Sensor meet realtime melkkwaliteit kalverdrinkautomaat

Fabrikant van kalverdrinkautomaten Holm en Laue introduceert een Brix-sensor die de kwaliteit van de melk bewaakt. De innovatie is beloond met een zilveren medaille door de organisatie van Eurotier.

Deel dit topic

Reacties

+3
HansN
Hier zie je de drinkautomaten verdwijnen en de melktaxis opkomen.
hans1980
@HansN klopt bij drinkautomaten doe je kalveren als ze 14 dagen oud zijn wanneer je eigenlijk weinig werk met die kalveren hebt en ook uit trog of milkbar kunnen drinken.
Periode daarvoor is taxi erg handig
Frans Z.
@HansN Wil automaat niet meer missen.
hans1980
@Frans Z. Na hoeveel dagen doe je kalveren aan automaat?
Hoeveel hokken?
Frans Z.
@hans1980 Kalveren gaan met ongeveer 14 dagen op de automaat. Daarvoor in verrijdbare open top boxjes met speenemmer(2 afdelingen) Bij de automaat 2 grote strohokken. Worden 1 keer doorgeschoven.
HansN
@Frans Z. Is inderdaad een heel grote arbeidsbesparing. Heb zelf geen van beide. Maar zie wel dat de melktaxi flexibel is in capaciteit en verder aan infrastructuur of stallen niks veranderd word. Daardoor is de stap naar zo'n kar mss makkelijker dan automaat.
bio boer
@HansN dat signaal heb ik ook gekregen paarjaar terug al met als argument je moet heel consequent zijn voor je zelf in controle melk opname ook als het druk is bij sommige licht dan de gemak zucht op de loer van ach dat laaste melk drinkt dat kalf later wel op waarneming op gezond heid kalveren met zelf voeren zie je meteen dat kalveren net wat mider enthousiast zijn bij het voeren je weet meteen zekker dat ze de melk hebben gehad milkbar systeem is gewoon lekker simpel nadeel is het schoonmaken van de milkbars
pietjepuk
@bio boer Heb hier dit jaar veel last van kalveren die geen melk willen drinken. Eerst uit de speenemmer gaat het goed. Later uit de emmer niet krijgen ze twee liter drinken ze amper een liter. Gebeurt wel dat ze na wat gedronken te hebben weg lopen naar de andere kant van het hok wachten tot daar ze weer verse brokken krijgen.
jan w
@bio boer
Hier ook uit de speenemmer en milkbar. Maken dan met de melkmixer melkpoeder aan in een dubbele (dikker ) verhouding, Met dit weer voor 2 dagen. Geven de kalveren normaal 4 x per dag 3 liter melk. Dan half lauw-warm water en half melk is het zo gepiept. moet natuurlijk wel gebeuren.
Noorderling
@bio boer
95% van de problemen bij kalveropfok heb je in de eerste 2 weken en zitten ze nog in de eenlingboxen.
Kunt voor de speenemmers van dag 4 tot 14 ook uit de automaat tappen, in die tijd dat je staat te wachten kijk je even op het scherm. Meng je ook altijd op juiste temperatuur en verhouding.

Sommige kalfjes moet je 1x in het station jagen, sommigen 2 en een enkele 3x, vaak zit het hok dan te vol met oudere kalveren. Geen uitzondering als ze op dag 2 al 25x komen kijken of er wat te halen valt. Tijdsbesparing is groot, grootste voordeel is nog denk ik het spenen waar je alle stress kwijt bent door het gelijkmatig afbouwen.
jan w
@Noorderling
Ik was in het verleden zelf ook een fan van een drinkautomaat. Heb ook een heel aantal bedrijven bezocht. Het ligt aan je zelf, maar de meeste bedrijven waar ik ben geweest kregen domweg te weinig melk, waardoor er onvoldoende groei was. De meesten met een drinkautomaat zijn te zuinig.
En daarbij komt het gebruik van een goede poeder. De poeder moet snel verteren , waardoor ze ook weer snel zin hebben om brok op te gaan nemen. Heb zelf al wel van de veearts te horen gekregen dat ik de kalveren meer brok moest geven en ze krijgen hier als ze 3 maand zijn ongeveer 3 kg. per dag. Dan zegt de veearts , maak er maar 4 van of nog meer.
ted9
@bio boer milkbar krijgen de langzame drinkers wel voldoende?
+2
bio boer
@ted9 ik heb bakken met aparte vaken hoe dat gaat als het een grote bak is weet ik niet ? Heb nu koe met dikke voorpoot in stro box met 2 stierkalveren werkt ook wel mooi is een pracht hoe die kalveren er bij lopen soms hebben ze dikke pret 😁
+1
Melktank
Ik heb een automaat besteld ..staat nog in de doos maar word spoedig geïnstalleerd..
wil 3 groepen maken 2 op de automaat en 1 die gespeend zijn
voer nu met milkbar van wennemars werkt goed alleen veel werk 15 kalveren bv is minimaal 7 porties aanmaken bak ophangen en schoonmaken een 1,5 uur per dag is zo weg
hopelijk arbeid besparing en meerdere keren per dag voeren
+1
marcsterreborn
@Melktank 1,5 uur voor 15 kalveren? dat kan met half zo veel tijd. ook zonder automaten
Frans Z.
@marcsterreborn Doet moeders de vrouw zeker bij jullie.
Noorderling
@marcsterreborn
Ligt aan je beleid, of het opfok is of in leven houden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0