriendin is vegetarisch en dat is wel een grote stimulans moet ik zeggen. Daarnaast is vegetarisch gewoon enorm lekker! Als je met de juiste groenten en kruiden werkt mis je echt geen vlees of vis in je gerecht. Als ik wel vlees koop, vrijwel altijd biologisch.

Wat vindt u van de omstandigheden voor dieren in de veehouderij en aquacultuur (in Nederland)?
Ik zie het als onze eigen achterlijke cultuur, het is respectloos naar dieren om ze maar op elkaar te stapelen en vet te mesten voor ons gerief. Als iedereen wat minder vlees zou eten, krijgen de dieren meer ruimte. Ik ben niet tegen het doden van beesten, maar wel voor een juiste huisvesting en behandeling.
+1
JanCees
@Bietepunt Even de context plaatsen dit is een intervieuw van ergens in begin jaren 2000 kort na de varkenspest en mond en klauwzeer en BSE. Velen die hier nu verontwaardigt op reageren lezen om te beginnen de laatste zin niet. Maar realiseren zich ook niet dat er de afgelopen 18 jaar heel veel is verbeterd in de veehouderij. Die verbeteringen zijn niet gedaan omdat het begin 2000 allemaal zo top was maar omdat er toen best kritiekpunten waren. Dat kun je verstoppen of van wegkijken . Je kan ook zeggen dat het goed is van de sectoren dat er enorme stappen zijn gezet.
Het gaat er om wat je wil zien en lezen.
Voor diegene die begin 2000 betrokken was in de veehouderij weet dat er toen veel niet op orde was en nu wel op orde is.
+6
Markus
@JanCees je probeert het allemaal weer goed te praten. Eerst was Baudet alles en nu niks. Je vergeet te vermelden dat Eerdmans diverse keren tegen Wien vd Brink inging op landbouw themas. En nu is Eerdmans eerst niks en nu alles. Dacht je dat wij gek waren?
+2
Frans1
@JanCees die tweet van hem hier boven is anders van 2018, en daar in heeft hij het ook over gruwelbeelden, dus schei maar uit met je gevlei, hij is net als graus anti intensieve veehouderij
hans1980
@Frans1 Eng mannetje die Eerdmans, zei nog in talkshow dat hij geen nieuwe partij ging beginnen nu dus wel.
Dan nog aan muziek baudet zitten, plannen met klimaat weer te herpakken etc. gewoon vvd+
Frans1
@hans1980 och, eng niet, maar dat hij zgn beter voor de (intensieve) veehouderij zou zijn dan fvd waag ik toch wel te betwijfelen
JanCees
@Frans1 Ook dat in contexct plaatsen en dan even bedenken dat de beelden die Animal Rights er uit slingeren hun doel altijd bereiken. Dat vinden wij niet leuk maar het is wel een feit.
Om nare beelden proberen te voorkomen hebben we allerlei regelgeving en zelf heb ik ooit het Vertrouwensloket Landbouwhuisdieren opgericht om te zorgen dat op bedrijven waar de situatie qua dierenwelzijn niet goed gaat er snel en goed hulp kan worden geboden door een team van goede begeleiders. Die dan als het even kan met de ondernemer(s) de boel weer op de rit zien te krijgen.
Dat vertrouwensloket helpt jaarlijks enkele tientallen bedrijven/ondernemers en voorkomt daarmee ingrijpen door NVWA en dus slechte publiciteit. Soms verwijst de NVWA ook wel eens iemand door naar het Vertrouwensloket.
De bedrijven in kwestie speelt heel vaak een drama of naar voorval zoals ziekte of overlijden van iemand die een belangrijke rol in dat bedrijf heeft. Het is geen kwestie van dierenkwellen of onkunde maar door omstandigheden in onmacht geraken. En als Animal Rights bij zo een bedrijf binnenkomt dan komen er weer van die klote plaatjes waar ook wij niet blij van worden laat staan iemand van buiten de sector maar dan wel een mening vormt naar aanleiding van die plaatjes.

Daarom is het vertouwensloket zo belangrijk om op tijd in te schakelen.
De mensen in problemen helpen emn negatieve publiciteit voorkomen.

Wie weet weten jullie ook wel ergens iemand die klem loopt en daardoor het bedrijf niet meer op orde krijgt.
Kijk maar eens op de site

vertrouwensloketwelzijnlandbouwhuisdieren.nl/uitge…
+7
marcsterreborn
@JanCees op dit punt helemaal eens. Dierenwelzijn is belangrijk voor een echt goede veehouderij. En ook nog eens een onderwerp waar de maatschappij veel waarde aan hecht. Als je dit hanteert als uitgangspunt bij agrarische belangenbehartiging dan kom je daar in het huidige Nederland veel verder mee dan met een hakken-in-het-zand-benadering...
+2
matt
Nee 21
Bietepunt
Kan natuurlijk zijn dat dhr Eerdmans zijn vegetarische smaak verloren heeft... maar dat koeien meer ruimte krijgen als er minder vlees wordt gegeten betwijfel ik.. Meneer Eerdmans wil net als meneer de Groot halvering van de veestapel, ze zijn beide erg links als het om dieren gaat.
Ja dan krijgen de dieren meer ruimte en ik meer ruimte in mijn lege portemonnee... @JanCees je had beter aansluiting kunnen zoeken bij de BBB
JanCees
@Bietepunt BBB krijgt 1 of geen zetel in de Kamer ga maar eens rekenen.
+3
PIONIER
@JanCees en ja21 wel?? Schei uit man. Heb je altijd graag gemogen maar nu sla je helemaal de plank mis.
hans1980
@PIONIER FvD staat op 4 in peilingen dus wanneer je gebleven was , was je een paar plaatsen opgeschoven en had je daadwerkelijk wat kunnen betekenen voor landbouw!
PIONIER
@hans1980 ikke????
hans1980
JanCees
@hans1980 Forum in de peilingen op 4 en Ja21 zonder partijprogram bekend en met nog slechts 4 kandidaten bekend op 1. Het zal niet makkelijk worden en het zal van voorkeurstemmen moet komen maar dat was bij Forum ook het geval voor mij
+5
slagroomvla
Ga je nu ook met Joost en Annabel op "werkbezoek" bij Jan en Klaas in Heerenveen?

Dat je wel heel erg graag in de kamer wil is wel duidelijk, maar nog even door stoelendansen en je zit bij vrouwtje Ouwehand van de dierenpartij op schoot...
koeiboer
Rustig aan met JC.... hij zal nog wel wat narcose middel in zijn lijf hebben zitten. Eerst rustig laten herstel... kan hij zijn eigen misstap dan wel overzien?!
+10
mlkvhoudr
Ja 21 staat in de peilingen nu op 1 zetel, ik ben van mening dat baudet aantoonbaar heeft gefaald als politiek leider, tuurlijk zal er gecharcheerd nieuws over hem naar buiten komen maar stoppen als fractievoorzitter dan weer door willen gaan dan het bestuur voor het blok zetten met een zelf uitgeroepen referendum terwijl hij helemaal niet in het bestuur zat op dat moment, wat moest jc dan dan opstappen je kunt toch niet achter zon labiel figuur achter aan blijven lopen.

Jan cees is niet vies van wat oppurtunisme maar verdient toch heel wat meer respect dan hij hier boven van de afkatbrigade krijgt. De man verdiend heel wat meer respect voor al zijn werk wat die voor de sector verzet heeft de laatste jaren.

ad.nl/politiek/…
+4
hypotheekboer
Vraag me af waarom veel van de reaguurders hier gelijk zo negatief staan tegenover JA21 en Jan Cees. Er ligt nog niet eens een partijprogramma. We moeten het eerst even tijd gunnen.

Bij de vorming van de regering wordt vaak naar de stemverdeling in de Eerste Kamer gekeken. Naar mijn mening moeten we voorkomen dat Rutte over links gaat reageren maar met de verdeling in de Eerste Kamer lijkt dat wel de makkelijkste weg.

Links kun je PVV op landbouw ook onder scharen. Volgens de waarzegster van Harry Mens krijgen we een kabinet met VVD, CDA en PVV. Volgens de peilingen zou dat kunnen en 1 van de weinige mogelijke combinaties zijn, maar ja, hoeveel waarde kun je hechten aan een waarzegster? 😉. En dan heb je om een voorstel door de Eerste Kamer te krijgen nog andere partijen nodig. Als de regeringspartijen al naar links neigen, dan zitten daar over links nog een behoorlijk aantal zetels die het de landbouw behoorlijk lastig kunnen maken.

FvD lijkt me een verloren stem. Wie wil nog met Baudet in zee? Hij kan geen enkele vuist maken, zeker nu ook nog 5 Eerste Kamerleden naar JA21 zijn overgelopen. Ook in Brussel geen enkele stem. Hij roept wel mooi dat hij voor boeren opkomt, maar hij wil net zo graag de viruswappies en extreemrechtse stemmen binnenhalen. Puur populisme. Hij is wat mij betreft nog steeds niet geloofwaardig.

Er zit een behoorlijk kiezerspotentieel op rechts wat nu zoekende is. Als Jan Cees op een verkiesbare plek komt, de agrarische paragraaf mag schrijven van JA21, misschien Groep Otten nog aansluiten, dan lijkt mij dat er best wel muziek zit in JA21 en dat Jan Cees de enige juiste en logische keuze heeft gemaakt.
+2
Bartlehiemboer
@hypotheekboer Voor mij komt nu een beetje aan het licht hoe Jan-Cees in het leven staat. Heb nu het idee dat hij met alle winden mee draait. Misschien roept hij de tegenslagen in zijn leven wel op zich zelf af. Maar ik zie te vaak bij hem dat hij er vol in gaat ergens helemaal in gelooft maar net zo snel een volkomen andere richting uit gaat. Ik ben daar op afgeknapt.
+4
hypotheekboer
@Bartlehiemboer Ik zie dat toch een beetje anders. Politieke partijen zijn niet statisch en kiezers ook niet. Je hebt zelf al eens aangegeven vroeger christelijk te stemmen en nu naar PVV te neigen. Je bent nog wel steeds melkveehouder, maar eerder gangbaar en nu bio. Jij bent ook weggegaan bij RFC. Dat is jouw evolutie als mens.

Zo zie ik dat ook bij @JanCees. Op basis van wat op zijn pad kwam heeft hij ervoor gekozen de koeien de deur uit te doen, iets met gras te doen en nu met paarden. Ik denk dat hij van de stappen in zijn leven geleerd heeft dat de agrarische sector erg afhankelijk is van hoe de politieke wind waait en dat de sector niet een vloot behendige zeilbootjes voor de Nederlandse binnenwateren is, maar een zeezeilschip dat niet zomaar bij te sturen is. Hij is politiek steeds over stuurboord georiënteerd. Hij was bij het hele gebeuren met Baudet en van wat we er van mee hebben gekregen snap ik zijn keuzes. Baudet wilde in zijn eentje aan het roer staan, heeft onvoldoende bijgestuurd en is daarbij teveel uit koers geraakt. Dat was niet langer de koers van @JanCees en enkele andere bemanningsleden en dan kun je beter een zinkend schip verlaten. @JanCees is ook niet als eerste van boord gegaan zoals een aantal mensen hem hier verweten hebben. Zie @JanCees maar als de loods die op de hoogte is van de agrarische sector en feiten en een breed netwerk heeft en dat ook inzet in die functie. De stuurlui aan de wal in de grachtengordel roepen dat het schip over bakboord en groen geverfd moet, maar hij weet heel goed dat het schip dan vastloopt en de bemanningsleden dan zullen verdrinken. De grachtengordel staat niet met de reddingsvesten klaar. Hij kan best eens met het ´brûs foar de kop` reageren en de stijl van de loods zal hier en daar leiden tot een aanvaring met andere kapiteins en hier en daar een deuk, maar volgens mij heeft hij wel steeds koers gehouden. Hij kan het niet iedereen naar de zin doen.
BoerBart
@hypotheekboer ⬆️ Top!
Respect voor JC. Hopelijk zit het hem ook is een keer mee.
Weidezicht
@hypotheekboer mooi geschreven.
+9
familie pelle
Wat een gezeik en kritiek van een stelletje azijnpissers hier zeg. Je kunt een hoop vinden van JC maar hij steekt al vele jaren zn nek uit voor de landbouw en nu hij op deze manier wat probeert te betekenen hakt iedereen zn kop eraf. Of zijn keuze de goede is weet ik ook niet maar als hij hoog op de lijst komt heeft hij wel degelijk kans om in de kamer te komen. Eerdmans en Nanninga zijn vrij populair in de grote steden. En het interesseert me geen reet wat Eerdmans 20 jaar geleden vond. JC is mans genoeg om met goede argumenten de partij op de goede lanbouwkoers te zetten. 1 JC in de kamer kan meer betekenen als al die slappe zielen die we nu als landbouwwoordvoerder hebben gehad.
+2
kanniewaarzijn
@familie pelle Zo is dat!! Het maakt ook niet uit voor welke partij hij er zit.....àls hij er maar zit! Ieder positief geluid op landbouwgebied is belangrijk.
+1
Weidezicht
@familie pelle eens. Hij moet voor zichzelf denk stoppen met hier op elke losse flodder willen schieten en uitkijken met negatief doen over fvd of bbb. Hij moet nu snel werken aan het partijprogramma, en het landbouwgedeelte. Als dat er goed uitziet, kunnen we verder discussieren, maar in ieder geval goed dat hij zijn nek uitsteekt. Helaas ben ik het ook met de Hoef eens die hier stelde dat alles gericht is op minderen, afbraak landbouw, en dat is eigenlijk niet meer te stoppen.
familie pelle
@Weidezicht
Quote:
. Helaas ben ik het ook met de Hoef eens die hier stelde dat alles gericht is op minderen, afbraak landbouw, en dat is eigenlijk niet meer te stoppen.

Ja, laten we elkaar depressief praten en diegene die nog niet aan de prednison zit en voor de landbouw op wil komen naar beneden halen. Met zo’n instelling kun je net zo goed meteen een bord in je tuin zetten.
Spuit11
@familie pelle Wat heeft een ontstekingsremmer met het sentiment in de landbouw te maken?
apotheek.nl/medicijnen/prednison/
+1
Boerbakje
Ik zou de persoon Jan Cees best mijn stem gunnen maar niet op een lijst met Naninga en Eerdmans.
Toen Baudet Eerdmans binnen haalde was mijn eerste gedachte als dat maar goed gaat.
Wat heeft die Eerdmans nu gepresteerd?
Twintig jaar lang geparasiteerd op het gedachtegoed van Fortuyn en hierdoor een beetje bestuurder gespeeld.
hypotheekboer
@Boerbakje Als hij steeds weer verkozen wordt, doet hij toch schijnbaar wel iets goed.
+1
puntertje
Het imago van Eerdmans is dat die vaker van politieke partij wisselt dan van sokken, J.C. pas op dat je niet diezelfde sticker krijgt.
+7
John Spithoven
Wat een zure reacties allemaal.

JC heeft zich heel veel ingezet voor de veehouderij. Heeft nu politieke ambities. Heeft pech gehad bij FvD. Ik weet zeker dat JC zich niet zo veel aantrekt van partij ideologie of andere meningen. Dat is juist wat hem siert, gaat voor zijn verhaal. En van mij mag hij dat eerlijke verhaal in de tweede kamer uitdragen, als hij daar het mandaat voor krijgt. En iemand die zich zoveel ingezet heeft voor de veehouderij , verdient dat!
hans1980
@John Spithoven Wanneer hij bij fvd waa gebleven stond hij nu op een verkiesbare plek.
Eerdmans, nanniga zijn coupplegers
John Spithoven
@hans1980 Wat binnen FvD is gebeurd kan ik niet over oordelen. Ben er niet bij geweest.....

Hij heeft zelf de keuze gemaakt om niet terug te keren, omdat hij wel weet wat er gebeurd was. Heeft zich ook niet bemoeit met de vuilsmijterij , heeft zich pas na een week uitgelaten en beslissing genomen.

En ik denk niet dat JC zich de wil van Eerdmans of Naninga op laat leggen. Zo ken ik JC niet.
Realisme
@John Spithoven zou wel leuk zijn als we dan deze keer een duidelijke landbouwvisie krijgen van ja21 want dat is er bij FVD nooit van gekomen. En zonder dat blijft vooral Eerdmans zijn uitspraken uit het verleden hangen.
John Spithoven
@Realisme Misschien kan JC die plaatsen hier.

Dan kan de discussie ook over inhoud gaan🤔
Twentsch Land
Als jou iets niet bevalt doe je altijd flink je best om er omheen te fietsen......deze rubriek is zeer zeker inhoudelijk.

@John Spithoven
John Spithoven
@Twentsch Land Zie smiley.
arie.j
Quote Reactie van @John Spithoven:
@Realisme Misschien kan JC die plaatsen hier.Dan kan de discussie ook over inhoud gaan

Verkiezingsprogramma met Landbouwvisie zal wel een haastklus worden, dat gezien de korte tijd tot de verkiezingen.
Verder is het een groep mensen met geen eenduidige visie, normaal is dan dat er nog wel wat verschuivingen in de poppetjes komen.
Dat laatste natuurlijk onder voorbehoud dat de partij levensvatbaar is en blijft.
En niet aan interne verdeeldheid ten onder gaat, dat hebben we de laatste maanden herhaaldelijk met andere groeperingen gezien.
John Spithoven
@arie.j Dat wordt de grootste uitdaging. Stabiliteit.
Bietepunt
@John Spithoven nounou dacht dat jij ook altijd behoorlijk strak in je mening zit.. nu stap je zo makkelijk over de uitlatingen van Eerdmans heen..
Natuurlijk zou het mooi zijn als JC in de kamer het boerengeluid kan laten horen, hoe meer hoe beter! Alleen zal hij dan 70k voorkeurstemmen moeten halen om als nr 3 erin te kunnen en dat zie ik niet snel gebeuren, en dan gaat onze stem naar Eerdmans...
Zou Agrifacts geen onderzoek kunnen doen naar de uitspraken van Eerdmans🤔 dan hebben we helder hoe hij erin staat😉
John Spithoven
@Bietepunt Ik zeg alleen wat over JC zijn verdiensten.
Mijn politieke voorkeur zal je niet horen.

En voor mij zijn zowel Eerdmans als Baudet niet te volgen vreemdelingen.
familie pelle
@Bietepunt
Quote:
. Alleen zal hij dan 70k voorkeurstemmen moeten halen

Hoezo? Dat doetje von martels kwam in de kamer met 20.000 voorkeursstemmen.
+2
jan.1
Quote Reactie van @John Spithoven:
Wat een zure reacties allemaal.JC heeft zich heel veel ingezet voor de veehouderij. Heeft nu politieke ambities. Heeft pech gehad bij FvD. Ik weet zeker dat JC zich niet zo veel aantrekt van partij ideologie of andere meningen. Dat is juist wat hem siert, gaat voor zijn verhaal. En van mij mag hij dat eerlijke verhaal in de tweede kamer uitdragen, als hij daar het mandaat voor krijgt. En iemand die zich zoveel ingezet heeft voor de veehouderij , verdient dat!

Wat is zuur...Er komen hier gewoon heel veel reacties op het prikbord voorbij met allerlei meningen over JC en soms ook nog adviezen voor JC.Dat is ook democratie ,toch!
Eigenlijk proef je hier een soort stemming onder de boeren..
JC kennende zal toch doen wat hem het beste past,heeft een brede rug en mept er ook op los als het hem hier te gortig wordt:😬
Kringloper
Zo te zien gaat JC weinig stemmen halen hier op het prikkebord.
Nijhof
Zolang de melkveehouderij dierwelzijn synoniem stelt aan weidegang gaat het niet goed komen met sector
+5
Twentsch Land
Het gaat niet alleen om dier welzijn .....
als ik zie hoeveel mensen en dan met name op zondag hier stoppen met auto of fiets of wandelend om de koeien te bekijken in het weiland en ze hoor zeggen ooooh wat leuk en ooooh wat mooi .... mooi gratis kijken... @Nijhof
Nijhof
@Twentsch Land Sta je daar dan bij om te luisteren?
Twentsch Land
Ja, soms wel even, kijken of er wat tochtig zijn, bij het ophalen van het vee. Rantsoen beweiding dus draad opzetten enz enz ... sommige zijn nogal luidruchtig en ook sommige proberen even een gesprek aan te gaan.@Nijhof
Weidezicht
@Nijhof ga ervanuit dat weidegang een unique selling point is. Alleen niet heel makkelijk voor een boer om er voordeel uit te halen, maar wel voor de kritische, groene politiek/dierenvrienden om tegen de boer te gebruiken
+1
Nijhof
@Weidezicht Wanneer je echt honger hebt ben je niet vies van zuivel wat is geproduceerd met een heel lage footprint
Het probleem van de melkveehouderij is dat veehouders zelf problemen omarmen en er mee aan de slag gaan.
Dan gaan er met zijn allen ( bijna allemaal want ik ben niet zo) op cursus waar mensen die we zelf betalen vertellen dat we een probleem hebben maar dat we dat op kunnen lossen als sector
Veel boeren kunnen niet eens meer een leven voorstellen zonder probleem. Dat noemen ze dan een uitdaging.
Veel bedrijven zitten financieel aan het infuus en elke nieuwe uitdaging betekent verder achteruit boeren.
Maar dat is niet stoer om te vertellen. Nee, kop op en we gaan er voor is het motto.
Succes met rennen. Af en toe is stilstaan en reflecteren heel verhelderend.
+3
Weidezicht
@Nijhof ik ben het met je eens, maar dat koeien in de wei is gewoon belangrijk. En dan misschien niet 100 procent van de koeien maar wel het merendeel. Kreten als intensieve koehouderij en grasfalt helpen niet mee. Hier in zeer stedelijk gebied met drukke fiets route voorlangs en fietspad achter het land, spreek je nogal wat mensen zeker toen we met de koeien nog fietspad over moesten steken, en dan hoor je dat gewoon. Sowieso veel support voor de boeren, en mensen vinden dat vee buiten gewoon mooi. De rest bij ons is bos en water en natuurland met niets, alleen bij ons groen en vee. Mensen stoppen er voor en staan rustig poosje te kijken. Daar kun je volledig aan voorbij gaan, maar jij hebt niet , of niet alleen, altijd gelijk.

Reflectie altijd goed, is een must. Geldt voor ieder individu.
Nijhof
@Weidezicht Weidegang hoor je niet af te dwingen door herverdeling melkgeld
Ik kan er overigens mee leven hoe we het nu hebben ingericht. Probleem wat ik zie is de steeds hoger oplopende weidegangtoeslagen terwijl de doelstellingen van het convenant weidegang al gehaald zijn
Dan is het fair om ook de markt een bijdrage te laten betalen om nog meer koeien naar buiten te krijgen
De echte fanatiekelingen die graag zoveel mogelijk premie beuren willen niet beseffen dat het een onomkeerbaar proces is wanneer je de niet weiders het economische lampje uit gaat doen
Bij financiële instellingen wordt terdege rekening gehouden met de toeslagen op de melkprijs wanneer je een verzoek doet voor financiering
Volledig terecht
Maar denk eens verder wat er gebeurd wanneer iedereen het spel gaat spelen zoals aware doet
Een toeslag van vele centen levert een dermate ongelijk speelveld op dat de opstallers 1 voor 1 uitgefaseerd worden
De gevolgen zijn voor de sector gelijk aan het verplichten van weidegang. Exit weidepremie!
Dan durf ik wel te zeggen: verplicht weidegang maar. Dan hebben bedrijven die er niet aan kunnen voldoen tenminste een basis om op terug te vallen en de weiders hebben er geen last van.
JanCees
@Nijhof Weidegang is maar 1 onderdeel van het AH/Aware concept . Daar zit veel meer in waarvoor een meerpijs wordt betaald.
Bij Aware is het vrije keus je mag maar je hoeft niet dat heeft mijn voorkeur boven verplichten
Nijhof
@JanCees Je kunt niet eens AH leveren wanneer je wilt
Alleen stalmelk wordt er gevraagd
JanCees
@Nijhof Dat noemen ze markt dan had je eerder moeten bewegen dat is ook ondernemen.
+2
Nijhof
@JanCees Zullen we de markt maat laten bepalen wat er geproduceerd gaat worden?
En dan geen herverdeling?
JanCees
@Nijhof AH melk is markt
Frans1
@JanCees bio- light voor de rfc garantieprijs💪💪
Nijhof
@Frans1 Mercedes met gouden en lederen interieur gezien. Ze mogen die leveren voor skoda prijs. Begint de dealer mij toch zomaar uit te lachen. Niet normaal
JanCees
@Frans1 Dan moet je toch echt maar eens een naar de vergelijkingsite van Boeren Business gaan .
Nijhof
@JanCees En die is vol
m uut m
@Nijhof
Kwam jij toch niet voor in aanmerking !
+4
Noorderling
Quote Reactie van @Weidezicht:
Sowieso veel support voor de boeren, en mensen vinden dat vee buiten gewoon mooi. De rest bij ons is bos en water en natuurland met niets, alleen bij ons groen en vee. Mensen stoppen er voor en staan rustig poosje te kijken

Alleen vliegt er ook elk jaar een auto of fietser door de draad heen en mag jij weer achter je koeien aan. Daarnaast hoor ik geregeld dat er nog maar zo weinig koeien buiten lopen, probleem is dat in ieder dorp nog maar 1 a 2 melkveehouders zit door het nu niet bepaald motiverende beleid.

Vind het een lastige discussie. Mensen uit de (rand)stad vinden dat we van alles moeten, hebben geleerd en vinden dat ze hun mening uit moeten dragen. Of het is allemaal geweldig of niets, hebben de tijd om rondjes te fietsen en op hun manier te genieten in hun vrije tijd. Ze hebben ook een stem wanneer ze in de supermarkt staan, alleen wordt die maar heel beperkt gebruikt.
Maar de mensen dicht om mij heen en uit het dorp vinden het gewoon allemaal prima, ik accepteer dat ik bepaalde werkzaamheden op bepaalde tijdstippen niet doe, andere dingen die zij graag anders zouden zien in het ideaal, weten ook dat hier de kachel moet roken. Dus dat is eens in de paar jaar een keer mais voor het huis, ik betaal al het sloten schonen en wil iedereen wel een uurtje helpen met een stukje maaien of een shoveltje, kunnen hier wat mest kwijt of ophalen, grond lost zich ook altijd wel weer op. Heb vanuit de groep mensen dichtbij maar heel weinig op of aanmerkingen hoe het gaat, erf is netjes en vee loopt er gezond bij. Mensen kunnen met kinderen altijd even aanwaaien en bij de kalfjes kijken en vinden ze leuk. Geen vraag gehad over kalfjes bij de koe wanneer ze dik in het stro liggen. Van hun hoef ik niets te veranderen en ga zo lekker door.
Van de eerst genoemde groep mogen van mij hun stem in de supermarkt gebruiken en als er geld mee te verdienen valt zijn er genoeg veehouders die om gaan en krijgen ook zij hun zin. Als het bij roeptoeteren op afstand blijft dan houdt het hier helaas wel op.
Nijhof
@Noorderling Beste bijdrage van dit jaar👍
Twentsch Land
Haha .... dat is ook nog wel een keer te doen... het nieuwe jaar is 10,5 uur oud nu 😉

@Nijhof
Weidezicht
@Noorderling mooi. Het goede en samenwerkende contact met mensen uit de buurt is ook belangrijk. En doordat ze inzicht in je bedrijf hebben snappen ze het ook. En zij weten dus ook dat het allemaal lang zo slecht niet is als wat de media en de tjeerdjes hun willen foen geloven. Ik ben ook niet tegen opstallen, maar zoals je zelf al zegt, er blijven maar paar boeren over in elk dorp, en als die ook nog eens opstallen zien de mensen geen koe meer. Ik zie dat weiden ook als een verlengstuk van al die aspecten die jij noemt, zoals kalfjes dik in stro, mensen die daar ff mogen kijken, buren ff helpen met stukkie sloten enz.

Alles heeft ze voor en tegens, overal is wat van te vinden, en iedereen heeft een stuk gelijk. Maar nijhof blijft bovenop zijn eigen gelijk zitten, en dat mag. Hij moet zijn bedrijf uiteindelijk rond zetten.
Bartlehiemboer
Ik denk dat we zo verdeeld zijn omdat er velen hier zijn die gegroeid zijn en daar graag mee door willen gaan. Die kunnen waarschijnlijk best uit de voeten met Jan Cees. Maar er zitten hier ook veel die het best wel eens zijn met de plannen van D66 of minister Schouten. Misschien omdat het ze goed uit komt, misschien ook wel omdat ze anders boeren...Ik heb wel het idee dat deze laatste groep hier op de forums met vermaak zitten te kijken/lezen hoe de boeren tegen elkaar in gaan. Nu ook weer met de lage melkprijs van F.C We vallen als boeren onder 1 noemer de koeien/veeboer maar met de verkiezingen zal veel duidelijk worden hoe verdeeld we allemaal in het leven en bedrijf staan.
+1
Boerbakje
@Bartlehiemboer uiteindelijk zitten we allemaal met ons eigen bedrijfs type op ons eigen spoor.
De tijd zal leren welk spoor eindigt en welk spoor dood loopt.
Ben bang dat de verkiezingen met wat voor uitslag dan ook daar weinig aan veranderd.
+1
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Ik denk dat we zo verdeeld zijn omdat er velen hier zijn die gegroeid zijn en daar graag mee door willen gaan. Die kunnen waarschijnlijk best uit de voeten met Jan Cees. Maar er zitten hier ook veel die het best wel eens zijn met de plannen van D66 of minister Schouten.

Persoonlijk heb ik een klein landbouwbedrijf, breid al decennia niet uit. Toch ben ik blij met wat JC voor de landbouw betekend. Hij benoemd wat er fout loopt, zet het in nuchter perspectief.
Iedereen heeft daar wat aan, ook ik als kleine veehouder die niet groeit.
+8
de Tank
Succes JC, meer landbouwkennis binnen de politiek is broodnodig. Ik hoop dat je links of rechtsom de gelegenheid krijgt om dat uit te dragen. Mooi dat de operatie aan je ogen geslaagd is, gezondheid wat mij betreft boven alles. Hou de focus en laat je niet gek maken.
tok achterhoek
Kan nog geen antwoord krijgen, maar is jc niet voor 2,5gve of 20000liter. Toen ik er over begon heeft hij me gelijk geblokt. Ik vertrouw hem niet meer, of is hij een soort graus?
Bartlehiemboer
@tok achterhoek Dat bedoel ik, je kunt er geen vinger op leggen. In de politiek is de druk hoog hoe gaat de heer Vogelaar daar mee om als hij het hier soms al moeilijk heeft om duidelijk te zijn.
JanCees
@Bartlehiemboer Volgens mij heb ik dat al heel vaak van een toelichting voorzien de afgelopen jaren zowel in diverse vakbladen als op tientallen inleidingen en de afgelopen 5 jaar en honderden de afgelopen 25 jaar door heel Nederland. Ook in de Achterhoek Brabant en Limburg. Dus die grote woorden dat ik wegduik als het moeilijk wordt zou ik een beetje mee matigen. Ik sta er juist ook als het lastig is.

Ik vertel circa 25 jaar een consequent verhaal over melkveehouderij en grondgebondenheid heb vorige jaar vanwege Mesdagonderzoek en dus wetenschappelijke onderbouwing de stap kunne zetten van 18.500 kg per ha naar 20.000 Kg melk per ha dat is een terechte aanpassingen en dat kun je iedere vijf a tien jaar weer tegen het licht houden of er inderdaad een grotere efficiency is en deze weer in de norm verwerken.
hypotheekboer
@tok achterhoek nodig @JanCees hier gewoon uit om zijn standpunten toe te lichten en ga publiekelijk de discussie aan.
Nijhof
@hypotheekboer Dat wordt feest 🎉
Jan Cees zegt 2,5 GVE en 20000 kg per hectare
Dat ruimt lekker op
Snel plek genoeg om huizen te bouwen
+1
Twentsch Land
Mmmm kan ik nog even mooi eindje uitbreiden

@Nijhof
hypotheekboer
@Nijhof volgens mij is de gemiddelde Nederlandse boer die in die categorie valt slim genoeg om hier een mouw aan te passen.
Nijhof
@hypotheekboer Wanneer je in die categorie valt heb je niet veel te mauwen of te passen
Boerbakje
@Nijhof verklaar je nader?
Nijhof
@Boerbakje
@Nijhof volgens mij is de gemiddelde Nederlandse boer die in die categorie valt slim genoeg om hier een mouw aan te passen.

Wat moet je aanpassen wanneer je in de categorie valt?
+1
Toekomst0
@Nijhof geen problemen mee, zijn we ook af van n groot deel van de problemen.
+4
JanCees
@Nijhof Jij hebt blijkbaar een probleem met de door jouw gemaakte keuzen in je bedrijfvoering en strategie de afgelopen 15 jaar. Maar daarom ben je stereotype voor de gehele melkveehouderij. sterker nog je begint tot de catogorie van bedrijven te behoren die in aantal sterk aan het afnemen is . Nu al minder dan 18% van het aantal bedrijven zit boven de 2,6 GVE per ha en circa 11% boven de 3 GVE per ha en 4% van de bedrijven boven de 3,5 GVE per ha.
Vanwege het feit dat de fraude druk en de controleerbaarheid en handhaafbaarheid in de huidige regelgeving het grootste is bij de bedrijven die niet grondhgebonden zijn heeft 82% nu en over drie jaar 90% van de bedrijven te maken met voor hen onnodig zware regelgeving met grote kosten in de bedrijfsvoering. We praten dan over een kostenverplaatsing van of veroorzaakt voor regelgeving vanwege intensieve melkveebedrijven naar extensieve bedrijven van vele tientallen miljoenen euro's. Dat is de grote olifant die niemand bespreekbaar maakt.
Feit is dat circa 12.000 melkveebedrijven met regelgeving zijn opgezadeld die eigenlijk niet voor hen is ontwikeld maar voor circa nu nog 2100 melkveebedrijven die meer dan 2,6 GVE per ha hebben.
Als dit benoemt dan stroomt het over van reactie's van vooral deze groep bedrijven. De extensievere meerderheid denkt dat het inderdaad zo wel is maar gaat die discussie liever niet aan.

Ik zeg dit al ruim 25 jaar en ben daar consequent in.
In mijn tijd had LTO melkveehouderij dit ook als standpunt.
Na mijn vertrek is met name onder druk van de ZLTO de definitie grondgebondenheid op die bezopen percentage eiwit van eigen land gekomen en vooral de inzet om de sjoemelwijzer (KLW) in te voeren. Een controle instrument wat in hoge mate onbetrouwbaar is.

Grondgebondenheid is een onomkeerbare trend net als de toename in weidegang.
Het is prima wat ij betreft als bedrijven niet grondgebonden willen ontwikkelen alleen laat deze catogorie bedrijven dan ook zelf alleen de kosten hiervoor dragen en laten we dan zorgen dat er geen kostbare regelgeving van toepassing hoeft te zijn op de grondgebonden bedrijven.

Daarom zeg ik Grondgebonden bedrijven onder de 2,5 GVE en 20.000 kg melk per ha en weidegang kunnen goed zonder fosfaatrechten en ammoniakrechten.
Dat betekend voor deze bedrijven een enorme daling in de kosten.
Bedrijven die intensiever willen zijn en geen weidegang is ook prima alleen die wel fosfaatrechten en ammoniakrechten en luchtwassers op de stallen en alle mest verwerken.
Grondgebonden melkveebedrijven kunnen en moeten dan ook de ruimte krijgen om alle geproduceerde mest op eigen grond af te zetten. Dat betekend de gebruiksnormen voor dierlijke mest met name fosfaat iets verruimen en binnen de stikstofgebruiksruimte omwisseling van dierlijke N voor N uit kunstmest. Milieutechnisch kan dat prima dat heeft het Mesdagfonds al een keer door WUR laten onderzoeken.
Bepalend is welke grond hoort er bij de GVE norm. Dat is alle grond in de GDI opgave in eigendom en pacht en maximaal 20% van de grond op basis van kortdurende pacht of gebruiksovereenkomst wel alle gerigistreerd in de GDI en binnen 60 km van het melkleverend adres. Niet morgen direct maar een periode van zes jaar om iedereen de kans te geven er te komen.
Waarom 2,5 GVE en 20.000 kg melk, (was 18,500). en weidegang.
Omdat bij deze getallen mileitechnisch er weinig risico is voor uitspoeling van nutrienten en vanwege de weidegang de ammoniak emissie ook binnen de perken blijft en bij weidegang ligt er meestal grond om het bedrijf dan valt de stal ammoniak emissie voor een belangrijk deel op de eigen boerengrond. De beperkte situatie dat een stal dichter bij een natuurgebied dan de eigen grond daar gelaten.
Waarom van 18.500 kg naar 20.000 kg ? Dat komt weer vanwege Mesdagonderzoek gepresenteerd augustus 2019 uitgevoerd door Wur animal science wat in beeld bracht dat voer efficiency in de melkveehouderij 10% beter is dan eerde op basis van onderzoek begin jaren 90 in beeld was gebracht.

Ik zou zeggen ga maar eens rekenen geen fosfaatrechten geen ammoniakrechten en geen mestafzetkosten voor bedrijven onder de 2,5 GVE en wel kunnen groeien tot 20.000 kg melk per ha wat dit kan betekenen voor de melkveehouderij in Nederland. met nu circa 1 miljoen ha en nu 14,5 miljard kg melk. Dan begrijp je ook meteen waarom RFC nu op dit moment vanwege management problemen niet voor echt grondgebonden melkveehouderij is maar vooral de bedrijven onder de 2,5 GVE via de fosfaatregelgeving in de klauwen wil houden.
De fosfaatregelgeving en het fosfaatreductieplan komen oof uit de koker van RFC en LTO-Melkveehouderij. Goed voor RFC op korte termijn een strategische blunder voor de melkveehouderij als geheel. De vaste lasten stijgen door en kunnen niet goed worden gemaakt door meer productie, iets wat in omliggende landen en concurenten in de markt wel mogelijk is.
Begin nu niet te miepen over dat er bij meer productie een lagere melkprijs komt want de laagste melkprijzen hadden we tijdens de quotering en niet daarna. Het zijn de door het beleid veroorzaakte kosten die de melkveehouderij dwars zitten.

Dat de melkveehouderij steeds meer grondgebonden aan het worden is dat is een feit dit ondanks de afname van boerengrond. Dat laatse is overigens waarom ik zeg Nederland is vol en we moeten niet ieder jaar tienduizenden immigranten opnemen want dat vreet ruimte die bij boeren weg moet komen.
Nijhof je mag er van alles van denken en zeggen maar kom maar eens met een analyse die dit weerlegt en niet alleen met losse kreten

De cijfers spreken voor zichzelf

melkvanhetnoorden.nl/featured/…

agrimatie.nl/PublicatiePage.aspx/…

(klik om te vergroten)

Cijfers tm 2019 in 2020 is de trend doorgezet en zal dat komende jaren ook blijven doen.
Realisme
@JanCees heb ik alvast een hele eerste aandachtspunt. Hier in Z-H worden zowel provinciale gronden als NM gronden aankomend jaar uitgegeven met minder dan 170 kg N/ha. Dus misschien kan landelijk daar wat in bijsturen. Anders mogen ze in 2 de kamer ook het gras wel opvreten wat we overhouden.
+1
Nijhof
@JanCees Ten eerste: ik ben geen fel tegenstander van een GVE norm per hectare.
Maar:
-ik ken nogal wat bedrijven die zgn natuurland gebruiken om aan het aantal hectares te komen.
De mest verdelen ze dan over de vruchtbare gronden. Dat zie je ook erg veel gebeuren in Duitsland. Flinke lap bio-grond en gulle stapelen op productieland.
-de koppeling met melk blijf je koppig vasthouden.
Dat gaan veel veehouders niet zo leuk vinden.

Quote:

Bedrijven die intensiever willen zijn en geen weidegang is ook prima alleen die wel fosfaatrechten en ammoniakrechten en luchtwassers op de stallen en alle mest verwerken.

Je maakt het wel een beetje bont. Ammoniakrechten en luchtwassers. Is alleen luchtwassers niet voldoende?
En waarom wel fosfaatrechten wanneer er geen weidegang mogelijk is?

Dan gaan we het nu even hebben over de intensieve veehouderij.
Jij zegt: alle melkveehouderij die geen weidegang doet schaar ik onder de intensieve veehouderij met het bijbehorende harde regime?

Waarom heeft iedereen toch zo’n moeite om de echte reden van de fraude met mest te benoemen?
Er zijn twee heel belangrijke punten. Mestscheiden op boerenbedrijf en het stikstofgat
De keuzes die jij maakt zouden een stevige fundering moeten hebben
Het gepolder heb ik persoonlijk genoeg van.
Nijhof
@Nijhof Nog even een toevoeging.
Ik durf de discussie wel aan dat ik met 25000 kg per hectare schoner en beter voor de wereld kan produceren dan een ander met 17000 per hectare
+1
JanCees
@Nijhof Natuurland is geen landbouw maar natuur dat is gecodeerd dus niet zo moeilijk uit te sluiten. Ammoniakrechten niet maar wel luchtwasser voor niet grondgebonden kun je ook een punt hebben.Grondgebonden maar de koeien wel op stal is nog steeds grondgebonden maar dan luchtwasser op de stal. Stalperiode in de zomer heeft meer ammoniakemissie dan weidegang..

Je stelling met 25.000 kg per ha net zo milieuvriendelijk als met 17.000 kan als je de mest afzet in niet op de ha toepast. Maar dat is niet grond gebonden dat weet je zelf ook wel.

Overigens de 20.000 kg per ha in combi met 2,5 GVE tackeld ook de maatschappelijke productie over hoge producties per koe voor een belangrijk deel.
En roepen een koe met 16.000 kg melk per jaar moet wel goede gezondheid en welzijn hebben daar kun je technisch mogelijk wel gelijk hebben maar die is bij voorbaat al verloren dus moet je niet eens aan willen beginnen.
+2
dorpsrandhoeve
@JanCees Dat is allemaal melkveehouderij gerelateerd, snap ik ook, het is hier een melkveehouders prikbord en jou roots liggen ook in de melkveehouderij.
Ik ben geen melkveehouder meer, en ben akkerbouwer, met volle gronds groente teelt. Het is allemaal een mooi verhaal, maar ik heb hier in de regio prima contact met melkveehouders, die een gedeelte van hun mest afzetten. Ook met varkenshouders trouwens, met dunne fractie. Zo kunnen we bemesten op maat. Maar vooral de vollegrondsgroenten worden geteeld met rundveemest. Ik mis vaak die visie, als het om akkerbouw gaat.
arie.j
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
@JanCees Dat is allemaal melkveehouderij gerelateerd, snap ik ook, het is hier een melkveehouders prikbord en jou roots liggen ook in de melkveehouderij.Ik ben geen melkveehouder meer, en ben akkerbouwer, met volle gronds groente teelt. Het is allemaal een mooi verhaal, maar ik heb hier in de regio prima contact met melkveehouders, die een gedeelte van hun mest afzetten. Ook met varkenshouders trouwens, met dunne fractie. Zo kunnen we bemesten op maat. Maar vooral de vollegrondsgroenten worden geteeld met rundveemest. Ik mis vaak die visie, als het om akkerbouw gaat.

Dus moeten we om de mest aan derden als veehouders een minder goed systeem in stand houden? En zijn toch nog varken en kippenboeren en kalverhouders genoeg? Kippenmest is prima wat bemesting betreft, dan maar wat minder verbranden
dorpsrandhoeve
@arie.j Dat vinden sommige mensen een minder goed systeem. De vraag is of het een minder goed systeem is. Ik denk dat samenwerken met mest of voer met een akkerbouwer een prima systeem is. Geeft voor de akkerbouwer een extra gewas in de rotatie, en voor de melkveehouder afzet van mest. Niets mis mee.

Hiermee wil ik niet beweren dat wat er nu is een goed systeem is. Maar daar waren al veel mensen het over eens.
arie.j
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
@arie.j Dat vinden sommige mensen een minder goed systeem. De vraag is of het een minder goed systeem is. Ik denk dat samenwerken met mest of voer met een akkerbouwer een prima systeem is. Geeft voor de akkerbouwer een extra gewas in de rotatie, en voor de melkveehouder afzet van mest. Niets mis mee

Het is niet zozeer een minder goed systeem maar het blijkt niet waterdicht te krijgen en is fraude gevoelig.
En omdat het fraude gevoelig is, is er een fosfaatplafond met fosfaatrechten.
En dat laatste is nadelig voor de hele melkveehouderij
Noorderling
@JanCees Scheer je wel natte veenprak en polderzavel over een kam.
Ook jij weet dat je in de polder 4 weken eerder bent met maaien, er altijd kunt rijden en met de goede ondergrond capillaire werking hebt. Met grond van 10euro/meter wordt dat dus niet minder koeien melken, maar meer grond op naam, wat veranderd er dan in de praktijk?

Dat we productie haaks tegenover welzijn zetten vind ik een gevaarlijke discussie vanuit de landbouw. Moeten we zon 2sterren motel waar de koeien met 7000kg op hun tenen lopen verhevenen boven een all inclusive stal met omstandigheden waar menig mens jaloers op kan zijn in de zomer? Wanneer cijfers ongrijpbaar worden vinden we het spannend en gaat men het verafschuwen, natuurlijke reactie van de mens, om nou vanuit de sector die discussie te voeren is wat bijzonder, kan het prima uitgelegd krijgen. Als hier mensen op bezoek komen stel je de vraag wat een koe tekort komt. Liggen languit te herkauwen in de schaduw onder een ventilator. Wat wil een mens nog meer?

van 't zomer werden hier verzorgingstehuizen gekoeld met water omdat ouderen de pijp uit gingen, terwijl hier de beste plek om te zijn de koeienstal was. Momenteel wil je er ook niet liggen. Volgens mij is het tijd voor prioriteren. Misschien kunnen we onze kennis wel aanbieden.

Bij de zeugenhouderij alles boven de 30 biggen ook maar afmaken omdat toevallig de resultaten er naar zijn? Mensen die teveel werk verzetten, grenzen verleggen en hun hoofd boven het maaiveld uitsteken gaat de kop nu ook al vanaf in het bedrijfsleven, nu zetten we collega's als concurrenten tegenover elkaar. Verbanden worden getrokken die er niet zijn, en dat kun je prima uitleggen.
+1
dorpsrandhoeve
@Noorderling In de zeugenhouderij staat dat ook ter discussie. Niet het aantal biggen per zeug, maar de uitval. (die het niet halen) Maar goed, dan heb je weer gelijk, want er zijn dan ook weer bedrijven die dat gewoon goed kunnen. Net als bij melkvee.
Nijhof
@JanCees Ik ken je standpunten. Je grijpt de ene keer de wetenschappelijk onderbouwde kant en wanneer het beter past linkse dogma’s
Op die basis lukt discussiëren niet.
Gelukkig zijn er nogal wat hobbels voordat je ideeën werkelijkheid worden
En als het dan moet heeft de buurman varkens en 100 hectare eigendom
Dan komt er we weer een passende oplossing voor een gemaakt probleem
arie.j
Quote Reactie van @Nijhof:
@JanCees Ik ken je standpunten. Je grijpt de ene keer de wetenschappelijk onderbouwde kant en wanneer het beter past linkse dogma’s

Denk meer dat hij nu een voor jou onvoordelig standpunt naar voren brengt.
Want eerlijk, dit is iets wat hij al vele jaren als zijn standpunt daarover brengt.
En daarvan zeggen dat het een links dogma is, daarmee maak je je alleen maar belachelijk.
Je kan het even zo goed rechts noemen, of een middenstandpunt.
Het is gewoon een technische kwestie.
+1
Nijhof
@arie.j Heel technisch allemaal
Een jaar heeft 365 dagen
Doe 24 uur x 365=8760
En dan zeggen dat wanneer je weidegang toepast je het technisch vee beter doet.
Het convenant weidegang is gestoeld op 720 uur weidegang. 120 dagen van 6 uur
Dan hebben we ook nog deelweidegang.
Om dan het aspect weidegang te bombarderen tot redding is nogal kortzichtig
Ik snap het vanuit politiek oogpunt allemaal wel
Maar vanuit de oorspronkelijke Staf gedachte is het een nogal aparte wending.
Denk jij echt dat het verschil gemaakt wordt in de 720 uur dat ze in de wei lopen ipv de 8000 uur die ze op stal doorbrengen?
Voor mij is het wel duidelijk. Jan Cees shopt selectief en raapt zo zijn ingrediënten bij elkaar om stemmen te winnen.
Voor alle weiders nog een moment van bezinning:
hoe gaat je melkgeldafrekening er uit zien wanneer door de ideeën an mensen zoals Jan Cees de weidepremie niet meer betaald wordt
Wanneer je echt ergens voor staat zeg je: we willen geen koeien op stal en varkens en kippen ruimen we op. Daar is ons ons land te klein voort.
In het westen bouwen we de zaak vol en in het weekend pakken we een camping in het bosrijke achterland van Nederland
m uut m
@Nijhof
720 uur is geen maximale weidegang maar premie weiden.
Echte weiders weiden meer dan 4000 uur.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Nijhof:
@arie.j Heel technisch allemaal

Ook jij hebt, neem ik aan, uitentreuren gelezen dat weidegang een imago ding is.
Steeds geweest, heeft ook iets met zichtbaarheid en landschap te maken.
Dat koeien houden toch geen supergrootschalige lopende band gebeuren van verplicht opgesloten dieren is.
De burgers willen dat. En gezondheid is daarbij steeds niet meer dan bijzaak geweest waar het eigenlijk niet echt om ging.
Maar steeds willen opstallers erop terug komen, ook maken ze het o zo graag belachelijk, dat weet ik.
Maar koeien die komen die buiten komen, dat zal volgens jou wel iets van linkse boeren (of linkse koeien) zijn 😀
Nijhof
@arie.j Benoem het beestje dan bij de naam.
Dus: weidegang doen we voor het imago
En niet verzinnen dat het de stikstofcrisis oplost of dat je dan geen fosfaatrechten nodig hebt.
Wanneer je praat over ammoniak tellen de 720 uur in de wei maar ook de ruim 8000 uur op stal
En wanneer je praat over welzijn mag er ook gekeken worden naar de uren die de dames binnen zijn
Het is niet verboden om tegemoet te komen aan maatschappelijk gewenste veehouderij.
Alleen blijft er niet veel over van de sector op termijn wanneer je de discussie op basis van feiten niet meer durft te voeren.
Mij zul je geen keuze zien maken op basis wat de gemiddelde Nederland zich aan heeft laten praten.
Het land gaan besturen op basis van emoties zijn genoeg vrijwilligers voor te vinden
+1
JanCees
@Nijhof Als jij denkt dat je met jouw gedachtengoed in Nederland een meerderheid kan krijgendan zou ik zeggen zorg dat je verkeisbaar wordt bij BBB hebben ze mogelijk nog een plek en dan gaan we zien hoe ver je komt
+3
robbies
@JanCees hij heeft gewoon een punt. Luchtwasser of weidegang zijn appels en peren. Trek dan gewoon de grens op naar 4000 uur weiden. Dan komen er heel veel luchtwassers op stallen te staan
Nijhof
@JanCees Doel en middel worden vaak door elkaar gehaald
Politiek kijkt waar een meerderheid voor te vinden is
Dan krijg je ipv een 26% reductie binnen een dag 34%
Wat zal het mooi zijn om het andersom te doen: op basis van kennis en kunde proberen een meerderheid te vinden
Emopolitiek is mist aan mij besteed. Zou er knettergek van worden. Ik zing mijn tijd wel uit. Ze slopen maar lekker wat ze niet heel willen laten
Albert Altena
@JanCees Ik zoek een politicus die durft te zeggen dat veehouderij altijd kringloop is.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Albert Altena:
@JanCees Ik zoek een politicus die durft te zeggen dat veehouderij altijd kringloop is

dat is dan niet juist
Er wordt product (altijd) afgeleverd, anders blijf je geen boer.
En er komt product in, voor het land (kunstmest, kalk evt. bestijdings middelen)
Voor het vee, kracht- en ruwvoer (Jan S was de erg grote uitzondering).
Vervolgens nog tal van dingen als diesel , olie spullen voor onderhoud van van alles enz.
Het zou wel heel gek zijn als dat altijd wat betreft mineralen precies gelijk was aan elkaar.
Dat altijd kringloop is fantasie.
Albert Altena
@arie.j
Hier laat jij je grote fout duidelijk merken.
De mens moet eten, dus is de afvoer van mineralen i voedsel niet te rekenen op het conto van de boer, maar voor de mens als vernietiger in het riool.
Als alle faeces en urine terug zonder verontreiniging terug gebracht zouden worden op het het land, dan zou er ook geen aanvulling nodig zijn.
DUS de veeboer kan niet als schuldige aangewezen worden.
Brandstof is er sowieso nodig ,ook zonder veehouderij.
Of je moet weer met het paard gaan werken.
arie.j
Quote Reactie van @Albert Altena:
@arie.jHier laat jij je grote fout duidelijk merken.De mens moet eten, dus is de afvoer van mineralen i voedsel niet te rekenen op het conto van de boer, maar voor de mens als vernietiger in het riool.Als alle faeces en urine terug zonder verontreiniging terug gebracht zouden worden op het het land, dan zou er ook geen aanvulling nodig zijn.DUS de veeboer kan niet als schuldige aangewezen worden.Brandstof is er sowieso nodig ,ook zonder veehouderij.Of je moet weer met het paard gaan werken

Dus er spoelt nooit iets uit? en verdwijnt nooit iets gasvormig? Er gaat nooit iets naar diepere lagen? En blijft ook niets gewoon op het bedrijf achter?
Ga gauw je schoolgeld terug halen zeg.
Albert Altena
@arie.j De mens moet gevoed worden.
Uitspoelingen die jij schetst heb je net zo goed bij alleen vegetarische voeding.
Dus wat is je punt van schoolgeld.
George
Quote Reactie van @Albert Altena:
De mens moet gevoed worden.

Aaaaaaah dat vind ik toch altijd zo'n nobele uitspraken.
robbies
@arie.j
Quote:
Jan S

Waar is die eigenlijk gebleven? Al zijn reacties zijn smileys geworden.
BoerBart
@robbies
Was dat Jan Spaan?
m uut m
m uut m
@robbies
Begon wat teveel complottheorieën op te hangen. 🤔
+2
arie.j
Quote Reactie van @Nijhof:
@arie.j Benoem het beestje dan bij de naam.Dus: weidegang doen we voor het imago

Is het ooit anders verkocht dan?
Kijk gewoon wat de NZO er op zijn site over schrijft
nzo.nl/duurzaam/weidegang/….
Daar wordt toch nergens omheen gedraaid? En helemaal niet iets over Stikstof of ammoniak geschreven.
Feiten? Nou dat is dat koeien in de wei een heel wat mooier landschap opleveren.
Als ik in Augustus in sommige delen van Brabant kom, en je kunt daar niet verder kijken dan een paar meter van de weg met niks dan eentonig snijmais.
Of hier dan het weidse Hollandse landschap met koeien in de wei, molens enz., dan vind het verschil behoorlijk groot.
robbies
@arie.j als jullie niet van die prutgrond hadden, hadden jullie ook mais in de achtertuin gehad
+3
arie.j
@JanCees Kijk dat standpunt kan ik waardering voor opbrengen.
Met Wiebren was ik een aantal jaren geleden in discussie.
En ik vroeg waarom is er eigenlijk een plafond voor de mest/fosfaat?
Er zijn toch normen voor het land dat er niet te veel op komt ? En de rest moet dan toch verwerkt? of anders afgevoerd worden? Wat is dan eigenlijk het probleem?
Het antwoord was: De fraude en het gesjoemel met de mest.
Wat op papier klopt, dat blijkt in de praktijk voor een heel gedeelte niet te kloppen.
En hoe intensiever de bedrijven wat mest betreft, hoe meer er niet blijkt te kunnen kloppen.
En dat is de hele oorzaak van de beperkingen in plafonds en fosfaatrechten.
Als je dan pleit voor grondgebondenheid wat mest betreft met logische afstandsregels krijg je Brabant en de Veluwe over je heen.
Maar ik ben het helemaal wat betreft de mest met Jan Cees eens.
Grondgebonden met afstands criteria voor het land t.o.v. de locatie waar het vee gehouden wordt zou enorm veel problemen oplossen.
adriaan33
@arie.j kom je op het punt dat iedereen met grond vee kan houden. Trouwens het afstand systeem hebben ze al jaren in Ontario Canada
+2
sorry
Quote Reactie van @arie.j:
Met Wiebren

die is nog niet gestikt in een leugentje meer of minder...
arie.j
Quote Reactie van @Nijhof:
@hypotheekboer Dat wordt feest Jan Cees zegt 2,5 GVE en 20000 kg per hectareDat ruimt lekker opSnel plek genoeg om huizen te bouwen

Dus meer ha voor het vee nodig, dat geeft meer ha voor huizen?
Rekenen zal wel niet je sterkste kant zijn.
+1
Nijhof
@arie.j Omdenken. Verplaatst je in de financier van een aanstormend jong talent veehouder met de leeftijd van pak um beet 24 jaar
Opgegroeid op een bedrijf met 90 koeien op 30 hectare eigendom
Oude stal en dan naar de bank voor een aanvraag van extra financiering
Om het nog iets vervelender te maken heeft zijn pa een pas melding gedaan
Valt het kwartje wat het betekent wanneer je er nog twee extra beperkingen van JA21 bij krijgt?
Dan zeg ik: zo komt er ruimte zat voor huizenbouw
m uut m
@Nijhof
Als die boer wil worden lukt dat ook prima.
Maar niet op de zelfde manier als zíjn vader.
De kans dat iemand met 90 koeien op 30 ha een PAS melding heeft ipv een PAS vergunning of een NB vergunning is niet groot.
Noorderling
@m uut m
Welke relatie is er tussen melding, vergunning dus depositie en intensiteit?

Ik moet 1200 koeien melken om op 1mol depositie te komen. En of daar 0, 100 of 500ha onder zit maakt niet uit.
m uut m
@Noorderling
Simpel bedrijven met 90 koeien op 30 ha grond zie je niet vaak in de extensieve gebieden.
arie.j
Quote Reactie van @m uut m:
Simpel bedrijven met 90 koeien op 30 ha grond zie je niet vaak in de extensieve gebieden.

Klopt. in de Alblasserwaard moet je zoiets echt zoeken.
Dan wil Nijhoff er ook nog een PAS melding bij om het nog meer bijzonder te maken.
En vervolgens denkt hij dat de grondmarkt instort als die enkeling hier zou verdwijnen terwijl er dan een vrij behoorlijk aantal een paar ha bij willen. Nou ik denk dat de grondprijs er eerder van stijgt.
+1
Nijhof
@m uut m Ik vind het allemaal prima
Hoe meer beperkingen jullie jezelf graag opleggen hoe liever
+5
Melkveehouder.
Niet voor het een of het ander, maar er wordt wat afgezeikt en geouwehoerd over de belangenbehartiging. Even simpel en puur op de persoon; wie weet er iemand te benoemen die beter dan Jan Cees in de Tweede Kamer weet uit te leggen hoe in onze sector de vork in de steel zit? Graag paard en wagen!
Koeien boertje
@Melkveehouder. Ik vind dat er nu genoeg partijen zijn die boerenverstand binnen gehaald hebben, en ook op een verkiesbare plaats.
Maar nu wel hopen dat ze een rechte rug houden en niet de landbouw als wisselgeld gebruiken zoals de laatste jaren.
Dat heeft jan Cees wel bewezen te kunnen
+2
Boerbakje
@Koeien boertje als het een partij is die al in de tweede kamer zit kijk dan eerst maar eens naar het stemgedrag.
Iemand voor de landbouw op een verkiesbare plaats die zich moet onderwerpen aan partij diciepline of een dicht getimmerd regeerakkoord waarin de landbouw is weg onderhandeld heb je niks aan.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Melkveehouder.:
Graag paard en wagen!

😆 😆 😆
NickR
Leuk dat je hier reageert @JanCees! Hopelijk zijn de Conservatieve Liberalen stabieler dan Forum. Ik ben fan van Annabel, Joost vind ik lasterig in te schatten, maar hij heeft het in Rotterdam niet slecht gedaan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
226
DEELNEMERS
64
WEERGAVES
7.159