Ieren gaan voortaan Hollandse kaas maken vanwege Brexit

Ieren gaan voortaan Hollandse kaas maken vanwege Brexit
Ierse kaasfabrikanten zien de Brexit met angst en beven tegemoet omdat hun belangrijkste afzetmarkt, het Verenigd Koninkrijk, onbereikbaar dreigt te worden als er geen akkoord komt. Dan zal de export van kaas naar de Britten gepaard gaan met een invoerheffing van 56 procent. Daarnaast gaat de export zoveel bureacratische rompslomp opleveren dat het lijkt op de uitvoer van producten naar China in plaats van naar een buurland. Dat is extra lastig omdat de winstmarges op kaas klein zijn en ieder obstakel die doet verdampen.

Het belangrijkste product van de Ierse kaasmakers is nu cheddar, maar die kaassoort vindt alleen in Ierland en het Verenigd Koninkrijk op grote schaal aftrek. Als dat laatste land wegvalt, zal er dus overgeschakeld moeten worden op andere kaassoorten om de export ter waarde van 250 miljoen euro overeind te houden, aldus The Journal.

De Ieren willen met behulp van het Nederlandse familiebedrijf Royal A-ware overschakelen op de productie van Hollandse kazen die in e rest van Europa afgezet kunnen worden. Daarmee worden ze een concurrent voor Nederlandse kaasmakers die ook getroffen worden door de Brexit.

Niet alle Ieren zijn even blij met de plannen. Milieubeschermers willen de nieuwe fabriek tegenhouden omdat intensieve veeteelt die de benodigde 450 miljoen liter melk moet leveren enorm bijdraagt aan het verergeren van de klimaatcrisis. Daardoor zouden de doelen die voor Ierland gesteld zijn in het Akkoord van Parijs in gevaar komen. Alleen deze fabriek zorgt al voor verhoging van de ammonia-uitstoot met 2,5 procent.

&

Bron

Ieren gaan voortaan Hollandse kaas maken vanwege Brexit
joop.bnnvara.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

MTSTAMMINGA
Ben benieuwd hoe dat gaat lopen,slim van A-Ware kennis verkopen

En straks kaas uit Ierland van A-Ware in Nerderland 😞
Noorderling
@MTSTAMMINGA
Achterwaarts integreren, melkt rfc de fabriek wel vol aangezien ze zf van het oude inefficiënte rvs af willen.
MTSTAMMINGA
@Noorderling De duits melk is goed koper voor A-Ware En ook vlak bij !
sorry
@Noorderling die houden alleen kantoorpersoneel over
+1
sorry
@MTSTAMMINGA opa Arie rijdt wel ff heen en weer met de vrachtwagen
+3
duitser
Weer iets om de melkprijs naar beneden te praten. Denken we dat die Engelsen straks niks meer gaan vreten of zo? Of dat de regering hun volk laat verhongeren? Die afzet blijft heus wel
Dirk van Zetten
@duitser jan anker kan de melk goedkoop inkopen voor de kaasproductie in Ierland. Het is beter dat jan anker dat doet dan Campina. Jan anker gaat die kaas echt niet deze kant op brengen tegen lage prijzen en zichzelf beconcurreren, maar hij gaat met een betere marge andere afzetmarkten zoeken.
Albert Altena
@duitser Net als met de opgelegde beperkingen voor Rusland zal het ook gaan met het V K
Uit nood geboren ontwikkeling.
robbies
En de stremsels en coating zullen wel van CSK afkomen. Verwacht van DSM geen chauvinisme
sorry
@robbies zuursel
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's export , kaas , brexit , maken en ceddar geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!