Mulder heeft oude koeien en kostprijs van 20 cent

Een sobere bedrijfsvoering, een kostprijs van 20 cent per liter melk en een duurzame veestapel brengen de Zuid-Hollandse melkveehouder Johan Mulder in de top 10 van Nederlands duurzaamste melkveestapels.

Deel dit topic

Reacties

Egbert D
Alle respect voor de beste man, maar 20 cent kostprijs vind ik ongeloofwaardig. De eigen arbeid en het eigen kapitaal 'vergeten' te berekenen wellicht?
Overigens, als hij dan aan 20 cent komt doet ie t heel netjes.
klant
@Egbert D weer zo een pipo die met zijn kostprijs zwaait
+1
JohnDeere7serie
@klant albert hein zal wel denken er kan dus nog wel een cent of 14 af 😉
cornelissen
Quote Reactie van @klant:
weer zo een pipo die met zijn kostprijs zwaait

Ach, je wordt wat ouder ,dus maak je je eigen soms wat minder druk, maar ooit bij Friesland Foods in het melkkrantje ook een verhaal van iemand met een zeer lage kostprijs . De melkveehouder een brief gestuurd met een antwoordenveloppe met postzegel met het verzoek ,stuur de berekening maar op in de antwoordenveloppe. Bleek het allemaal toch genuanceerde te liggen, zeg maar het klopte niet.
+4
Dirk van Zetten
@Egbert D 20 cent, wat een onzin. Als je als boer niet kunt rekenen zeg dan niks.
+1
bio boer
@Egbert D is zonder kapitaal op waarde te zetten en arbeid waarschijnlijk
Als je geen of lage financiering hebt met alles eigendom zelfvoorzienend bent in ruwvoer kun je heel scherp draaien als we hier zonder financiering draaien kan ik ook met 20 cent bio leveren inclusief privé
bio boer
@bio boer de finaciering kost hier al gou 16 cent de kg melk met aflossing
+3
Mh12
@bio boer draai hier een 9 ton melk. En kostprijs is hier ook niet zo hoog. Maar privé hoort toch niet onder kostprijs van de melk.......

Wat ikzelf steeds lastiger vind is, wanneer je gebouwen tot woz waarde zijn afgeschreven. En je weinig eigen mechanisatie hebt. Je al snel erg veel post uit Apeldoorn krijg. Als ik dan zie wat privé en de blauwe enveloppenbrigade incl woz gemeente en waterschap bij elkaar al kosten. Dan is dat verschrikkelijk veel geld aan het worden. En moet je kostprijs van een liter melk niet al te hoog zijn om nog wat groei op de rc te bewerkstelligen
pieta
Quote Reactie van @Mh12:
Maar privé hoort toch niet onder kostprijs van de melk

Privé = vergoeding inbreng arbeid. Ik ken de privé post in de kostprijs vanuit de kritieke melkprijs. Dat is de melkprijs waarbij je net aan alle verplichtingen kunt voldoen. Daar zit geen inkomstenbelasting in.
tok achterhoek
@pieta Dat heb ik nog nooit gehoord. Prive heeft nx met de arbeid te maken
+4
pieta
@tok achterhoek De post privé in de "kostprijs" is natuurlijk niet juist. Door accountantskantoren worden allerlei "kostprijzen" gepubliceerd. Er zijn ook kritieke melkprijzen. Dat zijn vaak de melkprijzen waarbij net alles betaald kan worden. Daar zit meestal de post privé in en ook de aflossingen. Aflossingen hebben ook niets met je kostprijs van doen. Maar het geld moet er net als privé wel zijn. Afschrijvingen, berekende arbeid, rente op eigen vermogen, berekende pacht hoef je niet te betalen daarentegen.
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
rente op eigen vermogen

Die wordt eigenlijk nooit mee genomen in de berekeningen. Kunnen ze vanaf nu beter wel gaan doen want dan wordt het een inkomsten bron. geld op de bank kost immers geld. 😎
+2
Mh12
@pieta kijk. En als je nou beetje kijkt wat pieta hier schrijft
Komt kostprijs best wat lager uit dan menigeen denkt. Maar heb je niet direct een volle rekening courant. Want privé belasting en aflossing moet nog betaald worden .

Rente op je vermogen kan je berekenen maar wat doe je dan met waardestijging grond. .
Evenals arbeid. Als het goed is is de winst zo hoog, dat je uurloon nog best redelijk is. En je daar privé aflossing en belasting nog van betalen Kan. Dat geldt volgens mij voor alle ondernemers...... wil je een hoger uurloon, moet je proberen wat minder uren te maken........
pieta
@Mh12 Van de winst gaan de afschrijvingen af. Vd afschrijvingen machines doe je de vervangingsinvesteringen. Van de rest vd afschrijvingen kun je aflossen. Heb je op je vastgoed weinig afschrijvingen dan moet het uit de jaarwinst na belasting. Vandaar ook dat aankoop grond nogal beslag op de stand van je rekening courant legt.
Mh12
@pieta vertel mij wat. Sept 3.5 ha land gekocht. Rekening courant leeg. Geen afschrijving. Is dan wel effe sappelen. Hoop maar dat de ganzen en toeslagrechten snel betaald worden. Dan krijgen we weer wat lucht......
Porky
@Mh12 nou lekker dan ,is dat een " gezond" bedrijf dan? Wachten op de toeslagrechten en ganzen vergoeding, anders heb je niet te eten,laat mij dan maar wat belasting betalen ipv tot aan mn strot gefinancierd zijn.
Achso
@pieta nee , maar er hoort wel een salaris bij te staan. En een rente vergoeding voor ingelegd kapitaal.
Mh12
@Achso en hoe betalen je dat dan. Wat voor urengeld en hoeveel uur. Dat is nou juist het lastige hieraan.
+3
Achso
@Mh12 geen uren, maar je hebt een functie. En daar hoort een salaris bij.
Daarnaast Ben je in feite investeerder en daar hoort een kapitaalsvergoeding bij.
Wat een accountant doet, is opschrijven wat je al wist. Realiteit en toekomst moet je als ondernemer zelf uitstippelen.
Vele bedrijven gaan daverend achteruit, zodra ze geleid worden door accountants
+1
spotmelker
@Achso mee eens. Meeste accountants maken luxe duurbetaalde rapporten van iets waarvan jezelf 1 tot 1,5 jaar geleden al wist hoe het zat. Met al die details kun je niet zoveel. Het gaat er om wat er over blijft en wat je netto pensioenopbouw is.
+5
jan w
@spotmelker
Mijn zoon is accountant en die doet liever de boekhouding bij een MKBer dan bij een boer.Bij een boer zegt ie: "Daar is geen eer te behalen, ze krijgen een boekhoudrapport, bladeren die door en gooien hem vervolgens achter in de kast. Het gros weet allang wat ze gepresteerd hebben en wat er beter kan.
bio boer
@jan w is dat zo zit de boehouding regelmatig door tespitten vooral cijfers die er uitspringen vergeleken met gemidelde of top 25 waar ik helaas nog niet bij hoor 😋
pietjepuk
@bio boer Deed ik eerst ook tot dat ik er achter kwam de ik besodemieterd werd met de cijfers. Twee jaar achter elkaar exact de zelfde kosten alleen per liter was het wat anders.
+2
pieta
@pietjepuk Als je wat op wil steken moet je bij een financiële studieclub gaan. Cijfers vergelijken met collega's. Van je collega's steek je wel eens wat op. Meestal doet de medewerker vh accountantskantoor even een nieuwsrondje.
Noorderling
@bio boer
Zonder het verhaal er achter weet je nog weinig. Na 10min na het scherm staren ben je nog weinig wijzer behalve dat er mogelijk rek in zit. Daar is de meeste winst te behalen hoe het dan wel moet en vooruit kijken, met weten waar jezelf staat.
bio boer
@Noorderling nee maar als wij 6 cent personeel kosten hebben en gemidelde 2 cent dan weet je dat we daar nog heel wat kunnen halen of dat de bewerking kosten+eigen mechanisatie bij ons lager is per ha ondanks balen dat we daar toch goed scherp op zijn bijvoorbeeld
Mh12
@bio boer je moet of alles per liter melk. Of per ha berekenen. Nu kan het zijn dat je bijna geen voer van het land haalt. En je daardoor erg lage kosten hebt.
Bedr economische studiegroep is idd erg interessant. Doe dit al zeker 15 jr. En ieder jaar leer je weer. En houdt het je scherp......
bio boer
@Mh12 doen we ook
jan w
@Mh12
Misschien zou je voor de gewassen wel de kosten per kg D.S oid. nemen.
+3
pieta
@Achso Er kan wel van alles horen maar er zijn zoveel kostprijzen te benoemen dat je er bang van wordt. De kritieke melkprijs is een tastbaar iets. Een rentevergoeding op je kapitaal is sowieso wat lastig. Moet je dan nu een negatieve rente berekenen? Hoe ga je om met waardestijging? Dat arbeid als kosten opgenomen moet worden in een echte kostprijsberekening ben ik het mee eens. Maar hoe beloon je de overgekwalificeerde ondernemer voor zijn uren waarin hij stront uit de boxen trekt?
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Een rentevergoeding op je kapitaal is sowieso wat lastig. Moet je dan nu een negatieve rente berekenen

Daarom zeg ik, kostprijs uitrekenen op pachtbasis, daarvoor kun je (theoretisch) grond huren en verhuren. Aflossingen op grond zegt niets over je kostprijs , dat is sparen voor je pensioen, hoewel je het geld nu wel moet opbrengen.
Gebouwen op basis van de afschrijvingen en rentebetalingen, niet de fiscale afschrijving, want die is begrenst, maar de economische afschrijvingen.
+1
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
kostprijs uitrekenen op pachtbasis

Waar reken je die kostprijs voor uit dan? Bij jou in de buurt kan de pacht goed 600 euro zijn en in de Flevopolder 1.500 bijvoorbeeld.
Als sectorale kostprijs kan ik me er iets bij voorstellen. Maar voor mezelf wil ik weten wat het bij mij kost. En ik laat er al die stelposten uit voor mezelf.
Frits1
@pieta allemaal mooi, maar wat heb je aan een "kostprijs" waar privé, aflossing niet in mee genomen worden? Dan heb meer aan een kritieke melkprijs, dan weet je dat je de rekeningen wel of niet kan betalen bij een bepaalde melkprijs.
de Tank
Quote Reactie van @pieta:
Daar zit geen inkomstenbelasting in.

Zijn prive uitgaven, bij mij staan ze er wel in.
pieta
@de Tank Als je nou een jaar je kritieke melkprijs ontvangt dan heb je met belasting niets van doen in de meeste gevallen. Gewoon omdat je dan niets verdiend hebt.
+1
Frits1
@pieta Als je bij de kritieke melkprijs 50 k aflost + 30 k prive heb toch 80 k winst
pieta
@Frits1 Jij denkt geen afschrijvingen te hebben? Dan moet het ook nog een eenmanszaak zijn. Bij een VOF betekent een winst van 80 K niet altijd heel veel belasting. Het zijn allemaal keuzes. Naast het noemen van een kostprijs is het vooral belangrijk om te weten hoe deze is opgebouwd.
de Tank
@pieta als je aflossing, vv investeringen en/of je privé hoog is wel degelijk.
pieta
Quote Reactie van @de Tank:
vv investeringen

Hoge vervangingsinvesteringen = hoge afschrijving. Bij een VOF levert een jaarresultaat echt geen hoge belastingdruk op. En anders zou ik je een keer het advies geven om bezwaar tegen de WOZ te maken. Als je niets investeert in gebouwen zijn ze op een gegeven moment echt wel minder waard.
Noorderling
@pieta
Ieder jaar komt de blauwe enveloppenbrigade hier toch een modaal inkomen halen ondanks we redelijk door investeren en er ook nog genoeg te verbeteren is in technisch en financieel resultaat.

Je zit zomaar op 1000euro winst per koe.
Met 100 koeien per persoon of firmant kun je flink betalen. 3 generaties en partners in het bedrijf halen kan een keuze zijn, maar dan betaal ik liever belasting 😬
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Ieder jaar komt de blauwe enveloppenbrigade hier toch een modaal inkomen

Je hebt de laatste jaren toch hopelijk ook wel wat meer melkgeld ontvangen als je kritieke melkprijs. Bij een VOF met meerdere gezinnen ligt de post prive waarschijnlijk hoger.
En als je complete financiering op aankoop grond zit dan kunnen de aflossingen in relatie tot de afschrijvingen wel zo hoog dat het nog wat belastingdruk geeft.
pietjepuk
@Noorderling pieta had het over 80 winst. Dat je dan bij een vof weinig belasting zou betalen. Dat klopt gewoon.
Noorderling
@pietjepuk
Hoe realistisch is zon winst met twee vennoten? Een bedrijf van ca 80 koeien in een VOF met 2 personen, dan wordt niet de middelen van twee ondernemers benut. Kun je trots zijn dat je weinig belasting betaald, ben van mening dat je dan erg veel winst laat liggen. Het is jammer geld, maar het doel zou eigenlijk moeten zijn dat je zoveel mogelijk belasting betaald.

Met 1 vak moet zon bedrijf toch te runnen zijn, dus hoe eerlijk is je vergelijk dan als er om belasting redenen iemand in het bedrijf gaat?
Voor een fatsoenlijk inkomen zal je die 80K winst toch minimaal per vennoot moeten draaien, als je met minder genoegen neemt kan. Maar dan is het wel appels met peren vergelijken.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Noorderling:
Voor een fatsoenlijk inkomen zal je die 80K winst toch per vennoot moeten draaien, als je met minder genoegen neemt kan

klopt maar fiscaal kan het toch interessant zijn om meer vennoten in de firma te hebben. denk aan moeders de vrouw die druk is met van alles maar niet in het bedrijf. Of pa die zijn leeftijd al heeft en het wat rustiger aan doet.
+1
pieta
@Noorderling Niet iedereen vindt dat ie leeft om zoveel mogelijk winst te maken. Zijn er genoeg die een vrouw hebben die een paar dagen per week muit werken gaat en meedeelt in de ondernemingswinst. Bij een beetje omvang pak je twee keer de zelfstandigenaftrek. Meeste jaren heb je toch nog wat geïnvesteerd waar een beetje kia op zit. En dan betaal je weinig belasting bij 80.000 winst.
pieta
@Noorderling En dit gaat over de melkprijs waarmee je precies alles zou moeten kunnen betalen. Draai je dan nog 80 K winst dan draai je er in een goed jaar wel wat meer uit.
de Tank
@pieta jaarresultaat 135 k, wel ff puzzelen om niet in hoogste tarief te komen en toch zit ik met kritieke melkprijs niet veel onder werkelijke melkprijs. De woz aanvechten is een goed idee. Ik verwacht alleen nog een waardedaling gsvergoeding op basis van woz, wacht daar dus nog ff mee.
pieta
@de Tank Wat zit er dan allemaal in die kostprijs en hoeveel kg melk praat je over? Want een resultaat van 135 K is niet gering als totaal.
George
@pieta
135 is mooi geld , ik haal als hobbyboerke de helft nog niet.
de Tank
@pieta 1.1 milj. Laatste paar jaar 800 k onttrokken aan bedrijf waar geen bedrijfsmiddelen van teruggekomen zijn. De bank wil dat wel graag snel terug zien😋vandaar dat tegen 10 cnt aflossing 3.5 cnt afschrijving staat. Ik zal dus wel resultaat moeten halen. Ik klaag niet, lukt prima.
de Tank
@de Tank ik wil er maar mee aangeven dat kritieke melkprijs als vergelijkingskengetal weinig waarde heeft, situaties zijn zo verschillend. Voor mijzelf is het vooral een bevestiging van wat ik op m'n rc zie.
pieta
@de Tank Ik vind het ook geen vergelijkingsgetal op zich maar voor je eigen bedrijf wel belangrijk om te weten.
bio boer
@de Tank is hier precies het zelfde 11 cent aflossen 2 gezinnen die geld ontrekken aan het bedrijf hopa rond 200k resultaat
pieta
@de Tank Als die 8 ton voor de overname is dan moet ie wel heel snel terug in een jaar of 7.
de Tank
@pieta 15 jaar na overname, zoals ik zei, daar zijn geen bedrijfsmiddelen van gekocht dus geen extra afschrijving. Dit kwam boven op de bestaande financiering. Eind 2019 een deel geherfinancierd en aflossing gelijk verlaagd, zit nu op 7 cnt, leeft wat relaxter😊
pieta
@de Tank Ik vraag me dan zomaar even af waarvoor het uit bedrijf getrokken is en ook nog of dat zomaar kan. Een bedrijfsschuld opnemen om iets buiten bedrijf te kopen.
de Tank
@pieta uitkoop vennoten
pieta
@de Tank Toch overname dus? 😁 Wellicht niet van je ouders maar broer/zus/schoonouders etc. Blijkbaar is het dan geruisloos doorgeschoven (anders waren de afschrijvingen waarschijnlijk wel toegenomen). Kun je ook direct zien wat investeren in niet-afschrijfbare zaken met je liquiditeit doet evenals een korte aflostermijn.
de Tank
Quote Reactie van @pieta:
Wellicht niet van je ouders maar broer/zus/schoonouders etc.

Niet noodzakelijk dat je de exacte situatie kent 😁 , je conclusie over de gevolgen klopt. Het verrast mij wel dat velen al echt moeten sappelen om rond te komen. Mijn verhouding aflossen/afschrijven/belasting is verre van ideaal, daarnaast haal ik vaak bij lange na niet de technische resultaten die hier over het prikkebord voorbij komen.
+1
pieta
@de Tank Waarom denk jij dat grond/rechten aan de prijs blijven, pacht hoog blijft en er nieuwe machines verkocht worden. Niet allemaal van het verlies.
Erco
@de Tank die technische resultaten haalt bijna niemand hier hoor 😉 maar dan heb je wel een lage rente mischien, hier heb ik nog rente van o.a. 4,5 procent, ook wel lager, andere variabel sinds kort. dat met een pittige financiering en een aflossing van meer dan bijna 10 cent... dan gaat de helft al bijna naar de bank. Al wordt je van aflossen altijd rijker natuurlijk. dan is het een schrale troost dat je nog bij de minst slecht betalende zuivelfabriek zit 😉
pieta
Quote Reactie van @Erco:
technische resultaten

Er zijn er die menen dat ze van technische resultaten rijk worden. Dat is niet zo. Het deel economie hoort er gewoon bij.
En los van je technisch draaien heb je nog het financieel overige. Ik betaal de komende 2 jaar 1.4% rente over een wat(ik denk) minder hoge schuld als jij. Jouw melkfabriek moet al heel wat beter presteren dan de mijne om dat goed te maken.
Noorderling
@pieta
Voerkosten is ca de helft van je kosten, als je financiering van de grond meeneemt misschien wel 2/3. Lijkt me dan toch wel relevant dat je voerbenutting goed is, dat lukt je alleen met gezond vee en goede vruchtbaarheid. Daar draait heel je bedrijf op. Een jaar dat het niet loopt merk je het volgende jaar, kun je wel lekker op vakantie als je een maand geen kalverij hebt, moet het geld er wel zijn omdat de tank niet vol zit 🙃
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
relevant dat je voerbenutting goed is, dat lukt je alleen met gezond vee en goede vruchtbaarheid.

Kwaliteit voer (gras) hangt ook samen met grondsoort en vernieuwing/verbetering. Hoe goed ben je in mais verbouwen ook een factor. Kwaliteit van je grond. Gezond vee staat buiten kijf. Maar wat doe je met een koe met een mankement. Maak je deze beter en accepteer je een mindere lijst? Zo ook met koeien die niet snel drachtig worden. Ga je door en neem je een langere tkt voor lief of zet je weer een vaars in.
Noorderling
@pieta
Mais is dan wel weer het simpelste gewas, kwaliteit is bijna altijd hetzelfde. Gras is een stuk moeilijker om ook met het weer de juiste dingen op het goede moment te doen. Of vooral niets te doen en de schudder in de schuur te laten.
Interessantste post is totale voerkosten. Inclusief loonwerk, gbm & zaaizaden + aankoop voer. Dan kun je zien of je alles in balans hebt, die daarop laag scoort heeft het in de vingers en kun je heel veel van leren. Teelt wat er goed wil groeien op zijn of haar grond en koopt daarbij wat goedkoop is en de missende elementen toevoegt.

Wat betreft gezondheid vee is het opzoeken van de balans. Wat je zwakke bedrijfspunten zijn is daarbij erg belangrijk. Door een oude krappe stal gingen de meeste koeien eerst weg om uier/pootproblemen. Daar kun je 0 risico mee lopen, dat gaat sowieso mis.
Dat getackeld en nu worden de koeien veel makkelijker oud, 2014 einde quotum van veel oude koeien afscheid genomen, omdat je met een jonge veestapel verder gaat vertrekken er alleen maar koeien om vruchtbaarheid. Nu kom je op het punt dat die jonge koeien uit 2014 veelal 6-8e kalfs zijn. Daar ben ik niet goed genoeg boer voor om dat allemaal vanzelf te laten gaan.
Die grens heb ik ondertussen gevonden. Door de hele fosfaatperikelen nog wel eens een rietje als kans gegeven, onder het motto niks te verliezen. Daar zaten uiteindelijk hele dure rietjes bij. Bij twijfel wordt het nu een laatste lijst maken van 600 dagen, 20.000kg melk en met 400kg geslacht gewicht afvoeren in plaats van rondom kalven/start lactatie stranden en er geen kant mee op kunnen. Maar ze zijn er die aantonen dat het allemaal kan, als je ziet dat er bedrijven zijn die al 50 koeien over de 100.000kg getrokken hebben, er is nog genoeg potentie dat het beter kan.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Mais is dan wel weer het simpelste gewas, kwaliteit is bijna altijd hetzelfde

Kan best zijn maar ik zie hier toch grote verschillen.
pieta
@Noorderling En de beslissing van wanneer een koe ruimen of plannen voor afscheid op termijn vind ik ook lastig. Paar weken geleden heeft er hier één gekalfd met bijna 100.000 op de teller. Eerst een paar dagen met de mini-melker in het strohok, toen op het bruggetje in de robot en nu een 45 kg melk per dag. Met een beetje geluk wordt het een 100-tonner. Had ook nog een tweeling, kalfjes zelf uit de koe moeten plukken maar de nageboortes waren er met een paar uur af. Behalve een paar Calcium-bolussen geen behandelingen gehad.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
aar weken geleden heeft er hier één gekalfd met bijna 100.000 op de teller.

Die kunnen een hoop op karakter en gaan vaak nog wel even door, ze blijven vreten en dat is het belangrijkste om een hoop ellende te voorkomen. Blijft mooi hoe die dieren zich door niets of niemand laten dwingen, klauwbekapboxen en hekken omver willen gooien en in het eerste rondje in de melkstal staan.
Bij lactatie 5 zit toch wel dat kantelpunt of het er in zit of niet. Of het wordt met strijd nog 1 of 2 lijsten, of ze gaan onvermoeibaar door.
Erco
@pieta klopt. T financieel overige vreet n groot deel van de melkprijs op idd 😉 en mijn rente is gemiddeld wel meer dan t dubbele idd maar is nog wel laag historisch gezien. En ja je hypotheek. De een krijgt bijna zn bedrijf en n ander betaald de waarde 😬 het is zoals t is
pietjepuk
@Erco 4.5% lees ik. wel eens gevraagd wat boete is om af te lossen en een nieuwe lening aangaan?
ntd79
@de Tank maar je moet dan toch ergens iets compleet anders doen of een afwijkende bedrijfssituatie waardoor je een extra geldstroom hebt? Normaal heeft een bedrijf toch zo'n beetje 15 cent toegerekende kosten en een 10 cent niet toegerekend. Doe je het heel netjes. Zit je al op 25 cent. Een dubbeltje extra aflossing maakt al 35 cent. En dan komen alle kosten en aflossing nog van de al bestaande financiering, rentelasten van die 800 k en privé, en dan neem ik de vervangingsinvesteringen en afschrijvingen nog niet mee. Dan heb je neem ik aan toch wel extra inkomsten buiten de gangbare?
+1
pieta
@ntd79 Jij moet toch echt bij een studieclub. 😁
ntd79
@pieta maar waar vlieg ik uit de bocht dan? Nou word ik wel nieuwsgierig
+1
pieta
@ntd79 Meestal worden de verschillen op vele punten gemaakt. Dat je niet bij een studieclub wil gaan is prima. Van het verhaal achter de verschillen wordt je wel eens wat wijzer. Sommige dingen zijn dan weer keuzes.
ntd79
@pieta ik word ook een beetje flauw van je studieclub antwoorden. Heb ik vroeger wel gedaan, heel mooi, maar nu niet meer. Heb mijn leven 1,8 miljoen kilo quotum gekocht en vijftig bunder land uit het bedrijf, dus behandel me niet als klein kind. Ik vraag oprecht hoe tank dat klaar speelt. Jij maakt er in jou antwoorden een vorm van hogere wiskunde van. Het grote gros van de melkveehouders boert op een redelijk constante en vergelijkbare manier met de bijbehorende kosten. Dat jij in een reuze interessante studieclub zit waarin iedereen een totaal andere extravagante manier van boeren heeft is een groot voordeel. De meesten moeten het doen met veel vlakkere cijfers. Een dubbeltje extra aflossing over meerdere jaren naast de bestaande financiering is een prestatie, en daar ben ik gewoon nieuwsgierig naar.
pieta
@ntd79 Jij verwacht een pasklaar antwoord. Dat is er niet. Met je 25 cent zit je er niet ver langs. Maar als Tank die 25 cent kosten heeft wat overige opbrengsten genereert naast bedrijfstoeslag en omzet en aanwas dan zit een 10 tot 12 cent aflossing er gewoon in qua ruimte. Maar als je iets exact wil weten voor je eigen situatie dan gaat dat zo toch niet. En ik heb echt geen studieclub met allerlei hele aparte boeren en toch zijn de verschillen heel behoorlijk.
ntd79
@pieta Maar nu geef je toch al een mogelijke reden aan: extra opbrengsten genereerd...Ik verwacht geen pasklaar antwoord, het enige wat ik vraag is of hij dat kan presteren uit de gangbare opbrengsten, dus de gebruikelijke opbrengsten als melk omzet en aanwas enz. Dan kan 10 cent er misschien wel in zitten, maar het is nog naast de bestaande financiering. En die zal ook niet laag zijn, anders hoeft die 800 er niet zo snel weer te zijn. Voor mijn eigen toepassing is het niet, ik wil geen koe extra, ik consolideer en probeer het op een aangename manier rond te zetten waarbij kostprijs niet meer bovenaan staat maar het arbeidsplezier. Maar dat neemt niet weg dat ik wel geinteresseerd ben naar een scherpe kostprijs.
pieta
@ntd79 Je kunt overal redenen bij bedenken. Maar bij ons liggen de door jou genoemde kosten wat onder de 25 cent, de omzet en aanwas wat hoger door een lage veevervanging en daardoor verkoop vaarzen, is er wat mestaanvoer door extensief zijn, extra melkgeld door Planet Proof en weidegang. Dan weet je nog niets vd privé posten. Wellicht doet ie het bedrijf alleen en heeft een vrouw die een topbaan heeft en alle privé-uitgaven voor rekening neemt.
Maar wil je wat dieper ingaan op cijfers dan zal dat hier niet meevallen.
ntd79
@pieta tank heeft al geantwoord, waarvoor dank, ook voor de openheid. En wat blijkt, hij zit qua financiering op hetzelfde niveau als ik, lost 7 cent af, en boert zoals ik het zie over de hele linie sterk, daar verdien je vaak het meeste mee. Nu wordt het allemaal duidelijker. Voor de rest alles gewoon gangbaar. Je maakt het allemaal veel te ingewikkeld.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Je maakt het allemaal veel te ingewikkeld

Helemaal niet. Ga bij een studieclub zei ik toch. Simpel advies Het algemene verhaal weten velen. En 10 cent af kunnen lossen per jaar moet met de huidige rente kunnen.
ntd79
@pieta Wat heb jij toch met je studieclub.... Even weer terug naar de basis. Zoals het er stond was het tien cent aflossing, naast de bestaande financiering, dat is toch gauw ook een paar cent, dus dan kom je al ver over een dubbeltje. Daar reageerde ik op hoe hij dat voor elkaar kreeg. Dat antwoord is er. Het waarom ik op jou reageer is dat je nogal lacherig deed over een kwartje kosten. Maar het blijkt dat je daar ook bijna aan zit. Voor de rest hoef ik echt helemaal niks meer te weten, en hoef ik ook niet in een studieclub.
Voor de rest kun je het mooi brengen dat bij de huidige rente 10 cent aflossing moet kunnen, nou even indenken, stel een miljoen liter melk, gemiddelde financiering 1,23 volgens mij. Dan echt meerdere jaren 123000 aflossen? Zijn er niet zoveel van. Zal kunnen, maar een plezierig leven gewenst. En dan kun je bijvoorbeeld wel een werkende vrouw hebben, maar die zal in de eerste plaats toch niet haar hele loon in het prive storten neem ik aan, en ten tweede, bij die schijnbare gigantische aflossingen en dus monsterwinsten zul je de kinderopvang bijna geheel zelf moeten betalen, schiet ook niet op. Maar wij gaan er toch niet uitkomen, we zitten op een totaal andere golflengte
pieta
@ntd79 Ik heb zojuist even terug gelezen. Staat in stukje van tank gewoon dat ie tegen de 10 cent aflossing zit voor herfinanciering. Dan begrijp ik uit zijn reactie ook een beetje dat ie eenmanszaak heeft omdat hij bij 135 K bijna in het hoogste tarief valt. Ik reageer ook nog even op je eerste reactie.
ntd79
@pieta en je geeft zelf al aan, jou kosten liggen net iets onder de 25 cent. Dat moet ook wel, jij weidt dus sowieso lagere loonwerkkosten. Dus ondanks dat je het op 1001 dingen anders kunt doen, en je niks kunt vergelijken kom ook jij een beetje op hetzelfde bedrag uit, en je meeropbrengsten heb je in twee zinnen verklaard. Dat was niet zo moeilijk toch...
pieta
@ntd79 Bij ons in de studieclub bedraagt het verschil 11 cent zo uit mijn hoofd.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
jij weidt dus sowieso lagere loonwerkkosten

Dat is wel heel simpel gedacht. Loonwerkkosten zijn bij mij 5 cent. Dus ja, echt laag.
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Loonwerkkosten zijn bij mij 5 cent. Dus ja, echt laag.

meningen verschillen. 😎
+1
de Tank
Quote Reactie van @ntd79:
Een dubbeltje extra aflossing over meerdere jaren naast de bestaande financiering is een prestatie

Voor de duidelijkheid, ik los geen dubbeltje extra af(dit was nog over 2019, in 2020 verlaagd naar +/-7cnt) maar totaal op financiering van 1.4 M, rente 1.8%. De sterke punten van mijn bedrijf zijn hoge opbrengsten land, 23000 kg/ha kwa ruwvoer zelfvoorzienend, elke 5 jaar nieuw grasland door samenwerking met buurman akkerbouwer, daardoor lage/geen mestafzetkosten en wat extra door verhuur aardappelland. Lage afvoer, langjarig gemiddelde beneden 20%. Verder geen extra inkomsten en ben jaarlijks 20-25 k kwijt aan een zzp'er en een zoon die zo nu en dan wat landwerk doet.
pietjepuk
@pieta denk dat hij er met die 25 cent niet zo veel naast zit. Hangt er een beetje vanaf hoe je overige opbrengsten er in berekend. Hier staan ze gewoon apart en kwam ik vorig jaar aan ongeveer 44 cent opbrengst.
ntd79
@pietjepuk die 25 cent kosten staan los van de opbrengsten. Ik ga gewoon uit van gemiddelde, 10 cent totale aangekocht voerkosten inclusief mineralen en melkpoeder, 1 cent dierenarts, fok en melkcontrolekosten, gewaskosten enz enz
ted9
@pieta Heeft geen enkel toegevoegde waar omdat bedrijven zo verschillend zijn. Eigen kop volgen als het goed loopt en je niet gek laten maken door anderen.
de Tank
@ted9 wanneer is het je eigen kop? Er zijn er voldoende waarbij de kop nu in een strop zit.
ted9
@de Tank Ik denk dat er een hoop boeren zich laten op naaien door collega's.
+2
de Tank
@ted9 ik lees hier geregeld dat de bankman dit zei, de accountant dat, adviseur zus en daar nu de schuld aan geven verkeerde keuzes gemaakt te hebben. Zelfstandig ondernemers hebben ze niet voor niets zo genoemd.
ted9
@de Tank Precies zolang we onze melk mee geven en ons vee en afwachten wat we beuren heb je eigenlijk helemaal geen recht van klagen of rede een ander de schuld te geven van je financiële situatie
pieta
@ted9 Klinkt goed hoor je eigen kop volgen. Maar wat nou als ie net niet de goede kant op staat. 😁 Ik ben ook niet zo van alle adviseurs. Maar dat wil niet zeggen dat ze nooit iets voor je weten.
ted9
@pieta Juiste personen om je heen verzamelen is altijd goede zet. Maar je moet je eigen doel voor ogen houden. En daar niet teveel van wijken
pieta
@ted9 Wat is jouw doel? Ik heb namelijk niet echt een doel.
ted9
@pieta Geld proberen te blijven verdienen met koeien melken .
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Normaal heeft een bedrijf toch zo'n beetje 15 cent toegerekende kosten en een 10 cent niet toegerekend. Doe je het heel netjes. Zit je al op 25 cent. Een dubbeltje extra aflossing maakt al 35 cent. En dan komen alle kosten en aflossing nog van de al bestaande financiering, rentelasten van die 800 k en privé, en dan neem ik de vervangingsinvesteringen en afschrijvingen nog niet mee. Dan heb je neem ik aan toch wel extra inkomsten buiten de gangbare?

Bedrijf van 1.1 mln kg melk. Prive kosten man vrouw ieder de helft. Tellen we voor het gemak even 22.000 als de helft wat belasting

25 cent toeger+niet toegereke - 2 toeslag - 3 omzet vee = 20 cent kostprijs. Rente over 1.23 financiering * 1.8% = 2.5 Kostprijs tot dan 22.5 cent daarbij 10 cent aflossen = 32.5 cent daarbij 2 cent prive maakt 34.5 daarbij belasting/vervangingsinvestering maakt de ontvangen melkprijs ongeveer??
de Tank
@pieta de man die rekenen kan👍
+2
pieta
@de Tank Nou dank je wel. Sommetjes onder de 40 cent lukken me prima. En boven de 40 cent melkprijs hoef je niet te rekenen. 😁
+2
de Tank
@pieta het meest interessant getal is voor mij het resultaat+afschrijving, dat bepaalt wat je hebt voor aflossing, vv investering en privé.ik vind het dan ook interessanter om te weten wat deze boer aan resultaat +afschr heeft, dan kun je z'n slagkracht wat beter bepalen dan de 20 cent kostprijs waarbij niemand weet hoe die tot stand is gekomen.
pieta
@de Tank Dat is het ook. Maar als jij nu met 1.1 miljoen 180K per jaar hebt en je ziet cijfers van anderen en die hebben meer of minder of andere sterke punten dan kun je toch iets opsteken voor jezelf. Bespreek je de cijfers met je accountant dan word je er meestal niet zo veel wijzer van.
de Tank
@pieta je zal mij niet horen beweren dat ik van iemand anders z'n cijfers niet kan leren. Alleen zeggen dat de kostprijs 20 cnt is zonder enige onderbouwing leert mij niet veel.
de Tank
@pieta ik heb trouwens een pittige accountant, jaren ook in Fin.studiegroep gezeten.
ntd79
@pieta 34,5 en hoeveel belasting moet er betaald worden bij 135 belastbare winst bij een eenmanszaak? Vier cent? En hoe hou je je bedrijf op lange duur in de benen? Bij de 10 cent niet toegerekende kosten zitten alleen de te betalen directe rekeningen, niet de afschrijvingen van ontroerend goed en machines. Of ga jij met droge ogen beweren dat jij met vijf cent loonwerkkosten alleen al op tien cent zit, inclusief afschrijvingen voor ontroerend goed en machines? Dan wordt de laag beleg al behoorlijk dunner en dan mag er ook werkelijk weinig mis gaan. En oke, als 10 cent aflossing geen probleem is, heel knap, maar dan was ik dat gewoon mooi blijven doen, houd je scherp en flexibel.
pieta
@ntd79 Je weet toch wel dat de aflossingen uitgaven zijn en dat de afschrijvingen de kosten zijn van eerder gedane investeringen. Deze mag je niet dubbel tellen. En ik zou de te betalen belasting zo niet exact weten maar 40 kan wel. Daarom kan ie het ook net aan betalen zoals ie aangeeft. Ik weet zijn exacte melkprijs over 2019 niet maar wij hadden ex BTW 40 cent. Vrij normale gehalten, weidegang en 0.75 cent PP
de Tank
@pieta en daar begon de hele discussie mee dat bij kritieke melkprijs gelijk aan melkprijs weinig belasting verschuldigd is maar dat dat erg afhangt hoe die kritieke melkprijs opgebouwd is. Je zit aardig in de richting😋
pieta
@de Tank Klopt wel. Maar het is ook een beetje eigen om nog te redeneren vanuit wat je gewend was. Ik ben al ruim 15 jaar uit de accountancy. Bij de ABAB indetijd was er geen boer die belasting betaalde als hij zijn kritieke opbrengstprijs ving, meeste hadden ook nog een manvrouwmaatschap waarbij de winst werd gedeeld. Toen lagen zowel de aflossingen als afschrijvingen op een ander niveau en was het eerder zo dat de afschrijvingen hoger waren. En ook nu is aflossing van 10 cent hoog als verplichting voor gangbaar.
En ik denk dat er ook genoeg bedrijven zijn die nagenoeg geen inkomstenbelasting betalen als ze hun kritieke opbrengstprijs ontvangen.
Frits1
@pieta het verschil is dat er nu veel meer bedrijven zijn die in verhouding meer (veel) aflossen en (veel) minder afschrijven. Winst = cashflow daardoor geen geld op de rc, maar wel belasting moeten betalen. (tot vorig jaar op een accountants kantoor gewerkt)
+1
bio boer
@Frits1 dat probleem heb je ook als je 8 jaar geleden mdv stal heb laten bouwen 8 jaar geen belasting betalen nu is de stal op 0 in de boeken maar nog wel gefinancierd volle pont belasting betalen + blijven aflossen de meesten lossen die nieuwe stal niet af met de zelfde snelheid is nooit goed om meer af te schrijven dan je verdiend/aflost
pietjepuk
@bio boer Een bv tje is nog leuker mag je gebouwen maar afschrijven tot 100 % woz waarden. Bij eenmanszaak of maatschap tot 50%
pieta
@Frits1 Dat klopt. Maar daar staat wel tegenover een MKB-winstvrijstelling van 14%. En indit geval wordt de discussie scheef getrokken omdat er iemand voor de dag komt met een eenmanszaak en een hele strakke aflossingsverplichting. Als hij die 800K geinvesteerd in grond ipv uitkopen vennoten dan had die grond al wat extra inkomsten opgebracht. Had ie er een neuiwe stal van gezet had ie meer afschrijvingen gehad en daarmee een lagere belastingdruk. Ik dacht meer aan een normale aflossing van 5 cent. Bij al wat je zegt kun je wel iets bedenken waardoor het niet kan. Er is ook altijd een uitzondering op de regel.
Frits1
@pieta dat zal allemaal wel, over het algemeen zijn er nu veel meer bedrijven waar de aflossing / afschrijving anders ligt als zeg maar 10 jaar geleden.

Dat bepaalde belasting regelingen er nu wel of juist niet meer zijn, is gerommel in de marge. Over het algemeen pakt de staat wel wat het nodig heeft.
Noorderling
@Frits1 Wat de rente is gedaald, zijn de aflossing gestegen. Rente zijn kosten en aflossingen niet, dus of we er wat mee opgeschoten zijn is maar de vraag.
Frits1
@Noorderling Ik betaal liever aflossing dan rente!!
Noorderling
@Frits1
Alleen moet je de waardedaling van geld ook meenemen. Dat bijdrukken is niet echt positief.
In 2010 kon je meer met een euro kopen dan vandaag de dag.

Je bent eerder miljonair, dat is het positieve en behaalt wellicht een doelstelling. Als ik morgen naar zimbabwe ga ben ik wellicht miljardair. Heb er alleen niets aan.
pieta
@Frits1 Ik geloof direct dat er zat zijn waar de aflossingen boven de afschrijvingen uitkomen. Mijn redenatie was ook nog een beetje van de oude tijd. Maar een vrijstelling van 14% is toch wel een factor.
ntd79
@pieta Vier cent hou ik het laag aan, vijf komt eerder. Voor de VOF had ik er ervaring genoeg mee. Bij een iets lagere melkprijs kun je dan al naar de bank lopen voor een paar elementjes bij de sleufsilo aan, of erger, aanzuiveren van de rc. Maar er is aangegeven dat de gebouwen afgeschreven zijn en er heel weinig afschrijvingen zijn. Dus tussen nu en 10 jaar komt er logischerwijs nog behoorlijk wat vervanging aan. Nu wordt er natuurlijk 7 cent afgelost, maar in combi met de huidige financiering krijg je de broek er nog flink vol aan, en dan ook nog bij een gelijke melkplas. Als je dan bijvoorbeeld ook nog naar de 1,5 miljoen kilo melk heen wilt en de fosfaatrechten extra daarvoor ook nog in vijf jaar betaald moeten worden, en ik kon dus volgens jou woorden 10 cent goed betalen, dan bleef ik dat eerst nog een paar jaartjes volhouden.
de Tank
@ntd79 ik vind je redenatie wel bijzonder, eerst vraag je je af hoe ik aan dat resultaat kom en nu is het bijna kansloos naar de toekomst toe. Of begrijp ik je nu verkeerd?
pieta
@de Tank Nog even en je bent bankroet. 😂
ntd79
@de Tank Kansloos absoluut niet, maar wel pittig. En het was een reactie op het rekensommetje van pieta. Daar werd de belasting amper genoemd, terwijl je natuurlijk zelf wel weet wat voor een bedrag dat is bij genoemde belastbare winst. Dat in combinatie met een zeer hoge aflossing houdt je qua investeren behoorlijk rustig, al helemaal vanuit de cash flow. Dan ben je in mijn optiek de komende jaren twee dingen aan het doen, aflossen en belasting betalen. Prima als je niet verder wilt ontwikkelen, anders vind ik persoonlijk dat de aflossing op 20 jaar zetten meer dan zat is, wat je nu dus doet, waardoor je continu meer ruimte hebt voor onder andere fosfaatrechten en een paar spantjes zetten voor geleidelijke groei en daardoor tegelijk de belastingdruk wat verminderd. Maar zoals gezegd, dat is voor iedereen weer heel verschillend en zeer afhankelijk waar je met je bedrijf staat.
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
Dan ben je in mijn optiek de komende jaren twee dingen aan het doen, aflossen en belasting betalen. Prima als je niet verder wilt ontwikkelen, anders vind ik persoonlijk dat de aflossing op 20 jaar zetten meer dan zat is, wat je nu dus doet, waardoor je continu meer ruimte hebt voor onder andere fosfaatrechten en een paar spantjes zetten voor geleidelijke groei en daardoor tegelijk de belastingdruk wat verminderd

Als je die 20jaar op wilt rekken ben je eigenlijk aan het aflossingsvrij financieren.
Op de korte termijn mooi, maar geeft je op de lange termijn steeds minder lucht, is de grens van 40 of 50jaar aflossen? Dan is alles afgeschreven, betaal je nog meer belasting en houdt je helemaal geen euro over. Moet je bij elke euro aflossing 50cent belasting optellen ipv 30-40cent. Ook dat gaat pijn doen, of je moet in de BV, maar is met fosfaat ook een flink obstakel geworden.

Opzichzelfstaand een stuk grond op 50jaar aflossen aan je huiskavel hoeft geen slechte keuze te zijn. % rentestijging doet dan wel meer pijn dan een cent minder melkgeld.
Als je je financiering van de stal telkens op rekt en deze na 30 jaar nog niet is afbetaald, kom je ook nooit aan spantvak zetten toe uit eigen middelen. Wanneer je vandaag streng voor jezelf bent geeft je dat op termijn lucht. Zelfde als dat je na 2015 nog je quotum aan het afbetalen bent, kan een goede investering geweest zijn, hoeft uiteindelijk niet en kan je ook zomaar schaakmat zetten. Heb je 0 bewegingsvrijheid meer. Als de eerste koe in je stal gescheten heeft is de waarde ook al 50% gekelderd van nieuwbouwwaarde en is er in feite geen weg terug.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Als de eerste koe in je stal gescheten heeft is de waarde ook al 50% gekelderd van nieuwbouwwaarde en is er in feite geen weg terug

Dat duurt zelfs zo lang niet.
ntd79
@Noorderling Ik begrijp je punt en je hebt gelijk. Alleen had ik het over 20 jaar aflossingstermijn, jij komt met dertig en zelfs veertig tot 50 jaar aan zetten, waar stond dat? Bovendien kan dat wettelijk ook niet eens meer, volgens mij.
Noorderling
@ntd79
je zette twijfels bij 20jaar, of dat realistisch is. Hangt er maar net vanaf waar je staat of dat lang of kort is en wat je ambities nog zijn. Met altijd het totaal plaatje in beeld van eigenvermogen positie.
Wie die termijn verbied is me een raadsel, of het verstandig is ben jezelf bij. Kunt wel een keer een kans pakken als er wat geschikts te koop komt, eventueel je bedrijf te splitsen is voor meerdere opvolgers. Als het geld in grond zit, is het risico beperkt en kom je er ook altijd wel weer vanaf.

Investeren zelf constant door, bouwen elke 5jaar wel wat, als het geen stal is wel een sleufsilo, loods, keer verkavelen waar je je geld ook wel aan kwijt kunt raken. Heb je op den duur ook wel van alles op je erf staan van jong tot oud, zolang het maar functioneel is, is het zonde om te slopen omdat de afschrijvingstermijn is verstreken.
ntd79
@Noorderling Daar waar ik op reageer was een aflossingstermijn van ongeveer 12 jaar.
ntd79
@Noorderling en erbij, ik vind dit verhaal niet bepaald stroken met jou reacties in de asbestpost.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Bij een iets lagere melkprijs kun je dan al naar de bank lopen voor een paar elementjes bij de sleufsilo aan, of erger, aanzuiveren van de rc

Tekort aan ondernemerskwaliteiten. Zoiets heb ik allemaal nog niet meegemaakt. Wellicht lopen er op deze aardkloot toch mensen rond waar je iets van op kunt steken. 😁
ntd79
@pieta Beetje flauw, ik beticht je nergens van en al helemaal niet van slechte ondernemerskwaliteiten. Volgens mij onderbouw ik alles met vrij realistische cijfers. Ik ben lang niet alles met jou eens, en dat hoef je ook absoluut niet met mij te zijn. Noemen we ook wel discussie.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Volgens mij onderbouw ik alles met vrij realistische cijfers.

Wel vrij realistisch maar als je en de afschrijvingen en de aflossingen wilt gaan tellen zit je toch op vrij onrealistisch. Dan zeg je ongeveer 25 cent kosten. Maar in mijn eerste reactie op jou heb ik je al verteld dat de verschillen vaak op alle facetten gemaakt worden. Overal wat. Dat is interessant om uit te zoeken waar je zelf staat en hoe je het verbeteren zou kunnen.
Als ik dan zeg dat we er een paar cent onder zitten, per kg melk meer overige bedrijfsopbrengsten(die bestaan uit aanvoer mest/bedrijfstoeslag), een hogere melkprijs en hogere omzet en aanwas en je praat over bijvoorbeeld 5 cent verschil.
+1
Mh12
@pieta idd Pieta. Ik zie die studiegroep ook een beetje als competitie. Wel op een leuke manier. Maar mij triggerd het in ieder geval wel. Doordat je al vele jaren met elkaar alles bespreekt. Weet je ook of de getallen beetje kloppen. Want over 1 jr valt niks te zeggen.
Met dank aan studiegroep overgegaan naar andere melkfabriek. Andere melkstroom. En probeer steeds meer via gezamenlijke inkoop.
En mechanisatie met buurman samen te doen......
pieta
@Mh12 Ik zie het als motivatie. De aanwezige verschillen hebben ook nog een deel te maken met bedrijfsfactoren. Enne gezellig.
Mh12
@pieta motivatie is misschien een beter woord. Ben ook niet zo goed onderlegd..... Ik probeer gewoon via die studiegroep overal het beste van mee te pakken wat voor mij ook haalbaar is. En oren en ogen goed openhouden.
ntd79
@pieta Daarom had ik de afschrijvingen er toch ook tussenuit gehouden in de berekening. Ik kreeg alleen de indruk dat je dacht dat ze er wel bij in zaten, dat daar in elk geval geen misverstand over was. Persoonlijk vind ik even voorbij fietsen aan 135k belastbare winst in een eenmanszaak ietsje erger
pieta
@ntd79 Daar fiets ik nergens aan voorbij. Ik bereken incl 10 cent aflossing naar 34.5 cent. Bij een melkprijs van bijv 39 cent heb je 4.5 cent voor belasting. 1.1 miljoen maal 4.5 cent is 50.000 euro. Zelf hadden we 40 cent voor de melk
ntd79
@pieta jazeker, en zo klopt het ook. Maar zo expliciet had je dat er niet bij staan. Maar goed, als ik er een kritische noot over dat verhaal plaats dan zet je daar een opmerking onder over het beticht worden van slechte ondernemerskwaliteiten enz. Maar heb ik dan ongelijk dat ik me dan afvraag dat als je deze cijfers realiseert je dan een cent over hebt, dus 11000 euro op jaarbasis om een tegenvaller op te vangen. Plus dat je dan ook nog veertig cent moet beuren. Ik zou er ongemakkelijk van worden, en ik vraag me af of je dat bij deze melkprijzen structureel jarenlang volhoudt, en plezierig met je bedrijf bezig bent. En daar blijf ik gewoon bij.
+1
de Tank
@ntd79 Ik voel mij er prima bij en ik hoef geen 40 cnt te beuren, in Pieta's verhaal zit nog ruimte. Die 800 k past inderdaad niet in mijn ideaalplaatje, maar ja, keuzes gemaakt waar ikzelf de consequenties van mag dragen. Na een heftige periode de boel weer op de rit en voldoende buffer om relaxt te leven.
ntd79
@de Tank maar als er nog ruimte in zit bij 10 cent, waarom ben je dan terug naar 7 cent gegaan?
de Tank
@ntd79 Die ruimte is niet ieder jaar een vanzelfsprekendheid, hoge belastingdruk blijft de komende jaren een blok(je) aan het been. Omdat een opvolger voor het melkveebedrijf ontbreekt is voor mij verder ontwikkelen geen optie. Met het herfinancieren heb ik een lagere aflossing besproken en tot mijn verrassing geen enkel punt voor de bank.
ntd79
@de Tank maar waarom een verassing dan? Om niet weer een hele discussie te krijgen, haha, maar denk dat de meeste bedrijven gewoon op 5 a 6 cent zitten.
de Tank
@ntd79 blijkbaar een verkeerde veronderstelling van mij, ik heb mijzelf altijd een vrij strak aflossingsregime opgelegd, de bank niet.
En wat anderen doen is niet automatisch mijn norm. En aangezien nu duidelijk is dat er geen opvolger is kan ik de teugels wat laten vieren.
Erco
@de Tank lijkt me n logische redenen om n stevige aflossing wat te minderen. Hier viel t afgelopen 2 jaar ook niet helemaal mee om bijna 10 cent af te lossen maar zolang t nog gaat... Laten we t zo zeggen dat er gelukkig weinig vervangingsinvesteringen nodig zijn momenteel. Want die ruimte is er met deze melkprijs ook amper
HansBa
@Erco met 10 cent aflossing heb je er ook zo 4 a 5 cent belasting achteraan, knap.
pieta
Quote Reactie van @de Tank:
Met het herfinancieren heb ik een lagere aflossing besproken en tot mijn verrassing geen enkel punt voor de bank

Als je al een paar jaar dat dubbeltje hebt afgelost, je resultaten dus goed zijn, dan is een bank best wel soepel ooit. En 7 cent aflossen is gewoon netjes.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Maar zo expliciet had je dat er niet bij staan

Lezen is een kunst. Kan je zomaar gebeuren.
ntd79
@pieta nee nee, ik bedoel daar mee dat je het bedrag er niet bij hebt staan omdat het anders teveel laat zien hoe krap het is.
pieta
@ntd79 Punt 1 om het er niet bij te zetten is dat ik het bedrag aan IB niet precies weet. Punt 2 is dat ik gewoon de ruimte aan wou geven die er over was voor IB. Dat het krap aan zou kunnen had ik al gemeld. Ik vind dat Tank een vrij hoge belastingdruk heeft mede door lage afschrijvingen en ook nog eenmanszaak. Ik heb zelf een VOF met de vrouw. Dan ligt de belastingdruk gewoon wat lager.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Maar heb ik dan ongelijk dat ik me dan afvraag dat als je deze cijfers realiseert je dan een cent over hebt, dus 11000 euro op jaarbasis om een tegenvaller op te vangen.

Er wordt netjes gesteld dat het allemaal net lukt. Dat het dus niet overhoudt staat er dan toch eigenlijk ook.
En ruimte om tegenvallers op te vangen hoeft niet uit de lopende exploitatie te komen. Je kunt ook gewoon een bedrag op een spaarrekening hebben staan(bijv meevallers eerdere jaren etc) of standaard ruimte over hebben op je krediet.
de Tank
@pieta naast tegenvallers bestaan er ook meevallers inderdaad.
ntd79
@pieta ik vind dat je nu een klein beetje onzin begint te verkopen om je gelijk te krijgen. Maar oké, je spaarrekening stond nog dieprood van het grote gat van 2016 dat je dicht moest fietsen.
de Tank
@ntd79 Ik kan Pieta aardig volgen, toch iets met golflengte? 😁
ntd79
@de Tank ik kan hem ook prima volgen, maar ik begrijp er geen reet meer van. Wat ik de hele tijd probeer te zeggen wordt nu door jullie bevestigd, namelijk dat het krap, heel krap is. Daarvoor is het allemaal geen enkel probleem. Dan nog dat het tekort ook uit de spaarrekening kan komen. Vervolgens wel vertellen dat iets kan maar niet weten hoeveel IB je betaald bij 135 winst in een eenmanszaak. Als ik betwijfel of je dat ook meerdere jaren achter elkaar vol kunt houden is het geen probleem, zelfs nog ruimte, en dan is het geen vanzelfsprekendheid dat je het elk jaar lukt. Maar ik vind het nu wel best, zo krijg je alles wat krom is recht.
de Tank
@ntd79 Niet zo druk maken, of het krap is, is niet meer dan een beleving. Ik vind het niet krap, een ander zou er misschien niet van slapen. Anderen willen een melkprijs waarbij je je helemaal niet meer druk hoeft te maken welke keuzes je maakt. Ik heb voldoende vertrouwen dat ik het altijd wel red, linksom of rechtsom. Of dat voor altijd terecht is, geen idee 😁
+1
ntd79
@de Tank haha, jazeker, en anders kunnen jullie altijd de politiek nog in.
pieta
@ntd79 Ik snap gewoon niet wat jij er allemaal bij haalt. Ik zeg hier dat 10 cent aflossen mogelijk is. Tank deed het, zei dat het lukte maar heeft het wat verlaagd bij herfinanciering. Niemand hier zei dat het niet krap was. Dat bevestigen we allemaal. Als ik hier stel dat de kritieke melkprijs zoals ik hem ken berekend werd zonder inkomstenbelasting krijg ik commentaar. Als ik dan stel dat er meestal niet zoveel belasting betaald hoeft te worden bij een melkprijs gelijk aan je kritieke melkprijs dan komt de uitzondering op de regel vertellen dat ie 10 cent aflost en een eenmanszaak heeft. Moet je het eens uit gaan rekenen voor een man-vrouw VOF waarbij niemand uit werken gaat en de melkplas 900.000 kg melk bedraagt, er wel redelijk wat afschrijving is en er uitgegaan is van een cent of 4 a 5 aflossing. Bij deze uitgangspunten (die ook reëel zijn) zakt het resultaat flink. Tank heeft 12 cent winst bij 10 cent aflossing en 1.1 mln kg melk. Bij dezelfde resultaten als Tank voor de VOF bedraagt de winst 900.000 kg melk maal 7 cent (5 cent aflossen minder) en is er een winst van 63.000 voor 2 personen. Dan kan ik de blauwe envelop wel als afronding beschouwen.
pieta
@ntd79 Als er tegenvallers zijn en het gemiddelde klopt dan moeten er ook meevallers zijn. Lijkt wel alsof jij nog nooit een meevaller hebt gehad. En dat geld op de spaarrekening voor buffer kun je gewoon gefinancierd hebben bij het aangaan van je financiering. De een heeft altijd een probleem, een ander voorziet waar het mis zou kunnen gaan en heeft er op geanticipeerd. Ik zou voor mezelf zo'n hoge aflossingsverplichting niet willen. Maar wij hebben in het verleden ook een enkele jaren deze hoeveelheid per jaar afgelost. Daar wordt je bedrijf nog eens sterk/weerbaar van. Ik heb af en toe het idee dat het bij jou vaak krap aan gaat. De reden daarvoor kan best zijn dat je altijd je bedrijf aan het ontwikkelen bent. In groei gaat eenmaal geld zitten. Als je elk jaar bijv 2 koeien groeit dan groei je in vee, voorraad voer, fosfaatrechten, op een gegeven moment voeropslag en stalling. Wellicht vergeet ik er nog wel een paar.
ntd79
@pieta aha, dus nou ga je op die toer, een ander in verlegenheid proberen te brengen door rare aannames te gaan doen. Je mag van mij het gelijk hebben.
pieta
@ntd79 Ik probeer je helemaal niet in verlegenheid te brengen. Als je je aangevallen valt is dat niet de bedoeling maar vaak wel een reden. Er zijn meer bedrijven die af en toe krap zitten. Dat ligt echt niet perse alleen aan je resultaten. Kan ook aan je verplichtingen liggen, aan je ambitie tot steeds wat groei etc etc. Ik vind het prima om het er bij te laten. Wat begon als een gewoon grapje lijkt zo wel op een bak ellende. Daar heb ik niet zo'n behoefte aan.
de Tank
@pieta en weer doorrr
pieta
@de Tank Ja, ik vind het een beetje jammer zo.
de Tank
@pieta Ik begrijp de geirriteerdheid ook niet zo eerlijk gezegd.
ntd79
@pieta Even als volwassen mensen onder elkaar. Ik reageer op een dubbeltje, vind ik veel, word ik nieuwsgierig, voor de rest staaf ik alles gewoon met cijfers. Jij en ik denken compleet anders. Door jou woordgebruik klinkt het dat het geen enkel probleem mag zijn, het komt ook een beetje op mij over dat er vooral bij jou op het bedrijf niks een probleem is. Zo komt het over althans, maar dat is het probleem van niet oog in oog. Dan word ik een beetje wantrouwig, ga ik meer vragen. Jij bent te eigenwijs om een strobreed ergens in toe te geven, ben ik ook. Maar volgens mij snappen we elkaar niet. Ik heb alles even terug gelezen en snap niet waar jij deze laatste praat vandaan haalt. Ik ben realistisch, investeer een bak maar ik krijg inderdaad vlekken als ik krap zou zitten. Dat vind ik helemaal niks, vandaar dat ik ook nooit zo`n aflossingsniveau zou kiezen. Maar dit is heel wat anders dan ook daadwerkelijk krap zitten, even goede vrienden, maar dat je dit er nu zo ineens bij haalt vind ik wat valsig overkomen, zonder dat ik me aangevallen voel. De discussie werd op basis van cijfers gevoerd. Maar laten we daar idd maar mee stoppen want we begrijpen elkaar niet, en dan gaat het op de man worden.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Ik reageer op een dubbeltje

Besef je ook dat je eerst dacht dat ie een dubbeltje bovenop de eerdere aflossing is gaan doen? Dat was niet.
Besef je ook dat ik geschreven dat 10 cent aflossen kan. Ook dat ik niet geschreven heb dat je dan ook nog een berg ruimte over hebt.
Dat ik zo'n aflossingsniveau ook niet af zou spreken met de bank. Wij hadden eerder een aflossingsverplichting van 4 cent. Daarnaast mocht je boetevrij 10% extra aflossen. Dat was mijn strategie. Geen verplichting maar doen als het kon.
Wat jij allemaal begrijpt uit wat ik schrijf is voor mij lastig te overzien. Mijn eerste reactie was maar een grapje. Daar staat bij mij de smiley voor.
Dat jij ontzettend voor groei bent lees je tussen de regels door wel in jouw verhaal. Groei kost geld en dan kan het best zijn dat voor jouw idee 10 cent aflossen onmogelijk is.
Ik denk dat er in een persoonlijk gesprek geen vuiltje aan de lucht zou zijn. Dan kun je wat makkelijker vragen wat iemand bedoeld.
+1
ntd79
@pieta Dat denk ik ook wel, dat is de pest van geschreven tekst. Ik denk in langere periodes. Dus als het over 10 cent gaat denk ik dat dat structureel is. De meesten die hier aangeven dat ze op zo`n niveau zitten, vertellen er gelijk bij dat dat voor een kortere periode was, en lastig maar voor een paar jaar niet onmogelijk. Daar ben ik het wel mee eens. Ik heb met de bank nooit kortere periodes gehad waarbij ik bijvoorbeeld een paar jaar flink moest aflossen. Bij een nieuwe financiering wordt dat stationair over heel wat jaren aangegaan met constant dezelfde aflossing. Vandaar uit ben ik ook wel in staat om vanuit de cash flow grotere investeringen te doen, als ik dat in aflossing had gestoken waren er beslist jaren geweest dat ik dik over een dubbeltje was gegaan, maar over 10 jaar bezien absoluut niet. Ik ben na het quotum tijdperk niet meer gegroeid, dus anders dan jij vermoedde heb ik er geen druk meer opliggen van kosten die groei met zich mee brengen, heb de gebouwen bij de tijd, dus ben aan het consolideren en waar kan verder optimaliseren.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Of ga jij met droge ogen beweren dat jij met vijf cent loonwerkkosten alleen al op tien cent zit, inclusief afschrijvingen voor ontroerend goed en machines?

Als je 5 cent aan de loonwerker zou geven elk jaar dan mag ik aannemen dat je weinig machines hebt. Weinig machines is weinig kosten.
ntd79
@pieta Ik dacht dat jij zei dat je op vijf cent zit. Ik zit op 4 cent. Ik schud alleen maar, en heb al het vee binnen, dus kuil elke spriet in en elke kuub mest gaat door de injecteur. Doe jij het voeren ook in loonwerk dan? Tuurlijk mag ik dat hopen dat je bij dat geld bijna geen machines hebt. Maar vaak heb je nog een post betaalde arbeid, evt pacht, toch heb je vaak nog wel voor een cent reparatiekosten voor van alles en nog wat. Kosten doormeten en reparatie melkstal/robots(contracten) dip spoelmiddel, autokosten, gas water electrisch, verzekeringen, algemene kosten enz enz. Met alle respect, maar denk niet dat zelfs jij dat voor 5 cent redt. En ook elk jaar, niet een keer een goedkoop jaartje dat alles meezit.
pieta
@ntd79 Ik weet hoeveel jij melkt per ha maar wij melken zowat 16.000 per hectare. Bij 5 cent heb je dan 800 euro loonwerk per hectare. Wij hebben van de grond nog wat nevenopbrengsten en in de loonwerkkosten zit nog wel eens een post wat geen loonwerk is. Maar je wil toch maar wat graag vergelijken en iets opsteken lijkt wel. Je zou bijna gaan adviseren om bij een ....... te gaan. Geintje 😁
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
800 euro loonwerk per hectare. . Je zou bijna gaan adviseren om bij een ....... te gaan.

Het is dat je het zelf zegt. Kom nog niet aan 1/3.
pieta
@pietjepuk Bij ons zit er nog wel eens wat anders onder loonwerk. Maar de hectares waar alle mest naar toegereden moet worden en al het voer naar huis zonder dat je heel veel zelf doet dan ligt 800 per ha toch nog een keer binnen handbereik.
pietjepuk
@pieta Kuil zelf ook niet. doet de loonwerker. Als ik afschrijving en onderhoud machines, brandstof en loonwerk optel kom ik nog niet aan 800
pieta
@pietjepuk Doe je wel maaien, kunstmest zaaien, bemesten etc. Ik zal het anders wel eens nakijken. Bij mij kost 5 keer maaien/harken/kuilen toch volgens mij al vlug meer als 500 hectare plus 60 ton mest keer 2,5 plus kunstmest spuiten + greppelen/slootvegen
+1
pietjepuk
@pieta jij hebt je koeien toch ook buiten?' Kom gemiddeld maar aan drie keer kuilen per jaar. doe buiten het kuilen, mais zaaien en spuiten alles zelf.
pieta
@pietjepuk Wij weiden op 14 hectare. Zijn oude weides. Ze laten nog wel eens wat staan. Uitmaaien en pakken maken. Tweede jaar met wat meer (weide)ervaring al wat minder kosten gemaakt. Maar ik ben ook niet zo druk op het land.
ntd79
@pietjepuk Let op, ook dit wordt weer recht geluld
pieta
@ntd79 Tuurlijk joh. Alles wat krom is lullen we recht. 😁
+1
ntd79
@pieta Haha, het is je toch weer aardig goed gelukt moet ik zeggen
matt
@de Tank jaarresultaat 135 k, wel ff puzzelen om niet in hoogste tarief te komen en toch zit ik met kritieke melkprijs niet veel onder werkelijke melkprijs
Bij 4,5 cent onder,de werkelijke melkprijs moet je dan al 3 miljoen,
Kilo afleveren?
+1
de Tank
@matt nope, meer aflossen dan afschrijven oa
maisbult
@de Tank ik meende eerder ergens te zien dat de gemiddelde nl winst iets van 35.000 euro was en nou heeft iedereen meer dan een ton?? Petje af trouwens
pietjepuk
@maisbult daar staan al 3 bedrijven met een bedrijfsresultaat van 0 tegen over.
de Tank
@maisbult gebouwen zijn afgeschreven, scheelt nogal een slok tov sommige anderen.
bio boer
@Mh12 hier ook last van veel aflossen op grond oudegebouwen daar door hoog resultaat aflossen zien ze niet als uitgave maar als inkomsten
Egbert D
@bio boer Jep, dat is precies wat ik bedoelde te zeggen.
+1
hans1980
Geen diepstrooisel scheelt ook een cent
+2
groeier
@hans1980
En geen bijproducten voeren is ook verschillende centen goedkoper.
Achso
@groeier geen koeien voeren nog goedkoper
ted9
@hans1980 Met diepstrooisel verdien je geld
grös
@ted9
Heeft ook een kostprijs, enne, arbeid.
hans1980
@ted9 blijkbaar niet bij deze boer levensduur kampioen
de Tank
@hans1980 een cent minder resultaat bedoel je?
Melkboer16
Ik vind het maar een wazig verhaal!
Hoge veeartskosten met 1€ per 100kg schrijft ie ergens nou daar zouden veel boeren blij mee zijn.
+1
cornelissen
Ga maar eens rekenen , grond en gebouwen op pachtbasis en de arbeid op cao basis, praten we niet over fosfaatrechten , want die hebben de meeste gratis gekregen, maar wel een toeslag voor ondernemersrisico.
De DDB komt niet voor niets op ca 46 cent en dat is niet zover van de werkelijkheid.

Overigens als iemand geld overheeft, wil ik er wel langdurend op passen zonder negatieve rente, dus 0 procent, kan de persoon ook nog wel wat zekerheden krijgen.
pieta
@cornelissen Als ik het hier mag geloven kun je de gebouwen beter leasen. Dat is gratis. 😁 Maar heel dat alles op pachtbasis berekenen vind ik onzin. Arbeid rekenen niet
+2
jan w
Ik weet niet of ik goed heb geluisterd, maar dan komt die 20 cent kostprijs bij CRV vandaan en niet van die beste man zelf. Afgeleid van MelkControle van het Economisch Jaargemiddelde
JappieJo
20 cent?? Allemachtig dat red ik lang niet dubbele is eerder aan de beurt
bertusdebeer
Wat een lul verhaal 20 cent eerder 40 maar ja als je Niet alles mee telt kan het natuurlijk wel😂

Misschien vergeten het voer mee Te rekenen?🤷🏻‍♂️ Alleen kracht voer en ruwvoer kost al gauw 20 cent per liter om dat het van je eigen land af komt maakt het Niet gratis
+2
koeboer
Ik word beetje moe van die kostprijzen van crv ,veevoer leveranciers. De enige die mijn kostprijs vaststelt is mijn boekhouder.
+1
Jan-T
Wat is dan de kostprijs.

Dat is voor mij simpel, zonder kosten en arbeid geen kostprijs vaststelling.
Dus arbeid behoort ook bij de kostprijs in te zitten, het moet uiteindelijk ook betaald worden, en je moet ergens van leven anders hebt je privé niets om van te leven.?
Ik kan niet van de bloemetjes en de bijtjes leven.
Anderen zullen dat wel kunnen.?

Winst is datgene wat overblijft na betaling van de belastingen.
de Tank
Quote Reactie van @Jan-T:
Winst is datgene wat overblijft na betaling van de belastingen.

Dat ligt er aan of je het netto of bruto winst noemt..
+1
ntd79
Nu het hier toch over kostprijs gaat, waar ik mij altijd over verbaas, ook eigenlijk wel wat erger, dat zijn de kosten van de bedrijven in het vergelijkend overzicht. We melken een 2,3 miljoen liter. Tot vorig jaar in de melkstal. Ik doe geen landwerk, alleen een grote schudder en een zelfrijder. Het enige wat ik aan personeel had waren twee melkers die om beurten het avondmelken voor hun rekening namen, en bij het plastic en nicosil over de kuil trekken heb ik twee man van AB voor drie uurtjes per ronde, dus 5 snedes en een keer mais. Dikke 25000 per jaar, dus een goeie cent per liter. Mij dunkt, niks te hoog. Nu met de robots heb ik geen personeel meer lopen, samen met de vrouw en pa steekt nog een hand toe. Kuil onderdekken nog wel met AB, en alles loonwerk. Maar met de melkstal en de dikke cent per liter zat ik gewoon altijd hoger met de arbeidskosten dan de meeste bedrijven met vergelijkbare omvang, vaak ook nog met dikke neveninkomsten erbij naast. Met de bewerkingskosten pakte ik die cent wel weer terug, omdat die boeren meer eigen mechanisatie hebben. Maar goed, ook daar hebben ze dan nog tijd voor. Maar snappen doe ik het niet.
bio boer
@ntd79 melk hier 1.3 mil hebben 6 cent arbijds kosten hebben 2x perdag melker 365 dagen in het jaar 55 uur per week en op 2e locatie robot mijn vader doet de kippen 1/4 vak bij de koeien en ik dan 1 vak
ntd79
@bio boer Doe je dan al het landwerk zelf dat je bijna geen loonwerkkosten hebt, of zit er bij bio meer rek in? Ik durf rustig te zeggen dat ik me geen 6 cent zou kunnen permitteren.
bio boer
@ntd79 mijn koeien geven ook wat minder ook door weidevogel land en ganzen gedoog gebied zijn gezamelijk 8 cent exstra inkomsten per kg melk dus mijn kosten worden door relatief weinig liters gedeeld wij doen idd veel zelf op balen persen en harken na doen we alles zelf zijn we fanatieke versgras voerders met weiden en zomerstalvoeren voeren in de zomer geen kuil dus minimaal ruwvoer in kuil zo veelmogelijk vers voeren zo proberen we die kost relatief laag tehouden toch scoren we op kg melk maar heelgewoon 4 cent en 4 cent eigen mechanisatie samen 8 cent bij gemidelde is 10 cent kg melk maar per ha is 1400 euro kweit per ha aan loonwerker en eigen mechanisatie wij zijn daar 800 euro per ha aan kweit zijn toch wat bijzondere cijfers wezijn ook geen doornee bedrijf dus hebben veel afwijkende cijfers
Robot-ph
@ntd79 de top 25 wordt vaak gebaseerd op bruto geldstroom, hierdoor zit in de top 25 veel neveninkomsten omdat dit de geldstroom beïnvloedt. Reken daarnaast dat veelal veel familie meewerkt die nog thuis woont / inkomen van partner waardoor privé intrekkingen in verhouding laag zijn. 2,3 miljoen liter met een dikke cent arbeid is volgensmij zeer netjes.
Noorderling
@Robot-ph
2miljoen moet je ook met eigen volk rondzetten. Specialiseren valt nog niet mee, en simpel werk door een vakman laten doen veel te duur. Interesant zou zijn om je cijfers eens naast een 4-5miljoen kg bedrijf te lekken en welke trend daaruit naar voren komt.

Zoals @spotmelker al aanhaalt is het simpel maken van klussen wel belangrijk. Dat kost zo enorm veel tijd, bijvoorbeeld een koe vastzetten/bekappen.
+1
ntd79
@Noorderling ja precies, maar dan krijg je ook soms een discussie met de accountant. Ik voer alleen gras en maïs en de rest krachtvoer, in de silo door de bulkwagen, niks geen werk van. Maar misschien zijn bijproducten wel gunstiger prijstechnisch, maar daar begin ik niet aan, bult extra werk. En zo heb je natuurlijk meer dingen die zuiniger kunnen maar niet doet om de arbeidbesparingarbeidbesparing
de Tank
@Noorderling wat noem je eigen volk?
Noorderling
@de Tank
Familie/firmanten en eventueel vaste medewerker/zzper. Met scholieren en uitzendbureau is het volledig onmisbaar zijn voor een aantal dagen toch lastiger.

Probleem met zon aantal stuks vee is dat iedereen alles moet kunnen omdat je je net niet kunt specialiseren.
de Tank
@ntd79 hier 2. 5cent arbeidskosten, elke vrijdag een vervanger en 30 dgn/jaar op vakantie/weekenjes weg.
+4
Mh12
Die hand die je pa toesteekt. Als dat bijna alle dagen uurtje of 6 is. Dan is dat ook een volledige arbeidskracht.
Hier met krappe mln dit jr. Zo nu en dan toch wat hulp inhuren. Wel robots. Maar vrouw is druk met de kinderen( en ik ook zeer geregeld) en heeft weinig met de farm.
En dan mis je dat helpende handje van pa die er niet meer is best wel heel erg..... Want die pa hoef je nooit wat uit te leggen. Die weet nl precies hoe alles gaat. En juist als je dat handje hard nodig hebt, is die oude flexibele pa zo handig........
Buurman zit met zelfde situatie. Dus proberen elkaar in lastige situaties elke keer bij te springen.....
Kost niks en nog gezellig ook......
ntd79
@Mh12 dat snap ik, maar zolang hij het leuk vindt om te doen, wie ben ik om hem tegen te houden. Maar het gaat me meer om de vraag hoe het kan dat ik in die situatie meestal met hogere arbeidskosten zit dan vergelijkbare bedrijven. Het enige wat ik kan bedenken dat het meermansbedrijven met broers zijn, die alleen hun privé eruit trekken en geen toegerekend loon.
pieta
@ntd79 Of wat hendige mennekes uit het prive geld/ zwarte goud.
ntd79
@pieta dat zou ook kunnen, maar als melkers heb je denk ik toch liever verzekerd ervaren volk lopen in plaats van scholieren voor een paar euro zwart, of denk ik dan te voorzichtig, en werkt dat bij sommigen wel goed?
Mh12
@ntd79 maar stel dat je pa er krap 40 uur loopt. En je vrouw ook, of de helft ervan. Dan heb je toch al heel wat arbeid zelf.......
En misschien toch eens in economische studiegroep. Dan hoor en zie je vaak waarom een ander het wel kan of juist niet.
Persoonlijk voel ik er weinig voor om veel uren te maken. Dus zoek je andere wegen als iemand die altijd maar weer kan vlammen. Want dat lukt mij niet. Door robots ervaar ik bepaalde rust die voor mij en gezin heel plezierig is. Wat weer positief werkt voor de uren die je wel achter bezig bent.
Door die bedrijfseconomische studiegroep verdien ik het meest. Want daar zie je werkelijk wat bepaalde investeringen een bedrijf geeft. Positief of negatief. Vakbladen lees ik amper....... is toch alleen maar halleluja
ntd79
@Mh12 Maar dat is eigenlijk niet echt wat ik bedoel. Mijn vrouw doet de kalveren tot drie maanden, tenminste het voeren, en pa doet allerlei werkzaamheden, en dat is onmisbaar, en tot zolang hij dat zelf leuk vindt blijft ie dat doen. Dan zal ik daar inderdaad iemand voor moeten zoeken. Als ik dat op dit moment zou doen krijg ik ruzie met de beste man. Waar het me om gaat is hoe krijgen de meeste bedrijven die ik zie in de vergelijkbare overzichten het voor elkaar om dik twee miljoen liter te melken bijna zonder betaalde arbeid, of meestal onder een halve cent. Voor die ene vraag vind ik het niet noodzakelijk om in een studiegroep te zitten.
+1
pieta
@ntd79 In een studiegroep doe je nog wel ooit wat meer kennis op.
+1
ntd79
@pieta absoluut, maar ik heb daar geen hobby aan. Maar ik begrijp dat ik op een discussie/inzichten forum voor een vraag hoe anderen iets doen word doorverwezen naar een studiegroep?
Mh12
@ntd79 dan blijft het natuurlijk een beetje gissen
ntd79
@Mh12 hoezo, dit is een boerensite, het zou heel goed kunnen dat er hier iemand is die zich er in herkend en wil delen hoe hij of zij dat doet. Veel groter bereik dan een studieclub.
pieta
@ntd79 Nee hoor. Maar mij moet je niet vragen naar personeel. Dat heb ik geen. Voorheen besteedde wij 2 melkmalen in de week uit en dat kostte bij ons al zowat 5.000 per jaar. Dus ik vind 25.000 bij jou niet veel.
+1
spotmelker
@pieta van het vergelijken van cijfers ben ik nog nooit wijzer geworden. Een rondje over de deelnemende bedrijven waarbij de organisatie van het werk wordt toegelicht daarentegen leverde veel meer inzicht. Wat me opvalt is dat er nog veel dingen afhankelijk zijn van meerdere personen tegelijk en anderzijds bedrijven die zo georganiseerd zijn dat ze alles binnen normale werktijd in hun eentje doen.
+1
pieta
@spotmelker Het vergelijken van (boekhoud)cijfers is het begin van eerlijke praat.
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
et vergelijken van (boekhoud)cijfers is het begin van eerlijke praat.

Dan wel twee boekhoudrapporten naast elkaar leggen en niet die beste 25% cijfers die ze altijd maken. In die vergelijkingen nemen ze van ieder bedrijf het beste stukje en dat gezamenlijk wordt het beste het beste bedrijf. Dit beste bedrijf bestaat in werkelijkheid niet.
Ik kan bijvoorbeeld hele lage voerkosten hebben maar daar tegen over staan hoger land en loonwerkkosten omdat ik zelf krachtvoer vervanger teel.
Mh12
@pieta idd. En dan meerdere jaren met meerdere bedrijven
Mh12
@ntd79 tja. Dat weet ik niet. Ik melk nog niet eens de helft. Maar kom ook al aan halve cent vreemde arbeid. Dus wil ik naar 2 mln ga ik zeker over die cent heren denk ik. Maar is niet mij n ambitie.....
ntd79
@Mh12 vandaar dat ik me ook verbaas over die zeer lage betaalde arbeid per liter. Zoals jij het zegt hoor ik het ook vaker. De robots verbaas ik me nog elke dag over, hoeveel arbeid je die uit handen nemen, maar goed, de uitgespaarde arbeidskosten ben je ook bijna weer kwijt aan contracten.
hans1980
@ntd79 zijn vaak vrijgezellen die werken van 06:00-22:00 daar kun je met een gezin nooit tegen aan , maar wil niet ruilen
Achso
@ntd79post prive vergelijken. Er zijn altijd buurjongens te vinden, die graag op een trekker rijden.
Of eigen kids, geef je een auto voor het meedraaien.
spotmelker
@ntd79 wel eens nagerekend hoeveel betaalde arbeid er in je loonwerkpost zit?
ntd79
@spotmelker ik snap je punt, maar dan ga je posten uit elkaar trekken. De post loonwerkkosten staat op zichzelf, samen met de kosten eigen mechanisatie vormen ze de bewerkingskosten, een hele mooie post om te vergelijken, loonwerk versus eigen mechanisatie.
spotmelker
@ntd79 Dat uit elkaar trekken van posten geeft inzicht waarom iets duur is. Ik heb een heel afwijkend bedrijfstype t.o.v. zuiver melkvee waardoor ik heel afwijkende posten t.o.v. collega's in de boeken krijg. Vergelijken heeft daarom niet zoveel zin. Mijn loonwerkkosten voor inkuilen lagen dit jaar boven de € 100/ha. Dat lijkt in 1e instantie duur. Ga ik het per kg ds omrekenen dan kom ik niet zo raar uit. Als iemand 1 miljoen/vak zegt te melken wil ik weten hoeveel be en onbetaalde arbeid buiten zichzelf daarin zit. Dan komt het gros nog niet aan de helft en dan is de vraag wat je nu aan het vergelijken bent.
Robot-ph
@spotmelker 100/ha duur? Volgensmij is dat zeer scherp.
spotmelker
@Robot-ph Ik hoor om me heen dat ze tussen de € 60 en € 100/ha zitten. Da's leuk voor de bühne maar hoeveel ds heb je dan in de bult?
Robot-ph
@spotmelker hebben we het nu over per ha/jaar of per ha per snee?
ntd79
@Robot-ph ik neem aan per hectare per snede, inclusief maaien en harken denk ik. Tenminste dat ben ik ongeveer kwijt per bunder per snede.
spotmelker
@Robot-ph Per snede
Noorderling
@spotmelker laat je alles doen?
Maaien en harken gaat niet zomaar sneller bij een lage opbrengst. Inkuilencapaciteit benutten lukt ook niet bij een hark smaller dan 8meter, daarna komt de voeropslag.

Was hier afgelopen jaar voor inkuilen 2,8 cent per kg drogestof kwijt.
spotmelker
Quote Reactie van @Noorderling:
laat je alles doen?

Nee, maar vanwege een tot op heden onvindbare storing in de electrische bediening van eigen opraapwagen de loonwerker vaker gebeld. Rijdt met Krone ZX450 en 14 ton shovel. Ik kom ook rond die 2,5 cent/kg ds uit.
bio boer
@spotmelker ben hier al 160 euro kwijt aan alleen balen persen 10 balen per ha 3500 ds per ha 1e snee
spotmelker
@bio boer Persen kost mij € 27 per 4 kant pak en dan moeten ze nog naar huis.
bio boer
@spotmelker ronde baal 16 euro 1.5m 350/400 kg ds kleine baal is 12 euro volgens mij 250 kg ds ophalen kost 3 euro per baal dat doen we zelf het persen en ophalen samen kost ongeveer 5 cent kg ds
bio boer
@bio boer dus alles bij elkaar met maaien en harken nog 1.5 cent er bij is 6.5 cent per kg ds dan heb je het thuis in de bult zonder werk meschien nog keer schudden
bio boer
@bio boer als ik de kwin moet geloven kost een opraapwagen met machine op de bult ook 5 cent per kg ds
Achso
@bio boer leuk de kosten. Maar volgens maken we ruwvoer om melk van te maken. Dus zijn de kosten per kg ds weinig relevant
Noorderling
@Achso als tak a, (ruw)voer productie niet goed draait is dat met tak b niet te compenseren.
+1
Achso
@Noorderling daarom hebben vele accountant vergelijkings getallen niet zoveel waarde. Of de verkeerde uitgangspunten. Krachtvoer kosten per l melk is er ook zo 1
bio boer
@Achso de kwaliteit van het gras heeft geen invloed op de kosten van inkuilen denk ik zo als je nou slecht gras laat in kuilen of goed gras werk is het zelfde
Achso
@bio boer wel op kg ds kosten, dacht ik zo
bio boer
@Achso dat mag je uitleggen
Achso
@bio boer 3 of 5 x maaien met grofweg zelfde kg ds opbrengst. Als voorbeeld. 3 x maaien heeft een koe geen fluit aan. Accountant geeft je een schouderklopje
bio boer
@Achso vergeleek hier wat systemen met elkaar met balen maakt het weinig uit 1000 kg ds of 3500kg ds elke baal blijft even duur alleen maaien en harken kost beetje meer per kg ds
Achso
@bio boerdaarom heb je aan die vergelijking weinig. Met hakselen , opraapwagen zijn de verschillen waarschijnlijk groter.
Achso
@spotmelker inderdaad. Beter is om geproduceerde eenheid per gewerkt uur te berekenen. VAK is alleen maar een boekhoudkundig schepseltje
ntd79
@spotmelker ja oké. Maar hoe ver wil je daarin gaan. De een komt met de schoenendoos bij de accountant de ander volledig gecodeerd, de een heeft geen slootonderhoud de ander kilometers enz enz. Loepzuivere vergelijkingen krijg je toch helemaal nooit passend
spotmelker
Quote Reactie van @ntd79:
Maar hoe ver wil je daarin gaan.

Wil je redelijk vergelijken dan moet je dat wel uitdiepen. De verschillen per berekend kengetal zijn in studieclubs meestal groot. Dan kun je roepen dat bijvoorbeeld de betaalde voerkosten laag zijn. Ligt dat aan 1 extensiviteit, efficient grondgebruik of scherpe inkoop, ik vind het interessanter waar de wérkelijke reden nu ligt dan de verzamelpost te vergelijken.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
De post loonwerkkosten staat op zichzelf, samen met de kosten eigen mechanisatie vormen ze de bewerkingskosten, een hele mooie post om te vergelijken, loonwerk versus eigen mechanisatie

Ik vind het de meest onzinnige post om te vergelijken die er is.
ntd79
@pieta en het waarom?
pieta
@ntd79 Zitten vaak posten in van de voermengwagen, diesel beregenen of electrisch, kosten vd melkerij/mestrobot, trekker waar mee gevoerd wordt, hobby van tractor in de jaren dat ie afschrijft. Dan zijn er boeren met een slechte verkaveling. Dat geeft verschil in kosten maar heb je niks aan qua vergelijk. Zit veel te veel ruis op
bio boer
@pieta de voerwagen hoort er ook bij de kosten vind ik van het land tot aan de bek
bio boer
@bio boer de sleufsilo zou er eigerlijk ook bij moeten
Mh12
@bio boer het erf ook. Groot erf werkt sneller
Mh12
@Mh12 maar effe serieus. Als je denkt dat er verbeterpunten zijn. Zal je toch met collega moeten vergelijken. Iedereen denkt dat hij het goed doet.

Maar vaak is er veel meer te besparen en te verdienen dan je denkt......
ntd79
@Mh12 Maar een groot erf kost je weer ongeveer 25 euro de meter, h klinkers granulaat eronder en straatkolken😁
Noorderling
@pieta
Is nog wel wat te halen in efficiënt laten werken van een loonwerker of überhaupt personeel. Waar het bij de een 5ha hakselen per uur al chaos is, zit bij een ander de bult met 10ha per uur vast als beton met daarmee betere voerkwaliteit.

Kun je wel een middag aan rekenen wat optimaal is. Wat mag een sleufsilo kosten of brengt het op. Maai strategie 4,5 of 6keer, hoe vaak doe je aan graslandvernieuwing.
pietjepuk
Quote Reactie van @Noorderling:
et bij de een 5ha hakselen per uur al chaos is, zit bij een ander de bult met 10ha per uur

dan wel even terug reken naar kg ds graag.
Noorderling
@pietjepuk
Vooruit, waar de hakselaar 1/3 van de tijd stil staat. Dat kun je van een afstandje al redelijk volgen of iets loopt of niet.
pietjepuk
@Noorderling Hakselaar staat hier niet stil maar ze komen niet verder dan 5 ha per uur. twee kiepwagen en shovel. dubbelen hark is eigenlijk te smal. maar aan de kuil kan het ook niet vlugger of ik moet naar een brede sleufsilo. dat zie ik weer niet zitten.
bio boer
@pietjepuk hier zie je steets meer silo's van 20m breed dan al het kuilgras in 1 silo met afdeksysteem heb/zit er ook aan tedenken kost wel rond de 150k nu in balen als ik zo reken is het verschil maar minimaal tussen de systemen wat het kost is alleen lastig inschatten wat het gaat kosten om die door de loonwerker vol te laten rijden
pietjepuk
Quote Reactie van @bio boer:
ost wel rond de 150k

blijf ik maar wat aan prullen. Neem ik die paar uurtjes extra voor de hakseltrein maar voor lief.
ntd79
@spotmelker ik snap je punt, maar dan ga je posten uit elkaar trekken. De post loonwerkkosten staat op zichzelf, samen met de kosten eigen mechanisatie vormen ze de bewerkingskosten, een hele mooie post om te vergelijken, loonwerk versus eigen mechanisatie.
Frits1
@ntd79 broers samen met eventueel nog een pa en ma. Kinderen die volop mee helpen??

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
272
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0