Extern salderen met veehouderijen ook in Fryslân mogelijk

Extern salderen met bedrijven met dier- of fosfaatrechten is ook in Fryslân mogelijk. Dat heeft het college van Gedeputeerde Staten besloten. Hierdoor kunnen bedrijven die willen uitbreiden buiten hun eigen bedrijf stikstofrechten verwerven. Ook is het mogelijk tijdelijk stikstofruimte van een ander bedrijf te gebruiken, het zogenaamde ‘verleasen’.

In oktober stelde het college een besluit over extern salderen en verleasen uit. Gedeputeerde Fokkinga: “Wy woene earst mear wissichheid foar PAS-melders en in wurkjend registraasjesysteem hawwe. By de behanneling fan de stikstofwet yn de Twadde Keamer die bliken dat de legalisaasje fan de PAS-melders garandearre wurdt. It stikstofregistraasje-systeem is op 5 desimber ll. yn it wurk set en der binne goede garânsjes foar it ekstern saldearjen fêststeld. Dêrtroch hawwe wy dit beslút no nimme kinnen.”

Om extern salderen met veehouderijen en verleasen mogelijk te maken worden de beleidsregels in- en extern salderen aangepast. De aangepaste beleidsregels treden op 19 december in werking. Bedrijven zonder dier- of fosfaatrechten konden vanaf 1 februari dit jaar al gebruik maken van extern salderen.

Extern salderen en verleasen
Voor uitbreiding van een veehouderijbedrijf, de aanleg van een weg of het starten van een andere activiteit die stikstof veroorzaakt is een natuurvergunning nodig. Het volledig openstellen van extern salderen en het toestaan van verleasen vergroot de mogelijkheden voor vergunningverlening en daarmee economische ontwikkeling. Bedrijven kunnen tot maximaal 70% van de stikstofruimte permanent overnemen van een bedrijf dat (deels) stopt. Dit betekent dat er van dat bedrijf 30% minder stikstof in de natuur neerkomt. Met de nieuwe beleidsregels is het ook mogelijk tijdelijk stikstofruimte van een bedrijf te leasen. Dit kan een oplossing zijn voor het uitvoeren van activiteiten die tijdelijk stikstof uitstoten. Denk aan het aanleggen van een weg of de bouw van woningen.

Waarborgen
Met name vanuit de landbouwsector zijn eerder zorgen geuit over ongewenste gevolgen die extern salderen met veehouderijen en verleasen mogelijk hebben. Daarom zijn er afspraken gemaakt over het treffen van waarborgen om eventuele ongewenste gevolgen te voorkomen. Zo vraagt de provincie initiatiefnemers extern salderen te melden en monitort de provincie maandelijks. Er wordt gehandhaafd op o.a. illegaal gebruik van locaties na extern salderen. Ook stimuleert de provincie herontwikkeling om leegstand en verloedering van gebouwen en locaties na extern salderen te voorkomen. De openstelling van extern salderen en verleasen is eerst voor de duur van een jaar. Er wordt geëvalueerd voordat besloten wordt over voortzetting.

Friese aanpak
Fryslân werkt aan een stikstofaanpak samen met Friese sectorpartijen uit de landbouw, natuur, bouw, mobiliteit, industrie en medeoverheden. De Friese stikstofaanpak is een gebiedsgerichte aanpak. Maatregelen moeten leiden tot herstel van de Friese natuur en structurele verlaging stikstofneerslag. Tegelijkertijd moet het nieuwe economische en maatschappelijke activiteiten mogelijk maken.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Het is me nog niet duidelijk of Friese boeren ook ammoniakrechten kunnen kopen of leasen naar of uit andere provincies?.
hoest
@Grasbaal
Zou toch eigenlijk van de zotte zijn, bij ons zijn de alde feanen de beperking, als ik dan de rechten van een boer in Limburg over neem kunnen die arme plantjes in de alde feanen opeens wel extra N aan 🙈
+1
Spuit11
@hoest Hou jij eens even snel op met normaal nadenken
hoest
@Spuit11 yahooo ik hoef niet meer na te denken. 🥳🥳🥳🥳🥳🥳
marcsterreborn
@hoest je hebt gelijk. Die optie moet geschrapt worden
+1
cornelissen
Quote Reactie van @hoest:
Zou toch eigenlijk van de zotte zijn, bij ons zijn de alde feanen de beperking, als ik dan de rechten van een boer in Limburg over neem kunnen die arme plantjes in de alde feanen opeens wel extra N aan

Ik neem aan , dat je een ammoniakberekening moet overleggen voor de alde feanen voor een aangepaste nb vergunning en dan zal blijken ,dat je met rechten uit limburg niets kunt.
hoest
@cornelissen lijkt mij ook, maar ja ik geloof niet dat vadertje staat nog iets bedenken kan dat mij zou verbazen
verbi
Extern salderen is nu op veel plaatsen toegestaan maar wordt er ook echt verhandeld en tussen wie,industrie of landbouw en wat doen de prijzen dan. Ik heb het idee dat er helemaal niks verhandeld wordt of zie ik dat verkeerd.
Noorderling
@verbi
Sleutelprovincies zitten nog op slot, worden transacties voor industrie bijna onmogelijk.
ted9
Hoeveel kg stikstof is eigenlijk die 2 mol per ha waar ze het steeds over hebben.
cornelissen
@ted9 Dan zul je toch een aerius berekening moeten maken, want afstand en ook windrichting e.d ,daar draait het om . Maar dat zit in het programma. Maar ik denk zo ,dat je voor een gemiddeld melkveebedrijf ca 1.5 a 2 km uit het stikstofgevoelig gebied moet zitten om rond de 2 mol uit te komen .Maar dat is een gokje , ik heb geen berekening gemaakt voor een natura 2000 gebied met 2 mol . Ik zelf zit op 800 meter en kwam uit op 13,5 mol bij 160 melkkoeien met passende bijbehorend jongvee. en een enigszins emissiearme vloer ( 8.5 kg), maar dat was met het oude aerius tot midden 2015. Of het nu anders is weet ik niet.
Maar het programma staat wel op internet, dus kun je vanavond wat proberen
crisis
Quote Reactie van @cornelissen:
Ik zelf zit op 800 meter en kwam uit op 13,5 mol

Wanneer er nog een ander(e) N2000 gebied(en) binnen de 10 km zit, dien je de depositie op dit andere gebied te middelen met deze depositie. Op dit gemiddelde wordt bepaald of je mee mag doen aan de gerichte opkoopregeling.
ted9
@cornelissen oke bedankt. Ik wil graag nog een leuke avond hebben.
demelkboer
@ted9 het is een brekend gemiddelde en dus niet de max depositie van een bedrijf op een gebeid of een hexagoon. het hang nog al af van je situatie.

Ik zit bijv op 550 metervan een N2000 met 3479 Kg N vergund. dit leidt tot een max depositie op het dichtstbijzijnde stikstof gevoelige habitat(46 mol).

In de ammoniak aankoopcalculator kom ik net op 2,1 mol dus net piek belaster.

aankoopcalculator.aerius.nl/

hier je vergunning uit aerius invoeren en dan gaat de rest avn zelf
Grasbaal
Boeren kunnen stikstofrechten verhandelen: ook aan partijen van buiten de provincie. Daar zit het risico, zegt Statenlid van de ChristenUnie, Wiebo de Vries. "Als ze één keer zijn verkocht aan een partij buiten de provincie, dan zijn we ze hier kwijt. Dus stel dat Schiphol wil uitbreiden, dan kopen ze stikstofrechten in, bijvoorbeeld in Fryslân. Willen wij hier dan bijvoorbeeld een vierbaansweg aanleggen, dan hebben we een probleem."

Meer: omropfryslan.nl/nieuws/…
J Andringa
@Grasbaal Bij de reactie van CU en CDA komen de woorden die
Annabel Nanninga recentelijk sprak over FVD gedoe, in me naar boven: Too little too late.

Hun terechte vraagstukken over het risico rondom extern salderen waarmee NOx voor NH3 ingewisseld kan worden over heel Nederland hadden ze eerder mee moeten komen. nu is het te laat
sorry
@J Andringa wat zou je willen...verplicht verkopen aan de provincie?
+1
J Andringa
@sorry Het allerliefst zou ik willen dat er geen uitruil is tussen NOx en NH3
En anders in plaats van verkoop: leas. Zodat de stikstof voor de landbouw blijft
+2
cornelissen
@J Andringa Men had daar ook op in kunnen ( moeten) zetten, waren de pas mensen voor een krats klaar i.p.v. dat we er nou door gegijzeld worden en de pas melders straks een vergunning met extra voorwaarden krijgen, wat overigens ook allemaal moet gebeuren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN