Keuzes Investico bepalen uitkomst stikstofcalculaties - Opinie Geesje Rotgers

Door Geesje Rotgers - Onderzoeksjournalist in de agrarische sector

'Handvol boerenbedrijven houdt Nederland op slot'. Dat is de uitkomst van het onderzoek van Investico, een platform voor onderzoeksjournalistiek op basis van berekeningen met de Aerius Calculator. De uitkomsten van Aerius Calculator zijn echter afhankelijk van wat je erin stopt.

'Handvol boerenbedrijven houdt Nederland op slot'. Dat is de uitkomst van het onderzoek van Investico, een platform voor onderzoeksjournalistiek op basis van berekeningen met de Aerius Calculator. De uitkomsten van Aerius Calculator zijn echter afhankelijk van wat je erin stopt.

Dit is typisch zo'n onderzoek waarbij de keuzes die je maakt, de uitkomsten van je onderzoek bepalen. Investico kiest ervoor om boerenbedrijven te gaan saneren. En kijkt dan hoeveel boeren het veld moeten ruimen om andere projecten mogelijk te maken. De journalisten hadden natuurlijk ook de keuze kunnen maken om een biomassaverbrander te saneren. In dat geval was het verwijderen van één centrale genoeg geweest om heel bouwend Nederland te voorzien van stikstof. Waarom heeft Investico deze optie niet doorgerekend?

Pijlen gericht op boerenbedrijven
Doordat Investico zijn pijlen richt op de boerenbedrijven, kijkt zij naar de natuurgebieden in de oostelijke helft van Nederland en naar het agrarische platteland. Een aantal natuurgebieden op het agrarische platteland zijn geselecteerd voor een doorrekening. In deze helft van Nederland bevinden zich relatief veel boeren en wordt er relatief weinig gebouwd.

Investico had natuurlijk ook kunnen kiezen voor het doorrekenen van industriële stikstofbronnen rondom natuurgebieden in de westelijke helft van Nederland. Hier wordt relatief veel gebouwd en hier zitten relatief weinig boeren. De uitkomsten van het onderzoek hadden dan anders uitgepakt. Deze keuze was ook logisch geweest, aangezien de meeste bouwstikstof nodig is in West-Nederland.

Stikstofuitstoot Shell over heel Nederland
Investico neemt het voorbeeld van de kalkoenenboer op de Veluwe, met een 'extreem hoge emissie vlakbij een natuurgebied.' Die emissie is volgens Investico 201.119 mol stikstof per jaar. Is dit extreem hoog? Het is maar waarmee je het vergelijkt. Als we kijken naar bijvoorbeeld Shell, een stuk verderop in Rotterdam, dan zien we dat dit bedrijf jaarlijks 1,75 mol per hectare uitstoot op de Veluwe. Veel meer dan de kalkoenenboer.

De kalkoenenboer in Ermelo veroorzaakt gemiddeld jaarlijks 0,799 mol stikstof per hectare op de Veluwe. Dat komt doordat deze boer heel dichtbij het gebied zit. Bij deze boer blijft de depositie echter wel beperkt tot 1 natuurgebied. Dat is anders bij de energie-industrie. Shell stoot de relatief forse hoeveelheid stikstof niet alleen uit op de Veluwe, maar op alle natuurgebieden in heel Nederland.

Het staat Investico natuurlijk vrij om ervoor te kiezen boerenbedrijven te saneren op het platteland om bouwprojecten in het stedelijke gebied vlot te trekken. En de uitkomsten eenzijdig te presenteren. Dat is dan wel een meer politieke keuze in plaats van een journalistieke.

Geesje Rotgers - Onderzoeksjournalist in de agrarische sector

Bron

Keuzes Investico bepalen uitkomst stikstofcalculaties - Opinie Geesje Rotgers
boerenbusiness.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

Frans Z.
Te laat,het leed is al geschied.
+4
Nijhof
Super Reactie van Geesje
Topvrouw
Nevergiveup
Het Bashen en framen gaat door.

Het houd niet op , niet vanzelf 😭
Hans van Bergen
Ik vind persoonlijk de gedachte om 25 hele grote veebedrijven op te kopen en te sluiten, als dat de stikstof crisis achter ons kan laten niet eens zo heel slecht.

1 Vaak zijn dit geen boeren maar ondernemers

2 Er werken voornamelijk Polen en zo

3 Het verdienmodel is het uitmelken van deze Polen. Immers zij wonen in huizen van de ondernemers met zijn allen

4 Ik heb deze superondernemers niet op de akties gezien. Ze waren te zuinig om trekkers te sturen

5 De echte ondernemers liggen ook geen seconde wakker als een boer as ik moet stoppen. Immers ik snap er toch niks van

6 Deze grote bedrijven bederven de markt. Zie Milcobel wat in een paar jaar overspoelt is met melk van hele grote bedrijven
+4
Noorderling
@Hans van Bergen
Je aangehaalde redenen zijn echt bedroevend. Dat is de keus aan een ieder zelf.
Mag ik ook van jou vinden, wanneer je naast zon gebied boert, dat je ook wel gras kunt maaien bij de gemeente in plaats van voor je koeien en daarom maar een beroepsverbod verdient?
+1
Nijhof
@Noorderling Ik zet Hans op nummer 1 om te saneren
Albert Altena
@Hans van Bergen
Ben je niet bang voor: We beginnen bij!!!!!
Of met een spreekwoord gezegd: Geef je één vinger, willen ze de hele hand..
Melkputje
@Hans van Bergen gedwongen uitkoop is het begin van het einde, je onderhandleingspositie als boer kan niet slechter zijn. je zou die ondernemer maar zijn.. ze vinden altijd een stok om mee te slaan
Hans van Bergen
@Melkputje Het verschil is ik ben boer en grote mega veehouders zijn ondernemer. Hier in de streek is er 1 OG ondernemer geworden en daar is hij ook weer de beste in ongetwijfeld. Daarnaast hebben alle mega boer hier ook nog 1 of 2 of meer bedrijven in de Oekraine
+1
BoerBart
@Hans van Bergen
Hans, denk ff na voordat je typt.
De genoemde piekbelasters zijn lang niet allemaal grote bedrijven. Ze hebben gewoon de pech, dat ze (te) dichtbij een fantastisch natuurgebied zitten.
Stikstofoxide uit een verbrandingsmotor
en ammoniak/methaan agv een biologisch proces zijn niet te vergelijken.
Depositie en emissie is ook niet makkelijk vergelijken.
+2
kanniewaarzijn
@BoerBart Dat maakt allemaal niet uit in deze bananenrepubliek. Men heeft een bepaald doel, en daar rekent men naartoe. Of dit allemaal klopt of niet doet helemaal niet ter zake.
jan.1
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Ik vind persoonlijk de gedachte om 25 hele grote veebedrijven op te kopen en te sluiten, als dat de stikstof crisis achter ons kan laten niet eens zo heel slecht.1 Vaak zijn dit geen boeren maar ondernemers2 Er werken voornamelijk Polen en zo3 Het verdienmodel is het uitmelken van deze Polen. Immers zij wonen in huizen van de ondernemers met zijn allen4 Ik heb deze superondernemers niet op de akties gezien. Ze waren te zuinig om trekkers te sturen5 De echte ondernemers liggen ook geen seconde wakker als een boer as ik moet stoppen. Immers ik snap er toch niks van6 Deze grote bedrijven bederven de markt. Zie Milcobel wat in een paar jaar overspoelt is met melk van hele grote bedrijven

Ken jij die ondernemers allemaal dan,of zeg je zomaar wat?
+1
robbies
@Hans van Bergen telkens als ik denk dat je niets lompers meer kan verzinnen, presteer je het toch weer
Nijhof
@robbies zou hij aan de drank of drugs zijn ?
+3
robbies
@Nijhof erger nog. Het is een linkse rakker. Hij wil de veehouderij opruimen, samen met zijn maatjes @puntertje en @mlkvhoudr
kanniewaarzijn
@robbies Oog om oog.....
Nijhof
@robbies Wist ik niet dat hij in dat rijtje hoort
robbies
@Nijhof hij valt nu door de mand.
Wolswinkel
@robbies Voor wie besteeg hij vorige week eigenlijk zijn Dieselross. Eerst Handtekeningen jagen om vervolgens je collega’s(hoezo samen sterk....) te grabbel te gooien..

Volgens mij heeft Hans wat persoonlijke grieven.
Hans van Bergen
@robbies Heeft meer te maken met het feit dat jij een beetje simpel bent en vrij weinig weet. Hele grote mega bedrijven staan ook niet huili huili als een kleiner bedrijf zoals het mijne geruimd moet worden. Bijvoorbeeld ene Mark vd Oever spant zich tot het uiterste in voor de veehouderij met zijn 1000 vleesvarkens. Bij hem om de hoek zijn diverse collega's met vele tienduizenden varkens en vele honderden koeien die geen poot uitsteken. Hier in de streek zijn al verschillende mega bedrijven gesloopt en de eigenaren zijn daar cool mee omdat dat voor hun investerings technisch het gunstigste plaatje was. Vandaar dat ik daar dan, mijns inziens, moeilijk WEL heel druk over kan maken. Verschillende nertsenboeren gehoord die ook blij zijn dat hun beesten weg zijn en nu doorpakken om hun lokatie(s) te herontwikkelen. Moet ik dan met mijn ene trekker het binnenhof gaan blokkeren? Heb jij trouwens wel es een snelweg geblokkeerd of een vliegveld? Was jij wel eens op het Malieveld of bij het RIVM of het provincie huis? Nee zeker wah
robbies
@Hans van Bergen nee, ik hang hier alleen op Prikkebord rond. Waarom zou ik me druk maken als superhans ons redt?
marcsterreborn
@robbies is het echt waar dat jij vrij weinig weet?
robbies
@marcsterreborn ik heb geen reden om aan Hans zijn beoordeling te twijfelen.
Noordoost
@Hans van Bergen Vind het een heel slecht idee, want zodra deze 25 weg zijn pakken ze de volgende 25, enz enz
+4
Farma_boerke
Ook interessant hierbij
jaaphanekamp.com/blog/science/…
Jean-PierreK
Iemand een idee hoe groot de Veluwe is? Als ik de cijfers van Geesje nareken kom ik op 250.000 ha stikstof gevoelige natuur. Volgens mij is dat minder dan 80.000 ha, maar ik kan me vergissen.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!