Burgers, kippenpoten, gehakt: allemaal veel te goedkoop. Belachelijk hoe weinig geld we neer moeten tellen voor vlees

Mensen zijn vorig jaar meer vlees gaan eten. Een halve kilo meer dan het jaar ervoor. Met stip lag de kip vaker dan ooit op onze borden, maar ook varkensvlees vond gretiger aftrek dan eerder. Hoe kan dan nou, vroegen de mensen zich af die zich dagelijks bezig houden met wat wij allemaal verorberen.
 Burgers, kippenpoten, gehakt: allemaal veel te goedkoop. Belachelijk hoe weinig geld we neer moeten tellen voor vlees (ed.nl)

Door Daphne Broers Bron: ED Mensen zijn vorig jaar meer vlees gaan eten. Een halve kilo meer dan het jaar ervoor. Met stip lag de kip vaker dan ooit op onze borden, maar ook varkensvlees vond gretiger aftrek dan eerder. Hoe kan dan nou, vroegen de mensen zich af die zich dagelijks bezig houden met wat wij allemaal verorberen. De overheid doet er juist alles aan om mensen ervan te overtuigen dat ze minder vlees moeten eten, zei de één. De supermarkten liggen vol met vleesvervangers, vond de ander, dat moet dan toch effect hebben? Nou, niet dus. Ik denk dat die stijging de meeste mensen worst zal wezen. Je komt er niet met wat campagnes en een paar vleesvervangers in de schappen van de supermarkt. Ik zou om te beginnen ook eens echt werk gaan maken van de prijs voor vlees. Burgers, kippenpoten, gehakt: allemaal veel te goedkoop. Ook al zijn er al een hoop plofkippen en kiloknallers uit de schappen verdwenen, dan nog. Het is belachelijk hoe weinig mensen neer moeten tellen voor een lapje vlees. Met veel geluk kom je soms een verdwaalde biologi­sche kipfilet tegen. Of een hamburger Als je ziet hoe veel energie er in zo'n beest moet worden gestopt voordat het zonder ziektes en een beetje mals op je bord kan landen? Denk je dan echt dat dit voor twee euro kan? Nee. Kan niet. Dat moet dus ergens vandaan komen, die lage prijs. Ergens onderweg moeten er offers zijn gemaakt om het betaalbaar te houden. Om die reden zou het tijd worden dat supermarkten meer verantwoordelijkheid gaan nemen in deze discussie. Meer betalen voor het vlees dat ze inkopen en dus meer gaan vragen aan ons consumenten. Het is lachwekkend wat veel winkels nu in hun schappen hebben liggen aan biologisch vlees. Met veel geluk kom je soms een verdwaalde biologische kipfilet tegen. Of een hamburger. Zo word je als consument die best wel wat extra's wil betalen voor vlees toch genadeloos afgestraft? En richting een dieronvriendelijker alternatief geduwd, ook nog. Bizar vind ik dat. En als je er iets van zegt, dan word je gewoon genegeerd. Een paar maanden terug stuurde ik een mail naar twee supermarkten in de buurt met de vraag waarom hun assortiment biologisch vlees zo klein is. Nog steeds geen antwoord. Ze laten hun oren hangen naar de vraag van de massa en dat is in deze tijd echt heel ouderwets.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden vlees , eten , burgers en varkensvlees geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!