Duitse boeren kopen Nederlandse grond: ‘Als LTO kunnen we hier niet veel aan doen’

WINTERSWIJK - Duitse boeren kopen sinds twee jaar landbouwgrond in het noorden van Winterswijk. Makelaars hebben al bij de verkoop van ruim honderd hectare bemiddeld. Landbouworganisatie LTO is niet blij met de Duitse belangstelling.

Bron

Duitse boeren kopen Nederlandse grond: ‘Als LTO kunnen we hier niet veel aan doen’
tubantia.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

hans1980
Waarom
casev
Gelukkig kost landbouwgrond niet zoveel in dat deel van nederland....
+2
Noorderling
Gelukkig zitten de Nederlanders ook niet in Duitsland.
De euro regeert vroeg of laat toch.
suggs 73
@Noorderling Dit is weer LTO ten voeten uit , dat Nederlandse boeren in Duitsland land hebben maakt niet uit , maar owee als het andersom is , Altijd janken van de LTO om grond en wat je er mee wil doen , boer is baas over eigen grond maar dat wil LTO niet snappen .
arie.j
Als ik het artikel goed begrijp gaat het maar om land ten hoogste 10km van de grens en dan om een beperk stuk. dat is niet schokkend.
Na alle verhalen van boeren uit Nederland, die na verkoop hier zich met hetzelfde kapitaal in het buitenland kunnen verdubbelen of verdriedubbelen is het weer eens wat anders
+4
familie pelle
@arie.j
Quote:
. Als ik het artikel goed begrijp

Denk dat je het niet begrijpt. Het gaat lto erom dat er EN heel veel grond ingeleverd wordt voor natuur (500 tot 600 ha) EN er plannen zijn voor de aanleg van mega grote zonneparken EN Duitse boeren met veel overheidssubsidie grond kopen EN dat boeren in Winterswijk omgeven worden door 4! Natura 2000 gebieden die door de omgevingswet (waarvan lto overigens zegt dat die wel meevalt....🤮) nogal beperkt gaan worden in de toekomst.
arie.j
Quote Reactie van @familie pelle:
Denk dat je het niet begrijpt. Het gaat lto erom dat er EN heel veel grond ingeleverd wordt voor natuur (500 tot 600 ha) EN er plannen zijn voor de aanleg van mega grote zonneparken EN Duitse boeren met veel overheidssubsidie grond kopen EN dat boeren in Winterswijk omgeven worden door 4! Natura 2000 gebieden die door de omgevingswet (waarvan lto overigens zegt dat die wel meevalt....🤮) nogal beperkt gaan worden in de toekomst.

Moeten ze het dan maar verbieden? en dan ook Nederlandse boeren om naar Duitsland te gaan en daar te kopen?
Sinds jaar en dag wordt door Nederlandse boeren grond gekocht en gepacht in Duitsland, terwijl geen enkele Duitse boer naar Nederland kwam en daar grond kocht of grond pachtte.
En nu het voor een klein stukje aan de grens anders is, gelijk maar alarm roepen?
Het nadeel voor Nederlandse boeren die zouden willen kopen, dat is het voordeel voor de boeren die daar willen verkopen.
+3
familie pelle
@arie.j
Quote:
. gelijk maar alarm roepen?

Zucht Arie, zoals je zelf aangaf vond je het niet schokkend dat Duitse boeren grond kopen over de grens. Dat was niet de essentie van het artikel. De gronddruk is daar erg hoog en dan kwam dat er ook nog eens bij.
Het probleem dat lto wil aankaarten is als volgt;
Duitse biogasboeren kopen met overheidssubsidie Winterswijks grond, oneerlijke concurrentie
Zonnepanelengraaiers kopen met Nederlandse overheidssubsidie Winterswijks grond, oneerlijke concurrentie.
Natuurgraaiers kopen met Nederlandse overheidssubsidie Winterswijks grond, oneerlijke concurrentie.
Mag lto hier wat van vinden Arie?
arie.j
Quote Reactie van @familie pelle:
Zucht Arie, zoals je zelf aangaf vond je het niet schokkend dat Duitse boeren grond kopen over de grens. Dat was niet de essentie van het artikel. De gronddruk is daar erg hoog en dan kwam dat er ook nog eens bij.Het probleem dat lto wil aankaarten is als volgt;Duitse biogasboeren kopen met overheidssubsidie Winterswijks grond, oneerlijke concurrentieZonnepanelengraaiers kopen met Nederlandse overheidssubsidie Winterswijks grond, oneerlijke concurrentie.Natuurgraaiers kopen met Nederlandse overheidssubsidie Winterswijks grond, oneerlijke concurrentie.Mag lto hier wat van vinden Arie?

Allemaal oneerlijk dus, en als Nederlanders in Frankrijk of weet ik waar dankzij de hoge grondprijs hier daar grond kopen die de helft of meer goedkoper is? Moeten we dan dat ook oneerlijk gaan vinden?
Wat LTO betreft, die laten ze"reageren met ",,Het is voor een boer nooit leuk als de grond duurder wordt".
Nou daar denken dan aardig wat boeren op dit prikkebord anders over.
Al een generatie en meer heeft ongeveer de helft van de boeren geen opvolger, en voor die is een pensioenpot van wat tonnen extra helemaal niet verkeerd.
Bekkink
@arie.j wat buj ook een rare kwast. Deze duitse boeren hangen van biosubsidies aan mekaar. Kun je niet tegen op bieden. Jammer dat jij altijd een grote mond hebt...🤮
+4
weurding
Hebben ze liever dat de Chinezen het kopen?
suggs 73
@weurding Als de chinezen het kopen is het gelijk chinees grondgebied , en chinezen trekken geen donder aan wat onze regering wil .
+1
jammermaarhelaas
@suggs 73

Precies. De Chinezen hebben een visie, en die word stap voor stap ten uitvoer gebracht. Protest hier en daar maakt niet uit, ze hebben macht en dus laten de andere spelers op het wereldtoneel hen vergaand ongemoeid. Dat er bevolkingsgroepen worden geëlimineerd (zoals Tibetanen, Oeigoeren) lijkt wel haast als fact of life te worden geaccepteerd?
suggs 73
@jammermaarhelaas omtrend China kijkt de hele wereld weg en wordt men wakker als ze schaakmat staan , Chinezen zijn enorm slim en sluw , kopen de hele wereld op wat ze nodig zijn en maken de rest van de wereld tot slaaf .China gaat de wereld dicteren .
weurding
@suggs 73 lijkt me raar, nederlanders die ergens anders grond kopen moeten zich ook houden aan daar geldende regels
+1
Noorderling
@weurding
Als men scherp was geweest had men al door gehad dat chinezen al grond en bedrijven in Nederland aan het kopen en runnen zijn.
suggs 73
@Noorderling Grond dat weet ik niet , maar bedrijven zeker , valt me mee dat hoogovens niet in Chinese handen is gevallen .
weurding
@Noorderling dat weten ze wel en wij ook
de Tank
@Noorderling klopt
+2
duitser
Dit willen ze toch? Eerst alle grote industrie en energie bedrijven verkopen aan buitenlanders, nu de landbouw ook
+1
achterhoeker2
Die Ormel zegt: "het is nooit leuk als boerengrond duurder wordt"
Het feit dat veel boeren er nog zijn ,hebben ze te danken aan dat die grond steeds duurder wordt.
De LTO maakt zich compleet belachelijk, ze hoeven niet overal wat van te vinden.
suggs 73
@achterhoeker2 als de waarde van grond plus de rente omhoog gaat dan weet men al wel wat er gaat gebeuren
+3
@achterhoeker2 Laten we hier nu niet gaan doen of "de" voorzitter van LTO het zegt, jullie weten wel beter. Dit is een reactie van een voorzitter van een lokale LTO afdeling, die opkomt voor het boerenbelang in die regio. En ja, niet elke boer heeft altijd de zelfde belangen.
+1
familie pelle
@brouwer-de-koning
Quote:
. Laten we hier nu niet gaan doen of "de" voorzitter van LTO het zegt, jullie weten wel beter. Dit is een reactie van een voorzitter van een lokale LTO afdeling

Schrik toch wel van deze reactie. De reden dat lto nog bestaat is toch echt wel te danken aan de plaatselijke lto-bestuurders. Enige steun van een landelijk kopstuk mag je toch wel verwachten als een plaatselijk lto-er terecht de gigantische gronddruk ter sprake stelt. Denk overigens dat je opmerking helaas een goede afspiegeling is van het grote probleem op dit moment binnen jullie organisatie.
@familie pelle Waar lees jij dat ik hem niet steun? Hartstikke goed dat lokale LTO bestuurders opkomen voor hun boeren in hun regio. We hebben boeren bestuurders nodig van lokaal tot internationaal. En de lijntjes daartussen zijn kort. Maar op dit forum zijn mensen die als ze LTO lezen, ze alles op 1 hoop gooien, terwijl ze prima weten dat het hier om een lokaal probleem, met lokale bestuurders. En ik ben blij dat deze bestuurders ook in de media hun probleem aankaarten en hier aandacht voor te vragen.
familie pelle
@brouwer-de-koning
Quote:
. terwijl ze prima weten dat het hier om een lokaal probleem

De grondschaarste is een landelijk Nederlands probleem. Als haviken word er gekeken naar al die landbouwgrond die die boertjes in handen hebben. Daar is de lto toch wel achter inmiddels? Je lijkt mijn punt te bevestigen.
+5
George
Laat die Duitsers toch grond kopen. Mooi dat ze in de markt zijn. 😄
LTO is overal op tegen , zonneparken , nieuwe natuur , woningbouw , Duitsers.
Leo,s vriend
@George en jij maar klagen dat de lto niet op komt voor de blijvers in de sector................
+2
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
lto niet op komt voor de blijvers in de sector................

Ze hébben vooral hun best gedaan dat die er niet al teveel zijn.......
+3
labella
Nu kopen ze tenminste, in het verleden deden ze dat anders.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's verkoop , lto , kopen , boeren en landbouwgrond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!