SSC Uitleg werking Aerius calculator

Zoals belooft zal ik proberen, met jullie hulp, uit te leggen hoe de Aerius calculator werkt.
Ga naar de website:
calculator.aerius.nl/calculator/?locale=nl#

Deel dit topic

Reacties

+5
John Spithoven
Ik ga dit doen aan de hand van ons bedrijf.

Ga op het begin scherm naar de rechter bovenhoek. Toets het adres in van bijv je bedrijf.
In ons geval Breedslagseweg 3 Maurik

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven Vervolgens links midden klikken ,zelf bron invoeren. Vervolgens zoom op je stallen in en klik bijv op de nok opening .

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven Klik vervolgens links midden op 'volgende stap.
Links midden selecteer 'sector' maakt keuze landbouw en daarna 'specifieke sector ' stalemissie.

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven Daarna links midden op het plusje voor kenmerken. Hier kun je kiezen op 'uittreedhoogte' waarmee de schoorsteen hoogte of nok hoogte wordt bedoeld. Ook kan de warmte inhoud enz ingesteld worden. Zie afbeelding voor uitleg.

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven Ga daarna naar plusje stalsystemen, dieren en aantallen.
Klik en je kunt de dieren van je vergunning invoeren, de vloer aan de hand van de RAV code. Ingevoerd, klik daarna op bewaar. Bij meer dier categorieën en stal systemen klik op 'extra stalsysteem'.

Klaar, klik op 'volgende stap '. Je kunt daarna op berekenen klikken. Aerius gaat dan rekenen en is daar wel een half uurtje mee bezig.

Ook kun je nog extra invoer van NOx of beweiden en bemesten doen. Doorloop het programma opnieuw en begin links boven.

Voor het gemak houden we het bij stal emissies.
arjank110
@John Spithoven was al aan het puzzelen, maar bedankt voor de uitleg. Hoogste waarde 0,82 op een natuurgebied..... dan behoren we vast niet tot de piekbelasters.....
John Spithoven
@John Spithoven Klaar met rekenen , dan zie het volgende.
Rechts een kaart met hexagonen, waar je op kunt inzoomen en links of een tabel met diverse stikstof gevoelige natuur of een grafiek met een staafdiagram met depositie in relatie tot afstand bron.

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven Links net onder het woord CALCULATOR zie je een balk met 5 keuze mogelijkheden. Ga bijv naar de meest rechtse, kaartlagen. Als je er op klikt, zie je diverse kaartlezen met een vinkje er achter als deze aan staat.

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven Nu kun je gaan zoeken, bijv of er natuur ingekleurd is op boerengrond.

In de balk onder CALCULATOR is er ook het 4de icoontje met de i erin. Klik daarop en zoom op de kaart in en klik op een hexagoon. En zo kun je zoeken.

Nu volgen er een aantal afbeeldingen waaruit blijkt dat boerengrond, weiland, maisland, varkensbedrijf... een KDW hebben, een overschrijding van de KDW en ook een habitat typen hebben die daar niet voorkomen.
Noorderling
@John Spithoven
Opkoop calculator rekent met gemiddelde depositie ipv maximaal. Dit geld ook voor je status piekbelaster, gaat er nog een paar procent van de depositie af.
crisis
Quote Reactie van @Noorderling:
Opkoop calculator rekent met gemiddelde depositie ipv maximaal.

Gemiddelde waarvan? Gemiddelde depositie op alle of alle stikstofgevoelige of alle (aankomend) overbelaste hexagonen in een natuurgebied? Wordt er gerekend met één natuurgebied of alle gebieden waar je depositie op hebt?
Noorderling
Quote Reactie van @crisis:
? Gemiddelde depositie op alle of alle stikstofgevoelige of alle (aankomend) overbelaste hexagonen in een natuurgebied? Wordt er gerekend met één natuurgebied of alle gebieden waar je depositie op hebt?

Gemiddelde depositie in mol/ha/jaar.
Zal vast te maken hebben met de windrichtingen. Max depositie bij "optimale" windrichting en gemiddeld bij voornamelijk zuidwest.

Rekent met de hexagonen die overschreden wordt. de rest is dan bijvangst op andere N2000 gebieden. Op alle gebieden en hexagonen 2mol scoren gaat natuurlijk niet lukken. 2mol moet je al dichtbij zitten. Die 10km is echt een hele ruime cirkel waarbij je veel vee moet hebben wil je buiten de 5km interessant zijn voor opkoop verwacht ik.

Kunt het allemaal zelf uitzoeken. In de opkoopcalculator wordt aangegeven met hoeveel hexagonen wordt gerekend, zelf kun je wel uitzoeken welke overbelaste hexagonen je depositie op hebt. Kost wat tijd, weet je wel waar je aan toe bent.
Stroompie
@Noorderling en ben je dan piekbelaster obv gemiddelde of maximum?
Jean-PierreK
@Stroompie, als ik de regeling goed gelezen heb gaat het om een gemiddelde van de "maatgevende" hectaren in een straal van 10 km. Volgens mij komt uit deze calculator dus niet exact of je in aanmerking komt voor opkoop. Wel geeft het een indicatie. Als ik fout zit zal ik wel gecorrigeerd worden door @John Spithoven, @Noorderling
spotmelker
@John Spithoven allemaal leuk en aardig die sommetjes maar het slaat werkelijk nergens op. Stel dat ze het aankomende Corona vaccin op een Aerius-achtige manier (inspuiten met korte of lange naald)veilig zouden verklaren. Zou je het dan durven gebruiken?
Spuit11
Ik voel me vies. Ik deponeer maarliefst 0,11 mol op de zilte pionierbegroeiing in de Waddenzee. Ik zal daarmee vast niet in aanmerking komen voor de opkoopronde 😋
John Spithoven
Nu komen de leuke afbeeldingen

(klik om te vergroten)

John Spithoven
Hier een varkensbedrijf met een kdw en een habitat type🤔

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven Wat denken jullie wat de gevolgen zijn voor dit varkens bedrijf.

Overigens het werkelijke stikstof gevoelige natuurgebied ligt zijn 3 km an dit bedrijf. Waar bij hem de hexagoon is ingetekend is grasland, uiterwaarden van de Rijn, en vogelrichtlijn gebied.
+1
Jean-PierreK
@John Spithoven, dat de overheid bereid is om nog meer geld te betalen om het bedrijf op te kopen. Waardoor de pot nog sneller leeg is en minder boerderijen opgekocht kunnen worden. Indien de betreffende boer besluit mee te doen.
John Spithoven
En zo is er zoveel boerengrond, waarvan de eigenaar niet weet dat er een habitat typen op zit met een KDW. Ook bedrijven met een vast emissie punt worden zo dichter bij natuur gebracht met eerder de status van piekbelasters te krijgen. Het werkelijke stikstof gevoelige natuurgebied ligt vaak kilometers verderop.

Nog een leuke, ons bedrijf en een beetje spelen met de nokhoogte. We zitten rond de 4 km van stikstof gevoelige natuur, nu de depositie tot het eerste stikstof gevoelige natuurgebied.
nok 4 m depositie 1.7 mol per ha per jaar
nok 5.5 m depositie 1.99 mol per ha per jaar
nok 7 m depositie 2.14 mol per ha per jaar

En bij de laatste mag ik de status piekbelaster krijgen...
Jean-PierreK
@John Spithoven, zelf ook gedaan. Zonder met de nokhoogte te spelen kom ik bij 2 van de 9 habitat typen in hetzelfde N2000 gebied boven de 2 mol uit. Voor 5 habitat typen kom ik onder de halve mol uit...
Noorderling
@John Spithoven
Om idee te krijgen van de pluim moet je je bedrijf ook eens dichtbij een gebied inrekenen. Dan gaat er juist meer nh3 over het gebied heen ipv dat het er dichtbij op neerdaalt.
John Spithoven
@Noorderling Klopt, bedrijf naast een stikstof gevoelige natuurgebied dan is mijn schoorsteen verhaal precies andersom.
Jawis
@John Spithoven welke instantie tekent die gebieden landerijen dorpen precies in john?
John Spithoven
@Jawis nieuweoogst.nl/nieuws/2020/…

Volgens het IPO een zeer wel overwogen proces. Lulfabrieken....
Jawis
@John Spithoven dan moet de trekker maar weer naar het provinciehuis.....
+1
Jean-PierreK
@John Spithoven, bij nokhoogte gaat het daar trouwens om de hoogte ten opzichte van het erf of ten opzichte van het N2000 gebied, daar zitten hier enkele tientallen meters verschil tussen. 🙈
Vario512
@John Spithoven Bij pas-vergunningen van collega's ben ik regelmatig nok-hoogtes van 2 meter tegen gekomen (standaardwaarde Aerius).
Als de nok 7 meter hoog is, is de pas-vergunning dan wel rechtsgeldig?
John Spithoven
@Vario512 Is een vergunning gebaseerd op een model met op lokaal niveau een onnauwkeurigheid tot 100 % (PBL) wel rechtsgeldig?
+1
Vario512
@John Spithoven Heeft hier al een rechter uitspraak over gedaan?
John Spithoven
@Vario512 Nog niet....
Vario512
Ze hebben het wat ruim ingetekend. Zelfs dorpen zijn ingetekend met een KDW.
+2
Waar eindigt dit , moeten we toch massaal de weg op , laat ze allemaal verrekken .DIT MOET AFGELOPEN ZIJN.
+4
Becel
Mooie uitleg john
zo mensen nu zie jullie hoe we genaaaaaid worden
met de fosfaat zijn we genaaid
met de stikstof proberen ze ons weer te naaien
het moet maar eens afgelopen zijn met het gelig en bedrieg door de overheden

nogmaals topwerk john
dijkstra uit w
Mooi, ga ik ook even doen
hans1980
Vindt deze manier van info verstrekken veel beter dan in achterkamertjes!
Top
Jean-PierreK
Er mist nog een stap bij de mooie uitleg van @John Spithoven. Als je hebt ingevoerd (1 situatie niet meer!) kun je een document exporteren (PDF). Dit document kun je weer importeren in de aankoopcalculator. Deze geeft aan of je boven de 2 mol komt.
Vevo
Hier ook even gekeken, maar even natuur subsidie aanvragen, maar liefst 9 ha stikstof gevoelige natuur ( mais, productie grasland).
John Spithoven
Even weer een uitleg. In de afbeelding de Geodienst RUG kaart. Zeer gedetailleerd. Hier ook de link. De groene gebieden zijn de 90000 ha habitat gebieden. In de zones hébben ze de leefgebieden vanaf 2016 ingetekend met een KDW

rug.maps.arcgis.com/apps/Media/…
John Spithoven
Hier afbeelding

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven Dit is weer in de buurt bij mij.

Lg11 kamgraslanden in de VR gebieden. groene zijn de HR gebieden met KDW.

Blauwe is bijgekleurd vanaf 2016 met een KDW, boeren grond.

(klik om te vergroten)

Noorderling
@John Spithoven
KDW zit nog ruim boven de depositie.
Dat het kan is absurd, levert direct (nog) geen gevaar op.

Resultaatverplichting in combinatie met een hogere depositie uit het buitenland dan de KDW gaat een groter obstakel vormen. Zeker langs onze landsgrenzen in Belgie en Nedersachsen met veel veehouderij waar we totaal geen grip op hebben.
+1
John Spithoven
@Noorderling Mbt tot het voorbeeld hierboven varkens bedrijf wel Achtergrond depositie op hexagoon boven dat bedrijf ruim 1900 mol per ha per jaar terwijl KDW kamgraslanden is 1429. zie afbeelding

Probleem is dat ze buiten de N gevoelige gebieden 83000 ha nieuwe N gevoelige gebieden gemaakt hébben zonder dat iemand het wist. En dat vormt weldegelijk een grote bedreiging.
John Spithoven
@John Spithoven afbeelding varkens bedrijf

(klik om te vergroten)

Mh12
@John Spithoven de kleuren om de groene gebieden heen zijn dat de "gevarenzones". Rood oranje en geel. Ik zie nl geen legenda bij de kaart
John Spithoven
@Mh12 De link 3 reacties terug is een zeer gedetailleerd landelijke kaart, daar kun je inzoomen. Maar geeft nog niet aan dat er in die zones werkelijk is bijgeplust Dan moet je in Aerius aan de slag. Daar is de screenshot in de laatste reactie
Mh12
@John Spithoven klopt. Dat begreep ik al. Is zeker mooi duidelijke kaart. Maar ik vroeg mij af wat de zones zijn om de groene gebieden. Ik boer zelf tegen natura 2000 gebied aan. Is nog niet stikstof gevoelig. Maar willen daar wel beetje glans Haver hebben........

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0