Europese hof: Natuurorganisaties ontvingen onterecht subsidie voor aankoop natuur

Natuurmonumenten en de twaalf provinciale landschappen hebben onterecht subsidie gekregen van de Nederlandse staat voor de aankoop van natuur. Dat oordeelt het Europese Hof van Justitie donderdag.

Deel dit topic Europese hof: Natuurorganisaties ontvingen onterecht subsidie voor aankoop natuur | Agraaf.nl - Landbouwnieuws voor West-Nederland (agraaf.nl)

Natuurmonumenten en de twaalf provinciale landschappen hebben onterecht subsidie gekregen van de Nederlandse staat voor de aankoop van natuur. Dat oordeelt het Europese Hof van Justitie donderdag.

Nijhof

Reacties

Nijhof
Wat is er na de uitspraak gebeurd? Is de onterecht ontvangen miljoenen al netjes terugbetaald?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Nijhof:
Wat is er na de uitspraak gebeurd?

Niks. En er gaat ook niks gebeuren.
+3
Jaap40
@kanniewaarzijn lijkt me nu net een super klus voor FVD. Kan een flinke stemmen trekker zijn deze affaire. Een beerput opentrekken, nooit verkeerd in crisistijd!
kanniewaarzijn
@Jaap40 Jan Cees had er al over.
+4
puntertje
Eerst subsidie van de aankoop, dan weer verpachten aan boeren met allerlei eisen, en vervolgens met dat geld weer mensen in zetten om ´stikstofgevoelige´ agrarische gronden bij te plussen zodat boeren steeds onmogelijker wordt. En vervolgens kan die grond weer, uiteraard met subsidie, worden aangekocht.
+4
jan.1
En als klap op de vuurpijl maar 5 euro waterschapsbelasting /ha betalen.
de jonge
@jan.1 is ook een mooi onderwerp voor jan cees
Jaap40
@jan.1 wie gaat waterschapsbelasting betalen als er géén boer meer is....
jan.1
Quote Reactie van @Jaap40:
wie gaat waterschapsbelasting betalen als er géén boer meer is....

Zoals het nu gaat,zullen de boeren elk jaar meer moeten betalen aan het waterschap,enkele oorzaken zijn er komt meer natuur (voor 5 euro/ha )bij en het waterschap gaat steeds meer leuke dingen doen voor de burger.
cornelissen
@jan.1 Ik las ,dat men hier in friesland ook al meer geld nodig is aan kwijtschelding voor mensen, die dat niet kunnen of hoeven te betalen, ja als je dat er ook al bij gaat doen lopen de kosten wel op. Men moet proberen dit bij de rijksoverheid te verhalen , lijkt mij geen taak voor het waterschap als dienstverlenend "bedrijf" Doet men bij een supermarkt ook niet .
Je vraagt je eigen wel eens af wat onze belangenbehartigers doen, want die zijn nog steeds redelijk vertegenwoordigd in het waterschap
+1
Zwaagdijk
@cornelissen uitdelen van een ander is altijd makkelijk geweest en dat zal altijd zo blijven. Er zijn maar weinig goeie penningmeesters bij publieke organisaties. De hand op de knip!
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @cornelissen:
,dat men hier in friesland ook al meer geld nodig is aan kwijtschelding voor mensen, die dat niet kunnen of hoeven te betalen

Een begroting van 154 miljoen en dan 6 miljoen te kort komen @cornelissen Van die 154 miljoen gaat (ongeveer) 27 miljoen na water
De scheide voorzitter Paul Erkelens Zei al als het verstandige is houden we ons in de toe komst alleen bezig met water

Het in gewoon niet best/onwerkelijk wat daar gebeurd @cornelissen
+8
Gerrit v Schaick
@cornelissen Ik ben sinds een paar maanden als duolid voor de fractie onbebouwd actief bij waterschap AGV. De vertegenwoordiging van de landbouw valt bij ons echt niet mee. Wij lopen tegen een flink links blok aan dat verregaande ambities heeft qua natuur, verduurzaming energieopwekking en zaken als biodiversiteit. Als ongebouwd hebben wij bijvoorbeeld 3 zetels, maar PvdD heeft er hier al 4. We zijn gewoon flink in de minderheid als landbouw en willen we wat bereiken moeten we het slim spelen. Als het op stemmen aankomt delf je het onderspit. Zelfs tijdens het bespreken van de begroting raak je tel kwijt hoe vaak het woord biodiversiteit valt.. Vervolgens heb je af en toe meerdere avonden in de week vergadering. Achter ieder agendapunt op de commissie en bestuurvergaderingen hangt een hele stapel pdf'jes met leesvoer. Vergaderingen duren soms tot na midden nacht en veel onderwerpen zijn saai. Daar krijg ik enkele honderden euro's per maand voor. Als ik me één dag in de bouw verhuur haal ik ongeveer evenveel geld binnen. Daarnaast heb ik ook een gezin en een boerderij.
De reden dat ik het wel doe is omdat ik me voor onze sector wil inzetten, we hebben als sector veel te veel terrein verloren in de politiek en periferie aan groen en links. Ja je hebt gelijk over kwijtscheldingen dat speelt bij ons in AGV ook, en ja natuur betaald bar weinig belasting, maar wat doe je eraan? Ja de belasting wordt voor ons steeds hoger, daarom wordt gewerkt aan een nieuw systeem. Deze is niet zo creatief en eerlijk als ik zou willen maar het geeft in ons waterschap wel de mogelijkheid een einde te maken aan de ongelijkmatige tariefstijging op de ongebouwde hectares van de afgelopen jaren. Met andere woorden we doen ons best, maar het gaat niet vanzelf
arie.j
Als je het arrest leest is het een rechtszaak tussen een hele rij stichtingen en landgoederen en natuurorganisaties, en hoeverre boeren er nadeel van hebben ondervonden is nog maar te bezien.
+4
Herwin P
@arie.j eigenlijk schets je hiermee, waar bemoeien we ons mee,gaat ons niet aan.
Ik denk dat velen hopen dat dergelijke organisaties eindelijk een keer terug gefloten worden en dat ze niet alles kunnen doen wat maar in hun opkomt.
Hoop dat de geldpotjes flink geraakt worden.
+7
spotmelker
@Herwin P Kijk naar het verfienmodel van dergelijke clubs, via het aanpraten van verzonnen milieuproblemen de bestaande gebruikers wegsaneren, grond lekker goedkoop in handen krijgen, 7 x zoveel bijdrage/ha ontvangen als boeren tsr, bijdragen/aflaten van burgers en andere sentimentele tuthola's, amper waterschapslasten betalen en dit onder wegkijkend/goedkeurend/toeziend oog van het Haagse onbenullenlegioen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @spotmelker:
onbenullenlegioen

Als het om geld gaat zijn die onbenullen meestal wat minder onbenullig. Of zou het toeval zijn dat ze altijd net dáár te vinden zijn waar de geldstromen lopen?
Nijhof
@spotmelker Er zijn mensen die een salaris krijgen van een bedrag met 6 cijfers. Gemeenschapsgeld. Als tegenprestatie wordt verwacht dat ze een controlerende taak uitvoeren. We noemen ze voor het gemak maar even politici.
Maar het controleren is ondergeschikt geworden aan andere zaken. En dat is heel erg fout.
Jan Cees vroeg zich afgelopen openlijk af op het podium of er nog een politicus is die wel zuiver is?
Dat is een goede vraag. Aan de hand van zaken zoals in de topic opening vermeld kan je zien hoeveel kamerleden bereid zijn hun functie naar behoren uit te voeren.
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Nijhof:
of er nog een politicus is die wel zuiver is?

Dit land is tot in de haarvaten corrupt.
Achso
@kanniewaarzijn het probleem is, dat niemand tot verantwoording geroepen kan worden. En dan bedoel ik niet 'foei' zeggen.
Het tot het been uitmergelen van de gezondheidszorg: oeps.
Nertsenfokkers in Denemarken onder valse voorwendselen alles afstelen:sorry.
In Oostenrijk notabene bekende jihadist weer op straat zetten met 4 doden tot gevolg: aj..
Geen plan bij Covid, tja..
Ik ben voor het instellen van een volksgericht of een herhaling van 'Neurenberg'
+3
de jonge
@arie.j dat kun je op je blote voeten nog wel nagaan dat die er enorme nadelen van hebben en gaan ondervinden!!
+5
Jaap40
@arie.j wat dacht je @arie.j van het veranderen van de bestemming van gronden.... wat al die bestemming veranderingen, lees bijvoorbeeld Natura2000, doen met de waarde van de boerderijen in de omgeving... 1 methode voor, juridisch keihard aanpakken.

Die bestemmingen hadden de betreffende organisaties niet kunnen veranderen als ze geen eigenaar waren. Dit heeft verstrekkende gevolgen gehad

Eerst onrechtmatig eigenaar worden, vervolgens de bestemming veranderen....
Jaap40
@Jaap40 ben nog wel benieuwd naar je reactie @arie.j
+1
Nijhof
@arie.j Wanneer je dat niet begrijpt valt dat mij enorm tegen
Realisme
@Nijhof hier kwam buurman te koop. Alles was nagenoeg rond en toen bemoeide de provincie zich ermee. Uiteindelijk 5k meer moeten betalen per ha om ze buiten de deur te houden. Geen klaagzang maar het bewijst dat wel dat Arie onder een steen leeft
Realisme
@Realisme provincie schoof indertijd al het land door naar NM
+1
Jawis
@Realisme waarom arie nog redelijk serieus genomen word, is mij een raadsel...
Jannus
Quote Reactie van @Jawis:
waarom arie nog redelijk serieus genomen word, is mij een raadsel...

Tijden veranderen,mensen niet zo snel en de tijd gaat erg snel
+2
arie.j
Quote Reactie van @Jawis:
@Realisme waarom arie nog redelijk serieus genomen word, is mij een raadsel...

Nou het lijkt me meer dat er een stelletje ouwe zemelaars op dit prikkebord tussen zitten.
En die neem ik niet erg serieus.
Zitten eerst eindeloos te mekkeren en te melken over iemand die ze kwijt zijn en waar ik de schuld wel van zal zijn. Blijk die intussen elke dag op het prikkebord te komen, maar zijn naam goed spellen was te moeilijk , hé hé.
En nu mag ik geen kritische opmerking maken.
Terwijl het stelletje zelf niet eens opgevallen is dat tussen de bezwaarmakers in de rechtszaak geen enkele boer staat en geen enkele organisatie van boeren.
Laten ze dat eerst maar eens uitleggen als het van zo groot boeren belang was hoe dat dan komt.
Geen enkele boer, geen LTO, geen NMV en geen enkele andere boerenclub maakte zich er kennelijk druk over.
Voor de kosten hoefden die het niet te laten gezien de grote rij namen die wel bezwaar maakten.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden landbouwgrond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!