Sleufsilo/rijkuil

Heb de mais al jaren naar volle tevredenheid in een sleufsilo.Zit erover te denken om ook voor kuilgras een sleufsilo te bouwen.Nu hoor ik nogal eens dat het afdekken van kuilgras bij herhaaldelijk openen van de kuil een probleem is.Graag reactie.

Deel dit topic

arnold

Reacties

+4
pietjepuk
In plaats van sleufsilo muren zou ik een groenvoer combi kopen. Heb je gelijk meer dan genoeg opslag voor de wintervoorraad. 🤣🤣
+1
arnold
@pietjepuk Dat gaat niet gebeuren,wil graag efficent werken!!
ntd79
@arnold dan moet je een bokano afdeksysteem erop zetten😁
pietjepuk
@ntd79 stond die laatst in boerderij? kosten maar 2 ton. 😂
+1
ntd79
@pietjepuk geld is betrekkelijk, het is donders efficiënt😅
+2
puntertje
@ntd79 Boeren met een Bokano afdekking zijn in ieder geval boeren die niet hoeven klagen over de melkprijs, daar is geld zat.
Sjaakiee
@puntertje onzin
Sjaakiee
@ntd79 dat is een klote systeem.
ricardo
@Sjaakiee snap nu je reactie
hans1980
@Sjaakiee waarom
Sjaakiee
@hans1980 alles voor melkkoeien in 2 silo(lasagne).bevalt gewoon super
Sjaakiee
@hans1980 sorry typfout 1 silo
ricardo
@hans1980 zn broer verkoopt het andere merk afdeksysteem dus niet helemaal objectief
+1
pietjepuk
@ricardo Heb je dan twee van zulke silos? Je moet eind april de silo leeg hebben en dan is het november voor je weer een complete nieuwe kuil hebt. in tussen tijd moet je ook ergens van voeren. Komt er dus op neer dat je ongeveer voor twee jaar voeropslag moet hebben.
ricardo
@pietjepuk klopt 2 silos van 24x80 met afdeksysteem 1 met 3 mtr wanden andere met 3.37 wanden
cjw73
@ricardo daar kan best wat in. Hoeveel koeien mort je daar van voeren. Zo'n silo kreeg ik in geen 2 jaar leeg.
pietjepuk
@cjw73 globaal 5500 kuub. bij 20 kgds per koe per dag 200 koeien jaarrond.
cjw73
@pietjepuk bij mij houdt de ds opname bij 15 a 16 kilo meestal wel op.
ricardo
@cjw73 weeg je? Krijg er hier maar 12 in
cjw73
@ricardo ik bedoelde de opname van de hoog productieve koeien. Gemiddeld zit ik op 14 kilo
Ze krijgen hier 5 kilo ds uit de maïs en 9 uit de graskuil. Ja heb weeginrichting op de voerwagen.
ricardo
@cjw73 hoeveel kv?
cjw73
@ricardo de hoogste 11 kilo. 9 kilo in de melkstal en 2 kilo soja tarwe over de maïs heen
ricardo
@cjw73 gemiddeld?
ricardo
@ricardo hier gemiddeld 9.6
Erco
@ricardo over je hele koppel? Dat is wel veel
cjw73
@ricardo nee alleen de hoogste . Gemiddeld zitten ze met de soya tarwe op 9 kilo
m uut m
@cjw73
Geen wonder dat je zoveel ruwvoer overhoudt.
cjw73
@m uut m hoezo. Meer ruwvoer krijg ik er niet in. En heb teveel land voor mijn koeien
m uut m
@cjw73
Waarom vraten toen ik nog zwartbonte melkkoeien had ze bij mij bijna 20 kg ds uit ruwvoer en bij jou niet. Ligt dat aan de kwaliteit van ruwvoer, smakelijkheid. Of simpelweg teveel kv.
+2
ricardo
@m uut m of je kan niet goed tellen😂
m uut m
@ricardo
14 kg ds uit ruwvoer.
bij destijds bijna 20 kg ds uit ruwvoer
cjw73
@m uut m niet iedereen is zo goed als jou he. Maar ik weet wel dat de meeste niet eens aan 14 toe komen. Maar het groeit bij jou ook altijd de helft meer als bij de rest, dus dan kunnen ze ook meer opvreten.
+1
m uut m
@cjw73
Bijna 40% kv van het totale rantsoen is in mijn beleving zeer veel. Zeker als je ruwvoer overhoudt.
cjw73
@m uut m moet ook wat uit komen
ricardo
@m uut m wie zegt dat ik veel voer over houd?
pietjepuk
@cjw73 kom niet aan de 6 kilo gem. gemiddeld 28 kg melk met veel 10% guste koeien boven de 400 lactatie dagen.
cjw73
@pietjepuk zuinige boer. Kan ik niet zeggen.
Toekomst0
@pietjepuk dan kom je denk ik ook wel onder de 5,5 cent kv-kosten of niet?
Herbert
@Toekomst0 kilo's krachtvoer per koe zeggen niet veel over de voerkosten. Voer je een A-brokje of zeer luxe productiebrok. Ik heb dit jaar 25 kg krachtvoer/100 kg melk gevoerd. Zit niet heel ruim in het ruwvoer dus maar wat meer simpele kv en zit ook rond de 5.5 a 6 cent voerkosten. Kan het niet exact zeggen omdat er ook nog heel wat naar het oudere jongvee en een koppel fokstieren gaat.
Toekomst0
@Herbert dat klopt, maar vergeleek het met hier. Iets meer melk 22 kg kv. En voeren heel veel mais, en zitten ook onder de 6 cent
ricardo
@Toekomst0 wat en hoe voer je ?
Toekomst0
@ricardo voeren TMR
Soja
Tgc
En wat energie
En stalvoeren in het najaar.
ricardo
@Toekomst0 hoeveel melk per hectare? Komen er ook nog studiekosten bij?
Toekomst0
@ricardo 19.000/ha
Hoe bedoel je studiekosten?

Ongeveer 9.900 met 4,35 en 3,62
ricardo
@Toekomst0 🙈ruwvoer kosten
+1
Noorderling
@ricardo
Totale voerkosten draait het om en daaruit het saldo per ha.
Zonder alles te weten zegt krachtvoerkosten niets. De een teelt gras en voert maismeel bij, de ander teelt de mais zelf, een ander koopt het aan en heeft de post onder aankoop ruwvoer staan, maar betaald weer geen rente aflossing, waterschapslasten etc. van de grond.
Met een maisrijk rantsoen ben je met soya wel weinig kilo's krachtvoer nodig per 100kg melk, raap al weer wat meer, maar kan netto wel voordeliger zijn. Met wat de soya momenteel kost is het niet zo heel leuk meer. Met een beetje geluk heb je van 't zomer een auto besteld om de voermaatregel te tackelen.

Bewerkingskosten fluctueren ook enorm. Hoog of lage productie van je land, weiden, voerkwaliteit, gewasrotatie en of graslandvernieuwing loont, brengt de diesel en kosten van mengen wel zn geld op. Je moet overal scherp scoren, op 1 post scherp zitten wil niet zeggen dat er per definitie wat verdient wordt.
ricardo
@Noorderling mee eens
+1
ricardo
@Noorderling vandaar aanvullende vragen maar je weet het pas als je het complete economische verhaal.vergelijkt
ricardo
@Toekomst0 wat is produktie nivo en gehalten
ricardo
@Herbert dat zijn nette krachtvoer kosten zie je weinig de laatste jaren wat en hoe voer je?
Herbert
@ricardo 2000 uren weidegang in 2020 en wat stalvoeren, dus veel vers gras in het rantsoen. In de melkstal gemiddeld een 2 kilo lokbrok. Afgelopen zomer A-brok, nu een B brok. Ook een tijdje geplette gerst geprobeerd, maar dat mist toch net de smakelijkheid. In de automaten iets luxere brok opbouwen naar max 7 kilo voor de hoogproductieve, de rest snel minder. Aan het voerhek stuur ik bij met raap of een eiwitmix alleen als het echt nodig is. Zo'n beetje het hele jaar op een ureum van 19 gezeten. Ik voer met een bovenlosser waar ik recent een vliebo bak op heb gebouwd voor de eiwitmix. tractorfan.nl/picture/1388367/…
pietjepuk
@Herbert zat vorig jaar ook rondt die 6 centen. koeien veel buiten alleen is de huiskavel te klein voor volop weidegang. vanaf augustus tot half november gestalvoerd. Mais met een vijzelbakje en gras met kuilvoersnijder. in de winter 0,5 tot 1 kilo eiwit op de mais in het vijzelbakje. en max 6,5 kg brok in de robot.
Herbert
@pietjepuk Echt veel gras uit alleen weidegang valt toch tegen met de zomers van tegenwoordig. Mijn huiskavel is wel ruim alleen is een 3e van mn areaal hoogveen. De laatste paar zomers is de grasopbrengst van die percelen hopeloos. Daardoor wel wat krap in ruwvoer ondanks dat mn bedrijf qua grond/mest wel in balans is. De mais doet het met deze zomers wel heel best hier.
ricardo
@Herbert wat is jullie gem produktie en gehalten? Hoeveel melk per hectare
+1
Herbert
@ricardo ik moet het hebben van de zomermaanden, en dat valt de laatste jaren dus niet mee met die hitte. Ruim 8000 met 4.77 3.77. Ongeveer 2.2 GVE per hectare. De laatste 3 jaar wel flinke stappen gezet qua fokkerij en jongveeopfok. Geregeld nu een MPR waar de vaarzen er met kop en schouders bovenuit komen, dus verwacht de komende jaren wel meer te gaan melken. Ik wou eigenlijk van de hele veestapel weer een voorjaarsafkalvende maken, dat zou de voerkosten helemaal drukken, maar dat idee staat even in de ijskast met dat extreme zomerweer
Jawis
@Herbert heb je 3,5 eiwit en 4 vet of 4 eiwit en 5 vet....voerkosten zeggen dan toch ook weer niks....wat houd je onder aan de streep over...de rest is leuk om te weten maar zegt niks....
m uut m
@ricardo
Melk jij ook al jersey koeien ?
ricardo
@m uut m 1 jersey verder nog paar zwart bonten
grös
@ricardo
Melk sinds kort ook 1 jersey (zuma), beetje klein uitgevallen maar verder ok. De volgende kalft januari is iets groter.
Melk je nog met robots?
ricardo
@grös al sinds april 2017 geen robots meer
pietjepuk
Quote Reactie van @cjw73:
bij 15 a 16 kilo

weeg zelf niets. hoor ook uiteenlopende verhalen. Maar als je zon silo bouwt kun je beter wat te ruim rekenen dan te krap. Je kunt beter een halve meter in de hoogte over houden dan dat het er niet in kan.
+1
Robot-ph
@pietjepuk hier ook nagenoeg al het gras in één kuil. In april maiskuil vlak trekken en restant uit grassilo bovenop de mais zetten. Dagje chaos maar daarna 5 maanden plezier van door één kuil open in de zomer icm met weigegang. Deze silo is voor de maisoogst leeg en dan kan de graskuil open. Voordeel is maar één rantsoen wisseling per jaar.
grös
@Robot-ph
Gooi je het niet even beide in een grote mengwagen, dan heb je helemaal geen broei meer en dat is vast te rijden als beton? Hier sinds een paar jaar, kwam van de zomer wel goed uit met de droogte, voer anders wel vers gras met mais maar dat ging toen ff neit.
Robot-ph
@grös mengen sws al dus daar zie ik de toegevoegde waarde niet van in
+2
Bekkink
Wanden van grassilo niet te hoog maken. Zodat je toch een x vlot boven de wandjes bent. Anders kloten vastleggen. Hier 1 meter wandjes. 1e snede tot de rand vol. 2e snede eroverheen .
+5
Spuit11
@Bekkink en een zonder achterwand. Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat maar hier was de laatste meter altijd drama. Achterwand er uit gehaald en dicht veel beter af.
Noorderling
@Spuit11 met een shovel werkt een achterwand wel mooi. Zonder muur en met het hoge voorasgewicht rijdt je de bult ook uitelkaar. Piekdruk bij een trekker is lager en kunt de laatste meter nooit vastrijden.
+1
Spuit11
@Noorderling Hier krijgen ze de hoeken en de achterkant nooit hard. Kuilverdeler voorop de shovel dus gewicht heeft hij wel! Ik laat de wagens er nu gewoon overheen rijden, kuilt snel en als de bult af is gooi ik genoeg grond tegen/op de achterkant.
+1
Noorderling
@Spuit11 lukt hier wel goed, bult goed hol houden en hoeken vol drukken.
Heb met en zonder achterwand, op hoogte zonder achterwand gaat het ook niet altijd goed.heb je hoeken waar je slecht op kunt gaan staan.

Wagens gaan er hier achterwaards op, kunnen langs elkaar rijden, wagens komen hoger omhoog dan voorwaards en gaat 20%meer in een silo en egaler in lagen.
Mh12
@Spuit11 bij mij zijn de zijmuren 1.75 en achterwand 1.25. Gaat hartstikke mooi
+2
Bekkink
@Spuit11 achterwand nooit gehad. Als de silo vol is word ie verlengd de wei in
+1
Noorderling
@Bekkink maak je alsnog een rijkuil op de sleufsilo, dat is jammer en een meter hoger is relatief goedkoop. Met twee mwter muren en het gras een meter onder de muur krijg je de slurven of slang ook wel weer goed op de muur.
+1
Bekkink
@Noorderling valt mee
Max 1,70 hoog. Lengte moet je hebben.
Noorderling
@Bekkink
Is ook meer oppervlakte dat contact maakt met de buitenlucht. Smal en hoog heb je relatief veel gewicht op elkaar.

Heb 2silos voor het melkvee van 50meter waar in iedere silo 2snedes kunnen, net wat bijelkaar past. Voersnelheid lukt dan wel.
+2
Bekkink
@Noorderling wij doen er plastic en dikke laag zand op. Luchtdicht😜
--Erik--
Hebben hier ook gras in een sleufsilo en ook rijkuilen. Gras in sleufsilo komt meestal mooier onder het plastic vandaan. Sleufsilo wordt meestal in twee of drie keer volgepakt. Tussentijds dichtleggen met grindslurven en autobanden. Effe werk maar resultaat is goed.
matt
Rijkuil is er tussenuit gepeerd
+5
Melkboer16
Nooit geen achterwand in sleufsilo, overheen rijden is voor loonwerker het makkelijkst en efficiënt.
Kan de vastrijder en verdeler op de bult blijven.
Meterswandjes zijn relatief makkelijk tussentijds dicht te leggen en hogere wanden is voor grotere melkveehouders makkelijker in een keer te vullen.
Afdeksystemen zoals Bokana tja en dan maar klagen dat de melkprijs te laag is.
Sjaakiee
@Melkboer16 nog 1 die het niet snapt
+1
Melkboer16
@Sjaakiee of jij begrijpt het niet!?
Bekkink
@Melkboer16 jij snapt het wel
Sjaakiee
@Melkboer16 boeren denken dat een afdeksysteem alleen maar luxe is,maar zorgt juist voor nul verlies.geen schimmel en broei en een super harde bult.als silo vol zit staat er 32 ton water op.
cjw73
@Sjaakiee nul % verlies??? Hoorde kort geleden van de monsternemer van eurofins wel iets anders. Maar dat terzijde.
Sjaakiee
@cjw73 dan is boer nalatig geweest
cjw73
@Sjaakiee dat zal wel. Bedoel alleen dat zo'n kleed geen garantie is voor top kwaliteit. Hangt gewoon van de boer zelf af.
+1
Erco
@Sjaakiee de boer nalatig kan je ook stellen bij n sleufsilo of rijkuil bij n ander systeem dan. tuurlijk is het arbeidsgemak maar bij n normaal inkuil en uitkuilmanagement en genoeg voersnelheid is het echt niet beter dan n gewone silo of rijkuil. een prutser weet zelfs bij n afdeksysteem er nog een rommel van te krijgen
Sjaakiee
@Erco klopt helemaal maar heb laatste jaren paar fysieke tikken gehad en dat heeft ook mede meegespeeld.
Erco
@Sjaakiee dan is de investering altijd zn geld waard! 👌Gezondheid gaat boven alles.
pietjepuk
Quote Reactie van @cjw73:
ul % verlies??? Hoorde kort geleden van de monsternemer van eurofins wel iets anders. Maar dat terzijde.

Heeft de monsternemer zeker weer in de zelfde gaatjes van vorig jaar geprikt. 😂
+2
Herbert
@Sjaakiee op mijn rijkuiltje voor 30 hectare ligt 150 ton grond.
marcsterreborn
@Sjaakiee voor goed inkuilen + afdekken + weinig in-/uitkuilverlies heb je geen duur afdeksysteem nodig.
ricardo
@marcsterreborn dat klopt , maar het werkt wel super en makkelijk grote kuilen is veel werk afdekken tussen de maaisnedes door
Sjaakiee
@marcsterreborn A wat is duur?
B kom jij om de drie weken afdekken is maar een silo van 14 x 55.
ricardo
@Sjaakiee hij mag ook hier komen afdekken 24x80 ik wens hem veel succes😂😂
Sjaakiee
@ricardo he Richard, wij kunnen altijd mark nog bellen uit joure😛
ntd79
@Melkboer16 een geintje moet kunnen, en zolang ik het maar niet hoef te betalen. Maar een achterwand heb ik er ook uitgegooid, ondanks met shovel had ik ook altijd nog waterbedden in de hoeken. Hier kuilen we de eerste twee snedes over elkaar in een 1,75 meter hoge sleufsilo. Bij de eerste snede afdekken met een laag nieuw plastic, en bij de tweede keer inkuilen gaat er een tweede laag nieuw bij over. De ervaring is dat je die eerste laag nooit honderd procent heel houdt, hoe voorzichtig we ook zijn. Wat is dan 200 euro voor een extra rol.
KOC1981
@ntd79 wat doe je er verder tussentijds op? plastic + afdekzeil+???
ntd79
@KOC1981 ja, altijd nicosyl, geen dag zonder, dat kan hier niet. Zit er geen kraai op, dan loopt er wel een kat over
ntd79
@ntd79 en sjorbanden met zandslurfen natuurlijk
Frans Z.
@ntd79 Hoe krijg je er sjorbanden op bij tussentijds afdekken?
ntd79
@Frans Z. De sjorbanden komen erop als de bult klaar is, tussen de eerste en tweede zit normaal gesproken ja ook een week of vijf. Daartussen gewoon even een geultje tussen gras en wand, dat de slurfen mooi strak liggen. Sjorbanden is volgens mij ook alleen om het nicosyl op de plek te houden, qua druk doet het niets.
Edvof
Wij leggen tussentijds de bult dicht met een waterslang langs de wand. Op de knietjes eerst een geul maken bij de wand. Vervolgens plastic erover en dan waterslang in de geul leggen.
Achterwand hebben wij ook niet meer, bevalt goed. Als je wel voor achterwand kiest, zorg dat deze lager is dan de zijwanden.
kaas
Rijkuil tussentijds afdekken met dikke waterslang van 20 of 30 cm doorsnee werk goed maar moet wel folie bij de zijwanden in
+1
ted9
@kaas Wat kost die slang de meter
kaas
@ted9 weet ik zo niet want ik heb hem denk ik al 10 jaar
van Ittersum
@ted9 heb het zelf 1 jaar gebruikt. bij elkaar gezocht via Wildkamp. hoe stugger de slang, des te zwaarder en onhandelbaar. Kies je voor licht dan is de kans op slagen erin weer het grootst. kiezen tussen werkbaarheid(ook voor het legen en gemak. Uiteindelijk moet je een hydr.haspel op de voorlader hebben ofzo
+3
zeppmann1
Hier rijkuil met dik gronddek, met de oude atlas makkelijk het zand er op en in de winter er weer makkelijk af. Voersnelheid 2 meter in de week, goedkoop, makkelijk en probleemloos.
Nijhof
@zeppmann1 Rijkuil is de shit
+1
pietjepuk
@Nijhof gras in sleufsilo is de shit
Sjaakiee
@Nijhof balen is ook shit
+2
Bekkink
@Sjaakiee stop dan met boeren als alles shit is
Sjaakiee
@Bekkink dat ist niet ben gelukkig man met afdeksysteem
+1
Bekkink
@Sjaakiee oohh vandaar dat de rest shit is...
Alleen de rijke luie boeren hebben zo n systeem😜
Sjaakiee
@Bekkink nee hoor levert geld op.
Bekkink
@Sjaakiee reken mij het eens voor dan?
Sjaakiee
@Bekkink was vorige week nog bij een boer waar kuilbult in brand stond.overal lagen bijproducten en dan zeggen het wil nie melken.
JappieJo
@Sjaakiee heb lasagne sleufsilo zonder afdeksysteem. Ook geen broei. Idd wel veel werk met inkuilen, maar wil niet weer terug naar aparte rijkuilen.
Sjaakiee
@JappieJoprecies bevalt super altijd het zelfde voeren. Hier ook 1 silo.
ricardo
@Bekkink als je afdek systeem hebt ben je niet rijk meer😜
cjw73
@Sjaakiee staatsloterij gewonnen of zo.
+1
Sjaakiee
@cjw73 nee helaas,doe wel mee met oudejaarsloterij😜
+2
Frans Z.
Alles wat tussen muren zit verrot niet,trammelant begint in wat er boven zit.
Herbert
In welk blad stond laatst nog een artikel over uitkuilverliezen? Conclusie was dat heel wat boeren misschien wel beter af waren geweest als ze gewoon 2 lange rijkuilen gemaakt hadden ipv 1 grote sleufsilo. Ook geen werk met een kuil weer open moeten maken voor een nieuwe laag. Ga iig met welke keuze dan ook voor minimaal 2 meter voersnelheid in de week, waarom risico nemen op broei.
+1
kaas
@Herbert als jij broei krijt in een sleufsilo dan mankeert er wat aan het inkuil management extra trekker of shovel op bult levert snel zijn geld op
Noorderling
@kaas
Grootste probleem is de planning en schudder.
Waar de oudere generatie angstig is voor een groen plukje gras en 2x wil schudden, heeft het gras in de huidige zomers soms genoeg aan een veldperiode van 4uur als het al droog op stam staat en nog met 40% in de bult komt.
Erco
@Noorderling u heeft zandgrond zeker?
Noorderling
@Erco
Lichte klei.
Laatste 2jaar met elkaar 3 snedes geschud denk ik van de 11.

Wat lichter maaien als het weer het toelaat, als ondergrond droog en snachts geen dauw gaat het hard, maar kan niet ver van de kust ook tot 12uur niks drogen en is het wel weer even vangen.
Noorderling
Quote Reactie van @Herbert:
kuilverliezen? Conclusie was dat heel wat boeren misschien wel beter af waren geweest als ze gewoon 2 lange rijkuilen gemaakt hadden ipv 1 grote sleufsilo. Ook geen werk met een kuil weer open moeten maken voor een nieuwe laag. Ga iig met welke keuze dan ook voor minimaal 2 meter voersnelheid in de week, waarom risico nemen op br

Deels eens, maar een jaar lang exact hetzelfde kunnen voeren kan ook wat waard zijn. Bent toch altijd weer 1 a 2maand aan het puzzelen voordat je echt weer optimaal draait met ander gras. Bij 2 omschakelingen is dat toch een serieuze periode.
Met een grote 14-18 meter brede silo, kunnen er 2 a 3 aanrijdcombinaties op de bult. Hakselaar kan op maximale capaciteit draaien. Elke snede een onbenut uur van bijna 500euro wordt ook geld.
Elvis
@Noorderling u heeft 500 ha in gebruik?
Quote:
14-18 meter
ricardo
@Elvis je gaat de opbrengst van 500 hectare van heel jaar niet in 14 mtr silo kwijtraakten
hoest
@ricardo makkelijk als hij maar lang genoeg is
Noorderling
@Elvis
Maai alles en zit op 50kuub gras per ha opbrengst. Met 80x14x3 heb je met 65ha al vol. Voer je 1,5meter per week.
Als je je mais er ook nog op wil en een kleine 100ha hebt ben je flink opslag nodig. Dan is zo'n silo per ton voer niet duurder dan tussenmuren die je met minder hectares nodig bent voor voersnelheid.
Elvis
@Noorderling werkte bij een met een plaat van 16 meter breedt konden max 2 shovels op anders rij je mekaar in de weg, wel 4 meter hoog.1,5 meter per week is nog te kort met zand erop.
Noorderling
@Elvis
Dan zit de bult niet vast. Ga je er per 4dagen 1x voorlangs, dat is ruim voldoende.

Heb zelf 10meter breed. Tot 1meter boven de muur gaat uitstekend met 2shovels.
1 verdelen, kunt langs elkaar en wanneer je in het midden moet zijn gaat de ander er achter en past zich aan. Kunt bij voldoende lengte altijd achter elkaar gaan rijden. Gaat met trekker en shovel samen ook goed omdat je altijd naar elkaar kijkt. Wals er aan en 2ton gewicht voorin. Dan kan een hakselaar zich wel uitleven.

Boer hier in de buurt zet er bij 18meter silo ook 3shovels op en drukken alles 8meter omhoog als wagens er niet meer opkomen en anders dom aanrijden. Vind elkaar niet weer op zo'n ruimte.
Elvis
@Noorderling hangt meer van het produkt af of het warm word
kaas
@Noorderling hoelang is dat gras van haal je er 10 ton ds per keer af 50 cub per ha ja los gestort maar in een goede sleuf silo goed aan gereden kom je gemiddeld niet boven de 15 cub per ha uit
Noorderling
@kaas
50kuub * 250kg ds/kuub is 12,500kg ds per ha.
+1
apel
Hier 2 mtr wanden. 1ste en 2de over elkaar heen. met de eerste snede leggen we het dicht met een waterslang aan de zijkant. Heb een 200 slang maar dat kan rustig iets minder. Deze kan je er in je eentje bijna niet overheen rollen. Na de tweede snede (tot een hoogte van 2.35mtr) grond erop. Kuilhapper kan net 2.35 mtr in een keer happen. Altijd hetzelfde voer.
harke
Hier een extra brede kuilplaat aangelegd omdat we met gras over elkaar heen kuilen langs de wanden schimmel hadden.
Sleufsilo voor maïs gebruiken. Geen afval.
We kuilen alle snedes over elkaar zonder broei
+1
boertje009
Alles in balen👌 koop ook knappe pers voor dat geld van een fikse sleufsilo.
+1
hoest
@boertje009 en dan alle jaren blauw betalen aan wikkelfolie en de hele winter balen uitpakken
+1
grös
@boertje009
Je kunt een silo ook net zo duur maken als je wilt, met afgekeurde vloerkanaalplaten en gebruikte klinkers is een silo niet zo duur. En balen zet je gewoon ergens in land natuurlijk....
dezw
Als je een afdekslang gebruikt is dat een er een van 23 cm orgineel of een bevoelingsslang van 25 cm met 2 stoppen
Vdejong
We hebben 3 sleufsilo's. 1 voor kuil, 1 voor mais en de derde wordt een paar keer per jaar gevuld met een laag kuil met daarover heen een laag mais. Andere silo's weer netjes afdekken, voldoende voersnelheid en geen broei. Rantsoensamenstelling (verhouding mais, kuil) is natte vingerwerk maar 3 maanden lang een constant rantsoen, voeren trouwens met een Feedo.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!