Verplichte digitale mestbon uitgesteld naar 2022

In een Kamerbrief gepubliceerd op 24 december deelt LNV minister Schouten mee dat de voorgenomen verplichte digitale mesttransport bon wordt uitgesteld naar 2022. Een aantal pilots in 2021 moeten eventuele kinderziektes in de overgangsperiode voorkomen.

Deel dit topic

Reacties

+5
de jonge
Laat ze toch eens ophouden met die gigantische geldverslindende gekkigheden. het kost klauwen met geld en de mest blijft hetzelfde.alleen de rompslomp er om heen word steeds verder uitgebreid,zal wel horen bij het beleid boertjes pesten totdat ze vanzelf stoppen..
spotmelker
@de jonge Mee eens, het haalt allemaal geen ruk uit. De mestfraude houden ze (bewust) in stand door de Wageninger rekenmodelletjes in stand te houden. Hier maken desbetreffende "veelplegers" heel handig gebruik van omdat die blijkbaar beter kunnen rekenen dan de bedenkers ervan.
+1
kanniewaarzijn
@spotmelker Je was me net voor. Bedenk daarbij ook nog dat de "fraude" ook nog eens tegen de boeren wordt gebruikt, i.p.v. dat men met het schaamrood op de kaken moet toegeven dat die zwarte mest inderdaad ontstaat door de Wageningse rekenregels.
kanniewaarzijn
@de jonge De grap is dat het doel van dit circus (het tegengaan van "fraude") niet gehaald zal worden, gezien het feit dat de zwarte mest niet op papier komt. Dus ook niet digitaal geregistreerd wordt. Zou men echt de "fraude" aan willen pakken, dan zouden ze beter eerst eens op het ministerie van LNV kunnen gaan kijken, want door vast te blijven houden aan een ondeugdelijk mestbeleid blijft men automatisch ook vasthouden aan het creëren van enorme bergen zwarte mest.
+1
de jonge
@kanniewaarzijn het hele mestbeleid slaat kant noch wal , de enigen die er beter van worden zijn de programmamakers en bedenkers van nog meer gekkigheden. alle dieren staan geregistreerd, dus ze weten precies hoeveel mest er in nederland is, en er is niet 1 landbouwer die alle mest op 1 perceel dumpt en de rest niet gaat bemesten. de mensen die in het veld werken weten heus zelf wel welke percelen meer mest behoeven daar helpen die onzinnigheden als mestmonsters en grondmonsters heus niet aan bij,dat is alleen kostprijsverhogend. als de landbouwers die meer mest produceren dan kwijt kunnen op het land welke ze intekenen dat nu landelijk op forfortaire basis zouden mogen doen,en zonder beperkingen van bv de zoveel kg overschot moet het op die manier en boven de zoveel overschot moet het weer op een andere manier,,,ook die regeling is onzin, het gaat ze er toch om dat er niet meer dan zoveel mest op een ha komt,wat maakt het dan uit of iemand bij de meitelling in theorie maar 1 ha op papier heeft staan maar 100 melkkoeien heeft en wel voldoende grond kan vinden om de mest af te zetten,zonder in de gecombineerde opgave in te vullen,kon al een heel deel van alle gekkigheden overboord gegooid worden.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @de jonge:
grondmonsters

Dat is het enige waar je nog wat aan hebt. Hiermee kunnen ze ook de mestfraude tackelen want bij fosfaatgetallen >100 (zoals op (voormalige) dumpgronden) zouden ze een verbod voor P bemesting kunnen geven. Daartegenover moet dus extra ruimte op P-arme grond staan. De verplichte frequentie en koppelbaarheid van gelijkwaardige percelen kan makkelijk groter, zeker voor bedrijven die binnen hun plaatsingsruimte blijven.
jan w
@spotmelker
Met met moeilijke omschrijving bedoel je dus: "Evenwichtsbemesting".
spotmelker
@jan w evenwichtsbemesting pas je alleen toe bij een voldoende tot goede fosfaattoestand. Op arme gronden repareer je en op verzadigde gronden mijn je uit.
pieta
Quote Reactie van @spotmelker:
fosfaatgetallen >100 (

Ik heb gehoord dat die percelen al fors gezakt zijn in fosfaattoestand.
spotmelker
@pieta kun je dat horen? 😄 ik ken hier ook wel percelen waar regelmatig kippenmest op kwam. Die boeren gebruiken bijna geen fosfaat meer en dat duurt toch lang voordat het echt zakt. Het wil maar niet uitspoelen...
+1
pieta
@spotmelker Ja, ik hoor wel eens wat. 😁
Melkweb
@de jonge daarom naar een eenvoudige systeem. gve/hac met of zonder opgeven bij de perceelregistratie (wie en waar de mest vandaan komt) en de rest overboord.

Vroeg of laat komt iedereen wel eens tot bezinning dat dat de oplossing is voor de eeuwig durende strijd tussen boeren en overheid.
verbi
@Melkweb Gewoon hetzelfde laten. Het is simpel. Iemand heeft een X aantal ha en de rest voert ie gewoon af naar akkerbouwers daar komt ook niet meer op dan mag anders heeft men een boete.Alles wegen en bemonsteren en klaar is kees. Die hele gve/ha eigendom nekt alleen de intensieve.Want wat doe je dan met boeren die nu 4 tot 8 koeien /ha hebben. En dan misschien de 50 al gepasseerd zijn , wil je die dan nog grond laten kopen voor 80000 (die niet financierbaar zijn) of pachtgrond aansmeren voor 1700 euro en dat om mais of gras te telen?Je zou bijna denken dat je op LNV werkt?
labella
@verbi voor dat geld heb ik eventueel ook nog wel een paar ha te koop.
spotmelker
@labella als die naast mijn kavel liggen zijn ze verkocht. 😁
+1
de jonge
@verbi dat hele wegen en monsteren is overbodig,laat degenen die het willen gewoon landelijk met forfataire normen werken,gewoon landelijk boer boer zonder allerlei onzinnigheden,eisen en extra regelgevingen en km zones en degenen die zo nodig wegen en monsteren willen is prima maar die betalen er dan ook maar voor.
jan w
Het zelfde als met de toeslagen-affaire. Eerst 45 miljoen uitgeven voor een programma om dan 8 miljoen aan heffingen terug te betalen.
Nijhof
Ook het laatste punt wat in de Carola tijd er moest komen komt er niet
Dus vier jaar verder
Niets gebeurd behalve een uitspraak van de pas

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0