Legalisering PAS -bedrijven

Veel nadruk bij politiek en Lto op de wettelijke toezegging tot mogelijke legalisering PAS-bedrijven en andere. Begrijpelijk in deze moeilijke roerige tijden. Over het hoe en wanneer zwijgt men. Herverdeling van bestaande ruimte, inclusief forse krimp tbv natuur , is de enige optie. Eerste stappen zijn gebiedsanalyses die inzicht geven in de stikstofopgave . Dus inzicht in hoeveel men tekort komt. Allemaal alvast een fijn 2021 e.v. gewenst!

Deel dit topic

Reacties

+1
Boerbakje
Ja mensen alle clubjes die nu nog overleggen praten niet over of er wel of niet gesloopt moet worden. Maar hoe het perspectief gesloopt moet worden.
Bah wat een vertoning.
Boerbakje
Ik heb het al vaker gezegd Jesse en Tjeerd krijgen gewoon gelijk. Wie nu nog namens boeren overlegd is medeplichtig.
demelkboer
Wat wordt er gelegaliseerd. Vergund of feitelijke situatie( op 2 juli 2015 of 2020)

Dooie mus vrees ik
+1
Bartlehiemboer
@demelkboer Wij kregen hier bericht van provincie om vergunning om te zetten in omgevingsvergunning. Met een berekening aerius. Ben er niet op in gegaan. Lijkt me ook helemaal niet rechtsgeldig en kost weer veel geld. We wachten het maar af maar ik verwacht toch wel dat we de kosten vergoed krijgen. Heb al een nare ervaring met MOB wat ook veel geld heeft gekost en uiteindelijk moet alles weer opnieuw en weet je nog niets.
bio boer
@Bartlehiemboer ben al 2 jaar met stal bouw bezig al 15.000 euro kwijt aan de specialisten heb nog niet eens vergunings aanvraag kunnen in dienen bouwblok moet eerst nog groter 🙈
pietjepuk
@bio boer Hier van Rvo ook een brief dat ik mij pas melding om kan zetten in een vergunning. Heb na de melding een gewone NB vergunning aangevraagd en gekregen. Dus ze blijven maar lekker post sturen over die pas melding.
Bartlehiemboer
@bio boer Ik geef het je te doen
robotboertje
@bio boer Zijn hier nu sinds 2016 aan de gang voor uitbreiding van de stal. Afgelopen week de NB gekregen (in eerste instantie had MOB aangevochten, 2e termijn 6wk niet). Wel 80.000,- lichter inmiddels. Daar zit de bouwvergunning dan bij en en gemeente heeft zijn fooi aan leges ook al gehad...
casev
@robotboertje 80.000 euro verder..... jij typt het alsof het de normaalste zaak van de wereld is, maar ik vind het toch tamelijk bizar! Gewoon een grof schandaal dat bepaalde lieden eerlijke ondernemers zo op kosten weten te jagen.
Zelf ben ik nu 3 jaar bezig met een bouwblok+vergunning, 12.000 verder aan "lucht" en heb verder nog niks. Zeeeer trage communicatie met de gemeente, en nu bij het 2e adviesbureau waar men ook erg goed is in facturen sturen..... Maar als ik jou zo hoor mag ik totaal niet klagen..
Twentsch Land
Van die 12000,- Hoeveel is daarvan voor bouwblok en hoeveel voor vergunning ?@casev
jent
@bio boer hier bestaande stal verlengen - dus alleen boxen roosters voerpad). Vergunning is binnen😅 maar advies en leges 50k verder......🤮 ook hier was bouwblok grootste struikelpost

Zo zie je maar spantjesprutsen wordt duur aan advies..
HansBa
@demelkboer volgens mij de aantallen wat op je PAS melding staat.
crisis
Quote Reactie van @demelkboer:
Wat wordt er gelegaliseerd

Gerealiseerde capaciteit.
HansBa
@crisis tenzij je er meer hebt dan op de melding, dan zullen die aantallen wel gelden..
demelkboer
@HansBa hahaha
+1
De stikstof wet moet van tafel.
+4
Vetspuit
Het maakt niet uit of je nu we of geen nb vergunning of PAS of helemaal niets hebt: we worden allemaal genaaid
Weidezicht
Hoe zit het eigenlijk, zijn er buiten de agrarische sector ook bedrijven die een pas vergunning of melding hebben?
+1
@Weidezicht Natuurlijk niet , is toch ook nergens voor nodig, heeft toch geen enkele waarde.
+1
Frits1
@Detukkeroettwente verkondigd je de boodschap van: flauwe kul, niet nodig, papieren werkelijkheid ook op andere forums?
Weidezicht
@Weidezicht hm, blijkbaar weet niemand dit
crisis
Quote Reactie van @Weidezicht:
hm

Ja, die zijn er.
J Andringa
@Weidezicht foodlog.nl/artikel/…

afvalverbrander EEW uit delfzijl is zo n voorbeeld van een bedrijf die een Pasvergunning had
Weidezicht
@J Andringa ok. Bedankt
+7
Nijhof
Het lijkt er op dat de clubs het eens zijn
De sector gaat leveren en krijgt de belofte dat de pas melders geholpen gaan worden

Veel beloven en weinig geven laat een gek in vreugde leven!

Ik ben volledig op de hoogte welke mensen die bij lnv aan tafel mogen zitten een vergunning hebben, een pas melding of helemaal niets
Wanneer je dat weet weet je ook waarom het nu zo stil is
@Nijhof Het word een COMPLETE oorlog , MAANDAG morgen alle snelwegen dichtgooien !!!
jg
@Nijhof Ieder voor zich en nemen van ons allen.....
+2
Frans Z.
@Nijhof Je moet nu onderhand eens concreet gaan worden met feiten,en anders ophouden met die verdachtmakingen.
+3
Nijhof
@Frans Z. Ik moet niets. Zou niet weten waarom.
Het is niet nodig om hier een lijst met pas melders neer te zetten.
Ik ga vollenbroek niet helpen
Dat er opvallend veel mensen op de eerst rij zitten zonder vergunning mag vast niet genoemd worden.
Toch kies ik daar wel voor. Waarom zal ik wel even uitleggen
Het is niet te pruimen dat bestuurders zoals oa de allerbekendste voorsorteerder van dit land in ruil voor een belofte op legaliseren van hun eigen bedrijf andere boeren op een legale manier gaan beroven van stikstofruimte
jg
@Nijhof Zo je het stelt is het . Veel bestuurders zonder geldige papieren. Inleveren gebeurt door vergunninghouders , Passertjes douwen hun gematste vergunning vol via ten onrechte gekregen fosfaatrechten en goedkope via de markt .
+1
Frans Z.
@Nijhof Wanneer een NB aangevraagd moet worden komt dit toch in de krant. Iedereen wordt dan bekent. Kom nu eens met feiten inplaats van die stoere praat.
Nijhof
@Frans Z. Je vraagt om feiten
Welke feiten bedoel je?
+1
Frans Z.
@Nijhof De in jou ogen corrupte bestuurders waar je blijkbaar alles van weet,en wat ze gedaan hebben.
Nijhof
@Frans Z.
Ik heb het over bestuurders zonder vergunning die nu de sector pijn gaan doen zodat ze zelf gelegaliseerd gaan worden
Dat is gewoon legaal stelen
Frans Z.
@Nijhof Namen.
Nijhof
@Frans Z. Waarom zou ik hier namen van bestuurders neerzetten zonder nb vergunning?
Dat is onfatsoenlijk dus doe ik daar niet aan mee
Dat ze zonder vergunning zitten is meestal de schuld van de overheid
Dat ze hun eigen problemen oplossen ten koste van de vergunninghouders is hun keuze
Frans Z.
@Nijhof Terug krabbelen nu?
Twentsch Land
@Nijhof

Dat ze hun eigen problemen oplossen ten koste van de vergunninghouders is hun keuze

Zelf bedacht of staat het ergens officieel vermeld ?
robbies
@Twentsch Land heel Nederland gaat naar het Brabantse model. Alleen gaat de vrijgespeelde N-ruimte nu niet naar natuur, maar naar de PAS-sers.
J Andringa
Ik begrijp het stikstof akkoord heel slecht. Zoals ik het nu begrijp moeten Pasvergunninghouders en melders zonder NB vergunning gelegaliseerd worden doormiddel van:

-warme sanering varkenshouders
-uitkoop/verplaatsing piekbelasters
-ACD toets voor boeren die niet geholpen kunnen worden door de 2 bovengenoemde voorstellen (Boeren in Noord Nederland zullen hoogstwaarschijnlijk relatief weinig voordeel hebben van sanering varkenshouderij )

Ik ben bij lange na niet deskundig genoeg, maar die ACD toets is niet iets nieuws. Wel heel bijzonder dat niemand daar eerder aan gedacht heeft. De toetsting van de ACD toets is:

- alternatieven ontbreken
- sprake is van een dwingende reden van groot openbaar belang
- compenserende maatregelen worden getroffen

bron: francadamen.com/natuurbescherming/…

Behalve dat ik het afstoffen van de ACD toets op dit tijdstip opmerkelijk vind, lijkt het me in deze fase waar we in zitten ook behoorlijk wankel om hoop op te vestigen om boeren een NBvergunning te beloven
sorry
@J Andringa acd toets voor boeren....?
J Andringa
@sorry
dit is wat er over staat op melkvee.nl:
Voor PAS-melders die in een gebied zitten met onvoldoende bronnen voor compensatie gaat Schouten bekijken of via de ACD-toets legalisering mogelijk is. Deze aanpak moet nog getoetst worden bij de Europese Commissie.
robbies
@J Andringa ADC-toets voor landbouw kun je op je buik schrijven
J Andringa
@robbies Dat denk ik ook, maar ik verbaas me er wel over dat het genoemd wordt. Wat ik me er van kan herinneren is dat die ACD toets gebruikt werd voor als mensen een kleine verbouwing aan het woonhuis wilden doen er daar nagenoeg geen stikstof bij vrij zou komen.

Komt er op neer dat er in de stikstofwet wel een harde % reductiedoel is opgenomen, maar dat er geen middelen behalve krimpen in vee zijn aangereikt. Maar wie weet misschien komt het nog.
+1
Jannus
Quote Reactie van @J Andringa:
Komt er op neer dat er in de stikstofwet wel een harde % reductiedoel is opgenomen, maar dat er geen middelen behalve krimpen in vee zijn aangereikt. Maar wie weet misschien komt het nog.

Die krimp zal gaan komen uit het verzilveren van rechten van stoppende boeren immers zijn er ook zeer veel bedrijven die geen PAS meldingen hebben gedaan maar dat eigenlijk wel moesten maar door het abracadabra pilatus PAS model helemaal geen zicht hebben op hetgeen hun ook van toepassing was,de landbouw ligt alles gedocumenteerd en is een makkelijke prooi om de kaasschaaf overheen te halen zonder dat zichtbaar wordt waar de werkelijke problemen door veroorzaakt worden nl enorme groei in luchtvaart,scheepvaart,wegtransport,energiesectoren etc etc waar de landbouw al jaren aan het reduceren is groeiden zij,

kortom,de rek is er uit en wil je iets naar de toekomst toe dan zul je je af dienen te wegen hetgeen het beste bij je bedrijfsituatie past en waar je de mogelijkheden geboden worden
J Andringa
@Jannus Klopt inderdaad, in zekere zin werken we automatisch toe naar die veekrimp doordat er op elke transactie 30% komt te vervallen. Daar komt bij dat ook bijvoorbeeld een paprikateler uit Bitgum stikstof moet kopen. Maar er schijnt wel meer aanbod aan stikstof te zijn dan vraag. Dus als je er snel bij bent dan is het misschien wel (relatief)betaalbaar.
tokie
. pasmelders zijn de eerste jaren nog niet opgelost .
de pasmelders krijgen gratis rechten toebedeelt en dat is staatssteun . maar dat is nog niet alles
er ontstaat rechts ongelijkheid in de zelfde groep en dat mag niet . en dan zijn het ook nog eens schaarse rechten . de MOB weet hier al lang van af
hans1980
@tokie waar komen die "gratis " rechten vandaan?
@hans1980 BIJ DE BOEREN MET EEN NB VERGUNNING !!!!
tokie
@hans1980 die gaat ze jatten van de vergunning houders
J Andringa
@tokie Binnen het afgesproken termijn dat Carola Scouten beloofd heeft de melders en PASvergunningen te legaliseren lijkt me niet dat de MOB succesvolle handhavingsverzoeken kan afdwingen.
tokie
@J Andringa zo gauw dat de eerste zijn gelegaliseerd begint het spel PAS 2.0 tegen iedere vergunning kan beroep en bezwaar worden aangetekend . en wat denk je dat de MOB gaat doen
jg
@tokie Iedere veehouder die gekort wordt gaat bezwaar aan tekenen . Wat een feest.
tokie
@J Andringa ik denk het van wel zie uitspraak Limburg
J Andringa
@tokie Ik heb er iets van meegekregen, maar hoe bizar het ook is, als een boer aangeeft dat hij wil weiden zal hij die toestemming wel krijgen. Ik heb nog niet gehoord of gelezen dat er iemand een boete heeft gekregen omdat hij of zij de koeien naar buiten had gedaan. Dus in die zin heeft de MOB behalve treiterij nog steeds niet voor elkaar gekregen.
tokie
De rechter is duidelijk geweest en dat is voor de MOB een bevestiging . en het is bizar dat dit gebuurt. wij boeren worden uitgeroeid
+5
Farma_boerke
Het ergste van alles is het feit dat alle dieren in AERIUS staan en meetellen. De uitstoot is dus jaar-op-jaar bekend en meegerekend in het systeem.
Ook de industrie zit er gewoon in gerekend via emissie registratie. Het is allemaal geneuzel zonder kennis van zaken.
J Andringa
@Farma_boerke Waarom zou dat worden genegeerd denk je? ik ben zelf helemaal niet van het complotdenken, ik geloof meer in zoals je het zelf ook noemt: gebrek aan kennis. Maarja het wordt intussen wel een groot dossier met weeffouten.
Jannus
Quote Reactie van @J Andringa:
een groot dossier met weeffouten.

Omtzig zou een goeie zijn om eventjes door die weeffouten heen te kijken en dan komt de naakte waarheid naar boven
+1
JanCees
@Farma_boerke niet alle bedrijven met N emissie zitten in EMEA met hun emissie alleen de bedrijven die rapporteren
Jannus
Quote Reactie van @JanCees:
alleen de bedrijven die rapporteren

juist,daar zit de crux
J Andringa
@JanCees Wat voor soort bedrijven moet ik dan aan denken? (behalve Schiphol) Ook industrie heeft vaak op zijn minst wel een melding toch? al zal die ook niet overeenkomen met de werkelijke uitstoot.
JanCees
In het blad van STAF stond een heel riedeltje bedrjven .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
63
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0