Boumatic

Wat zijn de ervaringen met deze melkrobot

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Hier in de buurt draaien er 2. Als je serieuze belangstelling hebt stuur dan een pb, ik kan je wel een tel nr geven.
+1
Frederika
@spotmelker mocht het zover komen dan meldt ik me👍
Melkweb
Vraag de dealer adressen, zowel oud gedienden als net geplaatste. En vraag vooral naar de nadelen en zou je deze opstelling (als je de vrije hand had) opnieuw zo doen. En ga er vooral alleen heen, zonder dealer.
robotslaper
@Melkweb precies zonder dealer, krijg je vrije antwoorden. Ik volg dit ook even met veel aandacht
+1
Edvof
Bij ons melken de Boumatic robots naar tevredenheid. Wij zijn gebruikers van het eerste uur, in het verleden, de beging jaren van de robot wel het een en ander mee gemaakt qua aansluiten. Maar sinds 3 jaar werken ze met een nieuwe camera (zelfde als delaval) dat draait goed. Melktechnisch ga je geen betere robot vinden dan Boumatic.
Qua indeling in de stal zou ik een enkele box aan het strohok zetten. Verse koeien kunnen zo van het stro direct in de robot, en weer terug het strohok in, zonder gangetjes, hekjes, selectie poorten of andere obstakels.
ntd79
@Edvof wat maakt deze robot melktechnisch de beste tov de andere merken? Persoonlijk lijkt het me trouwens wel beter om een strohok aan te passen aan de positie van de melkrobot, dan andersom. Maar hoe doe je het verder zonder hekjes enz? Je zult toch altijd iets van een split entree moeten hebben met een selectie poort bij de uitgang?
Edvof
@ntd79 doordat er door de achterbenen wordt gemolken, is de afstand tot het uier kort. De melk wordt vanuit de koe op hoogte gebracht, en loopt daarna op afschot via afsluiterblok en melkmeter naar de melkontvangst. Hierdoor heb je minder vacuüm nodig om melk door je systeem te verplaatsen. Dit leidt tot een stabieler vacuum onder de speen, een hogere melksnelheid met een laag zuurtegraad vet. Speenpunten zijn hierdoor gesloten, wat weer positief is voor je celgetal.
ntd79
@Edvof dat klinkt allemaal zeer goed, maar waarom doen ze daar marketing technisch niet wat meer aan? Op het scorebord komen ze nog niet bepaald mee, terwijl ze dan de beste robot hebben.
ted9
@Edvof Elke robot kan tegenwoordig moeiteloos een koe aansluiten en melken. Belangrijker zijn de kosten voor aanschaf onderhoud stroom en water. Vertel ons eens wat die zijn. Of blijft het dan weer angstvallig stil.......
+1
Frederika
@ted9 heb je al wat gehoord ik niet 😭😭
ted9
@Frederika Dat bedoel ik
Edvof
@ntd79 bij de enkele robot kan een koe aan weerskanten de robot binnen komen en verlaten. Dus 1 kant is het strohok en de andere kant de stal. Een sensor kan optioneel sturen aan welke kant van de robot een koe staat, daar gaat het hek open.
Dus geen split entry en geen selectiepoort.
+1
ntd79
@Edvof ik zie hem nog even niet, hoe situeer je de robotruimte ervoor dan, en hoe kom je er? En geeft dat niet ontzettend veel onrust bij de ingang äls het kalfhok zo direct aan de robots ligt, of ander gedoe met kalf als je er een keertje niet bij bent en dat kalf sukkelt overal naar toe?
ntd79
@ntd79 en hoe gaat dat dan als ik een tochtige koe op die robot wil selecteren, komt dat springerige beest tussen de koeien die op kalven staan?
Edvof
@ntd79 ik zou geen tochtige koeien in het strohok separeren😉 wij separeren sowieso niet voor inseminatie. Doen wij in de koppel.
Edvof
@ntd79 ik zal 2 voorbeelden geven: wetende dat Boumatic door de achterpoten melkt heb je de techniek ruimte van de robot achter de koe. Beide zijkanten zijn vrij. Koe kan van links en rechts de robot binnen komen en verlaten.
1: techniek ruimte staat tegen de voergang aan koe staat met de kont naar het voerhek. Hierdoor kan je zelf vanaf de voergang de robot schoon bereiken. Links van de robot is het strohok. En rechts heb je de stal met ligboxen. Robot staat als afscheiding tussen stal en strohok. (Nadeel van deze opstelling is het verlies van vreetplekken door wachtruimte. )
2 : tegen de voorgevel heb je het tanklokaal, achter het tanklokaal staat haaks op het tanklokaal de robot. Robot benader je schoon via tanklokaal.
In de hoek van het tanklokaal en robot maak je strohok, andere kant van de robot de ligboxen.
Voordeel van deze opstelling dat je het gemakkelijk kan spiegelen.
+3
ntd79
@Edvof Ik snap hem, en in jou situatie is dat heel handig. Ik had laatst ook een kleine discussie met enkele gea melkers met een put bij de robot. Die vonden dat ideaal, de meesten, volgens mij allemaal, deden alles in de robot, behandelingen, in de nek spuiten, uiers branden enz enz. in hun situatie ideaal, koeien naar de robot brengen om vervolgens dan te behandelen tijdens de ochtend avondronde. Alleen een bolus inbrengen was lastig. Als je op die manier leert werken red je je ook. Alleen een afkalfhok bij de robot kan ook erg handig zijn en zoals het insemineren doe je in de koppel. Je hebt allemaal een manier van werken. Als een koe hier heeft gekalfd gaat ze door de robot en vervolgens tussen de koeien. Tenzij op dat moment een paar dames tochtig zijn, dan gaat ze weer terug het strohok in, want die vissen haar er toch uit om flink mee te ouwehoeren. Voor de rest ben ikzelf van mening dat een separatieruimte met een rij ligboxen, een vastzetvoerhek waar je ook gewoon met de mengwagen kunt komen, een fuik met een bekapbox, deel voor droog te zetten koeien af te remmen, ideaal is. Probeer de robots te centreren, in combinatie met zo`n ruimte als dat mogelijk is. Ik loop het grootste deel van de dag alleen in de stal. Op die manier red ik me overal mee, en ik doe werkelijk alles in die separatieruimte, niet in de stal, tussen de koeien. Ik hoef niet te wachten op een koe bij de robot. Zelfs met bedrijfsbegeleiding spuit ik niks met PG of wat dan ook, houdt alleen maar op, ik voer na de tijd alles in, ook direct een receptal koe die ik na 8 dagen met PG moet spuiten voer ik alvast voor die datum in. Voor mezelf weet ik wel een ding, als ik alleen een afkalfhok bij de robots had werd ik stokongelukkig en kreeg ik het werk ook niet af, bijvoorbeeld te insemineren koeien staan bij een ander altijd stil of ze krijgen ze met een man heel makkelijk aan het voerhek, hier is dat jammer genoeg niet altijd zo, en dan nog moet ik twee keer lopen. Dat inseminatievat moet bij die separatieruimte staan. Maar dat is voor mijn situatie.
+1
--Erik--
@Edvof De indeling van de stal is minstens net zo belangrijk als het type robot. Gaat om efficiëntie en arbeidsgemak en -vreugde. Zie dat niet zo voor me een robot direct bij het strook, maar zou kunnen. Belangrijk is om bij veel collega's te gaan kijken.
hoest
Ik volg dit ook even, bij melkstallen staan ze goed bekend, de robots van hen ken ik niet
JappieJo
@hoest poosje terug een dubbele bekeken. Nieuwste software, ik was er wel enthousiast over.
Hans van Bergen
Boumatic is het merk met de minste storingen. Maar dat zal vooral komen omdat afgerond niemand er ooit 1 gekocht heeft. Als je een keer goed wilt janken heb ik nog wel een adres
david2
@Hans van Bergen draait er 1 vlakbij mij, totaal niets over gehoord kan positief of negatief zijn😆
aukevd
@Hans van Bergen In Drenthe/Groningen draaien er 26 . Afgerond dus 30
JappieJo
@aukevd Friesland ook nog wel wat
JappieJo
@Hans van Bergen vertegenwoordiger gaf hier ook eerlijk toe dat eersten inderdaad om te janken waren.
dijkstra uit w
Familie van Erp in midwolda melkt er ook mee. adres en telefoon gegevens kun je vast wel zelf googelen
+1
grös
Zo'n ding heb je de komende 20 jaar 365 dagen, 24 uur per dag nodig, dan maakt 'doen het best goed' of "doen het heel goed ' wel een hoop verschil, meer als zeg maar 20.000 euro prijsverschil, zelfs 40.000, maar ik ken de robots verder niet. Waar staat de fabriek, hoeveel draaien er, hoe is de service, zelfs bij een grote als waar wij mee melken word je in het weekend soms nog doorgeschakeld naar een storingsmonteur in de Achterhoek (ik Drenthe), of dat minder of beter is kan natuurlijk allebei zijn.
matt
@grös melk jij nog altijd met die a2 ?
+1
grös
@matt
Tuurlijk, ding is soms maanden storingsvrij, en als hij al een keer belt dan is het wel vanwege verouderde slangen ofzo. Die keren dat er wel echt een monteur bij moet komen is misschien 1x per jaar vanwege een kapotte MQC of luchtklep ofzo. Natuurlijk sluit een nieuw model vaarzen enz. wat sneller aan, maar je kunt er gewoon mee melken, en zijn er ook nog genoeg die dat doen. Marktplaats staan er ook wel 4 te koop, denk dat ze komend jaar wel meer op de markt gedumpt worden, Lely is ook actief bezig om inruilers te slopen en reserveonderdelen op te slaan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0