Mengvoerprijs zal flink stijgen

De prijzen van agrarische grondstoffen gaan in de volle breedte omhoog, onder meer door tegenvallende oogstverwachtingen en een La Niña-effect, maar ook omdat China veel grondstoffen koopt. Daardoor gaan de prijzen van mengvoeders voor pluimvee, rundvee en varkens de komende maanden fors stijgen.

Deel dit topic Mengvoerprijs zal flink stijgen (nieuweoogst.nl)

De prijzen van agrarische grondstoffen gaan in de volle breedte omhoog, onder meer door tegenvallende oogstverwachtingen en een La Niña-effect, maar ook omdat China veel grondstoffen koopt. Daardoor gaan de prijzen van mengvoeders voor pluimvee, rundvee en varkens de komende maanden fors stijgen.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
MTSTAMMINGA
Nog even een kilo A Brok net zo duur als een liter melk Net als vroeger 😀
+1
Detukkeroettwente
@MTSTAMMINGA Geen grappen karst.
+1
spotmelker
@MTSTAMMINGA dan hoor je ieder brokje vallen.... 😬
+2
Noorderling
@MTSTAMMINGA laat de brok dan maar 50cent worden!
+6
Nevergiveup
@Noorderling als akkerbouwer hoop ik dat het graan richting 25c gaat , maar dan hoop ik ook dat jullie eens 45+ cent gaan krijgen voor de melk zodat we beide eens iets kunnen verdienen op de peperdure grond.
Jannus
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
een kilo A Brok net zo duur als een liter melk Net als vroeger

Toen was de netto voederwaarde per kg beter dan het huidige KV,veel te veel uitgeknepen met minimale ranche dus gaat het dat worden boer je achteruit
+1
bio boer
Voer van de kippen is al 3 euro gestegen 24 naar 27 euro
+3
hans1980
Melk is ook een grondstof
+2
koeboer
Kan ppp volgend jaar rapport maken dat intensief boeren niet zo rendabel is.
jg
Jaap40
@koeboer wel als de melkprijs met de voerprijzen meestijgt
Spuit11
@Jaap40 ...en toen ging de wekker 😅
albert1
@koeboer volgens rapport hadden de extensieven verrassend genoeg hogere krachtvoerkosten per kg melk.
+1
verbi
@albert1 Is gewoon bekend de intensieve gaan veel efficenter om met de grond en halen er veel meer af.De extensive hebben wel de grond maar halen er veel te weinig af beetje gemakszucht
Jaap40
@verbi altijd al geweest, massa is kassa
+2
pieta
@verbi De intensievere zitten vaker op gronden waar ook wat anders kan. Dat geeft ook een stuk vruchtwisseling maar vooral graslandvernieuwing. De extensieve groep was volgens mij ook op veen.
Verder zal de extensievere inderdaad niet op maximale opbrengst eigen land sturen.
+1
Leo,s vriend
@pieta Klopt, en de "fout"die sommige extensieven maken is dat ze de relatief weinig beschikbare mest verdelen over alle hectaren, per saldo is dan alle voer net niet goed genoeg, terwijl ze meer dan zat massa hebben, en dat dus moeten aanvullen met kv.
In plaats daarvan kunnen ze beter een x aantal hectares goed bemesten, en "mindere stukken" veel minder of niet bemesten, maak daar maar pinkenvoer of schraal hooi van.
Voer op maat produceren eigenlijk.
Noorderling
@Leo,s vriend
Dus ze hebben teveel gras, van onvoldoende kwaliteit.

Er zijn zat andere opties, ccm, granen, bonen, Luzerne telen/verkopen. Zijn best teelten bij die met beperkt dierlijke mest toe kunnen en wat toevoegen behalve massa.

Hoge grasbulten kost je een vermogen aan bewerkingskosten en voederwaarde verlies. Krachtvoer vervangers kun je bijna nog een extra saldo toerekenen.
+1
nieuwoord
@Noorderling Je zit niet op veen zeker? Dan houd het na gras wel op met de vruchtwisseling😎
Leo,s vriend
@Noorderling dat is een andere uitleg van de mijne.
De nuance die @nieuwoord en bij maakt is natuurlijk een beperking voor een aantal bedrijven.
+1
Elvis
@pieta Word het zoveel beter van vruchtwisseling. Oude gras land blijft hier doorgroeien met droogte, nieuw ingezaaid aardappelland komt niks af
Noorderling
@Elvis
Klaver bij zaaien. Maai je elke 4-5week een mooie snede. Heeft weinig last van droogte en geeft stikstof af waar het uit mest niet altijd vrij komt.
bio boer
@Noorderling klaver is lastig soms pakt het super goed en andere keer hier en daar een verdwaalde rodeklaver op klei met lage organische stof meeste succes volgens mij heb hier wel veel klei maar wel met hoge organische stof is vroeger een meer geweest daar zie je nog steets de resten als je bodem profiel maak vind je op halve meter diepte nog planten resten van riet en zo tussen de klei
+1
Jannus
Quote Reactie van @Noorderling:
Heeft weinig last van droogte en geeft stikstof af waar het uit mest niet altijd vrij komt.

(klik om te vergroten)

Toekomst0
@Noorderling op droge zandkoppen verdwijnen klaver het eerste, groeien langer door met droogte maar gaan op n gegeven moment dood. Gras komt (meestal) wel weer terug.
pieta
@Elvis Ligt aan de vruchtwisseling maar door de vruchtwisseling heb je nieuwer gras wat genetisch beter zou moeten zijn.
spotmelker
@pieta genetisch beter in opbrengst wel maar kwalitatief in eiwit en verteerbaarheid zit nogal verschil. Ik heb afgelopen jaar de koeien constant in de gras/witte klaver geweid. Op het oog minder opbrengst maar evenveel melk als voorgaande jaren op bemest gras. En met klaver zijn de koeien langer tevreden. Maaien van witte klaver valt altijd tegen, als het een beetje droogt snippert/stuift alles weg.
+1
Jannus
Quote Reactie van @spotmelker:
Maaien van witte klaver valt altijd tegen

Klaver is een mooi product als je een weidend bedrijf hebt omdat je door het weidemanagement je de klaver niet al te overheersend kunt laten worden waardoor je een grasmat kunt sturen aan grassen.

Dit soort klaverranden op (verdroogd) kruidenrijke graslanden maai ik niet maar laat ik staan en beweid het perceel en dit stuk gaf hierna een hele mooie zware snede zonder zware bemesting.

Mensen vinden dit prachtig en ik ook want ik hark de centen binnen maar dat zeg ik niet....😂😂

(klik om te vergroten)

+1
pieta
@spotmelker Wij hebben veel oud grasland en kunnen daar prima mee uit de voeten. Maar we hebben ook weides van 6 a 7 jaar oud en daar komt toch wel gigantisch veel, op het oog heel mooi, gras vanaf. Ook een stuk wat nu 2 jaar oud is. Dit jaar is het al beter geweest dan jaar 1. Komt wel naar je toe. Witte klaver hebben we niet. Waar we weiden zijn de matten denk ik wel 20 jaar oud.
m uut m
@pieta
Hoe hoger het os gehalte hoe minder klaver.
Vooral op kleigronden.
pieta
@m uut m vlgs mij zitten we hier op 17% ofzo. Maar ik zou het na moeten kijken voor de zekerheid.
Elvis
@pieta hier verstaan ze onder vruchtwisseling wachten tot er weer pootaardappelen in kunnen
+1
albert1
@verbi Klopt, heb ook zo,n buurman. weinig kunstmest strooien en te laat maaien. is in de winter weer een goeie klant voor de meelboer en in de zomer ook niet vaak fatsoenlijk weidegras onder de koeien.
grös
@albert1
Welke rapport? Onder extensief heb je ook veel meer bio, en ja die betalen ook nogal meer voor de brok. En er staat KG melk, ook hogere gehalten? En intensief moet ruwvoer aankopen, dan heb je het voor het uitkiezen, en dan zijn er nog bijproducten, valt niet onder krachtvoer. Van de extensieve ken ik er weinig die zomaar wat aanrommelen. En dan de intensieve gebieden, zijn die vroeger niet allemachtig zwaar bemest? Dus ik geloof ik best dat de intensieve lagere KV-kosten per kg melk hebben.
albert1
@grös Rapport van ppp agro advies wat deze week in verschillende media stond, volgens mij was het allemaal gangbaar.
grös
@albert1 Heb gevonden:
boerderij.nl/PageFiles/240883/…

Gaat trouwens over Extensieven in het veenweidegebied, versus intensieven (op alle gronden?).
albert1
@grös ppp agro is aktief in west nederland, dus verwacht dat het grotendeels veenweide is.
grös
@albert1
Ik zit ook bij PPP Agro Noord voor mestboekhouding, zal wel uit een studiegroep gekomen zijn want ze hebben mijn boekhoudrapport ook niet. Als je leest hebben de extensieve 0,7 ct meer KV-kosten / 100kg melk, maar de intensieve 1,4ct meer ruwvoer/weide?kosten per 100kg/melk.
De meerkosten zitten volgens mij bij de extensieve vooral in grond rente/afschrijving en meer arbeid. Ze hebben wel 3,6ct. meer melkgeld, o&a en grondgebonden opbrengsten.
bio boer
Is de verhouding straks het zelfde als bij bio boeren kv prijs laag eiwit 42 cent hoog eiwit 55 cent melkprijs 48 cent gaan regulier dan ook masaal kracht voer kraan dicht draaien 😁
m uut m
@bio boer
Andere krachtvoer leverancier zoeken. 😉
Ik betaal 38 cent (980 VEM 120 ruw eiwit)
bio boer
@m uut m voer ook mais meel 33 cent 1150 vem
bio boer
@bio boer laag eiwit brok bedoelde ik brok met ongeveer 140 re en hoog rond de 190 re
bio boer
@m uut m wilde de vergelijkingmaken met een a en een b brokje
diekman
@bio boer De bio boeren maken zich drukker over de krachtvoer prijzen dan de gangbare.😀
+1
bio boer
@diekman logisch toch is toch gou 1 vierde van de totale kost prijs
+1
bio boer
@m uut m als ik het met elkaar verekend zit ik op 37 cent 120re en 1000 vem 3 kg brok en 2 kg mais meel dus hoef nog geen andere voerlevrancier
Elvis
@m uut m
Quote:
980 VEM 120 ruw eiwit

Daar heb je toch geen brok voor nodig
m uut m
@Elvis
Is lokbrok in de melkstal.
Voer tmr met maismeel, erwtenmeel, lupinemeel en gerstemeel.
bio boer
@m uut m waarom 4 grondstoffen kan toch ook met maismeel en nog eiwit meel of ik ben van simpel toen er nog gras in overvloed was had ik alleen maismeel en gras brok dat molk net zo goed als nu
m uut m
@bio boer
Voer eigenlijk het hele jaar door maismeel/gerstemeel en voor wat extra eiwit erwten/lupine. Probeer zoveel mogelijk in de buurt te kopen. Dat lukt met gerst en erwten en vorig jaar ook met veldbonen.
Vindt grasbrok maken nogal een energie vreter .
Elvis
@bio boer wij hadden bij de bioloog grasbrok in de melkstal, moest ze allemaal ophalen
+3
Frans1
@m uut m Voer tmr met maismeel, erwtenmeel, lupinemeel en gerstemeel.

Meel is toch varkensvoer😉😬
m uut m
@Frans1
Wil je de producten benutten dan moet je ze zo fijn mogelijk maken. Bij pletten wordt er een groot deel niet verteerd. En dat geldt ook voor de varkens.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @m uut m:
Wil je de producten benutten dan moet je ze zo fijn mogelijk maken. Bij pletten wordt er een groot deel niet verteerd. En dat geldt ook voor de varkens.

Koeien hebben ook nog een pens. Deeltjesgrootte verkleinen is echt niet altijd nodig of kan zelfs negatief werken. Als je tarwe goed plet vind je die ook niet terug in de mest, zelfs bij ontsluiten niet. Het maakt nogal uit in welke vorm je iets voert, tarwemeel is nu niet koeien voer bij uitstek wil je je pens pH een beetje op peil houden en koeien lopend wilt houden.

Juist met de vorm van het voer kun je sturen hoe snel en waar het vrij komt.
Door het intensief te bewerken gaat er ook voederwaarde verloren door hittevorming, aan energie en wellicht ook nog eiwitkwaliteit. Een brokleverancier gaat het je nooit vertellen, maar hoe minder bewerkt hoe beter mits ze het op kunnen nemen.

Dat je vanalles vind in de mest wil niet zeggen dat het niet verteerd kan worden, als er onbalans is in pens en darm energie/eiwit kunnen er ook onbenutte restanten in de mest komen, pens werkt niet optimaal etc. Daar is fijner malen echt niet dé oplossing voor.
m uut m
@Noorderling
Tarwe wil ik niet voeren aan een koe.
grös
@m uut m
Andere graansoorten wel? In Scandinavië doen ze niks anders.
Noorderling
@m uut m
Gerst, granen en droge grondstoffen idem.
George
Een beetje goed nieuws voor de akkerbouwers. Maar volgend jaar telen ze graan en dan beuren ze tijdens de oogst waarschijnlijk weer geen kloten.
+1
Noorderling
@George
Dus aardappelen poten omdat iedereen er mee stopt. Ben je koopman.
Met uien en wortelen gaat het hetzelfde, areaal met pieken en dalen, als iedereen stopt moet je juist wakker worden. Kunnen ze niet om je heen.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!