Alfa Accountants: 'Extensivering melkvee financieel niet haalbaar'

Extensiveren van melkvee trekt een te grote wissel op de financiële draagkracht van ondernemers in de sector. Dat concludeert Alfa Accountants en Adviseurs in de december-editie van 'Cijfers die Spreken' voor de melkveehouderij.

Deel dit topic

Reacties

puntertje
Tja, maar de politiek doet alleen maar aan wensdenken, bloemetjes, kruiden, lisdoddes promoten en gooit het vervolgens als wet over de heg. En succes!
bio boer
Nou niet haal baar weet ik niet maar financieel niet aantrekkelijk nee
+2
J.v.G
@bio boer Als nu al een heel deel van de boeren in bijzonder beheer zitten lijkt me financieel niet aantrekkelijk een beetje zacht uitgedrukt!
+1
bio boer
@J.v.G het wordt ook hoog tijd dat de reguliere melk weer wat duurder wordt cent of 10
pa
Quote Reactie van @bio boer:
duurder wordt cent of 10

Heel goede gedachte. Hoop dat het geen droom is
kanniewaarzijn
Eerst maar eens de definitie van intensief en extensief. Er zijn mensen die 2 GVE/ha al intensief vinden.
+1
bio boer
@kanniewaarzijn maar ook die vinden dat exstensief 🤔rond de 2 gve is mest en voer wel mooi in evenwicht
kanniewaarzijn
@bio boer Denk eerder bij 3.
+1
Frans1
@kanniewaarzijn ja ja, met voldoende kv en bijproducten
kanniewaarzijn
@Frans1 Voor je bodemvruchtbaarheid heb je 3 GVE/ha nodig. Dan houd je je P-getal op peil zonder P kunstmest.
bio boer
@kanniewaarzijn en die akkerbouwer dan waar al die p vandaan komt van het voer wat je koopt ?
Jaap40
@bio boer die akkerbouwer waar de P vandaan komt?
Als de mest er dan weer naar terug gaat is er toch geen probleem....
bio boer
@Jaap40 breng jij je mest naar zuidamerika waar de soya van daan komt of waar je aangekochte voer ook maar weg komt dan is het prima oplossing 👍
bio boer
@bio boer niet dat ik heilig ben hoor want doe het zelf ook niet we moeten gewoon wat bedenken om die mineralen lek het riool (de mens ) te dichten om de kringloop tesluiten om fosfaat bergen af te graven is doodlopende weg
Jaap40
@bio boer kan best wat ongedikte mest naar zuid Amerika
Of kunstmest of concentraat.
Nederland is specialist afvalverwerking dan moet dit ook kunnen
+2
bio boer
@kanniewaarzijn 3 × 130 kg/n is 390
3 x 47 kg p is 141 kg p is weet niet hoeveel dierlijke mest jij mag plaatsen maar volgens mij is het bij de meesten 250 kg als je voer teveem hebt betekend het gewoon dat je teveel voer koopt heb nog nooit boer horen zeggen dat hij 24.000 kg ds van een ha haalt gemiddeld dat vreeten 3 koeien 365 dagen
kanniewaarzijn
@bio boer Jij bent er werkelijk een kei in om zover mogelijk van de kern vandaan te blijven. Tot zolang zijn boeren de speelbal van de (onwetende?) politiek.
+1
bio boer
@kanniewaarzijn jij doet aan wens denken wat zeer onrealistisch is wat uiteindelijk alleen maar problemen op leveren het is belachelijk om 140 kg fosfaat tewillen terweil gewassen dat helemaal niet ontrekken
kanniewaarzijn
@bio boer Je moet ook niet uitgaan van de belachelijke berekeningen van tegenwoordig want daar klopt geen hout van. Eerst eens even verdiepen in hoe het er werkelijk in de praktijk aan toe gaat. Dat heb ik laatst al eens uitgelegd.
+1
Nijhof
Met deze berekeningen willen we een signaal afgeven: extensivering is noodzakelijk, maar wie gaat het betalen

Noodzakelijk??? Ik lig in een deuk!!!
Dacht ik ffff: eindelijk een goed stuk, wordt het aan het einde weer vertimmermansd
grös
M.a.w., "grond is te duur".
Jaap40
@grös je hoeft er toch ook geen eigenaar van te zijn....
kanniewaarzijn
@Jaap40 Pacht is nog veel meer te duur.
+1
Frans1
@Jaap40 het liefst wel
+1
Jaap40
@Frans1 gewoon voer kopen mest afvoeren. Is hardstikke grondgebonden
Niks mis mee
Frans1
@Jaap40 nee, want dat hebben we gezien hoe dat werkt in 2015
Jaap40
@Frans1 je bedoelt fosfaat? Die waarde blijft wrs toch zakken.
Frans1
@Jaap40 nee, ik bedoel jouw definitie van ggb, dat was de reden dat we de p rechten kregen, omdat er geen rem op de productie zat. Of ben je dat al vergeten
+1
Noorderling
@Frans1
Mest blijft toch ergens?
Als die verdwijnt moet je dat aanpakken, en niet een half werkend systeem dat de oorzaak nog niet aanpakt.
Frans1
@Noorderling we weten toch hoe de race gelopen is destijds? Volgens Wiebren moesten we dat toch niet willen dat de mest niet meer geplaatst kon worden en nog meer van dat dat soort gelul. De ballen om het aan de markt over te laten waren er niet
bio boer
@Noorderling dan beginnen de boeren temiepen dat ze 30 euro per m3 mest moeten betalen
Hooibaaltje
@Jaap40 vind ik ook niet zo moeilijk doen. Wat moet je met al die grond?
De meesten hebben werk genoeg.
grös
@Hooibaaltje
Heb je toch loonwerker voor? Net als dat je anders fouragehandel, mestdistributeur hebt.
Hooibaaltje
@grös ik vraag me nog steeds af of je uiteindelijk niet duurder uit bent met al dat loonwerker bellen. Worden er ook niet goedkoper op.
+1
Elvis
@Hooibaaltje ik ben meer zelf gaan doen afgelopen jaren. Kosten verschuiven gewoon en je hebt meer werk
grös
@Hooibaaltje
Nou dingen met dure machines besteed ik liever uit, verder gras haal ik zoveel mogelijk vers binnen, maaien en ploegen zelf, en simpele klusjes als mestoverpompen doe ik wel tussendoor.
Maar het hangt ook van je percelen af, kan hier 30ha sleepslangen, stukken van een kilometer lang en brede dammen, daar heb niks te zoeken met een 8 kuubs tankje of 2 elements harkje.
huub
In het voordeligste scenario betaal je 1% rente en 3% aflossing x €70.000/ha = €2800/ha/jaar.
Dat kan dus alleen als er structureel geld overblijft, aangezien nu al het ijzer al geleasd moet worden kan dat dus niet
+2
Frans1
@huub als je luistert naar je boekhouder om maar geen belasting te hoeven betalen is er idd geen ruimte om grond te kopen
+1
weurding
@huub aflossen is sparen. 1995 koste grond hier 25 a 30000 gulden, diegene die toen kocht heeft het nu (bijna) vrij en zie wat het nu waard is
George
Quote Reactie van @weurding:
1995 koste grond hier 25 a 30000 gulden, diegene die toen kocht heeft het nu (bijna) vrij en zie wat het nu waard is

Ja een vrijstaande woning koste toen ook 3 tot 3,5 gulden ton. Nu krijg je voor 3 tot 3,5 Euro ton de helft van een tweekapper .
huub
@weurding dat klopt helemaal, maar je moet het wel kunnen betalen. Er zijn er genoeg die nu de rekeningen al niet kunnen betalen.
kanniewaarzijn
@huub Je moet nu ook niet meer gaan kopen; als je destijds hebt gekocht zit je op rozen.
+1
bio boer
@kanniewaarzijn kan nu ook kan best zijn dat we gemideld een 100k per ha gaan betalen alles wordt duurder of een euro minder waard net hoe je het bekijkt alleen had melk geld ook mee moeten gaan naar 70 cent dan het kracht voer ook naar 55 cent
kanniewaarzijn
@bio boer Juist. Het kan alleen uit als de grondprijs blijft stijgen. Maar als alles instort (we komen steeds dichterbij dat punt) heb je (en de bank) een groot probleem.
bio boer
@kanniewaarzijn in de rest van de wereld zal de rek toch ook eens op zijn zou je denken alleen zitten we hier net in een knetter duur land vooral kwa arbeid hebben we ons voordeel nog met de haven en kennis maar die kennis verkodigen we ook masaal in het buitenland 🙈
+1
kanniewaarzijn
@bio boer Hou het maar gewoon bij die haven. Met die kennis valt het nogal mee (of tegen, net hoe je het bekijkt 😁)
huub
@kanniewaarzijn het artikel gaat niet over grond die in het verleden gekocht is. Het gaat erom dat onder de huidige marktomstandigheden, grondprijs/melkprijs, het niet te betalen is. Ondanks de lage rente klopt dat.
kanniewaarzijn
@huub Zie mijn reactie op bio boer. We zijn het eens dus.
huub
@kanniewaarzijn van waardestijging krijg je de aflossing ook niet betaald. Voor de meeste bedrijven zijn de marges te dun om te investeren in grond.
Noorderling
@huub
Mag toch hopen dat variabele kosten bij 25cent wel op houden? Dan heb je nog 10cent voor vaste lasten, ene keer een stal en dan een hoekje grond wanneer het past.

5ha erbij kopen is 20.000euro aan rente en aflossing per jaar, dus 2cent. Opbrengsten daar gelaten. Dat wordt dan dus technisch bij de top draaien.
+1
ntd79
@Noorderling dan moet het ietsje meer zijn dan 10 cent, anders heb je acht cent over voor je bestaande financiering en privé moet je dan naar de voedselbank en het wordt wel een klein stalletje dan, want bij de huidige rente zijn de maandlasten tien jaar later nog bijna dezelfde 😁😁
+1
pieta
@huub Die grond uit het verleden was toen ook te duur. Daarnaast zou het natuurlijk wel mooi zijn als je op basis van rendement per hectares de hectares kopen kon en aflossen in 30 jaar. Dat is heel lang geleden dat dat kon.
Tommie1
@weurding Hier een paar jaar later toch een veelvoud betaald.
+1
ntd79
Zelfs bij een dikke 20000 liter kun je als melkveehouder alleen grond kopen als het echt bijdraagt aan de structuurverbetering van je bedrijf als geheel. De financiering van de nieuwe grond zal ook uit het grote geheel moeten komen, rendement van de nieuwe hectares kun je natuurlijk de lasten niet van betalen. Alleen financieel robuuste bedrijven kunnen dit nog. Laat staan dat er dan ook nog een begrenzing op komt van 15000kilo. De tijd dat een melkveehouder grond op grotere afstand kocht puur voor voer en mestafzet hebben we op een uitzondering na wel gehad.
Er komen steeds meer groepjes, organisaties, politici die iets van de voedselproductie vinden. Het moet duurzamer en vooral minder. De pest is alleen dat iedereen wil blazen en het meel in de mond wil houden. Dat besef lijkt nu trouwens wel heel erg langzaam en heel ver weg ergens te dagen dat de financieele rek om nog meer te eisen bij dezelfde opbrengstprijzen er wel uit is. Alleen is de consument al veertig jaar ingesteld op bijna dumpprijzen voor voedsel, mede mogelijk gemaakt door dezelfde EU, vraag is of die gaan accepteren dat de voedselprijzen toch vroeg of laat een keer sterk gaan stijgen als ze de vergroeningsplannen doorzetten.
+2
pieta
@ntd79 Bij 6 a 7 euro en een rente van 1.5% is het qua kosten goedkoper als pachten. De aflossing moet uit het grotere geheel komen.
+1
ntd79
@pieta nog niet elk bedrijf krijgt zijn rente voor 1.5 Maar goed dat is geneuzel in de marge. Dat klopt wel, de aflossing komt natuurlijk op je aan, maar hij moet wel opgebracht worden. Dan moet je wel bij de betere presterende bedrijven zeker omdat het behoorlijk aan de rem van je financiële ruimte kan trekken als je bijvoorbeeld de komende jaren nog in je gebouwen moet investeren.
+2
Noorderling
@ntd79 in welke bedrijfstak haken minder draaiende bedrijven niet af?
Overal moet je presteren, ook in loondienst anders kun je thuis blijven. Behalve bij de gemeente dan, kan ook een prima keuze zijn als je daar voldoening uit haalt.

Als je zelfstandig een miljoenentoko wilt runnen komt daar meer bij kijken dan 2x per dag melken. Als je alleen wilt melken is bij iemand werken of je middelen inbrengen bij een ander tegen een van te voren besloten bedrag wellicht slimmer. Je moet niks in Nederland, alleen belasting betalen.
+1
ntd79
@Noorderling haha, als je puur naar rendement van je toko kijkt en de waarde ervan, moet je sowieso geen boer zijn. Maar wat het is, je hebt bijvoorbeeld ook de eerste jaren na bedrijfsopvolging, een stal die af is, enz enz. Dan kun je ijzersterk presteren maar heb je de broek vol de eerste jaren. Als je daarna wat vet op de ribben krijgt wil het allemaal wat beter. Maar ik wil eerlijk gezegd gewoon alleen maar zeggen dat grond in Nederland te duur is om een productiebeperking op te leggen, die heb je al genoeg door het mestbeleid. Van mij mag je morgen 100 bunder kopen.
Noorderling
@ntd79
Heb eerst genoeg, afgelopen 20jaar 20ha gekocht, eerst maar eens de stal vol.

Net voor einde quotering miljoen geïnvesteerd in stallen en grond die aan onze kavel te koop kwam tijdens de bouw. Deed ook alles behalve uitkomen, gok genomen, vervolgens amper meer kunnen melken door fosfaat en zijn ook nog boer. Hadden ook al redelijke financiering, ff tering naar de nering zetten en je best blijven doen. Grond is samen inmiddels verdubbeld in waarde, betaald er niets mee maar geen moment spijt.
ntd79
@Noorderling tuurlijk, een keer gedaan moet je er vol voor gaan. Spijt heeft weinig zin. Ook altijd tot op de laatste dag quotum gekocht, jarenlang tonnen voor 2 euro de liter, dat was ook weleens krabben, maar bij 1,5 miljoen merk je dat er heel veel dingen positief veranderen. Maar wat ben ik in die jaren voor gek verklaard, maar ook geen wijsheid maar geluk, haha
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Grond is samen inmiddels verdubbeld in waarde

Andere regio dan bij ons dan. Hier is van verdubbeling sinds 2015 geen sprake. Dan moet je terug naar 2005
Noorderling
@pieta bedoelde de 20ha gezamenlijk in 20jaar. Afgelopen 5jaar ca 2,5 euro duurder. Maar moet het niet vragen, ben ik er voor het eind van het jaar nog vanaf 😅
bio boer
@Noorderling 20 ha is in 20 jaar ook wel afgelost inmidels 😉
ntd79
@bio boer niet als ie voor 20 jaar geleden een bunder heeft gekocht en gisteren 19 bunder🤓
Noorderling
@bio boer aan bedrag wel, financieringen lopen nog, oude zijn vervallen en start er weer eens een. Als de koeien er nog niet zijn en een mooi stukje grond komt op je pad dan doe je wat je kan. Als het totaalplaatje maar klopt maak ik me er niet druk om.
+3
pieta
@Noorderling Het is en blijft toch ook een soort van ratrace. Melk mag gerust standaard 40 cent zijn zonder toeslagen.
+1
Noorderling
@pieta
We hebben allemaal ons wensenlijstje, met 40cent is die ook niet in 2jaar leeg.
Het is momenteel niet geweldig maar toch wordt er nog wel geïnvesteerd. Zie alleen maar foto's langs komen met geplaatste robots.
Melkprijs is een gegeven dus passen we ons tempo daar maar aan aan.
pieta
@ntd79 Hier zeggen ze wel eens als de pijn niet in de rente zit zit ie waarschijnlijk in de hoofdsom. Het moet allemaal weer een keer terug.
ntd79
@pieta dat bedoel ik. Neemt niet weg je bedrijf wordt er sterker van, maar qua rendement op korte termijn is het niet de mooiste investering.
Noorderling
@ntd79
De praktijk laat zien dat het wel kan. Grond op afstand loopt ook niet weg, heb je wat om te ruilen als er naast je iets te koop komt.
ntd79
@Noorderling oh maar ik heb ook niet gezegd dat het niet kan, ben er zelf ook niet vies van, maar de vele transacties in het begin van het minas tijdperk hebben we wel gehad. Dat boeren uit de dure delen van het land, grote blokken in het noorden gingen kopen voor mestafzet en maïs. Maar als je stelt dat je 5 bunder zou kunnen aankopen met 2 cent lasten en de andere keer een stuk stal, dan kun je dat stuk stal ook wel in hetzelfde jaar bouwen want je 2 cent lasten bestaan bij deze rente bijna alleen uit aflossing, dus die lasten worden amper minder tot je laatste aflossing van de grond dertig jaar later, of hoe snel je hem ook maar aflost😅dat we die discussie niet meer krijgen😉
Jaap40
@Noorderling een heel aantal collega's hebben daar ook gewoon helemaal geen zin meer in. Ze gaan niet eens meer bij de bank vragen of een investering nog gefinancierd kan gaan worden.
Ieder zijn ding.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
72
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0