Melkveehouder Mulder koestert zijn oude dametjes

Johan Mulder uit Nieuwerbrug is een opgewekte, nuchtere melkveehouder. Zijn bedrijfsvoering is sober, de kostprijs is laag en zijn koeien zijn behoorlijk oud. Het brengt hem naar de top van Nederlands duurzaamste melkveestapels.

De Zuid-Hollandse veehouder had niet in de gaten dat hij zo goed scoorde op de CRV-toplijst. 'Onze inseminator vertelde het. En daarna kregen we steeds meer leuke reacties.' Dit jaar stelde CRV de ranglijst voor het eerst op. Deze bevat tien melkveebedrijven waarvan de aanwezige koeien de hoogste levensproductie van Nederland realiseren. Mulder staat op de zesde plek.

Mulders koeien zijn dus oud zijn en geven ook nog eens een behoorlijke plons melk. Een knappe prestatie. En dat begint langzaam door te dringen bij de bescheiden boer. 'Ik dacht dat er bekende fokkers op die lijst zouden staan', zegt hij glimlachend. 'Dat ik daar wel op sta is best knap, merk ik nu.' De 83 melkkoeien van Mulder zijn gemiddeld 7 jaar en 2 maanden oud en hun levensproductie ligt op 46.588 kilo melk bij 3.659 kilo vet en eiwit.

Zuinigheid
Het geheim achter deze hoge levensproductie is simpel: Mulder is zuinig is op zijn koeien. Zeg maar gerust ongelooflijk zuinig. Een koe die iets mankeert, wordt weer netjes opgelapt zodat ze weer een poos mee gaat. Hij geeft de dieren tijd om te herstellen en accepteert het als ze eens een tegenvallende lactatie hebben. Koeien met een lactatiewaarde van 85-90 bestempelt hij niet als minkoeien.

Bron

Melkveehouder Mulder koestert zijn oude dametjes
nieuweoogst.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

Vetspuit
Vakman 😁
+2
Coen
@Vetspuit , wijsheid: van een oude koe komt de winst
Noorderling
Koeien met een lactatiewaarde van 85-90 bestempelt hij niet als minkoeien.
Je zou ze eens beginnen te verkopen 😆

Knap werk, maar een goede toevoeging zou zijn wat voor veekosten en omzet/aanwas dit resultaat oplevert of als resultaat heeft. Hier loopt dat dokteren en een gokje nemen of het nog een lactatie goed gaat niet altijd uit op een succes.
brabo
Quote Reactie van @Noorderling:
voor veekosten en omzet/aanwas dit resultaat oplevert of als resultaat heeft.

zijn kostprijs is 20 cent/liter dus .............
+1
royale
@brabo op en top koeienboer! mooi verhaal met passie! Wel bijzonder dat je op zo'n bedrijf koeien kunt melken voor 20 cent per kg melk, maar dat een vaars opfokkken nog steeds 1700 euro kost. Dat had ik niet verwacht! Maar daar wordt wel geld verdiend wanneer je een marge maakt van meer dan 15-20 cent! bij mij blijft dit jaar de marge bijna 0 als ik afgelost heb, de investeringen betaald heb en geleefd heb....
Zwaagdijk
@royale dat is dan toch net hoeveel je investeer? En aflossing komt na je toe. Op land tenminste.
Mh12
@royale marge en kostprijs zijn volgens mij 2 heel verschillende dingen.
Spuit11
@Noorderling Ik dokter, of laat dokteren, weinig meer. Met dikke poten of een beste uierontsteking doe ik ze de weide in op code 51 om ze na een tijdje weg te doen. Met dokteren zit je ook met wachttermijnen, gepeperde rekening en het resultaat is vaak 0.
ted9
@Spuit11 Als jij last van je been hebt is dat dan ook met een dag weg? Koeien zijn sterk zolang ze blijven eten. Vaars opfokken is duur.
HansBa
@Noorderling en je moet de tijd er voor hebben/nemen. 1 koe met problemen vraagt aan verzorging vaak net zoveel tijd als de hele koppel
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's levensproductie en zuinig geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!