Extensivering kost melkveehouder veel geld

Extensiveren van de bedrijfsvoering kost melkveehouders behoorlijk wat geld. Dat blijkt uit een vergelijking van de bedrijfsresultaten tussen extensieve en intensieve bedrijven door PPP-Agro. Het economisch rendement van extensieve bedrijven ligt namelijk flink lager dan menigeen denkt.

Deel dit topic

Reacties

+1
puntertje
Bovendien kun je nooit en te nimmer mee doen met PlanetPlof
kanniewaarzijn
@puntertje "Extensieve bedrijven moeten hun technische resultaten op orde hebben. Dat vergt veel vakmanschap en ondernemerschap".

We weten toch allemaal dat dat vakmanschap alleen bij intensieve bedrijven voorkomt 😁

LTO hamert niet voor niets altijd op bedrijfsspecifiek!
Frans1
Ik mis in dit stukje hoeveel melk/ha dit is
pieta
@Frans1 Uit mijn hoofd 11.000 tegenover 22.000
Mh12
@pieta 12800 om 21700. 8 ton melk om 1.05 mln. Ik zit zelf in 1e groep en ben 1 vd meest extensieve. Maar is idd hele kunst om je saldo te halen per ha. Maar een probleem is ook dat ik niet zomaar intensiever mag ivm fosfaatreferentie van 0. Was je in 2013 intensief heb je het achteraf goed gedaan.
Noorderling
Quote Reactie van @Mh12:
m 1.05 mln. Ik zit zelf in 1e groep en ben 1 vd meest extensieve. Maar is idd hele kunst om je saldo te halen per ha. Maar een probleem is ook dat ik niet zomaar intensiever mag ivm fosfaatreferentie van 0. Was je in 2013 intensief heb je het achteraf goed gedaan.

Ook dat is op te lossen, rechtsvorm wijzigen en je hoeft 2/3 op eigen grond te plaatsen. 20.000kg melk/ha moet lukken. Als je het nu allemaal kunt betalen is mooi, zit er nog veel potentieel in je bedrijf. Stal en fosfaat is veel goedkoper dan dat er nog 30.000euro aan grond per koe bij moet komen.
royale
@Noorderling hoe zo 2/3? Bij een andere bedrijfsvorm zonder bedrijfsovername ben je toch geheel vrijgesteld? Je hebt dan een bedrijf dat in 2013 nog niet bestond en moet alle overtollige mest geheel verwerken....toch? Het is ook zulke ingewikkelde materie. Maar wanneer je 12k per ha hebt, kun je voorlopig nog flink groeien voordat je extra grond moet hebben!
Noorderling
Quote Reactie van @royale:
en moet alle overtollige mest geheel verwerken

Van de eerste 20kg overschot hoef je niets te plaatsen.
Van 20 tot 50kg overschot per ha hoef je maar 25% zelf te plaatsen.
Boven de 50kg alles plaatsen.

Omdat je met referentie 0 begint, begin je direct met overschotmest te rekenen ipv dat je ruimte al vol zit omdat je plaatsingsruimte in 2013-14 al vol zat.
Dus je moet 50kg plus 30*25% zelf plaatsen, is een 57,5kg van 100kg productie als ik het goed heb. Is al weer een tijdje geleden, heb er niet echt last van. Als je een fosfaatreferentie hebt mag je die ook nog zonder grond vol produceren. Met rechtsvormwijziging en een flinke referentie kom je zomaar op nog geen 50% plaatsing op eigen grond uit.
Mh12
@Noorderling ik kan me prima redden zoals het nu is. Doe mee met ah melk. Heb 18 ha SBB. Waar praktisch niets vanaf komt. Maar ik steeds betere afspraken mee kan maken. Dus vertekend wel wat.
Zitten hier in ganzengebied die ook veel gras weg vreten. Dus beetje ha kan geen kwaad . Maar je moet gewoon alle zeilen bijzetten en overal achteraan gaan om zo hoog mogelijk saldo per ha te krijgen. En het moet bij je passen.
hookwood
@Mh12 als je fosfaatreferentie 0 kun je gewoon groeien tot de gebruiksruimte die je op basis van jouw grond hebt. Daarboven zul je extra grond moeten verwerven en heb je zo uit het hoofd maar voor 25% van het overschot grond nodig. De rest moet je dan afzetten.
+2
Frans1
@Frans1 de bijlage ook maar even gelezen nu๐Ÿ˜ฌ
1 machinekosten heel erg hoog bij de extensieve groep

2 natuurland kost inkomen ๐Ÿ™„

3 kv kosten zijn hoog

Wij zitten ook in de extensieve groep, maar herken me toch niet in de cijfers, het draait om consequente keuzes maken, dus veel weiden, dan geen grote machines aanschaffen omdat dat soms wel handig kan zijn ed
kanniewaarzijn
Lijkt me een open deur.
+1
Boerbakje
Extensivering kost vooral de periferie veel omzet.
Coen
@Boerbakje , de geleerden en de politiek willen terug naar het aloude gemengde bedrijf, eigen krachtvoer verbouwen.
jg
De extensieve bedrijven halen een kvem-productie van ca 7200 kg per hectare (55 ha) , de intensieve 9200 kg per hectare (42) . Waardoor dat verschil ?? Is iig al ca 21000 euro aan waarde .
+1
Noorderling
Quote Reactie van @jg:
Waardoor dat verschil ??

Is intensiteit daardoor gevolg of de opbrengst het gevolg van intensiteit?
Het laatste wordt nogal eens gesuggereerd, terwijl met de grote grondkwaliteitsverschillen het eerste vooral het geval zal zijn. Maakt nogal uit of je op laag veen zit, schraal zand of zavel in de zeeland.
+1
jg
@Noorderling Daarom is het schandalig dat dit soort artikelen geschreven en gepubliceerd worden. Trump is er niets bij....
pieta
@jg Dit is een goed artikel. Het wijst er Schouten netjes op dat als ze extenseivere landbouw wil dat er ergens een verdienmodel gevonden moet worden. 😁 Verder vind ik het maar een matige vergelijking.
+1
Coen
@Noorderling , zonder mest geen melk, extensieve bedrijven met alleen grasland hebben altijd onvoldoende eigen mest.
+1
Noorderling
@Coen hebben toch allemaal dezelfde gebruiksruimte en krijgt bij dierlijke mest zelfs geld toe. Zie de obstakels niet.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
Zie de obstakels niet.

Of WIL ze niet zien.
Nijhof
@Coen intensieve hebben ook te weinig
Normen zijn te laag
Jaap40
@Nijhof beste strategie voor extensieve bedrijven is om intensief te worden. Massa is kassa๐Ÿ™ˆ๐Ÿ˜‰
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Nijhof:
intensieve hebben ook te weinig

Hoe intensiever, hoe meer mest je verhoudingsgewijs op eigen land kunt uitrijden.
bio boer
@kanniewaarzijn dan kloppen de berekeningen niet zijn de koeien toch wat minder efficiรซnt dan we dachten ๐Ÿ˜‹
jg
Dit artikel trekt de verkeerde conclusies . Slecht artikel van PPP-agro.
bio boer
Met de lage reguliere prijs van veevoer is het niet recht te rekenen zekker niet als je nu extensief wil worden met 60k per ha ook al is de rente laag banken willen toch ook graag aflossing zien zijn de lasten zo 3000 euro per ha praat je al snel over 30 cent de kg ds voer de bewerkings kosten wegstrepen tegen over toeslagrechten vergroenings premie besparing mestafzet
Was even snelle reken som dattegen over 15 cent aankoop ruwvoer
Jaap40
@bio boer 60k per ha. Zakt snel hoor.
bio boer
@Jaap40 jullie moetten gewoon blijven kopen ๐Ÿ˜ zal niet veel zakken zekker op lange termijn niet de druk op grond sterk verschild wel waar

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nรฉt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0