Column Sjakie - Dinosaurussen terug in Nederland

Door Jack Rijlaarsdam,

De Tweede Kamer verkiezingen zijn pas op 17 maart, maar politici weten de spotlights al goed te vinden. Thierry Baudet spande natuurlijk de kroon door vele jaren bouwen aan een politieke partij in één weekendje teniet te doen. Het hele spektakel bij Forum voor Democratie maakt de positie van de rechtlijnige brombeer JanCees Vogelaar niet sterker.

Maurits von Martels werd de vorige verkiezingen met voorkeursstemmen door het platteland naar de Tweede Kamer gestuurd. Het CDA schoffeerde deze kiezers vervolgens door von Martels vier jaar lang in een donkere bezemkast op te sluiten in plaats van hem op dossiers te zetten die zijn kiezers belangrijk vinden. Ditzelfde lot lijkt agrarische stemmentrekkers Eline Vedder en Cees de Jong beschoren. Hermen Vreugdenhil heeft enorm veel agrarische goodwill door zijn speurwerk in het stikstofdossier, maar na het optreden van onze landbouwminister is een stem op de ChristenUnie voor velen een brug te ver. De grote vraag wordt of nieuwkomer BoerBurgerBeweging hoge ogen gaat gooien.

Geen groter belang dan eigenbelang, toch is het goed ook verder te kijken. De Corona-pandemie is in sociaal opzicht een drama, ook economisch gaat het niet best. Veel bedrijven schalen af met ontslagen tot gevolg. De overheid lijkt onbeperkt geld bij te drukken om de economie draaiende te houden. De stikstofcrisis werd in eerste instantie door bepaalde partijen aangegrepen om voor inkrimping van de veestapel te pleiten. De juridische uitwerking is ondertussen zo complex dat het complete bedrijfsleven wordt gegijzeld. Volgens de letter van de wet dient een supermarkt een Natuurbeschermingswetvergunning te hebben voor de verkeersbewegingen op het eigen parkeerterrein. Zelfs een fietsenmaker met een gaskachel of garage met APK-testapparatuur stoot stikstof uit.

Ik maak me behoorlijk zorgen over de toekomst die wij onze kinderen bezorgen. We laten hen torenhoge schulden na en hebben tegelijk het bedrijfsleven weggejaagd of anders tot een hogere kostprijs dan het buitenland gedwongen. Het wordt tijd voor een debat over hoofdzaken. Een publiek debat, want onze volksvertegenwoordigers blinken slechts uit door persoonlijke aanvallen en een gebrek aan dossierkennis. Kiezen we voor welvaart met respect voor onze omgeving of willen we na de wolf ook nog dinosaurussen terug in Nederland.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

+3
pietjepuk
@Grasbaal van de week had ik een paar stukjes uit een tekst geknipt en hier op het prikbord geplakt. Dit werd verwijderd in ver band copyright. Nu plaats jij een heel artikel. wat is het verschil?
+3
pieta
Quote Reactie van @pietjepuk:
week had ik een paar stukjes uit een tekst geknipt en hier op het prikbord geplakt

Is ie dat bij jou thuis van het prikbord wezen trekken? 😁
weurding
@pietjepuk nieuwe oogst artikelen zijn openbaar
+1
pietjepuk
@weurding Heb je vast wel een link naar de column.
weurding
@pietjepuk even gekeken, nee, staat er nog niet op, maar in tegenstelling tot boerderij is de site wel openbaar
arie.j
Quote Reactie van @pietjepuk:
@weurding Heb je vast wel een link naar de column.

Hier heb je de link,loopt altijd een paar dagen achter.
De leden moeten eerst hun krant uit hebben 😃
nieuweoogst.nl/nieuws/2020/…
Nijhof
Heeeeel langzaam worden de boertjes wakker.
jammermaarhelaas
@Nijhof

Kun je dit nader toelichten?
+1
Nijhof
@jammermaarhelaas Geen groter belang dan eigenbelang, toch is het goed ook verder te kijken

Boeren blinken uit in het dienen van eigenbelang
Sinds de pas uitspraak veel boeren met een gezamenlijk probleem.
De overheid past veenocide toe op basis van verdeel en Heers. Heel langzaam lijkt het besef door te dringen dat nu de pas melders aan de beurt zijn. Eerst dachten ze het ffff op te lossen met plan lc. Dat gaat niet gebeuren
Hadden ze maar een andere insteek gekozen om het op te lossen.
+1
BertK
@Nijhof Pas MELDERS komt ws nog wel goed. Juridisch staan ze in ieder geval een stuk sterker dan bedrijven die onder pas vrijgesteld waren. Wie niet gegroeid is sinds 94 (of 2004) komt ook wel goed. Wie wel legaal met Pas vrijstelling is gegroeid, heeft pas een probleem. Hoeveel dat er zijn? Te veel helaas.

Bizar hoeveel km weg de invloed op N2000 zou zijn trouwens.
Nijhof
@BertK Ik hoop oprecht op een oplossing
Maar wanneer ik zie wie op lnv de lakens uitdeelden en nu uitdelen.......
Het is daar letterlijk familietraditie om de boeren de afgrond in te drukken
Dat wetende besef ik mij dat een oplossing er misschien niet gaat komen
Waarom noemt Carola 2023 als mogelijke datum?
crisis
Quote Reactie van @Nijhof:
Waarom noemt Carola 2023 als mogelijke datum?

Eerst stikstofruimte creëren door onder meer gerichte opkoopregeling en sbv, daarna uitgeven om te vergunnen. Overheid is traaaaaaaaaaaaaaaaag.
+2
Nijhof
@crisis Lijkt er wel op
Wanneer zij 2023 noemt dan tel er minimaal maar wat jaren bij
Ze kennen het spelletje
Het heet: sterfhuisconstructie
Leuk spel onder ambtenaren. Bakkie koffie, lekker ouwehoeren over koetjes en kalfjes en niets doen!!
Vooral niets doen!!!!
De tijd doet het werk
+1
j h p
@Jack Rijlaarsdam spijker op z'n kop, vooral de laatste stukje.
+11
George
Ik zelf laat mijn kinderen in ieder geval niet met torenhoge schulden achter. Verder klopt er wel wat van zijn verhaaltje. Ik vind het nu heel moeilijk waar op en wat ik moet gaan stemmen in maart. Ik weet het nondedju echt niet. Heel die gevestigde orde vind ik een zooitje zanikers , bedriegers en meelopers en degene waar ik nog wat van leek te verwachten is niks meer over.
vaak
@George Ook ik heb het allemaal perfect voor de Kids geregeld. Mijn politieke keus werd FVD maar na deze zooi moet het waarschijnlijk iets anders worden. Wel over rechts of gematigd rechts. Het gevaar komt zoals altijd van Links.
+4
Sjaakiee
Het is een grote klerezooi hier in Nederland. Had gisteravond mn neef aan telefoon die boeren tegen Alkmaar aan.hun kinderen durven int donker niet meer de stad in vanwege groepje terror marrokanen. En politie zegt doodleuk dat ze er geen grip op krijgen. Vreemd in eigen land.
+1
Bartlehiemboer
@Sjaakiee Ja, dat zie je al lang aankomen. Triest, en Den Haag laat alles maar binnen komen. Ze willen ons vertellen, intimideren waarvoor ze hun eigen land ontvluchten. Thuis kunnen ze niet boeren en hier maken ze ons kapot omdat wij het wel kunnen of zo. Ben vrijwilliger bij de PVV, zo verkeerd is deze groep niet... (Eigen keuze).
jan.1
Helaas moeten we Sjakie gelijk geven,maar met alleen zorgen maken kom je er niet.
Nijhof
@jan.1 Klopt. Dat gaat voor een grote groep gelden. Die groep komt er niet. DankuCarolaatje!
BertK
@Nijhof Carona camoufleert de stikstof ellende! Stikstof debacle staat echter pas aan het begin voor MKB en industrie.
+1
Weidezicht
@BertK als het uiteindelijk het mkb en overige industrie ook hard treft, dus de fietsenmaker en bakker moeten ook stikstofruimte kopen komt er misschien kentering in beleid. Zolang het alleen de boeren treft, ligt er niemand van wakker.
Melkweb
@jan.1citaat: Ik maak me behoorlijk zorgen over de toekomst die wij onze kinderen bezorgen. We laten hen torenhoge schulden na en hebben tegelijk het bedrijfsleven weggejaagd of anders tot een hogere kostprijs dan het buitenland gedwongen. Het wordt tijd voor een debat over hoofdzaken. Een publiek debat, want onze volksvertegenwoordigers blinken slechts uit door persoonlijke aanvallen en een gebrek aan dossierkennis. Kiezen we voor welvaart met respect voor onze omgeving of willen we na de wolf ook nog dinosaurussen terug in Nederland.

wie maakt er zorgen en wie creëert ze. Kan me vergissen maar onze columnist was een aantal jaren geleden ook nog een modale boer en heeft elke rooie cent die hij overhield hergebruikt om het ander weer te financieren om nog groter te worden. Prima deze drang maar lees ik nu tussen de regels door:
"de wal keert (ook bij hem) het schip"? Ieder zijn visie maar als de maatschappij jou visie niet deelt, heb je je maar aan te passen, anders heb je een eeuwig probleem. Hoe wrang ook tis de golfbeweging waar iedereen mee te maken heeft. Niks van de laatste paar jaar dat wil sommigen iedereen maar laten geloven. Toen de columnist nog op school zat of met speelgoed speelde was dit ook al gaande, zie de varkens, kippen en vleeskalverensector, alleen het raakte hun/ons niet omdat ze/we minder expansiedrift hadden? En nu snijdt het mes aan beide kanten tegen ons/hem. Laat duidelijk zijn, ook ik merk de gevolgen van de veranderde maatschappij. Dat varieert van lastig naar kl*te naar barst maar! Maar ik kan mezelf gek maken of aanpassen. Probeer het laatste maar

De opmerking:hebben tegelijk het bedrijfsleven weggejaagd of anders tot een hogere kostprijs dan het buitenland gedwongen. Graag onderbouwing, kan me vergissen maar al die nieuwbouw van huizen en bedrijventerreinen waren er echt niet als er niets verdiend werd.

De laatste opmerking: Kiezen we voor welvaart met respect voor onze omgeving en Het wordt tijd voor een debat over hoofdzaken zou zo in de verkiezingsprogramma van GL als die van FvD kunnen staan. Oftewel: populistisch geleuter die je elke dag wel in een dagblad kunt lezen onder de item: ingezonden berichten/opinie.

Iedereen heeft het al jaren over respect voor de omgeving en terug naar de hoofdzaken. Probleem is: iedereen interpreteert dat in de beginsel al anders, nog voordat de discussie is begonnen. Discussiëren erover is dus elkaar de boom injagen. Zie maar wat al die acties opgebracht hebben, radicalisering en nog harder tegenover elkaar met een grote burgerlijke middengroep die voor beide kampen ja knikt zolang het hun maar niet in de portemonnee treft.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0