Vergunning Olam: 80 ton ammoniak en 60 ton stikstof per jaar | De Orkaan



Originele beschrijving

De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (ODNHN) wil een natuurvergunning aan cacaoverwerker Olam in Koog a/d Zaan geven omdat de stikstofdepositie op N2000-gebieden zou dalen ten opzichte van de ‘referentiesituatie’ in 1994. Olam krijgt een vergunning om 80 ton ammoniak en ruim 60 ton stikstof per jaar uit te stoten. Volgens de Omgevingsdienst is de ammoniak-uitstoot ‘fors’

Deel dit topic

Reacties

Weidezicht
Voor de mensen die kennis hebben van het hele stikstof en vergunningen verhaal, wat zegt nu precies dit artikel? Volgens mij geeft dit weer een hele andere insteek op oude vergunningen, nieuwe vergunningen enz?
Dat bedrijf gewoon SLUITEN !!!
+1
Nevergiveup
Volgens mij kan de landbouw dan ook flink indexeren met een stikstof reducering van ca. 60,% in 20 jaar .

Gas er op !!!!
de Tank
@Nevergiveup bijzondere conclusie, hinderwetvergunning uit '94 van 500 ton, als de landbouw nu in dezelfde verhouding gegund wordt.
de jonge
Waar is vollenbroek dan nu om dit tegen te houden?? of is die toch alleen tegen de landbouw bezig
@de jonge Natuurlijk de landbouw is de makkelijkste prooi, alles netjes op papier, dan hoeft vollenbroek niet zoveel na te denken . !!!
+2
de jonge
@Detukkeroettwente hoe loopt de geldstroom dan precies bij zoiets als de mob?? als alleen de landbouw wordt gepakt en de staat werkt daar heel graag aan mee..zet dat toch te denken?
@de jonge Ja dat is een dingetje, maar ik denk dat wij ons zullen verbazen, als we inzicht krijgen in geldstromen ook bij ``onze`` belangen behartiger.Wie betaald BEPAALD !!!
de jonge
@familie pelle het zal me benieuwen of hij dit ook ""wint""
cornelissen
Overigens liggen de houtstookinstallaties ook aardig bij de mob over vuur, mede aangestookt door de buurt , die vaak tegen die houtstookinstallaties zijn.
Weidezicht
Ik had op dit item de nijhof, tokie, waakhond enz wel verwacht. Misschien john ook wel. Voor mijn gevoel is dit vergunningstechnisch en juridisch, soort breaking news? Ik heb te weinig kennis van deze hele poespas om er de vinger achter te krijgen.
Boerbakje
Kan de juridische basis voor dit ook niet bij de pas melders worden toegepast?
Of moet de ruimte hiervoor nog met terugwerkende kracht bij de landbouw geroofd worden?
+1
BertK
@Boerbakje Bij veehouderijbedrijven is het toch ook zo dat het bestaand (en voortgezet) gebruik bij de aanwijsdatum (vaak 94, anders 2004) gerespecteerd wordt? Als je daar een NB vergunning voor aanvraagt, moet die gewoon op juridische basis verleend worden. Groei in uitstoot is een ander verhaal.

Als er geen toename van de emissie is (en die is gemeten 'in de lucht'), is er ook geen toename van de (niet gemeten maar berekende) depositie. Als de berekende depositie geijkt wordt, neem je ook de illegale emissie mee.

Vergunning voor deze toko geeft alleen maar aan dat je als boer ook gewoon recht hebt op een NB vergunning, geflopte PAS of niet.
+1
de Tank
Quote Reactie van @BertK:
Vergunning voor deze toko geeft alleen maar aan dat je als boer ook gewoon recht hebt op een NB vergunning, geflopte PAS of niet.

Dat is wat ik er ook uit destilleer
BertK
@de Tank destilleerderijen zullen wel vergunningloos zijn zolang ze niet ontdekt worden.
Vario512
Reactie van De Orkaan onder het artikel:

Quote:
Het gaat namelijk niet om handhaving maar om het verlenen van een vergunning, inderdaad op basis van een Hinderwetvergunning uit 1994 (gebaseerd op gegevens uit 1990). In die vergunning komt stikstof niet voor. Althans niet in het openbare deel. De Orkaan heeft inmiddels een WOB-verzoek ingediend dat de gemeente doorstuurde naar de Omgevingsdienst die meteen antwoordde dat ze dat verzoek niet binnen de gestelde termijn zouden kunnen behandelen. (Het verlenen van de vergunning aan Olam ging aanmerkelijk sneller.)
+1
cornelissen
Nu zit ik niet in de cacao, maar gezien het feit ,dat ze dit ook al deden voor de aanwijzing van de natura 2000 gebieden zullen ze waarschijnlijk wel recht hebben op de vergunning, Zelfde als melkveehouders op basis van een "oude" hinderwetvergunning
Noorderling
@cornelissen
Alleen hebben ze bij ons besluit emissie arme huisvesting erin gefietst. Pakken ze je de helft al af.
cornelissen
Quote Reactie van @Noorderling:
Alleen hebben ze bij ons besluit emissie arme huisvesting erin gefietst. Pakken ze je de helft al af.

Ja, dat zegt iedereen, maar die vergunning van van Bakel 2.0, die hier op het prikkebord wordt aangehaald gaan ze uit van 13 kg in de oude situatie en bij de provincie friesland kan ik het er ook nog niet helemaal uithalen dat ze altijd de helft afpakken . (toelichting artikel 5 lid 7 ) decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/…
+1
Vario512
@cornelissen Staat toch wel heel duidelijk dat je niet met een roostervloer van 13 kg mag rekenen, maar met de hoogst mogelijke emissie van een emissiearme vloer. Dat noem je stelen.
burg
@Vario512 check de BEH categorien daar staat in waar je mee mag rekenen. is afhankelijk van de oprichtingsdatum van je stal.
ted9
@Vario512 Als je dat gewoon in je nbw vergunning hebt staan zou het nog vreemder zijn.
+1
Boerbakje
@BertK ik bedoel alleen te zeggen.
In de landbouw ligt de hele vergunning verlening op zijn gat en dit wordt er even doorheen gefietst.
Het gaat er niet om wat wij vinden maar wat mogelijk is.
+1
BertK
@Boerbakje De snelheid is idd wonderbaarlijk.

Blijf om je heen kijken, dit soort acties kan ook ons helpen.

Voorbeeld: Wat is er gebeurt met de niet vergunde emissie van de buurman waar jij land en quotum hebt overgenomen. Schoof maar 300 mtr op en kwam niet dichter bij nabijgelegen N2000? Soort bestaand gebruik.
Boertjebastiaan
Wat als OLAM deze verwerking naar België verplaatst, dan mogen wij ook weer 130 op de snelweg rijden denk🤔

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0