Droge koeien voeren

Kan het droge koeien voer niet langer als 24 uur broeivrij houden.
Het gras-maΓ―s-stro is schoon en broeivrij bij het laden ervan.
Iemand suggesties?

Deel dit topic

harke

Laatste  |  

Reacties

+2
pietjepuk
Is het voer nat geregend? dan gaat het ook sneller broeien.
+1
Kempenaar
Seiko tmr toevoegen
+3
Jowi
24 uur broeivrij is toch lang genoeg als je elke dag voert ,anders wat kaliumsorbaat erbij(0.3 -0.5 kg per ton)
+1
hans1980
@Jowi tijd tekort
Daats
Inruil middel toevoegen bij het kuilen
Daats
@Daats inkuilmiddel
+2
Elvis
Mengkuiltje maken met bult zand erop
+2
huub
Als het past de droge koeien hetzelfde voeren als de melkkoeien, X aantal kilo's in de wagen laten en gehakseld stro toevoegen. In tien minuten klaar.
Elvis
@huub voor 10 koeien krijg ik geen mooi gemengd rantsoen met gehakseld stro. Gaat meedraaien
Noorderling
@Elvis met dubbele vijzel wil het wel, gaat het over gooien, kan ook op wel wat meer touren, zijn de vijzels ook schoon.
+1
Jowi
@Noorderling Vijzel in de tweede versnelling of met de aftakas op 1000 toeren en een paar keer goed remmen gaat het met enkele vijzel ook nog wel voor 8 droge koeien.
+2
Jowi
@huub We laten hier al 7 jaar 50% van de (per koe van laagproductieve) melkkoeien in de wagen zitten en dan 4-4.5 kg gehakseld/gehamerd stro per droge koe erbij , ff roeren en klaar.
Duurt geen10 minuten elke dag.
+1
Erco
Hier vorige week voor t eerst n mengkuil gemaakt voor de droge koeien.derde snede Kuil, graszaadhooi, bierbostel, mineralen en maismeel. Kan ik ca 3,5 maand van voeren. kost me ca 1,50-2,- per dag (hangt er vanaf hoeveel ze vreten. ) Is n mooi mengsel en de opname is super.
Erco
@Erco

(klik om te vergroten)

15 min per wagen
Elvis
@Erco hoeveel vreten er van
Erco
@Elvis 12 nu
+5
Erco
@Erco voer nu bijna 2 maanden er van. Blijft supersmakelijk. Koeien die afkalven pieken toch net iets hoger en gehaltes verse koeien zijn hoger en geen koeien met te groot verschil in vet en eiwit. Ook hadden de koeien tot 60 dagen vaak een lagere bsk. Nu niet meer. Echt conclusies trekken kan ik niet maar t lijkt goed. We gaan er mee door. mengkuil is nog niet op. Punt van aandacht is wel dat koeien eerst goed moeten opdrogen voor ze aan dit rantsoen gaan. Opname is ca 12,5-13kg ds per koe per dag. Biest was al goed maar nu kom ik zelfs brixwaarden tegen vaak van 30(of hoger maar hoger gaat de refractometer niet)
Henry1
@Erco wat is het DS % van het mengsel?
En heb je er bewust geen mais in of voer je dat niet? qua KAB rekent het vaak wel goed.
Jowi
@Henry1 Hier in de buurt is een grote melkveehouder die durft geen voordroog aan zijn droge koeien te voeren, die zegt altijd dat is vergif voor een droog staande koe.
Heeft in het verleden heel veel last gehad van melkziekte
bio boer
@Jowi voer hier uitgestelde maaidatum kuilgras 15 juni zo uit het maaizwad bij elkaar geharkt 30 ds ze vreten dat veel beter dan wat ik wel geschud heb 45 ds
770 vem 125re met beetje mais meel vind ze het er goed op doen
Jowi
@bio boer Dat is er ook heel mooi spul voor, als ze meer als 12 kg/ds opnemen is maismeel niet nodig, alleen droogstand mineralen is voldoende(750-800vem/120-130 re is de norm)
+1
bio boer
@Jowi idee van de maismeel is dat het de opname stimuleert en dat het eiwit better wordt benut met wat exstra energie het gaat er over als peper en zout 2x daags denk halve kg per koe dag je zit ze dan grote happen kuil mee naar binnen werken voerhek vast staan maak ik de boxen mooi schoon kan ik de uiers mooi bekijken voor eventuele uier ontsteking of ze zich op maken voor het kalven
Noorderling
@bio boer
Wat doet je biestkwaliteit en hoeveelheid met 12% eiwit?
Merk zelf dat het met 14% toch lekkerder loopt, zowel Brix als liters worden beter.
Rond of onder de 13% eiwit houdt het met 22% en gemiddeld 3kg wel op. Terwijl met hoger eiwit alles boven de 25 zit met 5 liter, wat kalveren ook zo opdrinken.
+1
bio boer
@Noorderling brix meter heb ik niet wel biest dobber die zit wel in het groene meet het ook niet altijd als het goed gaat bij de kaveren vind ik het niet zo nodig
bio boer
@bio boer dit is dat spul

(klik om te vergroten)

Erco
@bio boer mooi spul. Dat van mij haalde dit jaar de 700 vem en 100 re niet. Verkoop alles voor paardenhooi. Eigenlijk had ik.aan 300 ronde balen nog veel tekort 😊 als je het wel wilt voeren dan is de.manier van jouw t beste idd. Niet als droog hooi voeren
bio boer
@Erco zit ook in ganzen gedoog gebied half april is het nog zo kaal als biljard laken komt vast product tengoede lopen 14 dagen achter
Erco
@bio boer zal schelen. Die gratis ganzenmest πŸ˜‰Hier was t wel 7-7500 kg ds per ha
Erco
@Henry1 53 procent. Voer geen mais zit maismeel door, bierbostel, graszaadhooi, kuilgras derde snede en mineralen
Henry1
@Erco oke top. Lijkt wel droog maar als je het broeivrij kunt houden dan is het super. Sprak deze week nog iemand die tijdens het mengen er water bij in deed (dus ook om een mengkuil te maken) en hij ging terug naar 38%.

Maar zijn blijkbaar meerdere wegen. 30 brix is natuurlijk helemaal super. Ik zit normaal wel boven de 23 maar 30 haal ik maar zelden.

Ik ga kijken of ik hier ook vorm aan kan geven. Mooi dat je ff deelt dat het goed loopt!
Erco
@Henry1 ik voer nu ca 1,7 m per dag. Klein kuiltje van 4x 25 meter en dan twee blokjes met de kuilhapper. Eerst 2 dagen nu 2,5 dag doe ik er mee. 0,0 broei. Natter ben ik bang dat structuur/prik van graszaadhooi verdwijnt maar eerlijk gezegd was deze graskuil ook gewoon droog πŸ˜‰
Jowi
@Erco Je had de mineralen niet mee in moeten kuilen,maar gewoon elke dag aan het voerhek verstrekken.
Elvis
@Jowi waarom de mineralen er niet in?doe dit al 5 jaar zo gaat gewoon het mooist.
Jowi
@Elvis Hier in de buurt zijn een loonvoerder en een maisbalenperser een jaar of 3 geleden begonnen met het maken van balen voor droge koeien (ook voor de verkoop)en de laatste jaren doen er geen mineralen meer bij.
Elvis
@Jowi te duur zeker. Meng het gewoon mee, max 2 meter breed kuiltje en iedere dag verse bak voor het voerhek
newholland6640
@Elvis nee mineralen verstoren het inkuilproces.
Henry1
@newholland6640 dat is mij idd ook verteld. Nooit mineralen door mengkuil oid. Exacte reden weet ik niet.

Hier afgelopen zomer ook mengkuil gehad voor droge koeien ook omdat de stro opslag niet beschikbaar was en omdat ik te vaak heb meegemaakt dat de droge koeien zonder voer stonden bijv met inkuilen. En dan werd er maar was kuil voor gegooid.

1e keer eigenlijk verkeerde kuilen er in die we toen open hadden liggen. 2e kuil was de graskuil te droog en kwam er wat schimmel in.
Dus hoewel ik niet zeg dat ik het niet weer probeer toch niet helemaal positief.

Nu weer elke 2 dagen een mengsel ervoor
+1
Erco
@Henry1 je gaat dan toch ook kuilen mengen die t beste erbij passen? Schimmel is toch zuurstof erbij, niet goed aangereden of dichtgelegd?
Henry1
@Erco klinkt logisch. Maar toen hadden we een 1e snede en droge najaarskuil open. Die voerden we droge koeien al en dat ging wel redelijk dus toen daar een mengkuil van gemaakt. Maar moey volgende keer anders.

Die andere was denk ik gewoon te droog geworden met veel stro er in?

Was een rijkuil van 1 m hoog met 20 cm zand erop denk ik. En wel met zware trekker en verdeler aangereden dus daar kan het volgens mij niet aan liggen
Sjaakiee
@Henry1 maken hier sinds paar jaar gemengde ronde balen bevalt prima. Vooral in de zomer om het koud te houden.
+1
Leo,s vriend
@newholland6640 Na een week of 6 zijn de vitaminen in de meeste mineralenmengsels kapot, zonde van het geld om die dan in een mengkuil te stoppen.
Erco
@Leo,s vriend heb er nog nooit van gehoord, kan je me dat uitleggen?
Leo,s vriend
@Erco vitaminen worden afgebroken onder bepaalde zuurgraad, of zuurstofloosheid.
Duurt dat te lang is het exit.
Ook kunnen bepaalde mineralen en sporenelementen "vastgelegd" worden, vergelijk met fosfaat fixatie in sterk ijzerhoudende gronden.
Erco
@Leo,s vriend weer wat geleerd, zal t even vragen aan de specialist op t klopt. Bedoel je dan enkel mineralen in n mengsel (mengkuil)
Leo,s vriend
@Erco Ja, zo heeft een voerspecialist het mij uitgelegd.
Wel een onafhankelijke, dus geen verkooppraatje (denk ik)
DutchDairyFarmer
@Erco door het opnieuw conserveren gaan ze ook kapot oa de warmte. Zelfde als broek in de kuil dan gaan de vitamine er ook aan.
+1
Erco
@DutchDairyFarmer ben de kuil meteen gaan voeren maar geen warmte er (nog) in.
Elvis
@newholland6640 die kuil in je mengkuil is toch al stabiel? Wat kun je nog verstoren dan?
newholland6640
@Elvis nee, kuil moet weer opnieuw stabiel worden omdat er zuurstof bij komt.
Erco
@Jowi deed voorheen droge n bolus in. Het is voor t eerst dat ik t doe zo. Laat wel weten of t bevalt. Tot nu toe wel maar net n paar dagen bezig. Het is n prachtig mengsel en heb de rekening nog niet maar mengen zal zo'n 8 euro per ton zijn.
Erco
@Jowi omdat ik zo weet dat in elke hap t zelfde zit en ik van mezelf weet dat ik t nog wel eens vergeet. πŸ˜‰
pa
Quote Reactie van @Erco:
kost me ca 1,50-2,- per dag

per koe per dag ? 't is nogal wat
Erco
@pa haha nee de mengkuil laten maken alleen, t frezen en mengen, natuurlijk komt daar nog maΓ―smeel, bierbostel, graszaadhooi en mineralen bij, zal wel eens uitrekenen wat dat per koe per dag kost
Leo,s vriend
@Erco Hier kost meng kuil droge koeien 25ct per dag per droge koe.
Voer het met blokkenwagen.(herfstgras / beheers hooi / mais 40/40/20%)

Ook al eens balen gemaakt, veel meer werk en 4 keer zo duur.
+1
Erco
@Leo,s vriend mengen was hier 1,76 per dag, ga ik er vanuit dat ik 100 dagen die kuil voer.
jan w
@Leo,s vriend
Maar als je gaat kijken op de effecten van een goed droogstandsrantsoen, dan is die niet vaak te duur.
Leo,s vriend
@jan w Klopt, wat het kost is niet zo relevant, wat het opbrengt, daar gaat het om.
+1
Erco
@pa buiten kuilgras 70 euro aan droogstandsmineralen, 238 euro aan een ton maismeel, 180 euro voor bijna 3 ton bierbostel 195 euro voor 1,5 ton graszaadhooi en 23 euro voor een halve rol onderfolie om het af te dekken. plus 176 euro voor het mengen zelf. 882 euro kan ik dan mn droge koeien een maand of 3 mee voeren. varieerde afgelopen maanden van 16 droge koeien naar nu 5. zal wel richting de euro per dag gaan schat ik in. je probeert wel eens wat 😉
+2
cjw73
Ik lees het wel weer. Ben een slechte boer, gooi er gewoon dezelfde graskuil voor als wat de melkkoeien ook krijgen. Gemak dient de mens.πŸ‘πŸ‘πŸ‘
bio boer
@cjw73 dat ook gedaan maar was toch net terijk dus nu 8 juni vogeltjes land met wat kuil van de melkoeien
cjw73
@bio boer doe het al jaren en geen centje pijn.
+1
klant
@cjw73 zo doe ik het ook gewoon meevoeren met melkkoeien hoeven ze ook niet te wennen.
Nijhof
@klant Ben wel benieuwd hoe de koeien opstarten wanneer ze in de droogstanr melkkoeienvoer krijgen
Of geven de melkkoeien melk vergelijkbaar met een droogstandsrantsoen?
+7
cjw73
@Nijhof zie geen verschil met andere boeren. Doe niks bijzonders en melk 10000 op jaarbasis met 4.80 en 3.70.
+1
klant
@Nijhof niet te lang droogzetten max 5 weken starten ze wel rustiger op, binnen een week zorgen voor maximale krachtvoergift. Koeien die te lang droog staan dat worden de probleemgevallen. Mooiste is dat ze afkalven met niet teveel uier wil alleen maar bij korte droogstand.
+2
Erco
@cjw73 als t goed gaat en je bent tevreden waarom veranderen. πŸ˜‰ Hier gaat t ook niet zo slecht met de droge koeien maar wie weet kan t net ff beter. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden πŸ˜œπŸ˜‰ en met die.productie en gehaltes doe je t niet verkeerd. Zie nu al dat de droge koeien meer kg ds opnemen en wat dat betekend bij de opstart en als verse koe dat gaan we zien πŸ˜‰
Frederika
jan w
@cjw73
Ik heb de droge koeien dit jaar ook met de melkkoeien meegevoerd. Het is wel makkelijk. Alleen de gezondheid van de koeien is een stuk minder geworden. minder goed opstarten, meer ketose, waardoor meer vruchtbaarheidproblemen. dus hier gaan de droge koeien nu weer apart met eigen rantsoen.
cjw73
@jan w ik voer met de blokkenwagen. En de droge koeien krijgen alleen graskuil. Geen mais wat de melkkoeien wel er naast krijgen.
Henry1
@cjw73 super dat het zo loopt en kan.
Ik heb wel eens eerder iemand gehoord die ook een 11000 kg melkt en ook gewoon melkveerantsoen er voor gooit.

Misschien kan het bij ons ook wel maar ik durf het niet.

Meet je ook brix waardes? En hoeveel biest heb je zo'n beetje?
+1
pietjepuk
@Henry1 Naar mijn mening heeft het veel met conditie van koeien te maken. Kleden koeien zich aan het begin van de lactatie flink uit en zijn ze bij het droog gaan tegen het vette aan dan moet je vlieg en kunst werk vertonen om het te laten lopen. Hier zijn er nauwelijks koeien te dik als ze de droogstand in gaan. koeien krijgen dan B kuil die dan voorhanden is aangevuld met wat mais. zou niet weten waarom ik het aan moet passen.

Waarom koeien op het ene bedrijf vet de droogstand in gaan en bij de ander niet dat is weer een andere vraag. heeft volgens mij met veel factoren te maken.
cjw73
@Henry1 nee meet geen waarden in de biest. Meeste koeien hebben gelijk wel een liter of 6.
hobbyboer
In 2 delen lossen, dus voor 1 dag voor het hek en voor de volgende dag een metertje verder van het hek?
En goed verdelen over groot stuk voerhek.
Maar misschien doe je dat al?
+1
Toekomst0
Wat voor stro voer je?
Hier eerst het zelfde ,nu gerste stro en heb broeien is over
harke
@Toekomst0 Spaans gehakseld stro
Toekomst0
@harke okΓ©, ook al eens thermometer in de kuilgestoken? Doe ook boven in en in de hoeken, schrik er hier wel eens van.
+1
Noorderling
@Toekomst0
Als 1 groep een veilig blok uit het midden onderin verdienen zijn het de droge koeien inderdaad. Voor die paar kilo moet dat te organiseren zijn.
+2
Erco
@Noorderling elk blok moet veilig zijn!
+1
Erco
@Toekomst0 warmtebeeldcamera op de telefoon πŸ‘Œ
kaas
Gewoon autom voeren meerdere keren per dag
Toekomst0
@kaas en dan ook meerdere keren per dag n blok kuil/mais neer zetten of gelijk voor 2 dagen?
Ceesje
@Toekomst0 wat wij de laatste tijd doen is balen in de mengwagen doen van diverse kuilen: 3balen uitgestelde maaidatum, 2 herfstgras, 2derde snee en 1hap rijkuil 2de snee,400 kg voerbieten en vitamines en mineralen toevoegen
,goed door elkaar mengen.
Lossen op het erf ongeveer 100meter nodig
Dan mengsel weer persen in balen
Nu heb je per baal ongeveer voor 2 of 3 dagen te voeren
Is dit te veel dan met de vork uit de baal voeren,is een mogelijkheid.
Dit lijkt goed te gaan kan het beter of anders hoor ik het graag.
Totale mengsel ongeveer 7500 kg
Worden 5 of 6 balen
Gr.
Elvis
@Ceesje is dat een berekend rantsoen?
Ceesje
@Elvis ongeveer wel, maar blijft een beetje uitproberen vooral met de hoeveelheid uitgestelde maaidatum
+1
Henry1
@Ceesje hoe zijn de resultaten?
Want herfstgras en voederbieten lijken niet echt goed voor droge koeien?

En die balen van uitgestelde maaidatum, hoe ziet dat er uit? Gewikkeld? En droge stof percentage?
Elvis
Zit er niet te veel kali in die bieten voor droge koeien
Ceesje
@Elvis er mogen inderdaad niet te veel voerbieten in, tis allemaal nog wat uitproberen, wel op advies van de voerleverancier gedaan
Het leuke van dit systeem is je kunt het de volgende ronde bijstellen
bio boer
@Ceesje waarom zo veel verschillende dingen er in is toch niet nodig warom niet gewoon uitgestelde maaidatum met eventueel nog wat eiwit meel of energie meel om passent temaken hou het simpel dan gaat nog zo langzaam op hier gaat elke dag er een baal doorheen
Ceesje
@bio boer het is vrij simpel, het werk is hetzelfde wat voor baal je in de mengwagen doet.
En de bedoeling is zoveel mogelijk eigen producten te voeren en zo goed tot waarde te brengen
bio boer
@Ceesje heb je de goede kuil niet nodig in je melkoeien en de bieten komen beter tot waarde in je melkoeien zo denk ik dan is die niet veelste rijk voor de drogen ze hebben maar 750/800 vem per kg ds heb ik altijd geleerd ben toch wat meer van simpel dus 3 uitgesdelde maaidatum dan 1 andere voor wat exstra energie en eiwit als het nodig is mijn uitgestelde maaidatum gras is zo al goed genoeg voor de drogen zonder zonder iets mee tedoen
Ceesje
@bio boer er is voldoende goeie kuil, dus dat is geen probleem.
De keuze van betere kuil erbij, is om reden om wat wat meer melk onder de net gekalfde koeien te krijgen.
Maar het blijft wat een zoektocht, en we kunnen op deze manier het rantsoen om,ongeveer de 2 weken aan passen
Mooiproater
@Ceesje volgens mij kom je er pas een aantal maanden later erachter dat het droogstandrandsoen niet klopte.
+1
Ceesje
@Mooiproater als er geen problemen zijn, en de koeien goed opstarten zit je goed toch
kaas
@Toekomst0 kuil 1 of 2 keer per week mais vaak om de 2 dgn nu lukt het ook wel 2 keer per week dan blijft het ook wel koud in de zomer vaak om de 2 dgn hangt ook vanaf hoeveel mais er in rantsoen zit en blok grootte
kaas
Automatische voeren [voerrobot]
+2
elske-roorda
Ds meten bij droge koeien blijft natte vingerwerk. Daarvoor wisselt de groep teveel in aantallen. Ik reken het randsoen altijd om naar verhouding van de voederbestanddelen en als het op is krijgen ze nieuw . Op basis van pensvulling en glans is de opname te beoordelen.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nΓ©t dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!