Opvallend beleefd - Supermarkten reageren op de 3% omzet die actieboeren van hen eisen

Afgelopen dinsdag zette Farmers Defence Force voorzitter Mark van den Oever supermarkten op een nauwelijks verholen manier het mes op de keel.

Het is opvallend dat het CBL de absurde wens om zijn leden hun volledige winst af te laten dragen aan een sector die voor een groot deel te duur is geworden om in de vrije markt te kunnen overleven, niet duidelijker uitspreekt. In plaats daarvan geeft het CBL beleefd aan het voorstel 'serieus' met zijn achterban te zullen bespreken.

Wie iemands volledig winst opeist voor een subsidie die geen doel treft, kan niet serieus worden genomen. Daarom is het niet serieus om net te doen alsof het een kans maakt.

Deel dit topic

Reacties

+9
familie pelle
Ik kan dit soort berichten van zichzelf volgevreten hoofdredacteurtjes niet meer serieus nemen. We praten als agrarische sector al 20 jaar over het eerlijk verdelen van de marges. Iedereen, van supermarktdirecteurtje tot politici zijn het erover eens dat boeren een groter stuk van de taart verdienen. Tot heden blijft het bij praten tot we erbij neervallen, een inmiddels veel toegepaste taktiek.
Door de Corona maken de supermarkten mega omzetten en dito winsten. Van goedkopere producten, door prijsdaling ivm Corona, is in de winkel weinig te merken. De supermarkten maken er handig gebruik van en de directeurtjes kunnen weer kwistig hun dure hobby’s bekostigen. Als de supermarkten ook maar enigszins empathie hadden getoond dan waren ze nu niet geconfronteerd met boze boeren die zich al langer bestolen voelen. Eigen schuld, dikke bult.
Farma_boerke
Zie ook reacties op foodlog
foodlog.nl/artikel/…

Krijn Poppe:
Maar toch schuilt er een oplossing in het voorstel van Van den Oever. Het komt namelijk verdacht veel overeen met de voostellen van sommige ngo's om de BTW te verhogen en zo een fonds voor bevorderen van duurzame landbouw te creëren.
Dus als Van den Oever en CBL ook de overheid aan tafel vragen bij hun gesprek, dan kunnen ze besluiten de BTW te verhogen van 9 naar 12% en daarmee een fonds te vullen voor de landbouw. Dat lost het huidige probleem op dat we als samenleving duurzaamheidseisen stellen die in de markt onvoldoende worden betaald en dat voedsel beneden de 'true cost' worden verkocht.
De opbrengst stoppen we in een fonds dat we naast de 700 miljoen GLB gelden leggen. Daaruit garanderen we dat elke boer (en zijn opvolger mits die nu ouder is dan 20) tot 2050 gegarandeerd 1,5 keer het minimumloon (zonder vermogenstoets) ontvangen en de rest gebruiken we via eco-regelingen voor het realiseren van alle duurzaamheidsdoelstellingen waar we ons als samenleving intussen wettelijk op hebben vastgelegd. Deal ??

Wat mij betreft een deal die te steunen is.
+1
sorry
@Farma_boerke het is al van 6 naar 9 gegaan....vindt je dat onderhand niet genoeg wordt geplukt ?
+1
kaas
Nieuws grazer 3 % winst de jumbo maakt al jaren 20 % winst staat niet voor niets in de lijst van de rijkste familie bedrijven
+5
brabantboer1
@kaas Niks mis mee toch. Ondernemerschap noemen ze dat. Ik heb de directeur van Jumbo nog nooit het distributiecentrum van AH zien blokeren omdat AH onder de prijs door duikt.

Wat mij betreft een grote onzin. Als de prijs je niet zint dan moet je het gewoon niet leveren. Dus de melk in de put laten lopen.
sorry
@brabantboer1 ze mogen wel fuseren....frieslandcampina moest bedrijven afstoten
Albert Altena
@sorry Ja als je daar naar kijkt. Waar is Nelie Smit-Kroes nu
+3
familie pelle
@brabantboer1
Quote:
. Wat mij betreft een grote onzin. Als de prijs je niet zint dan moet je het gewoon niet leveren.

Daar kan ik een heel eind in meegaan. Alleen is dat moeilijk met varkens en eieren. Je opmerking heb ik trouwens ook uit de mond van directeur van een groot kledingmerk gehoord toen die zei tegen een negenjarig meisje uit India; “ wil je niet werken voor 40 cent per dag, dan vraag ik wel een ander.” Een echte ondernemer die directeur!
jammermaarhelaas
@familie pelle

Als ik kon gaf ik je meer dan 1 duim omhoog!
verbi
@brabantboer1 Met deze marges. Ik kan geen melkgeld missen ,wie betaald dan de rekeningen?
+1
arie.j
Quote Reactie van @kaas:
Nieuws grazer 3 % winst de jumbo maakt al jaren 20 % winst staat niet voor niets in de lijst van de rijkste familie bedrijven

20%??? fantasie op hol geslagen?
+1
BertK
Wat een stomme conclusie dat de boeren de winst van de supermarkt opeisen. Er wordt gevraagd om verdeling van de marge. Verhoog de prijzen met drie procent en geef die aan de boer. Supermarkt drie procent, boer drie procent, iedereen blij behalve misschien de consument.
+1
Noorderling
Lees alleen maar selectief communisme, wel de lusten van het systeem en niet de lasten.

Wat als akkerbouwers besluiten om granen niet onder de 30cent aan veehouders verkopen omdat het saldo beroerd is, wat vinden we dan?
+1
verbi
@Noorderling Eigenlijk is het hele prijs verhaal kompleet verrot. Niemand gunt elkaar nog iets. Maar laten we wel wezen de supermarkten/inkooporganisaties nemen wel een hele grote marge.Daar moet wat aan gedaan worden maar dat gaat echt niet gebeuren. Ze zijn als de dood dat de consument ook maar iets meer moet betalen. Maar de supermarkt CAO moet nu wel 5 % omhoog ze hebben distributiecenta geblokkeerd vandaag en wie gaat dat betalen , precies de boer.Dus marge wordt weer kleiner als die er nog is bij de boer. Overgens deze blokkade wordt niks aan gedaan was wel anders toen de boeren dit deden. Met 2 maten meten.
familie pelle
@Noorderling
Quote:
. Wat als akkerbouwers besluiten om granen niet onder de 30cent aan veehouders verkopen omdat het saldo beroerd is, wat vinden we dan?

Dan vinden we dat geen probleem als wij het ook gewoon door konden berekenen net als iedere andere ondernemer.
+1
Noorderling
@familie pelle @verbi
Waarom kan dat niet? Aan wie ben je verplicht een vaste hoeveelheid te leveren?

Je verbinden aan een coöperatie of particuliere afnemer is een keuze, geen verplichting.
+1
familie pelle
@Noorderling
Quote:
.
Je verbinden aan een coöperatie of particuliere afnemer is een keuze, geen verplichting.

Je bent veel te slim om deze problematiek zo te simplificeren.
bio boer
@Noorderling de melk prijs hoort 70 cent tezijn en graan prijs 45 cent als we in verhouding van prijsstijgingen kijken
+1
Jan-T
Denk dat 10% verhoging van de landbouw producten gerecht vaardig is.
Ze berekenen het maar door aan de journalist die de woorden verdraaid in zijn eigen voordeel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0