Extensivering melkveebedrijven vergt publiek geld

Onderzoek van PPP-Agro Advies onder melkveehouders laat zien dat extensivering veel geld kost. Velen kunnen die kosten helemaal niet opbrengen. 'De meerwaarde die extensivering met zich meebrengt voor landschap of natuur zal toch via publieke middelen moeten worden vergoed', zegt agrarisch econoom Petra Berkhout.

Deel dit topic

Reacties

+2
Spuit11
Liever een intensieve baas, dan een extensieve knecht.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Spuit11:
Liever een intensieve baas, dan een extensieve knecht.

Liever een extensieve baas dan een intensieve knecht.........
+1
Spuit11
@Jannus kortom... altijd eigen baas blijven😉
Frans Z.
We nemen het mee.(doen er verder niks mee).
+2
jg
Gezien de kostprijs van 39,4 cent (intensief), na verrekening overige opbrengsten, is het een wonder dat de melkveehouderij nog bestaat in Nederland.
BertK
Pachten voor een beetje van Staatsbosbeheer of onze vrienden van Natuurmonumenten, Gooisch Landschap, Frysk Gae of whatever?
kanniewaarzijn
@BertK Die kant proberen ze het op te dwingen inderdaad.
+1
Coen
@kanniewaarzijn , hiervan nooit afhankelijk worden.
kanniewaarzijn
@Coen Mee eens.
Limootje
@BertK en dan gelijk anderen mee laten beslissen over vergroening van eigen grond als voorwaarde zeker.
+4
Kars
@BertK pachten? Een hovenier stuurt ook een rekening. Je haalt er niks en steekt er alleen verloren tijd in.
melluk
Gaan we nu dan ook pleiten voor een vergoeding over de afgelopen jaren voor extensieve boeren die een veel hogere kostprijs hadden????
Het is naar mijn mening een verkeerde ondernemersstrategie geweest om intensief te gaan maar dat is slechts mijn mening
+1
Jaap40
@melluk de periferie houdt de intensieve club hand boven hoofd. De periferie moet ook wat verdienen nietwaar?
+5
de Tank
@Jaap40 zolang mest in de nabije omgeving (buurma) afgezet kan worden is er geen enkel rationeel argument om van intensief af te stappen.
verbi
@melluk Intensief heeft jaren de hoogste saldo s gehaald en het meeste verdient nu zitten wij(intensief )aan de andere kant van de lijn. Extensief gaat gewoon slecht om met hun productiemiddelen(grond) kan veel efficenter dan nu en dat zal ook moeten anders houden ze het ook niet vol. Intensief heeft altijd scherp op de kostprijs moeten letten dat moet extensief nog echt leren.Nu er een hoop flauwekulregels bijkomen zullen de intensieve het moeilijk zoniet onmogelijk gemaakt worden.Maar uiteindelijk zal ook extensief zwichten voor deze terreur van de overheid.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @verbi:
Extensief gaat gewoon slecht om met hun productiemiddelen(grond) kan veel efficenter

Extensief (waaronder ook akkerbouw) wordt gedwongen de grond uit te mergelen. Dit door foute berekeningswijze mestwet door "deskundigen". Dit heb ik al heel vaak uitgelegd, maar is kennelijk erg moeilijk. Als intensief zich hier eens wat meer in zou verdiepen, zouden ze zichzelf ook een hele hoop ellende besparen.
Coen
@kanniewaarzijn , tot jaren geleden was er een goede verhouding tussen de bemestingsnormen en de fysieke grondopbrengsten.

nu heeft intensief graslandgebruik te weinig grond om de kuilbulten op kwijt te kunnen.
Coen
@verbi , extensief en vakmanschap is de toekomstige combinatie, intensief en ondernemerschap hoorden bij elkaar.
+4
pieta
Quote Reactie van @verbi:
Intensief heeft jaren de hoogste saldo s gehaald

Welk saldo bedoel je dan? Hectaresaldo? Koesaldo?
Ik hoor jou toch regelmatig over hoe moeilijk het allemaal is financieel. Jij bent toch intensief. Dan zou het toch met ruime marge moeten zijn? Het zit veel meer in ondernemerschap en de plek waar je zit. Niet overal is het grond waar je alles op kunt telen. Sommige gronden las ik pas zijn meer een soort van dik water. En dan meen jij die mensen die daar boeren de les te mogen lezen.
+1
Tommie1
@pieta Dit getuigd van weinig inlevingvermogen, ik krijg bij jouw vaak het gevoel dat het bij jouw allemaal iets te makkelijk is gegaan met de ontwikkeling van jouw bedrijf.
pieta
@Tommie1 De instap was bij mij een moeilijke. Heel intensief bedrijf, melkafnemer DOC en al een behoorlijke financiering voor we over een overnametraject konden gaan nadenken. Daarna geluk gehad met een verplaatsing.
verbi
@pieta Nu zijn de verdiensten inderdaad ver onder de maat. En als jij het financieel goed rond kunt zetten vindt ik dat best wel knap maar ik niet in ieder geval. En ik draai zeer goed mee maar zit wel aan 50000 kg/ha en dan nekt de mestafzet en de voeraankoop me.Overgens doe ik het zo al vele jaren en ging altijd goed maar de laatste paar jaar zie ik gewoon een kentering te hoge kosten met te weinig opbrengst. Dus ondernemer ben ik echt wel al zeg ik het zelf en mijn boekhouder. En nee ik wil die boeren zeer zeker de les niet lezen als dat zo overkomt biedt ik bij deze mijn oprechte excuses aan. Maar ik heb jaarverslagen gezien en denk dan kom op jongens dat kan toch echt beter. Ben het zeker met je eens dat grondsoort wel bepalend is.Verder had ik inderdaad van jou wel wat meer inlevingsvermogen verwacht.
+2
pieta
Quote Reactie van @verbi:
Verder had ik inderdaad van jou wel wat meer inlevingsvermogen verwacht.

Reactie was om wat te prikkelen. 😁 Maar je neemt de wat extensievere nogal de maat. Dan kun je wel een keer wat verwachten. Ik ben ook een hele tijd intensief geweest. En toen je de mais voor een 1.000 euro per hectare kon kopen en de mest voor een klein beetje af kon zetten was dat inderdaad interessanter dan grond kopen. En als je nu naar je eigen situatie kijkt waarin je een nieuwe stal hebt, de varkens weg zijn en je relatief weinig grond onder je bedrijf hebt met wel nog een redelijke hypotheek(?) er op hoe kijk je dan terug op je eigen ondernemersbeslissingen? De varkens zijn een paar jaar knaterduur geweest.
Erco
@pieta mais heb ik ook gekocht voor 30 euro per ton aangereden en wel en dat is echt verleden tijd natuurlijk maar mestafvoer wordt echt niet duurder toch? Hier met vrachtwagen en toch nog steeds onder de 5 euro. Sommige Boer boer lukt vaak zelfs met niks toe als ik t zelf uitrij
pieta
@Erco Niet ieder gebied is hetzelfde Erco. Ik ontving zowel in het voorjaar als in augustus 9 euro per ton toe op rundveemest. Een jaar eerder 12,50 maar dan wel in de opslag.
bio boer
@pieta hier kost je ook 12 euro per m3 afvoer rundvee mest regulier ongeveer
Hooibaaltje
@Erco en grond kopen voor 7 a 8 euro Kan ik ook niet rond gerekend krijgen. Dan nog steeds beter mest af voeren ( zal toch wel een keer zakken ) . Enige nadeel voer is wat duurder. Vergeten wordt vaak de extra arbeid op die dure hectare's.
verbi
@pieta Had oorspronkelijk meer grond in eigendom. Veel grond gekocht en 3 jaar later met 100% winst weer verkocht . Dat de varkens weg gingen lag aan het feit dat ik anders en bij de koeien en de varkens uit moest breiden om aan de emmieeis en te voldoen zoals roosters en luchtwassers om het te kunnen dragen . Wij hebben toen inderdaad voor de koeien gekozen omdat het toen al jaren slecht ging met de varkens en de investering van 1.5miljoen mij te groot was.En mijn hypotheek is laag door de zet van grondverkoop met die winsten waar ik de grootste hoop mee afgelost heb. En ik zet het nog steeds rond voor de duidelijkheid ik kom er echt wel als ik wil maar de vraag is of ik deze uren nog wil draaien op mijn leeftijd(55) voor dit honger loontje.
pieta
Quote Reactie van @verbi:
Dat de varkens weg gingen lag aan het feit dat ik anders en bij de koeien en de varkens uit moest breiden om aan de emmieeis en te voldoen zoals roosters en luchtwassers om het te kunnen dragen .

Ik snap je keuzes wel maar volgens mij had je niet de plicht om iets aan de koeien te doen en de varkens hadden gewoon in de stoppersregeling gekund volgens mij.
melluk
@verbi dat bedoel ik
verkeerde ondernemersbeslissingen.
Achteraf zul je toch moeten toegeven:had die grond maar gekocht, is alleen maar in waarde gestegen en blijft een geweldig onderpand.
Nu; duur voer aankopen en duur mest af zetten.
allemaal korte termijn
Ik heb er altijd voor gekozen : beesten erbij dan ook grond erbij en het heeft mij beslist geen windeieren gelegd en ben nooit afhankelijk geweest van een ander voor de "shit".
verbi
@melluk Nogmaals ik heb veel grond verkocht en daarna enkele jaren later doorverkocht met 100% winst en daar de grootste hoop mee afgelost. DAT is ondernemen.Het enigste waar je wat van zou kunnen zeggen is het feit dat ik voor de koeien gegaan ben en niet voor de varkens waar gemiddeld goed verdient werdt en nog wordt. Maar die investering was toen dermate dat ik dat niet aandurfde. Maar iedereen weet koeien is leuk maar je zult nooit echt dik verdienen daartegen vleesvarkens is gewoon cashenEn ik kom er echt wel financieel en heb echt geen spijt van mijn ondernemings beslissingen.Zitten overgens in een gebied met grondprijzen van70 tot80000 euro.
verbi
@verbi Eerst veel grond gekocht (correctie)
+1
diezel
Quote Reactie van @verbi:
daarna enkele jaren later doorverkocht met 100% winst en daar de grootste hoop mee afgelost. DAT is ondernemen.

Pff. 😞
Bij particulieren wordt in hun oren geknoopt om nooit te speculeren met hun onderdak/huis, maar jij gaat nog een stapje verder met je definitie "ondernemen=speculeren met het meest waardevaste deel van je bedrijf".
bio boer
@verbi als je toen zo goede slag heb genomen moet het nu toch makki zijn met lage financiering boer met 50 koetjes zonder financiering kan goed rondkomen
bio boer
@bio boer meschien nog wat koeien weg geen ruwvoeraankoop meer ook geen mest afzet kosten meer stuk minder werk en een 100k aan fosfaat kunnen verkopen
bio boer
@bio boer als we hier geen financiering meer hadden bleef er gewoon 20 cent per liter over op 1.2 miljoen kg 240 k dan is prive al betaald 😎
Tommie1
@bio boer Dan kan er nog wel wat van de melkprijs af.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @bio boer:
20 cent per liter over op 1.2 miljoen kg 240 k dan is prive al betaald

die blauwe envelop valt ook onder prive. 😃
bio boer
@pietjepuk die is vervelen maar die moeten we maar slikken of bv beginnen
Spuit11
@bio boer Hij schrijft volgens mij dat hij niet WIL voor zo'n schijtprijs. Da's heel wat anders! Ik worstel ook met die gedachte.
bio boer
@Spuit11 dan is het geen schijt prijs meer als je geen financiering meer hebt of laag is dan kun je profiteren van het rendemend van je vermogen waar voor je eerder krom heb gelegen bij een baas ga je ook niet snel veel verdienen heb nu meer geld om handen dan ik fultime bij een baas zou werken met mbo opleidingsniveau
pieta
@verbi Ik blijf toch vinden dat als je 55 bent en je moet zeggen ik kan het rondzetten dat ik dat niet positief vindt.
verbi
@melluk Waardestijging heb je niks aan als je er niks mee doet. Zou ook zomaar waardedaling kunnen worden.Weer iets geleerd vandaag
Noorderling
@melluk
Toen bespaarde je er misschien wel zomaar 6-8% rente mee, dan is verkopen wel besparen.
Waar dat tegenwoordig niet meer het geval is.
Achteraf, achteraf is de grond misschien nu wel 3x zo duur, weet nooit waar je strand.
Grond is altijd een goede investering, alleen hakt de aflossing en belasting er wel flink hard in, ook als de melkprijs even wat lager is.
melluk
@verbi blij dat ik nog zoveel kan leren
verbi
@melluk Je bent nooit te oud om te leren.
+1
dewittemotor
Probleem is gewoon dat grasland en snijmaïs de gewassen zijn met de laagste saldo's.
Wil je dan krachtvoer vervangers gaan telen, dan ben je jezelf helemaal voor de gek aan het houden. Kun je beter voor de tv op de bank gaan liggen.

In regio's waar het kan zoveel mogelijk met akkerbouw/tuinbouw samenwerken. En in de grasregio's kunnen ze meestal niet veel meer dan gras telen en dit zijn net de extensieve regio's (want in het verleden was de grond hier heel veel goedkoper en nu nog vaak, dus dit was makkelijker aan te schaffen), Maar dat gras is dus niets waard.
+1
Noorderling
@dewittemotor
Gras wordt er nog wel eens weg gegeven voor nagenoeg niets. Helaas hakt transport er flink in als je het al een kilometer of 10 moet verslepen.

Bijproducten worden ook niet meer voor transportkosten weggegeven. Marges worden smaller waarbinnen je kunt bewegen en parkeert je met 10ha bijkopen ook zo vast.
+2
bio boer
@dewittemotor gras niks waard is juist duur eiwit is maar net hoe je er tegen aan kijkt
Jaap40
@melluk waarde van grond kan net zo hard weer dalen, zie bijv Denemarken
Zwaagdijk
@Jaap40 ik geloof wel dat het dalen kan, was in 2003 ook zo, maar stel
Dat er zo’n 20/25% af gaat, als je gewoon maar draai en niet verkoop is er niks aan de hand. Meeste gebieden in Nederland zijn divers dus er is altijd iemand die wat verdient
bio boer
@Jaap40 is voor de intensieve vaker grooter probleem die hebben vaak hoger financiering per ha door luxe stallen bij extensief de financiering verdeeld over meer ha is vaak maar 20k per ha terweil bij de intensieve 60k is per ha om groot deel van melkgeld wegbrengen bij de voerverkoper terweil de extensieve aflost en belasting betaald
+1
Jaap40
@melluk waarde van grond kan net zo hard weer dalen, zie bijv Denemarken

Gaat wel erg veel stoppen
Zwaagdijk
@Jaap40 hoe kan het dat de fosfaatprijs dan nog zo is? Dan moet die als eerste na 0
cornelissen
[quote="@Zwaagdijk" p="1817355"] hoe kan het dat de fosfaatprijs dan nog zo is? Dan moet die als eerste na 0

Omdat ik en verschillende anderen met onomkeerbare investeringen op de peildatum in nieuwbouw , na verloren procedure s, gedwongen worden om rechten te kopen om de nieuwbouw enigszins te vullen.
Doe het met zeer grote tegenzin en heb er zelfs grond voor verkocht , want het geld heb je eigenlijk niet. En reken er maar op dat het na een jaar of 10 de rechten niet veel meer waard zijn , maar wat moet je. Ik zie het wel aan mijn varkensrechten , die ik i.v.m. het landelijk fosfaatquotum heb gekocht in de hoop er rundveerechten voor te krijgen, kosten toen niet zoveel ,maar zijn inmiddels gehalveerd .
Het wordt hoog tijd ,dat we belangenbehartigers krijgen ,die voor je inkomen opkomen in plaats van je financieel af te slachten. Aan mij zal het niet liggen. lees de notulen maar van het nmv, maar effect heeft het niet. Misschien dat er ook te veel melkveehouders afhaken in plaats van hun mond open te doen bij de belangenorganisaties, hoewel dat afhaken wel op zich zelf wel begrijpelijk is
Zwaagdijk
@cornelissen toch ik zit in West-Friesland (noordholland) met bollenkwekers groente telers, paar perentelers. Zie ik het niet dramatisch zakken.
verbi
@cornelissen Let maar op Melluk noemt dit slechte ondernemersbeslissingen nemen.
melluk
@verbi nee
Naar mijn mening verkeerde ondernemers beslissingen
ieder op zijne wijze he
+1
Jaap40
@Zwaagdijk de hoge fosfaatprijs? Dat komt omdat er maar enkele aanbieders in deze markt zijn. Niet omdat er veel vraag is. Kunnen we als melkveehouders nog wat van leren.
jg
@Jaap40 Melkveehouders hebben geen handelsgeest meer .
marcsterreborn
@jg Hebben ze die wel gehad dan?
jg
@marcsterreborn Ze bellen voor 200 kg fosfaat 13 handelaren op : er is veel vraag ..,😏
jg
@Jaap40 Melkveehouders laten zichzelf te grazen nemen door bijv. een handelsplatform als Q.nu
Jaap40
De titel boven het artikel verklapt het eigenlijk al:

Extensivering melkveehouderij vergt publiek geld.

gaat dus niet gebeuren
marcsterreborn
@Jaap40 zeker wel . Is al volop gaande. Kijk naar saneringsregeling en die er zijn en nog komen
Jaap40
@marcsterreborn u bedoeld dat veehouders de opgekochte gronden omgezet in natuur voor 0 moeten beheren?
+1
Herbert
Wat een gezeur over extensief/intensief hier. Zorgen dat je het zaakje in beetje in balans weet te houden. Dan ben je het beste af. Of valt dat ook al onder extensief
+1
bio boer
@Herbert dat noemen ze hier extensief als je geen mest afvoert en geen ruwvoer hoeft tekopen zo 2 koeien per ha
Noorderling
@bio boer
Met 2koeien ben je al aan het mest afvoeren, loopt er ook nog gemiddeld een stuks jongvee voor die twee koeien.
bio boer
@Noorderling licht aan je productie bij 8000 kg melk lukt dat
Jaap40
@Noorderling gezever over intensief en extensief moet maar eens stoppen. Je komt er niet uit. Voer mest contracten komen nog steeds niet van de grond. Bewuste tegenwerking voerindustrie en ministerie.
Mengvoer/brok moet verkocht blijven worden! Van dat systeem zouden we af kunnen stappen en rechtstreeks voer van akkerbouw betrekken. Zo kan het cirkeltje kleiner worden en kan je 'eigen' graanland bemest worden met eigen mest afgevoerd naar akkerbouwer.
Eigen krachtvoer maken met collega akkerbouwer
Noorderling
@Jaap40 doe het al, maar moet alleen nog 5ton aan fosfaat kopen om de grond die we samen bewerken zelf te kunnen bemesten.
Jaap40
Voor 5 ton of 5000 kg
Noorderling
@Jaap40 euro's.
Jaap40
@Noorderling fosfaat gaat snel in waarde dalen

Om dat systeem met akkerbouwer gefasciliteerd te krijgen zal lnv voer mest contracten moeten gaan toestaan ook als grondgebondenheid. Of diegenen die hun krachtvoer binnen provincie of 25 km of iets dergelijks regelen zijn per definitie grondgebonden. Idem dito mest.
weurding
@Jaap40 dan zal 5ton in geld of kg straks niet veel maken😄
Jaap40
@weurding oh nee?
Doe mij die 500.000 E dan maar
weurding
@Jaap40 ging het niet om, ze moesten 5 ton investeren, vroeg jij in kg fosfaat of geld, 5000kg a 100 is hetzelfde als de prijs zakt zoals jij dacht

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
78
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0