Boete voor dodelijk ongeluk met trekker: 'Alleen maar slachtoffers'

'Ik zag op 400 meter afstand wel een auto, maar na een tijdje was die weg. Misschien gekeerd, dacht ik. Pas toen ik de weg op reed, zag ik 'm weer. Toen was het te laat.' Een boer uit Ubbena werd emotioneel toen hij maandag in de rechtbank op het ongeluk terugblikte.

Deel dit topic

Reacties

Deutz fahr 5206
Sneu
Deutz fahr 5206
Wat is het gevolg nog meer regels
Deutz fahr 5206
?
+1
Fast Eddy
roscho
@Deutz fahr 5206 Wat bedoel je precies met die vraag? Als je bedoelt dat je met nog meer regels dit soort ongelukken niet kunt voorkomen, dan klopt dat.
Ook al is het nog zo sneu voor iedereen, de trekkerchauffeur heeft een fout gemaakt, hij had de weg niet op mogen rijden zonder zekerheid.
Ik ken dit soort situaties. Een rij bomen die het uitzicht belemmert. Je ziet niks en rijdt er dan op goed geluk maar heel langzaam op: fout! Hoewel het bijna onwerkbaar is om voor dit soort situaties iemand mee te nemen, zal er toch iemand langs de weg moeten gaan staan om te kijken of alles vrij is. Hoewel het wettelijk niet is geregeld, is misschien een oplossing om 2 verkeersborden mee te nemen waarmee je van weerskanten de weg tijdelijk afsluit, zo ver van de uitrit af dat je fatsoenlijk de weg op kunt draaien. Sta je eenmaal op de weg, dan kun je de borden weer inpakken. Zou iemand alsnog voorbij die borden rijden, dan zal hij in ieder geval eerst moeten afremmen en is de snelheid eruit.
Of een andere oplossing waarvoor wettelijk ook geen basis is: een zwaailicht helemaal voorop de trekker, zodat je in ieder geval zichtbaar bent als je uit komt rijden.
fendt308-driver
@roscho zou een spiegel/camera op de neus niet praktischer zijn?
Alhoewel ik van mening ben dat dit soort ongevallen bijna altijd 2 daders hebben. Want de mensen zijn ook stom zat om door te rijden als jij tussen de bomen door rijd. Omdat ze menen voorrang te hebben.
roscho
@fendt308-driver Een camera of spiegel zou ook een oplossing kunnen zijn. Sommige auto's hebben al een "dwarscamera" achterop die je bij het uitparkeren kan helpen kijken of er geen dwarsverkeer is. Dat zou hier misschien ook een oplossing zijn. Het systeem zou wel verplaatsbaar naar de uiterste voorzijde moeten zijn, zeker wanneer je ook nog iets in de fronthef hebt. En het moet natuurlijk naar beide kanten kunnen kijken.
+1
EA_MF
Quote Reactie van @roscho:
Ik ken dit soort situaties. Een rij bomen die het uitzicht belemmert. Je ziet niks en rijdt er dan op goed geluk maar heel langzaam op: fout! Hoewel het bijna onwerkbaar is om voor dit soort situaties iemand mee te nemen, zal er toch iemand langs de weg moeten gaan staan om te kijken of alles vrij is.

Daar is opzich een heel simpele oplossing voor, de bomen die het zicht teveel belemmeren bij in/uitritten, kruispunten e.d. opsnoeien tot +/- 15cm boven het maaiveld.
roscho
@EA_MF Dat zou betekenen dat je bij elke kruising wel een stuk of 16 bomen moet "snoeien tot 15 cm hoogte", oftewel: zagen. Zonde. Niet alles hoeft te wijken voor het verkeer als er ook andere mogelijkheden zijn. En dan nog: voor je met dubbele wagens de uitrit helemaal uit bent gereden, kan er een hoop verkeer aankomen.
In dit geval is de trekkerbestuurder de hoofdschuldige, maar de automobilist had ook beter op moeten letten. Achteraf.... kun je een koe in de kont kijken.
+12
Fast Eddy
Het ongeluk is ongeveer een kilometer bij mij vandaan gebeurd. Dus ik ken de situatie maar al te goed. De weg waar het gebeurd is maakt deel uit van de langste beukenlaan van (west) Europa.
Er staan dus veel en behoorlijk dikke bomen. En omdat het een redelijk brede weg is wordt er soms ook aardig hard gereden.
Alleen krijgt de boer nu alle schuld terwijl de bestuurder ook niet vrijuit zou gaan als hij nog geleefd had. Als hij zijn gordel om had kon hij het waarschijnlijk nog na vertellen. En als hij 2 goede koplampen had was hij beter zichtbaar geweest.
De boer had al zijn werklampen aan en zwaailamp aan. Het enigste wat hij niet heeft gedaan is vooraan de weg gekeken of er verkeer aan komt. Maar dat doet vrijwel niemand, want dat zou ook betekenen dat als je met de auto van je oprit rijd je ook met 2 man moet zijn.
+3
rommert14
@Fast Eddy die smerige rotbomen, we hebben hier ook op de route naar de jongvee locatie oversteken met bomen die zo dicht op de weg staan dat je pas wat ziet als je met de voorwielen op de weg staat, levensgevaarlijk
+1
roscho
Quote Reactie van @Fast Eddy:
Als hij zijn gordel om had kon hij het waarschijnlijk nog na vertellen. En als hij 2 goede koplampen had was hij beter zichtbaar geweest.

Dit zijn zaken die het krantenartikel niet vermeldt, maar die jij misschien weet omdat het bij jou in de buurt gebeurd is.
Als dit klopt, dan had de automobilist het er misschien levend af kunnen brengen.
Maar ja, met "als" waren veel ongelukken niet gebeurd.
Gelukkig heeft de rechter wel gezien dat dit gebeuren ook voor de boer een ramp was. Daarom heeft de rechter hem dan ook tot een relatief lage straf veroordeeld.
+3
Fast Eddy
@roscho

Ik was erbij als brandweerman dus ik heb alles van dichtbij gezien. Helaas ook de mindere kant van die avond.
+1
dennisbouter
Laag of hoge straf, een straf is een straf maar is een ongeluk soms niet gewoon een ongeluk

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden ongeluk , auto , boete , boer en vastgereden geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0