Melkprijs vergelijking naar aanleiding van de vraag over aware melkprijs

Melkprijs vergelijking in de comments

Deel dit topic

Reacties

+1
mlkvhoudr
Foto 1

(klik om te vergroten)

+1
Mh12
@mlkvhoudr je bent bij nemelco laatste 3 mnd wintertoeslag vergeten. Scheelt dik een cent op hele jaar
mlkvhoudr
Foto 2

(klik om te vergroten)

nicolien
@mlkvhoudr ga je me nou vertellen dat doc meer betaalt dan a ware, dat had ik niet verwacht.
+1
mlkvhoudr
@nicolien ik kreeg deze cijfers opgestuurd met de vraag of ik ze wou plaatsen, dus ik beweer niks 😉
Ben slechts de postbode maar t staat er wel inderdaad
+1
nicolien
@mlkvhoudr dan begin ik wel meelij tergen met de a ware leveranciers das geen weelde.
labella
@nicolien medelijden hoeft nu ook weer niet, maar de melkprijs moet wel hoger worden.
Jonni
@labella klopt meid
+1
JanCees
@mlkvhoudr kijk gewoon even op site Boerenbusiness dan kun je echt een vergelijk maken dit soort zelf gebakken lijstjes zijn altijd prut
Elvis
@JanCees dit is door De Boerderij zelf maakte prut. "Royal" aware doet het gewoon knap beroerd
+14
GJ Bosch
@JanCees Ik ben de maker van de melkprijsvergelijking. Jammer dat je niet inhoudelijk ingaat op de melkprijsvergelijkingen, maar mij als wegzet als prutser.

Ik heb gebruik gemaakt van objectieve gegevens van Boerderij en vervolgens voor de melkstromen weidemelk en stalmelk uitgerekend wat een leverancier met een leverantie van 1,1 miljoen kg. bij elk van de ondernemingen zou krijgen voor zijn melk. Dit zijn de twee melkstromen die bij alle 7 onderneming voorkomen.

Ik denk dat jouw reactie wordt verklaard uit het feit dat jij als adviseur van A-ware moeite hebt met de conclusies van de vergelijkingen: A-ware betaalt zowel in 2019 als in 2020 de laagste melkprijs voor zowel stalmelk als weidemelk.

Dat is een zeer pijnlijke conclusie voor een onderneming die de laatste jaren leveranciers heeft overgehaald melk aan hen te leveren met de toezegging dat zij een “concurrerende melkprijs” konden verwachten.

Veel leverancier hebben al een tijdje door dat A-ware een slechte melkprijs uitbetaalt .Ik neem aan dat jij ook bekend bent met het feit dat veel leveranciers die de laatste 5 jaar zijn overgestapt naar A-ware teleurgesteld, boos of woedend zijn op Anker en de Jong.

In een ander topic laat jij zien hoe je volgens jou wel melkprijzen met elkaar moet vergelijken (zie onder). Mijn voorkeur gaat uit naar tabellen waar je een gemiddelde uit kunt rekenen.

Ik heb de kale melkprijzen van Boerderij overigens vergeleken met die van BenB. Die verschillen nauwelijks van elkaar.

(klik om te vergroten)

+4
mlkvhoudr
@GJ Bosch die cijfers die kloppen wel op eventueel wat kleine schoonheidsfoutjes na, een vergeten herfsttoeslag en dergelijke, mij verbaasd de reactie van Jan Cees ook daarom terwijl hij normaal inhoudelijk sterk is.

Daarom zou ik een inhoudelijke reactie van Jan Cees ook kunnen waarderen waar de cijfers dan niet kloppen volgens hem
Jonni
@mlkvhoudr aan wie levert vogelaar de melk 😉
Jonni
@Jonni en de foto van hem bij aware zegt genoeg
cornelissen
@Jonni Hij melkt al lang niet meer , maar hij is commissaris geweest bij Friesland Foods, dus zal hij wel aan de coöp. hebben geleverd
+1
Jawis
@cornelissen jan cees doet alles voor geld...bij rfc de biovergisters promoten, bij aware het beleid verdedigen...ook voor boerenbusiness wil ie zijn handen in het vuur steken...ik vraag me af hoe lang. Maar voor jancees geldt net zo als cees maas van benb. Wie betaald, bepaald.
Daats
@Jawis nou ik denk dat JCV oprecht bijna alleen dingen doet doet waar hij zelf in geloofd en achter staat. Dat ie daar voor betaald wordt is niet meer dan logisch.
Jawis
@Daats dan heb je het nu mis...de melkprijsvergelijking is heel duidelijk toch? en je hebt jancees zijn reactie gelezen? Het was geloofwaardiger geweest als jancees vertelt had dat het inderdaad niet zo fraai is, dat jan anker alleen aan zich zelf denkt. Ergens in geloven en leugens vertellen passen niet bij elkaar...
Daats
@Jawis we zullen zien of hij reageert en wat zijn reactie is. Doorgaans moet je de melkprijs over 10jaar bekijken
+1
Jawis
@Daats de melkprijs over 10 jaar bekijken? wat een onzin, jij wilt ook niet echt toegeven dat jan anker gewoon een grote graaier is. Maar zo werkt het wel........die man is ondernemer en wil zo veel mogelijk geld verdienen, logisch, maar als leverancier ben je het haasje, wat begrijpelijk is. Ik heb er ook stevig over nagedacht om over te stappen. klaas is hier ook geweest met een mooi verhaal. Maar als je heel goed nadenkt weet je dat anker altijd aan het langste eind trekt. En je kunt nergens naar toe als leverancier en dat weet anker ook.
+1
david2
@Jawis bij DOC kun je altijd terecht, en zo te zien betalen ze meer dan A-ware
+3
JanCees
@mlkvhoudr Melkprijzen echt vergelijken kun je alleen voor je eigen bedrijf met je eigen volume met je eigen gehalten en je eigen wel of niet specifieke melkstroom, En bij mijn weten is dat alleen te vinden op de site van BB.
Al het andere is gissen.
Als je precies wil weten wat er in de vergelijking van BB zit dan zou ik zeggen kijk het daar een paar maanden aan . Ik zie heel veel reactie zelfs een reactie dat ik betaald zou krijgen voor het hier reageren.
Zoals de waard is zo vertouwd hij zijn gasten.
Ik zie ook heel veel geschreven worden dat boeren ontevreden zijn bij Aware maar als melkveehouders die Aware leverancier zijn hier het tegenovergestelde schrijven dan is het ook niet goed.

Ik vraag me af wat jullie jeuk is.
Gunnen melkveehouders elkaar geen goede melkprijs?
Waarom schrijven jullie niet over hoe je met elkaar meer uit de markt kunt halen?
Er is een producenten organisatie in oprichting die daar veel in kan betekenen.
Ik lees er hier niets over.
Het meest is elkaar afkammen en proberen te overtuigen dat of RFC of Aware of Leerdammer of een ander geen goede afnemer is.

Maar zelf investeren in objectieve info of bijvoorbeeld zelf eens een jaar proberen bij de MTC met 5% of 10% van de eigen melk om ervaring op te doen en kennis te vergaren? Ho maar.

Kom op zeg jullie kunnen toch wel beter dan dit.
mlkvhoudr
@JanCees ik weet dat de producenten organisatie in oprichting is maar dacht dat dat nog vertrouwelijke informatie was maar daar word druk aan gewerkt en heb ik hoge verwachtingen van net als jij. Ik gun boeren bij aware juist een hoge melkprijs, we moeten als boeren wat te kiezen hebben waar we onze melk afzetten en niet hoe we ons laten afzetten met onze melk.
Ik geloof erg in de kracht van aware,het snel in kunnen spelen op vraag uit de markt maar zie dat op dit moment alleen niet over de hele linie neerslaan bij hun leveranciers.
Maar dat is inderdaad van buiten af
+2
JanCees
@mlkvhoudr Bij mijn weten heb ik daartoe zelf vorig jaar een poging gedaan samen met LTO NMV en DDB en is deze helaas niet gelukt .
Ik zie dat er bij diverse particuliere zuivelverwerkers leveranciersvereenigingen zijn opgericht of worden opgericht en dat er wordt nagedacht over een POM en dat zou geweldig kunnen zijn.
Ga die discussie met elkaar aan hoe kun je zaken verstevigen met elkaar hoe is de positie van melkveehouders te verbeteren.
Jawis
@JanCees Waar staat dan dat u betaald krijgt voor het hier reageren?? u werd betaald door rfc om biovergisters te promoten....dat staat er... en het zou mij niet verbazen dat u ook een financiele vergoeding krijgt van aware (ergens voor) gezien uw positieve verhaal over de negatieve melkprijs van aware
JanCees
@Jawis even naar de reactie van Koeboer kijken die stelde dat ik werd betaald. Dan over dat ik voor RFC iets met vergisters zou hebben gedaan tegen betaling. Ik weet oprecht niet waar je zulke onzin vandaan haalt . Ik ben altijd heel kritisch geweest op monovergisters omdat het organischestof gehlate in de mest omlaag gaat maar nog veel belangrijker het verdienmodel van een monovegister uitermate dun is. Het vergisten van mest geeft per m3 mest relatief weinig gas en na de SDE periode is het verdienmodel heel erg schraal. Los daarvan ik heb geen werkzaamheden adivisering of ander werk voor Friesland Campina gedaan. Waar je dat vandaan haalt is mij een volstrekt raadsel.
Ik wordt ook niet door Aware betaald om hier te reageren ook dat is onzin.
Wel heel bijzonder dat je verder niet in gaat op mijn punten maar alleen maar loze kreten opschrijft zonder enige vorm van onderbouwing.
+1
GJ Bosch
@JanCees Gisteren noemde je mijn melkprijsvergelijking nog prut, vandaag noem je het gissen. Ik begrijp dat niet.

In Melk van Noorden stond dit jaar een artikel dat onder aanvoering van jou de LTO Internationale Melkprijsvergelijking is opgezet (zie afbeelding). Daar is 20 jaar voor de gemiddelde melkveehouder (gehalten, kwantum) uitgerekend welke melkprijs hij zou beuren bij de verschillende zuivelondernemingen. En vervolgens is daar een ranglijst van gemaakt.

Ik doe in de kern hetzelfde. Alleen reken ik het afzonderlijk uit voor de twee melkstromen die bij alle 7 zuivelondernemingen voorkomen in Nederland: stalmelk en weidemelk. Voor de volledigheid heb ik per zuivelonderneming ook nog de vergoeding voor extra duurzaamheid genoemd.

Dus als je mijn melkprijsvergelijking “gissen” noemt, dan geldt dat dus ook voor de Internationale Melkprijsvergelijking.

Voornaamste doel van de Internationale Melkprijsvergelijking is transparantie. Dat wil ik ook bereiken met mijn melkprijsvergelijking. Veel leveranciers willen weten hoe de melkprijs van hun afnemer zich verhoudt tot de melkprijs van andere afnemers. Op mijn vergelijking zal best inhoudelijk wat op zijn aan te merken. Dat hoor ik dan graag.

Maar zolang jij geen goede inhoudelijke kritiek levert, leidt ik uit jouw denigrerende opmerkingen af dat de uitkomsten jou niet aanstaan.

(klik om te vergroten)

JanCees
@GJ Bosch De uitkomsten aanstaan of niet daar gaat het niet om. Ook in de LTO melkprijsvergelijking worden keuzen gemaakt van weging en daar is zeer zeker wel discussie over. Ik ben zelf de grondlegger van die vergelijking en samen met wijlen Bram Prins deze vergelijking opgezet.
Ook daar is regelmatig discussie over wat wel en niet in een vergelijking thuishoort.
Is dividend melkgeld of een vergoeding op ingelegd vermogen en tel je dat wel of niet mee?
Is een volume toeslag melkgeld of een schaalvoordeel neem je die wel of niet mee.
Presenteer je 500.000 kg leverantie of 1,2 miloen kg leverantie of meer dat heeft direct gevolg voor het beeld wat een berekening geeft.
Hoe is de wegen vet en eiwit in de prijs hebben een enorm effect bij verschil in gehalten.

Neem je alle bonussen mee of niet of slechts een paar.

Mijn stelling is dat vanwege de variateit in melkstromen een goede vergelijking voor alle melkveehouders eigenlijk niet meer is te maken.
Je praat al gauw over zeven of acht verschillende melkstromen die allemaal een verschillende prijsopbouw kennen maar ook een eigen kostenstructuur.

Daarom is de tool van BB een handige daar kun je voor de eigen bedrijfssituatie in beeld brengen welke melkprijs van welke onderneming van toepassing zou kunnen zijn op je eigen bedrijf en kun je ze onderling vergelijken.

Daarom ook is de ooit door Bram Prins en mij opgezette LTO melkprijsvergelijking (Zuivel.NL Willem Koops doet nog steeds dat monnikkenwerk) steeds minder een goede vergelijking omdat de grote variateit onvoldoende in beeld komt.En dat is ook bij de Boerderij het geval.
Dus een tabel maken op de gegevens van de Boerderij en de grote variateit daarin missen geeft een scheef beeld.
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
de grote variateit daarin missen

Man wat ben je lang van stof aan het worden, kale melkprijzen zijn prima te vergelijken. Dat bepaalde fabrieken zoals aware graag rookgordijnen optrekken snapt iedereen. En dat veel verschillende melkstromen leidt tot een lage kale melkprijs is ook logisch, alle plusjes is gewoon herverdeling.

Dat jij je vingers hier blauw typt als het over aware gaat zullen we maar als wederdienst beschouwen.. voor wat, hoort wat! niet waar?
JanCees
@slagroomvla het gaat niet om Aware maar om vergelijking melkprijzen van wie dan ook wellicht is je dat ontgaan en iemand stelde Aware als voorbeeld dat had ook Bell of Vreugdenhil kunnen zijn. Mij enigste punt is dat melkprijzen ook zogenaamde kale melkprijzen een definitiekwestie is die al snel 1 tot 2 ct per kg kan uitmaken althans dat is de les die ik heb meegekregen bij het opzetten van de LTO melkprijsvergelijking.
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
het gaat niet om Aware

Zeker wel, bij commentaar op de aware melkprijs sta jij elke keer op om hun te verdedigen. En dat is bijzonder, want het gaat hier namelijk niet om mensen die niet goed voor zichzelf kunnen opkomen/zorgen.....
JanCees
@slagroomvla jij mag dat vinden het verloop van de discussie toch nog eens nalezen het gaat om zelf voor eigen bedrijf bekijken wat de rekensom is
Toekomst0
@JanCees het gaat in MIJ wel over aware, en ik kan vergelijken wat ik wil. Maar ik kom het er minste vanaf bij aware, Jan anker al op bezoek gehad, mooie verhalen, wat natuurlijk logisch is als je over je eigen bedrijf praat.
Maar we moeten er hier niet omheen draaien dat ze gewoon een slechte prijs betalen!
Dat wouden ze toen goed laten lijken door die 3 cent erbij in te rekenen, maar natuurlijk waren de melkprijs vergelijkers het daar niet mee eens.
Wij zijn er vrij vroeg bij aware gekomen, toen zeiden ze dat het een kleine organisatie bleef, en niet door heel Nederland melk wouden ophalen, zodat WIJ de trost van het noorden waren.
En nu?

En tuurlijk ieder die er tevreden is, is natuurlijk gewoon super. Maar het is niet gegaan zo als ons werd vertel/gehoopt.

Wij gaan verder de hort op, en wij zijn niet de enige.
JanCees
@Toekomst0 dat zal in het geval van kale melkprijs zo kunnen zijn nogmaals dat kan verschillen per bedrijf afhankelijk van de bedrijfssituatie dis is het inderdaad verstandig omdat goed te bekijken
Jonni
@JanCees heeft u ook nog connecties met LTO nzo zuivel nl en nog meer van die kwakzalvers en enorm aan ons verdienen en melkprijzen kunstmatig laag houden
JanCees
@Jonni Als je de media een beetje had gevolgd dan had je kunnen begrijpen dat ik met die organisaties geen betrokkenheid heb
+1
GJ Bosch
@JanCees Als ik jou goed begrijp dan vind jij dat melkprijzen tussen zuivelondernemingen niet met elkaar te vergelijken zijn vanwege de grote variëteit.

Toen Prins en jij twintig jaar geleden begonnen met de melkprijsvergelijking hadden jullie al te maken met het feit dat de zuivelondernemingen vet en eiwit verschillend waardeerden en dat er zuivelondernemingen waren met en zonder kwantumtoeslag.

Toch vormde dat voor jullie geen probleem om een melkprijsvergelijking te maken. Jullie hebben voor de meest voor de hand liggende oplossing gekozen: uitgaan van gemiddelde gehalten en het gemiddelde volume

Het belangrijkste verschil met 20 jaar geleden is dat er nu verschillende melkstromen zijn. De beste oplossing voor dat probleem is om per melkstroom de melkprijzen te vergelijken. Daarom heb ik voor de twee grootste melkstromen (weidemelk en stalmelk) de melkprijzen berekend.
JanCees
@GJ Bosch Je hebt helemaal gelijk dat was 20 jaar geleden ook al een enorm discussiepunt en daar is veel heibel over geweest met zo ongveer alle zuivelaars toen in de vergelijking.

Alleen weidegang of boerderijmelk vergelijken is al lastig bij de één zit daar nog vlog bij in bij de ander niet. Een algemen vergelijking is echt nagenoeg niet meer objectief te maken. Overigens dat staat ook in het voorwoord van de LTO melkprijsvergelijking volgens mij in die van 2019 of 2018.
Het meest zuivere is om een dergelijke vergelijking voor je eigenbedrijf te maken.
En ja daarvoor heeft BB een tool ontwikkeld en nee BB betaald mij niet.

Maar er is meer.
Voorbeeld. Bij de ene zuivelaar is een kwaliteitsprobleem meteen een korting bij de ander eerst een waarschuwing ook dat zijn zaken die absoluut wel doortellen wellicht niet groot maar er wel toe doen. Bij de ene zuivelaar heb je veel zaken die je via certificering moet regelen en verplichtte curssusen volgen bij de ander minder.
Beide zijn geen melkprijs maar hebben wel weer te maken met kostenstructuur.

Uiteindelijk gaat het er om welke zuivelaar met welk concept het hoogste saldo op je bedrijf kan realiseren.
De komende twee jaar komen er naast melkgeld ook nog andere inkomensvormen voor melkveehouders via klimaat en mogelijk biodiversiteit. Ook daar is het weer het moet bij je passen.
Ik zie een aantal zuivelaars daar programma's op ontwikkelen die ook weer tussen de 1 tot 3 ct per kg melk extra kunnen genereren. Zonder dat je daar 1 tot 3 ct kosten hebt die het opsleurpen.

Dus melkprijsvergelijking is al niet eenvoudig het wordt met het jaar lastiger

Naast prijs en andere voorwaarden is er ook nog zoiets als waar voel je jezelf het beste bij thuis en dat kan ik niet op geld zetten.
Kale melkprijs Aware en Doc zijn allebei geen toppers en toch zijn er melkveehouder die in combi met de volume toeslag daar voor draaien en het prima vinden ja natuurlijk wil iedereen 60 ct maar dat is voorlopig een utopie
mlkvhoudr
@JanCees goed verhaal maar ik lees er ook in dat de ondernemingen die buiten die concepten vallen in een verhoogd tempo uitgerookt gaan worden of zie ik dat verkeerd?
JanCees
@mlkvhoudr Dat zie ik anders ik denk dat voor beide een markt bestaat. Kijk naar de enorm aantrekkende volume in de markt voor mozzarella. Daar kan boerderijmelk in vlog in maar ook spotmelkmarkt melk. Een mozzarella lijn is een mooie surplusverwerker. Dat zie je ook bij poeder dat is ook een heel verschillende markt met een enorm grote diversiteit. Poeder voor voedsel ingrediènten in bv Aziatische markt in food processing of wrongel voor fake meat producten is ook weer een andere met andere klantenwensen.
Volgens mij zal de mainstream in NL melk zijn waar in de markt voor een concept niet veel extra zal worden betaald.
Bij de meeste ondernemingen is weidemelk herverdelen van melkgeld of korting omdat je geen weidegang hebt.
Vlog is een vooral een Duits dingetje dus wel belangrijk in volume maar weinig aan te verdienen.
Klimaatneutraal gaat een dingtje worden voor D66 en Groenslinkse consument.
Mar hele volkstammen willen gewoon lekkere kaas goed smeerbare boter en melk die lang goed blijft in de koelkast en al die tierlantijnen dat zal wel.
GJ Bosch
@JanCees Nog een laatste reactie van mijn kant.

We zijn het eens dat het vergelijken van melkprijzen 20 jaar geleden al moeilijk was en dat het de laatste jaren nog moeilijker is geworden.

Als ik jou goed begrijp dan is er in de beginjaren veel discussie geweest over de methode. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een serie uitgangspunten die bij de melkprijsvergelijking worden gehanteerd. Deze uitgangspunten staan vermeld in een bijlage in de editie van 2002 (zie afbeelding 1 tm 3).

In de 20 jaar dat zij bestaat is de LTO Internationale Melkprijsvergelijking gezaghebbend geworden. In meerdere rechtszaken over de hoogte van de melkprijs zijn de opstellers van de LTO Internationale Melkprijsvergelijking als deskundigen benoemd.

Ik heb mij bij de berekening van de melkprijzen voor weidemelk en stalmelk aan deze uitgangspunten gehouden (op een aanpassing voor de gehalten en het volume na).

Tenslotte nog een opmerking over de grafieken van BenB. In de grafieken over 2019 worden de nabetalingen van de coöperaties niet meegenomen.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Jawis
@GJ Bosch ik vind het duidelijk genoeg. Hulde voor uw vergelijking.
JanCees
@GJ Bosch De uitgangspunten in 2002 zijn deels niet meer gelijk dat heeft er mee te maken dat uitbetalingsystemen zich wijzigen e cirteria van uitbetaling.
Maar toch nog maar een keer .

Op pagina 5 van de Melkprijsvergelijking 2019 staat der volgende alinea;

"Benadrukt moet worden dat het géén vergelijking is van de gemiddeld uitbetaalde melkprijzen.
De gemiddeld door een zuivelonderneming uitbetaalde melkprijs is afhankelijk van de werkelijke samenstelling, kwaliteit, hoeveelheid etc. van de geleverde melk.
Ook kunnen op basis van de uitbetaalde melkprijzen geen conclusies worden getrokken over de prestaties van de ondernemingen. Immers, bij de beoordeling hiervan spelen veel meer factoren dan alleen de melkprijs een rol."

Op pagina 13 staat het volgende te lezen:
"Door steeds meer toeslagen op de melkprijs voor met name duurzaamheid en bijzondere melkstromen, wordt het lastiger representatieve melkprijzen met elkaar te vergelijken. Echter tegelijkertijd neemt hierdoor de behoefte aan transparantie ook toe.
Bijna alle zuivelondernemingen hanteren duurzaamheidsprogramma’s, waarbij toeslagen worden uitgekeerd. Dit kunnen vaste toeslagen zijn bij deelname of variabele afhankelijk van de scores op de diverse onderdelen. De duurzaamheidspremies zijn er op gericht dat alle melk duurzamer geproduceerd wordt. Daarom worden in de berekende melkprijzen - voor zover bekend- de gemiddeld uitgekeerde toeslagen verwerkt. Wanneer onvoldoende informatie bekend is, wordt de gehele premie meegenomen als het aannemelijk is dat het overgrote deel van de melkveehouders deze premie ontvangt. Bij een beperkte omvang worden deze premies niet meegenomen.
Per onderneming wordt aangegeven welke bedragen wel of niet zijn verwerkt in de berekende melkprijzen (zie tabel 2). Immers, transparantie is het doel van de LTO Internationale Melkprijsvergelijking.
Alle zuivelondernemingen hebben meerdere melkstromen, waarbij de melk apart wordt opgehaald en verwerkt. Dat is niet nieuw. Al tientallen jaren zijn er aparte melkstromen voor bijvoorbeeld biologische melk of melk die verwerkt wordt tot door de EU beschermde (streek) producten. Sommige zuivelondernemingen hebben tientallen verschillende melkstromen, waarbij melkveehouders een toeslag op de melkprijs (of een hogere melkprijs) ontvangen.
Voor de melkprijsvergelijking - gericht op de hoofdstroom melk - zijn de melkstromen die door hun omvang (bijna) standaard geworden zijn het meest relevant. Concreet gaat het hierbij op dit moment om de GMO-vrije melkstroom (of VLOG melk) in Duitsland en weidegang melk in Nederland. "

Bovenstaande twee stukken tekst geven helder aan dat als je echt een melkprijsvergelijking wil doen van jouw bedrijf met jouw omstandigheden en variabelen dat je dan het beste dat echt specifiek voor jouw bedrijf kan doen.

Daarom ook informeer je echt goed en richt je minder op de bekende lijstjes.
Ik kan me ook voorstellen dat LTO/ZuivelNL ook een tool ontwikkillen waar melkveehouders op basis van hun eigen situatie hun melkprijs kunnen vergelijken als ze service willen verlenen aan melkveehouders om helder inzicht te verkrijgen in hun huidige en mogelijke melkprijs.

De lijstjes zijn niet meer van deze tijd
Jonni
@JanCees LTO en zuivel nl zijn niet onpartijdig
JanCees
@Jonni Ik ken Willem Koops die de berkeningen doet in middels bijna 25 jaar en we kunnen soms flink van mening en inzicht verschillen. Maar hij is echt super onpartijdig. Natuurlijk heeft hij ook af en toe een worsteling om zaken goed te duiden. Maar objectiever en eerlijker dan Willem Koops ga je ze niet veel tegenkomen in deze wereld
Jonni
@JanCees en u als paardeboer die an 5 jr melkveehouder af is is ook niet onpartijdig
JanCees
@Jonni Dit slaat als een tang op een cavia. Wat heeft paardenbedrijf en inmiddels 6 jaar melkveehouder af te maken met partijdigheid?
GJ Bosch
@JanCees Als ik jou goed begrijp dan kun je dus alleen op het niveau van de individuele melkveehouder de melkprijzen van de zuivelondernemingen met elkaar vergelijken.

Dat roept bij mij de volgende vraag op.

Toen A-ware in de jaren 2016-2019 op zoek was naar leveranciers heeft A-ware belangstellenden in 2016 een “concurrerende melkprijs” en in 2018 een “heel concurrerende melkprijs” toegezegd (zie bijlages).

Hoe bepaal je volgens jou dan of de melkprijs van A-ware “(heel) concurrerend” is? Vergelijk je de melkprijs van A-ware dan met de melkprijzen van de concurrentie aan de hand van het gemiddelde bedrijf, of aan de hand van ieder bedrijf afzonderlijk?

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

JanCees
@GJ Bosch Zoals de hele lijn van mijn betoog door voor je eigen bedrijf de verschillende ondernemingen met de verschillende concepten door te rekenen en bij voorkeur over een wat langere periode en niet een momentopname.
+1
Elvis
@JanCees als ik de melkprijs van aware voor mijn situatie doorreken is het nog steeds een zeer mager prijsje dus concurrerend is die zeker maar dan de verkeerde kant op. En de lange termijn weet niemand maar ik heb zo het vermoeden dat het magertjes blijft
+2
GJ Bosch
@JanCees Het is duidelijk dat wij het niet eens zijn hoe je melkprijzen tussen zuivelondernemingen met elkaar moet vergelijken.

Ik heb vervolgens gekeken hoe A-ware de afgelopen jaren haar melkprijs aan haar leveranciers heeft gepresenteerd, en of je op grond daarvan iets kunt zeggen over de vraag of (en zo ja hoe) je melkprijzen met elkaar kunt vergelijken.

A-ware mailt haar leveranciers per melkstroom een melkprijsoverzicht (zie bijlage 1). In deze email wordt verwezen naar een toelichting op de website van A-ware (zie bijlage 2). In deze toelichting wordt in de jaren 2017-2019 de melkprijs bij standaardgehalten (4,41% vet en 3,47% eiwit) en bij standaardvolume zoals Boerderij hanteert (800.000 of 1.100.000 kg.) uitgerekend. Daarnaast worden de maximale kwaliteitstoeslag, de maximale duurzaamheidstoeslag en de toeslag per melkstroom meegeteld.

A-ware presenteert haar melkprijs dus op nagenoeg dezelfde manier als Boerderij, BenB en een groot aantal zuivelondernemingen doen. Als je op deze manier je melkprijs presenteert, dan wek je daarmee de indruk dat je je melkprijs wilt vergelijken met andere zuivelondernemingen.

Wanneer de wijze waarop A-ware haar melkprijs presenteert wordt vergeleken met mijn melkprijsvergelijking, dan zijn de verschillen minimaal. In mijn melkprijsvergelijking worden immers de melkprijzen ook berekend:
-per melkstroom (weidemelk en stalmelk)
-bij standaardgehalten
-bij 1.100.000 kg.
-inclusief maximale kwaliteitstoeslag
-inclusief maximale duurzaamheidstoeslag

De laatste vraag die nog moet worden beantwoord is of de nabetaling en de bijschrijving op de ledenrekening volgens A-ware ook moet worden meegeteld. Die vraag moet bevestigend worden beantwoord: in de periode dat de melkprijs van A-ware was gekoppeld aan de melkprijs van DOC telde A-ware dit ook mee (zie bijlage 3).

Conclusie:

A-ware presenteert haar melkprijzen op een manier die het wel mogelijk maakt om haar melkprijs met de melkprijzen van andere zuivelondernemingen te vergelijken. Mijn melkprijsvergelijking sluit daar prima bij aan.

(klik om te vergroten)

Bijlage 1

(klik om te vergroten)

Bijlage 2

(klik om te vergroten)

Bijlage 3 uit "Melkvee" december 2014
Jonni
@GJ Bosch vanaf eind 2017 is vet en eiwitprijs ook 1op 1 geworden en daardoor absoluut geen concurrerende .melkprijs meer
Jawis
@GJ Bosch ik hoop niet dat jancees nu weer gaat proberen zijn (on)gelijk te halen......
Jonni
@GJ Bosch schandalig lage uitgeknepen melkprijs met al die voorwaarden en eisen en gebruik misbruik van gegevens leveranciers
JanCees
@GJ Bosch Probeer de rekentool op BoerenBusiness maar eens uit dan zul je zien dat er een algemene vergelijking steeds minder passend is en vergelijking van algemene prijzen een afwijkend beeld geeft. Nogmaals het gaat mij niet om Aware ook probeer je het daar keer op keer aan te koppelen het gaat erom of je een algemene melkprijsvergelijking nog een beetje zuiver kan maken. Daar verschillen we van mening over Agree to disagree wat mij betreft
+3
KOC1981
@JanCees @GJ Bosch wat jullie eigenlijk zoeken heeft in België reeds bestaan. Echter volgens mij is de website uit de lucht de "gouden melkfactuur"

Een rekentool die niet de standaard prijs vergelijkt, maar waarin jij jouw woonplaats (ik kan wel vergelijken met CONO, maar tja die komen hier de melk toch niet laden, dus is dat zinvol?) je leverantie per maand (Vreugdenhil werkt met een dikke wintertoeslag en A-ware ondertussen met een zomertoeslag, dus waar je piek in het jaar ligt maakt nogal wat)

Voer je wel of niet GMO-vrij en welke kosten zijn hieraan verbonden? (maakt nogal wat welk rantsoen je voert)

wat is je bouwplan of je Kringloopwijzer uitslag en voldoe je daarmee aan PP of AH-melk.

Kortom de laatste jaren zijn er erg veel variabelen bij gekomen die voor een individueel bedrijf een groot effect kunnen hebben wat voor hem/haar de best betalende melkverwerker is.

Maar denk dat de berekening voor @GJ Bosch zeker een zicht geeft hoe de desbetreffende ondernemingen gemiddeld presteren/uitbetalen.
Jonni
@KOC1981 absoluut gelijk goede vergelijking
+1
mlkvhoudr
@JanCees de mtc doe ik ondertussen mee, maar met de minimale hoeveelheid van een ton, het scheelt wel belasting betalen tot nu 🙂
Hans van Bergen
@mlkvhoudr Kun jij even uitleggen hoe mtc werkt?
mlkvhoudr
@Hans van Bergen je legt 8000 euro per 100000 kg melk in en betaald meen ik 250 euro per jaar lidmaatschap voor dat geld 6000 euro van dat geld neemt de mtc posities in op de termijnmarkt.

Minimaal een half jaar van te voren hoe verder naar voren hoe hoger de potentiële winst is(maar het kan ook verlies opleveren. Daalt de melkprijs op de termijnmarkt onder het NIVO waar de mtc haar posities heeft vastgelegd heeft het mtc winst. Op dit moment word er verlies geleden omdat historisch gezien er een nog niet eerder vertoonde melkprijs rally is geweest. Nu op dit moment moet je als deelnemer garant staan voor mogelijke verliezen in de toekomst. Of die verliezen er ook komen is pas later bekend. Op dit moment ligt de melkprijs hoger dan de positiesvan het mtc dus word er op dit moment verlies gedraaid.

Gebeurd er nu wat onder normale omstandigheden altijd gebeurd namelijk een forse dip na een piek dan word de mtc weer flink winstgevend omdat er nu hoge posities in genomen kunnen worden. Dus theoretisch is dit het moment om in te stappen maar ik hoop dat er geen dip in de melkprijs komt natuurlijk
mlkvhoudr
@mlkvhoudr de 2000 euro niet ingelegd is buffer per 100000 kg , is die op dan moet je bijpassen.

Dat is er nu aan de hand, er moet nu bijgelegd worden
Hans van Bergen
@mlkvhoudr Ik snap er nooit niks van. Je legt iets vast en uiteindelijk moet je bijbetalen
Frits1
@Hans van Bergen vergelijkbaar als een rente swap.
Hans van Bergen
@Frits1 ja dus HUN pakken geld en JIJ bent sowiezo links om of de rechtsom de sjaak
Noorderling
@Hans van Bergen
Als melkprijs zakt onder afgesproken niveau krijg jij geld. Niets spannender dan via een omweg je melkprijs vastzetten.

Op de piek moet je dan een cent incasseren waarbij je als je je goed indekt in een dal dit dubbel en dwars rendeert.
+2
mlkvhoudr
@Hans van Bergen het is een melkprijs risico afdek systeem in principe dus mensen die zich een lage melkprijs niet kunnen veroorloven kunnen zo dat risico afdekken.

Het heeft jarenlang leuke marge opgebracht voor de deelnemers, dus normaal gesproken verdien je er als melkveehouder aan om er aan mee te doen

Maar nu even niet
Bekkink
@mlkvhoudr vertel er ook even bij wat je vorig jaar beurde....toen was de prijs rond de 38 vast gezet....en de melkprijs was 32
mlkvhoudr
@Bekkink ik deed toen nog niet mee, maar er is echt wel winst gedraaid anders was ik er ook niet ingestapt
Bekkink
@mlkvhoudr klopt, waar is is ie nu op vast gezet dan? Aankomend jaar?
mlkvhoudr
@Bekkink ik denk niet dat ik daar een eenduidig antwoord op kan geven met 1 getal er worden steeds weer nieuwe posities afgedekt.
koeiboer
@JanCees En kerel ....heeft Aware nu weer een duit in het zakje gedaan voor deze uitlating??
+1
Bartlehiemboer
@koeiboer Wat een gezeur over A-ware hier.... Hein Schumacher zal wel op de foto komen met Jesse of Jette of iets in die richting. Ontslagen personeel zal wel over genomen worden door natuurmonumenten. Speelt allemaal onder 1 hoedje. Wij hebben nog geen moment spijt van de keus naar A-ware gehad. Het is bijna vermakelijk om te zien hoe FC zich in allemaal bochten kronkelt om geloofwaardig over te komen dat ze het zo goed doen. Lijkt Trump haast wel. Als Jan Cees pro A-ware is heeft hij alleen maar een goede keus gemaakt. Maar we hoeven niet zo op elkaar af te geven.
+1
koeiboer
@Bartlehiemboer terecht.. maar begin dan ook bij het begin....JC is volgens mij de grootste afzeiker van dit forum en meteen meent tie ook nog de kip met het gouden ei te wezen of hij is zo trots als een pauw op zijn loopbaan..

Deze boeren berekening totaal prut te noemen is weer iets binnen zijn straatje. En ook nog meteen zijn belang te vertegenwoordigen in LTO en BB schaamt hij zich ook niks voor.

Het is gewoon een dijk van een berekening.
Erco
@koeiboer wat is uw echte naam? Om zomaar iemand anoniem af te zeiken....
koeiboer
@Erco Mijn naam is niet relevant. Mijn boodschap is duidelijk. Berekening is simpel en helder opgezet. Om nu ook nog de kwaliteitskortingen mee te nemen vindt ik wel wat ver gaan. Maar diegene de het voorstelde zal wel met enige regelmaat prut in de tank hebben gehad.
sorry
@koeiboer bij vreugdenhil zijn kwaliteitseisen heel wat strenger en dan gaat het al gauw over een cent of meer
joske1980
Zijn boeren in Nederland lid van arla of leverancier ivm met de nabetaling?
frank post
@joske1980 meeste lid
Toekomst0
Kijk aan!
Heb je toevallig ook nog van n aantal jaren eerder?
Of waar kan ik die vinden.
ted9
@joske1980 ☝️56 leden.Arla neemt in overwegingen de nabetaling te verhogen met halve euro dit jaar wegens goede resultaten.
Bartlehiemboer
@ted9 Voor ons is het nog steeds niet duidelijk van welke melkfabriek Arla krijgt... Heb al eens een poging gedaan het Arla zelf te vragen maar die draaien er om heen. Is het gewoon van Friesland Campina?
ted9
@Bartlehiemboer Wat bedoel je? De melk?
Jowi
@Bartlehiemboer Kregen of krijgen melk van DMF(stichtingdmf.nl/) en bijna alle weidemelk van Farmel.
ted9
@Jowi aware heeft gedeelte van de fabriek gehuurd ah zuivel
Jowi
@ted9 In Nijkerk ?
frank post
Bartlehiemboer
@frank post

Toch even de reactie van de fabriek zelf, met de nadruk op Nederlandse koeien...(pfff)
Dit soort antwoorden krijgt de consument dus bij navraag.

Beste heer,

Hartelijk dank voor uw reactie van 3 november over onze Biologische Karnemelk.

Hierin vraagt u ons waar de biologische karnemelk vandaan komt. Daar kunnen wij u als volgt over informeren.

De karnemelk wordt gemaakt in Nijkerk en de melk die wij gebruiken is ook van Nederlandse koeien.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u in de toekomst nog vragen en/of opmerkingen hebben over onze producten, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,
Arla Foods Consumentenservice

B. van der Schoot
Jean-PierreK
@Bartlehiemboer, als ik me niet vergis komt de (meeste?) biologische melk van Arla van EKO Holland
Jowi
@ted9 De meeste oude Walhorn leden/leveranciers zijn bij Arla terecht gekomen.
De weidemelk gaat naar Nijkerk en de stalmelk komt via-via bij Ozgazi in Ette-Leur terecht.
ted9
@Jowi Walhorn fabriek gaat dicht alle melk gaat binnenkort naar aware tijdelijk.
Jowi
@ted9 Walhorn is nu toch (sinds 2017) helemaal van Lactalis ,gaat er nu nog rauwemelk van Belgische en Duitse (Walhorn)melkveehouders die in het verleden ook aan deze (melkpoeder) fabriek leverde?
Gaat je melk nu naar Arla en eerst naar Walhorn ?
Weet wel dat ze nu daar ook rauwemelk uit de handel kopen.
ted9
@Jowi Daar weet ik het fijne niet van.
Koeien boertje
Bij leerdammer staat 2€ weide toeslag en als je die duurzaamheid erbij wil 1,25 moet je vlog voeren.
Dus die duurzaamheid is gedeeltelijk geld wisselen.
Kooiman1
Over 2020 tot heden vergelijkbare verschillen als mlkvhoudr aangeeft voor 2019
Oortje
Kunt u die van Farmel er ook in meenemen?
david2
@Oortje en delta milk?
Hans van Bergen
@Oortje Zit onder DOC en A Ware
Jonni
Nie best
Hans van Bergen
Arla stalmelk gaat naar Ponsfeld Duitsland. Een hele grote versmelk fabriek wietweg
weurding
@Hans van Bergen en rfc gaat de administratie in Hongarije doen. Voorbode dat bedrijven daar op den duur ook de melk moeten produceren. Samen met natuurmonumenten zal de leegloop in nl doorgaan. Het is allemaal voorzien...🙈😁
kaas
Melkprijs vergelijken is heel moeilijk het is maar wie hem uit rekend
Hans van Bergen
Ik zie bij de melkprijs van DOC WEL een nabetaling, waarvan een deskundige verklaart dat dat ingehouden melkgeld van 10 jaar geleden is. Ik zie NIET de vlog toeslag van 1 cent die gemakkelijk te pakken is maar ook wel wat kost.
+1
GJ Bosch
@Hans van Bergen De ledentoeslag bij DOC was in 2009 0.68 ct. (zie afbeelding) en in 2019 0.58 ct. Dus die deskundige waar je het over hebt heeft geen gelijk. De VLOG toeslag staat onder extra duurzaamheid

(klik om te vergroten)

Frits1
@GJ Bosch Dat is een heel oud plaatje, nu is er geen nabetaling, de 0.58 wordt ingehouden als ledengeld. En het overschot op de ledenrekening word jaarlijks uitgekeerd.
+2
Hans van Bergen
Er zijn in NL 452 oid bio melkveehouders. Bij onze melkfabriek zijn de PP en BL leveranciers met 2 handen te tellen. De grote massa levert normale witte melk met 75% weidemelk toeslag.
Vergelijken moet je niet doen. Ik belande van de week ook met mijn leverancier in een discussie toen ik het lijstje hier doorappte. Appels met peren werd het genoemd.
Ondertussen worden WEL VERGELEKEN
Leeftijd koeien
kalversterfte
reinheid erf/boerderij
KKM
wanneer scheurt u uw grasland?
wie is uw dierenarts en welke papieren heeft hij?
Wie is uw melkmachine monteur en welke kwalificaties heeft hij/zij?
Situatie koeltank
Wie is uw veevoerleverancier en welke kwalificaties hebben die
wie leverde u die bijprodukten?
Die reinigingsmiddelen staan die op de lijst?
Moet ik doorgaan?

UITERAARD vergelijken wij de melkprijzen!! En als die onvoldoende zijn dan spreken wij de melkfabriek daar op aan! Dat behoort gewoon bij je werk als melkveehouder
Bartlehiemboer
@Hans van Bergen Klopt, zoals u vergeleken wordt met de biologische boeren is het andersom net zo. Ik had ook graag gezien dat we beiden een eigen identiteit zouden hebben. Wij de biologische boeren lopen ook tegen veel aan Worksshops bijvoorbeeld die je verplicht bent te volgen maar die op de gangbare boeren zijn gericht. Je zit je tijd er wat te verdoen. Ook lopen wij tegen een totaal andere mentaliteit aan zowel op de Boerderij als op Prikkebord. Allebei is niet goed of slecht maar ook ik wil niet in 1 adem genoemd worden met andere boeren. We doen alles heel verschillend. Hierdoor gaan boeren onder elkaar ook nog wel eens flink te keer. Het is jammer dat we daar dan ons energie in moeten steken. Het probleem ligt in Den Haag.
tok achterhoek
Discussie heeft niet veel zin. De boeren willen toch niet investeren in een betere melkprijs. Dus je moet het er maar mee doen wat je krijgt. Alleen met europese samenwerking zal je een betere melkprijs kunnen krijgen
Sjaakiee
Ik lees hier veel negatieve berichten over aware allemaal prima hoor.maar over oktober zaten we ex btw op 40.45 cent.
Erco
@Sjaakiee ik 40,3 maar dan zal je wel net als ik hoge gehaltes hebben. Ik 4,78/3,73. Nov begon ik zelfs met 5,01/3,87
Sjaakiee
@Erco 4.70/3.85 ah lijn
Frits1
@Sjaakiee ah melk?
Sjaakiee
+1
Jawis
@Sjaakiee ok. Neee maar dan is er niks aan de hand en moet vanaf nu iedereen op houden te zeuren over aware. Want het is gewoon de topfabriek....slaap lekker sjaak
Sjaakiee
@Jawis bij welke topfabriek zit u?
Jawis
Sjaakiee
@Jawis mooi toch als je met hun tevreden bent.
puddingbroodje
@Sjaakiee met die ah melk gaat het nog wel maar dan moet je ook een hele lijst dingen doen!
Sjaakiee
@puddingbroodje dat hangt erg af hoe je bedrijfsituatie al was.de grote punten erin voldeden wij toevallig al aan.
pieta
@Sjaakiee Daarom is het ook niet echt een goede vergelijkingsprijs. Verder wel een mooie melkstroom.
ted9
@Sjaakiee Dan heb je jaren lang geld laten liggen
Jonni
@Sjaakiee nou sjaakie
Jonni
@Sjaakiee nou sjaakie
Bartlehiemboer
Toch even op dit topic. Dit weekend een stuk over A-ware in de Leeuwarder Courant. Hier in staat dat ze 12 procent hebben van geleverde melk Nederland op 200 personeel leden. Neem aan dat die personeelsleden wel iets hoger ligt maar dan toch. Als je dit doortrekt bij Friesland Campina dan is er toch veel te veel personeel dat daar werkt.? Er zou dus eigenlijk nog veel meer personeel uit kunnen en efficiënt werken. Dan zou er toch meer uit te halen moeten zijn voor de leden/boeren ?
+2
Elvis
@Bartlehiemboer neem aan dat aware wel beter kan betalen als ze zo weinig personeel hebben
+6
Jan-T
De melkverwerkers wijzen allemaal naar elkaar dat ze meer uit betalen dan die .....? verwerker.
Maar het probleem zit hem gewoon in dat ze zelf niet weten hoe ze beter kunnen gaan presteren.
Feitelijk is diegene die de hoogste zogenaamde melkprijs uit betaald, gewoon de minst slechtste van de melkprijs uitbetalers.??
Dit is het zelfde als altijd maar over de wereld markt prijs kletsen dat die zo en zo best of slecht is.
Ik vind het gewoon de aantoonbare onmacht van het verwaardings systeem van de melk verwerkers.
Tobber
@Jan-T juist! u bent 1 van de weinige hier die het begrijpt. wat hebben we aan een melkprijsvergelijking? fabrieken moeten gewoon in staat zijn om zelf een fatsoenlijke prijs uit te gaan betalen ipv steeds maar naar elkaar te zitten loeren over prijzen en eisen. zuivelNL vandaag nog opdoeken en uitwisselen van melk onderling tussen verwerkers bij wet verbieden!
+1
KOC1981
@Tobber Laat me vooropstellen dat ook ik de melkprijs te laag vind. Maar je zit gewoon niet alleen op de wereld of in een afgeschermde markt.
@George vind de maisprijs ook te laag, en zeker met het werk dat hij er insteekt aan beregenen en dergelijke krijgt hij een bovengemiddelde prijs, maar nog steeds te laag.
In jouw en @Jan-T zijn beleving moet George gewoon het dubbele vragen, want daar heeft hij recht op. Dan zie je toch ook dat hem dat niet gaat worden en dat zijn trouwe klanten dan ook gewoon bij de buurman hun mais kopen.
Erco
@Jan-T precies zo lult ons bestuur en directie ook. Als je naar de concurrentie kijkt betalen we nog een goede melkprijs uit. Hoogste van NL. Nee fout gezegd! De minst slechte melkprijs. Geen enkele fabriek betaald n goede uit in NL.
Bartlehiemboer
Ondertussen zijn we alweer twee weken verder dan het begin van dit topic. Eigenlijk zijn we al 5 jaar verder. We blijven maar naar elkaar wijzen en klagen en af en toe op de trekker ons ongenoegen uiten. Met als resultaat dat het alleen maar slechter is geworden, er is nul komma nul bij gekomen aan inkomsten. Persoonlijk denk ik laten we rond de kerst massaal 2 weken geen melk leveren. Vorig jaar was dit ook al eens een idee op Prikkebord maar toen geloofden we misschien nog dat het wel beter zou worden. Waarschijnlijk moet er toch iets gebeuren wat we als laatste protest middel kunnen gebruiken....
Sjaakiee
@Bartlehiemboer wij doen mee
m uut m
@Sjaakiee
Ik niet.
arie.j
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Ondertussen zijn we alweer twee weken verder dan het begin van dit topic. Eigenlijk zijn we al 5 jaar verder. We blijven maar naar elkaar wijzen en klagen en af en toe op de trekker ons ongenoegen uiten. Met als resultaat dat het alleen maar slechter is geworden, er is nul komma nul bij gekomen aan inkomsten. Persoonlijk denk ik laten we rond de kerst massaal 2 weken geen melk leveren. Vorig jaar was dit ook al eens een idee op Prikkebord maar toen geloofden we misschien nog dat het wel beter zou worden. Waarschijnlijk moet er toch iets gebeuren wat we als laatste protest middel kunnen gebruiken

Nog niet genezen van die schrizofene DDB waan ideeën?
Het enig van zoiets is dat boeren onderling vreselijke onenigheid krijgen.
Zodra je voor zoiets de cooperaties warm kunt krijgen heeft het misschien effect, maar welk effect is geen enkele garantie voor.
Als het zich dan ook tegen de Nederlandse boer keert moet je niet te vreemd van opkijken
cornelissen
@arie.j Alternatief? Ik hoor het graag van jou.
arie.j
Quote Reactie van @cornelissen:
j Alternatief? Ik hoor het graag van jou.

Waarom? Iets ondernemen wat alleen maar meer nadelen en problemen geeft is nooit goed.
Dus dat ga je niet doen, ook al weet je niet iets wat wel werkt.
pa
@Bartlehiemboer Welke club hoor jij bij???
+3
Bartlehiemboer
Goede vraag pa, ben bang dat u alleen maar een antwoord wil horen om daarna hier lekker op in te hakken, onderuit te halen en u zelf op een voetstuk wil plaatsen. Ik ben gewoon helemaal klaar met alles wat op de boeren afkomt.
Hans van Bergen
@Bartlehiemboer ben ij zon FDFer?
+1
Bartlehiemboer
@Hans van Bergen FDF, FDV,PVV,SGP...Maar vooral een boer met de beste bedoelingen Het is volstrekt niet mijn bedoeling om de melkfabriek te benadelen wij hebben een goede melkprijs (0,50) Maar er zal toch bij de consument een bewustwording moeten wakker geschut worden dat het niet vanzelfsprekend is dat alles maar goedkoop in de supermarkt ligt. Al onze ritjes naar de stad heeft nog niet opgeleverd in deze bewustwording. Ondertussen moeten wij het allemaal maar ondergaan. Ben bang dat er straks meer boerinnen in een melktank gevonden gaan worden. Dat zal niet door de Prikkebord reageerders gebeuren maar er is veel onderliggend leed van zwijgende boeren die rare sprongen kunnen maken.
Hans van Bergen
@Bartlehiemboer Hoe kan jij voor 50 cent bio melk produceren met veel hogere brok prijs veel lagere landopbrengsten en lagere kwaliteit ruwvoer? Dat is mij ook een raadsel.
m uut m
@Hans van Bergen
Dat komt omdat jij heel veel dingen niet weet.😉
Jawis
@Hans van Bergen wat is dat precies....zo'n fdf'er????? Je mag framen.....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
141
DEELNEMERS
43
WEERGAVES
0