Ze zijn te streng

Rundveehouderij
Achtergrond 1 dec 2020 5 reacties

CBb: RVO te streng bij uitspraken fosfaatreductie
Het CBb verwijt RVO de Regeling fosfaatreductieplan 2017 veel te strikt te hebben toegepast.
Of het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) kritischer aan het worden is of dat het puur toeval is moet nog blijken. Maar feit is dat heel kort achter elkaar in drie zaken het CBb uitvoeringsorganisatie RVO verwijt de Regeling fosfaatreductieplan 2017 veel te strikt volgens de letter te hebben toegepast. RVO had zich moeten realiseren dat ze gebruik had kunnen maken van de hardheidsclausule, aldus het CBb. Door dat niet te doen is er geen rekening gehouden met de bijzondere omstandigheden waarin de betreffende veehouders zich bevonden. Hierdoor zijn deze veehouders onevenredig hard getroffen, aldus het CBb.

Sprake van bijzondere omstandigheden
Wat dit gaat betekenen voor de vele uitspraken die nog moeten volgen in rechtszaken over het fosfaatreductieplan moet afgewacht worden. Terugkijkend zijn van vele tientallen gedane uitspraken er tot nu toe slechts drie, meer of minder, in het voordeel van de veehouder. In alle overige gevallen trok RVO aan het langste eind.

Wat deze drie uitspraken wel duidelijk maken is dat RVO zich het te gemakkelijk maakt door puur naar de wetgeving te kijken en naar de letter toe te passen.

Voor alle drie de melkveehouderijen geldt volgens het CBb dat er bijzondere omstandigheden zijn die maken dat RVO dat had moeten meewegen in zijn oordeel. Het instrument daarvoor is de hardheidsclausule die het mogelijk maakt om van (dwingende) wetgeving af te wijken als er anders sprake zou zijn van onvoorziene en onredelijke benadeling.

Deel dit topic

Reacties

tokie
Oeps ze beginnen het warm te krijgen
Nijhof
Heb je een link naar de uitspraken?
Jaap40
Maar compensatie van gedupeerden zal wel niet meer gebeuren
JohnDeere7serie
@Jaap40 komt ook voor idd, dat ze weigeren het vonnis van het cvb uit te voeren
+1
cornelissen
Maar dit was toch ook de bedoeling van onze belangenorganisaties, die wilden absoluut geen fatsoenlijke overgangsregeling. Ik was en ben nog steeds lid van een belangenbehartigersclub, die absoluut tegen fosfaatrechten was, maar ze gingen vlot akkoord en volgens de wob stukken waren ze er al mee bezig, terwijl ze in het openbaar zwaar tegen waren.
Ik kreeg als lid een e-mail;zoek maar een advocaat voor je onomkeerbare investeringen op de peildatum.
Je ziet ,waar het op uit is gelopen. Tuig zoekt tuig, hoewel ik de indruk heb ,dat de normale rvo ambtenaren maar uitvoerders waren van het tuig.
spotmelker
Quote Reactie van @cornelissen:
Tuig zoekt tuig,

Pas op wat je hier schrijft 😁

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0