Video: ‘We wisten precies wat we wilden in een robot’

Maarten en Marjolein melken in Dwingeloo ongeveer 65 melkkoeien op 40 hectare grond met volledige beweiding. Vader Jan doet het landwerk. Daarnaast runnen de veehouders zorgboerderij Klein Rosinkhof.

Deel dit topic

Reacties

+1
ntd79
Mooi, alleen begrijp ik niet echt waarom je zo graag onder die koe wilt als ie in de melkbox staat, dan heb ik liever een behandelputje in de selectieruimte. De robot laten bellen als de koe op dat moment in de melkbox staat zodat je kunt controleren, behandelen word je toch ook flauw van, en vaarsjes die de eerste keer trappen ga ik persoonlijk niet met mijn armen door die stangen liggen graaien. Voor de rest ziet er mooi uit, ga je jaren plezier van hebben.
+1
Mh12
@ntd79
Je moet een vaars in
Tussen de achterpoten. In 3 jr nog nooit een trap naar achter gehad. Dus gaat best.
Je gaat toch niet de robot laten bellen als er een bepaalde koe in staat die je hebben moet. Die behandeling kan ook wel als je je rondje doet. Dan jaag je hem er gewoon in.......... de robot mag hier alleen bellen als hij zichzelf dicht zet. De rest krijg ik wel stille melding van, en die kan je dan later teruglezen
Ik doe alles bij de koeien in de robot. Je kan bij monobox overal goed bij. En je bent goed beschermt omdat je tussen achterpoten door werkt. Ook die keer dat ik in nek spuiten moet bij een uierontsteking doe ik dat in de robot. Ik kan niet zeggen dat koeien daarna minder vaak komen..... Tis vaak maar 1 of 2x.
+1
ntd79
@Mh12 ik praat alleen uit eigen ervaring, nu na 48 vaarzen door de robot te hebben gehad, zie ik nog steeds de noodzaak niet om met de hand aan te sluiten. Maar het is ook het systeem waar je aan gaat wennen, anders hoefde er maar een merk te zijn. Ik vind persoonlijk een selectieruimte met goede behandelvoorzieningen mooi werken, vooral als de koppel wat groter is en je er graag twee of meer even wilt checken dan hoef je niet te wachten bij de robot waar je deze koeien op melkt.
grös
@ntd79
Ik ken deze robots niet, alleen van verhalen...
Bij de Lely A2 is handmatig aansluiten noodzakelijk, want na 3x zoeken gooit ie de nieuwe vaars er gewoon uit, dat functioneert niet, bij de a4 A5 schijnt het niet nodig te zijn, maar goed ik heb er nooit mee gemolken dus ook maar van horen zeggen.
pieta
Quote Reactie van @grös:
bij de a4

Ook bij de A4 gaat het niet vanzelf. Kan ik uit ervaring zeggen. Vaarzen aanmelken en niet handmatig aan kunnen sluiten in het algemeen is nadeel vd robot in mijn beleving.
pietjepuk
@pieta blauw jonge. 🤣🤣
pieta
@pietjepuk Ik hoor dat die nieuwe het goed doen. Ik heb hier laatst de nieuwe uitbater van Lely Venray op bezoek gehad en hem netjes gemeld dat het niet hebben van handmatig aansluiten hier als een zeer ernstig nadeel ervaren wordt.
grös
@Mh12
Ik doe bijna alle behandelingen in de robot, heb ook geen vastzethek, alleen een bolus ingeven niet, maar dat moet normaalgesproken ook niet hoeven. Dat ze niet weer komen heb ik hier ook niet meegemaakt, alleen die enkele keer dat ik het achterhek vastgezet had en de vaars er dus niet uit kon en 10x een schok kreeg 😅
grös
Zelfs uierbranden in de robt.
ntd79
@grös dat is het ook, je past je aan aan het systeem. Wij hadden de ruimte voor een behoorlijke selectieruimte en dat kost een paar knaken dus maak je er gebruik van. Na een tijdje heb je een eigen manier van werken die wat jou het beste past in je dag routine. Ik heb nooit een typische gea opstelling gezien, en verbaas me alleen over de putten. Bij laval waren ze ook voorstander van een verdiepte robotruimte, maar daar zag ik de praktische voordelen van handmatig niet. Je moet idd door de achterpoten als je veilig wilt, en dat is bij lely a5 geen optie.
The Hurminator
@Mh12 wij doen het precies zo en zijn erg blij met de putjes.... handaansluiten moet je zo min mogelijk willen maar wel mooi dat de optie er op zit voor bijv een vaars met zucht onder de buik of een oude koe die de eerste week na het kalven het uier wat te groot heeft 😉
Mh12
@The Hurminator klopt. Het had hier praktischer geweest om er 1 met en 1 zonder put. Ik behandel alles in 1 robot. Andere eigenlijk nooit. Alleen met tepelvoering vervangen is het handig.
Hier ook vooral bij vaarzen met zucht onder de buik dat je ze wel eens paar dagen moet helpen. Dat is het nadeel dat de camera wat verder van de tepelbekers af staat. Meestal is dat met dag of 3 wel weg. En dan heb je idd niks meer aan het putje. Ook heb je het lang niet bij iedere vaars nodig.
grös
@Mh12
Ik heb een put van 20cm diep, maar ook dat is al best handig met slangencontrole e.d.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0