Geen gras gevoerd op stal..

Begin me haast een beetje schuldig te voelen maar heb mijn koeien naast weiden gewoon kuil en mais gevoerd.heb het laatste gras prima kunnen kuilen,niet elke dag een berg nat gras hoeven halen.voergang mooi droog gehouden en de maaier+ladewagen heel gehouden.Maar als ik de berichten moet geloven toch geld laten liggen...

Deel dit topic

arnold

Reacties

+7
de hoef
Wat je doet mag je zelf weten,maar twijfelen is zinloos
+1
Twentsch Land
Waar de een juist goed aan doet doet de andere juiste fout aan.......eigen weg uitstippelen en bewandelen.
Bekkink
Welke berichten?
--Erik--
Nou nou Arnold. Volgens mij maakt je er een puinhoop van, .....koeien gevoerd met kuil en maïs, maaier en ladewagen heel gehouden. Gelukkig kun je het volgend jaar weer helemaal anders doen.
Melkweb
Koe is een gewoontedier. Dus als je maar hetzelfde kunt voeren hou je wellicht de andere kosten buiten de deur
wotan2
Hier in de buurt maaide er 1 steeds voor een dag of 3 gras af wat hij meteen daarna harkte. Met een pelikaanbak aan de voorlader duwde hij het gras bij elkaar tot de bak vol was, en zo reed hij het naar de stal. Hij heeft zo zijn koeien van half oktober tot vorige week, vers gras bijgevoerd.
sil
@wotan2 dan heeft ie of niet veel koeien of te veel tijd over als je voor deze methode kiest
wotan2
@sil tja.. als een dikke 100 niet veel is... ik weet niet hoe groot het aandeel gras in zijn rantsoen was, of dat alle koeien vers gras kregen.
friesboertje
@wotan2
Tja, waarom ook niet! Als je geen opraapwagen hebt, zo kan het ook.
van Ittersum
Tot twee weken geleden zag ik nog stalvoercombinaties rijden in de oostelijke deel van Friesland / westelijke deel van Drenthe. Maar ook gebieden dat je dacht : die had 4 weken eerder moeten stoppen.

De grondsoort bepaalde mede je keuzes hierin.
Elvis
Alles gemaaid en ingekuild eind oktober. Kuil zakte de helft in. 980 vem 210 eiwit 20% ds. Voer iedere dag 1/4 mee gaat best
Koeien boertje
@Elvis ik heb plofbalen.
900 kg stuk en amper 130.
K vond het monsteren geld verspilling maar ze zijn een maand groen gebleven van binnen.
Als het plastic er af gaat komt water mee.
Ik voer elke dag een halve door de mengwagen en eind januari zijn ze op.
Koeien zijn er gek op
Elvis
@Koeien boertje 3.72/4.86 ureum 24,wel wat hoog voer geen eiwit bij
+1
Erco
@Elvis hier ook zon kuil, moet nog bemonsterd worden overigens. gaat nu met veel gehakseld graszaadhooi naar de pinken. straks gaat er een klein beetje mee de voerwagen in voor de koeien. water pist eruit maar met toevoegingmiddel erbij is t me onwijs meegevallen, ruikt super. dat voor een drieuurskuil 😉
pieta
@Erco Wij hadden 975 vem, 75 gram suiker en 215 RE met een drogestof van 22%
+1
diekman
Vorige week met gras voeren gestopt van 24 naar 15 ureum ondanks 2.5 kg eiwitbrok per koe erbij voeren. Melk en eiwit ook gezakt.
ted9
@diekman koeien moet even schakelen natuurlijk. Maar valt je kuil niet mee?
diekman
@ted9 3snede wat verdroogd gras het paste goed bij het gras. Gelukkig komt de 1snede onder in de kuil al in zicht anders melk het niet best.scheelt nu net de hoogste fosfaatklasse
royale
@diekman ik voer geen vers gras meer in het seizoen doordat me dit te veel tijd kostte. Desondanks werkte het prima. Ik probeerde vaak om in de herfst een soepele overgang te maken van vers gras naar de meest natte graskuil. En daarna langzaam gedurende de winter over te stappen naar de andere drogere kuilen. Dit werkte altijd prima en ik had het idee dat de pens zich dan aanpaste aan minder penseiwit. Op dit moment voer ik 1e snede met redelijk veel suiker die 45% ds met een oktoberkuil met 20% ds. Met 10 kilo mais is het ureum gemiddeld 20-22 waarbij de oudmelkte koeien op 25 zitten. Dit melkt best goed! Ik wil wel meer mais voeren, maar dan moet ik uit de derogatie!
Scheep1
Nog tot nieuwjaar versgras voeren gaat nog mooi op de zandgrond. Koeien doen het er goed van. Gelukkig heb ik de percelen waar veel bomen rond staan kaal. Want blad is wel een dingetje
koeiboer
@Scheep1 bosgebied bij jullie of eikenbomen langs de snelweg?
diekman
@koeiboer langs bomen gelijk op de mesthoop gegooid. Vieze troep die eikenbladeren. Ik heb het idee dat de kalveren uit de dracht lensvertroebbeling krijgen van die zooi. Paar keer ervaren.
Scheep1
@koeiboer bospercelen. Gelukkig zijn we door t blad heen. Ook veel op de mesthoop gegooid.
harke
Ga je mechanisatie en arbeid maar eens rekenen met vers gras voeren.
Dan kom je erachter dat je voor de keutel naar het land rijd.
Bulten water naar huis slepen
+1
jan.1
Quote Reactie van @harke:
Ga je mechanisatie en arbeid maar eens rekenen met vers gras voeren.Dan kom je erachter dat je voor de keutel naar het land rijd.Bulten water naar huis slepen

Gaat erom wat je ermee verdiend toch?
+1
Albert Altena
@harke Leg maar eens boekhoudings naast elkaar.
diekman
@Albert Altena We leveren ppmelk. Dat valt dit jaar niet mee (door de droogte hier) om aan de voorwaarden te voldoen. Eiwit van eigen land en stikstofbodemoverschot zijn de pijnpunten. Met vers gras en veel weiden gaat het lukken.
harke
@Albert Altena dan ook mee rekenen wat je mechanisatie kost en arbeid.
want dat gebeurt in de praktijk niet.
en de maaier en opraper gaan ook wel eens kapot.
+1
Albert Altena
@harke Ik heb mijn hele leven gras opstal gevoerd met overdag naar buiten.
Alleen al het herfstgras ten volle benutten doet de mechanisatie kosten al verbleken.
pietjepuk
Quote Reactie van @Albert Altena:
doet de mechanisatie kosten al verbleken

Zit veel verschil tussen boeren de 1 heeft het nieuwste en duurste wat er te vinden is en presteert het nog om wekelijks bij de lmb te staan. De ander rijdt met afgeschreven spul waar hij netjes oppast.

Had laatst hier een discussie met @pieta die had het over 800 euro loonwerk kosten per ha. Ik kom met loonwerk, brandstof, onderhoud en afschrijvingen nog niet aan 800 euro per ha.
klant
@harke zijn er die vanaf 1 oktober schapen laten weiden, kun je beter tot half november stalvoeren, goedkoop eiwit kun je flink geld mee verdienen.
hoest
@klant als die schapen van je zelf zijn kun je er ook wel aan verdienen
Erco
@hoest schapen van anderen ook maar een halve euro per schaap per week wordt je ook niet rijk van 😉
hoest
@Erco ik vindt 50ct per kop per week nogal wat, hebben wij nooit gedaan. Als onze schapen bij anderen in het land komen krijgt diegene een rollade met de kerst en een dank je wel
Erco
@hoest verschil is dat jij schapen inschaart en ik laat inscharen 😉
grondlozeboer
@hoest ik breng ze een fles berenburg 😅
royale
@klant als het land dit toelaat!
Erco
@klant we zitten niet allemaal op de hoge droge zandgronden 😉
+1
Bekkink
@harke scheelde hier 150 kg eiwitmeel per dag. €34/ 100 kg. Ouwe frontmaaier en opraapwagen. Gehalten torenhoog. 4,94 3,94 gem in oktober. 28 l per koe.Kan wel uut
harke
@Bekkink hier nog nooit vers gras gevoerd.
gehalten 3,93 eiwit , 4,90 vet.
harke
@Bekkink je denkt dat het uit kan.
Toekomst0
@harke met hoeveel liter? Kv kosten erbij?
Hier 3 maanden versgras gevoerd met gemiddeld 5.2 cent voerkosten, nu 2cent erbij.
Bekkink
@harke ik heb nu ook geen herftskuil, dus de bex pakt ook voordelig uit. Geen loonwerk kosten om de kuil te maken...zeg het maar.. break even dus?
+1
wotan2
Ik zie er in ieder geval meer in, dan in dat mulchen van een paar jaar terug.
harke
@wotan2 je kan je november gras ook gewoon verkopen
cs-agrar
Helaas Arnold, dit haal je niet meer in...
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!