Boeren zijn boos, maar op de verkeerde

Boze boeren hebben nu al enkele dagen op rij her en der in het land distributiecentra van supermarkten geblokkeerd. Ze zijn maandagochtend zelfs bij het woonhuis van Jumbo-baas Frits van Eerd in het Noord-Brabantse Heeswijk-Dinther langs geweest. Boeren vinden dat zij worden uitgeknepen door de supers en willen meer geld. Het boereninkomen blijft inderdaad al jaren achter, maar de grootgrutters zijn daar niet de oorzaak van.

Dat veel boeren het water aan de lippen staat, is goed te begrijpen. Het inkomen van boeren stijgt sinds het begin van deze eeuw nauwelijks, rekening houdend met het prijspeil daalt het relatieve inkomen zelfs. Ongeveer een derde van de boeren valt onder de lage inkomensgrens, dus komt niet boven €26.500 per jaar. Vooral in de veeteelt is sappelen. Komende donderdag komt de Wageningen Universiteit met de inkomensraming over 2020 en die zal daar niet veel van afwijken.

De bijdrage die Nederlandse supermarkten kunnen leveren is echter gering. Zo’n 80% van de producten die worden geproduceerd door onze land- en tuinbouw zijn bestemd voor de export. Bij melkveehouders is dat zelfs nog meer. Dus een vijfde heeft de bestemming Nederland en daarvan gaat nog een aanzienlijk deel niet naar de supermarkt, maar naar de verwerkende industrie zoals ijsmakers. Een kleiner deel wordt aan de man gebracht via de horeca. Supermarkten hebben al aangegeven graag met boeren in gesprek te willen over hun verdienmodel, maar dat zij daar de verwerkende industrie, horeca en het ministerie van Landbouw bij willen betrekken.

Deel dit topic Opnieuw boerenacties, distributiecentrum Jumbo Breda geblokkeerd (rtlnieuws.nl)

Zeker honderd trekkers blokkeren het distributiecentrum van Jumbo in Breda. Dat zegt een van de boeren die deelneemt aan de actie.

 Boeren zijn boos, maar op de verkeerde (telegraaf.nl)

Het boosheid van de boeren komt door het niet nakomen van een ultimatum door supermarkten. De activistische boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) presenteerde 17 november het keurmerk FarmerFriendly. V

 Kamer: begrip voor boerenprotest, niet voor actiemethode (boerderij.nl)

Dat boeren en tuinders perspectief moeten hebben op een eerlijk aandeel in de keten is onbetwist.

 ‘Boeren breken beloften’: Albert Heijn wil na blokkades (ook in Zwolle en Raalte) toch niet met ze praten (destentor.nl)

Eerder liet Albert Heijn nog weten wel in gesprek te willen met de actievoerende boeren. Dat gesprek had voor de kerst moeten plaatsvinden, maar daar ziet de supermarktketen nu van af, omdat de boeren de acties niet beëindigen terwijl ze dat wel hadden toegezegd. Albert Heijn denkt overigens dat de boeren die voor de poort staan geen boeren zijn met wie de supermarkt samenwerkt. Voedselvoorziening in gevaar ,,Wij richten ons op de constructieve samenwerking met de vaste groep Nederlandse boeren en telers met wie wij veelal decennialang samenwerken. De acties die de protesterende boeren houden belemmeren de bevoorrading van de winkels en de bezorging van online bestelde boodschappen, schaden de belangen van consumenten en brengen de voedselvoorziening in gevaar. Dat is onacceptabel, zeker in deze tijd”, schrijft de supermarkt in een verklaring op de website.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+4
ted9
Goh dit loop ik al drie dagen te vertellen alleen zijn er wat doof en totaal dol van zelfmedelijden.
+1
Melkboer16
Vooropgesteld wij willen ook graag een hogere prijs!
Maar ik vraag me werkelijk af waar de bezetters van de DC de tijd vandaan halen om de boel te blokkeren! En allemaal een grote trekker mee, wie voert dan de koeien met welke trekker!?
Zag er nog eentje in beeld met 2 robots aan het werk die vertelde heel netjes dat de opbrengstprijs te laag was!
Tja robotmelken is nou eenmaal duur en toch gaan ze tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank!
+3
Hans van Bergen
@Melkboer16 Hoe simpel ben jij eigenlijk? Wie verkoopt die ijs ook weer? En die friet? Wie probeert de boeren na te trappen door de producten die niet via de horeca afgezet worden voor niks te kopen en duur te verkopen in d ewinkel? Omdat jij zon bange pisbak bent die geen actie durft te voeren geeft jouw geen enkel recht om te kotsen op collega;s die dat WEL doen. Weet jij daarnaast wel wat een big, varkensvlees of piepers kosten? Nee dat dacht ik al
Melkboer16
@Hans van Bergen kijk een big bracht dit voorjaar drie keer zoveel op als nu?!
Welke prijs wil je nu aanhouden?!
Ik wil ook graag een melkprijs van 0,40€ dan heb ik een topinkomen met miljoen liter melk! Als er geen Corona was geweest dan was de melkprijs ook 0,40€ geweest maar dat is nu eenmaal zo.
Bij ons wordt de melk gewoon opgehaald en uitbetaald dat moet je eens afzetten tegen een horeca eigenaar die al maanden dicht zit. Ook worden er velen werkloos en gaan dan naar 70% van hun laatst verdiende loon!
Als die trekkers dan allemaal lease zijn dan hebben ze een veel te grote geleasd want een normaal melkveebedrijfje heeft aan een tractor van 100 pk meer als genoeg.
pieta
Quote Reactie van @Melkboer16:
Ook worden er velen werkloos en gaan dan naar 70% van hun laatst verdiende loon

Dat zitten wij ook en wellicht nog lager.
pieta
Quote Reactie van @Melkboer16:
want een normaal melkveebedrijfje heeft aan een tractor van 100 pk meer als genoeg

Wij hebben er toch meer als 1.
Melkboer16
@pieta ik heb er ook nog een kleintje bij!
Maar jij bent tussenbeide nog 2 keer verhuisd in je carrière toch?
Wij hebben ook dezelfde melkprijs en als ik kijk waar we 35 jaar geleden stonden en nu dan is er toch ergens geld verdiend en we verdienen nog steeds!
We hebben intussen 3 keer zoveel melk als 20 jaar geleden en ons pensioen is meer als verdrievoudigd!
Moet wel toegeven dat we harder moeten werken als onze ouders en waarschijnlijk langer als we een opvolger hebben.
En onze hypotheek is vele malen hoger maar het geld is gewoon gratis.
+1
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
We hebben intussen 3 keer zoveel melk als 20 jaar geleden en ons pensioen is meer als verdrievoudigd!Moet wel toegeven dat we harder moeten werken als onze ouders en waarschijnlijk langer als we een opvolger hebben.En onze hypotheek is vele malen hoger maar het geld is gewoon gratis.

Triest dat je zoveel moet melken voor de kost en harder moet werken dan je ouders. Triest dat je hypotheek vele malen hoger is door de mogelijkheid van gratis geld.
Ik ben niks jaloers op je. Nu heb je geluk dat ik ook niet jaloers ben aangelegd😃
Trouwens mijn pensioen is denk ik de laatste 35 jaar ook wel 3 voudig verdubbeld ook al melk ik al bijna 14 jaar niet meer. Dat heet gewoon waardestijging. Daar hoef je niks voor te doen dan alleen maar te bezitten. Maar het kan ook weer dalen .
ted9
@George Zou het niet zo zijn dat er gewoon teveel boeren door boeren om boer te zijn. Terwijl de resultaten niet goed zijn immers tussen goeie mais en slechte mais zit ook een heel verschil. Waarom hebben een hoop hun gekregen fosfaat niet verkocht toen die op 275 euro ? Als het toch zo slecht gaat.
George
Quote Reactie van @ted9:
Zou het niet zo zijn dat er gewoon teveel boeren door boeren om boer te zijn. Terwijl de resultaten niet goed zijn

Ik zie er ook alleen maar afvallen , er zijn er al velen gestopt. Meeste kwamen nog goed tot redelijk weg.
weurding
@ted9 als een hoop het toen verkochten was ie geen 275 gebleven......😏
arjanvw
@Melkboer16 Beetje omgekeerde wereld. Het gaat om de waarde van het product. Doordat je gegroeid bent kan je nog een inkomen halen uit je bedrijf, niet omdat de prijs voor het product meegegaan is met de kosten. Je kunt niet eindeloos blijven groeien om de kosten (die blijven stijgen) te blijven verdunnen. Bovendien is geld niet gratis, je zal het ook terug moeten betalen maar dat 'vergeten' we maar even.. Als je een medewerker of directeur van een bedrijf vraagt of ze genoegen nemen met hetzelfde uurloon als 35 jaar terug dan bedanken ze daarvoor...
pieta
Quote Reactie van @Melkboer16:
het geld is gewoon gratis

Dat geeft me eigenlijk de meeste zorg. Gratis geld kan eigenlijk niet.
Melkboer16
@pieta dat klopt maar de inflatie gaat gewoon door!
Ik ben het met de demonstranten eens dat de melkprijs veel te laag is maar weer met die grote trekker de weg op gaan vind ik onverstandig.
De groei van onze bedrijven gaat gewoon door en wordt ergens van betaald.
pieta
Quote Reactie van @Melkboer16:
groei van onze bedrijven gaat gewoon door en wordt ergens van betaald

Je zou toch denken dat het ergens vast gaat lopen met het geld. Weinig mensen gaan kiezen voor gewoon geld op de bank, beleggen wil ook niet iedereen aan. Geld gaat vervolgens in vastgoed als huizen en grond. Beide zijn eigenlijk heel duur maar toch vooral de huizenprijzen. Blijvende groei in omvang van bedrijven zie ik voorlopig niet stoppen overigens.
gezienus
@Melkboer16 groei wordt betaald door een grotere hypotheek dat mogelijk wordt door stijging van
De grondprijs
Bartlehiemboer
@gezienus Bij mijn weten zijn de banken dit jaar op een ander systeem over gegaan. Ze kijken nu meer naar je opbrengst en niet zo zeer meer naar de grond..
+1
weurding
@Melkboer16 moet iedereen toch zelf weten? Meeste auto's hebben aan 75 pk ook genoeg om 120km te halen maar vele burgers hebben meer pk's onder de kap van de auto dan een boer in de trekker
+2
matt
@weurding mijn auto heeft ook meer pk onder de kap,dan mijn 4 trekkers samen.

Totaal overbodig natuurlijk is het leuk ja
Mag je als boer nog iets hebben,eigenlijk?
+1
pieta
@matt Jazeker: armoede. 😁
+2
matt
@pieta ja dat word je nog net gegund 😀)
+1
George
@matt
BMW ///M POWER!
weurding
@matt dat bedoel ik ook, zolang men zich hier druk maakt om het bezit van een ander kunnen we net zo goed in een commune gaan werken
+1
achterhoeker2
@Hans van Bergen En daar gaat onze zelfverklaarde fokkerijspecialist weer over in schelden...
Melkboer16
@achterhoeker2 dat viel mij ook al op, had ie gedronken of is ie altijd zo.
Ik zal z’n stukjes de volgende keer toch anders lezen.
verbi
@Melkboer16 Actie is niet georganiseerd door FDF of wie dan ook is iets spontaans. En koeien voeren laten we al 10 jaar door de loonwerker doen. Overgens ik was ook niet bij de actie aanwezig. Tractors is grotendeels lease. Zo weer effe bijgepraat.
cs-agrar
Quote Reactie van @verbi:
Tractors is grotendeels lease.

ook lease moet betaald worden..
+1
Weidezicht
@Melkboer16 vrachtwagen is ook duurder dan paard en wagen. Nondeju, toch zie je bij transporteurs steeds meer vrachtauto,s en steeds minder paarden...
Melkboer16
@Weidezicht vracht vervoeren is ook centenwerk. Er is op dit moment gewoon ff teveel maar dat het nou slecht is??
De droogte en de daardoor hoge ruwvoerprijzen bracht meer schade als de Corona.
En tja ook de fosfaatrechten zijn nog goed geprijsd.
+2
avondrood
@Melkboer16 meneer de melkboer16. Lekker oordelen over de boer met de melkrobots. Voor je gaat reageren, weet jij uberhaupt wel wat de reden is dat deze man een robot heeft. Misschien niet uit weelde maar misschien wel uit gezondheidsredenen. Je kunt zo'n iemand flink voor de kop stoten.
HansBa
De verwerkende industrie is frc zelf, de horeca is en blijft dicht en het ministerie van LNV komt alleen met kostprijs verhogende maatregelen. Producten af boer verdienen de supers het meest aan dus ze staan echt wel aan het juiste adres. Of deze maand het juiste tijdstip hiervoor is is een tweede.
BertK
Stopperspraat.
+1
weurding
@BertK nou nee, melk ook niet meer maar er moet wat aan gedaan worden, er is gewoon een razzia aan de gang, wil 40 45 er niet bijhalen maar soms....
Bartlehiemboer
Albert Heijn denkt overigens dat de boeren die voor de poort staan geen boeren zijn met wie de supermarkt samenwerkt......

Tja, het is nogal een eind rijden voor de boeren vanuit het buitenland
+1
hookwood
@Bartlehiemboer Aware AH boeren zitten toch niet in het buitenland?
Koeien boertje
@hookwood die pochen zo hier dat die niks te klagen hebben 😅
Bartlehiemboer
@hookwood even bij de tijd blijven waarom boeren boos zijn...
+1
diekman
Nog even doorgaan dan zijn we er.
+1
huske
@diekman dat we ipv 80 procent 90 procent mogen exporten omdat die supers geen zin hebben in handel doen met Nederlandse producenten.

Juist samenwerken met de supers brengt ons verder dan dit geblokeer. Ze handelen binnen de kaders van de wet. Om nu een meerprijs te gaan betalen voor Nederlandse producten binnen de huidige wetgeving is liefdadigheidswerk.
+1
HansBa
@huske melk leveren voor 35 cent wat hun verkopen voor 1,35 is liefdadigheid werk. Beter is helemaal niet meer samen werken , laat frc zelf maar winkels op starten , komen panden genoeg leeg komend jaar..
huske
@HansBa dat mogen hun niet dan? Retail heeft een gek gevonden die dat wil betalen, wat is daar verboden aan. Je moet bij de verwerker zijn die het dus voor een aalmoes weg geeft.
+2
diekman
@huske Dan heb je de onderhandelingen niet goed gevolgt. Het gaat niet alleen om de prijs. Het gaat vooral om goedkope zonder extra eisen en voorwaarden geproduceerd voedsel uit het buitenland. Terwijl de Nederlandse boer steeds meer kostprijs verhogende maatregelen treft.
huske
@diekman hoeveel eisen zijn er opgelegd vanuit de retail?
Komen meer eisen van overheid, ngo,s en je eigen verwerker, daar moet je wezen.
+3
SL77
Deze boeren zijn wel op de juiste plek bij de grootgrutters.
De rijke families zijn weer extreem rijker geworden het afgelopen jaar. Maar als je al veel geld hebt dan is geld niet meer belangrijk. Dan gaat het om macht. Anderen zwakker maken. Bij de grootgrutters gaat dit om de boeren (leveranciers), personeel, transportbedrijven en ook consumenten. Die worden allemaal uitgebuit.

Het goede voedsel met extra eisen willen ze graag hebben in het buitenland en hier moeten we het doen met het goedkopere voedsel uit het buitenland.
avondrood
@SL77 He eh gelukkig een mooie opsomming van de invloed van de grootgrutters. Macht krijgen en zo markt bespelen dat je concurrentie uitspeeld. Als dit gaande is dan een stem hebben waar veel produkten aan moet voldoen. Laat de producent kosten maken met die gedachte het produkt te kunnen verkopen waar men om vraagt. Helaas wat we zien en merken gaat dit niet op voor de producent. Ze hebben ons niet nodig en kijken naar het buitenland en halen het daar. Keurmerken heel leuk maar daar hebben de grutter schijt aan. Als ze maar verkopen. Wat een wereld helaas.
+1
oubi
Vanaf 1 april 2015 wilden we meer zuivel produceren voor een hogere prijs; de wereldmarkt lag aan onze voeten. Laten we die droom ver achter ons laten en beseffen dat we misschien beter af zijn door minder te produceren. En dit collegiaal in heer Europa; de grootgrutters moeten het gevoel krijgen dat er schaarste komt. Net als dit bij de varkens was een half jaar lang; die konden toch weer prijzen aantikken die we dachten nooit weer te krijgen.
Maar ja, collegiaal worden.....................
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden boeren en telegraaf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!