Minder melkgeld in januari voor melkveehouders FrieslandCampina

Leden-melkveehouders van FrieslandCampina gaan het nieuwe jaar in met een lagere melkprijs. De zuivelonderneming haalt bijna een euro per 100 kilo melk van de garantieprijs af.

Deel dit topic

Reacties

+5
harke
Mijn voorstel is,
Geen verbetering van de melkprijs komende maanden dan ook geen extra financiëring in leden kapitaal omdat het simpelweg niet op te brengen is
weurding
@harke hoorde dat er een half miljard minimaal door de 12000 leden gefinancierd moest worden in 2021, of het waar is?
+1
Spuit11
@weurding Als dat nodig blijkt te zijn zullen leden ook bepaalde eisen gaan stellen. Misschien een keer flink de bezem door speeltuin Amersfoort.
sorry
Quote Reactie van @Spuit11:
Misschien een keer flink de bezem door

door rvc...zijn een paar bij...??
+1
sorry
@weurding na 150 jaar nog niet op eigen benen kunnen staan
+1
Dwers.
@weurding nou dan hoop ik wel per kg melk , anders gaan de kleintjes eraan
+2
bioboerke
Dan hadden de boeren ook niet zo hard van stapel moeten gaan na 2015. Voor verwerkingscapaciteit is eigen vermogen nodig en bij een cooperatie komt dat van de leden. Zo simpel is t.
Verder kan iedereen commentaar geven, maar er zijn er maar weinig die het lef hebben hun kapitaal op te pakken en een andere afnemer te zoeken. Want die staan niet echt in de rij te wachten zeg maar. Misschien eens een praatje maken met een milcobel boer? Eens vragen hoe de melkprijs bij hun was afgelopen jaar en of ze nog veel nabetaling verwachten?
@harke
+2
harke
@bioboerke wat een gezwam.
We moeten opkomen voor onze melkprijs en als je denkt dat ik niet verder heb gekeken dan.heb je het mis.
En als jij achterover wilt hangen en overal maar akkoord op wilt geven moet je dat zelf weten.
Als het bestuur faalt moeten we als melkveehouders keihard ingrijpen.
Ik was voor het plan om extra inleg voor ledencertificaten in te brengen maar niet tegen elke prijs.
Als onze melkfabriek geen betere garantieprijs kan bieden de komende maanden dan hoeven ze ook niet te verwachten dat we meer inbrengen zo simpel is dat!
+1
bioboerke
@harke En al keihard ingegrepen??? Bestuur de zak gegeven? Of veel schrijven op een forum en verder lekker niks doen.
Gezwam. Dat is jouw mening en mijn mening is dat we nog steeds iedere elfde van de maand geld op de rekening krijgen en dat de uitbetalingsprijs gemiddeld genomen niet slecht is bij FC.
+1
Jan-T
[quote="@bioboerke" p="1830985"] uitbetalingsprijs gemiddeld genomen niet slecht is bij FC.

Denk eerder dat u moet denken dat het 1 van de minst slechtste uitbetaling's melkprijs is.
Maar zo'n grote coöperatie die nog niet zelf kan bepalen wat de melkprijs moet worden voor januari op basis ven het te verwerken en te verkopen product.
Die hoort weer terug te gaan naar de kleuterklas en een start te maken voor een eenvoudige reken cursus.
verbi
@bioboerke Kinderhand is snel gevuld
+2
bioboerke
@harke En als je vindt dat de garantieprijs beter moet, dan moet je jezelf eens verdiepen in hoe deze opgebouwd is. Dan weet je even goed als ik dat er voor 3 jaar vastgesteld is hoe deze is opgebouwd en dan ben ik benieuwd wat je hierin zou willen veranderen. Of pleit je voor een andere uitbetalingssystematiek?
Denk je dat we dan meer melkgeld zouden beuren? (Zie advies om een Milcobel boer op te zoeken en te vragen wat hij van de melkprijs vindt!!!!)
Vraag dan gelijk of hij, als hij het zou kunnen lid zou willen worden van FC, maar dat hij dan wel 10 euro per 100 kg in zou moeten leggen.
Ik denk dat je versteld zou staan hoeveel leden FC er bij krijgt.
harke
@bioboerke jij zit vast in de regioraad .
Helemaal gehersenspoeld
+3
bioboerke
@harke NEE. Vooroordelen, vooroordelen, vooroordelen. Ik zit niet in het bestuur. Verre van. Ik ben kritisch naar het bestuur, kritisch naar de onderneming. Maar goed, voor mij zegt het genoeg dat je niet eens een fatsoenlijk antwoord kan geven op datgene wat ik geschreven heb, behalve dat ik wel in de ledenraad zal zitten en gehersenspoeld ben.
Dus durf je de discussie aan hier op melkweb of ga je verder met dingen verkondigen die uit de lucht gegrepen zijn?

Op welke manier moet Campina voldoende eigen vermogen opbouwen om de leden melk te kunnen verwerken volgens jou?
Is de melkprijs van Campina vergeleken met andere fabrieken de afgelopen jaren slecht geweest vindt je?
Wat zou je veranderen als je in het bestuur van Campina zat?
+1
Bartlehiemboer
@bioboerke Zijn van die vragen die hier ook steeds aan de keukentafel zijn. Wij komen er niet uit ene keer denk je Friesland Campina is op de goede weg andere kant denk je maar de fabriek is toch van de leden zelf??? Zij moeten toch de besluiten nemen. Van een afstand zie je FC wel steeds meer interen met hoge eisen. Die leden zouden een keer allen met elkaar in gesprek moeten. Zo als het nu gaat, gaat niet goed komen denk ik. Maar wie heeft het antwoord?
harke
@bioboerke jij kunt het vooroordelen noemen maar je ziet zelf hoe slecht de nabetaling was de afgelopen jaren.
Daarnaast ga ik geen discussie uit de weg maar als er niks verdiend wordt(Zoals op dit moment is)kun je niet verwachten van de leden melkveehouders om extra geld in te leggen.
Misschien heb je nog niet in de gaten dat het hele bestuur faalt.
Als je denkt dat ik alleen schreeuw heb je het mis want heb me breed ingezet samen met collega's om wat te veranderen binnen rfc.
Achso
@bioboerkesnap het niet zo goed. Er worden verschillende zaken verkocht, ook wegens overcapaciteit?
Daarnaast: Chinese melk prijs is 0.60€/l en niet aan te slepen. Hoe zit dat eigenlijk?
Noorderling
Quote Reactie van @Achso:
Hoe zit dat eigenlijk?

Importtarieven?
Anders is heel veehoudend china gisteren nog failliet.
Op aankoop van soya, mais en alfalfa per container uit usa is niet gauw goedkoper dan het daar produceren waar de gewassen groeien.
hookwood
@Noorderling

Challenge higher feed costs vanaf 20 min.

De ambitie van de Chinezen heeft veel invloed op onze voerprijzen. Eigen zuivel en ook de varkensproductie die nu weer wordt opgestart. Grondstoffen zoals mais en soja zijn schrikbarend duur hierdoor en trekken alles mee.

De Chinees heeft er in ieder geval nog een goede melkprijs bij....
groeier
Quote Reactie van @harke:
Geen verbetering van de melkprijs komende maanden

Je bent wel een korte termijn denker....
+1
Dwers.
Melk met meerwaarde was de slogan ,tjaa Dumpprijzen.
+10
de jonge
@Dwers. klopt, knettergekke eisen en verplichtingen onderhand onder het motto betere afzetmarkt,betere prijzen,de klant vraag erom en nog meer onzinnge smoesjes en we leveren voor prijzen van meer dan 30 jaar terug...... waar gaat het dan fout,volgens mij niet bij de melkleveranciers want die hebben alle dansjes en de puntenspelletjes die bedacht zijn voor hen uitgevoerd.
+3
Kringloper
Corporaties is net als Linkse politiek, geven veel te makkelijk andermans geld uit!
+4
weurding
@Kringloper toch apart dan dat die wel vaak de hoogste uitbetalingsprijs haalden
+4
Melkboer16
@weurding idd het past mij ook niet maar het is maar zelden dat de januariprijs omhoog gaat of gelijk blijft!
Voorts ging Arla omlaag met 1,5 cent meende ik?!
frank post
@Melkboer16 iets minder, 1,16
ted9
@frank post Denk dat we boven friesland eindigen als de verhoging van de nabetaling door gaat. Heb het nog niet berekend.
robotslaper
Slechte verkopers daar.
Kringloper
Vergeet niet dat er steeds meer zuivel vervangers op de markt komen, hier gaat de melkprijs ook niet van stijgen.
de jonge
@Kringloper vergeet ook niet dat er nog steeds meer mensen bijkomen dan afgaan die zullen toch wat eten en drinken moeten en als de zuivel daar nou eens goed op in speelde zaten we nu niet te klooien met kleingeld van 30 jaar terug
ted9
@de jonge Her probleem is dat die zelfde mensen alleen maar kleingeld in de zak hebben. En dat ze al zeker niet onze hoogkwalitatieve zuivel kunnen betalen.
+2
de jonge
@ted9 niet mee eens, als de politiek ipv geld (2019 meer dan 4,5 miljard ontwikkelingshulp) eens voedsel ging sturen dan kwam het misschien op de plek terecht waar het hoort,en konden de producenten een nette prijs krijgen ipv al jaren uitgeknepen te worden. Je kunt op je blote voeten nagaan dat al dat geld wat de landen uitgeven aan ontwikkelingshulp niet terecht komt bij de mensen die het nodig zijn. Onderhand zijn we al meer dan 40 jaar aan het betalen voor ontwikkelingshulp ook al ten tijde van de lagere school dan werd er verwacht dat je iedere week geld meenam voor de arme mensjes in het buitenland en voor projecten die daar werden opgezet en wat is er van terecht gekomen? ze zijn blijkbaar nog steeds afhankelijk..
cornelissen
@de jonge Dat verhaal van ontwikkelingshulp laat ik maar even voor wat het is, wel herinner ik mij het afscheidsinterview van C. van t Hart in het financieel dagblad, meende maart 2015 met de opmerking : heel Azie drinkt straks melk van Friesland Campina .
Dat doen ze dus nog steeds niet. Feit is wel ,dat daar wel koopkracht aanwezig ,alleen moet het nog vraag worden naar producten van Friesland Campina. Dus daar is voor de verkopers nog wel ontwikkelruimte aanwezig
sorry
Quote Reactie van @de jonge:
ook al ten tijde van de lagere school dan werd er verwacht dat je iedere week geld meenam voor de arme mensjes in het buitenland en voor projecten die daar werden opgezet en wat is er van terecht gekomen?

die hebben nu geld om een bootje te kopen....
+2
weurding
@Kringloper weet je wat het ergste is? De jeugd die opgroeit met allerlei soorten "vervangers" hebben straks geen smaak meer, hadden de jongens hier met kerst aan tafel en een echte half om half rollade bij een goede slager besteld, niks meer van over,helemaal op, het supermarktvlees is van danige kwaliteit dat onze nu het verschil nog proeven, maar de toekomstige jeugd over 10 jaar?
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
weet je wat het ergste is? De jeugd die opgroeit met allerlei soorten "vervangers" hebben straks geen smaak meer, hadden de jongens hier met kerst aan tafel en een echte half om half rollade bij een goede slager besteld, niks meer van over,helemaal op, het supermarktvlees is van danige kwaliteit dat onze nu het verschil nog proeven, maar de toekomstige jeugd over 10 jaar?

Er zijn ook al boeren met een slechte smaak hoor die gewoon al hun vlees bij de goedkoopste discounter gaan halen. 😂 Wij lusten nooit geen supermarktvlees. Dat is gewoon niet te doen.
+1
weurding
@George het goedkoopste brengen ze je zelfs aan de deur..😉 megafoodstunter.nl
20 maiskippen 16 euro🙈
+5
verbi
Begint lekker 2021. Waar moet dit toch heen? Nabetaling zal ook minimaal worden. En de lasten worden steeds hoger. Nog zo n jaar als 2020 kunnen veel melkveehouders niet hebben.
Kringloper
@verbi met z'n allen in het Armenhuis als we niet oppassen.
+1
In januarie word de weide premie en andere zaken uutbetaald , en dat is gewoon herverdelen melkgeld. Vandaar de daling.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0