65 % eigen eiwit sector doel ipv bedrijfsdoel.

De melkveehouderij committeert zich aan grondgebondenheid. Niet via mest, maar via voer. De veelbesproken eis van 65% eigen eiwit speelt daarin een rol. Maar die wordt niet per bedrijf opgelegd.

meer boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+1
puntertje
Ik geloof niet dat super intensieve collega's ooit vrijwillig 'dank je wel' gaan zeggen tegen de mensen die in hun ogen zo dom zijn geweest om dure grond te kopen.
ted9
@puntertje varkens en kippenboeren bedoel je?
+4
Mooiproater
@puntertje o jawel hoor. Ik ben als intensief melkveebedrijf deels afhankelijk van extensief. Koop elk jaar gras en mais van collega's. Doen altijd handel waarmee we allebei tevreden zijn. Ook mijn mest word zo afgevoerd. Snap niet waar daar mis mee is.
bio boer
Hebben julie even geluk heb in 2017 nog 120%gehaald dus weer mooie natte zomer help ik het gemiddelde mooi 🤣
Nijhof
@bio boer Zullen we gaan samenwerken??
Ik koop graag je vervangendegrondgebondenheidsoverschot!!
Btw: je kunt toch wel beregenen hopelijk??
+5
John Spithoven
Dat is een vreemde move.

NZO die terug komt op eerdere afspraken.

65 % eiwitgrens is nu geen individueel doel meer, wel een sector doel🤔

Jarenlang heeft NZO samen met LTO gewerkt via de duurzame zuivel keten aan een duurzame zuivel, nu niet meer?
NZO, altijd geholpen door LTO aan een meerderheid in Zuivelnl, die nu ineens de kringlopen niet meer wil sluiten , het stikstof probleem niet meer wil oplossen en zelfs het eigendom ter discussie stelt.

Een rommeltje. Geen wonder dat niemand geen perspectief ziet. Als de doelpalen maar blijven bewegen over het veld wordt het nooit een keer scoren.

Nou NMV, laat eens zien of je een rechte rug hebt.
+1
m uut m
@John Spithoven
NMV kan alleen maar weglopen als het erop aankomt. Wordt tijd dat ze eens opkomen voor de leden.
+2
John Spithoven
@m uut m Over het laatste zijn we het een keer eens!!!
+1
Dirk van Zetten
@John Spithoven 65% eiwit van eigen land is geen draagvlak voor in de politiek. Alle bovenwettelijke zaken waar geen vergoeding tegenover staat moeten afgeschaft worden. Dus we houden ons aan de wet, alles wat meer gevraagd wordt dient uit de markt te komen. En anders doen we het niet. Niet onnodig kosten toevoegen die niet betaald worden
Huppel
@John Spithoven Dit was eind januari 2020 toch al uitgesproken?

foodagribusiness.nl/lto-eiwiteis-is-sectordoel-gee…
robbies
@John Spithoven wat kan NMV daaraan veranderen? Je geeft zelf aan dat LTO en NZO binnen ZuivelNL de dienst uitmaken. En van @m uut m mogen ze niet weglopen.
Nijhof
@robbies Wanneer het een sectordoel is moet nmv er ook achter gaan staan
Of doen we weer de truc: we zijn even plassen wanneer er gestemd wordt en daarna doen we weer vrolijk mee?
robbies
@Nijhof waar haal jij weg dat NMV achter 65% eiwit als bedrijfsdoel heeft gestaan?
Nijhof
@robbies Dat zeg ik niet.
robbies
@Nijhof je suggereert dat in je laatste regels. Maar goed, dat zijn we van je gewend. Je roept van alles en bij elke reactie ga je taalspelletjes spelen.
Nijhof
@robbies De plassessie verwees naar de koemonitor.
Zal het duidelijk formuleren. Nzo en lto hebben het rapport gemaakt. Ze noemen het nu een sectordoel. Nmv mag dus een mening hebben over het sectordoel.
Hoeft niet overigens. Dat ben ik van de nmv wel gewend
Of andere variant: nmv is er niet mee eens en toch gaat het door
Eigenlijk zegt Meulenbroeks: zal me een zorg zijn dat er nog een belangenbehartige is, wat ik en nzo vind noemen we de sector!!
+1
Nijhof
@robbies Je geeft perfect aan dat ze er voor spek en bonen bijzitten
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
is nu geen individueel doel meer, wel een sector doel

Nou, als het nu nog niet duidelijk is! Stikstof en fosfaat moeten bedrijfsspecifiek geregeld worden (immers de KLW berekent het gunstig voor intensieve bedrijven). 65% eiwit van eigen land kunnen de zeer intensieven niet halen (veel mais in het bouwplan), en nu gaan we het dus niet meer per bedrijf beoordelen. Trieste toestand die LTO!
+1
jg
Intensiveren en niets anders is het devies van Lto en NZO. Doel is veel melk exporteren en het periferie-verdienmodel in tact houden.
+1
Nijhof
De visie grondgebonden melkveehouderij is het grootste gedrocht wat ooit verzonnen is
Wat doet het pijn bij Rfc en lto dat politiek er niet in wil trappen
hans1980
@Nijhof keer met jou eens
+2
Nijhof
Het is alleen een beetje jammer dat de commissie Loman haar werk niet goed gedaan heeft. Ze doen ons geloven dat de kringloopwijzercijfers betrouwbaar zijn. De mediaan eiwit van eigen grond wordt door de kringloopwijzer niet goed berekend. De berekening geeft een overschatting van ongeveer 10 procent. Simpel te controleren door op het bex overzicht de grammen eigen eiwit te delen door het totaal. Ook klopt de onderbouwing van de 65% klopt niet. De kringloopwijzergegevens van alle bedrijven zijn niet gevalideerd. Bij controle van kringloopwijzers t.b.v. bijvoorbeeld een bep-pilot komen er erg veel onregelmatigheden naar voren. Deze worden door het bedrijf DMS netjes kostenloos er uit gehaald en dan mag je de cijfers naar rvo sturen. De eigenaar van DMS heeft er redelijk belang bij dat er geen foute cijfers bij rvo aangeleverd worden. De lto heeft een belang doordat de bep-pilot via lto-projecten geld binnenbrengt. Lto kan alle leden ( vooral de kritische) missen als kiespijn. Ze draaien hun toko op geld van de overheid wat via lto- projecten doorgesluisd wordt. Nu er weer iets nieuws nodig is om de centjes aan te vullen hebben ze weer iets nieuws bedacht: eiwit van eigen grond. Lto is bezig om geld te werven om leden ''te helpen'' meer eiwit zelf te telen. Gratis een masterclass eiwit telen inclusief soep en broodjes. Wie wil dat nu niet? Er wordt een probleem gemaakt wat ze met geld van de overheid op proberen te lossen.Zo houden ze zichzelf aan het werk. Kort gezegd komt het er op neer dat er beweerd wordt dat we nu gemiddeld 62% eiwit zelf telen. De werkelijkheid ligt dichter bij de 52%. Door deze truc gaat het project lekker lang duren. Ik wens de jongens en meisjes die deze rekenfout er bewust in verwerkt hebben veel succes

Uit het archief getrokken.
We zien de laatste jaren al dat het een probleem is voor de pp lijn
Daarom laten ze achteraf het percentage zakken
Dhr Moonen heeft de goede naam van zijn organisatie verpast
slagroomvla
@Nijhof De rol van agrifirm is mij altijd nog een beetje duister bij dit sprookje... Behalve dat die oude Ton Loman nog een beetje interessant mocht doen als duurzaamheids-goeroe...
Nijhof
@Nijhof boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…

Citaat uit het artikel van vandaag in de boerderij:

Op basis van de cijfers van de KringloopWijzer, werd gesteld dat de veehouderij in 2017 als geheel al dicht bij die 65%-eigen-eiwit-eis zat. Met een kleine inspanning zouden enkele procenten winst te behalen zijn en is ook 65% eigen eiwit haalbaar. Dat geldt dan alleen voor de sector als geheel.

De boerderij naait de sector. Waarom? De schrijver van alle leuke stukjes over de 65% eis weigert om te schrijven over de fout die gemaakt is in de berekening zoals hierboven geciteerd is
Heel begrijpelijk, het blad heeft ook zo zijn adverteerders.
Nu nog even een stukje over de rol van de lto.
Ook een citaat uit het artikel:

We willen niet sanctioneren, maar stimuleren en faciliteren. Dat gebeurt via een hele reeks van werkgroepen, studiegroepen en projecten die zich allemaal richten op verbeteren van de eigen eiwitvoorziening, hetzij via verbetering van de ruwvoeropbrengst, hetzij via vermindering via de voeding.”

Fijne toekomst allemaal met dit sectordoel!!!!
+1
Nijhof
@NijhofWaarom mag er niet geschreven worden over de echte uitkomst van de berekeningen door de commissie Loman
Loman is de ex ceo van agrifirm. Met Exlan als onderdeel van agrifirm welke belang heeft bij het invullen van kringloopwijzers!
De echte uitkomst is een stuk lager omdat de voorraadverschillen per ongeluk meegerekend zijn
Daarover houden Rfc en lto de mond netjes dicht
Ook over de fraude met DMS hoor je niemand
Ik snap het wel. Allemaal belangen met centjes
Dat we niet de waarheid mogen weten reken ik de boerderij zwaar aan. Onverstoorbaar gaan ze door op de ingeslagen foutieve weg. Alles in het belang van de adverteerders. En het belang van de boeren? Het is triester dan triest.
Ik kan maar niet aan wennen dat alles en iedereen gewoon graag mee graait uit de hooitijd.
Schijnbaar ben ik een van de weinigen die er zo over denkt.
Waarom hoor je andere clubs niet nu de lto dit als enige uitroept als sectordoel? Is lto ‘’de sector’’?
+1
bio boer
@Nijhof wat maak jij je druk verwacht je echt dat we vast lopen op 65% eiwit ?
Nijhof
@bio boer Het is al onderdeel van de risico analyse bij banken
De truc van de overheid ism zuivelnl is een stip zetten. Meerdere stippen is nog leuker
Dat zien we bij de 65%
Dat zien er bij stikstof
Maak overal een sectordoel van. De banken zeggen: wanneer er financieren en we weten dat het kan gaan komen dat moeten we er rekening mee houden
Denk je echt dat ze zich een tweede keer gaan branden aan het schenden van de zorgplicht?

Deze manier van werken ruimt vanzelf een deel van de sector op. Een deel van de sector welke nogal bijdrage levert in het herverdelingspotje voor het melkgeld.
Het enige positieve wat ik zie is dat wanneer je zgn maatschappelijk minder gewenste bedrijven opruimt de blijvers het daardoor zwaarder krijgen
De strijdkreet van fdf is leuk voor toertochten en bbq in real live is pakken wat je pakken kan de gehanteerde fatsoensnorm
+1
bio boer
@Nijhof wat van vragen steld de bank wel niet bij julie hier is een saldo berekening op de sigaren doos voldoende en de jaarcijfers van de boekhouder net nog 11 ha gekocht
familie pelle
@bio boer
Quote:
. net nog 11 ha gekocht

Jij blijft ook doorkopen?
bio boer
@familie pelle was niet de planning maar het lag gustig dus dan moet je er bij zijn want waneer het weer beschikbaar komt weet je niet
familie pelle
@bio boer ik vind het knap dat je het kunt. Als ik goed gelezen heb ben je al fors gefinancierd, hou je in het voorjaar een 100.000 aan liquide middelen aan en koop je nu weer effe 11 ha terwijl veel boeren naar lucht happen.. petje af.
bio boer
@familie pelle als je stevig aflost kun je ook weer eens wat het vliegwiel wordt steeds zwaarder dus sterker de volgende stap gaat wel huisvesting worden voor de koeien
bio boer
@bio boer zonder biologische melkprijs was het ons ook niet geluk denk ik
Nijhof
@bio boer Het is je gegund👍
m uut m
@bio boer
Omdenken dat het breekboutje niet knapt. 😉
familie pelle
@Nijhof
Quote:
. Schijnbaar ben ik een van de weinigen die er zo over denkt.

Nee, je hebt gelijk. Tav de journalisten van de boerderij denk ik niet dat ze rekening houden met adverteerders. De kwaliteit van die journalisten is gewoon beneden peil.
Nijhof
@familie pelle Wanneer je als journalist ( geen onderzoeksjournalist maar sensatiejournalist) duidelijk laat merken dat je niet geïnteresseerd bent in het echte verhaal zit er wel iets meer achter dan de meesten denken.
Een klein dee van de belangenbehartiging heeft altijd een grote mond en zegt namens de sector te spreken
De volgende truc is: het doet vandaag geen pijn , dat komt later pas. Op die manier haal je de acute druk van het verzonnen probleem af
Lto maakt als sector een punt op de horizon
En de andere partijen zijn in de winterslaap
Farma_boerke
@Nijhof het blijft dan ook nog steeds Langzaam Ten Onder.
LTO heeft te weinigleden om zich als sectorvertegenwoordiger voor te doen en een te grote broek aan.
Nijhof
@Farma_boerke Dat kunnen wijnrek vinden.
De rest van de samenleving hoort: de sector!!! heeft een doel en gaat minder soya importeren vanuit het platgebrande regenwouden
Dan kun je stil blijven zitten of er iets mee doen
De lto voert in deze de beste strategie. Simpel en doeltreffend omdat ze geen enkele maatschappelijke weerstand ondervinden
Zijn de andere clubs er te soft voor?
Toen van Maanen bij fdf zat had hij zo wat trekkers geregeld om naar Amersfoort te gaan
Jammer dat die tijd voorbij is
Farma_boerke
@Nijhof Dat is het aan tafel zitten OF op tafel liggen principe.
Je zult iets moeten, maar ook de rest niet vergeten, wat LTO nu doet.
Lokaal sterk en daar redden ze het nog lang mee, maar bij overheid aan tafel word het anders, ook zuivel belangen vs boeren belangen is niet altijd goed.
Nijhof
@Farma_boerke
Dat is het aan tafel zitten OF op tafel liggen principe.
Je mag aan tafel zitten en ja knikken.
Leuk. Daar kom je verder mee
John Spithoven
Laat duidelijk zijn , ik ben niet voor of tegen 65 % norm. Ik zie best dat daar hier en daar beperkingen kunnen zijn.

Maar als NZO en LTO zich een doel laten opdringen, zeggen dat ze er aan committeren, het promoot en stuurt en dan na 2.5 jaar de doelpalen weer over het veld versleept en dan ook nog een grote heers en verdeelshow opstarten door te zeggen dat de ene boer maar wat meer inspanningen moet leveren om de ander te helpen zijn doelen te laten halen, is het gewoon lachwekkend.
slagroomvla
Quote Reactie van @John Spithoven:
ik ben niet voor of tegen

Klinkt als een nmv'er..
John Spithoven
@slagroomvla Ik denk dat ik vaak genoeg aan gegeven heb dat een eenvoudige grondgebondenheid wat mij betreft een gve norm mag zijn.

En dat dat niet morgen gerealiseerd is , snap ik. Maar met ruime tijdstermijnen en ruime regio's en samenwerking moet het voor velen mogelijk wezen.

Dat ipv fosfaat en stikstof of eiwit van eigen land discussies.

Elke consument snapt het en er komt een duidelijke stip.

Gaat er om hoe je de gve norm omschrijft.
Nijhof
@John Spithoven Wanneer je niet voor bent en niet tegen wat ben je dan?
Nijhof
@Nijhof Heeft slagroomvla het antwoord?
+1
jg
Helder beleid : ivm Corona is het van belang dat u de groepsgrootte terug brengt naar 2 . U kunt rustig met z'n vijven bij elkaar komen want er zijn wel veel mensen die er voor kiezen om helemaal niet bij elkaar te komen ......
Nijhof
@jg Mooi toch
Ik zeg 65% eiwit:🖕🖕🖕
+1
Nijhof
@Nijhof Waarom?
Bioboer heeft 120%.....
Mensen die zoiets verzinnen zijn rijp voor de geestelijke gezondheidszorg
Alsof we als sector nog niet genoeg wetten en regels hebben!!!
We mogen blij zij als er een bepaald kritiek volume overblijft!!!
jg
@Nijhof Kap er dan mee als LTO/Nzo
Nijhof
@jg Dat kunnen ze niet omdat ze gechanteerd worden
Nijhof
@jg Uhhhhh, nmv mag ook aan tafel zitten en niet meebeslissen
+1
John Spithoven
@Nijhof mbt mijn uitlatingen NMV aan het begin van deze topic het volgende.

NMV moet zijn rug recht houden, waarom . Er ligt een afspraak onder de 65 % eiwit van eigen land. Dat die eenzijdig via de pers moet gewijzigd worden, getuigd niet van samen besturen. Het is een minachting naar partner belangenbehartiging. En daar doel ik op.

Dat de NMV altijd weg loopt is niet waar, alleen zij zal voordurend ruimte in de marge van de kantlijn moeten zoeken, omdat LTO melkveehouderij voortdurend de alliantie zoekt met de verwerkende zuivel fabrieken.

En over koemonitor, NMV heeft met een reden niet ingestemd met de begroting van Zuivelnl. Die reden heet koemonitor. En de komende weken wordt duidelijk of de NMV daar het verschil gaat maken.
Als iedereen zich net zo verdiept in de inhoud van de richtlijnen, en zeker de officiële controle richtlijn, dan was het nooit zo ver gekomen.
Nijhof
@John Spithoven Ik ben volledig het spoor bijster mbt de nmv
Alles wordt er doorgedramd door de lto. Dat is ook een manier van besturen
Speciaal voor de nmv leden zal ik even uitleg geven hoe er gewerkt wordt. Eerst nog even de 65%. Steunt de nmv die stip op de horizon?
En wanneer dat niet als sectordoel zo is, steunt de nmv het wel als doel voor het individuele bedrijf???
+1
Nijhof
@Nijhof Nu de uitleg hoe de mannetjes en vrouwtjes bestuurders de sector naar de afgrond leiden:
Belangrijk ingrediënt om boeren te knechten is een probleem te creëren. Daar zijn lnv en ook ngo’s keigoed in.
We hebben allerlei sectorplafonds en milieugrenzen die kunnen leiden tot krimpen van de veestapel
Fosfaat hebben we gehad
Nitraat kennen we al wat langer
Stikstof is nu fff actueel
En er komt nog veeeeeeel meer aan....
De manier om de sector te chanteren is de volgende manier van lnv: je laat een onafhankelijke instelling berekenen dat er weer een plafond overschreden dreigt te worden. Wanneer je berekend in de buurt komt van het plafond dan dreig je met krimp. Lnv gaat krimpen behalve wanneer de sector......., vul maar iets leuks in
Aan het begin van deze kabinetsperiode is afgesproken dat er geen krimp zou komen in die periode. Wat waren de lto voormannen blij dat het in het akkoord is opgenomen
Ondertussen gaat de zweep continu over de sector.
Wanneer je denkt: ach die Nijhof zit weer uit zijn nek te kletsen dan ga maar eens kijken naar de wob stukken van Greenpeace die betrekking hebben op de afgelopen tien jaar gepolder in Den Haag. Dan wordt je duidelijk waarom de visie met 65% eiwit gemaakt is. Allemaal uit angst. Bestuurders die nu aan het roer staan zijn angstige chantabele jongetjes, elke keer maken ze de fout om al polderend iets te verzinnen zodat ngo’s en lnv ffff stoppen met dreigen en tieren.
Het is niet raar dat wanneer je eenmaal in die carrousel je gewoon rondjes mee blijft draaien. Doe je dat niet dan mag je niet meer meespelen.
Hoe lang dit nog door kan gaan??? Ik snap echt niet meer dat boeren het pikken dat hun belangen zo verkwanseld worden. Voor mij is het de reden om geen lid te willen zijn van die zgn belangenbehartigingsclubs die rondje na rondje draaien en de sector als een citroen leeg knijpen.

Dat lto dit blijft doen tot de laatste boer het licht uit doet heb ik mij bij neergelegd. Een heel klein beetje hoop heb ik nog. Maar dat wordt met de dag minder
jan w
Quote Reactie van @Nijhof:
Ik ben volledig het spoor bijster mbt de nmvAlles wordt er doorgedramd door de lto. Dat is ook een manier van besturenSpeciaal voor de nmv leden zal ik even uitleg geven hoe er gewerkt wordt.

Ik vind uw opmerkingen niet terecht. Wat kan een "kleinere" club nu doen tegen een veel groter complot. Dat complot boert met boerengeld en de nmv moet boeren met boeren geld.
Ik ben van mening dat de nmv het vaker bij het rechte eind heeft dan "Het Complot".
Noorderling
@jan w
Dan is het hun taak dat uit te dragen zodat je de meerderheid achter je krijgt. Als je je gelijk meermaals aan kunt tonen moet dat niet onmogelijk zijn toch?
Je moet altijd uit gaan van je eigen kracht, jezelf tegen een ander afzetten helpt niets, zelfs niet tegen je frustraties.
Nijhof
@NoorderlingExact
Ik denk dat ik me ook beter kan vinden in ze visie van de nmv dan die van de lto
Dat komt vooral doordat ik het regelmatig/nooit eens ben met de lto omdat hun nogal fanatiek gebrachte standpunten vooral de ruifvreters aan het eten houdt en de boeren steeds meer shit bezorgen
De nmv is precies het omgekeerde
Als je al iets hoort is het vaak dat ze het niet eens zijn met de lto
Kom op!! Laat je niet zo in de maling nemen door die beroepsbestuurders, draag je eigen standpunten breed uit en zoek daar medestanders bij
Zietig de underdogpositie innemen levert geen resultaat op
Wanneer de strijd gestreden moet worden kun je beter als eerste je munitie op hebben dan afwachten
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Nijhof:
Wanneer de strijd gestreden moet worden

Dat is nu net het punt: ze pakken niet door!
+2
robbies
@Nijhof NMV heeft zich vooraf niet geconformeerd aan de uitkomst van het rapport van de commissie Loman. Dat er nu toch een soort van doel ligt, bevestigt alleen maar John's standpunt dat LTO en NZO elkaar aan een meerderheid helpen, no matter what. Of het nu gaat om KLW, Koemonitor of 65% eiwit. Kun je er als NMV voor kiezen om uit elk overleg te stappen, maar dan mag je evengoed niet meebeslissen en krijg je het stempel wegloper of zijlijnroeper. Zolang NMV vooraf duidelijk deelt - en dat doen ze redelijk goed in mijn ogen - wat haar standpunten zijn in de verschillende dossiers, hou ik ze niet verantwoordelijk voor bepaalde uitkomsten, simpelweg omdat het duidelijk is hoe de hazen lopen.
Nijhof
@robbies Wat een waardeloze instelling.
Dan zit je er als tijdverdrijf
Past perfect bij Nmv
Beetje bijklussen en niets bereiken
Was altijd zo en blijft waarschijnlijk ook zo
Ja boeren: wordt lid van een club die niets bereikt!!!!
Hele discussies hier over Kamerverkiezingn en strategisch stemmen 😂😂😂
robbies
@Nijhof dat is jouw mening. Ik sta er wat anders in. Mag dat?
Nijhof
@robbies Zeker.
Een duidelijke mening is altijd goed
Wanneer je zoals de nmv lid bent en altijd moet luisteren naar de anderen, dat mag.
Je mag ook zeggen: ik wil geen klw, koemonitor,65% etc, etc etc en dan gewoon accepteren dat het er allemaal wel komt, dat mag
Persoonlijk zie ik dat niet als oplossing om perspectief te houden voor de boer.
robbies
@Nijhof hier op dit forum veranderen we ook niks, zo zit ik erin. Maar het staat je vrij om je eigen club te beginnen die al bovenstaande gaat wegstemmen. Denk dat je best snel meer leden hebt dan Grondig, en die krijgen ook wat voor elkaar. Kijken we over 5 jaar wel weer verder
Nijhof
@robbies We zijn het eens zie ik
m uut m
@robbies
Netwerk Grondig heeft geen leden.
Nijhof
@m uut m Waar halen ze dan de centjes?
m uut m
@Nijhof
Ze hebben donateurs.
Nijhof
cornelissen
@m uut m Het is een stichting , en daar ben ik niet zo erg blij mee. Heb je geen zeggenschap en inspraak via de mail. Geef overigens wel jaarlijks 100 euro, maar je moet wat.
Bij de nmv heb je een ALV en kun je het vertrouwen in het bestuur opzeggen en als je genoeg medestanders hebt zullen ze wel oppakken.
Boerbakje
@robbies grondig regelt steun bij ngo's waar wel naar geluisterd wordt
3 speen
@Boerbakje misschien ook wat voor jou
+1
Boerbakje
@3 speen heb het wel eens in overweging genomen en vind het voor de balans goed dat ze er zijn.
Maar heb niet zoveel met die ngo's met hun 2030 agenda.
Als ze een clubje als grondig kunnen gebruiken is het leuk maar als het even anders is krijg je een mes in je rug.
cornelissen
[quote="@Boerbakje" p="1828328"]mes in je rug.

Is mogelijk, wat wel waar is , dat ik dat mes van lto en meeloper nmv heb gehad. Onomkeerbare grondgebonden investeringen op de peildatum. Je kent de uitkomst. Heb grond moeten verkopen en een kwart miljoen euro moeten uitgeven om ca 25 a 30 melkkoeien met jongvee te mogen houden om de nieuwbouw enigszins te vullen . En dan ben je lid van een club met als slogan : Inkomen ,daar draait het om. Ik weet onderhand wel beter. Overigens ga ik Grondig niet echt promoten, maar noem even mijn ervaringen met de gevestigde belangenorganisaties.
Nijhof
@cornelissen Doneer jij aan grondig?
cornelissen
[quote="@Nijhof" p="1828350"]Doneer jij aan grondig?

Ja, 100 euro per jaar, schijnt ook het minimum te zijn. Of het verstandig is weet ik niet, maar ze hebben wel een aandeel gehad in het niet korten van de grondgebonden melkveehouders , want de belangen van de grondgebonden melkveehouders zijn bij de gevestigde belangenorganisaties verkwanseld .Had ik nog meer grond moeten verkopen voor die fosfaatrechten, die ons door de gevestigde belangenorganisaties zijn opgedrongen Nog een aanvulling , ik was en ben nog steeds lid van een club , die tegen fosfaatrechten was , maar die ging als meeloper fungeren en stuurde mij een mail : zoek maar een advocaat. Je kent de afloop.
Nijhof
@cornelissen Grondig offert alles voor een paar
Boeren
Fijne club is het.
Club voor ikke ikke ikke en ikke
+2
m uut m
@Nijhof
Zij staan ergens voor en gaan daar ook voor.
Het is niet ikke ikke ikke maar een manier van boeren waar zij voor gaan.
Dat het jou niet past wil niet zeggen dat ze egoïstisch zijn. Het was voordat netwerk grondig werd opgericht voornamelijk hoe intensiever hoe beter door de standsorganisaties en extensief werd opgeofferd.
Nijhof
@m uut m Ze gaan over lijken
m uut m
@Nijhof
Niet overdrijven.
Nijhof
@m uut m Zowel bij stikstof als fosfaat hetzelfde kunstje: er is een pot. Daar gaan we uit delen. Grondig graait lekker veel. En dan mag de rest aan tafel.
m uut m
@Nijhof
Zeer terecht beide keren.
De vervuiler betaalt.
Nijhof
@m uut m Zeer bekrompen
Ik heb een lagere uitstoot dan bio
+1
m uut m
@Nijhof
Zolang jij de koeien niet weidt kom je niet in de buurt van een biologische melkveehouderij die maximaal weidegang toepast.
Alle technische oplossingen zijn schijnoplossingen het is gewoon een kwestie van door schuiven.
+1
Boerbakje
@m uut m als het extensieve belang toen niet zo was onder gesneeuwd was grondig nooit ontstaan.
boer.
@cornelissen op de ALV van de NMV is tegen fosfaatrechten gestemd
Boerbakje
@cornelissen van LTO kon je niet anders verwachten. NMV had zich kunnen distantiëren of dat voor de uitkomst wat uit had gehaald is de vraag.
Ik heb altijd begrepen dat het meeste op hoofdlijnen al in kannen en kruiken was voordat NMV er bij betrokken is.
Nijhof
@Boerbakje Nee hoor. Kijk maar wie er in de commissie zaten
+1
bio boer
@Nijhof 50 ton grasbrok verkocht zo kom je aan dat getal van 120%
pieta
@bio boer Nee zo kom je er volgens mij niet aan. Je hebt waarschijnlijk een heel groeizaam jaar gehad waarbij er meer van het land is gekomen dan wat er totaal door de koe gaat in het rantsoen.
bio boer
@pieta klopt voorraden waren ook toegenomen en nog 200 kuilbalen verkocht maar grasbrok met 200 re tikt ook aan kwam toen om in het ruwvoer achteraf wat teveel verkocht en in de grasbrok gedrukt maar ja wilde mijn oude kuil ook eens op hebben dat is nu ook gelukt 😁
pieta
Quote Reactie van @bio boer:
grasbrok met 200 re tikt ook aan

Als je datzelfde gras in balen had gedaan of in de kuil en gemonsterd was het eiwit niet anders geweest. Het ligt niet aan de grasbrok, ook niet aan de balen maar aan wat er gegroeid is.
bio boer
@pieta als je eiwit verkoopt gaat je eiwit van eigen land het % niet omlaag volgens mij voor mij maakt het niet uit met mijn productie heb ik overschot aan eiwit met alleen gras en 4 kg kracht voer met re van 120
Nijhof
De melkveehouderij committeert zich aan grondgebondenheid

Wie is de melkveehouderij??

Ikke niet
Ikke zegt:65%🖕🖕🖕🖕
Zijn er meer liefhebbers van dat standpunt?
Ted6
Kan iemand mij uitleggen hoe je 120 % eiwit van eigen land kunt halen ?
+4
Noorderling
@Ted6
voorraden opbouwen.
Hele berekening deugt niet. Als je inteert op je voorraden daalt het percentage.
Waar het allemaal om draait is eigen gewonnen eiwit dat gevoerd wordt in het bepaalde jaar.

Doordat men rekent met geteeld ipv gevoerd zit de hele berekening een jaar mis bij sommige bedrijven. Trek bijvoorbeeld vaak pas in november de kuilen open van het betreffende jaar. Wat vandaag mijn percentage eiwit van eigen land is, is dit jaar geteeld maar wordt pas grotendeels in 2021 gevoerd.

Ik pas mn areaal gras en mais aan, aan de hand van hoe groot de voorraden zijn. Zit je in groeizame jaren hoog, bouw je je oppervlakte gras af gaat je percentage eiwit van eigen land omlaag. Terwijl het op rantsoenniveau gelijk blijft. Tja, dan haak ik af met het serieus nemen van het gestuntel met cijfers.
royale
@Ted6 eiwt van eigen land is toch de geproduceerde kg eiwit van het land volgens de kringloopwijzer ten opzichte van het totale eiwit wat de koeien opnemen. Als je dan veel gras produceert en veel voorraad opbouwt zul je zien dat gemiddeld het percentage toeneemt. In droge jaren maak je deze voorraad op en koopt eventueel extra eiwit aan waarna het percentage daalt. Dan kun je in bijzondere situaties meer dan 100% eiwit van eigen land behalen.
Als wij als sector dit willen als regel, dan moeten we ook 1 of meerdere regels afschaffen. Het lijkt me dat de 80/20% regeling in de derogatie en de grondgebondenheid in de mestverwerking eraf moet. Maar daar zal elke melkveehouder anders over denken.
Nijhof
@royale Wanneer we de 65% willen wil ik gratis regen in droge jaren
familie pelle
@Nijhof
Quote:
. Wanneer we de 65% willen wil ik gratis regen in droge jaren

Ik dacht dat het nog steeds zo was dat aankoop ruwvoer binnen 25 km mee telde. Dan gaan de uitkomsten een redelijk stukje omhoog denk ik.
Nijhof
@familie pelle Maakt de klw in 2017 onderscheid in ruwvoer op basis van afstand?
Wakker worden!
familie pelle
@Nijhof
Quote:
. Maakt de klw in 2017 onderscheid in ruwvoer op basis van afstand?

Nee, net als alle andere klw’s. Maar met de 65 % eis mag je het aangekochte ruwvoer/ kv binnen 25 km er bij op tellen heb ik begrepen.
Nijhof
@familie pelle Heb je je nooit afgevraagd hoe betrouwbaar het rapport en de uitkomst van 65% is?
Eerst bij het begin beginnen. De uitgangssituatie is fout berekend. Ik denk misschien wel bewust. Degenen die het rekenwerk gedaan hebben zijn niet dom maar hebben wel een te hoog gemiddelde berekend
En de lto en de zuivel vertikken het om de fout toe te geven en het gemiddelde aan te passen
In plaats daarvan gaan ze onderliggende rekenregels veranderen zodat wij niet door hebben dat er fouten gemaakt zijn
De consequenties zijn natuurlijk voor de boeren
Je bent blij dat je aangekocht voer mee mag tellen. Graag eerst even verdiepen in het rapport
Het gaat om zelf geteeld voer op grond die je via de GO opgeeft
Aangekocht voer telt niet mee
familie pelle
@Nijhof
Quote:
. Heb je je nooit afgevraagd hoe betrouwbaar het rapport en de uitkomst van 65% is?
Eerst bij het begin beginnen. De uitgangssituatie is fout berekend. Ik denk misschien wel bewust. Degenen die het rekenwerk gedaan hebben zijn niet dom maar hebben wel een te hoog gemiddelde berekend
En de lto en de zuivel vertikken het om de fout toe te geven en het gemiddelde aan te passen
In plaats daarvan gaan ze onderliggende rekenregels veranderen zodat wij niet door hebben dat er fouten gemaakt zijn
De consequenties zijn natuurlijk voor de boeren

Dit verhaal ken ik nu onderhand wel en ja daar heb je gelijk in.
familie pelle
@Nijhof
Quote:
. Het gaat om zelf geteeld voer op grond die je via de GO opgeeft
Aangekocht voer telt niet mee

(klik om te vergroten)

Nijhof
@familie pelle Dit is een te eenvoudige benadering
In het rapport staat een extra uitleg volgens mij
De grond moet je ingetekend hebben of via een zgn buurtcontract.
Laat dat nu net fff een van de problemen zijn
Lnv wil niet faciliteren inzake buurtcontracten
En terecht is dat ook. Lnv zegt: voor een perceel grond kan er maar 1 gebruiker geregistreerd worden bij de GO
familie pelle
@Nijhof
Quote:
. Dit is een te eenvoudige benadering
In het rapport staat een extra uitleg volgens mij
De grond moet je ingetekend hebben of via een zgn buurtcontract.
Laat dat nu net fff een van de problemen zijn
Lnv wil niet faciliteren inzake buurtcontracten
En terecht is dat ook. Lnv zegt: voor een perceel grond kan er maar 1 gebruiker geregistreerd worden bij de GO

Je zegt dat ik de dossiers niet goed lees. Je was toch wel op de hoogte van deze berekeningswijze van de 65%? Verder heeft lnv niets met deze 65 % eis te maken. Het is een sectordoel dus wat lnv zegt zal me een reet roesten. Hoe het verder ingevuld gaat worden weet ik niet maar daar kunnen de hoge heren vast nog wel een paar jaar over vergaderen.
Albert Altena
@familie pelle Het is alleen maar een regel om weer te kunnen zeuren door de anti-veehouderij lobby. PUNT
familie pelle
@Albert Altena
Quote:
. Het is alleen maar een regel om weer te kunnen zeuren door de anti-veehouderij lobby. PUNT

Dat is de discussie niet. T gaat mij om een juiste duiding van zaken. Verder kan het mij gestolen worden
Nijhof
@familie pelle Ik probeer alleen maar te helpen hoor. Je hebt wel te maken met de specialist inzake 65%😎
Wanneer je zegt dat je aangekocht voet mee mag tellen, dan voeg ik toe dat het wel via buurtcontracten moet. Heb ik niet verzonnen hoor.
De opstellers van het rapport hebben verzonnen dat er een stevig basis moet liggen onder de buurtcontracten, daar komt lnv in beeld
Het is kenmerkend voor de melkveehouderij dat zo weinig mensen de feiten kennen
LTO en nzo noemen het nu een sectordoel.
Ik ben heel benieuwd hoe ze als sector de buurtcontracten willen gaan borgen😎😎
Weet je wat wel grappig is. Dit shitrapport bestaat al bijna 4 jaar en ze komen er geen steek verder mee. Alleen via melkstromen kunnen ze melkgeld herverdelen. En dat gaat goed omdat boeren kicken op een cent meer voor de melk
PP is de melkstroom waarvan je een jaar later pas weet hoeveel % eiwit van eigen land er in zat.
Maar ondertussen wel het stickertje er op
Ik zie een uitdaging
pietjepuk
Quote Reactie van @Nijhof:
PP is de melkstroom waarvan je een jaar later pas weet hoeveel % eiwit van eigen land er in zat.Maar ondertussen wel het stickertje er op

precies daarop gaan ze een keer flink nat. Het is gewoon niet te borgen.
Nijhof
@pietjepuk welk tv programma zal dat leuk vinden?
robbies
@pietjepuk roept @puntertje al 3 jaar. Prijsschieten voor NGO's
puntertje
@robbies Daarom klampt RFC zich zo krampachtig vast aan NGO's en heeft men het altijd over 'in gesprek blijven'.
familie pelle
@Nijhof
Quote:
. Je hebt wel te maken met de specialist inzake 65%

Voor een specialist ben je slecht op de hoogte. Gisteren zei je nog dat aankoop voer uit de buurt niet mee telde voor de 65 % eis. Nu zeg je van wel maar dat het moeilijk te borgen is.
Nijhof
@familie pelle Aankoop telt niet mee
Nijhof
@Nijhof Dat is mijn standpunt wanneer je er een spelletje van wilt maken
Zo niet, dan geldt het volgende: wanneer je grond via buurtcontracten opgeeft bij de go dan telt dat voer mee. Dat kun je ook aankoop noemen
Nijhof
@Nijhof Maar wat het belangrijkste is sneeuwt weer onder
Altijd hetzelfde spelletje om de boodschapper te tackelen ipv de boodschap
Daardoor is het perspectief zo bagger voor de sector
Lekker allemaal doen of je het beter weet dan en een ander en dan het doel helemaal uit het oog verliezen. Zo jammer is dat
familie pelle
@Nijhof
Quote:
. Aankoop telt niet mee

Quote:
Dat kun je ook aankoop noemen

Je zegt niet van woordspelletjes te houden maar hierboven 2 quote’s van jou. Nogal tegenstrijdig. Heb al vaker gezegd dat ik respect voor je heb voor de manier hoe je je inleest, maar je voorstelling van zaken niet altijd helemaal juist is, of ongenuanceerd is. Daarmee wordt je ‘vaak terechte kritiek’ zwakker en dat is jammer.
Verder ben ik met je eens dat de basis van de berekening van 65% uiterst zwak en discutabel is, dat ben ik met je eens.
+1
Nijhof
@familie pelle En weer dezelfde manier van reageren
Wanneer je iets van de sector wil overhouden begint het om samen gemeenschappelijke punten te zoeken. Het lijkt er op dat je graag als discussie winnaar uit de bus wilt komen
Allemaal verspilling van energie
Het gaat mij om de inhoud
Mbt rapport grondgebondenheid is dit de inhoud:

ltonoord.nl/-/m/…

Aankoop telt niet mee. Wanneer je aankoop mee wilt tellen moet je buurtcontracten afsluiten
ltonoord.nl/sector/veeteelt/…
familie pelle
@Nijhof
Quote:
. Aankoop telt niet mee. Wanneer je aankoop mee wilt tellen moet je buurtcontracten afsluiten

Dat roep ik de hele tijd al. Dat is hetzelfde als, als je je eigen graswinning wilt meenemen in de berekening dan moet je dat wel invullen in de klw.
Noorderling
Quote Reactie van @familie pelle:
graswinning wilt meenemen in de berekening dan moet je dat wel invullen in de klw.

Waar kan ik zon buurtcontract inleveren zodat het meetelt?
+1
familie pelle
@Noorderling
Quote:
. Waar kan ik zon buurtcontract inleveren zodat het meetelt?

Dat kan bij mijn weten nu nog niet. Dat heb ik al eerder aangegeven. Ik verdedig niet de klw en ook niet de 65 % eis. En de borging van dit alles is ruk. T gaat mij om de juiste lezing van het sectordoel van de 65% eiwit. Daar mag je dus wel degelijk aankoop van ruwvoer tot 20 km meetellen. En dat is een belangrijke toevoeging. Vooral voor de Achterhoek waar ik vandaan kom. Daarmee is het overigens nog steeds een slecht instrument.
Nijhof
@familie pelle Gelukkig heb je het goed in beeld 👍
Waarom het zo lang duurt is het volgende: zolang ik denk dat de suggestie gewekt wordt dat je aankoop sowieso mee mag tellen probeer ik mensen na te laten denken
Al lezende in deze topic komen ze achter de volgende punten:
Aankoop mag maar moet via buurtcontracten die niet bestaan en misschien helemaal niet gaan komen
Buurtcontracten worden gedefinieerd in het rapport als grond van een actieve landbouwer.
Dus paar hectare van particulieren mag weer niet
Schijnbaar maakt het voor PP geen bal uit, Rfc stelt die eis niet.

Twee belangrijke andere punten betreft fiscaliteit en borging klw. Maar laten er dat maar even laten voor wat het is

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Nijhof
@Nijhof Onderstaande afbeelding komt uit bindende hoofdstuk 3:

Met speciale aandacht voor het woord bindend en het woord elk in de zin: Elk melkveebedrijf....

(klik om te vergroten)

jan.1
Quote Reactie van @Nijhof:
Dit is een te eenvoudige benaderingIn het rapport staat een extra uitleg volgens mijDe grond moet je ingetekend hebben of via een zgn buurtcontract.Laat dat nu net fff een van de problemen zijnLnv wil niet faciliteren inzake buurtcontractenEn terecht is dat ook. Lnv zegt: voor een perceel grond kan er maar 1 gebruiker geregistreerd worden bij de GO

Je haalt alles door elkaar,die 65 % eiwit heeft nix met go te maken,dus voer kopen bij de buren zal geen probleem zijn.Meeste boeren kunnen die 65 % gemakkelijk halen,waar een wil is is een weg.
Of we er blij mee zijn is een andere zaak,want het is weer een bemoeienis van nix.
puntertje
@jan.1 De PP boeren die 65% niet halen kopen gewoon wat pittig kuilgras in de buurt aan en registreren dat als eigen opbrengst. En nu besloten is dat het toch maar een sector doel is 'haalt' iedere PP boer het met de vingers in de neus. Bovendien kun je door die 'extra' gewasopbrengsten ook gemakkelijker andere eisen halen. En SMK zet het garantie stempel er op.
+3
pieta
Quote Reactie van @puntertje:
De PP boeren die 65% niet halen kopen

Ben je volgens mij helemaal niet verplicht als PP-boer.
Noorderling
@jan.1 @familie pelle
Hoe kun je nu die stempel geven dat het aankoop voer is in de kringloopwijzer uit de buurt?

Dat kan nog niet, en wil men bij RVO niet. Omdat er maar 1 gebruiker is van een stuk grond, er kan immers maar 1 rechtspersoon de drager zijn van ondernemer voor inbreng van middelen voor eigen risico.

Daarom komen voer-mestcontracten niet van de grond. Ik kan nu ook al aangeven op welke percelen ik komend seizoen mijn mest ga afvoeren, heb in de praktijk een groot bouwplan in het samenwerkingsverband, kan ook al wel inschatten op welke percelen ik 2jaar de mest ga plaatsen, alleen dat interesseert niemand. Als ik niet via de huidige wegen wil afvoeren en voer registreren, zal ik toch echt 1 GO in moeten dienen omdat er maar 1 gebruiker kan zijn. Daar doelt @Nijhof op en heeft hij gewoon gelijk in.

Heb er zelf ook wel een tijdje achteraan gezeten maar 0 resultaat. RVO en SMK. Door de derogatieregels past al mijn eigen voer niet op 1 BRS en daarmee GO. De wil is er niet en gebeurt het dus niet. Wil jij echt voer en mest onder je bedrijf schuiven, zal dat op 1 GO moeten. Hoe je dat wil organiseren is aan jezelf. Of je geeft grond op van een ander, of je richt samen een bedrijf op en moet je al gauw in de BV structuur. Ben je 20% fosfaat kwijt, moet je een boekhouding voeren, verantwoordelijk voor elkaars doen en laten. Dan kom je wel weer heel dicht bij elkaar wat niet het doel is van de samenwerking.

Als het anders zit hoor ik het graag, maar selectief samenvoegen van boekhoudingen en gecombineerde opgaves is mij nog niet gelukt. Dan kunnen ze ons een wordt voorhouden in de toekomst dat je het misschien wel mee mag tellen, maar die naïviteit ben ik de afgelopen 5jaren wel verloren. Veel beloven, weinig geven..
Nijhof
@jan.1 Ik baal niet alles door elkaar. Wat ik zeg staat in het rapport.
Daarin gaat het over buurtcontracten welke je pas af mag sluiten wanneer je boven de 50% eiwit zit
De grond van de buren moet van een actieve landbouwer zijn.
Allemaal verzonnen door deze mensen:

(klik om te vergroten)

Noorderling
@familie pelle
Kan eigen mais en tarwe wat op een ander nummer geteeld wordt, tegen de stal aan nog niet eens aanvinken als eigen voer.

Gaan we ook nog ammoniak en stikstofbodemoverschot delen door gdi hectares ipv werkelijk in gebruik of kadaster. Goed instrument om melkgeld mee her te verdelen. 👍

Door alle idiote regelgeving maken we hier de theorie kloppend aan de praktijk. Laten ons niet sturen door tegenstrijdige regels. Maakt wel dat zo'n instrument ook op bedrijfsniveau weinig waard is omdat het de praktijk totaal niet benaderd.
Nijhof
@Noorderling Gelukkig heeft bioboer 120%
Dat haalt het sectorgemiddelde gelukkig iets omhoog
familie pelle
@Noorderling
Quote:
. Kan eigen mais en tarwe wat op een ander nummer geteeld wordt, tegen de stal aan nog niet eens aanvinken als eigen voer.

Niet in de klw. Maar straks wel voor de 65 % eis
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
Door alle idiote regelgeving maken we hier de theorie kloppend aan de praktijk.

Je bedoelt dat we de praktijk proberen aan te passen aan de theorie! Wat dus nooit gaat lukken.
royale
@Nijhof en ik minimaal 2 cent meer melkgeld!
bio boer
@Ted6 meer eiwit oogst dan je veebehoefte is ga je over de 100% en verkoop wordt er niet afgetrokken volgens mij dus als je er voor kiest om zelf erwten en gras bijvoorbeeld tetelen en energie tekopen dan krijg je hoge percentage rond de 100% in mais zit ook nog altijd beetje eiwit dus zou je dan voor 100% nog iets meer eiwit moeten telen dan de veebehoefte is volgens de klw
dijkstra uit w
O
Nijhof
Linda Janssen:

(klik om te vergroten)

Linda, zou je alsjeblieft ook de melkveehouders willen helpen door de vakgroep melkveehouderij van de lto uit te leggen wat het verschil tussen soya en soyaschroot is?
Nijhof
@Nijhof En bij Rfc lopen er ook nog een paar die het niet willen snappen
+1
Elvis
@Nijhof blijf lekker verongelijkt zitten doen over soya die je niet nodig hebt. 80% is veevoer
Nijhof
@Elvis Schroot is veevoer. Dat houdt je over om de veganisten van voedsel te voorzien.
Jij denkt dat veevoer soyabonen zijn
Het gedeelte veevoer wat puur soyabonen zijn is heel beperkt
Maar daar willen alle groene kikkers in Amersfoort niets van weten. Anders klopt het sprookje niet!
+2
Elvis
@Nijhof schroot maakt de prijs van soya 80 % is reststroom. Beetje olie op je vreten
Nijhof
@Elvis En wat is er mis mee dat er betaald wordt voor afval uit de voedselindustrie?
Wil je het in de vergisten gooien ipv in de koe?
Of in de kip of het Knorretje?
Want dat mag wel!
Dus soyaschroot mag niet in de koe!!
Wel in al het andere wat je maar bedenken kunt.
Hoe krankzinnig kun je het bedenken
Elvis
@Nijhof dat zeg ik allemaal niet.
+1
bio boer
@Elvis je faciliteert wel als we het niet in diervoeder deden zou soya olie niet tebetalen zijn dus eigelijk help je zelf de Vega industrieën er mee 😅met Bierbortstel ook help je de bier industrie de gerst kost niks voor de brouwer
Nijhof
@bio boer Eigenlijk wel een nare gedachte dat ik het voedsel van Tjeerd de Groot goedkoper maak.
bio boer
@Nijhof kun je beter duure bierborstel kopen 😋
Nijhof
@bio boer Ik drink amper. En heb jarenlang bierbostel gevoerd maar nu gelukkig niet meer.
Traag eiwit en veel werk
Nu gewoon afval in de kv silo. Lekker droog en geen werk
bio boer
@Nijhof of je draait het om door tjeerd heb je goed veevoer 😉 want die faciliteert weer de veevoer industrie met soya producten te eten
Nijhof
@bio boer Dankzij de veganisten en de verwerkende industrie hebben wij de schroot
Boer in Canada of ander land heeft een gewas met een saldo
En alle groene kikkers hier die net als Wil en Hogenkamp van de boerderij die schreeuwen dat het oerwoud platgebrand wordt om onze soya te telen: jullie liegen en belazeren het publiek bewust
Lekker over de rug van een hardwerkende boer scoren is laf
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @bio boer:
of of je draait het om door tjeerd heb je goed veevoer want die faciliteert weer de veevoer industrie met soya producten te eten

Zou hij dat beseffen? 😁
+1
Nijhof
Wijze woorden
Melkveehouders denken een groen voetje te halen door hun soyasoap
Zullen we eerst de intensieve varkensboeren de bek omdraaien en daarna de intensieve melkveehouders!
Dan blijven we lekker over met de grondgebonden melkveehouders en gaan we gouden tijden tegemoet
Dit zal wel zo’n beetje de gedachte zijn van grote Frans
Op de grune Woche heeft hij er heel wat woorden aan vuil gemaakt.

(klik om te vergroten)

Nijhof
Voor melkveehouders op de zandgronden blijkt het bindend advies van de Commissie Grondgebondenheid grote gevolgen te hebben. Ook blijkt het opletten te zijn wanneer er grond van de buurman gebruikt wordt, want dit moet wel een actieve boer zijn. Voor de intensieve veehouder zijn de gevolgen nog groter. Hoe de agenda voor het uitrollen van het advies er uit gaat zien is nog niet bekend.

LTO belangenbehartiger van de boeren, ZLTO en de NZO (belangenbehartiger van de zuivelverwerking) zijn druk bezig met het inlichten van de achterban over het bindend advies grondgebondenheid. In de praktijk blijken nog weinig melkveehouders doorgerekend te hebben wat het voor hun bedrijf kan betekenen. Degene die dat wel gedaan hebben blijken lang niet altijd 65% van de eiwitbehoefte voor de veestapel van eigen grond te halen.

Zand een uitdaging
Een voorbeeld hierin is Jos Verstraten, voorzitter van de ZLTO, die aangeeft dat hij zelf 32% van de eiwitbehoefte van eigen land weet te halen. Hij is dan ook een melkveehouder die boert op de zandgrond. Een van de locaties waar het een uitdaging gaat worden om de 65% eiwit te behalen.

Mogelijkheden die genoemd worden om toch dit doel te kunnen halen zijn veldbonen en wie weet de teelt van sojabonen, wat een stip op de horizon inhoudt. Nog een middel om het doel te halen, mits 50% van het eiwit van eigen grond komt, is grond van de buurman inzetten. Dit onder het buurtcontract, dit mag echter alleen grond zijn van actieve landbouwers. Waarmee grond van gepensioneerde boeren en burgers afvalt en dat betekent voor een andere groep dat het doel een uitdaging wordt.

Korting melkgeld?
De grootste uitdaging ontstaat echter voor de intensieve veehouder. "Daar moeten we handen en voeten aan gaan geven", aldus Verstraten. Hij noemt ook nog het tijdspad. Daar moet nog naar gekeken gaan worden. Om de intensieve bedrijven de goede kant op te sturen wordt door ZLTO een korting op het melkgeld genoemd. Dit gebeurt dan via de leveringsvoorwaarden voor melk.

Navraag bij de NZO leert echter dat het nog te vroeg is om daar wat over te zeggen. Er wordt eerst naar de tussenstappen gekeken om het advies uit te kunnen voeren. Hoe de verder uitrol van de plannen er uit gaat zien is ook nog onbekend.

Ondertussen hebben biologische melkveehouders al aangegeven niet blij te zijn met de definitie. Vooral omdat ze geen kunstmest inzetten en daardoor niet kunnen voldoen aan de eiwiteis. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) moet het nog gaan doorrekenen, maar is wel blij met de stip op de horizon.
+1
pieta
@Nijhof Tekort aan eigen eiwit ligt niet aan zandgrond. Meestal ligt het aan het bouwplan in combinatie met weinig hectares tov aantal koeien.
+1
bio boer
@Nijhof denk toch dat de meeste bioboeren daar aan kunnen voldoen die telen vaak alleen gras met alleen gras heb je eiwit overschot lijkt mij of je moet er weer zo veel energie in stoppen dat er weer tekort ontstaat dan mag je best veel voeren voor je onder de 65% komt als je 30% mais voert + nog exstra kracht voer met soya dan wordt het meschien ander verhaal
Toekomst0
@bio boer afgelopen jaren valt het niet mee om veel eiwit van eigenland te halen. Zandgrond, zijn redelijk “extensief” maar hebben toch veel mais gekocht afgelopen jaren.
En de bio boeren moeten hier ook veel duur voer aan kopen.

We moeten gewoon naar de feiten kijken, mais heb je hier afgelopen jaren veeeel meer kg/ds af als gras, ookal had ik het liever anderesom.
jan.1
Quote Reactie van @Toekomst0:
afgelopen jaren valt het niet mee om veel eiwit van eigenland te halen. Zandgrond, zijn redelijk “extensief” maar hebben toch veel mais gekocht afgelopen jaren.En de bio boeren moeten hier ook veel duur voer aan kopen.We moeten gewoon naar de feiten kijken, mais heb je hier afgelopen jaren veeeel meer kg/ds af als gras, ookal had ik het liever anderesom.

Dus het is weer een maatregel die bedacht wordt achter het buro,en er wordt helemaal niet in de praktijk gekeken wat de gevolgen daarvan zijn.
Wel worden weer een paar 1000 boeren gezinnen het leven zuur gemaakt.
Nijhof
@jan.1 LTO en nzo waren opdrachtgever
Beiden hebben zich op voorhand verbonden aan de uitkomst van het rapport
Dat heet een blanco cheque weggeven
De commissie heeft fouten gemaakt
En nu zitten ze er mee in de maag
Stelletje sufferds
jan.1
Quote Reactie van @Nijhof:
LTO en nzo waren opdrachtgeverBeiden hebben zich op voorhand verbonden aan de uitkomst van het rapportDat heet een blanco cheque weggevenDe commissie heeft fouten gemaaktEn nu zitten ze er mee in de maagStelletje sufferds

Ik ben er niet bij geweest,kan er dus nix van zeggen.
Vaak moet je het verhaal van 2 kanten horen.
Nijhof
@jan.1 Staat allemaal in het rapport
puntertje
@Nijhof Als je een commissie instelt en vervolgens bij de uitkomsten de partijen wat aan cherry picking laat doen dan gaat het ook niet goed. Dat hebben de tijgervergaderaars namelijk tot nog toe altijd gedaan en zie waar we nu zijn beland.
Nijhof
@puntertje Lto en nzo toeteren over een sectordoel.
Welke sector? De hele melkveehouderij of het vleesvee ook maar er bij?
En die nare varkens vreten ook lomp veel soya.
Nijhof
@Nijhof Heeft de nmv de berekeningen al klaar?
Albert Altena
Beetje bio boeren op vruchtbare zeebodem is geen kunst ( totdat)
Nijhof
Even een stukje van een collega:

Een paar jaar terug kwam er een rapport van de commissie Grondgebondenheid. Een commissie die o.a. door NZO (lees Friesland Campina) in het leven werd geroepen. Uiteindelijk kwam deze commissie met het “bindend” advies dat ieder melkveebedrijf in 2025 65% van haar eiwitbehoefte van eigen land gewonnen moest worden. Een doorrekening wat dit financieel zou betekenen voor de leden melkveehouders bleef achterwege. Ook de gevolgen voor natuur en klimaat kwamen in dit rapport nauwelijks aan de orde.
Op verzoek van een groep bezorgde melkveehouders heeft ZLTO de gevolgen van voorgesteld beleid WEL doorgerekend. Wilt u het rapport van ZLTO over de gevolgen van 65% eiwit lezen, zie bijlage. De impact van voorgesteld beleid bleek, zo tonen berekeningen aan, dramatisch te zijn. Inkomstendervingen op jaarbasis van tienduizenden euro’s! En dit berekend alles op pachtbasis en niet op koop. Anders blijf je al helemaal nergens meer.

Natuurlijk had de commissie Grondgebondenheid deze berekeningen zelf moeten maken. Daar ze dit verzuimd hebben zegt veel over de kwaliteit van het rapport Grondgebondenheid, en over haar commissie. Immers de claim leggen “werken naar een concurrerende melkveehouderij”, en deze claim vervolgens niet met cijfers onderbouwen??……tja, komt niet erg professioneel over.

Geschrokken van o.a. het rapport van ZLTO hebben NZO en LTO bestuurders doen besluiten om er geen individuele opgave aan te verbinden maar een sectorale. Dus zo “bindend” was het advies van de commissie Grondgebondenheid toch ook weer niet.

Niet alleen op het thema “concurrerende melkveehouderij” slaat de commissie Grondgebondenheid de plank behoorlijk mis. Ook op het thema natuur/duurzaamheid. Uit alle gegevens blijkt namelijk dat het voeren van (te) veel gras ten koste gaat van een veel grotere uitstoot van o.a. methaan en ammoniak dan wanneer het rantsoen bestaat uit een mengsel van gras en mais. Kortom de ecologische footprint wordt bij het voeren van enkel gras/ kuilvoer behoorlijk groter. Ook hier besteed het rapport van ZLTO aandacht aan.

Wetenschappers als professor Rudy Rabbinge (lid commissie Remkes) , Dr. Martin Scholten (voormalig voorzitter WUR) en professor Aaltje Dijkhuizen zeggen eveneens iets soortgelijks.

65% eiwit van eigen land staat haaks op de klimaatdoelstellingen die in Parijs 2015 zijn afgesproken. Een intensivering van de melkveehouderij geeft immers meer ruimte voor echte natuur. Niet de velden met de monoculturen Engels raaigras, maar ruimte voor bossen, vennen en heide.

Veehouders met de laagste footprint worden door onze eigen coöperatie niet beloond maar gestraft. En het risico is levensgroot dat FrieslandCampina middels herverdeling ven melkgeld de individuele bedrijven meer en meer richting 65% eiwit “stuurt”. Dan zijn niet alleen boereninkomens maar ook het klimaat slachtoffer van dit beleid.

En dat is iets wat mij misschien nog wel het meeste stoort; dat FrieslandCampina de klimaatverandering zo weinig serieus neemt.
matt
@Nijhof wie heeft dit geschreven ?
pieta
@matt Volgens mij Peter Verberne.
matt
@pieta die ken ik wel.

Wetenschappers als professor Rudy Rabbinge (lid commissie Remkes) , Dr. Martin Scholten (voormalig voorzitter WUR) en professor Aaltje Dijkhuizen zeggen eveneens iets soortgelijks.

Precies haaks op de mening van professor @m uut m
Nijhof
@matt Je hebt: professor
En: verstrooide professor
m uut m
@matt
Aan de intensieve veehouderij wordt flink verdient. Daarom zeggen deze heren dit soort dingen. Waar moet je anders innoveren ?
Bij maximale weidegang spelen dit soort dingen niet.
matt
@m uut m het optimum licht ergens in het midden.
J Andringa
@Nijhof met het onderling vergelijken op basis van footprint roep je sowieso de ondergang van de sector op je af. Footprint is meer een leuk instrument voor ngo’s
Nijhof
@J Andringa Het is niet mijn ding om te laten hoe we het doen aan de hand van een kringspierwijzer
De echte milieugekkies beseffen terdege dat de winst in het buitenland te halen is
Er zijn landen zat te vinden die ons niveau van produceren never nooit niet gaan bereiken
pieta
@Nijhof Daar ben ik het mee eens. Wat ik wel raar vind is dat een koe minder broeikasgasemissies geeft met mais terwijl je juist mais in een vergister gooit voor datzelfde soort gas. Er zal toch wel een optimum in zitten.
spotmelker
Quote Reactie van @Nijhof:
dat FrieslandCampina de klimaatverandering zo weinig serieus neemt.

Dat zou een zegen zijn maar ik(als niet FC-lid) heb de indruk dat ze de klimaatmodelletjes helaas juist heel serieus nemen.
kanniewaarzijn
@Nijhof Dit hele verhaal is één grote preek voor eigen parochie (en gebaseerd op de Wageningse rekenmodelletjes). Niet serieus te nemen dus, net zomin als de figuren Rabbinge, Scholten en Dijkhuizen die duidelijk geen kaas van de materie hebben gegeten. Een universiteit die op deze manier aan de gang is, moet zich sowieso diep schamen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
176
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0