Watter systeem

Ben graag benieuwd naar de ervaringen van het Watter desinfectie systeem. Ze garanderen schoon drinkwater voor de koeien en dat zal ongetwijfeld. De bacteriën in de waterbak worden gedood en de biofilm verdwijnt. Maar ik ben benieuwd of het ook effecten heeft op de werking van de pens van de koe. Deze heeft ook bacteriën nodig om goed te kunnen werken en de koe gezond te houden. Ook op langere termijn. Zijn er collega's die zo'n systeem al meerdere jaren hebben draaien?

Deel dit topic

Reacties

+2
Sjaakiee
Hier half jaar proef gedraaid wel schoon water maar geen effect op produktie etc..
arjanvw
@Sjaakiee productie zou omhoog gaan en celgetal naar beneden.. Hebben jullie een rondpomp systeem of waterbakken met communicerende vaten?
+1
bio boer
@arjanvw communicerende vaten is sws bende om alle viezigheid van bak a naar bak b gaat en geen doorstroom snelheid
arjanvw
@bio boer Klopt idd, toch zou je dan met dit systeem schone bakken moeten krijgen. Ben alleen benieuwd wat het chloor doet op langere termijn bij de koeien. De GD en dierenarts kan hier weinig over zeggen.
Achso
@arjanvw DCAD Verandering. Daar moet je voorzichtig mee zijn
arjanvw
@Achso Wat betekend dat precies als ik vragen mag?
Achso
@arjanvw Volgens mij wordt er met Watter oa peroxide gebruikt. Dat is zeer sterk anti bacterieel. Maar in de pens van de koe huizen nogal wat bacterien
arjanvw
@Achso die zullen dan idd ook een flinke tik krijgen of doodgaan...
Achso
@arjanvw DCAD waarde wordt oa gebruikt bij droge koeien om Ca te mobiliseren. In de scheikundige berekening in simpele vorm: Na, K aan de ene kant, CL en S aan de andere kant. Dit moet een bepaalde waarde hebben, anders gedoe in de tent.
Ik heb zat ongelukken zien gebeuren in US en Oost Europe door dit niet te onderkennen
+1
ted9
@arjanvw Wat zou een teveel aan chloor doen denk je. Ik weet het wel je zal er niet beter van worden.
Edvof
@ted9 tussen chloor en chloor zitten grote verschillen. De chloorhexidine die ik gebruik, breekt af zodra het in contact komt met bacteriën. Het valt dan uiteen in zout en water. De componenten die het ook waren voor de electrolyze.
Ik start met een concentratie van 6000ppm in het waterreservoir van de water installatie. In de waterbak waaruit de koeien drinken meet ik 0 ppm. Maar ik heb wel een schone waterbak.
ted9
@Edvof Waterbak vervuiling komt volgens mij meer door voer wat bij koe nog aan de bel hangt na het eten.
Edvof
@ted9 het zit al in het waterreservoir van de waterinstallatie, daar komen geen voerresten
ted9
@Edvof Water van eigen bron?
Edvof
@ted9 klopt, helaas wel.
bio boer
@Edvof de vlotter bak is hier anders wel brandschoon komt geen aanslag in
Edvof

(klik om te vergroten)

De biofilm die ontstaat voordat wij chloorhexidine toevoegen.

(klik om te vergroten)

bio boer
@Edvof hier geen last van in de vlotter bak zit geen glade laag in de bak alleen wat viezigheid wat er in waait/valt
Achso
@Edvof ja, zout is NaCl...
+1
Sjaakiee
@arjanvw alleen rondpompsysteem
hans1980
@Sjaakiee wel effect op rekening courant
ted9
Dat je als boer in deze onzin gelooft. Gewoon leidingwater als dat niet goed is zou je zelf ook niet goed zijn of drink je alleen maar water uit de fles
+1
melkertje
Duur systeem voor een scheikunde trucje wat elke leerling nu gemiddeld krijgt in praktijkles. Zou op letten met de neven effecten van het chloor en chloorgas wat geproduceerd wordt. Weet niet of deze nu wel in de biocide lijst staat.enkele tijd geleden nog niet toen ik er voor benaderd ben.
Lijkt me meer op een systeem hoe pak je poen van een oen! water elektrolyse is niks gepatenteerd aan. Chloor kopen en bijvoegen is goedkoper, want dat creer je ook met elektrolyse maar niemand die het in zijn hoofd haalt om chloor toe te voegen of wel??
bio boer
@melkertje ja hoor bij de kippen zetten we regelmatig zwembad chloor op het water met een dosatron
ted9
@bio boer chloor kip?😁
melkertje
@bio boer Die hebben ook geen pens natuurlijk;)
arjanvw
@melkertje Klopt, heb ook twijfels bij de neveneffecten.. Staat nu wel bij het CTBG in de lijst.
Achso
@arjanvw heeft iemand eens onderzocht wat de peroxide op pens niveau doet?
arjanvw
@Achso daar kom ik niet achter. Watter opereert binnen de grenzen wat volgens het CTBG is toegelaten, maar dat zegt mij voor langere termijn niet zo veel. Daarom gooide ik hier een balletje op of er meer mensen er ervaring mee hebben.
Edvof
Wij hebben een broninstallatie die van waardeloos bronwater redelijk drinkwater maakt. (De buurman geadviseerd om op leidingwater te blijven) afijn, de installatie staat er werkt naar behoren. Afgezien van de biofilm die ontstaat in de waterbakken. (Communicerende vaten)
Om die reden opzoek gegaan naar een oplossing, ook het principe van het wattersysteem bekeken. Duur, maar had er wel vertrouwen in het principe. Uiteindelijk bedrijf gevonden die een soortgelijke installatie had staan en daar koop ik mijn chloorhexidine per 1000 liter.
Dit voeg ik toe aan het drinkwater en geeft een enorme reductie van de biofilm.
Ik kan bij de koeien geen verminderde water opname merken. Wel een betere weerstand en vruchtbaarheid.
Pietervannoord
Als je water niet stabiel is dan kun je met allerlei middelen de gevolgen blijven bestrijden. Zonder bacteriën leeft er niks. Zuurstof rijk en zuurstof arm hoort in balans te zijn in het dier. Bij de bek zuurstofrijk en de achterdeur zuurstofarm.
arjanvw
@Pietervannoord door de tyleen leiding ontstaat er bacteriegroei. En dat uit zich tot een biofilm/slijmlaag in de waterbakken waardoor je verhoogd kiemgetal en coli waardes krijgt in de bakken. Ook met leidingwater...
Huppel
Staat nog wel een tweedehandsje op melkweb

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0