'Kleine groep veehouders verantwoordelijk voor extreem hoge stikstofuitstoot'

Een kleine groep van enkele tientallen agrarische bedrijven rond beschermde natuurgebieden stoot onevenredig veel stikstof uit, waardoor weg- en woningbouw in die regio stil ligt. Dat blijkt woensdag uit een berekeningen van onderzoeksjournalistiekplatform Investico voor onder meer De Groene Amsterdammer en Trouw.

Quote:
Om uit de stikstofcrisis te komen moeten grote vervuilers in de veehouderij gericht worden uitgekocht. Sommige produceren zestig keer meer stikstof dan de gemiddelde veehouder, blijkt uit onderzoek. De regering hoopt dat ze vrijwillig zullen stoppen.

Dat blijkt woensdag uit een berekeningen van onderzoeksjournalistiekplatform Investico voor onder meer De Groene Amsterdammer en Trouw: trouw.nl/duurzaamheid-natuur/…

Deel dit topic

Reacties

matt
Zo stoot een kalkoenboer uit Ermelo 61 keer zo veel stikstof over de natuur uit als een 'gemiddelde' veeboer. Dit bedrijf met 24.000 kalkoenen is jaarlijks verantwoordelijk voor meer stikstofneerslag dan de landelijke snelheidsverlaging tot 100 kilometer per uur heeft bespaard.
+2
matt
@matt iedere normale weet dat dit nooit kan kloppen,toch is er weer zo,n
Flapdrol die er intrapt.

Een paar mega bedrijven die het verknallen voor de hele landbouw. Het kabinet zou feze bedrijven moeten omschakelen naar biologische landbouw. Waarom uitkopen? Geld gaat steeds meer het denken domineren. Laten we met hulp van deskundigen deze boeren helpen de omslag te maken naar een gezonde en normale biologische aanpak. Dat vermindert tegelijk het gebruik van antibiotica enorm, want die mega bedrijven drijven daar op. de resistentie tegen antibiotica is een groeiend probllem, zie de corona.
+3
Herwin P
@matt als je dat in verhouding zet tot het aantal overwinterende ganzen en kijkt naar de toename daarvan de laatste decennia ????
telt hier uberhaupt iets van mee ??
Nijhof
Opruimen die zooi. Kan echt niet langer zo.
groeier
Quote Reactie van @Nijhof:
Opruimen die zooi. Kan echt niet langer zo.

Toch niet als de bedrijven de juiste vergunningen hebben, de overheid gaat dat gat dan weer met andere uitstoot die nog erger is opvullen. Wel eerst even goed nadenken voordat je een uitspraak doet.
Nijhof
@groeier Mij kennende weet je dat het niet mijn mening is maar een verwijzing naar de onderliggende rode draad in het bewuste zeer foute artikel. Een vergelijking zoals van den Oever deed mag natuurlijk niet. In dit artikelen wordt onderhuids opgeroepen om de bouw een handje te helpen. Zelfs in de geschiedenis gebeurde het nog subtieler dan nu. Je kunt er op wachten tot de eerste aannemer geestelijk doordraait.
groeier
Quote Reactie van @Nijhof:
Je kunt er op wachten tot de eerste aannemer geestelijk doordraait.

Dat moment dat de 140000 woningen daar staan komt toch een keer, dus daarmee dat zonder werk zitten van zulk soort aannemers ook. Daarom is veel beter om 10 jaar langer doen over bouwen van die grote aantallen woningen.
demelkboer
Uit stoot normale veeboer 1100 kg N(80 mk emmissie arm) , uitstoot kalkoene houder 16600 kg N. Das 16 x zo veel niet 61.

Verder pakken ze de randen van de natura 2000 Gebieden ipv de stikstofgevoelige hexagoon die het dicht bij ligt verder is dan ook nog de vraag of de KDW van zon hexagoon overbelast is.

Verder klopt het lijstje niet ik ken zo al twee veehouderij die binnen de 250 meter van de N200 gebied zitten in een van de ze provincies met een uitstoot gelijk of hoger dan plek 2. Waar deze lijst uit gegenereerd is is dus een raadsel

Journalisten ...... zucht

STAF duiken jullie hier nog weer in?
+15
John Spithoven
@demelkboer Daar werd aan gewerkt vanochtend. Ik heb interview gegeven.

nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/

Blok 6-7 uur en dan vanaf minuut 33 .

Om 8.30 nog een blok
+2
apel
@John Spithoven Goed werk John.
+1
@John Spithoven Super john , eerste stuk heb ik gehoord.
+1
achterhoeker2
@John Spithoven klopt, en dat deed je goed.
Nijhof
@John Spithoven Ik krijg het niet voor elkaar om het te luisteren
+1
nico-vanrooij
@John Spithoven
Ik denk dat het weer een flut onderzoek is.
Volgens mij wordt emissie en depositie weer door elkaar gehaald. Van de emissie gaat 70% weer naar het buitenland.
ze hebben de depositiemaatregel van het verkeer vergeleken met de emissieuitstoot van een aantal piekbelasters.
BertK
@nico-vanrooij Zeker weten dat emissie en depositie door elkaar gehaald wordt. Afstand en soort emissie maakt nogal uit!

Als het probleem echt zo simpel is dat het om enkele tientallen bedrijven gaat waarmee heel de problematiek wordt opgelost, laat ze dan de portemonnee maar trekken. Tegen een paar keer de reële waarde willen de meesten wel een keer verhuizen.
Albert Altena
@John Spithoven
John. Blijf altijd kernachtig.
Ze proberen altijd je te laten uitweiden, wat dan weer blijft hangen.
demelkboer
@demelkboer rectificatie mijner zijde ; Investico heeft netjes op depositie doorgerekend , dus niet op emissie . Dan kom je op 61 x zoveel.

Vraag is of ze ook gebruik van een woonwijk of snel weghebben mee genomen
Vevo
90 melkkoeien x 13 kg nh3 = 1170 x 61 =71370 / 24000 = 2,97 nh3 per kalkoen. Lijkt me stevig
demelkboer
Er zijn natuurlijk veel stallen emissle arm en je heb jongvee. Gaat mij om de orde grote en de rekenkundigheid van journalisten
BertK
@Vevo Tamme mestgans staat voor een kilo of drie stikstof in de tabel.
Vevo
@BertK das nog geen nh3
Frans Z.
Ze gaan nu op de man.
+6
dwers
Het is werkelijk een wonder , dat daar nog mensen kunnen leven
John Spithoven
nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/

Tweede gedeelte.
blok 8-9 uur en dan vanaf minuut 33
+1
groeier
Quote Reactie van @John Spithoven:
blok 8-9 uur en dan vanaf minuut 33

Moet je die vrouw op laatst is horen, boerenbedrijven zijn groter geworden volgens haar. Ja maar dat de laatste 30 jaar veel boeren gestopt zijn daar praat ze niet over. En ook niet dat Schiphol, industrie en aantal auto's fors zijn toegenomen hoor je niets over.
weurding
Ongelofelijk hoeveel onzin men kan bedenken, er is nog zoiets als wind, in tegenstelling tot de bedenkers van deze onzin waait de zgn stikstof echt wel over
+1
ted9
Straks allemaal even reageren op het programma op BNR over de stikstof om elf uur.
Grasbaal
Aerius is té precies:

Hoe kunnen veehouderijen op zo’n korte afstand van een natuurgebied blijven bestaan en op sommige plekken ook nog uitbreiden? Een deel van de verklaring zoemt dag en nacht op de servers van het RIVM. Wie in Nederland activiteiten uitvoert waarbij stikstof vrijkomt, krijgt vroeg of laat te maken met RIVM-rekenprogramma

Nieuwe landingsbaan
‘Aerius’. Doorrekening met dit programma is een verplicht onderdeel van de Wet Natuurbescherming. Of je nu een nieuwe landingsbaan aanlegt, een woonwijk bouwt of een stal uitbreidt: Aerius berekent hoeveel van de vrijgekomen stikstofuitstoot neer­dwarrelt op kwetsbare natuur en zo schadelijke verzuring veroorzaakt.

Voor een bouwproject gaat dat ongeveer zo: per machine vul je de coördinaten in van de locatie, het brandstofverbruik, de gebruiksduur, de cilinderinhoud en één van de honderd emissieklassen volgend uit het bouwjaar, brandstoftype en vermogen van de machine in kwestie. Nadat je elke hijskraan, aggregaat of ander werktuig hebt ingevoerd klik je op ‘Bereken’.

Verbazingwekkend snel geeft Aerius (dat berekeningen uitvoert voor 250 duizend punten in het Nederlandse landschap) de neergedaalde stikstof per jaar, met een nauwkeurigheid van een tienduizendste van een gram en rekening houdend met lokale omstandigheden zoals de gemiddelde windrichting en de ruwheid van het terrein waarop de stikstof zal neerdalen.

Schijnzekerheid
In de afgelopen jaren mochten grote vervuilers uitbreiden en renoveren, zolang ze met Aerius konden aantonen dat de stikstofneerslag op het natuurgebied per saldo niet zou toenemen. Een hele extra stal kan op deze manier bijvoorbeeld gecompenseerd worden met een nieuw, ammoniak-zuiverend luchtfilter in een bestaande stal. Maar de Rijkscommissie die vorig jaar door minister Schouten werd gevraagd om Aerius te beoordelen, beoordeelde de methodiek van het computerprogramma als ‘niet doelgeschikt’ voor gebruik in de vergunningverlening. Wat blijkt: Aerius is té precies. De berekeningen die de basis vormen voor vergunningen, bieden volgens de commissie ‘schijnzekerheid’.

Dat komt doordat het rekenprogramma je de mogelijkheid geeft om een uiterste grens op te zoeken met een theoretische precisie waar de praktijk zich om allerlei redenen niet aan houdt, zoals bijvoorbeeld bleek in 2018, toen Wageningen Universiteit luchtzuiveringssystemen van stallen in de praktijk testte. Het rendement op papier, eerder vastgesteld door een Duitse boerenorganisatie, bleek in de praktijk meer dan een kwart te optimistisch. Dus ging de natuur er alsnog op achteruit.

Ook het regeringsbeleid ‘Programma Aanpak Stikstof’ (Pas) werd mede mogelijk gemaakt door Aerius, waarmee beleidsmakers precies uitrekenden tot hoever ze maximaal konden gaan. De gevolgen in de praktijk deden er niet toe, tot het onverbiddelijke oordeel van de hoogste rechter op 29 mei 2019. Sindsdien geldt: de natuur mag absoluut niet meer verslechteren. Met het rekenprogramma in de hand probeert het kabinet echter nog steeds ‘vrijvallende stikstofruimte zo efficiënt mogelijk in te zetten’, aldus minister Schouten.

Bron: trouw.nl/duurzaamheid-natuur/…
Grasbaal
Hier het hele rapport: platform-investico.nl/artikel/… en platform-investico.nl/artikel/…

Met medewerking van Madelon de Goffau en An da Silva. Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en het Lira Auteursfonds Reprorecht
+1
Jean-PierreK
Het positieve van de berekening van Investico is dat zij in tegenstelling tot de overheid bij de piekbelaster kijken naar de totale impact (mollen) en niet zozeer naar de gemiddelde impact (mollen/ha).

Een mogelijke fout zou kunnen zijn dat ze bij de berekening van de Veluwe bij de gemiddelde impact alleen de hexagonen binnen een straal van 5 km hebben genomen en vervolgens vermenigvuldigd met de totale oppervlakte van de habitats in deVeluwe. Terwijl een gedeelte van die habitats vermoedelijk verder dan 5 km ligt en daar de depositie aanzienlijk lager zal zijn. Of dat zo is kan ik zo niet beoordelen. Maar die 5 km grens zit in de aankoop calculator van Aerius.

Dat door opkoop van enkele bedrijven de stikstof impasse voorbij zou zijn zoals enkele media lijken te suggereren lijkt me onzin omdat hiermee de afstand tot de KDW nog steeds te groot zijn.
Groen1

Groen1

Nijhof
@Groen1 Depositie
Uitstoot
KDW
Achtergronddepositie
Rijtje herhalen tot je het kunt dromen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0